င်္ဒီ ဒန်ပေါက်ချက်နည်းကတော့ အကြွေးပို့စ်လေးပါ။ လွန်ခဲ့တဲ့ တစ်နှစ်ကျော်က တင်ခဲ့ပြီး ခုတစ်ဖန် ပြန်ချက်စားတော့ အကြွေးတင်နေတာလေး သတိရတာနဲ့ ရေးလိုက်တာပါ။ အဲဒီတုံးက ချက်နည်းရေးပေးဖို့ တောင်းဆိုထားသူတွေတော့ မေ့လောက်ပြီ။
စာမရေးတာကြာတော့ ဒန်ပေါက်ချက်နည်း ရေးတာတောင် ဘယ်လိုရေးရမှန်း မသိတော့ပါဘူးဗျာ။ ဒန်ပေါက် ဆို မြန်မာနိူင်ငံကလွဲလို့ ဘယ်နိူင်ငံမှာစားစား မြန်မာပြည်က ကြက်လျှာစွန်းတို့၊ ရွှေညောင်ပင်တို့လို အရသာမျိုး ရှာမရလို့ ကိုယ့်ဟာကိုယ် တူအောင် ချက်စားပါသည်။ ဦးခြိမ့်ကတော့ တူတယ်လို့ ပြောပါသည်။ အားပေးကြပါဦး။
http://auntysweet.blogspot.com.au/2012/10/blog-post_17.html
ပထမဆုံး ဒန်ပေါက်ချက်ဖို့ လိုတဲ့ ပစ္စည်းတွေ စုဆောင်းပါမယ်။ အန်တီဆွိကတော့ ဟင်းခတ် အမွှေးအကြိုင်တွေ တော်တော်များများ ဝယ်ထားပြီး ပုလင်းလေးတွေထဲ ထည့်ထားပါတယ်။ အဲဒါတွေ ထပ်ဝယ်စရာမလိုတော့ တော်တော် သက်သာပါတယ်။
ဒန်ပေါက် ၄ ယောက်စာ အတွက်
သစ်ဂျပိုးခေါက် (cinnamon)
ကရဝေးရွက် (bay leaves)
လေးညှင်း (cloves)
နာနတျ ပှငျ့ (star anise)
ဖာလာစေ့ (cardamon)
ငရုပ်ကောင်းစေ့ (black pepper) ( ပုံမှာ ပြထားတာ များပါတယ်။ ငရုပ်ကောင်းက ပူလို့ ပုံမှာထက် တစ်ဝက်လောက်လျှော့ထည့်ပါ)
ကြက်သွန်နီ ၅ဥခန့်
ကြက်သွန်ဖြူ (ပုံမှာပြထားတာ များပါတယ်။ တစ်ဝက်လောက်ပဲ ထည့်ပါ)
ဂျင်း
ငရုပ်သီး အရောင်တင်မှုန့် - 1 table spoon
ကြက်သားမှုန့် အနည်းငယ် ( chicken powder)
မဆလာ ( Shan chicken masala ) - 2 table spoon
ပျဉ်းတော်သိမ် ( curry leaf)
ဒိန်ချဉ် (yogurt - 170 gram)
ထောပတ် (ghee) 12 table spoon
ဆီ (cooking oil) 10 table Spoon
ဆား half table spoon
သကြား 6 table spoon
နနွင်းမှုန့်1/2 table spoon
သီဟိုစေ့
စပ်စ်သီးခြောက် (Raisin )
နြားနို့ 10 table spoon ခန့်
အရောင်ဆိုးဆေး အနီရောင် (အနည်းငယ်ကို ရေနှင့် ဖျော်ထားပါ) အင်္ဂလိပ်လို Saffron လို့ခေါ်ပါတယ်။
ဘာစမာတီ ဆန် ၄လုံးကို မချက်မီ နာရီဝက်ခန့် ရေကြို စိမ်ထားပါ။ ပြီးရင် ရေစစ်ထားပါ။
(basmati rice, Indian Gate Classic ကို သုံးပါတယ်။ သူက အနံ့ မထွက်ပါ)
ကြက်ပေါင်သား၂ခု ( Chicken maryland) ၊ ရင်ပုံသား ၂ခု (Chicken breast meat)
ကြွေရည်သုတ် မြေလင်ပန်း တစ်ချပ် (ဒန်ပေါက် ထည့်ဖောက်ရန်- oven ထဲ အပေါ်မီး အောက်မီးပေးရန်)
Aluminum foil ( အပေါ်က အုပ်ရန်)
အချဉ်အတွက်
ဂေါျဖီ
ကွကျသှနျနီ
သခှါး သီး
ပူတီနာ
တစ်ချို့တွေကတော့ အချဉ်အတွက် ဒိန်ချဉ်နဲ့ နယ်ကြပါတယ်။
အန်တီဆွိကတော့ ဒိန်ချဉ်မကြိုက်လို့ သံပရာသီးနဲ့ ပဲနယ်ပါတယ်။ အပေါ်က အသီးအနှ့တွေကို ပါးပါးလှီးပြီး သံပုရာရည်ညှစ်၊ ကြက်သားမှုန့်လေး နဲနဲ ဖြူးပါတယ်။
ပစ္စည်းတွေ စုဆောင်းပြီးရင် စချက်ပါတော့မယ်။
ကြက်သားချက်ရန်အတွက်
ပထမဆုံး ကြက်သားကို စချက်ပါမယ်။ ကြက်သားက ဒန်ပေါက်ထဲ အစိမ်းထည့်ရင် ထမင်းက အရင်ကျက်သွားလို့ ကြက်သားကို ကျက်အောင်အရင် ချက်ပါမယ်။ ကြက်သားတွေကို ဒိန်ချဉ်၊ ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ နနွင်းမှုန့်၊ သကြား၊ ကြက်သားမဆလာ အစရှိသည်တို့နှင့် နယ်ပြီး တစ်နာရီခန့်နှပ်ထားပါ။
ကြက်သားနယ်ထားတုံး ကြက်သွန်နီတွေထဲက ၄လုံးကို ပါးပါးလှီးပြီး ဆီနဲ့ ကြွပ်နေအောင် ကြော်၊ ဆီစစ်ထားပါ။
အေးသွားရင် လက်ကို လက်အိပ်လေးစွတ်ပြီး ကြေနေအာင် ချေပေးထားပါ။ ကြက်သားမှုန့် 1 table spoon သကြား 6 table spoon လောက်ထည့်ပြီး နယ်ထားပါ။
ကျန်တဲ့ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဂျင်းတွေကို ငရုပ်ဆုံနဲ့ ထောင်းချင်ထောင်း၊ ဘလန်ဒါနဲ့ ကြိတ်ချင် ကြိတ်ထားပါ။
ကြက်သားချက်ရန်အတွက် ဒယ်အိုးထဲကို စောနက ကြက်သွန်ကြော်ထားတဲ့ဆီ ၁၀ဇွန်းနဲ့ ထောပတ် ၁၂ဇွန်း ထည့်ပြီး ပထမဆုံး သစ်ဂျပိုးခေါက်၊ ကရဝေးရွက် အနည်းငယ်၊ ဖာလာစေ့အနည်းငယ်ကို ထည့်ကြော်ပါ။ အနံ့မွှေးလာရင် ပျဉ်းတော်သိမ်၊ ကြက်သွန်ဖြူနီ၊ ဂျင်း ထောင်းထားတာတွေရောပြီး ဆီသတ်ပါ။ မွှေးလာရင် ကြက်သားနယ်ထားတာ ထည့် (ဒိန်ချဉ်အနှစ်တွေရော အကုန်ထည့်ရပါမယ်)၊ အရောင်တင်မှုန့်၊ မဆလာထည့်ပြီး အတန်ကြာအောင် မွှေပေးပါ။ ဆီတွေ ကပ်လာပြီဆိုမှ ရေ အနည်းထည့်ပြီး အဖုံးအုပ် ဆီပြန်ပြီး ကြက်သားကျက်သည်အထိချက်ပါ။
ဒန်ပေါက်စချက်တော့မည်။
ဒန်အိုးခပ်ကြီးကြီး ဇောက်နက်နက်ထဲမှာ ရေတစ်ဝက်ခန့်ထည့် ဆူပွက်သည်အထိတည်ပါ။ ဆူပွက်လာပါက အပေါ်က ဟင်းခတ် အမွှေးအကြိုင် ၆မျိုးကို ထည့်ပြုတ်ပါ။
၂မိနစ်ခန့်ထည့်ပြုတ်ပြီးလျှင် ရေစစ်ထားတဲ့ ဆန်ကိုထည့်ပြီး ပြုတ်ပါ။ အဲဒီအချိန်မှာ ဒန်ပေါက်နံ့ အတော်ထွက်လာပါပြီ။ ဆန်တွေ မကပ်အောင်၊ မဝေအောင် ယောင်းမလေးနဲ့ မကြာခဏ မွှေပေးပါ။
ဒန်ပေါက်ဆန်လေးတွေ ဆန့်ထွက်လာပြီ ရှည်ထွက်လာပြီဆို ထမင်းဖြစ်လက်စ ဆန်တွေကို စစ်ပြီး ဒန်ပေါက်ဖောက်မဲ့ မြေလင်ပန်းထဲ ပြောင်းထည့်ပြီး အပေါ်မီးအောက်မီး ပေးဖို့ အတွက် ပြင်ပါတော့မယ်.။ အိမ်မှာတော့ ထမင်းတွေကို သံဇကာ ခပ်ကြီးကြီးနဲ့ တစ်ခါထဲ စစ်ပြီး တစ်ခါထဲ ထည့်ခင်းလိုက်ပါတယ်။
ပထမဆုံး အောက်က ထမင်းတစ်ထပ် ခံပါမယ်။
ပြီးရင် အပေါ်ကနေ ကြက်ပေါင်၂ခု ခင်းထည့်ပြီး ဟင်းက ဆီတွေ အနှစ်တွေပါ 4 Table spoon လောက် ထည့်ပါ။ နွားနို့ 3 table spoon လောက် အပေါ်က ဖြန်းပါ။ ကြက်သွန်နီအနှစ်ချေထားတာလဲ 3 table spoon ခန့် ဖြူးပါ။ သီဟိုစေ့၊ စပျစ်သီးခြောက်၊ အရောင်ဆိုးဆေး တို့ကိုလဲ ၃-၄ထပ်စာ သင့်သော်သလိုခွဲပြီး ဖြူးပေးပါ။ ဆား၊ ကြက်သားမှုန့် တို့ကိုလည်း လိုအပ်သလိုဖြူးပါ။ အချိူကြိုက်ရင်၊ အချိုပိုလေးစေချင်ရင်တော့ သကြားကို 1 table spoon လောက်စီ အထပ်တိုင်းမှာ ဖြူးပေးပါ။
ပြီးတော့ နောက်ထမင်းတစ်ထပ်ခင်းပြီး အပေါ်ကနေ အစာတွေ၊ ကြက်သားတွေ ကို ခုနက ပြောတဲ့ အတိုင်း ထပ်ခင်းပါ။
အဲဒါမျိူး ၃ထပ်လောက်ခင်းပြီးရင် အပေါ်ကနေ Aluminum foil နဲ့ လုံနေအောင်အုပ်ပြီး Oven ထဲမှာ 250 ဒီဂရီ စင်တီဂရိတ်နဲ့ နာရီဝက်ခန့် အပေါ်မီးအောက်မီးနဲ့ ထည့်ဖုတ်ရပါတယ်။
နာရီဝက်၊ ၄၅ မိနစ်ခန့်ကြာလို့ oven ထဲက ထုတ်ပြီး foil ကို ဖွင့်ကြည့်လိုက်သော အခါ ..
စားချင်စဖွယ် ကြက်သား ဒန်ပေါက်ကို ရပါတယ်။ ရန်ကုန်က ကြက်လျှာစွန်းတို့ ရွှေညောင်ပင်တို့နဲ့ အနံ့အရသာရော texture ပါ တော်တော်လေးကို တူပါတယ်။ ကြက်သားကလဲ ချက်ထားတာကို မှ ထပ်ပေါင်းထားတော့ နူးအိနေပါတယ်။ နယ်ပြီး ဆီသတ်ချက်ပြီးသား ဆိုတော့ ဆားပြားလဲ အထဲဝင်ပါတယ်။
ဂေါ်ဖီကြက်သွန်ချဉ်ရယ်၊ ပုဇွန်ခြောက် ငရုပ်သီးကြော်ရယ် နဲ့ စားပါတယ်။ ချဉ်ပေါင်ရွက် မရတော့လို့ မန်ကျည်းရွက်ချဉ်ဘူးထဲက မကျည်းရွက်နဲ့ အရည်သောက်ဟင်းချက်တာ ပုံထဲတော့ မပါတော့ပါဘူး
some important tips
- ကြက်သားကို ဒိန်ချဉ်နဲ့ နယ်ရပါမယ်။ ဒါမှ ကြက်သားက မီးဖိုထဲ ကင်တဲ့အခါ နူးအိပြီး အရသာ ပိုရှိပါတယ်။ ဒိန်ချဉ်က ချက်လိုက်ရင် အနှစ်လဲရတော့ ထမင်းထဲလဲ စိမ့်ဝင်သွားပြီး အရသာ ပိုရှိစေပါတယ်။
- အပေါ်မီး အောက်မီးပေးမဲ့ မြေအိုးက ခပ်ပြားပြားဆို ကောင်းပါတယ်။ ဆန်ကိုလည်း ၃-၄ ထပ်ထက် ပိုခင်းရင် မကောင်းပါဘူး။ အရမ်းမြင့်တဲ့ အိုးဆို အပေါ်က အလေးဖိအားတွေကြောင့် ဒန်ပေါက်ထမင်းလုံးတွေက ပိပြားပြီး မလှတော့ပါဘူး။ အပေါ်က ဖိထားတာ မခံရပဲ ဒန်ပေါက်ဆန် ရှည်ရှည်လေးတွေ တစ်လုံးချင်းဆိုမှ အမြင်လှပါတယ်။
- အရောင်တွေ အရမ်းမများအောင် အရောင်ဆိုးဆေးကို တစ်လွှာမှာ ၂စက် ၃စက်လောက်ပဲ ချရင် လုံလောက်ပါတယ်။ ဝါလွန်းနေရင် မလှပါဘူး။ ဒန်ပေါက်က ထမင်းအဖြူရယ်၊ ကြက်သွန်နီကြော်နဲ့ ရောတဲ့ အညိုရယ်၊ အရောင်ဆိုးထားတဲ့ လိမ္မော်ရောင် ၃ ရောင်ပေါင်းနေမှ လှပါတယ်။ ထမင်းပွဲပြင်ရင် တစ်နေရာထဲက မဟုတ်ပဲ ၃မျိုုးပေါင်းပြီး ခူးရပါတယ်။
- အလွှာတိုင်းအမှာ နွားနို့ထည့်ဖြန်းရပါတယ်။ ထမင်းက ရေကို စစ်ထားတော့ ထပ်ပေါင်းတဲ့ အခါ ရေမရှိတော့ပါဘူး။ ရေထည့်ရင်ရပေမဲ့ နွားနို့ကတော့ ပိုစိမ့်ပါတယ်။
- စားတဲ့အခါမှ spice တွေတော့ နဲနဲဖယ်စားရပါတယ်။ ပွဲပြင်ကထဲက တွေ့တာလေးတွေ ဖယ်ထားလိုက်ပါတယ်။ spice တွေကို မရောအောင် ပိုက်ကွန်လို အဝတ်နဲ့ချည်ပြီး ချက်ရင်တော့ ရပါမယ်။ ဒါပေမဲ့ အနံ့က အပြင်ရောက်ဖို့ ခက်တော့ spice တွေ ၂ဆလောက် ထည့်ရမယ်နဲ့တူပါတယ်။
























တီတီဆီြေရ..
ReplyDeleteေမွ်ာ္လိုုက္ရတာေနာ္။
စာေလးေတြတင္ပါအုုန္းဖတ္ခ်င္လုုိ ့။
ဒန္ေပါက္စားရင္း ဂ်ဳဂ်ဴးေလးကိုုသတိရသြားတယ္။
ပိုုထြားလာေရာေပါ့။..
အုုိင္အိုုရာ
ေက်းဇူးပဲ အိုင္အိုရာေရ။ အပ်င္းထူၿပီး ေဖ႔စ္ဘြတ္ခ္မွာပဲ တိုတိုထြာထြာေလးေတြ တင္ေနလို႔ ဘေလာ႔ဂ္ဖက္ သိပ္မေရာက္ၿဖစ္ေတာ႔တာ။ သမီးဒီႏွစ္အတြင္းမွာ အရမ္းကို ထြားလာတယ္။ ေနာက္မွ ေအးေဆးေရးပါဦးမယ္ေနာ္
DeleteFugitive from the blog reappears again, pls remove the dust first from your blog :)
ReplyDeleteThanks..
ReplyDeleteT Sweet, It look yummy. It really make me want to eat Biryani.
ReplyDeleteIt is not so difficult to cook. Please follow the step only. Thanks for comment.
Deleteအမေရ.. လန္ဒန္က အမပရိသတ္ပါ.. မေန႔က အမ်ိဳးသားနဲ႔နွစ္ေယာက္ အမနည္းအတိုင္းဒန္ေပါက္ခ်က္ၾကတာ.. ရန္ကုန္အရသာအတိုင္းပဲ အရမ္းေကာင္းတယ္ .. အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကေတာ႔ဖယ္ရတာခက္တယ္ေနာ္.. အေရာင္ကေတာ႔အမောက္မလွဘူးျဖစ္သြားတယ္ ဒါေပမယ္႔အရသာတကယ္ေကာင္း.. ခ်က္ရတာခက္မယ္ထင္တာ မခက္ဘူးေနာ္ .. အမ်ိဳးသားက နွစ္ရက္ဆက္တိုက္ခ်က္စားမယ္လုပ္ေနတာ.. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္အမ
ReplyDeleteWine
ေက်းဇူတင္ပါတယ္ရွင္။ ခုလိုအားေပးတာ။ ေရးရက်ိဴးနပ္ပါတယ္။ အိမ္မွာလဲ မေန႔ကပဲ တစ္ေခါက္ခ်က္စားေသးတယ္။ ဟုတ္တယ္။ဒန္ေပါက္ဆို လူေတြက ခ်က္ရခက္မယ္ထင္ေနတာ ခဏခဏခ်က္ရင္ ပိုေတာင္လြယ္ေသးတယ္။ အိမ္မွာ မစပ္ေအာင္ ငရုပ္သီးမွဳန္႔ကုိ sweet paprika နဲ႔ခ်က္ေတာ႔ သမီးလဲ စားလို႔ရတယ္။ ဒီမနက္ေက်ာင္းေတာင္ ထုတ္ေပးလိုက္ပါဆိုပဲ။
DeleteThanks
ReplyDeletehttps://drive.google.com/open?id=1fByn0MN9uaMMteZroeA3fSUjrj2C_VmN
ReplyDeleteဒန္ေပါက္ခ်က္နည္း ေျပာျပေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီးတင္ပါတယ္
ကၽြန္ေတာ္လည္း epub လုပ္ရတာ ဝါသနာပါတာနဲ႔ အမရဲ႕ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းကို epub လုပ္လိုက္ပါတယ္။
စာသားေတြ ဓါတ္ပံုေတြအတြက္ ယူသံုးဖို႔ အရင္ ခြင့္ေတာင္းရမွာ ျဖစ္ေပမယ့္ ၊ အခ်ိန္ၾကာေနမွာစိုးလို႔ epub လုပ္ၿပီးမွပဲ ခြင့္ေတာင္းလိုက္ပါတယ္
Credit လည္း အျပည့္ေပးထားပါတယ္ ခင္ဗ်ာ
epub သာ ဖြင့္ၾကည့္ပါေတာ့