မှိုဆိုလို့ ရန်ကုန်မှာနေတုံးကတော့ ကောက်ရိုးမှိုတွေ သိပ်ပေါတာ။ မဆွိတီတို့နေတာက မြို့အစွန်ဆိုတော့ စားပင်၊ သီးပင်စိုက်တဲ့ ခြံတွေပေါတယ်။ မှိုစိုက်တဲ့နေရာတွေက လာရောင်းကြတယ်ထင်တာပဲ။ မပွင့်သေးတဲ့ မှိုအလုံးလိုက်လေးတွေလဲရတယ်။ ကန်ဇွန်းရွက်နဲ့ ကြော်စား သိပ်ချိုတာ။ ကန်ဇွန်းကတော့ မှိုအဆိတ်အတောက်ပြယ်အောင် ထည့်ကြော်ရတယ်လို့ အဖွားပြောတာ ကြားဘူးတာပဲ။
အလွမ်းပြေ ကောက်ရိုးမှို (အင်္ဂလိပ်လိုလဲ straw mushroom ပဲခေါ်ပါတယ် ) ...

original picture link
စလုံးရောက်တော့ စားသောက်ဆိုင်တွေမှာ မှိုကန်ဇွန်းဆို မှာလိုက်ရင် မှိုက စည်သွပ်ဘူးထဲက ဖောက်တဲ့မှိုတွေ ဖြစ်နေတတ်တယ်။ အရသာကလဲ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ကောက်ရိုးမှိုနဲ့ တခြားစီပါပဲ။ ဒါနဲ့ အိမ်မှာကြော်စားမယ်ဆို NTUC မှာ လိုက်ရှာတော့ မှိုက ဈေးကြီးတယ်။ တစ်ထုတ်ကို၂ကျပ်ခွဲ ၃ခွဲကျပ်လောက်ရှိတယ်။ (မှိုက ဟင်းရံအနေနဲ့ပဲ ချက်တာဆိုတော့ ၃ကျပ်လောက်ဆို အသားဖိုးဖြစ်နေပြီကိုး ...)
အရင်ကတော့ အောက်က မှိုအချောင်းသေးသေးလေးတွေကို ကန်ဇွန်းရွက်နဲ့ ငရုပ်သီးစိမ်းလေးခပ် ဆီကျန်ရေကျန်လေးချက်စားတယ်။ ကြာတော့ အဲလို မှိုမျိုးလဲမစားချင်တော့ဘူး။
Egg mushroom (သို့) Enoki mushroom လို့ ခေါ်ပါသတဲ့။

မှိုနာမည်တွေကို အင်္ဂလိပ်လို သိချင်ရင် ဒီလင့်လေးကို နှိပ်လိုက်ပါ။
ဒီလိုမှိုမျိုးလဲ တစ်ခါကြော်စားဖူးတယ်။ သိပ်မကြိုက်လှဘူး။ အနံ့တစ်မျိုးရှိတယ်လို့ထင်တယ်။
original picture link
ပြီးခဲ့တဲ့အပတ်က ဂျူရောင်းပှိုင့်က Big NTUC ကိုရောက်တော့ မှိုတွေကို တစ်နေရာမှာ စုထားထားတာ တွေ့တယ်။ မှိုမှမျိုးစုံပဲ။ အဲဒီထဲကမှ စားလို့ကောင်းမယ်ထင်တဲ့ king oyster mushroom ကို ဝယ်ခဲ့တယ်။ သူက အရိုးကအရမ်းကြီးပြီး အပွင့်ကသေးသေးလေးရယ်။ ဈေးလဲသိပ်မကြီးလို့ စမ်းစားကြည့်ရအောင် ၂ကျပ်တန်တစ်ထုတ်ဝယ်ခဲ့တယ်။ မှိုပုံကို ဓာတ်ပုံမရိုက်ထားမိလို့ အင်တာနက်ကပဲရှာပေးလိုက်ပါတယ်။
မှိုကို ပါးပါးလှီး၊ ကန်ဇွန်းရွက်ကိုချွေ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း ၃-၄တောင့်ပါးပါးလှီး၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ ကိုလည်းသေးသေးလေးတွေ chop လုပ်ထားပါတယ်။ ကြက်သွန်ဖြူကိုတော့ chop လုပ်ပြီးသား ရယ်ဒီမိတ် ထည့်ပါတယ်။ 
ဒယ်အိုးမီးအနေတော်ထား(medium)၊ ဆီ စားပွဲဇွန်း ၅ဇွန်းလောက်ထည့်၊ ကြက်သွန်နီ၊ဖြူ၊ ငရုပ်သီးတို့ကို ဆီသတ်ပါတယ်။ (ဆီပြားလေးနဲ့စားချင်လို့ ဆီကို ပုံမှန်ထက် ပိုထည့်ထားပါတယ်။)
ဆီသတ်တာကျက်ပြီး မွှေးလာရင် မှိုအရင်ထည့်၊မှိုနွမ်းပြီးကျက်ပြီဆို ကန်ဇွန်းရွက်ကို ထည့်ပါတယ်။ ဆား၊ ပဲငံပြာရည်အချိုရည် ထည့်ပါတယ်။ ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် ညက်နေအောင်ကြိတ်ထားတာကို အချိုမှုန့်အစားထည့်ပါတယ်။

ကန်ဇွန်းရွက်ကျက်ပြီဆို စားလို့ရပါပြီ။

မှိုကထင်ထားတာထက် ပိုနူးညံ့ပြီး အင်မတန်ချိုပါတယ်။
မှိုကန်ဇွန်း အစပ်ကြော် အိအိ၊ချိုချိုစပ်စပ်လေး
စားကြပါဦးရှင်။
မႈိကန္စြန္း အစပ္ေၾကာ္ ၾကည့္ၿပီး ဗိုက္ေတာင္ ၿပန္စာလာၿပီ။
ReplyDelete" မိွဳကန္ဇြန္း အစပ္ေၾကာ္ အိအိ၊ခ်ိဳခ်ိဳစပ္စပ္ေလး
ReplyDeleteစားၾကပါဦးရွင္ " ဆိုျပီး ပံုၾကီးျပျပီး စာဖတ္ပရိတ္သတ္ၾကီးကုိ ႏွိပ္စက္တာလားဗ်ာ ...
အလုပ္မအားေသးတာနဲ. မခ်က္နုိင္ေသးဖူးဗ်ိဳ. ၊ အလုပ္အားမွပဲ ခ်က္ၾကည့္ရမွာပဲ ၊
ခင္တ့ဲ
Z
မႈိမ်ားမ်ား ကန္းစြန္းရြက္နည္းနည္းနဲ႔ စားေကာင္းမယ္႔ပံုေလး.. ဒါနဲ႔ မမဆြိက ဂ်ဴေရာင္းမွာေနတာလား.. ညီမတို႔လဲ ဂ်ဴေရာင္းမွာေနတာပဲ..(မသိမသာ စကားေခၚသြားသည္..) :) :P
ReplyDeleteဂလု
ReplyDeleteစားခ်င္စရာေလး... ပူးေတက oyster mushroom ပဲ စားဖူးေသးတယ္... မႈိပံုေလးက ခ်စ္စရာေလး... ကိုယ္လံုးၾကီးၾကီး ေခါင္းေသးေသးနဲ႔.... သူက king oyster mushroom ဆိုေတာ့ ပိုေကာင္းမွာေပါ႔....တီဆြိ မႈိကန္ဇြန္း ႏွိပ္စက္မႈေၾကာင့္ ဗိုက္ေတာင္ဆာသြားတယ္... ဂလု ဂလု.... ;P
ReplyDeleteတမ်ိဳးၿပီး တမ်ိဳး မရိုးရေအာင္ ႏွိပ္စက္ကလူျပဳသူ တီတီဆြိ...
ReplyDelete(ေတြ႕ရင္ လည္ပင္းညွစ္မယ္... ဒါပဲ...)
ဘေလာ႔ဂ္ေရးရင္းနဲ႔ ၾကာရင္ေတာ႔ ေခ်ာင္းရိုက္ခံရေတာ႔မယ္နဲ႔တူတယ္ း) ဂလုေတြ အရမ္းမ်ားကုန္ၿပီ။
ReplyDeleteၿမဴးၿမဴး ... အန္တၤီဆြိက ဂ်ဴေရာင္းမွာေနတာဟုတ္ပါတယ္။ ဂ်ဴေရာင္းပိြဳင္႔ကို ခဏခဏေရာက္တယ္။
ဟင္းခ်က္၀ါသနာပါသူ ဂ်ဴေရာင္းသူအခ်င္းခ်င္း ေတြ႔ၾကေလၿပီ ... ဒန္ ..ဒန္ ...
ပူးေတ king တစ္လံုးပဲကြာေပမဲ႔ ပံုစံေရာ၊ အရသာေရာ တၿခားစီပဲ။ ၀ယ္ေၾကာ္ၾကည္႔ေနာ္။
ကိုဇက္ ... မိွဳခ်က္ရတာလြယ္ပါတယ္၊ ၿမန္လဲၿမန္တယ္။ ခ်က္စားၾကည္႔ပါ။
အၿမဲလာဖတ္ၿပီး အားေပးလို႔ ေက်းဇူးပါေနာ္။ ႏွိပ္စက္သလိုၿဖစ္တြားရင္ ေခ်ာတီး ... ေခ်ာတီး ... း၀)
အန္တီသက္ေ၀ေရာက္လာၿပီကြ။ သူဒီေန႔ စိတ္ၾကီးဦးမလား ေစာင္႔ၾကည္႔ဦးမယ္ ... ဟီဟိ။
ReplyDeleteပံု
လည္ပင္းညွစ္မွာ မေၾကာက္သူ
ဂလု ပလပ္ ရွလြတ္
ReplyDeleteခုေတာ႕လဲ ေၾကဥေၾကာ္နဲ႕ ၂ ပါးသြားေနရပါတယ္ လူလဲ လံုးတုတ္ျဖစ္တာမဆန္းပါဘူး ဟင္႕ ျဗဲ
တက္မ်ားတက္မလားမသိ.
ReplyDeleteတို႕လဲမေႀကာက္ဘူး ဗလေတာင႕္တယ္။
ReplyDeleteမႈိနဲ႔တည့္တယ္ဆိုလို႔..မိႈခ်ည့္စားေနရလို႔ လူလဲမႈိပုံျဖစ္ေနေပါ့..
ReplyDeleteအစ္မဆိြေရ
ReplyDeleteလသာည ျပန္ေရာက္ျပီ။ ခရီးကေရာက္ေတာ့ အိမ္မွာ ဘာမွမရွိဘူး။ မရွိဆို အစထဲက ဘာမွမထားခဲ့တာ..(^^)။ အခု အေတာ္ပဲ။ အစ္မရဲ့ မႈိကန္စြန္းဟင္း စားရင္ လည္လည္လာမယ္။ (ခ်င္ကာပူ ထိေလ း))) လာရင္ ေကၽြးမွာလား...
အစ္မရဲ့ မႈိကန္စြန္းဟင္း စားရင္း လည္လည္လာမယ္။ (ခ်င္ကာပူ ထိေလ း))) လာရင္ ေကၽြးမွာလား...
ReplyDeleteအကုန္စားသြားပါတယ္။
ReplyDeleteဘာေၾကာ္ေၾကာ္ ၾကက္သြန္ၿဖဴနီဆီသတ္ရတာ အရမ္းမုန္းတယ္..။ ဟင္႔..။ တီဆြိဟင္းေတြက အရသာခံ...စားတတ္တဲ႔သူေတြအတြက္ အေတာ္ကိုေကာင္းပါတယ္..။ အေနာ္ကပ်င္းတာနဲ႔ အရသာမခံဘူးဗ်ာ..။ ဗိုက္၀ၿပီးေရာ အမ်ားၾကီးစားလိုက္တာပဲ..။ ဟင္႔..။
ReplyDelete