မဆွိတီတို့ အိမ်အောက်ထပ်မှာ တောင်ကြီးဖက်က အစ်မတွေ နေတယ်။ သူတို့အိမ်က ရှမ်းစာတွေချက်ရင် လာပို့လေ့ရှိတယ်။ မဆွိတီက ဆီတို့ဟူးသိပ်ကြိုက်တော့ သူတို့အိမ်ကပေးတဲ့ ဆီတို့ဟူးကတော့ ဘယ်ကဝယ်တဲ့ ဆီတို့ဟူးနဲ့မှမတူ ထူးခြားကောင်းမွန်လှတာကို သတိထားမိတယ်။ ခလေးတွေကလဲ စလုံးမှာမွေးပေမဲ့ ရှမ်းစာတွေကြိုက်လို့ ဆီတို့ဟူးတို့၊ ပဲပုပ်တို့၊ ပဲငပိတို့ဆိုတာ ရှမ်းပြည်ကနေ နှစ်စဉ် ပုံးလိုက်ကို မှာရပါသတဲ့။ ခလေးတွေမွေးပြီး ၃-၄နှစ်လောက် ရှမ်းပြည် ပို့ထားတော့ သူတို့တွေ ရှမ်းစာတွေနဲ့ ရင်းနှီးနေတာတဲ့။ ဂျူဂျူလေးနဲ့ ဆော့ဖော် သူငယ်ချင်းတွေပါ။
အဲဒီနေ့ကလည်း ရုံးကပြန်ရောက်ပြီး အိမ်မှာ ဒညင်းသီးနဲ့ ဝက်သား၊ ချဉ်ပေါင်-မျှစ်ချဉ်ဟင်းချက်တော့ လူကစားသောက်ပြီး ဗိုက်လေးလို့ ကွန်ပြူတာရှေ့ အသာနှပ်နေတာ။ သမီးကြီးတော်က အောက်ထပ်က လာပို့ထားတာ၊ ရှမ်းဟင်းထုတ်တဲ့ဆို ငှက်ပျောရွက်နဲ့ထုတ်ထားတဲ့ အထုတ် ခပ်ကြီးကြီး ၄-၅ထုတ်လာပြပြီး စားမလားတဲ့ လာမေးတယ်။ ဗိုက်က လေးနေတော့ စိတ်က မဝင်စားဘူး။ အော် လာပို့သလား။ အများကြီးပဲ အားနာစရာကြီး။ မစားသေးဘူးလို့ပဲ ပြန်ပြောလိုက်တယ်။
နောက် ညဉ့်နက်လာတော့ ဗိုက်ကဆာလာပြီလေ။ ဒီတော့ထုံးစံအတိုင်း ရေခဲသေတ္တာပြေးဖွင့်တယ်။ ဘာရှိတုံးပေါ့။ အဲသမှာ မီးဖိုချောင်ခုံပေါ်တင်ထားတဲ့ ဟင်းထုတ်ကိုတွေ့လို့ မိုက်ခရိုဝေ့ထဲ အသာနွှေးပြီး ဖက်ကို ဖြေလိုက်တာ .... အောင်မလေးဗျာ မွှေးလိုက်တဲ့ ရှမ်းဟင်းထုတ်။ တစ်ခါမှ မြင်လဲမမြင်ဖူး၊ စားလဲမစားဖူးတဲ့ ရှမ်းဟင်းထုတ်၊ တစ်ခါထဲကို ကြိုက်သွားတော့တာပဲ။ သူက ကြက်သွန်မြိတ်နံ့နဲ့ ငှက်ပျောဖက်ဖက်နံ့ပေါင်းပြီး တော်တော်ကို မွှေးတာပါကလား။ အရသာကလဲ မြန်မာ မုန့်ဦးနှောက်လို ခပ်ဆိမ့်ဆိမ့်။ ကြက်သွန်ဖြူ -ငရုပ်သီးဆီချက်လေးဆမ်းပြီး စားရတာပါ။ အဲဒါကြိုက်လွန်းတော့ နောက်နေ့ရုံးသွားတော့လဲ ရုံးမှာ နေ့လည်စာ စားရအောင်ပါ ထည့်သွားလိုက်သေးတယ်။

ထမင်းချိုင့်ကို အဲသလို ထုတ်သွားတာပါခင်ဗျာ။
ကြိုက်မိပြီဆိုတော့ ဒေါ်ဆွိတီတို့ မနေပါဘူးခင်ညာ။ နောက် ၂ပတ်လောက်ကြာတော့ လက်တည့်စမ်းပါတော့တယ်။ သမီးကြီးတော်ကလဲ တော်တော်ကြိုက်တော့ ညီအစ်မ၂ယောက်တက်ညီလက်ညီပေါ့။
ဈေးက ကြက်သွန်မြိတ် ကီလိုဝက်ဝယ်၊ ငှက်ပျောဖက် ၁ကျပ်ဖိုးဝယ်လာခဲ့ပါတယ်။ ဒီနေရာမှာ စလုံးမှာနေရတာ အစားအသောက်နဲ့ ပတ်သတ်လို့ အဲဒီတစ်ခုတော့ စိတ်ချမ်းသာရပါတယ်။ မြန်မာပြည်မှာတောင် ငှက်ပျောရွက်လိုချင် ဘယ်မှာသွားဝယ်ရမှန်းမသိတာ စလုံးမှာတော့ မလေးဆိုင်လေးတွေရှိနေတော့ ငှက်ပျောဖက်၊ ဒညင်းသီး၊ ပိန္နဲသီးစိမ်း၊ မြင်းခွါရွက်၊ ပင်စိမ်းရွက်၊ ငှက်ပျောဖူး၊ငှက်ပျောအူ၊ ဂွေးသီး၊ ငရုပ်သီးမိုးမျှော်သေးသေးလေးတွေကအစ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ဈေးပေါပေါနဲ့ ဝယ်လို့ရပါတယ်။ တောသည်လေးတွေတွေ့ရင် အာဗြဲခြောက်တို့ ငပိကောင်တို့ပါ ပါလိုက်သေး။
ကြက်သွန်မြိတ် ၄ပုံတစ်ပုံလောက်ကို ပါးပါးလှီး၊ ဆန်မှုန့် ဆန်ချင်ခွက် ၅ခွက်လောက်ကို ရေနဲ့နယ်၊ ခနော ဟင်းခတ်မှုန့် စားပွဲဇွန်း ၂ဇွန်း၊ ဆီ တစ်ဇွန်း၊ ဆား သင့်သလိုထည့်ပြီး ပထမ မုန့်သားကျအောင် နယ်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ကြက်သွန်မြိတ်နဲ့ရောပြီး နှံ့အောင်နယ်ပါတယ်။ ငှက်ပျောဖက်ကို ထုတ်လို့ကောင်းအောင်မီးကင်ပါတယ်။ ငှက်ပျောဖက်ကို အကျောလေးတွေ အတိုင်း ၁၀လက်မလောက်စီဖြတ်၊ ၂ထပ်ထပ်ပြီး မုန့်နယ်ထားတာကို ဇွန်း တစ်ကော်စာလောက်ထည့်ပြီးထုတ်ပါတယ်။ သွားကြားထိုးတံလေးနဲ့ ပိတ်ပြီး ပထမဆုံးတစ်ထုတ်ကို အခြေအနေကြည့်ရအောင် အစမ်းပေါင်းပါတယ်။ မိနစ် ၂၀လောက်ကြာတော့ ဖြည်ကြည့်တော့ မွှေးတော့မွှေးပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ မုန့်က မာဆတ်ဆတ်နဲ့ မကောင်းပါဘူး။ ကြည့်ရတာ လွယ်သလိုနဲ့ တကယ်လုပ်ကြည့်တော့ နည်းသေချာမသိရင် မကောင်းပါဘူးဗျာ။
ဒါနဲ့ အောက်ထပ်က အစ်မကို အကူအညီခေါ်ရပါတော့တယ်။ အစ်မက နယ်ထားတဲ့ မုန့်ကိုကြည်ပြီး ကြက်သွန်မြိတ်နည်းတယ်။ ကီလိုဝက် အကုန်ထည့်ရမတဲ့။ အိမ်ကကြီးတော်ပြောသလိုဆို ကြက်သွန်မြိတ်ကို အားမနာပါးမနာ ဒင်းကြမ်းကို ထည့်ရတာပါ။ ပြီးတော့ ဆီကိုလဲ နောက်ထပ် စားပွဲဇွန်း ၄ဇွန်းထပ်တည့်ပါတယ်။ ဆီနည်းလို့ မုန့်က မအိတာပါတဲ့။
ပြီးတော့ သူကိုယ်တိုင်ပဲ ဟင်းထုတ်ကလေးတွေ ထုတ်ပေးသွားတာကို ဓာတ်ပုံရိုက်ထားလိုက်ပါတယ်။ ထုတ်ပြီးတော့ အပေါ်က ငှက်ပျောရွက်တွေ စွန်းထွက်နေတာကို ကတ်ကြေးနဲ့ တိအောင် ညှပ်ချသေးတယ်။ သူထုတ်တဲ့ ဟင်းထုတ်ကတော့ အိအိလေးနဲ့တော်တော်ကောင်းပါတယ်။ ဟင်းထုတ်ပေါင်းတော့ နတ်တင်တယ်ဆိုပြီး သေးသေးလေး ၂ထုတ် အဖို- အမဆိုပြီး ပေါင်းတဲ့အထဲ ညှပ်ထည့်လိုက်သေးတာ မှတ်မိတယ်။ ရိုးရာ အယူအဆအရ အဲလိုထည့်မှ မုန့်က မပျက်ပဲ ကောင်းပါသတဲ့။
ရှမ်းဟင်းထုတ်အတွက် နောက်ဆုံးမှတ်ထားတဲ့ အတိုင်းအတာများ ဖြစ်ပါတယ်။ ၆ထုတ်-၇ထုတ်လောက်ရပါတယ်။ လုပ်နည်းကတော့ အပေါ်မှာ ရေးခဲ့တဲ့ အတိုင်းပါပဲချင့်။
ဆန်မှုန့် ဆန်ချင်ခွက် ၅ခွက်
ရေ တစ်ခွက်ခွဲ နီးပါး (အတိအကျဆို ၁.၂၅ ခွက်)
ကြက်သွန်မြိတ် ကီလိုဝက်
ဆီ စားပွဲဇွန်း ၅ဇွန်း
ခနော ဟင်းခတ်မှုန့် စားပွဲဇွန်း ၂ဇွန်း
ဆားသင့်သလို
အဲသလို ကြက်သွန်မြိတ်ကို မဟားဒယား ထည့်ရတာပါ။


ဖက်ကို မုန့်ထည့်ဖို့ ခွက်ကလေးရအောင် အဲလိုလေး ကိုင်ရပါသတဲ့။

ဖက်ကို ခေါက်တော့ ငှက်ပျောဖက်က ကွဲထွက်တတ်တယ်။ ဒါကြောင့် ၂ထပ်ထုတ်တာပါ။ ငှက်ပျောရွက် မီးကင်တာနဲရင် ကွဲထွက်တတ်ပါတယ်။ ထပ်ဖြည့် - ရေနဲ့ ပြုတ်ရင်လဲရပါတယ်။ ရေပွက်ပွက်ဆူထဲ ၅မိနစ်လောက်တော့ ပြုတ်ပါ။



ထုံးစံအတိုင်း ထမင်းပေါင်းအိုး ပေါင်းချောင်ထဲ ထည့်ပေါင်းလိုက်တာပဲ။ ၄၅မိနစ်လောက်တော့ ပေါင်းရပါတယ်။

သူက အသားမပါ ဘာမပါနဲ့ စားလို့ကောင်းတာဆိုတော့ သတ်သတ်လွတ်သမားများအတွက်လဲ သင့်တော်ပါတယ်။ ရှမ်းပြည်မှာတော့ ငါးတို့၊ ဝက်သားတို့နဲ့လဲ ထုတ်ပါသတဲ့။ စားကြပါဦး။

တီဆြိေရ ဟင္းထုတ္ဆိုအရမ္းႀကိုက္ပါတယ္၊မနက္ျဖန္သတ္သတ္လြတ္စားမွာအေတာ္ပဲ၊
ReplyDeleteနည္းယူသြားတယ္၊ေက်းဇူးပါေနာ္။
ဟင္းထုပ္အရမ္းၾကိဳက္တယ္.. မလုပ္တတ္လို႔ျငိမ္ေနတာ.. း)
ReplyDeleteတီဆြိအေသးစိတ္ေရးျပ ပံုျပထားေတာ့ အေတာ္ဘဲ..
တစ္ရက္ေတာ့လုပ္စားအံုးမယ္။
ေအာင္မေလး...အဲေလာက္ ငရုပ္သီးေတြနဲ႔ဆို ထြက္ျပီးရင္ ေရခ်ိဳးတဲ့ ေဘစင္ ထဲ တနာရီေလာက္ ဖင္စိမ္ေနရလိမ့္မယ္
ReplyDeleteအမတို႕လြိဳင္ေကာ္မွာေနတုန္းက ဟင္းထုပ္နာမည္ႀကီးဆုိင္တဆုိင္ရွိတယ္။ အသားမပါပဲကိုေကာင္းတယ္။ တခ်ိဳ႕ေတြက မွ်စ္လဲ ထည့္တယ္။ အသားနဲ႕ေပါင္းရင္လဲ ၀က္သားနဲ႕ ေပါင္းရင္ႀကိဳက္တယ္။ တခါမွေတာ့ လုပ္မစားဖူးဘူး။ ဒီမွာလဲ သူမ်ားလာပို႕တာပဲ စားေနတာ။(ႀကိဳက္တယ္ ႀကိဳက္တယ္ ေျပာထားေတာ့ လာပို႕ရတာပဲေပါ့ေလ) :P
ReplyDeleteအမခင္မင္းေဇာ္
အိမ္မွာ အေမကေတာ.ဝက္သားသံုးထပ္သားထည္.ျပီးလုပ္တယ္.. အသားေသးေသးေလးေတြတံုးျပီး ထည္.တာေပါ.ေနာ္.. ခေနာမွုန္.ေတာ.မထည္.ဘူး.. ငွက္ေပ်ာဖက္က မီးမကင္လဲ ေရေနြးထဲထည္.ျပုတ္လဲရပါတယ္.. ဂ်ဴးျမစ္ရိွရင္ အဲဒါေလးကိုက္စားလိုက္တာေပါ.ေနာ္
ReplyDeleteဟင္းထုပ္အရမ္းႀကိဳက္တယ္...၀က္သားနဲ႔မွပိုႀကိဳက္တယ္...ဆိုင္ကေတာ႔ ေတာ္႐ံုပဲ အသားထည့္တာေပါ႔ေနာ္..ကိုယ္႔ဟာကိုယ္လုပ္မွ စိတ္ႀကိဳက္ထည့္ရတာ...ဆိုင္ေတြမွာ ငါးထမင္း၊ ၀က္သားခ်ဥ္နဲ႔ဟင္းထုပ္ တူတူတဲြေရာင္းၾကတယ္...စူးႏြယ္လည္း စစခ်င္းလုပ္ၾကည့္တုန္းက ၾကက္သြန္ျမိတ္အမ်ားႀကီးထည့္ေပမယ္႔ ဆီမပါေတာ႔ မာေနတာ...အေမ႔ကိုျပန္ေမးမွ ဆီထည့္ရတယ္ဆိုတာသိတာ...ဂ်ဴးျမစ္႐ိွရင္တဲြစားေလ႔႐ိွၾကတယ္..စလံုးက ဗမာစားစရာေတြ႐ွာရတာေတာ္ေတာ္အဆင္ေျပတာပဲေနာ္
ReplyDeleteစူးႏြယ္ေလး
ဟင္းထုတ္ အရမ္းၾကိဳက္တယ္ တီဆြိေရ။ ၾကည္႔ရင္းနဲ႔ေတာင္စားခ်င္လာၿပီ။
ReplyDeleteဟင္.. တီဆြိေရ.. နာမည္ၾကည့္တာနဲ႔ကို စားခ်င္လာျပီ.. ေနာက္က် လုပ္စားဦးမယ္.. အခုေတာ့ တီဆြိဆီက ၂ထုပ္ေလာက္ ယူသြားမယ္ေနာ္.. :)
ReplyDeleteလျပည့္ေန ့မွာ ၀ါးေၾကာပဲ တီတီဆြဲ ခုနွစ္ထုပ္ဆုိေတာ့ သုံးထုပ္ေလာက္ေတာ့ယူသြားဦးမယ္ ဟဲဟဲ
ReplyDeleteအာယိုယို.. က်ေနာ္သိပ္ႀကိဳက္တာဗ်ာ၊ ငယ္ငယ္တုန္းက ဝက္သားနဲ႔လုပ္တာမ်ဳိး မၾကာမၾကာ စားျဖစ္တယ္။
ReplyDeleteေ၀မွ်ေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ReplyDeleteအိမ္မွာ ငွက္ေျပာဖက္ရွိေနတယ္။ ၾကက္သြန္မိတ္္၀ယ္ၿပီးလုပ္စားပါမယ္။
:))
ေကာငး္ေလစြ. မလုပ္နုိင္ပါ.အဆင္႕ၿမင္႕သည္။
ReplyDeleteတီဆြီေရ...ရွမ္းပာင္းထုတ္ တခါမွ မစားဖူးလို႕ ျမည္းႀကည္႕သြားတယ္ေနာ္။ အဆာဗါလာက ဘာမွ ေထြေထြထူးထူး မပာုတ္ဘူးေနာ္။ ဆန္မႈန္႕နဲ႕ ႀကက္သြန္ျမိတ္အဓိကေပါ့ေနာ္။ ဒီမွာေတာ့ ငွက္ေပ်ာ္ဖက္ မရွိလို႕ လုပ္စားလို႕ ရမယ္ မထင္ဘူး တီဆိြ။
ReplyDeleteေရအခ်ိန္ဆေလး ေျပာပါအုန္း မဆီြေရ
ReplyDeleteေရက အဲဒီတံုးက မွတ္ထားတာ ေမ႔သြားလို႕ ထည္႔မေရးထားတာ။ ခုအစ္မကိုၿပန္ေမးၾကည္႔ေတာ႕ ဆန္မွဳန္႔ အခ်ိဳး ေရ က ၄း၁ ပါတဲ႔။ ဆန္ငါးခြက္ဆို ေရ တစ္ခြက္ နဲ႔ ၄ပံုတစ္ပံုေပါ႔။
ReplyDeleteအၾကမ္းဖ်င္းေၿပာရရင္ မုန္႔သားက မုန္႔လံုးေရေပၚတို႔ဘာတို႔ လံုးသေလာက္ထက္ နဲနဲေပ်ာ႔တယ္။ ဆီထည္႔ေတာ႔ ပိုလို႔ေတာင္ ေပ်ာ႔သြားေသးတယ္။ ေပ်ာ႔ေတာ႔ဖက္ထဲထည္႔ထုတ္တဲ႔အခါ ေတာ္ေတာ္ထိမ္းထည္႔ရတယ္။ ဒါမွလဲ မုန္႔ကအိတာ။ ေရနည္းရင္ မာတယ္တဲ႕ ေဆာင္းေရ။
အေပၚမွာ ေရအခ်ိဳး ၿပန္ထည္႔ထားပါတယ္။
လာလည္ၿပီး မုန္႔လာငန္း အဲ လာအားေပးတဲ႔ သူမ်ားအားလံုး၊ မန္႕သြားေသာသူမ်ားအားလံုး ေက်းဇူးပါေနာ္။
ReplyDeleteကိုယ္ကသာ ခုမွ စ စားဖုူးတာ၊ ဟင္းထုတ္ကို ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားဖူးၾက၊ ၾကိဳက္ၾကတဲ႔သူေတြခ်ည္းပါပဲလား။
ေနာက္တစ္ခါ ၀က္သားနဲ႔ထုတ္စားၾကည္႔ဦးမယ္ဗ်ိဳ႔။
အစ္မၾကီးကြန္းရဲ႕ ကြန္းမန္႔ကိုဖတ္ၿပီး ရယ္လိုက္ရတာ။ အဆင္႔ၿမင္႔တယ္ဆိုလို႔။။
ကိုၾကီးေက်ာက္ကေတာ႔ အစပ္ေၾကာက္တယ္ထင္ပါ႔ပဲ။
အမေရ
ReplyDeleteဆန္မွုန္ ့ကုိစင္ကာပူမွာဘယ္လိုေမး၀ယ္ရမယ္ဆိုတာေလးေျပာျပပါလား...:)
NTUC မွာေရာ၊ ကုန္ေၿခာက္ဆုိင္ေတြမွာေရာ rice flour ဆို ေမး၀ယ္ရင္ရပါတယ္။ ပံုပါၾကည္႔ခ်င္ရင္ ေအာက္ကလင္႔ခ္ကို ကလစ္ၾကည္႔ပါေနာ္။
ReplyDeleteဆန္မွုန္႔ႏွင္႔ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ပံု
မဆိြေရ.. အရွဴပ္ေတြလုပ္ျပီး ေနာက္က်သြားလို႔ ဟင္းထုတ္ေလးေရာ က်န္ေသးရဲ့လားဟင္ :))
ReplyDeleteၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြနိုင္နိုင္နဲ႔ဆိုေတာ့ စားခ်င္စရာေလး။
တိုက်ိဳမွာ ျမန္မာဆိုင္ကို သြားတုန္းက ရွမ္းဆိုင္မွာ ၀ယ္စားဖူးတယ္။ သူက ၀က္သားေလးပါ ထည့္ထားတယ္ထင္တယ္။ စားေကာင္းလိုက္တာ တအား။ ထပ္စားခ်င္ေနတာ
အခုဆို အေတာ္ပဲ၊ မဆိြေက်းဇူးနဲ႔ လုပ္နည္းသိသြားျပီ။ ဒါေပမယ့္ အခုေနရာမွာ ဌက္ေပ်ာရြက္မရွိဘူး..။ တျခားဘာရြက္နဲ႔ ေပါင္းရင္ရေသးလဲဟင္ အစ္မ..
ဟင္းထုပ္အရမ္းၾကိဳက္တယ္.. မလုပ္တတ္လို႔ျငိမ္ေနတာ.
ReplyDeleteအခုဆို အေတာ္ပ တစ္ရက္ေတာ့လုပ္စားအံုးမယ္။
thank you
မာမီကြန္ ေျပာတာ သေဘာက်လယ္ ဟားဟားးးးး ဟုတ္လယ္ ေဒၚဆြီတီ က်ဳပ္လဲ အလုပ္တတ္ဘူး အဲဒါက ခက္တယ္ ဗ် ဒါေပမယ္႕ လုပ္ေပးမယ္႕လူရွိရင္ေတာ႕ စားခ်င္သားဗ်ား ဟားဟားးးးးးးးး တခါမွ မစားဖူးေသးဘူးဗ် ရွလြတ္ ဂလု ပလပ္
ReplyDeleteအေဘာက္က် ေျပာတာ ရယ္ရတယ္ ခြီးးးး
အေပၚက ဘေလာ့ဂါအမၾကီးတစ္ေယာက္ေျပာသြားတာ အမွန္ပဲ ရွမ္းဟင္းထုတ္လုပ္နည္းက ခက္တယ္ဗ်ိဳ. စားေတာ့ စားခ်င္စရာၾကီး
ReplyDeleteအုန္းထမင္းခ်က္တာေတာင္ အခ်ိဳးမက်လုိ. ေလာေလာဆယ္ခ်က္တာေတြ ခဏရပ္ထားရပါတယ္ ၊
က်န္းမာရႊင္လန္းၾကပါေစ ...
တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး။ ဒါေပမယ္႔ မမစာေရးရင္ စိတ္ရႊင္ၿပီး ဆြဲေဆာင္ႏိုင္လြန္းလို႔ ဘာျဖစ္ျဖစ္ သေဘာက်ေနမိတယ္ ;)
ReplyDeleteလူဇိုး... ခဲရာ ခဲဆစ္ေတြ လာခ်က္ျပေနတယ္...
ReplyDelete(မစားရေတာ့ ရန္စကားပဲ ေျပာသြားတယ္...
ငွက္ေပ်ာရြက္ ျမင္ရင္ မုန္႔ဖက္ထုပ္ပဲ စားခ်င္တယ္...)
ဟုတ္တယ္ လြယ္ေကာ္ကဟင္းထုပ္ဆိုင္ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။ ကြ်န္ေတာ္႕အေမအရမ္းၾကိဳက္ပဲ။
ReplyDelete