Wednesday, January 12, 2011

ဝက်သားတုတ်ထိုး၊ ကြာဆံကြော် ...

မဆွိတီတို့ ရန်ကုန်မှာ ဝက်သားတုတ်ထိုး စားရုံတင် အားမရလို့ အိမ်မှာလဲ လုပ်စားပါတယ်။ (ရောက်ရောက်ချင်း နောက်တစ်ပတ်ပါပဲ ... တိန် ... း)

ဝက်သားပြုတ်ခြင်း
Wet market က လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် အူချို ၇၀၀ ဂရမ်၊ အသဲ ၃၀၀ ဂရမ်၊ အသား ၅၀၀ ဂရမ် ဝယ်ပါတယ်။ စလုံးက wet market တွေမှာ ကလီစာအစုံမရဘူးခင်ည။ နှလုံးတို့ ကျောက်ကပ်တို့တော့ မစားတတ်လို့ မဝယ်ခဲ့ဘူး။ (ဝက်ကလီစာဝယ်ရင် NTUC တို့ ရှန်စောင်းတို့က မဝယ်ပါနဲ့။ သူတို့က wet market ကလောက် မလတ်ဆတ်လို့ပါ။ )

အိမ်ရောက်တော့ အူချိုတွေကို မလှီးဖြတ်ပဲ မန်ကျည်းသီးမှည့်ရယ်၊ ဆားရယ် မျာများထည့်ပြီး ၃ကြိမ်လောက် သေချာနယ်ပြီး ဆေးလိုက်ပါတယ်။ (အူချိုက အထဲက အစာတွေမှို့ ရေနဲ့ အထဲကို ဆေးစရာမလိုပါဘူး)။ အသားနဲ့ အသဲကိုတော့ လှီးလို့ကောင်းအောင် အတုံးကြီးကြီးတုံးထားပါတယ်။

အထက်ပါ ကလီစာ ၁.၅ ကေဂျီခန့်ကို ဆားလဖ္ဘက်ရည် တစ်ဇွန်း၊ သကြားလဖ္ဘက်ရည် ၂ဇွန်း၊ ပဲငံပြာရည်အချိုရည် ၇ဇွန်း၊ အနောက်ရည် ၃ဇွန်းခန့်၊ ခရုဆီ ၇ဇွန်းခန့်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် ဇွန်းတစ်ဝက်ခန့်၊ တရုတ်မဆလာ နှစ်ဇွန်း၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့နဲ့ နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန့်နှပ်ထားပါတယ်။ အသဲကိုတော့ ဟင်းအိုးချခါနီးမှ ထည့်မှာမှို့ နယ်ပြီး သတ်သတ်ခွဲထားပါတယ်။

ပြီးရင် ကလီစာတွေကို အိုးထဲထည့် ဆီစားပွဲဇွန်း ၂ဇွန်း၊ နာနတ်ပွင့် ၅ပွင့်ခန့်၊ ထန်းလျှက်၂လုံး၊ ဂျင်းတစ်လက်မလောက်ကို ပါးပါးလှီးထည့်ပြီး မီးအနေတော်နဲ့ (medium) တယ်ပါတယ်။ ရေခန်းသွားရင် ကလီစာတွေ မြုပ်အောင်ရေထပ်ထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့ အဖုံးပိတ်ပြီး တည်ပါတယ်။ ကြက်ဥ ၃-၄လုံးလောက်ကိုလဲ ပြုတ်၊ အခွံနွှာပြီး အိုးထဲထည့်ပြုတ်ပါတယ်။

ဝက်အူချို ကျက်ချိန်နဲ့ ဝက်အသားနူးချိန်က အတူတူလောက်ပါပဲ။ ၄၅မိနစ်-၁နာရီလောက်ဆို ကျက်ပါပြီ။ ဝက်အူက အရမ်းပျော့သွားရင်လဲ မကောင်းပါဘူး။ ကိုယ့်စိတ်ကြိုက် အနေမှာ မြည်းပြီး ချနိူင်ပါတယ်။ ဟင်းအိုးချခါနီးမှ အသဲတွေကို ၅မိနစ်ခန့် ထည့်ပြုတ်ပါ။ အသဲက ကြာကြာပြုတ်ရင် မာတတ်လို့ပါ။ ဟင်းအိုးချရင် အရည်တစ်ဝက်လောက်နဲ့ ချပါ။ နောက်မှို့ဆို ဝက်သားတုတ်ထိုးက ခြောက်ခြောက်ကြီးနဲ့ စားမကောင်းလို့ပါ။ အဲဒီအရည်ကလဲ ကြာဆံကြော်နဲ့ ဆမ်းစားရင်ကောင်းမှကောင်းကိုး။



ကြာဆံကြော်ခြင်း
ကြာဆံကြော်လေးကလဲ ပူပူနွေးနွေး စားချင့်စဖွယ်လေးဖြစ်မှ ဝက်သားတုတ်ထိုးနဲ့ လိုက်ဖက်မှာပါ။ ရန်ကုန်မှာ စားခဲ့တုံးက ကြာဆံကြော်ဆို လာချပေးတာ အေးစက်နေတော့ စားရတာ အရသာပျက်လှတယ်။

ကြာဆံ အထုတ်ကြီး တစ်ထုတ်ခွဲလောက်ကို ရေစိမ်ပြီး ခပ်မာမာလေး ပြုတ်ထားပါတယ်။ အိမ်မှာတော့ Chilli brand ကြာဆံကို သုံးပါတယ်။


ကြာဆံအေးသွားရင် ဇလုံခပ်ကြီးကြီးထဲမှာ ကြာဆံကို ကပ်ကြေးနဲ့ အနည်းငယ်ညှပ်၊ ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ အနောက်၊ ဆား၊သကြား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ခရုဆီတို့နဲ့ နယ်ပါတယ်။ ကြာဆံတွေကပ်ပြီး လုံးနေရင် ရေအေး အနည်းငယ်ဖြန်းပြီး နယ်ပါ။


ဂေါ်ဖီထုတ် အစိမ်းရောင် အထုတ်ကြီး တစ်ဝက်လောက်ကို လေးထောင့်ပုံ ခပ်ကြီးကြီးတွေလှီးထားပါ။ မုန်ညင်းစိမ်း (အခါး) တစ်ပင်၊ တရုတ်နံနံ ၄-၅ပင်ကိုလည်း တစ်လက်မလောက်စီ လှီးဖြတ်ထားပါ။


ဝက်အူချောင်း၅ချောင်းလောက်ကို ခပ်ပါးပါး၊ အစောင်းလေးတွေ လှီးထားပါ။ ပထမဆုံး non sticker ဒယ်အိုးခပ်ကြီးကြီးထဲ ဝက်အူချောင်းကို ရေမြုတ်အောင်ထည့်ပြီး အရင်ပြုတ်ပါတယ်။ ရေခန်းတော့ ဆီ စားပွဲဇွန်း ၁၀ဇွန်းခန့်ထည့်ပြီး ကြော်ပါတယ်။

ဝက်အူချောင်းတွေ မွှေးပြီး ကျက်လာရင် ဂေါ်ဖီနဲ့ မုန်ညင်းလှီးထားတာတွေ ထည့်ကြော်ပါတယ်။ ကြော်နေတုံး ဆားလဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဝက်၊ သကြား၂ဇွန်း၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ပဲငံပြာရည် အနောက်ရည် တစ်ဇွန်း၊ အကြည်ရည် ၂ဇွန်းခန့် တို့ကိုလဲ ထည့်ပြီး မွှေပါတယ်။ တရုတ်နံနံကို နောက်ဆုံးမှ ထည့်ကြော်ပါတယ်။ အရွက်တွေအားလုံး ကျက်သွားရင် အဖတ်တွေကို သတ်သတ် ဆယ်ထားပါတယ်။ (ဆီနဲ့ဟင်းအရည်တွေ ဒယ်အိုးထဲမှာ ကျန်ပါမယ်)


စောနက အရွက်ကြော်က စစ်ထားတဲ့ ဆီနဲ့ရေ အရောကို ရေတွေခန်းသွားအောင်တည်လိုက်ပါ။ ဆီနဲရင်ထပ်ထည့်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ chop လုပ်ထားတာလေးတွေ ထည့်ကြော်တယ်။ ကြက်သွန်ဖြူမွှေးလာရင် ကြာဆံနယ်ထားတာ ထည့်ကြော်ပါတယ်။ ကြာဆံမကပ်အောင် ရေများများဖြန်းပြီး ကြော်ပေးရပါတယ်။ ဒါမှ ကြာဆံကြော်က စိုစိုလေးနဲ့ ပိုစားကောင်းပါတယ်။ ကြာဆံကို non-sticker အိုးနဲ့ကြော်ရင် အကပ်သက်သာပါတယ်။ ရိုးရိုးအိုးနဲ့ဆို ကပ်တာနဲ့ ကြော်ရတာ သိပ်ခက်ပါတယ်။ ၄-၅ မိနစ်ကြော်လို့ ကြာဆံကျက်ပြီဆို ခုနက ဆယ်ထားတဲ့ ဟင်းရွက်ကြော် အပေါ်ကလောင်းထည့်ပြီး ချနိူင်ပါပြီ။


အချည်ရည်ဖျော်ခြင်း
ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဂျင်းကို ညက်ညက်ပါအောင်ထောင်း၊ မန်ကျည်းရေ၊ ငရုပ်ဆီ၊ ထန်းလျက်၊ ဆား၊ ငံပြာရည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့ကို ရောကျိုပါတယ်။ ကျိုထားတာ ပွက်ပွက်ဆူလာရင် အပေါ့၊အငံမြည်း၊ လိုတာစိတ်ကြိုက်ထပ်ထည့် ချလို့ရပါပြီ။ အေးသွားရင် ငရုပ်သီးမှုန့် အကျက်မှုန့် အနည်းငယ်ထည့်ဖျော်ပါ။ ကြာဆံကြော်နဲ့စားမဲ့ အချဉ်ရည်ကို ခပ်ကျဲကျဲဖျော်ကြပါတယ်။ ငရုပ်ဆီကတော့ sin sin extra hot ကို သုံးပါတယ်။

ပွဲပြင်ခြင်း
ဝက်အူချောင်းကို တစ်လက်မခန့်စီ လှီးပြီးကြော်ထားပါ။
ဝက်သားတုတ်ထိုးက အသားတွေ၊ အသဲတွေကို ပါးပါးလှီး၊ အူချိုကိုလည်း တစ်လက်မအရွယ်လောက်စီလှီးပြီး ဟင်းရည်ထဲ ပြန်နှစ်ထားပါတယ်။ (ဟင်းရည်ထဲက နာနတ်ပွင့်တွေနဲ့ ဂျင်းတွေကို ဆယ်ပြီး လွှတ်ပစ်ပါ)။
ကြာဆံကြော်ကို ပန်းကန်ထဲထည့်၊ အပေါ်က ဝက်အူချောင်း၊ ဝက်သားတုတ်ထိုးလှီးထားတာထည့်၊ အချဉ်ရည်ရွှဲရွှဲဆမ်း၊ ဟင်းအရည်ဆမ်း၊ အစပ်ကြိုက်ရင် ငရုပ်သီး အကျက်မှုန့်ပါဖြူးပြီး စားနိူင်ပါပြီ။ ( ဂလု ... ကိုယ်တိုင်လည်း ပြန်ဖတ်ပြီး ဂလုပါတယ်ခည) ...




အားပေးကြပါဦး ... ပူပူနွေးနွေး ဝက်သားတုတ်ထိုး ကြာဆံကြော်။

Sunday, January 9, 2011

၀က္သားတုတ္ထုိုး ညေနခင္း ...


Screw driver မကိုင္ခင္ အစားအေသာက္ဖက္ေလး တစ္ခ်က္ေလာက္ လွည္႔ဦးမယ္ဂ်ာ။ မေန႔ကတင္ ၀က္သားတုတ္ထိုး လုပ္စားထားလို႔ ဒီပို႔စ္ေလး တင္ခ်င္ႏြန္းႏို႔ပါ။

ၿပီီးခဲ႔တဲ႔ ဒီဇင္ဘာက မဆြိတီတို႔ မိသားစု ေမြးရပ္ေၿမ အလည္ၿပန္ခဲ႔ၾကတယ္။ (ေနာက္မွ အရွည္ေရးပါမည္။ ဟို ၾကမ္းၾကမ္းရမ္းရမ္း လက္ထပ္ထားသူလိုေတာ႔ ကိုရီးယား အခန္းဆက္မည္မဟုတ္ပါ။ တစ္ပို႔စ္၊ ၂ပို႕စ္ေလာက္နဲ႔တင္ ၿပီးမွာပါ)။ ရန္ကုန္မၿပန္ၿဖစ္တာ ၂ႏွစ္ေလာက္ရွိၿပီဆိုေတာ႔ မစားရတာၾကာတာေတြ၊ စားခ်င္တာေတြ ထံုးစံအတိုင္း လွည္႔ပတ္စားၾကတယ္ေပါ႔။ အဲဒီမွာ လိုက္ပို႔သူကေတာ႔ ဦးၿခိမ္႔ရဲ႕ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ပါ။ အဲဒီေန႔က ညေနပိုင္း ေအးေအးေဆးေဆး မိသားစု ေရႊတိဂံုဘုရားေပၚတက္ၾကၿပီး အၿပန္မွာလာေခၚတာ။ ၿပီးေတာ႔ ဒီေန႔ သူ ၀က္သားတုတ္ထိုးဆိုင္ လိုက္ပို႔မယ္ေၿပာတယ္။ ဦးၿခိမ္႔သူငယ္ခ်င္းက အစားအေသာက္လုပ္ငန္းလုပ္ေနတဲ႔ အင္မတန္ခ်မ္းသာတဲ႔ ကုန္သည္တစ္ေယာက္ပါ။ သူေမာင္းတဲ႔ကားၾကီးကလဲ လင္ခရူဆာအသစ္ၾကီး။ အၾကီးၾကီးပဲဗ်ာ။ သူ႕ကားၾကီးနဲ႔ ရန္ကုန္ၿမိဳ႔က ကားေတြၿပည္႔ေနေအာင္ရပ္ထားတဲ႔ လမ္းက်ဥ္းေတြထဲတိုးၿပီး ေမာင္းေနေတာ႔ ကိုယ္က ရင္တမမနဲ႔ စိတ္ပူမိတယ္။ ကိုယ္႔လိုက္ပို႔ရင္း သူ႔ကားအသစ္ၾကီး ထိသြားရင္ေတာ႔ ဒုကၡပဲလို႔။ ဒါေပမဲ႔ဗ်ာ သူတို႔ကေတာ႔ ေမာင္းေနက်ဆိုေတာ႔ ဒီေလာက္ က်ပ္တည္းက်ပ္ေတာက္ထဲ ေအးေဆးပဲ ေမာင္းသြားတာ။ ဘယ္လိုမွကို မထူးဆန္းသလိုပဲ။

အဲဒီေန႔ကလဲ သူလိုက္ပို႔တဲ႔ ၀က္သားတုတ္ထိုးဆိုင္က ဆိုင္ၾကီးမဟုတ္ဘူး။ သူတို႔စားေနက် ေဖာက္သည္ ၁၇လမ္းထိပ္က လမ္းေဘးဆိုင္ေလးပါ။ အရင္ ၂၀၀၈ ၿပန္တံုးကလဲ အဲဒီဆိုင္ပဲ သူလိုက္ပို႔တာ။ အရင္တစ္ေခါက္က ေရာင္းတာ အစ္မတဲ႔။ ခုေတာ႔ ညီမလုပ္သူက ေရာင္းေနတာတဲ႔။ ေကာင္မေလးပံုစံက ရုပ္ကေလးကေတာ႔ ရြက္ၾကမ္းေရက်ိဳပါပဲ။ အသက္က ၂၀ အစိတ္ ခပ္ငယ္ငယ္ ပဲရွိေသးတယ္။ ဦးၿခိမ္႔သူငယ္ခ်င္းက စားေနက်ေဖာက္သည္ဆိုေတာ႔ ခေလးမေလးနဲ႔ အေတာ္ခင္မင္ ရင္းႏွီးေနဟန္ရွိတယ္။ ေၿပာမနာ၊ ဆိုမနာ ေနာက္ဟယ္၊ ေၿပာင္ဟယ္နဲ႔ပဲ။ ဟဲ႔ နင္တို႔ သူေဌး မၿဖစ္ေသးဘူးလားတဲ႔။ မဆြိတီတို႔ဖက္လွည္႔ၿပီးလဲ ေၿပာေသးတယ္။ အမွန္က သူတို႔က ဆင္းရဲခ်င္ေယာင္ေဆာင္ေနတာဟ တဲ႔။ ၀က္သားတုတ္ထိုးေရာင္းတာနဲ႔ သူေဌးၿဖစ္ေနၿပီတဲ႔။ သူတို႔က ကားနဲ႔လာတာ။ ကားကို တစ္ေနရာ ရပ္ထားခဲ႔ၿပီး ဆင္းရဲေယာင္ေဆာင္ ဒီနားလာေရာင္းတာတဲ႔။ စံုလို႔ပဲ ေနာက္ေနတာ။

ဒါနဲ႔ စားၾကေတာ႔ တုတ္ခ်ိဳးထားတာ ၁၅၀၊ မခ်ိဳးထားတာ ၂၀၀ တဲ႔။ အူပိတ္တို႔၊ ႏိူ႔အံုသား၊ လွ်ာ အစရွိသည္ေတြက ၂၀၀ေပါ႔။ မဆြိတီကေတာ႔ အူပိတ္ဆိုလား အဲဒါေလးၾကိဳက္လို႔ မ်ားမ်ားစားတယ္။ ႏိူ႔အံုသားဆိုတာေတာ႔ ႏူးညံ႔ေပမဲ႔ နဲနဲ အီလည္လည္မိွဳ႔ တစ္ခုပဲ စားမိတယ္။ ၀က္သဖံုးသားဆိုလား ၾကံၾကံဖန္ဖန္လဲပါတယ္။ မ်က္လံုးကေတာ႔ ေစ်းအၾကီးဆံုး။ တစ္လံုး၃၀၀ တဲ႔။ မ်က္လံုးေလးေတြက် စီၿပီး နွီးၾကိဳးေလးနဲ႔ ေတာင္ ရက္ရက္စက္စက္သီထားေသးတယ္။ မဆြိတီေတာ႔ အူယားလို႔မစားပါဘူး။ အခ်ဥ္ေရကိုလည္း ငရုပ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္ေလးၿဖဴးၿပီး သတ္သတ္စပ္ေပးေသးတယ္။ သူ႔အခ်ဥ္ရည္ကိုကလည္း ေကာင္းလွသဗ်ာ။ ဘယ္လိုစပ္လဲမသိဘူး။ ကိုယ္ေတြ စားေနတံုး ေကာင္ေလးတစ္ေယာက္လဲ ေရာက္လာတယ္။ ေကာင္ေလးက ငယ္ငယ္ေခ်ာေခ်ာ၊သန္႔သန္႔ ၀တ္စားဆင္ယင္ပံုကလဲ ေခတ္လူငယ္ပံုစံ ဂ်င္းပင္န္နဲ႔ တီရွပ္နဲ႔။ မဆြိတီတို႔ အဖဲြ႕က ဆိုင္ေရွ႔မွာ ပိတ္ထိုင္ေနၾကေတာ႔ သူကေကာင္မေလးရဲ႔ ေဘး၊ ဘယ္ဖက္နားေလာက္မွာ ထိုင္တယ္။ ၿပီးေတာ႔ သူစားခ်င္တာ တစ္ခုၿပီးတစ္ခု ေအးေအးေဆးေဆး မွာစားေတာ႔တာပဲ။ သူက်ေတာ႔ ပန္းကန္ေလးထဲကို လွီးၿပီး ထည္႔ေပးတာ။ သူကလဲ စားေနက် ေဖာက္သည္ၿဖစ္ပံုရတယ္။

အဲဒီေနရာမွာ သူမွာစားပံုနဲ႔ ေကာင္မေလးကလဲ သူမွာတာေတြကို စိတ္ရွည္လက္ရွည္ တစ္ခုခ်င္းေရြးခ်ယ္ၿပီး ပန္ကန္ထဲထည္႔ေပးေနပံုက ကဗ်ာဆန္လွတယ္။ မဆြိတီတို႔အတြက္ေတာ႔ ၿမင္ေနက် ၿမင္ကြင္းမဟုတ္ အထူးအဆန္းမိွဳ႔ ေဘးကေန မသိမသာ အကဲခတ္ ေနမိတယ္။ ေကာင္ေလး ၀က္သားတုတ္ထိုး မွာပံုက သမီးရီးစား တိုးတိုးညွင္းညွင္း ခ်စ္တင္းေႏွာေနသလို၊ ရည္စားစကားေၿပာေနသလို ေလသံနဲ႔ဗ်ာ။ ေကာင္မေလးကလဲ သူေတာင္းဆိုသမွ်ကို ၀က္သားတုတ္ထိုးအိုးၾကီးထဲကေန ေရြးခ်ယ္ၿပီး အသာလွီးေပး၊ ပန္းကန္ထဲ တစ္ခုခ်င္းထည္႔ေနဟန္ေတြကလဲ ၿငင္သာလွတယ္။ ကဗ်ာတစ္ပုဒ္လို အႏုပညာဆန္ေနသလိုပဲ။ ကိုယ္ေတြကသာ ခုမွလာစားသူမိွဳ႔ ဘာရလဲ၊ ဒါေလးက ဘာသားေတြလဲ၊ ဘယ္ဟာက ပိုေကာင္းလဲ ဟိုဟာေမး၊ ဒါေမးနဲ႔ေပမဲ႔ သူတို႔၂ေယာက္ကေတာ႔ အခ်င္းခ်င္း နားလည္မွဳရွိၿပီးသားခ်စ္သူေတြလို ေစ်း၀ယ္သူနဲ႔ေရာင္းသူ အခ်ိဳးညီလွတယ္။

ၿပီးေတာ႔ ေကာင္ေလးက အရင္စားၿပီးသြားၿပီး၊ ဆိုင္နားမွာ ရပ္ထားတဲ႔ ကားေလးေပၚ တက္ေမာင္းၿပီး ထြက္သြားတာပဲ။ အဲဒီေတာ႔မွ ေကာင္မေလးက ရွက္ကိုးရွက္ကန္းနဲ႔ အကိုၾကီးတို႔ သူမ်ားေရွ႔မွာ အရွက္ခဲြတယ္ ဘာတယ္နဲ႔ ဆက္ေနာက္ေနၾကၿပန္ေရာ။ အမယ္ နင္ကလဲ ေဖာက္သည္ခ်င္းတူတူ ငတို႔က် ဂရုမစိုက္၊ ေကာင္ေလးက် ေသခ်ာလုပ္ေပးတယ္လို႔ အကိုၾကီးက စကားနာထိုးၿပီး ထပ္စေနလို႔ ရယ္ေနရေသးတယ္။

မဆြိတီလဲ ရသမွ်အခ်ိန္ေလးမွာ သိခ်င္တာေလးေတြ အင္တာဗ်ဴးလိုက္ေသးတယ္။ အဓိကသိခ်င္တာက မဆြိတီက ဟင္းခ်က္နည္းေတြ ေေရးေနက်ဆိုေတာ႔ သူတို႔ဘယ္လိုလုပ္လဲ နည္းသိခ်င္လို႔ ေမးတာပါ။ ဒါေပမဲ႔ အဲဒါေၿပာခ်င္ပံုမရဘူး။

မဆြိတီ။ ။ ငါ႔ညီမ၊ ၀က္သားတုတ္ထိုး အရမ္စားးေကာင္းတာပဲ။ သန္႔ရွင္းၿပီး ဘာအညွီနံ႕မွကို မထြက္ဘူး။ ဘယ္လိုမ်ား လုပ္ထားလဲ။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ ၀က္သားကို အနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ေက်ာက္ခ်ဥ္နဲ႔ ေဆးတာအစ္မ။

မဆြိတီ။ ။ ေအာ္ဟုတ္လား။ ဒါနဲ႔ အဲဒီ၀က္ကလီစာအစံုေတြ ဘယ္ကမ်ား သြား၀ယ္ရလဲ။ အမ်ားၾကီးပဲေနာ္ ၀ယ္ရတာ။ ဘယ္ေလာက္ဖိုးေလာက္မ်ားရွိလဲ။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ (လမ္းမဖက္ကို လက္ညိွဳးထိုးၿပလ်က္ ...)အဲဒီဘက္က XX ေစ်းမွာသြား၀ယ္ရတာပဲ အစ္မ။ (သံေစ်းဆိုလား ... မေသခ်ာ ... မမွတ္မိေတာ႔ပါ... ခြင္႔လႊတ္ၾကပါ။)။ မနက္ခင္း အေစာၾကီး သြား၀ယ္ရတာ။ ၂ေသာင္းခဲြ ၃ေသာင္းဖိုးေလာက္ရွိတယ္အစ္မ။

မဆြိတီ။ ။ ၀ယ္ၿပီေတာ႔ ၿပဳတ္ေတာ႔ေရာ။ ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာၿပဳတ္ရလဲ။ ဘာမီးနဲ႔ ၿပဳတ္လဲ။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ မီးေသြးနဲ႔အစ္မ။ မီးေသြးမီးဖိုအၾကီးၾကီးနဲ႔ ၿပဳတ္ရတာ။ မီးေသြးေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ကုန္တယ္။ အိုးအၾကီးၾကီးနဲ႔ တစ္ခါထဲၿပဳတ္ရတာ။ မာတဲ႔ ကလီစာေတြ အရင္ၿပဳတ္ၿပီးမွ ေနာက္ႏူးလြယ္ေပ်ာ႔လြယ္တာေတြ ထပ္ထည္႔ရတာ။ မီးေသြးက ခဏခဏ ထပ္ၿဖည္႔ထိုးေပးေနရတယ္။ မနက္ ၉နာရီေလာက္က ၿပဳတ္ရင္ ေန႔ခင္း ၃နာရီေလာက္မွ အကုန္က်က္တယ္။

မဆြိတီ။ ။ၿပဳတ္ေတာ႔ေရာ အခ်ိဳမွုန္႔တို႔ သၾကားတို႔ ထည္႔ရတာေပါ႔။ တၿခားဘာေတြမ်ား ထည္႔ၿပဳတ္ရေသးလဲ။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ သၾကားထည္႔တယ္အစ္မ။ အခ်ိဳမွဳန္႔ေတာ႔ သိပ္မသံုးပါဘူး။ (လုပ္နည္းေတာ႔ ေၿပာလိုဟန္မရွိလို႔ ဆက္မေမးေတာ႔ပါ)

မဆြိတီ။ ။ ဆိုင္ကေရာ ဘယ္အခ်ိန္ စဖြင္႔လဲ။ ေန႔ခင္းကတည္းကလား။ ဘယ္အခ်ိန္ေလာက္မွ ဆိုင္သိမ္းလဲ။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ ည ၇နာရီ၊ ၈နာရီေလာက္မွ စဖြင္႔တာအစ္မ။ ေန႔ခင္းေတာ႔ မေရာင္းဘူး။ ည ၁နာရီ၊ ၂နာရီေလာက္ ကုန္တဲ႔ အခ်ိန္ေပၚတည္ၿပီး ဆိုင္သိမ္းပါတယ္အစ္မ။

မဆြိတီ။ ။ ေအာ္ ... ညဥ္႔နက္တဲ႔အထိ လာစားတဲ႔ ေဖာက္သယ္ေတြရွိတယ္လား။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ ဟုတ္တယ္အစ္မ။ ေဖာက္သည္ေတြ အမ်ားၾကီးရွိတယ္။ ညီမတို႔က အဓိက စားေနက် ေဖာက္သည္ေတြရွိတယ္။

မဆြိတီ။ ။ ေအာ္ဒါေတြ ဘာေတြ မွာရင္ေရာ ရသလား။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ ေဖာက္သည္ေတြထဲက တစ္ခ်ိဳ႕မွာတာေတြရွိပါတယ္။ လုပ္ေပးပါတယ္အစ္မ။
အဲဒီမွာ ဦးၿခိမ္႔သူငယ္ခ်င္းက ၀င္ေၿပာတယ္။ ၀န္ၾကီးေတြ၊ စစ္ဖက္က ၾကီးၾကီးမိသားစုေတြထဲကလဲ ေဖာက္သည္အခ်ိဳ႕ရွိပါသတဲ႔။ ေနၿပည္ေတာ္ကိုေတာင္ ေလပ်ံနဲ႔ ပို႔ရတယ္လို႔လဲဆိုပါတယ္။ ဟုတ္မဟုတ္ေတာ႔ မသိပါ။

မဆြိတီ။ ။ စိတ္ေတာ႔မရွိနဲ႔ေနာ္။ သိခ်င္တာ သတ္သတ္ပါ။ အၿမတ္ေရာ ဘယ္ေလာက္ရလဲညီမ။

ေစ်းသည္ညီမ။ ။ အမွန္အတိုင္း ေၿပာမယ္ေနာ္အစ္မ။ တစ္ေန႔ ၃ေသာင္း၊ ၄ေသာင္းလာက္ေတာ႔ အၿမတ္က်န္ပါတယ္။

မဆြိတီတို႔ စားၿပီးေငြရွင္းၾကေတာ႔ ၀က္သားတုတ္ထိုး နဲ႔ ေဘးဆိုင္က ၾကာဆံ၊ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္၊ ဆာေတးအပါအ၀င္ အားလံုး ၂ေသာင္းက်ပါတယ္။ မဆြိတီတို႔စားၿပီးေတာ႔လဲ ဟိုးအေပၚမွာၿပထားတဲ႔ တုတ္ထိုးဗန္းက သိသိသာသာေလ်ာ႔မသြားပါဘူး။ ဒီေတာ႔ သူ႔ဗန္းထဲက က်န္ေနတဲ႔ ၀က္သားတုတ္ထိုးေတြနဲ႔ ကိုယ္စားခဲ႔တဲ႔ေငြ တြက္ၾကည္႔လိုက္ေတာ႔ ဟိုးအေပၚက သူေၿပာတဲ႔ ကလီစာဖိုးအရင္းႏွဳတ္လိုက္ရင္ သူတစ္ေန႔အၿမတ္ေငြက ဒီ႔ထက္ေတာင္ပိုမလားလို႔ တြက္ၾကည္႔မိေနပါတယ္။ တၿခား hidden cost ေတြမွ ကိုယ္ကမသိေတာ႔ သူေၿပာတာပဲ ယံုလိုက္ပါတယ္ေလ။

စလံုးက money minded တို႔ ထံုးစံ သူေၿပာတဲ႔အတိုင္း တစ္လ၀င္ေငြတြက္ၾကည္႔ေတာ႔ ၁၂သိန္း၊ ခုေခတ္ ေပါက္ေစ်းနဲ႔စလံုး ၁၇၀၀-၁၈၀၀ေလာက္ရွိပါကလားလို႔ အၾကမ္းဖ်င္း တြက္ၾကည္႔ရင္း ေစ်းသည္ညီမကို ႏွုတ္ဆက္ၿပန္ခဲ႔ၾကပါေတာ႔တယ္။

ေရးရင္းနဲ႔ ပို႔စ္ရွည္သြားလို႔ မေန႔က အိမ္မွာ လုပ္စားတဲ႔ ၀က္သားတုတ္ထိုးကိုေတာ႔ ေနာက္မွ ပို႔စ္တင္ေတာ႔မယ္ဂ်ာ။

(အင္တာဗ်ုဴးတာ သူေၿပာတဲ႔ အတိုင္းသာေရးတာပါ။ အခ်က္အလက္မွားယြင္းတာေတြ၊ မေသခ်ာတာေတြ ရွိႏိူင္ပါတယ္။ မဆြိတီကိုယ္တိုင္လည္း သူေၿပာတာေတြ မွန္မမွန္ မသိ္ပါ။)

Tuesday, January 4, 2011

Screw Driver ကိုင္ခဲ႔ရ ကြ်န္မဘ၀ပါရွင္ (၂)...

မဆြိတီ၏ ထမင္းစား လက္မွတ္မ်ား ...





မဆြိတီတို႕ ေၾကာင္ဖမ္းၿခင္း ...
3D နဲ႔ ဒီဇိုင္းဆဲြရမယ္ဆိုလို႔ အဲဒီအခ်ိန္က တတ္တာဆိုလို႔ Auto CAD က 3D ပဲရွိတာ။ Auto CAD အေၾကာင္း ေနာက္ေၾကာင္းၿပန္ရရင္ မဆြိတီဆရာမလုပ္ေတာ႔ ေက်ာင္းထဲက ဆရာမမ်ားေဆာင္မွာေနတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္က Auto CAD ဆိုတာ အေတာ္ေပၚၿပဴလာၿဖစ္ေနၿပီ။ ဆရာဦးသိန္းထြဋ္တို႔ဖြင္႔တဲ႔ Geocomp မွာ တက္ၾကတာမ်ားတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ သူငယ္ခ်င္း အခ်င္းခ်င္း ေတြ႔လို႔ ေမးရင္ ေဟ႔ နင္ဘာလုပ္ေနလဲဆို ေၾကာင္ဖမ္းေနတယ္ေၿဖၾကတယ္။ အစေတာ႔ ဘာေၿပာေနမွန္းမသိဘူး။ ေနာက္မွ ေၾကာင္ဖမ္းတယ္ဆိုတာ Auto CAD သင္တန္းတက္ေနတယ္လို႔ သေဘာေပါက္တယ္ဗ်ား။

ဒီေတာ႔ မဆြိတီလဲ နီးနီးနားနား ေက်ာင္းနားက ခ၀ဲၿခံမွာ ညေနတိုင္း ေၾကာင္သြားသြားဖမ္းပါတယ္။ ေၾကာင္ဖမ္းဆရာကေတာ႔ အခုေဖ႔စ္ဘြတ္ခ္မွာ နာမည္ၾကီးေနတဲ႔ ဓာတ္ပံုဆရာ ကိုေ႒း၀င္းပါပဲဗ်ာ။ ဆရာကေတာ႔ ေစတနာလဲပါ၊ ေသခ်ာလဲ သင္ေပးပါတယ္။ အဲဒီမွာ ၃လေလာက္ သင္ေနရင္းတန္းလန္းနဲ႔ 3D ေတာင္မေရာက္ေသးဘူး၊ ဦးေသာင္းေကာင္းမွဳနဲ႔ MIT ေၿပာင္းရလို႔ သင္တန္းကို ရပ္လိုက္ရတယ္။ ေနာက္ ၂ႏွစ္ေလာက္အၾကာ ဒီလာခါနီးက်မွ မၿပီးေသးေသာ ပန္းခ်ီကား အဲေလ မၿပီးေသးေသာ Auto CAD ကို ဆရာမ ေဒၚစႏၵာေအးနဲ႔ ဖုတ္ပူမီးတိုက္ တစ္ပတ္နဲ႔ အၿပီးသင္ခဲ႔ရတာပါ။ ဆရာမနဲ႕ေတာ႔ 3D ကို အဓိကထားသင္ခဲ႔ပါတယ္။ ဆရာမကလဲ ရတဲ႔ အခ်ိန္ေလးမွာ ေစတနာနဲ႔ ေသခ်ာကို သင္ေပးခဲ႔တာ မွတ္မွတ္ရရပါပဲ။ (အဲဒီအခ်ိန္ ဆရာကိုေ႒း၀င္းသင္တန္းက ခ၀ဲၿခံမွာ မရွိေတာ႔ၿပီကိုး။)


ထူးဆန္းတဲ႔ အလုပ္ရွင္ ...
အလုပ္အေၾကာင္း ၿပန္ဆက္ရရင္ အဲဒီအလုပ္ရတာလဲ အံ႔ၿသစရာ။ ၾကားရက္ သတင္းစာထဲက မထင္မရွား တစ္လက္မ ပတ္လည္ေလာက္သာရွိတဲ႔ ေၾကာ္ၿငာေလးကို ေလွ်ာက္လိုက္တာ အင္တာဗ်ဴးေခၚတာဗ်ာ။ ေခၚတဲ႔ ပို႔စ္က Mechanical Designer ပါ။ အင္တာဗ်ဴးေခၚေတာ႔ ဘယ္အလုပ္က ေခၚတာလဲ မနဲၿပန္ရွာရတယ္။ စေနသတင္းစာထဲက ေၾကာ္ၿငာအၾကီးၾကီးေတြ လိုက္ၾကည္႔ေနတာကိုး။ ဗ်ဴးတဲ႔ေနရာက တန္ဂ်ံဳဘာဂါး ၃၇ ထပ္မွာ။ အလုပ္ရွင္ဂ်ပန္ကိုယ္တိုင္ ဗ်ဴးတာပါ။ ေမးတဲ႔ ဂ်ပန္က အသက္၃၀ေလာက္။ ခပ္ငယ္ငယ္ပဲ။ သိပ္ယဥ္ေက်းတယ္။ တံခါးကို လာဖြင္႔ေပးၿပီး ကုန္းၿပီး ႏွဳတ္ဆက္တယ္။ ၿပန္ေတာ႔လဲ တံခါး၀နားထိလိုက္ပို႔ တံခါးကို ကိုယ္တိုင္ဖြင္႔ေပးၿပီးမွ ကုန္းၿပီး ႏွဳတ္ဆက္ၿပန္တယ္။ ငါအလုပ္ရွင္ဆိုတဲ႔ သေဘာမ်ိဳးမရွိပဲ ေလးေလးစားစား ဆက္ဆံတယ္။ စကားေၿပာတာလဲ သိပ္ယဥ္ေက်းတယ္။ ကုမၸဏီတစ္ခုလံုးလဲ သ႔ူတစ္ေယာက္ပဲေတြ႕တယ္။ တၿခားသူေတြက out sourcing သြားေနၾကတယ္ဆိုပဲ။ အင္တာဗ်ဴးေတာ႔လဲ Technical ပိုင္းဆိုင္ရာ သိပ္မေမးဘူး။ မာစတာဘဲြ႔ရတာ ေသခ်ာလားေမးတယ္။ ဆာတီဖီကိတ္ေတြ ၾကည္႔တယ္။ ပါစင္နယ္ ဟိုဟာေမး၊ ဒါေမးပဲ။ ၁၅မိနစ္ - မိနစ္၂၀ ေလာက္ပဲၾကာမယ္ ဗ်ဴးတာ။ သူတို႔ကုမၸဏီက out sourcing ကုမၸဏီပါတဲ႔။ တၿခားကုမၸဏီေတြက လိုအပ္တဲ႔ အင္ဂ်င္နီယာေတြကို လိုက္ၿပီး ၿဖည္႕ေပးရတယ္ေပါ႔။ မဆြိတီက Tuas ဖက္က weight machine ထုတ္တဲ႔ ကုမၸဏီတစ္ခုကို out sourcing engineer အေနနဲ႔ သြားရမယ္ေပါ႔။ ဗ်ဴးၿပီး ေနာက္တစ္ရက္ ခ်က္ခ်င္းပဲ confirm လုပ္ၿပီး စာခ်ဳပ္မွာ လက္မွတ္ထိုးရတယ္။ Benefit ေတြ ဘာေတြ အကုန္ကေတာ႔ ကုမၸဏီၾကီးေတြ အတိုင္းပါပဲတဲ႔။ ဒါကေနာက္မွ ဦးၿခိမ္႔ကေၿပာတာ။


3D ေလ႔က်င္႔ခန္း ...
အလုပ္က ေနာက္ တစ္ပတ္ေက်ာ္ေလာက္ေနမွ စ ဆင္းရမွာဆိုေတာ႔ ဒီၾကားထဲ မဆြိတီတို႔ အိမ္မွာ 3D အဆဲြက်င္႔ရပါေတာ႔တယ္။ လြန္ခဲ႔တဲ႔ တစ္ႏွစ္ခဲြက တစ္ပတ္တည္း ဖုတ္ပူမီးတိုက္သင္ၿပီးကထဲက လံုး၀မကိုင္ၿဖစ္တာ။ 3D modeling တတ္တယ္ဆိုေၿပာၿပီး၊ တကယ္မလုပ္ႏိူင္ရင္ အလုပ္ထဲမွာ အရွက္ကဲြမွာ ေၾကာက္တာနဲ႔ တစ္ပတ္လံုး ေန႔ေန႔ညည တစ္ခ်ိန္လံုး အဆဲြက်င္႔ပါေတာ႔တယ္ခင္ညာ။ ေနာက္ဆံုး အလုပ္၀င္မဲ႔ေန႔ ေရာက္ခါနီးေတာ႔ အိမ္က တယ္လီဖံုးနဲ႔ ပံုစံတူ 3D ေမာ္ဒယ္ေလးၿဖစ္သည္အထိ ဆဲြတတ္သြားပါတယ္။

မွတ္သားဖြယ္ ၀တ္စားဆင္ယင္ပံု ...
အဲသမွာ ပထမဆံုး အလုပ္သြားမယ္႔ေန႔႔ Tuas ကုမၸဏီကို ဂ်ပန္သူေ႒းက လိုက္ပို႔မွာပါ။ ဂ်ဴေရာင္းပိႊဳင္႔ MRT ကို မနက္ ၈နာရီ အေရာက္ ခ်ိန္းထားပါတယ္။ အဲဒီမွာ မဆြိတီတို႔ ၀တ္စားဆင္ယင္ပံုကို ေဖာက္သည္ခ်ပါရေစဦး။ အလုပ္ထဲမွာဆိုေတာ႔ ႏိူင္ဂံဂ်ားကားေတြၾကည္႔ထားေတာ႔ ေဖာ္မယ္လီး ကုတ္အက်ႍနဲ႔ စတိုင္ေဘာင္းဘီနဲ႔ အဟုတ္ပဲ။ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ ကုတ္အက်ႍကို မ၀ယ္စဖူး ကလင္မန္းတီးက ဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာ ပိုက္ပိုက္ ၅၀ ေပးၿပီး ၀ယ္ထားတာ။ အဲဒီအခ်ိန္က ပံုမွန္အက်ႍတစ္ထည္ ၁၅က်ပ္ ၂၀ဆို ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းေနၿပီကို။ ဦးၿခိမ္႔က အဲေလာက္ေစ်းၾကီးတာ ၀ယ္ရမလားဆိုေတာင္ ေၿပာေသးတယ္။ အဲလို စတိုင္ၾကီးနဲ႔ ဟုတ္လွၿပီေပါ႔။ ဟိုဖက္ကုမၸဏီလဲေရာက္ေရာ ဘယ္အမ်ိဳးသမီး၀န္ထမ္းမွ ကိုယ္႔လို ကုတ္အက်ႍၾကီး တကားကားနဲ႔ စတိုင္ေဘာင္းဘီၾကီးနဲ႔ မ၀တ္ၾကဘူးဆိုတာ ေတြ႔လိုက္ရေတာ႔ ေတာသူမ မဆြိတီ နဲနဲေတာင္ ရွက္သြားတယ္။ ပံုမွန္ ေရွာ႔ပင္းထြက္သလို အေရာင္ေလးေတြနဲ႔ ေပါ႔ေပါ႔ပါးပါးပဲ ၀တ္ၾကတာပါကလားလို႔ ပထမဆံုး သေဘာေပါက္လိုက္တယ္။

out sourcing ကုမၸဏီ ဆိုသည္ကား ...
အဲဒီမွာ ပထမဆံုး ေဘာ႔စ္နဲ႔ ၊ HR မန္ေနဂ်ာနဲ႔ စကားေၿပာၾကရင္းနဲ႔မွ နဲနဲ သေဘာေပါက္လာတာတစ္ခုက out sourcing ကုမၸဏီဆိုတာ လက္စသတ္ေတာ႔ ေအးဂ်င္႔ ကုမၸဏီသေဘာမ်ိဳးပါပဲကလား။ သူက အလုပ္သမားကို ဒီကုမၸဏီကို လာပို႔မယ္။ ဒီကုမၸဏီက ကိုယ္႔ကို ေပးတဲ႔ လစာထဲကေန သူက ဘယ္ေလာက္ % ၿဖတ္ယူသလဲေတာ႔ မသိရဘူး။ ကိုယ္က ဒီကုမၸဏီမွာ တစ္ႏွစ္ ကန္ထရိုက္အေနနဲ႔ စလုပ္ရမယ္။ တစ္ႏွစ္ၾကာလို႔ ကန္ထရိုက္ ထပ္မတိုးရင္ ေနာက္ကုမၸဏီသြားရမယ္ဆိုတဲ႔ သေဘာ။ ဘာပဲေၿပာေၿပာ သူေပးတဲ႔ လစာက ကိုယ္ေတာင္းတာထက္မ်ားေနေတာ႔ ေက်နပ္ပါတယ္ေလ။ သူ႔ကိုလဲ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ကိုယ္လို အေတြ႕အၾကံဳမရွိတဲ႔သူကို လြယ္လြယ္နဲ႔ ခန္႔လိုက္တာ။ အမွန္က သူက ဒီကုမၸဏီက ေဘာ႕စ္အၾကီးဆံုးနဲ႔ ဂ်ပန္အခ်င္းခ်င္း သူငယ္ခ်င္းေတြမိွဳ႔ သူ႕ကို ကူညီၿပီး စားေပါက္ဖြင္႔ေပးလိုက္တဲ႔ သေဘာေတြလဲပါတယ္။ ၾကံဳလဲ ၾကံဳရပါ႔။ ေအးဂ်င္႔ေတာင္မွ ရွားရွားပါးပါး ဂ်ပန္ကေန ေအးဂ်င္႔လာဖြင္႔တဲ႔ သူနဲ႔ တုိးရတယ္လို႔ပဲ။

မဆြိတီ အဲလို ပထမဆံုး အလုပ္စဆင္းရတဲ႔ ေန႔က တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ ဒီေန႔ ၊ လြတ္လပ္ေရးေန႔ ဇန္န၀ါရီလ ၄ရက္ပါပဲ။ ဒီေန႔ဟာ မဆြိတီ စလံုးမွာ အလုပ္လုပ္တာ ၁၁ႏွစ္ တိတိၿပည္႔တဲ႔ ေန႔ပါ။ လြတ္လပ္ေရးေန႔မိွဳ႔ မွတ္မွတ္ရရ ပိုၿဖစ္သြားတာပါ။


စကၤာပူမွ ပထမဆံုး အလုပ္ offer letter


ဆက္ပါဦးမည္ ...