Tuesday, September 20, 2011

ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွပ္ၿခင္း

မဆြိတီတို႔အိမ္ကို ၾကီးေတာ္ေရာက္စက ၾကက္ဟင္းခါးသီးေလး ခ်က္ေပးပါဆို ေပးလိုက္တာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက ဘို႔ေတြ အကုန္လွီးပစ္သဗ်။ ဟင္ ဘာလို႔ဘို႔ေတြ လွီးပစ္တာတံုးဆိုေတာ႔ သူတို႔ ပ်ဥ္းမနားက အိမ္မွာ အဲလိုပဲခ်က္သတဲ႔။ ၿပီးေတာ႔ အေစ႔ေတြက်ေတာ႔လဲ ထုတ္မပစ္ဘူး။ ဒီတိုင္းခ်က္တာ။ ကိုယ္ေတြ ရန္ကုန္မွာ ခ်က္တာနဲ႔ေတာ႔ ဆန္႔က်င္ဖက္ေပါ႔။ ကိုယ္ေတြက အေစ႔ေတြက မာလို႔ဆို အကုန္ထုတ္ပစ္တာ။ ေနာက္ပိုင္းေတာ႔ ၾကီးေတာ္ကို ရန္ကုန္ကနည္းပဲ ခ်က္ပါေၿပာရတယ္။ ဘယ္နဲ႔။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက အသားကပါးရတဲ႔ ၾကားထဲ ဘို႔ေတြလွီးထုတ္ေတာ႔ ဘာက်န္မွာလဲ ေနာ႔ေလ။

တရုတ္ေတြကေတာ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ၀က္နံရိုးနဲ႔ ေၾကာ္စားတယ္။ ကိုယ္ေတြကေတာ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆို ပုဇြန္ေၿခာက္ (သို႔) ပုဇြန္စိုေလးနဲ႔ပဲ ႏွပ္စားတတ္တာဆိုေတာ႔ သူတို႔ဟင္း
ၾကားေတာ႔ အံ႔ၾသေနတာ။ ၀က္နံရိုးနဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါး လားလားမွ မဆိုင္လို႔ ထင္ထားတာ။ တစ္ခါသား ရံုးနားက ေဟာ္ကာစင္တာတစ္ခုမွာ စားဖူးတာ ေကာင္းသဗ်ား။ ဒါေပသိ သူတို႔ ခ်က္တဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးက ဘို႔မပါတဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးဗ်။ အဲဒါမ်ိဳး အညာဖက္ေတြမွာလဲ ေတြ႔ဖူးတယ္။ ေၿပာင္ေၿပာင္ ေခ်ာေခ်ာၾကီး။ မသိရင္ သခြါးသီးလိုလို ဘာလိုလို။ ခါးတာကေတာ႔ အတူတူပါပဲ။ အဲဒီ ၀က္နံရိုး ၾကက္ဟင္းခါးက တရုတ္မွာ နာမည္ၾကီးဟင္းဆိုပဲေနာ္။

ကဲ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေလး ရွားရွားပါးပါး ၀ယ္လာတံုး ကိုယ္ခ်က္တတ္သလို ပုဇြန္ေၿခာက္ေလးနဲ႔ပဲ ႏွပ္စားၾကတာေပါ႔။ စကၤာပူမွာတံုးကေတာ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီး သိပ္ေပါတာ။ ၁၂ လရာသီ ၀ယ္လို႔ရတယ္။ အိမ္က ၾကီးေတာ္ေရာ ကိုယ္ေရာ ၾကိဳက္လို႔ ခဏခဏ ခ်က္စားၾကတာ။ ဦးေမာင္ၿခိမ္႔ကေတာ႔ ေသြးတက္လို႔ အမ်ားၾကီး မစားရဲပါဘူးတဲ႔ဗ်ာ။ အခု၀ယ္လာတဲ႔ အသီးက အၾကီးမ်ိဳးတဲ႔၊ ေသြးမတက္ဘူးလို႔ သူကေၿပာတယ္။ ဟုတ္လဲဟုတ္တယ္ဗ်။ မေန႔က စားတာ ဘယ္လိုမွ မေနဘူး။ အိပ္ငိုက္တာမ်ိဳး၊ ေသြးေလးတာမ်ိဳး မရွိဘူးေၿပာတာပါ။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ပါးပါးလွီးလုိက္ၿပီး ဆားနဲ႔နယ္ေဆးလိုက္တယ္။ ၿပီးေတာ႔ အခါးနဲနဲသက္သာသြားေအာင္ ၂ခါ ၃ခါေလာက္ အရည္ေတြ ညွစ္ခ်လိုက္တယ္။



ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၅မႊာ၊ ငပိ အနည္းငယ္(ထန္းလွ်က္ခဲ တစ္လံုးစာခန္႔)၊ ပုဇြန္ေၿခာက္မွဳန္႔ ၂ဇြန္း၊ ငရုပ္သီးမွဳန္႕႔ တစ္ဇြန္း၊ ဆႏြင္းမွဳန္႔ အနည္းငယ္တို႔ကို ေရာေထာင္းလိုက္ပါတယ္။ (ဇြန္း= စားပဲြဇြန္း)

 အႏွစ္ေထာင္းထားတာကို ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ႔ နယ္ပါတယ္ခင္ညာ။ ငါးငံၿပာရည္ ဇြန္း၀က္ေလာက္နဲ႔ ဆီ ၃ဇြန္းပါထည္႔ၿပီး နယ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ မီးဖိုေပၚတင္ တည္လိုက္ပါတယ္။ ေရခန္း လို႔ ဖ်စ္ဖ်စ္ၿမည္လာရင္ ေမႊးသြားေအာင္ ေမႊေပးလိုက္ပါေသးတယ္။ ေနာက္ငရုပ္ဆံု လက္ေဆးေရေလးထည္႔ အဖံုးပိတ္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အိလာသည္အထိ ႏွပ္ထားပါတယ္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးက ႏုေတာ႔ ခဏပါပဲ။ အၾကာၾကီးႏွပ္ၿပီး အရမ္းေပ်ာ႔သြားရင္လဲ မေကာင္းဘူးဂ်။ စိမ္းေနတံုးခ်ပါဗ်။



စားၾကပါဦး။ ဒါမ်ိဳးဆို တၿခားအသားဟင္းမပါလဲ ထမင္းၿဖဴေလးနဲ႔ ဒီတိုင္းလဲ တို႔ကေတာ႔ ... တို႔ကေတာ႔  ၾကိဳက္တာပါပဲကြယ္။   း)


15 comments:

  1. ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆို ပုဇြန္ေျခာက္၊ ပုဇြန္စို ဘာနဲ႔ခ်က္ခ်က္ ၾကိဳက္တယ္။ ဗံုလံုသီးအစာသြပ္သလိုမ်ဳိး ၾကက္ဟင္းခါးထဲ ၀က္သား အဆာပလာထည့္ၿပီး အစာသြပ္ႏွပ္စားရင္ အရမ္းေကာင္းတယ္ တီဆြိ။ အဲ.. ၾကက္ဟင္းခါးသီးက အာလူးနဲ႔ မတည့္ဘူး၊၊ မူးေ၀ၿပီး ေတာက္ တတ္တယ္လို႔ ေျပာတာၾကားဘူးတယ္။

    ReplyDelete
  2. ငယ္ရြယ္စဥ္က ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွပ္ကို မႀကိဳက္ခဲ့ေပမယ့္
    အသက္ရလာတာနဲ႔အမွ် အေတာ္ႏွစ္သက္တယ္ စြိတီေရ း)
    စိတ္ဓါတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  3. ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို တစ္ခါမွ ကိုယ္တုိင္ႏွပ္မစားဖူးေသးေပမယ့္ ေနာက္တစ္ခါက် လုပ္စားလို႕ရေအာင္ လာမွတ္သြားတယ္။ း)

    ReplyDelete
  4. ဒီတခါေတာ့ ကိုယ့္အၾကိဳက္မို႔ အၾကီးၾကီး မကလစ္ရဲေတာ့ပဲ အသာေလး ျပန္လစ္သြားရေၾကာင္းပါ...

    ReplyDelete
  5. ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆို ငယ္ငယ္က အေသးမ်ဳိးေလးေတြပဲစားၾကတာ ေတာ္ေတာ္ခါးလို႔ ဘို႔ေတြလွီးထုတ္ပစ္ရတယ္။ သိပ္ခါးရင္အေမက တေရေတာင္ျပဳတ္ၿပီးသြန္ပစ္ေသးတယ္။ ခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ ဆားနဲ႔နယ္႐ံုနဲ႔ရၿပီ...အဲလိုမခါးေတာ့သလိုပဲ။ အႀကီးမ်ုဳိးႀကီးေတြဆိုပိုေတာင္မခါးဘူး။ ၀က္နံ႐ိုးနဲ႕အျဖဴထည္ေတာ့ဆိုင္မွာစားျဖစ္ေပမယ့္အိမ္မွာေတာ့ပုစြန္ေျခာက္နဲ႔ပဲ ေျခာက္ေနေအာင္ ဗာလေခ်ာင္ေၾကာ္လို ေၾကာ္စားျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။ အထားခံတယ္။ ခုလိုအစိုႏွပ္ေလးလည္းစားျဖစ္ပါတယ္။

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  6. ၾကိဳက္တယ္...ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရမ္းၾကိဳက္တယ္... ဝက္သားသံုးထပ္သားပါးပါးလွီးၿပီးေရာေၾကာ္ရင္ပိုၾကိဳက္တယ္....

    ReplyDelete
  7. ‌ေဟာ‌ေတာ့္..တိုက္ဆိုင္လွခ်ည္လား၊ခုဘျဲကက္ဟင္းခါးသီးနဲ့ထမင္းစား
    ျပီးလို့ကြန္ျပူးဖြင့္လိုက္တာ..မဆြိဘ‌ေလာ့ဂ္မွာပို့စ္အသစ္ရွိမွာဘဲဆျိုပီး‌ေတာ့..၊
    ခ်က္ပုံခ်က္နည္းကအစတူ‌ေနပါ‌ေရာလား..တို့လဲပုဇြန္‌ေ ျခာက္နဲ့ခ်က္တာ
    ျကိုက္တယ္..ဒါ‌ေပမဲ့ပုဇြန္‌ေ ျခာက္မရွိရင္‌ေတာျ့ကက္သားနဲ့ခ်က္တာဘဲ..
    မတည့္ဘူးလိျု့ကားဖူး‌ေပမဲ့ ခဏခဏခ်က္စားျဖစ္တယ္၊ခုထိ‌ေတာ့ဘာမွ
    မျဖစ္ဖူးဘူး..။

    ReplyDelete
  8. တို႔လဲ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွပ္နဲ႔ ၾကက္သားေၾကာ္နဲ႔စားတယ္။ မတည္႔ဖူးလို႔ ၾကားဖူးေပမဲ႔ ခဏခဏတဲြစားၿဖစ္တယ္၊ ခုထိေတာ႔ဘာမွ မၿဖစ္ဖူးဘူး ..။ း)

    ReplyDelete
  9. ခါးတာေတြအားလုံးကုိၾကိဳက္တဲ႔အတြက္
    အားရပါးရကုိပုံေတြၾကည္႔လုိက္ပါတယ္ရွင္
    ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆုိရင္ဘယ္လုိပဲလုပ္လုပ္ၾကိဳက္ပါတယ္။
    အစားေတြလုပ္စားရတာ၀ါသနာပါေတာ႔ ေနာက္ဆုိရင္
    အျမဲေရာက္ျဖစ္မွာပါရွင္။
    ခ်စ္ခင္တဲ႔ jasmine

    ReplyDelete
  10. အိုး အို . . ဘန္နာပံုေလးက လွမွလွပါလား။ၾကည္.ရတာ ေကာင္းလိုက္တာ။

    ReplyDelete
  11. အေဒၚတစ္ေယာက္ကေတာ. ျကက္သား ျကက္ဟင္းခါးသီးနဲ. အာလူးတြဲျပီး ဆီလည္ေရလည္ အျမဲခ်က္သဗ်ာ. အဲဒါသူ.မူပိုင္ ဟင္းစပ္အတြဲပါဗ်ာ

    ReplyDelete
  12. လံုးျပီးခ်က္တာ မဆြိေရးမွပဲ သိေတာ့တယ္၊ စမ္းခ်က္ၾကည့္ဦးမယ္၊
    အရင္ကေတာ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ.ဆီသတ္ျပီးခ်က္စားတယ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက သၾကားဓါတ္ကုိထိန္းေပးေတာ့ ဆီခ်ိဳသမားေတြ မ်ားမ်ား စားေပးသင့္ပါတယ္၊ ေဆးဘက္၀င္တယ္

    ReplyDelete
  13. မ...ႏွင္းဆီေရာင္ေလာင္းေၾကးဆက္ေရးပါအံုး..
    ပန္းေတြပြင့္ေ၇ာေပါ့..
    အနမ္းေတြလည္းေခၽႊၿပီးေရာေပါ့..

    ReplyDelete
  14. ႏွင္းဆီပန္းက လံုး၀ေတာ႔ မပြင္႔ေသးဘူး။ အဖူးပဲရွိေသးတယ္။ အေရာင္ကိုေတာ႔ ညင္ေနရပါၿပီဂ်ာ။ ပြင္႔လာမွပဲ ရိုက္ၿပီးတင္မလို႔။

    ReplyDelete
  15. ၾကက္ဟင္းခါးသီးမစားရတာ အေတာ္ၾကာၿပီေကာ..တီတီဆြိ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွပ္ကို ၿမင္မွ ပိုစားခ်င္သြား၏...

    ReplyDelete