မနေ့က သူငယ်ချင်း အကြည် (ချစ်ကြည်အေး) ရဲ့ဘလော့မှာ နွားနိူ့ခဲချက်လေးတွေ့လိုက်မှ ဒီနွားနိူ့ခဲအကြောင်း ပို့စ်တင်ဖို့ သတိရပါတယ်။ ငယ်ငယ်က အဘွားအညာက ပြန်လာမှ စားရတဲ့ နွားနို့ခဲပါ။ နွားနိူ့ခဲကို မြန်မာပြည်မှာတော့ နွားမွေးတဲ့ အညာဒေသတွေမှာ ပိုပေါပါတယ်။ မုရိုးပင်ကထွက်တဲ့ မုရိုးအစေးနဲ့ လုပ်ရတဲ့အကြောင်း အဖွားပြောဘူးလို့ ရန်ကုန်အိမ်နားမှာလဲ မုရိုးပင်ရှိတာနဲ့ ရန်ကုန်မှာလဲ လုပ်စားဘူးပါတယ်။
စလုံးရောက်တော့ နွားနိူ့ခဲချက်စားချင်လို့ ချင်ချင်းတက်ပါတယ်။ မုရိုးပင်ကလည်း ဘယ်မှရှာမတွေ့တာနဲ့ သံပုရာသီးအချဉ်နဲ့ ညှစ်ပြီး နွားနိူ့ခဲအောင်လုပ်ပါတယ်။ ဟိုတစ်လောကတော့ တိုက်တိုက်ဆိုင်ဆိုင် အိမ်ဘေးက အန်းမားကြီး စိုက်ခင်းထဲမှာ မုရိုးပင်တစ်ပင်တွေ့တာနဲ့ အဆင်ပြေသွားပါတယ်။
မုရိုးပင်ကို ရုက္ခဗေဒနာမည်ကတော့ Calotropis procera gigantean လို့ခေါ်ပါတယ်။ ခရမ်းရောင်အပွင့်လေးတွေ ပွင့်ပါတယ်။ အစေးကအဖြူရောင်နဲ့ အစေးထွက်သန်တဲ့ အပင်မျိုးပါ။ အောက်ကပုံလေးကတော့ အန်းမားရဲ့ စိုက်ခင်းက အပင်လေးပါ။
မုရိုးစေးနဲ့ လုပ်တဲ့ နွားနိူ့ခဲက ပိုပျော့ပျောင်းပြီး ပိုကောင်းပါတယ်။ သံပုရာသီးနဲ့ကျတော့ နဲနဲပိုမာပါတယ်။ မုရိုးစေးမရနိူင်သူတွေအတွက်
သံပုရာသီး တစ်လုံးလောက်နဲ့ နွားနို့ခဲချက် လတ်လတ်ဆပ်ဆပ် လုပ်စားလို့ရပြီဖြစ်တဲ့အကြောင်း သက်သက်လွတ်စားသူများအတွက် ရော သတင်းကောင်းပါးအပ်ပါတယ်။ သံပုရာသီးနဲ့ ခဲပေမဲ့ အချဉ်အရသာလုံးဝမရှိပါဘူး။ အောက်ကပုံတွေကတော့ သံပုရာသီးနဲ့ လုပ်တဲ့ နွားနိူ့ခဲ ပုံတွေပါ။
နွားနို့ ၂လီတာဘူးကြီးတစ်ဘူးဝယ်ပါတယ်။

သံပုရာသီး အရွယ်လတ် တစ်လုံးခွဲလောက်ကို အစေ့များဖယ်၍ အရည်ချည်း သတ်သတ်ရအောင် ညှစ်ထားပါတယ်။
အိုးဇောက်နက်နက်ထဲနွားနို့ထည့်ပါတယ်။ သံပုရာရည်ကိုလည်းထည့်ပြီး တစ်မိနစ်လောက် နှံ့အောင်မွှေပါ။ (ဒီနေရာမှာ မုရိုးစေးဆိုရင်တော့ အပင်မှ လတ်လတ်ဆပ်ဆပ်ခူးထားတဲ့ မရိုးကိုင်းလေးတွေက အစေး ၃-၄စက်လောက် နွားနိူ့အိုးထဲချပြီး နှံ့အောင်မွှေပေးရပါတယ်။)
မီးအနေတော် (Medium) လောက်မှာ နွားနို့အိုးတည်ပြီး ဇွန်းနဲ့ အဆက်မပျက်မွှေပေးပါတယ်။


နွားနို့ပွက်ပွက်ဆူလာရင် ဝေကျမှာစိုးလို့ မီးနည်းနည်းလျော့ပြီး ဆက်မွှေပါ။ (ပထမ အနယ်မကျလို့ စိတ်မပူပါနဲ့။ ပွက်ပွက်ဆူမှ အနယ်က စကျမှာပါ၊) နွားနို့ဖတ် အဖတ်အဖတ်ကလေးများ အနည်ကျကာ အရည်သတ်သတ်၊ အဖတ်သတ်သတ်ဖြစ်လာရင် အိုးမီးဖိုပေါ်မှချပါ။ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်းမောက်မောက်လောက် ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ။
လက်သုတ်ပုဝါလို ပိတ်ကြမ်းစကို အောက်မှာခံပြီး အဖတ်တွေကိုစစ်ယူပါ ...

အရည်တွေကိုလည်း လွှင့်မပစ်ပါနှင့် ... အရည်ကလဲချိုပါတယ် ... သောက်လို့ရပါတယ် ... နောက် ဟင်းချက်ရင် ဒီအရည်လေးတွေ ထည့်ချက်တော့ ပိုကောင်းပါတယ်။
နွားနို့ဖတ်တွေ စစ်ယူထားတဲ့ အဝတ်ကို အပေါ်ကကြိုးနဲ့စည်း အောက်ကအမာတစ်ခုခံ အပေါ်က ငရုပ်ဆုံလို လေးတာနဲ့ ဖိပြီး ရေစစ်ပြီးခဲတဲ့အထိစောင့်ပါ ... ညကဖိထားရင် မနက်ခင်းကျရင် တော်တော်မာပြီးခဲနေပါပြီ ... နေ့ခင်းလုပ်တယ်ဆိုရင်တော့ ၃-၄နာရီလောက်ဖိရင်ကို ရပါတယ်။
နွားနို့၂လီတာလောက်လုပ်မှ ပဲပင်ပေါက်နဲ့ကြော်တဲ့ပဲပြားတစ်ခုစာလောက်ပဲရပါတယ် .
ကြာရှည်ခံပြီး ပိုမွှေးသွားအောင် ဒယ်အိုးထဲ ဆီပါလေကာထည့်ပြီး လှိမ့်ပါတယ်။
ပြီးရင် ဟင်းချက်ဖို့ အဆင်သင့်ဖြစ်အောင် အတုံးလေးတွေတုံးထားပါ။
နွားနို့ခဲချက်နည်း
လိုတဲ့ပစ္စည်းတွေက ...
ခုနက ခဲထားတဲ့ နွားနို့ခဲလေးတွေကို လက်မဝက် ပတ် လည်လောက်
အတုံးလေးတွေလှီးပြီးဆား၊ ပဲငံပြာရည်အကြည်ရည်နဲ့ အသာနယ်ထားပါ ...
ကြက်သွန်နီ အလုံးကြီးတစ်လုံးလောက်ကို ပါးပါးလှီးထားပါ ...
ကြက်သွန်ဖြူ၅မွှာလောက် ညက်ညက်ထောင်းထားပါ ...
ခရမ်းချဉ်သီး အလုံးကြီး ၅လုံးလောက် လှီးထားပါ ...
ငရုပ်သီးအစိမ်း ၃တောင့်လောက်ထက်ခြမ်း ခြမ်းထားပါ ...
နံနံပင် ၃-၄ပင် ထက်ပိုင်းချိုးထားပါ ...
ငရုပ်သီးအရောင်တင်မှုန့် ဟင်းချိုသောက်ဇွန်းနဲ့တစ်ဇွန်း ...
ဆီ ဇွန်းကြီး ၁ဇွန်းခွဲလောက်ကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး မီးဖိုပေါ်တင်ပါ ...
ဆီကျက်ရင် ဆနွင်းမှုန့်လေးနဲနဲထည့်ပြီး လှီးထားတဲ့ကြက်သွန်နီတွေထည့်ပါ ...
ကြက်သွန်နီနွမ်းရင် ကြက်သွန်ဖြူထောင်းထားတာလေးတွေပါရောပြီး ဆီသတ်ပါ ...
ရွှေဝါရောင်သန်းပြီး မွှေးလာရင် မီးနည်းနည်းလျှော့ပြီး ငရုပ်သီးအရောင်တင်မှုန့်ထည့်ပါ ...
ငရုပ်သီးမတူးခင် ခရမ်းချဉ်သီးလှီးထားတာလေးတွေထည့်ပြီး ခရမ်းချဉ်သီးနွမ်းလာရင် နွားနို့ခဲလေးတွေထည့်၊ ပဲငံပြာရည်၊ ဆား၊ အချိုမှုန့် သင့်သလိုထည့်ပြီးးခရမ်းချဉ်သီး အနှစ်ထဲမှာ နွားနို့ခဲလေးတွေ မြုတ်အောင်အသာလေးမွှေပေးပါ ...
ရေခမ်းပြီးဆီသံဖျစ်ဖျစ်ကြားရင် ခုနကစစ်ထားတဲ့နွားနို့အရည်နဲနဲထပ်ထည့်ပြီး နွားနို့ခဲလေးတွေထဲ ဆားအချိုမှုန့်ဝင်သွားအောင် ၅မိနစ်လောက် ထပ်ထည်ပါ ... ရေခမ်းခါနီးရင် ငရုပ်သီးစိမ်း ...နံနံပင်လေး အပေါ်ကအုပ် ပြီးချလို့ရပါပြီ ...
ဟင်းချက်တဲ့ပုံလေးတွေ တင်ပေးလိုက်ပါတယ်။
ဗူးညွန့်၊ပြည်ပန်းညို၊ ဒန့်သလွန်ညွန့် အစရှိသဖြင့် ဟင်းရွက်မျိုးစုံနဲ့ချက်ထားတဲ့ ဟင်းရွက်စိမ်းဟင်းချိုနဲ့ လိုက်ဖက်ပါတယ်။

နွားနို့ခဲကို ကြက်သွန်ဖြူနီလေးနဲ့ ကြော်ချက်လေးလုပ်စားလဲ ဆိမ့်ဆိမ့်လေး စားကောင်းပါတယ်။
အခ်ိန္ရရင္ လုပ္ၾကည့္မယ္..အမ..
ReplyDeleteအမ..မလိုင္ျပားေလ.. ဟိုျပည္က လုပ္တဲ့မလိုင္ျပား အဲဒါဘယ္လိုလုပ္လဲဟင္။
ၿမတ္ႏိူးေရ ... လာအားေပးတာ ေက်းဇူးေနာ္။ မလိွဳင္ၿပားေတာ႔ စားေတာင္မစားဖူးပါဘူး ညီမေရ ... အညာကထြက္တဲ႔ မလိွဳင္လံုး ေလးေတြေတာ႔စားဘူးတယ္။ ေနာက္မွ အိမ္ကို ဖံုးဆက္ေမးၾကည္႔ေပးမယ္။
ReplyDeleteတီဆြိေရ.. တစ္ေခါက္ေတာ့ သံပုရာသီးနဲ႔လုပ္ဖူးတယ္။
ReplyDeleteခ်က္စားဖို႔ေလာက္ေအာင္ မ်ားမ်ားရဘူးရယ္။
မုရိုးနဲ႔လုပ္တာပိုစားေကာင္းမယ္ထင္တယ္။
ရန္ကုန္မွာေရာင္းတာေလ..
တီတီဆြိလုပ္ထားတဲ့ အညိုေရာင္သန္းတဲ့ပံုေလးနဲ႔ တစ္ေထရာတည္း...
ေတာ္တာ..
ဟုတ္တယ္ တီဆြိ ေရ အညာႏြားႏို႕ခဲ နဲ႕ တပံုထဲဘဲ အရသာလည္း အတူတူ ဘဲထင္ပါတယ္ က်ေနာ္တို႕ အညာမွာေတာ႔ မရုိးပင္ ဟာ အေလ႔က် ေပါက္ပင္ပါ
ReplyDeleteဒါေပမဲ႔ အခု သံပရာသီးနဲ႔ လုပ္ေတာ႔လည္း တပံုထဲဘဲဆိုေတာ႔ အားလံုး အဆင္ေျပသြားတာေပါ႔
ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ေသာက္ခ်င္ ရင္လည္း ဆိုင္က ဒိန္ခ်ဥ္၀ယ္ေသာက္ၿပီး နဲနဲ ခြဲထားတာကို အလွ်င္ထားၿပီး ႏြားႏို႕ ထပ္ထပ္ျဖည္႕ သြားရင္ ေန႕တိုင္း ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ လို႕ရပါတယ္
ႏို႔ခဲခ်က္ အရမ္းႀကိဳက္တယ္ တီတီဆြိေရ။ လုပ္နည္းလိုက္ရွာေနတာ ဘယ္မွာမွ မေတြ႔လို႔။ အားမွ စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမယ္။ ေက်းဇူးတင္လိုက္တာရွင္။
ReplyDeleteစားဖူးဘူးေတာ႔.. စားခ်င္စရာေလး.. လုပ္ၾကည္႔ဦးမယ္..
ReplyDeleteလုပ္ၾကည့္မယ္ ဗ်ိဳ ့
ReplyDeleteအရင္ကေတာ့ တခါစားဖူးတယ္... အဲဒီတုန္းကေတာ့ ႀကိဳက္ဖူး... ခုေတာ့ မမလုပ္ထားတာ စားခ်င္စရာေလးေနာ္... စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမယ္... တခါေလာက္... ေနာက္ၿပီး ေညာင္ရြက္သုတ္လား... ဥာဏ္ရြက္သုတ္လားမသိ အညာမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး စားၾကတယ္ေနာ္....
ReplyDeleteမမေရ တခါထဲ လင့္ထားခြင့္ျပဳပါလို႔... မမတို႔ဆီအျမဲ မၾကာမၾကာေရာက္ေပမယ့္ လာခ်င္ၿပီဆို ရွာရေရာ... ရွာေနရင္းနဲ႔ တျခားေတြ ေတာင္ေ၇ာက္ ေျမာက္ေရာက္ျဖစ္ေနတာ... လင့္ခြင့္ျပဳပါေနာ္မမ...
ReplyDeleteငယ္ငယ္တုန္းကေတာ႔ လံုး၀မႀကိဳက္ခဲ႔ဘူး...ႏြားႏို႔မွ မႀကိဳက္တာကိုး..ခုေတာ႔စားပါတယ္...(ႏြားႏို႔ခဲသည္ေတြက မိတၳီလာကေန လာလာေရာင္းၾကတယ္ေလ..)
ReplyDeleteဒီမွာေတာ႔ သိုးနဲ႔ ဆိတ္ ႏို႔ခဲေလးေတြ လုပ္ၿပီးသားရိွတယ္....ကိုယ္တိုင္လုပ္လို႔ရေတာ႔ ႀကိဳက္တဲ႔သူေတြအတြက္ အဆင္ေျပတာေပါ႔ေနာ္
ဟာ အေတာ္ပဲ မရုိးပင္မရွိလို႔ ဘာနဲ႔လုပ္ရမွန္းမသိျဖစ္ေနတာ
ReplyDeleteနနို႕ခဲလုပ္စားလိုက္အုန္းမယ္၊ အေရေလးနဲ႔ နနို႕ခဲအစိုကို ထညက္ရည္ေလးနဲ႔
ေသာက္ရတာသိတ္ၾကိဳက္တာပဲ
အားငယ္လိုက္တာ...
ReplyDeleteလုပ္တတ္ဖို႕ ေဝးလို႕ တခါမွေတာင္ မစားဖူးဘူး ထင္တာပဲ...
ဒါမွမဟုတ္ ေမေမတို႕ ေကြ်းတုန္းက ကိုယ္ မၾကိဳက္လို႕ပဲ မစားမိတာလား မသိဘူး... မမွတ္မိေတာ့ဘူး...
အားရင္ စမ္းလုပ္ၾကည့္အံုးမယ္... ဘယ္လိုေနမလဲ စားၾကည့္ခ်င္လို႕...
နည္းေလးေျပာျပတာ ေက်းဇူး သူငယ္ခ်င္း... း))
အမ..မလိုင္ျပားအရမ္းၾကိဳက္တာ.. မလိုင္လံုးက်မၾကိဳက္ျပန္ဘူး။
ReplyDeleteအမေရ..ေက်းဇူးပဲေနာ္။
အမလုပ္ထားတဲ့ႏို႔ခဲ ေနာက္လက် အားသြားမွစမ္းၾကည့္မယ္။ အမွန္က ႏို႔ခဲကဒီေလာက္ၾကိဳက္ဘူး။ ဂ်ပန္ေတြလုပ္ေကြ်းမလားလို႔..။
အမႏို႔ေျခာက္လဲစားေကာင္းတယ္။
အစ္မေရ..
ReplyDelete“ဆီပါေလကာထည့္”ဆိုတာေလးပါလို႔ သေဘာက်ျပီး ျပံဳးသြားတယ္။ ညီမတို႔ အရပ္ကလည္း အဲလိုမ်ိဳး ေျပာတတ္လို႔ေလ..
အရင္က အဘိုးတို႔အိမ္မွာ နုိ႔စားႏြားမေတြ ေမြးတုန္းက ႏြားေပါက္ေလးေမြးရင္ အရင္ဆံုးရတဲ့ နို႔ဦးရည္က နို႔နုေတာ့ နို႔ခဲတယ္ေလ..။ ဒါနဲ႔ နို႔ခဲကို အိမ္နားနီးခ်င္းေတြ ေလွ်ာက္ေ၀၊ ဟင္းခ်က္ျပီး ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းပို႔လုပ္ရတယ္။ တပတ္ေလာက္ေတာ့ နို႔ခဲစားရတယ္။ တပတ္ေက်ာ္ရင္ေတာ့ ပံုမွန္ႏြားနို႔အဆင့္ေလာက္ နို႔က ၾကဲသြားေတာ့ ႏြားနုိ႔၀ယ္တဲ့ေနရာကို ေရာင္းရတယ္ေလ..။ အခုေတာ့ အဘိုးတို႔လည္း မရွိေတာ့ဘူး။ ႏြားနို႔ခဲလည္း မစားရေတာ့ဘူး..။
အမွတ္တရပဲ.. ၾကံဳရင္လုပ္စားဦးမယ္။ ေရးေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ဒီပို႔စ္ဖတ္ၿပီး ေကာ္မန္႔ေတာင္ မေရးပဲ ကမန္းကတန္း ျပန္ပိတ္ထားလိုက္တာ...
ReplyDeleteဒါေတာင္ အလ်ဥ္မမီဘူး...ကိုဧရာေလ ႏြားႏို႔ဗူးေရာ၊ သံပုရာသီးေရာ ၀ယ္လာၿပီ...ကယ္ၾကပါဦး ဘေလာ့ဂ္ကတို႔ေရ း))
ဟားဟား ... အစ္မသီတာ .... ရယ္ရတယ္ ... ကိုဧရာက မန္းေလး အထက္ဖက္ကဆိုေတာ႕ ၾကိဳက္မွာေပါ႔ ... လုပ္ေပးလိုက္ပါအစ္မရယ္
ReplyDeleteဝမ္းသာတယ္ ...သီတာ့အတြက္...ဟိဟိ...။
ReplyDeleteဟမ္ တို႔လည္း ဘာထူးတုန္း...၊ နည္းမသိခ်င္ေယာင္ေဆာင္ၿပီး မန္းေလးကို မွာလို႔ ရေတာ့ဘူး ...။ လုပ္ၾကည့္ပါမည္ အဆင္ေျပလွ်င္ ပံုႏွင့္တကြ ပို႔အသစ္တပုဒ္ ထပ္မံတင္ပါမည္....ခိခိ..
ေအာင္ျမင္ပါေစ...!
ႏြားနို ့ခဲက အၾကိဳက္ဆံုးထဲပါတယ္ ဆိြရဲ့... အညာမွာ မရိုးပန္းအေစးနဲ ့လုပ္တာသိတယ္.. သံပုရာသီးနဲ ့လုပ္လို ့ရတာ ဆြိေျပာမွ သိေတာ့တယ္...တို ့က ႏြားနို ့နဲ ့သံပုရာသီးမတည့္ဘူူးလို ့ထင္ေနတာ...စမ္းၾကည့္ႈဦးမယ္
ReplyDeleteေက်းဖူးတင္ပါတယ္ ေနာင္လဲအားေပးပါအုံးမယ္
ReplyDeleteဦးဦး ပခုကၠဴ