မုန့်ဖက်ထုပ်ဆိုတာ မြန်မာပြည်မှာနေတုံးက ညအချိန်ကျမှ မုန့်ဖက်ထုပ်ပူပူလေးဆို အော်ပြီး တစ်အိမ်တက်ဆင်း ရောင်းတတ်ကြတာပါ။ မုန့်ဖက်ထုပ်က ဖက်နံ့သင်းသင်းလေးကို အလွန်ကြိုက်ပါတယ်။ ဒီရောက်တော့ မုန့်ဖက်ထုပ်လည်း မစားရတော့ပြီ။ မြို့ထဲဖက်ထွက်ဖို့ပျင်းတော့ ပင်နီစူးလားဘက်လဲ မရောက်တာကြာပြီ။ ရောက်ပြန်တော့လည်း စားစရာတွေ မျိုးစုံစားရင်းနဲ့ မုန့်ဖက်ထုပ်ဝယ်ဖို့ကမေ့ပြီ။
ဒါနဲ့ တစ်ခါတစ်လေ အရမ်းစားချင်လာတော့ သတိရတုံးလေး ကိုယ့်ဟာကိုယ်ပဲ လုပ်စားလိုက်ရသည်း)
အုန်းသီး တစ်ခြမ်းကို ကုန်အောင် ခြစ်ပါတယ်။ ဒါမှမဟုတ် ဆိုင်ကနေ ခြစ်ပြီးသားဝယ်ရင်လဲရပါတယ်။ ဒယ်အိုးထဲ မီးအနေတော်ထား၊ သကြားများများ နဲ့ အုန်းသီးကို ယိုထိုးပါတယ်။ ယိုဆိုပေမဲ့ ရေမပါအခြောက်ဆိုတော့ အုန်းမှန်ကူလို ကျွတ်ကျွတ်လေး ဖြစ်နေပါတယ်။ ရေပါရင် မုန့်အထဲထည့်တဲ့နေရာမှာ မုန့်နှစ်တွေရေပျော်ပြီး ထာပနာ မလုံမှာစိုးလို့ ခြောက်ခြောက်လေးလုပ်ထားရပါတယ်။
အုန်းယို ထာပနာ

အမှုန့်ထုတ်တွေက တော့ စလုံးမှာ အောက်ထပ်က ဆိုင်လေးတွေမှာ ဝယ်မလား၊ NTUC မှာ ဝယ်မလား အင်မတန်ပေါပါတယ်။

မုန့်လုံးရေပေါ် လုပ်နည်းကားအတိုင်း ကောက်ညှင်းမှုန့်၄ဆ၊ ဆန်မှုန့်တစ်ဆ ရေနဲ့နာအောင်ရောနယ်ပြီး ခဏနှပ်ထားပါတယ်။
ငှက်ပျောရွက်တွေကို ပထမဆုံး ပျော့သွားအောင် ရေနဲ့ပေါင်းပါတယ်။ ၅မိနစ်လောက် အဖုံးလေးပိတ်ပြီးပေါင်းပါတယ်။ နောက်မှို့ဆို ငှက်ပျောရွက်က မုန့်ထုပ်နေတုံး အထိမခံ အလွန်ကွဲလွယ်လို့ပါ။
ငှက်ပျောရွက်ကို ၇လက်မ ပတ်လည်လေးတွေ ကတ်ကြေးနဲ့ ညှပ်ထားပါတယ်။မုန့်ထုပ်တဲ့အခါ ဖက်ခွာတဲ့အခါမကပ်အောင် ဖက်ကို ဆီနဲ့ အရင် သုတ်လိမ်းပေးထားပါတယ်။

မုန့်နယ်ထားတာကနေ လက်တစ်ဆုတ်စာလောက် အနေတော်ယူပြီး လုံးပြီး အလည်မှာ အခေါင်းပေါက်လေးလုပ်ပြီး
အုန်းယိုထည့်ပါတယ်။ ချိုအောင် မုန့်ပေါ်ကို ပေါက်မထွက်တဲ့အထိ အုန်းယိုများများ ထာပနာထည့်ပြီး မုန့်နဲပြန်ပိတ်ပြီး ပြန်လုံးပါတယ်။

ငှက်ပျောရွက်ကို ကတော့လေးလုပ်ပါတယ်။ အောက်ဆုံးကအချွန်လေးကို မုန့်ဝင်အောင် အရင်ဖြည့်ပါတယ်။ နောက်တော့ မုန့်ထာပနာပြီးလုံးထားတာကို ကတော့ထဲထည့်ပါတယ်။ မုန့်ကို ကတော့ပုံသုံးမြှောင့်လေးဖြစ်အောင် အပေါ်ကနေ လက်နဲ့ အသာဖိပေးပါတယ်။ပြီးတော့ ပိုနေတဲ့ ငှက်ပျောရွက်အနားတွေနဲ့ ပုံမှာ ပြထားတဲ့အတိုင်း ပြန်ပိတ်ပြီး သွားကြားထိုးတံလေးနဲ့ အရွက်တွေ ပြေမသွားအောင်အသာလေးထိုးပြီး ပေါင်းမဲ့ စကာထဲ စီထည့်ပါတယ်။






ပြီးရင် အောက်က ရေခံအိုးထဲ ရေထည့် (အပေါ်က မုန့်ထုပ်ကို ရေမထိအောင် ဂရုစိုက်ထည့်ပါ) အပေါ်က မုန့်ဖက်ထုပ်စကာ တင်၊ အဖုံးလုံအောင်အုပ်ပြီး ပေါင်းနိူင်ပါပြီ။ အဖုံးလုံရင် နာရီဝက်လောက်ပေါင်းရင် ကျက်ပါတယ်။ အဖုံးမလုံရင်တော့ ၄၅ မိနစ်လောက်ပေါင်းရပါတယ်။ ပေါင်းအိုးနဲ့ပေါင်းရင် အကောင်းဆုံးပါပဲ။
ဒီလို ထမင်းပေါင်းအိုးက steam cooker လေးတွေနဲ့ ပေါင်းလဲ အလွန်မြန်ပါတယ်။



မုန့်ဖက်ထုပ် ဖက်နံ့သင်းသင်း ပူပူနွေးနွေး စားလို့ရပါပြီရှင်။ အားပေးကြပါဦး။
Yummy!
ReplyDeleteThanks so much, sis. I have always loved to see all your cooking post. I'll try making it :)
ReplyDeleteၾကိဳက္စ္စစစစ္ ..
ReplyDeleteေကာင္းမွေကာင္း..... ေၾသာ္ဇီ ေရာက္ရင္လည္း ခ်က္စားတာေလးေတြ တင္ဦးေနာ္ တီဆြိ
ReplyDeleteေၾသာ္....လြမ္းလုိ႔ က်န္ရစ္ခဲ့မွာကုိ..........
း) စားခ်င္တယ္..တီဆြိရယ္
ReplyDeleteမုန္ ့ဖက္ထုတ္လုပ္နည္းက ခက္တယ္ဗ်ိဳ ့ ၊ ေၾသာ္ဇီကုိ မေျပာင္းခင္ နုတ္ဆက္ပြဲအေနနဲ. မုန္ ့ဖက္ထုတ္ ၊ ၀က္သားထုတ္ထိုးလုပ္ျပီးေကြ်း ၊ ဒါျဗဲ ....
ReplyDeleteသူငယ္ခ်င္းလုပ္ျပလိုက္ေတာ့ ခုခ်က္ခ်င္းကို မုန္ ့ဖက္ထုတ္ ထလုပ္စားခ်င္သြားတယ္... အပင္ေလးရွိေသးတယ္ေနာ္... ဒီအပတ္လာျဖစ္မလားမသိဘူး
ReplyDeleteမၾကာခင္အတုယူ လုပ္စားပါေတာ့မယ္။
ReplyDeleteေက်းဇူးပါရွင္။
မုန္႕ဖက္ထုပ္ လာစားသြားပါတယ္..
ReplyDeleteး)
ညည မုန္႕ဖက္ထုပ္လို႔ လာေအာ္မလား နားစြင့္ေနတာ..
ReplyDeleteျပီးေတာ့ မွ သူကမုန္႔လုပ္နည္းပဲ ေရးထားသကိုး
ဂလု မုန္႕ဖက္ထုတ္ ကို အဆန္းဆံုးႀကားဘူးတဲ့နာမည္ က အညာသား ေက်ာကုန္း တဲ့ ေတာင္ငူ က အကိုေတြ ဆီသြားလို႕ႀကားဘူးတာပါ။
ReplyDeleteထံုးစံအတိုင္း သားေရယိုၿပီး ျပန္သြားရေၾကာင္းပါ။
ReplyDeleteမစားရဝခမန္း ဟြင္႕ တီတီဆြီ မ်ားကုိ ႏွိပ္စက္တယ္
ReplyDeleteဗိုက္ဆာပါတယ္ ဆုိကာမွ ျဗဲ ....
တီီဆြီေရ မုန္႕ဖက္ထုတ္ စားခ်င္သြားပါတယ္..
ReplyDeleteအခ်စ္အေၾကာင္းေျပာပါဆိုတာကို မုန္႔ဖက္ထုပ္ တဲ့... လူဆိုး...
ReplyDelete(စားခ်င္စိတ္ကို လမ္းလႊဲၿပီး စိတ္ဆိုးခ်င္ေယာင္ေဆာင္သြားသည္...)
ေဟာဒီက မုန္႕ဖက္ထုပ္ပူပူေလး...................
ReplyDeleteလာပါဦး တစ္ထုပ္ေလာက္
ကိုယ္႔ဟာကို ေရာင္းျပီး ကိုယ္႕ဟာကို ၀ယ္စားလိုက္ေတာ႕မယ္..
နည္းရသြားျပီ။ ဒီမွာ မုန္႔ဖက္ထုပ္ လုပ္ေရာင္းရမယ္
၀ိုး..... မုန္႕ဖက္ထုပ္ေလးေတြက စားခ်င္စရာ...။ နည္းလမ္းေလး ေ၀မွ်တာ ေက်းဇူးပါ။ ေျပာျပေတာ့လည္း လြယ္သလိုပါပဲလား။
ReplyDeleteျမစ္၀ကၽြန္းေပၚက ၿမိဳ႕ေလးတစ္ၿမို႕မွာ ငယ္ငယ္က ေနခဲ့တုန္းက အဲဒီဘက္မွာ အိမ္တိုင္းမွာ မုန္႕ဖက္ထုပ္ လုပ္စားၾကတဲ့ အခ်ိန္တစ္ခုရွိတယ္။ တန္ေဆာင္မုန္းေလာက္လို႕ ထင္ပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာဆိုရင္ လူတုိင္း အိမ္တိုင္းကို မုန္႕ဖက္ထုပ္ေတြ အခ်င္းခ်င္း လိုက္ေ၀ၾကတယ္။ ဘယ္သူ႕မုန္႕က ဘယ္လိုအရသာလို႕ မတူတာေလးေတြရွိရင္လည္း ႏိႈင္းယွဥ္စားၾကတာကို သတိရမိတယ္။ တခ်ို႕က သာကူေစ့ေလးေတြပါ ထည့္တယ္။
သၾကားမုန္႕ဖက္ထုပ္ပူပူေနြးေႏြး လို႕ ညဘက္ေတြမွာ အိမ္တိုင္ယာေရာက္ လိုက္ေရာင္းတဲ့ အသည္ေလးေတြကိုလည္း သတိရမိတယ္။
ကိုယ္႔ဟာကို ေရာင္းျပီး ကိုယ္႕ဟာကို ၀ယ္စားလိုက္ေတာ႕မယ္..
ReplyDeleteေခ်ာေရးသြားတာ ဖတ္ၿပီး သေဘာက်သြားတယ္..
လုပ္စားမယ္ သားတို႔လည္း ႀကိဳက္တယ္
မုန္႔ဖက္ထုပ္ ပူပူေႏြးေႏြး.... ;'(
ReplyDeleteအစ္မ ေရ .. ညီမ သိခ်င္တာေလး ေမးခ်င္လို႔ပါ .. Rice cooker နဲ႔ ေပါင္းတဲ့ အခါ ဘယ္ ႏွမိနစ္ ေလာက္ ေပါင္းရလဲ ဆိုတာေလး သိလို႔ရမလား ရွင့္ ....
ReplyDeleteေက်းဇူးပါ ...
ညီမေရ အဖံုးလံုရင္ နာရီ၀က္လို႔ေရးထားတာ ထမင္းေပါင္းအိုး (Rice cooker) ကို ေၿပာတာပါ။
ReplyDeleteမမေရ လုပ္စားၾကည္႔အံုးမယ္ေနာ္.......နည္းလမ္းေလးသိရလုိ႔
ReplyDeleteေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ေနာ္. :)
Aunty Sweet!
ReplyDeletePls see this link. I think she copied ur photo and posted on အိမ္ရွင္မလက္ရာ.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=179161028845778&set=o.194642427649&type=3&permPage=1