မဆွိတီတို့ ရန်ကုန်မှာ ဝက်သားတုတ်ထိုး စားရုံတင် အားမရလို့ အိမ်မှာလဲ လုပ်စားပါတယ်။ (ရောက်ရောက်ချင်း နောက်တစ်ပတ်ပါပဲ ... တိန် ... း)
ဝက်သားပြုတ်ခြင်း
Wet market က လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် အူချို ၇၀၀ ဂရမ်၊ အသဲ ၃၀၀ ဂရမ်၊ အသား ၅၀၀ ဂရမ် ဝယ်ပါတယ်။ စလုံးက wet market တွေမှာ ကလီစာအစုံမရဘူးခင်ည။ နှလုံးတို့ ကျောက်ကပ်တို့တော့ မစားတတ်လို့ မဝယ်ခဲ့ဘူး။ (ဝက်ကလီစာဝယ်ရင် NTUC တို့ ရှန်စောင်းတို့က မဝယ်ပါနဲ့။ သူတို့က wet market ကလောက် မလတ်ဆတ်လို့ပါ။ )
အိမ်ရောက်တော့ အူချိုတွေကို မလှီးဖြတ်ပဲ မန်ကျည်းသီးမှည့်ရယ်၊ ဆားရယ် မျာများထည့်ပြီး ၃ကြိမ်လောက် သေချာနယ်ပြီး ဆေးလိုက်ပါတယ်။ (အူချိုက အထဲက အစာတွေမှို့ ရေနဲ့ အထဲကို ဆေးစရာမလိုပါဘူး)။ အသားနဲ့ အသဲကိုတော့ လှီးလို့ကောင်းအောင် အတုံးကြီးကြီးတုံးထားပါတယ်။
အထက်ပါ ကလီစာ ၁.၅ ကေဂျီခန့်ကို ဆားလဖ္ဘက်ရည် တစ်ဇွန်း၊ သကြားလဖ္ဘက်ရည် ၂ဇွန်း၊ ပဲငံပြာရည်အချိုရည် ၇ဇွန်း၊ အနောက်ရည် ၃ဇွန်းခန့်၊ ခရုဆီ ၇ဇွန်းခန့်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် ဇွန်းတစ်ဝက်ခန့်၊ တရုတ်မဆလာ နှစ်ဇွန်း၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့နဲ့ နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန့်နှပ်ထားပါတယ်။ အသဲကိုတော့ ဟင်းအိုးချခါနီးမှ ထည့်မှာမှို့ နယ်ပြီး သတ်သတ်ခွဲထားပါတယ်။
ပြီးရင် ကလီစာတွေကို အိုးထဲထည့် ဆီစားပွဲဇွန်း ၂ဇွန်း၊ နာနတ်ပွင့် ၅ပွင့်ခန့်၊ ထန်းလျှက်၂လုံး၊ ဂျင်းတစ်လက်မလောက်ကို ပါးပါးလှီးထည့်ပြီး မီးအနေတော်နဲ့ (medium) တယ်ပါတယ်။ ရေခန်းသွားရင် ကလီစာတွေ မြုပ်အောင်ရေထပ်ထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့ အဖုံးပိတ်ပြီး တည်ပါတယ်။ ကြက်ဥ ၃-၄လုံးလောက်ကိုလဲ ပြုတ်၊ အခွံနွှာပြီး အိုးထဲထည့်ပြုတ်ပါတယ်။
ဝက်အူချို ကျက်ချိန်နဲ့ ဝက်အသားနူးချိန်က အတူတူလောက်ပါပဲ။ ၄၅မိနစ်-၁နာရီလောက်ဆို ကျက်ပါပြီ။ ဝက်အူက အရမ်းပျော့သွားရင်လဲ မကောင်းပါဘူး။ ကိုယ့်စိတ်ကြိုက် အနေမှာ မြည်းပြီး ချနိူင်ပါတယ်။ ဟင်းအိုးချခါနီးမှ အသဲတွေကို ၅မိနစ်ခန့် ထည့်ပြုတ်ပါ။ အသဲက ကြာကြာပြုတ်ရင် မာတတ်လို့ပါ။ ဟင်းအိုးချရင် အရည်တစ်ဝက်လောက်နဲ့ ချပါ။ နောက်မှို့ဆို ဝက်သားတုတ်ထိုးက ခြောက်ခြောက်ကြီးနဲ့ စားမကောင်းလို့ပါ။ အဲဒီအရည်ကလဲ ကြာဆံကြော်နဲ့ ဆမ်းစားရင်ကောင်းမှကောင်းကိုး။
ကြာဆံကြော်ခြင်း
ကြာဆံကြော်လေးကလဲ ပူပူနွေးနွေး စားချင့်စဖွယ်လေးဖြစ်မှ ဝက်သားတုတ်ထိုးနဲ့ လိုက်ဖက်မှာပါ။ ရန်ကုန်မှာ စားခဲ့တုံးက ကြာဆံကြော်ဆို လာချပေးတာ အေးစက်နေတော့ စားရတာ အရသာပျက်လှတယ်။
ကြာဆံ အထုတ်ကြီး တစ်ထုတ်ခွဲလောက်ကို ရေစိမ်ပြီး ခပ်မာမာလေး ပြုတ်ထားပါတယ်။ အိမ်မှာတော့ Chilli brand ကြာဆံကို သုံးပါတယ်။
ကြာဆံအေးသွားရင် ဇလုံခပ်ကြီးကြီးထဲမှာ ကြာဆံကို ကပ်ကြေးနဲ့ အနည်းငယ်ညှပ်၊ ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ အနောက်၊ ဆား၊သကြား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ခရုဆီတို့နဲ့ နယ်ပါတယ်။ ကြာဆံတွေကပ်ပြီး လုံးနေရင် ရေအေး အနည်းငယ်ဖြန်းပြီး နယ်ပါ။
ဂေါ်ဖီထုတ် အစိမ်းရောင် အထုတ်ကြီး တစ်ဝက်လောက်ကို လေးထောင့်ပုံ ခပ်ကြီးကြီးတွေလှီးထားပါ။ မုန်ညင်းစိမ်း (အခါး) တစ်ပင်၊ တရုတ်နံနံ ၄-၅ပင်ကိုလည်း တစ်လက်မလောက်စီ လှီးဖြတ်ထားပါ။
ဝက်အူချောင်း၅ချောင်းလောက်ကို ခပ်ပါးပါး၊ အစောင်းလေးတွေ လှီးထားပါ။ ပထမဆုံး non sticker ဒယ်အိုးခပ်ကြီးကြီးထဲ ဝက်အူချောင်းကို ရေမြုတ်အောင်ထည့်ပြီး အရင်ပြုတ်ပါတယ်။ ရေခန်းတော့ ဆီ စားပွဲဇွန်း ၁၀ဇွန်းခန့်ထည့်ပြီး ကြော်ပါတယ်။
ဝက်အူချောင်းတွေ မွှေးပြီး ကျက်လာရင် ဂေါ်ဖီနဲ့ မုန်ညင်းလှီးထားတာတွေ ထည့်ကြော်ပါတယ်။ ကြော်နေတုံး ဆားလဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဝက်၊ သကြား၂ဇွန်း၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ပဲငံပြာရည် အနောက်ရည် တစ်ဇွန်း၊ အကြည်ရည် ၂ဇွန်းခန့် တို့ကိုလဲ ထည့်ပြီး မွှေပါတယ်။ တရုတ်နံနံကို နောက်ဆုံးမှ ထည့်ကြော်ပါတယ်။ အရွက်တွေအားလုံး ကျက်သွားရင် အဖတ်တွေကို သတ်သတ် ဆယ်ထားပါတယ်။ (ဆီနဲ့ဟင်းအရည်တွေ ဒယ်အိုးထဲမှာ ကျန်ပါမယ်)
စောနက အရွက်ကြော်က စစ်ထားတဲ့ ဆီနဲ့ရေ အရောကို ရေတွေခန်းသွားအောင်တည်လိုက်ပါ။ ဆီနဲရင်ထပ်ထည့်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ chop လုပ်ထားတာလေးတွေ ထည့်ကြော်တယ်။ ကြက်သွန်ဖြူမွှေးလာရင် ကြာဆံနယ်ထားတာ ထည့်ကြော်ပါတယ်။ ကြာဆံမကပ်အောင် ရေများများဖြန်းပြီး ကြော်ပေးရပါတယ်။ ဒါမှ ကြာဆံကြော်က စိုစိုလေးနဲ့ ပိုစားကောင်းပါတယ်။ ကြာဆံကို non-sticker အိုးနဲ့ကြော်ရင် အကပ်သက်သာပါတယ်။ ရိုးရိုးအိုးနဲ့ဆို ကပ်တာနဲ့ ကြော်ရတာ သိပ်ခက်ပါတယ်။ ၄-၅ မိနစ်ကြော်လို့ ကြာဆံကျက်ပြီဆို ခုနက ဆယ်ထားတဲ့ ဟင်းရွက်ကြော် အပေါ်ကလောင်းထည့်ပြီး ချနိူင်ပါပြီ။
အချည်ရည်ဖျော်ခြင်း
ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဂျင်းကို ညက်ညက်ပါအောင်ထောင်း၊ မန်ကျည်းရေ၊ ငရုပ်ဆီ၊ ထန်းလျက်၊ ဆား၊ ငံပြာရည်၊ ဟင်းခတ်မှုန့်တို့ကို ရောကျိုပါတယ်။ ကျိုထားတာ ပွက်ပွက်ဆူလာရင် အပေါ့၊အငံမြည်း၊ လိုတာစိတ်ကြိုက်ထပ်ထည့် ချလို့ရပါပြီ။ အေးသွားရင် ငရုပ်သီးမှုန့် အကျက်မှုန့် အနည်းငယ်ထည့်ဖျော်ပါ။ ကြာဆံကြော်နဲ့စားမဲ့ အချဉ်ရည်ကို ခပ်ကျဲကျဲဖျော်ကြပါတယ်။ ငရုပ်ဆီကတော့ sin sin extra hot ကို သုံးပါတယ်။
ပွဲပြင်ခြင်း
ဝက်အူချောင်းကို တစ်လက်မခန့်စီ လှီးပြီးကြော်ထားပါ။
ဝက်သားတုတ်ထိုးက အသားတွေ၊ အသဲတွေကို ပါးပါးလှီး၊ အူချိုကိုလည်း တစ်လက်မအရွယ်လောက်စီလှီးပြီး ဟင်းရည်ထဲ ပြန်နှစ်ထားပါတယ်။ (ဟင်းရည်ထဲက နာနတ်ပွင့်တွေနဲ့ ဂျင်းတွေကို ဆယ်ပြီး လွှတ်ပစ်ပါ)။
ကြာဆံကြော်ကို ပန်းကန်ထဲထည့်၊ အပေါ်က ဝက်အူချောင်း၊ ဝက်သားတုတ်ထိုးလှီးထားတာထည့်၊ အချဉ်ရည်ရွှဲရွှဲဆမ်း၊ ဟင်းအရည်ဆမ်း၊ အစပ်ကြိုက်ရင် ငရုပ်သီး အကျက်မှုန့်ပါဖြူးပြီး စားနိူင်ပါပြီ။ ( ဂလု ... ကိုယ်တိုင်လည်း ပြန်ဖတ်ပြီး ဂလုပါတယ်ခည) ...

အားပေးကြပါဦး ... ပူပူနွေးနွေး ဝက်သားတုတ်ထိုး ကြာဆံကြော်။
အဟင့္.. စားခ်င္တယ္ေနာ္.. တီဆြိပံုေတြၾကည့္ျပီး သြားရည္က်ေနရတယ္.. ဒီမွာေတာ့ သက္သတ္လြတ္စားေနရတယ္..
ReplyDeleteမနက္ကတင္ ၾကာဇံေတာ႔ ေၾကာ္စားလိုက္တာ..
ReplyDeleteဝက္သားတုတ္ထိုးေတာ႔ မစားျဖစ္တာၾကာျပီ။
ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ႔ တုတ္နဲ႔ မထိုးမိေတာ႔ဘူး။ ခရင္းနဲ႔ပဲ ထိုးျပီး စားလိုက္မိလို႔.. ဝက္သားခရင္းထိုး ျဖစ္သြားတယ္ ဟီးးးးးးးးးးး
ၾကာဇံေၾကာ္နဲ့ ဒုတ္ထိုး ဘယ္ေတာ့မွ မရိုးဘူး။ ေန႔လည္စာ မစားခင္ လာၾကည့္လိုက္တာ ဗိုက္ဆာသြားၿပီ ဗ်ာ
ReplyDeleteမနက္ေစာေစာစီးစီးရံုးမွာ အလုပ္မလုပ္ေသးပဲ မဆြိရဲ့ ပုိ.စ္ကုိဖတ္တာ ဗိုက္ေတာင္ဆာလာျပီဗ်ိဳ. ၊ စားခ်င္စရာၾကီး၊ ပင္နဆူလာမွာ ဆုိင္ဖြင့္လုိရျပီ ၊ ကြန္မန္.ေရးတဲ့သူေတြကုိ 80% discount ေပး ၊ အျမတ္မရ အရင္းပါမက်န္ေအာင္ လာအားေပးပါ့မယ္ ၊
ReplyDeleteစားခ်င္တယ္ဒါလဲ ရန္ကုန္ ျပန္ရမလို စင္ကာပူပဲသြားရမလို ျဖစ္ေနျပီ
ReplyDeleteစားခ်င္လိုက္တာ.. အိမ္လည္ဖိတ္ပါဗ်ိဳးးးး း)
ReplyDeleteစလုံးေရာက္ရင္ မယ္ဆိြတို႔အိမ္ ေရာက္ေအာင္ဝင္မယ္..
ReplyDeleteဘယ္ဗ်ာ ..လူကို ဓါတ္ပုံေတြပဲ ျပျပျပီးႏွိပ္စက္ေနတာ..
မဆြိ ေရ
ReplyDeleteအခုေတာင္ေျပးစားခ်င္လာၿပီ ရန္ကုန္ေရာက္ရင္ အဲဒီ၂မ်ဳိး ရယ္ မုန္႕ဟင္းခါး ရယ္ အရင္စားတယ္ မန္းေလး ကၾကာဇံေၾကာ္နဲ႕ ဒုတ္ထိုးက အဲေလာက္မေကာင္းဘူး
ဒုတ္ထိုးေတာ႔ လုပ္မစားဘူးဘူး
ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
အိမ္ကေကာင္ လုပ္မေကြ်းတာ ၾကာေပါ့။။ သြားရည္ က်သြားတယ္..
ReplyDeleteအိပ္ရာထဲက မထေသးဘဲ ေကြးရင္းဖတ္ျပီး သြားရည္က်သြားတယ္။ ဗိုက္ဆာလာၿပီ ......
ReplyDeleteမ်ားေနၿပီ... မ်ားေနၿပီ... နည္းနည္းေတာ့ မ်ားေနၿပီေနာ္ ေဒၚဆြီတီ...
ReplyDeleteတကယ္ပါ ပံုေတြၾကည့္ၿပီး ဝက္သားမၾကိဳက္တဲ့သူေတာင္ အဲလို ၾကာဆံေၾကာ္ေလးနဲ႔ အခ်ဥ္ေလးနဲ႔ တုတ္ထိုးေလး နဲနဲေလာက္နဲ႔ စားခ်င္လာတယ္...
ဗိုက္ဆာတဲ့အခ်ိန္ ၀င္လာတာ အစာအေသာက္နဲ႔ တန္းတိုးလို႔ ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ကိုယ္မစားတဲ့စားစရာေတြပဲ ျဖစ္ေနတယ္။ အိမ္က တေယာက္ေနရာမွာ ၀င္ၿပီး ၀က္သားဒုတ္ထိုးေတြကို သြားရည္ယိုသြားတယ္။
ReplyDeleteHe he
ReplyDeleteI like that.I like that .
A ma , thanks for sharing,like it too much,not only this one, all of your posts, you are so sweet
ReplyDeleteSingapore မွာ ၀ယ္ႏိုင္ တဲ႕ တရုတ္မဆလာ Brand ေလး တဆိတ္ေလာက္
ReplyDeleteMa Sweety
တရုတ္မဆလာကို 5 spices လို႔ ေခၚပါတယ္။ brand ရယ္လို႔ေတာ႔ မသိဘူး။ ေအာက္ထပ္က ကုန္စံုဆိုင္ေလးေတြမွာ 5 spices လို႔သာ ေမး၀ယ္လိုက္၊ သိၾကပါတယ္။ NTUC မွာလဲ spices ေတြထားတဲ႔ေနရာမွာ 5 spices ဆိုတာ ရွိပါတယ္တဲ႔။
ReplyDelete၀ီကီမွာေတာ႔ brand ေလးေတြ ၿပထားတယ္။ ၾကည္႔လိုက္ပါဦး။
http://en.wikipedia.org/wiki/Five-spice_powder
အူခ်ိဳမစားရတာၾကာၿပီ။ တ၀ၾကီးစားသြားပါတယ္။
ReplyDeletedo you know which is the good brand of tee kway? i see a lot of them nowadays in NTUC, bakeries but i don't know which brand to choose.
ReplyDeletedo you know how to fry it too?
many thanks!
၀က္သားတုတ္ထိုးလုပ္စားခ်င္ေနတာၾကာျပီ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲမသိျဖစ္ေနတာ
ReplyDeleteေက်းဇူးပါ ေျပာရင္းနဲေတာင္စားခ်င္လာျပီ
အမ .. အကယ္လုိ ့ ထန္းလ်က္မရွိလုိ ့ မထည့္ရင္ေရာ .. အရသာ တစ္မ်ိဳးေၿပာင္းသြားႏုိင္လည္းမသိဘူး .. ေနာက္ တရုတ္မဆလာ အစား ရန္ကုန္ကလာတဲ့ ကုလားေလး မဆလာ သုံးလုိ ့ရလားမသိဘူးေနာ္ ..
ReplyDeleteခင္မင္စြာၿဖင့္
April
၀က္သားတုတ္ထိုးကို ကုလားေလးမဆလာထည္႔လို႔ေတာ႔ မၿဖစ္ဘူးနဲ႔တူတယ္။ မရွိရင္ မထည္႔တာက ပိုေကာင္းလိမ္႔မယ္ေနာ္။
ReplyDeleteနာနတ္ပြင္႔ထည္႕ရင္လဲ တရုတ္မဆလာမထည္႔လဲရပါတယ္။ နာနတ္ပြင္႔ကေတာ႔ ဘယ္ေနရာမဆို၀ယ္ရတာ လြယ္တယ္ေလ။
ေမ႔ေနလို႔။ ထန္းလွ်က္အစား သၾကားေလးထည္႔လဲရပါတယ္ ။
ReplyDeleteThanks you so much I want to making ;)
ReplyDeleteတီဆြိေရ အဲ့နာနတ္ပြင့္က ဘယ္ေနရာမဆုိ ဆုိေတာ့ NTUC မွာေရာ ရလား ဟင္ english လိုဘယ္လုိေခၚလဲဟင္
ReplyDeleteစီတီးေဟာဆုိလဲ ဘယ္ဆုိင္မွာ၀ယ္လုိ ့၇လဲခင္ဗ်
City Hall မွာေတာ႔ေသခ်ာမသိဘူး။ HDB ေအာက္ထပ္ေတြမွာ ေရာင္းတဲ႔ ဆိုင္ေလးေတြမွာလဲ ရပါတယ္။ ကုလား ကုန္စံုဆိုင္ လိုဟာမ်ိဳးမွာလဲ ရပါတယ္။ NTUC မွာ ေသခ်ာေပါက္ရွိပါတယ္။ Star Anise လို႔ေခၚပါတယ္။
Delete