Thursday, February 3, 2011

ငါးခြောက် အုန်းနို့နှပ်

ငါးခြောက် အုန်းနိူ့နှပ်ကို ရန်ကုန်မှာ တစ်ခါမှ မစားဖူးပါဘူး။ စစ်ကိုင်းမှာနေတဲ့ အဖေ့ဘက်က အဖွားတို့ဆီမှာ အလှူလုပ်တုံးက စားဖူးတာပါ။ အဲသည်တုံးက အဘွားက လောဘကြီးပြီး ဟင်းတွေစုံနေအောင် ချက်တော့ ဟင်းတွေ အလှူမှာ မကုန်နိူင်ဘူး။ အလှူပြီးသည့်တိုင် အိမ်မှာ စားနေရသေးတာ မှတ်မိတယ်။ အဲဒီ ငါးခြောက်ချက်ကို အလှူမှာတုံးက မစားရပဲ အိမ်ကျမှ စားရတာ။ အဲဒီကတည်းက တော်တော်ကြိုက်လို့ စိတ်ထဲမှာ မှတ်မိနေတာ။

အညာအလှူဆိုလို့ မဆွိတီ ဆရာမဘဝက အမေဘက်က အဘွားလှူတဲ့ အညာအလှူလဲ ရောက်ခဲ့ဖူးတယ်။ ရွာအလှူပေါ့။ အမေတို့ရွာက မလှိုင်မြို့ကနေ တစ်မိုင်ကျော်လောက်ဝေးတဲ့ အင်မတန်ခေါင်တဲ့ ရွာလေးပါ။ လျှပ်စစ်မီးမရှိ၊ ဘာမရှိနဲ့ ခုချိန်ထိ မတိုးတက်သေးပါဘူး။ အညာအလှူဆိုတာ ရန်ကုန်အလှူလို ရပ်ကွက်ထဲ ရှိတဲ့ ၄-၅ ၁၀အိမ်လောက်နဲ့ မပြီးပါဘူး။ ကိုယ့်ရွာက လူကုန်အပြင် ရွာနီးချုပ်စပ် ရွာတွေအကုန်က ရွာလုံးကျွတ်လာကြတာဆိုတော့ ထမင်းတွေ၊ ဟင်းတွေအများကြီး ချက်ရတယ်။ ဆန် ဘယ်နှစ်တင်း၊ ဝက် ဘယ်နှစ်ကောင်ဆို အဲလိုပြောကြတာ။

အဘွားလှူတုံးကတော့ ဝက်သား၊ ကြက်သား မတတ်နိူင်လို့ ငါးခြောက်ကြော်၊ ပဲတီချဉ်သုတ်၊ ဗူးသီးဟင်းချို နဲ့လှူတာ။ အဲဒါ ရွာနီးချုပ်စပ်က လာစားကြတာများ၊ လူကမပြတ်ဘူး။ အဖွဲ့လိုက် တန်းစီပြီး တိုးတိုးကြိတ်ကြိတ် စားကြတာ။ တစ်ချို့ ရွာသူတွေ ဖိနပ်တောင်မပါဘူး။ အဲဒီငါးခြောက်ကြော်နဲ့ ထမင်းကို ၃-၄မိုင်လောက်ကနေ လမ်းလျှောက်ပြီး လာစားကြတာဗျာ။ ဘယ်ရွာ အလှည့်ရောက်ပါပြီဆို လော်ကြီးနဲ့ အော်ရသေးတာ။ ငါးခြောက်ကြော်တို့ ဘာတို့ဆိုတာ အလှူမတိုင်မီ ၂ပတ် -၃ပတ်လောက် အလိုကတည်းက ကြော်ပြီး မြေကြီးထဲ စဉ့်အိုးတွေနဲ့ တွင်းတူးမြှုတ်ထားရတာ။ အဲဒီတော့ ငါးခြောက်ကြော်တို့၊ ငါးခြောက်နှပ်တို့ဆိုတာ ကြက်သား၊ ဝက်သား မတတ်နိူင်သူတွေ အတွက်ပေါ့ဗျာ။ ဒါကကြုံလို့ ပြောပြတာပါ။

မဆွိတီတို့လဲ ရန်ကုန်ပြန်ထားတာ မကြာသေးတော့ အိမ်မှာ အမေတို့ ပေးလိုက်တဲ့ ငါးခြောက်တွေ ပေါနေတာနဲ့ အညာအလှူချက် ငါးခြောက်နဲ့ အုန်းနိူ့ နှပ်မယ် စိတ်ကူးရတယ်။ အိမ်ကကြီးတော်က သူတို့အလှူမှာချက်ဖူးတယ်ဆိုပြီး ချက်နည်းလေးပြောပြပါတယ်။ ချက်ရတာလဲ ဘာမှ ထွေထွေထူးထူးမရှိ အင်မတန်လွယ်ကူပါတယ်။

ငါးခြောက် အုန်းနိူ့နှပ်ကို အများအားဖြင့်တော့ ဆီငါးရောင်ခြောက်နဲ့ ချက်ပါတယ်တဲ့။ ဆီငါးရောင်ခြောက်တွေကို အငန်ပျောက်အောင် ၂ရက်လောက် ဖွဲပက်ထားရပါတယ်။ ဖွဲတွေကနေ ဆားရည်တွေ၊ အငန်ရည်တွေ စုတ်အောင်ပေါ့။ အိမ်မှာတော့ ငါးရံ့ခြောက်ပဲရှိလို့ ငါးရံ့ခြောက်နဲ့ပဲ ချက်လိုက်ပါတယ်။

ငါးရံ့ခြောက် ၂ပြားလောက်ကို အသားမြောင်းတွေချည်းရွေး လက်မလောက် အတုံးလေးတွေ တုံးထားပါတယ်။ အလှူဆိုရင်တော့ ဒီ့ထက်ကြီးကြီး တုံးပါတယ်တဲ့။ ငါးခြောက်ကို ဆနွင်းလေးနဲ့နယ်၊ ရေများများနဲ့ အငံရေတွေပျောက်အောင် ၅မိနစ်လောက်ပြုတ်ပြီး အရည်တွေကို စစ်ချပါတယ်။ အငံပိုလျော့ချင်ရင် ၂ခါလောက်ပြုတ်ပြီး ရေစစ်ပါ။ (အဲဒီအရည်တွေကို အလဟသ မဖြစ်အောင် သီးစုံချဉ်ရည်တို့ ဘာတို့ထဲ ထည့်ချက်ပေါ့နော်)



ကြက်သွန်နီ အလုံးကြီး ၃-၄လုံးလောက်ကို ပါးပါးလှီး၊ ကြက်သွန်ဖြူ ဥကြီးကြီးတစ်ဥကို ထောင်းပြီး ဆီ စားပွဲဇွန်း ၈ဇွန်းလောက်နဲ့ ဆီသတ်ပါတယ်။ ကြက်သွန်နီကို ကြွပ်တဲ့ အထိကြော်င်္ပြီး ဆီသတ်ရပါမယ်။ ငါးခြောက်ထည့်ခါနီး ဟင်းအရောင်လှအောင် အရောင်တင်မှုန့် စားပွဲဇွန်း တစ်ဝက်လောက်ထည့်ပါတယ်။


ငါးခြောက်ထည့်ပြီးမွှေးနေအောင် မွှေပေးပါတယ်။


ပြီးတော့ရေထည့်၊ အုန်းနိူ့တစ်ထုတ်ထည့်ပြီး နှပ်ထားလို့ရပါပြီ။ မီးအေးအေးနဲ့ အဖုံးပိတ်ပြီး နှပ်လို့ကောင်းအောင် အိုးစောက်နက်နက်ထဲ ပြောင်းထည့်ပြီးမှ နှပ်ပါတယ်။ ဟင်းအနှစ်ကို အရသာရှိအောင်၊ သကြားတစ်ဇွန်းခန့်နဲ့ ဟင်းခတ်မှုန့် သင့်ရုံထည့်ပါတယ်။





အုန်းနိူ့ cream တစ်ထုတ်လုံးထည့်ပါတယ်။


ငါးခြောက်တွေ နူးပြီး အိလာအောင် ရေကုန်တဲ့အထိ အဖုံးပိတ်ပြီး တစ်နာရီလောက် နှပ်ရပါတယ်။



အုန်းနို့တွေ ငါးခြောက်ထဲ စိမ့်ဝင်ပြီး အင်မတန်မှ စားကောင်းသော အုန်းနိူ့ငါးခြောက်နှပ်ရပါပြီ။ ဆီပြန်ရင် ချလို့ရပါပြီ။ ဆီပြန်ခါနီး မတူးအောင် မွှေပေးရပါတယ်။


အဆီနဲ့ အနှစ်ကိုက ထမင်းနဲ့ နယ်စားရင် မွှေးပြီး အရသာရှိလှပါတယ်။


မဆွိတီကတော့ သွေးတိုးမရှိတော့ ငါးခြောက်အုန်းနိူ့စားလို့ ဘာမှမဖြစ်ပေမဲ့ သွေးတိုးတတ်သူများနဲ့ မသင့်တော်ပါကြောင်း သတိပေးလိုက်ပါတယ်။

21 comments:

  1. ငါးေျခာက္ဟင္းဆို အရမ္းၾကိဳက္ပဲ။

    ReplyDelete
  2. ငါးေၿခာက္ အုန္းႏိူ႔နွပ္ကိုအညာအလႉမွာစာဖူးတယ္။
    လုပ္နည္းေလးသိရလို႕ေက်းဇူးပါတီဆြိေရ။

    ReplyDelete
  3. အမေရညီမတို့ မန္းေလးမွာေတာ့ေျမပဲပါေထာင္းထည့္တယ္.
    အခုေခတ္မွာငါးေျခာက္ဟင္းနဲလွႈႏုိင္တဲ့သူကသူေဌးပဲ အစ္မအုန္းနို့တစ္ဘူးဆိုတာက စလံုးမွာေရာင္းတဲ့ ခရင္မ္ကိုေျပာတာလား

    ReplyDelete
  4. ၾကိဳက္တယ္..မယ္ဆိြေရ..ခ်က္ေတာ့စားၾကည့္ခ်င္သား..အူန္းနို႔က အဆီမ်ားေတာ့ မစားရဲေသးဘူး...ဟင္း..ေနာက္ေတာ့စားပစ္ပလိုက္မယ္..
    ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ငါးေျခာက္ကို ၾကက္သြန္နဲ႔ပဲ ေၾကာ္စားေနရတယ္

    ReplyDelete
  5. ငါးေျခာက္နဲ႔ အုန္းႏို႕
    သိပ္ကိုေကာင္းမွာဘဲေနာ္
    ဒါေပမဲ႔ ၂ခုလုံးက ေသြးတိုးေစတဲ႔ အရာေတြ
    အိုး... ဘုရားတျပီး စားရလိမ္႔မယ္ထင္ရဲ႔

    ReplyDelete
  6. ေခ်ာေရ ..ဟုတ္တယ္ ... ေသြးတိုးတတ္သူေတြ ခ်က္မစားတာေကာင္းပါတယ္။ ကိုၾကီးေက်ာက္ကိုလဲ အားမေပးပါဘူး။

    အေနာနိမတ္စ္ အတြက္
    အုန္းႏိူ႔ထုတ္ဆိုတာ ၂၀၀ ဂရမ္ coconut cream ထုတ္ေလးပါ။ ပို႔စ္မွာ ထပ္ၿဖည္႕ေပးလိုက္ပါတယ္။

    ကိုေဇာ္ ၾကိဳက္ရင္ ခ်က္စားေပါ႕ကြယ္။ ေသြးတိုးရွိရင္ေတာ႔ သတိေနာ္။

    လည္လည္လာၾကသူမ်ားအားလံုးေက်းဇူးေနာ္။ တရုတ္ႏွစ္ကူးပိတ္လို႔ နဲနဲအားေနပါတယ္။

    ReplyDelete
  7. ငါးေျခာက္ဟင္းၾကိဳက္ပါတယ္။ အုန္းႏို ့နဲ ့ေတာ့တခါမွမစားဖူးေသးပါဘူး။

    ReplyDelete
  8. ဟင္းအသစ္ပါလားတီဆြိေရ။ စိတ္၀င္စားတယ္။ ေသြးတုိးေတာ႔ မရွိဘူး။ ၀ိတ္ေတာ႔ တိုးတိုးလာတယ္ :D

    ReplyDelete
  9. ေသြးတိုးနဲ႔မတည့္ေပမယ့္လဲ စားခ်င္တယ္ တီဆြိေရ..
    ငါးေျခာက္လဲၾကိဳက္ အုန္းႏို႔လဲၾကိဳက္..ကြက္တိ

    ReplyDelete
  10. တီတီဆိြကအရမ္းဟင္းခ်က္ေကာင္းတယ္ထင္တယ္။
    တီတီဆိြခ်က္ျပတဲ.ဟင္းေတြၾကည္.ရတာ စီးစီးပိုင္ပိုင္ရွိတယ္။ ဟင္းပြဲေတြကိုလဲ အပိုဆာဒါးေတြနဲ.ျပင္မျပထားဘူး၊ဟင္းခ်က္ေနတံုးပံုေတြဘဲျပတာမ်ားတယ္။အဲ.ဒါမ်ဳိးဘဲၾကိဳက္တယ္။
    တီတီဆြိလက္ရာကိုအရမ္းစားၾကည္.ခ်င္တာဘဲ။

    ReplyDelete
  11. အမရယ္..အရမ္းစားခ်င္တာပဲ.. အေပၚကအေနာ္နီးမတ္ေျပာသလိုပဲ
    အရမ္းစားခ်င္တယ္။ ၾကည့္ရတာအားလံုး စားလို႔ေကာင္းမဲ့သေဘာရိွတယ္။

    အမေနာ္..လာလည္တဲ့အခါ ေရွာင္မေျပးပါနဲ့...ဟင္းးး

    အမေရ..ၾကက္သား၀က္သားမလွဴႏိုင္တာေကာင္းတယ္လို႔ မွတ္ပါ။ က်ေနာ့္မ်ား က်ေနာ့္အေမဘက္ကအဘြားအလွဴမွာ ၾကက္လဲမစား ၀က္လဲမစားပဲ အငတ္ခံလိုက္တာ..။ မ်က္စိေရွ႔မွာဗ်ာ ျခံေနာက္မွာ သတ္ေနတာ...ကိုၾကားေနရတာ.. ဒါေတာင္ အဘြားက ရန္ကုန္မွာေနတာေနာ္.. တအားေၾကာက္တယ္..။ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္နဲ့ လွဴတာအေကာင္းဆံုးပဲ။ အခုလိုဟင္းေလးလဲ ေကာင္းလိုက္တာ..

    ခ်က္စားဦးမွပဲ..ဟီးးး

    ျမတ္ႏိုး

    ReplyDelete
  12. အရမ္းၾကိဳက္တဲ႕ဟင္းပါဘဲ တီဆြိေရ။ အိမ္မွာေတာ႕ အဘြားက အႏွစ္နဲ႕မခ်က္ဘဲ ေၾကာ္သလို ခ်က္တယ္။ အကုန္ၾကိဳက္တယ္ :)

    ReplyDelete
  13. အေပၚက အေနာနိမတ္
    အစ္မ ဟင္းခ်က္ေကာင္းလွတယ္ရယ္လဲ မဟုတ္ပါဘူး။ သာမန္အိမ္ရွင္မတစ္ေယာက္ခ်က္သေလာက္ေတာ႔ ခ်က္တတ္ပါတယ္။ ဘေလာ႔ေတြ ဖိုရမ္ေတြမွာ ေရးတာက ကိုယ္သိတာေလး တၿခားသူေတြ သ္ိရေအာင္ရွယ္ေပးတာ တစ္ခုပါပဲ။ ဟင္းခ်က္တာေကာင္းတယ္လို႔ ေၿပာတဲ႔သူတစ္ေယာက္ေတာ႔ ရွိတယ္။ အဲဒါကေတာ႔ ဘယ္သူရွိမလဲ ... ဦးၿခိမ္႕ေပါ႔ကြယ္ ... သူကေတာ႔ အဲလို မေၿပာရင္ ေနာင္မစားရမွာေၾကာက္လို႔လားလို႔ စဥ္းစားစရာၿဖစ္ေနတယ္။

    စလံုးလာလည္တယ္၊ အိမ္လာလည္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ခ်က္ေၾကြးမွာေပါ႔ ...ၿမတ္ႏိူးေရာေနာ္။

    မအယ္ ... အဲဒီဟင္းခ်က္စားရင္ေတာ႔ ၀ိတ္တက္မွာ ေသခ်ာတယ္။ ဒီမွာေတာ႔ ၾကိဳက္တာေတြခ်က္စား တက္ရင္ၿပန္ခ်။ ဒီလိုပဲ သံသရာ လည္ေနတယ္။

    ReplyDelete
  14. ငါးေျခာက္ အုန္းႏို႕ႏွပ္ပာင္း တစ္ခါမွ မႀကားဖူး၊ မစားဖူးဘူး တီဆိြေရ။ ရန္ကုန္သူ ဆိုေတာ့ အ့ဲလို ပာင္းအဆန္းေလးေတြ ႀကားရင္ အ့ံႀသေနတာ။ ရို႕စ္က ငါးေျခာက္၊ ငါးျခမ္းလည္း သိပ္မႀကိဳက္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ တီဆိြ ခ်က္ထားတာေလးက စားခ်င္စရာေလးကြယ္။ ျမည္းႀကည္႕ခ်င္သား။

    ReplyDelete
  15. အိမ္က အမ်ဳိးသမီးလည္း အခ်က္အျပဳတ္၀ါသနာႀကီးတယ္အစ္မေရ။ နားမလည္ေပမယ့္ ဖတ္သြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  16. ငါးေျခာက္ဟင္းက ဆီေလးျပန္ေနတာ အုန္းႏို႔ပါတယ္ေတာင္မထင္ရေတာ႔ဘူး
    အုန္းႏို႔မႀကိဳက္တာေတာင္ စားေကာင္းမယ္႔ပံုပဲလို႔ ေတြးမိတယ္

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  17. အမက အခ်က္အၿပဳတ္ေတာ္လို႔ ေမးရဦးမယ္ စကၤာပူမွာ ပုစြန္ေလးေတြကို ၾကည္ၾကည္ေလးေတြ နဲ႔ၿပဳတ္ထားတာလား ေပါင္းထားတာလားေတာ႔ မသိဘူး ထုတ္ထုတ္ေလးနဲ႔ အ၇မ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္ အဲဒါ ဘယ္လိုလုပ္ထားလဲဆိုတာ သိရင္ ေၿပာၿပေပးပါေနာ္

    ReplyDelete
  18. ဒီလိုဟင္းမ်ိဳးစားဖို႔ကေတာ႔ ေသြးတိုးရွိလဲ မရွိဘူးလို႔ လုပ္လိုက္မွာ.. :)

    ReplyDelete
  19. ama! why they have to" ေၿမၾကီးထဲ စဥ္႔အိုးေတြနဲ႔ တြင္းတူးၿမွဳတ္"? Is it because the ground has a cold temperature? So that the food will not spoil (like fridge?) is it?
    Tsu

    ReplyDelete
  20. ဟုတ္တယ္။ Tsu ေၿပာတဲ႔ အတိုင္းၿဖစ္မယ္ထင္တယ္။ ဒီတစ္ခါ အိမ္ကိုဖုန္းဆက္ရင္ အဘြားကို ေမးၾကည႔္ေပးမယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  21. တေန႔ေတာ႔ခ်က္စားၾကည္႔ဦးမယ္...ငါးေျခာက္အုန္းနို႔ ေရာခ်က္စားရမွန္းကို မသိခဲ႔ဖူး..ခု ၾကည္႔ရတာေတာ႔ စားေကာင္းမယ္႔ပံုပဲ...အန္တီဆိြရဲ႕ဘေလာ႔က အရင္ကတည္း ၀င္ၾကည္႔ေနက်..စားခ်င္တာတစ္ခုရွိတုိုင္း အန္တီဆီမွာ လာရွာေနက်ပါ..ဒီေန႔မွပဲ ကြန္မန္႔ေရးျဖစ္ေတာ႔လို႔..ေနာက္လည္း ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြတင္ပါဦးအန္တီ..အထူးသျဖင္႔ အသီးရြက္ဟင္းေတြေပါ႔ေနာ္..ျမန္မာအစားစာလုပ္နည္းေရာေပါ႔ေနာ္..ေက်းဇူးပါအန္တီ...

    ReplyDelete