Monday, July 23, 2012

အာဂ်ီႏိူမိုတို (သို႔) အခ်ိဳမွဳန္႔ (သို႔) MSG (သို႔) 621 ရွာပံုေတာ္


အန္တီဆြိနဲ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔
မဆြိတီတို႔ ၉တန္း၁၀တန္းေလာက္ေပါ႔။ တစ္ရက္ အေမ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ေတာ႔ မုန္႔ဟင္းခါးထဲ ငါးေတြ မ်ားပါရက္နဲ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ေတြ အမ်ားၾကီးထည္႔တာ ေတြ႔တယ္။ စိတ္ထဲမွာ အေမအခ်ိဳမွဳန္႕ေတြ သံုးတာ မ်ားလိုက္တာလို႔။ မုန္႔ဟင္းခါးတင္မဟုတ္၊ လဖၻက္ဆိုလည္း အခ်ိဳမွဳန္႔ ႏိူင္းခ်င္းနဲ႔ နယ္လိုက္တာပဲ။ ငါးေၿခာက္ဖုတ္ဆိုလဲ ဆီထဲမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔အေခ်ာင္းေလးေတြေတာင္ ၿမင္ရတယ္။  အေမရယ္ အခ်ိဳမွဳန္႔ေတြ သံုးတာ မ်ားလိုက္တာဆိုေတာ႔ သူတို႔လွ်ာက စဲြေနၿပီတဲ႔။ အခ်ိဳမွဳန္႔မပါရင္ အရသာမရွိေတာ႔ဘူးတဲ႔။ ၿပီးေတာ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔က ပေလာပီနံကေန လုပ္ထားတာဆိုေတာ႔ သိပ္အႏၱရာယ္မရွိပါဘူးတဲ႔ ေၿပာေသးတယ္။ ခုေနာက္ပိုင္းေတာ႔ အေမလဲ အသက္ၾကီးလာေတာ႔ ကင္ဆာေတြဘာေတြ ၿဖစ္မွာေၾကာက္လို႔ထင္ပါရဲ႔ ဟိုတစ္ေခါက္ၿပန္ေတာ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ေတာ္ေတာ္ေလွ်ာ႔သံုးလာတာေတြ႔ရတယ္။
ကိုယ္လဲ ဦးၿခိမ္႔နဲ႔ အိမ္ေထာင္က်ေတာ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ အနည္းငယ္္ေတာ႔ သံုးမိတယ္ ထင္တာပဲ။ ေသခ်ာ မမွတ္မိေတာ႔ပါ။ ေနာက္သမီးေလးေမြး၊ ၾကီးေတာ္ေရာက္လာေတာ႔ စာအုပ္ေတြ၊ အင္တာနက္ေတြထဲ အခ်ိဳမွဳန္႔ ဘာၿပဳတယ္၊ ညာၿပဳတယ္ဆိုတာနဲ႔ အိမ္မွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ လံုး၀မသံုးရလို႔ အမိန္႔ထုတ္ထားတယ္။ အခ်ိဳမွဳန္႔အစား သၾကားတို႔၊  ငါးငံၿပာရည္၊ ပဲငံၿပာရည္၊ ပုဇြန္ေၿခာက္မွဳန္႔ အစရွိသၿဖင္႔ အစားထိုးသံုးတယ္။ ဟင္းခ်ိဳေတြ ဟင္းခါးေတြခ်က္ရင္ေတာ႔ တစ္ခါတစ္ရံ ခေနာ (Knorr) လို႔ ေခၚတဲ႔ ၾကက္သားမွဳန္႔အတံုးေလးေတြ ပစ္ပစ္ထည္႔ၿပီး ဟင္းကို ပိုခ်ိဳေအာင္ လုပ္ၾကတယ္။

ၾကက္သားမွဳန္႔အစ
တစ္ရက္ေတာ႔ အိမ္မွာအတူေနတဲ႔ အိမ္ငွါး ညီအစ္ကို ကိုက္လံေၾကာ္ၾကေတာ႔ အနံ႔ကလဲ အေတာ္ေမႊးတာနဲ႔  ဒီလိုေမႊးေအာင္ ဘာနဲ႔မ်ား ေၾကာ္ၾကလဲဆို ၿမည္းၾကည္႔ရာမွာ အိမ္မွာ ၾကီးေတာ္ အၿမဲေၾကာ္တဲ႔ ကိုက္လံေၾကာ္နဲ႔ မတူ၊ အရသာကလဲေကာင္း၊ အနံ႔ကလဲေမႊး ေတာ္ေတာ္အရသာ ရွိပါလားဆို သူတို႔က ၾကက္သားမွဳန္႔နဲ႔ ေၾကာ္တာတဲ႔ဗ်။ အဲဒီၾကက္သားမွဳန္႔က ငရုပ္ေကာင္းေတြ ဘာေတြနဲ႔ seasoning powder လို ေသခ်ာေမႊးေအာင္ လုပ္ထားတာကိုး။ သူတို႔သံုးတဲ႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ေလး တံဆိတ္မွတ္ထားၿပီး ေနာက္ပိုင္းေတာ႔ ဟင္းရြက္ေၾကာ္ရင္ အဲဒီၾကက္သားမွဳန္႔ေလးနဲ႔ ေၾကာ္တာ တရုတ္ဆိုင္က ေၾကာ္တဲ႔အရသာအတိုင္း ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္ဆိုတာ သတိထားမိတယ္။

အဲဒီကထဲက ၾကက္သားမွဳန္႔ပဲေလဆို စိတ္ခ်လက္ခ်နဲ႔ သံုးလာတာ ခုေအာ္ဇီေရာက္တဲ႔ အထိပဲ။ ဒီေရာက္ေတာ႔ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ေတာ႔ ပိုေတာင္ဆိုးေသး။ ဟင္းအရသာေလး ပိုေကာင္းေအာင္ဆို အသားငါးေတြဆို ဆားေတာင္သိပ္မသံုးၿဖစ္ပဲ ငံၿပာရည္နဲ႔ အဲဒီၾကက္သားမွဳန္႔နဲ႔ နယ္လိုက္တာပဲ။ မွတ္မွတ္ရရ ေရာက္ကတည္းက ဆားတစ္ထုတ္၀ယ္ထားတာ ခုထိ က်န္ေနေသးတယ္။ ဒါေတာင္ ၀က္အူေတြ၊ ကလီစာေတြခ်က္ရင္ ဆားနဲ႔ ပြတ္ပြတ္ေဆးလို႔ ဆားက ေလ်ာ႔သြားတာ။ ေနာက္မိွဳ႔ အထုတ္ေတာင္ ပ်က္မယ္မထင္ဘူး။

ေဖ႔စ္ဘြတ္ခ္က ေဆာင္းပါးနဲ႔ 621
တစ္ေန႔ကပဲ ေဖ႔စ္ဘြတ္မယ္ အခ်ိဳမွဳန္႔ ဘာေရာဂါၿဖစ္မယ္၊ ညာေရာဂါၿဖစ္မယ္ဆို ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ ဖတ္ရၿပန္ပါေရာ။ အဲဒီမွာ ကြန္မန္႔ေတြမွာ ေမးထားတာ အခ်ိဳမွဳန္႔ကေတာ႔ ဟုတ္ပါၿပီ။ ၾကက္သားမွဳန္႔ကေရာ ဘယ္လိုလဲ၊ ဘာလဲဆိုေတာ႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ အင္မတန္သံုးတဲ႔ အန္တီဆြိလဲ သိခ်င္လာတယ္။ ၾကက္သားမွဳန္႔မွာေရာ အခ်ိဳမွဳန္႔ပါသလား။ ၾကက္သားမွဳန္႔သံုးရင္ေကာ safe ၿဖစ္သလား။ ထံုးစံအတိုင္း ဂူဂဲလ္ထဲ၊ ၀ီကီထဲ ေမႊေႏွာက္ရွာ..  အားလားမား .. ပါလိုက္တာမွ အန္တီဆြိသံုးတဲ႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ထုတ္ရဲ႔ Ingredient ထဲမွာ 621 ဆိုတာ ၿပဴးေနတာပဲ ခင္ဗ်ာ။


အဲဒီ 621 ဆိုတာ Monosodium L-glutamate (MSG) ကိုပဲ Flavour enhancer No 621 ဆို အမည္ေပးထားတာပါပဲ။ ေအာ္ဇီမွာေတာ႔ MSG ကို 621 ေခၚၿပီး အၿခားဥေရာပႏိူင္ငံေတြမွာေတာ႔ E621 (ေရွ႔က E တစ္လံုးေပါင္းထည္႔ၿပီး) ေခၚပါတယ္။ MSG မွ မဟုတ္ပါဘူး၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ကဲ႔သို႔ အစားအေသာက္ေတြရဲ႔ အရသာကို ေကာင္းမြန္ၿပီး၊ စဲြတတ္တဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းေတြအားလံုးကို အဲလို Flavour enhancer number ေတြ 620 ကေန 640 အထိေပးထားပါတယ္။ ေအာက္ကလင္႔ခ္မွာ သြားၾကည္႔ႏိူင္ပါတယ္။

FLAVOUR ENHANCERS (620-640)


MSG by any other name .......
In Japan, MSG is labeled as 味の素 or Ajinomoto
In China, MSG = wie jing
In the Phillipines,  MSG = Vetsin
In Thailand, MSG =
phong churot
In Germany, MSG =
Natriumglutaminat
In Europe - MSG = E621,  but avoid E620-625  as they also contain glutamate
In the US - "umami", MSG, glutamate, free glutamic acid

List of the way msg is hidden ...

hvp (hydrolyzed vegetable protein), glutamate or glutomic acid, modified enzymes, natural flavor (ings), yeast extract or autolized yeast, caseanate, contains maltodextrin, soy concentrate, isolate or soy protein, protein isolates.


ပါေမာကၡ  Kikunae Ikeda

ေနာက္ပိုင္းေတာ႔ ပေရာဖက္ဆာ အီကဲဒါးနဲ႔ သူ႔ပါတနာေတြဟာ ဒီ glutamate ရဖို႔ ေရညွိလို သဘာ၀ပစၥည္းကေန ထုတ္ႏိူင္ရံုတင္မက တၿခားေသာ beet တို႔၊ ပေလာပီနံတို႔၊ ဂ်ံဳ၊ ၾကံရိုးတို႔ အစရွိတဲ႔ သဘာ၀ပစၥည္းေတြကလဲ ထုတ္ႏိူင္တယ္ဆိုတာ သိလာတယ္။ ၁၉၀၉ ခုမွာ ေဒါက္တာ အီကဲဒါးဟာ လူေတြခႏၵာကိုယ္မွာ၊ အသားေတြ ႏိူ႔ေတြမွာ အဲဒီသဘာ၀အတိုင္းေတြ႔ႏိူင္တဲ႔ glutamic acid နဲ႔ ကယ္မီကယ္ ဓာတ္ေပါင္းခ်င္း ဆင္တူတဲ႔  molecular formula C5H9NO4 ကို ေဖာ္ထုတ္ၿပခဲ႔ပါတယ္။

 ေနာက္ဆံုး MSG ထုတ္လုပ္ပံုကေတာ႔ ပရိုတင္း ထဲမွာပါတဲ႔ glutamic acid ကို bacterial fermentation လုပ္ၿခင္းၿဖင္႔  glutamate ဆိုတဲ႔ ဓာတ္ကို ပထမထုတ္လုပ္ပါတယ္။ အမွန္က glutamate ဆိုတာ သူ႔ခ်ည္းဆို ဘာမွ အရသာမရွိပါဘူးတဲ႔။ ေနာက္ေတာ႔ sodium ဆားနဲ႔ ေရာၿပီးမွသာ အရသာကို ပိုတက္ေစတာအၿပင္ ဆားက  crystal ပံုေၿပာင္းဖို႔လြယ္ေတာ႔ ဆားနဲ႔ေပါင္းၿပီး Mono-sodium glutamate (MSG) ဆိုၿပီး ထုတ္ပါတယ္။ trade name ကေတာ႔ အမ်ားသိၾကတဲ႕ You are sure ... it is pure ... အာဂ်ီႏိူမိုတို ေပါ႔ ခင္ဗ်ား ...


MSG မွာ ဆား (ဆိုဒီယမ္) ၁၃% ပါၿပီး အိမ္သံုးဆား(ဆိုဒီယမ္ကလိုရိုက္) မွာေတာ႔ ဆိုဒီယမ္ ၄၀% ပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ အခ်ိဳမွဳန္႔သံုးရင္ ဆိုဒီယမ္ ေလွ်ာ႔ခ်သလို ၿဖစ္သြားပါတယ္။
5th taste Umami အရသာ
တစ္ခ်ိန္တည္းမွာပဲ ပါေမာကၡ အီခဲဒါးဟာ လူေတြမွာ  ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ ခါး ဆိုတဲ႔ အရသာ ၄မ်ိဳးသာ သတ္မွတ္ခဲ႔ရာမွ umami လို႔ေခၚတဲ႔  ၅ခုေၿမာက္အရသာ (ၿမန္မာလိုဆို ဟင္းခ်ိဳေတြ ခ်ိဳသလို အရသာမ်ိဳး၊ အဂၤလိပ္လိုဆို savoury) တစ္ခုကိုပါ ထပ္တိုးၿပီး ထိုအရသာဟာ သဘာ၀အားၿဖင္႔ေတာ႔ ပရိုတင္းၾကြယ္၀တဲ႔ အစားအေသာက္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါရွိတဲ႔ အေၾကာင္း ရွင္းၿပထားပါတယ္။ umami အရာသာရွိတဲ႔ glutamate ဟာ အမ်ားအားၿဖင္႔ cheese၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အသား၊ ႏြားႏို႔၊ မိွဳ အစရွိသည္တို႔မွာ သဘာ၀အတိုင္းရွိၿပီးသားၿဖစ္ပါတယ္တဲ႔။ ခေလးေတြ ေသာက္သံုးတဲ႔ လူေတြရဲ႔ ႏိူ႔မွာ သၾကားဓာတ္အၿပင္ အဲဒီ glutamate ဓာတ္ အေတာ္မ်ားမ်ားပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ခေလးေတြဟာ အေမႏို႔ကို စဲြစဲြမက္မက္ ေသာက္ၾကတယ္လိုလဲ ဆိုပါတယ္။

 ေအာက္က ဇယားကေတာ႔ အစားအေသာက္ ၁၀၀ဂရမ္မွာပါတဲ႔ Bound glutamate  နဲ႔  Free glutamate ရဲ႕  မီလီဂရမ္ အေလးခ်ိန္ေတြၿဖစ္ပါတယ္။ ဒါေတြကို ၾကည္႔ၿခင္းၿဖင္႔ အခ်ိဳမွုန္႔မစားလဲ သူ႔သဘာ၀အေလွ်ာက္ အဲဒီ ဂလူမိတ္ဓာတ္ကို ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြကေန ရေနတာ သိရပါတယ္။  အေမႏို႔ ၁၀၀ဂရမ္ မွာ glutamate ၂၂မီလီဂရမ္ ပါၿပီး ႏြားႏို႔က် ၂ မီလီဂရမ္ပဲ ပါပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ရဲ႔ အစားအေသာက္ေတြမွာ  ပ်မ္းမွ် bound glutamate ၁၀ ဂရမ္ကေန -၂၀ ဂရမ္အထိပါၿပီး၊ Free glutamate ကေတာ႔ ၁ ဂရမ္ခန္႔ပါပါတယ္တဲ႔။



                                                mg/100g
( bound glutamate ဆိုတာ ပရိုတင္းနဲ႔ ေရာေနတဲ႔ glutamate ၿဖစ္ပါတယ္။)

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ မထင္မွတ္ရပဲ အဲဒီ အခ်ိဳမွဳန္႔ဓာတ္ အေတာ္ပါတာ ထူးဆန္းစြာေတြ႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ထင္ပါရဲ႔၊ ငယ္ငယ္က အိမ္မွာငပိရည္ၾကိဳေတာ႔ စာတစ္လံုးမွ မတတ္တဲ႔ အဖြားဟာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးပစ္ထည္႔ၿပီး ေက်ေနေအာင္ က်ိဳလိုက္ရင္ ငပိရည္က ေတာ္ေတာ္ ခ်ိဳသြားတယ္လို႔ ေၿပာၿပဖူးပါတယ္။  ေနာက္ၿပီး မုန္႔ဟင္းခါးေတြ ဘာေတြခ်က္ရင္ ကုလားပဲအရည္ကို ထည္႔တာ ပိုခ်ိဳေအာင္ဆိုတာ အဲဒီပဲမွာ ဂလူမိတ္ဓာတ္ေတြ အမ်ားၾကီးပါေနတာေၾကာင္႔ၿဖစ္ပါတယ္။ စကၤာပူမွာဆို Yong tofu လို႔ေခၚတဲ႔ soup ေရာင္းတဲ႔ ဆိုင္ေတြက ဟင္းခ်ိဳကို ခ်ိဳေအာင္ ပိပိစပ္ (soy bean) ကို ၿပဳတ္ၿပီး အဲဒီကရတဲ႔ အခ်ိဳရည္နဲ႔ တၿခား ၾကက္ရိုး၀က္ရိုးေတြကရတဲ႔ အခ်ိဳရည္ကို ေပါင္းၿပီး ဟင္းခ်ိဳေအာင္ စီမံပါတယ္။ တစ္ခါတရံ ေယာင္တို႔ဟူးဟင္းခ်ိဳရည္မွာ ပဲပိစပ္အလံုးေလးေတြ ေတြ႔ရတတ္ပါတယ္။ 

 အခ်ိဳမွဳန္႔ safe ၿဖစ္သလား ...

 အခ်ိဳမွဳန္႔ safe ၿဖစ္သလား မၿဖစ္လားဆိုေတာေတာ႔ ကမၻာအရပ္ရပ္မွာရွိတဲ႔ ႏိူင္ငံေတြက တရား၀င္ က်မ္းမာေရး အဖဲြ႔အစည္းေတြနဲ႔ MSG ကို တသီးပုဂၢလ သုေသသနၿပဳေနတဲ႔ အဖဲြ႔ေတြ ၿငင္းခုန္ေနၾကဆဲပါ။ ၀ီကီမွာဖတ္ၾကည္႔ရင္ အေမရိကန္ အစားအေသာက္နဲ႔ မူးယစ္ေဆး ကြပ္ကဲမွဳ အဖဲြ႔ (FDA) ကေတာ႔ "Generally recognized as safe (GRAS)" ဆိုၿပီး သတ္မွတ္ပါတယ္။ ဥေရာပ သမဂၢ ကေတာ႔ စဲြေစတတ္ေသာ အစားအေသာက္ "Food additive" အေနနဲ႔ သတ္မွတ္ၿပီး ေအာ္ဇီနဲ႔ နယူးဇီလန္ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာအဖဲြ႕ကေတာ႔ MSG ကို "safe for the general population" အေနနဲ႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။ FAO နဲ႔  WHO တို႔ေပါင္းထားတဲ႔ သုေသသန ေကာ္မတီအဖဲံြ႔သစ္  Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) က MSG ကို safe ၿဖစ္လြန္းလို႔ သူ႔မွာ ADI လို႔ ေခၚတဲ႔ "Acceptable Daily Intake" ေတာင္ သတ္မွတ္ထားတာ မရွိပါဘူး။

http://www.ajinomoto.com/features/aji-no-moto/en/truth/index.html

(ေအာ္ဇီမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ဟာ safe ၿဖစ္တယ္လို႔ ယူဆထားတာေၾကာင္႔ ရက္စ္ေတာရန္႔ေတြ၊ ေကာ္ဖီဆိုင္ေတြမွာ MSG သံုးတယ္ မသံုးဘူးဆိုတာ ေၾကာ္ၿငာစရာမလိုပါဘူးတဲ႔။ ကိုယ္က MSG sensitive ၿဖစ္တဲ႔သူဆိုမွသာ သူတို႔ကို သံုးမသံုးေမးႏိူင္ပါတယ္တဲ႔။)

အထက္ပါ သတ္မွတ္ခ်က္ေတြ ဖတ္ၿပီး အံ႔ၾသမိတာက အြန္လိုင္းမွာ ၿမန္မာလိုေရာ အဂၤလိပ္လိုပါ ေရးထားၾကတဲ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ရဲ႔ ဆိုးက်ိဳးေတြ၊ ေရာဂါေတြ ဖတ္ရပါမ်ားလို႔ အလြတ္ေတာင္ရေနရာကေန ခုလို အခ်ိဳမွဳန္႔ဟာ သဘာ၀အတိုင္းေတြ႔ရတဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းတစ္ခုနဲ႔ ထပ္တူညီတဲ႔ ပစၥည္း တစ္ခု (chemically exactly same) ၿဖစ္တာအၿပင္၊ ႏွစ္ေပါင္း ၁၀၀ေက်ာ္ သံုးစဲြလာခဲ႔တဲ႔ပစၥည္း၊ ႏွစ္ေပါင္း ၄၀ေက်ာ္ သုေသသနေတြကေန ရတဲ႔ ရလာဒ္ေပၚ အေၿခခံၿပီး Safe ၿဖစ္တယ္လို႔ ထုတ္ၿပန္တာၿဖစ္တယ္။  ေအာ္ဇီလို အစားအေသာက္ safety ဖက္မွာ အင္မတန္ sensitive ၿဖစ္တဲ႔ ႏိူင္ငံေတြကပါ MSG ဟာ safe ၿဖစ္ပါတယ္ဆိုေတာ႔ အင္မတန္ အံ႔ၾသရပါတယ္္။

တစ္ခ်ိန္တည္းမွာပဲ တၿခားသုေသသန အဖဲြ႔ေတြက ၾကြက္ေတြ၊ တိရိစာၦန္ငယ္ေလးေတြသံုးၿပီး အဆက္မၿပတ္ သုေသသနၿပဳရာကေန ရလာဒ္ေတြကို အေထာက္အထားေတြ ခိုင္ခိုင္လံုလံုနဲ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ေၾကာင္႔ ၿဖစ္ေစတတ္တဲ႔ ေရာဂါေတြရဲ႔ ဆိုးက်ိဳးေတြကို ေဖာ္ၿပထားၿပန္ပါတယ္။ 

 "Chinese restaurant syndrome"
ပထမဆံုး အခ်ိဳမွဳန္႔ရဲ႔ အႏၱရာယ္ကို စတင္ေဖာ္ထုတ္ခဲ႔သူကေတာ႔ (၁၉၆၈ ခုႏွစ္မွာ)  Robert Ho Man Kwok ဆိုသူ အေမရိကန္လူမ်ိဴးၿဖစ္ပါတယ္။ သူဟာ တရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ တရုတ္အစားအေသာက္ေတြ စားၿပီးတိုင္း ၁၅မိနစ္-မိနစ္၂၀အတြင္း သူ႔လည္ပင္း နမ္႔ဗ္ေၾကာေတြ ထံုက်င္ၿပီး ေနာက္ေတာ႔ လက္ေမာင္းေတြ၊ ေနာက္ေၾကာေတြအထိပါ ထံုက်င္မွဳေတြ ၿဖစ္တယ္၊ ဒီေ၀ဒနာကို ၂နာရီၾကာမွ်ခံစားရတယ္ အစရွိသၿဖင္႔ အဂၤလိပ္ေဆးပညာစာေစာင္တစ္ခုကို တိုင္ၾကားစာေရးခဲ႔တာ ၿဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီမွာ "Chinese restaurant syndrome" ဆိုတဲ႔ စကားကို စတင္သံုးစဲြခဲ႔ၿပီး တရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ အသံုးမ်ားတဲ႔ MSG ေၾကာင္႔ၿဖစ္ရတယ္လို႔ ေကာက္ခ်က္ခ်ပါတယ္။ အထက္ပါ နာမ္႔ေၾကာထံုက်င္မွဳအၿပင္ ရင္ဘတ္ေအာင္႔ၿခင္း၊ မ်က္ႏွာ အေၾကာတင္းၿခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ၿခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ၿမန္ၿခင္း၊ အားနည္းၿခင္း၊ မူးေ၀ၿခင္း၊ ပူရွိန္းရွိန္း ခံစားရၿခင္းေတြလဲ ၿဖစ္တတ္ပါေသးတယ္။ ထိုလကၡဏာမ်ားကို ေနာက္ပိုင္းေတာ႔ " MSG Syndrome " လို႔လဲ ေခၚၾကပါတယ္။

MSG သုေသသန
အဲဒီတိုင္ၾကားမွဳေနာက္ပိုင္း MSG နဲ႔ပတ္သတ္လို႔ ႏိူင္ငံေပါင္းစံုက က်မ္းမာေရးသုေသသန အဖဲြ႔ေတြ သုေသသနေပါင္း ရာခ်ီၿပီး ေဆာင္ရြက္ခဲ႔ၾကရာမွာ ကမၻာအရပ္ရပ္က တရား၀င္ က်မ္းမာေရးအဖဲြ႔အစည္းေတြ ေကာက္ခ်က္ခ်တာကေတာ႔ ထို ေရာဂါလကၡဏာမ်ားဟာ MSG နဲ႔ ပတ္သတ္မွဳမရွိလို႔ အေၿဖထြက္ၿပီး သတ္မွတ္ခ်က္ေတြကေတာ႔ အေပၚမွာ ေၿပာခဲ႔တဲ႔ အတိုင္း safe ၿဖစ္ပါတယ္တဲ႔။ ဒီလိုနဲ႔ ဆက္လက္သုေသသနၿပဳလာရာမွာ ၁၉၉၅ခုႏွစ္မွာေတာ႔ အေမရိကန္ FDA ကေန ရာႏံွဳးအတိအက် မသိတဲ႔ လူဦးေရ အနည္းစုမွာ MSG ကို တစ္ခ်ိန္တည္း ၃ဂရမ္ထက္ပိုစားမိရင္ အဲဒီ MSG  အလာဂ်ီ ၿဖစ္တဲ႔ အထက္ပါေ၀ဒနာမ်ားကို ခံစားရႏိူင္ပါတယ္လို႔ ထုတ္ေဖာ္အတည္ၿပဳခဲ႔ပါတယ္။

MSG နဲ႔ပတ္သတ္လို႔ အဆိုးၿမင္သူမ်ားဖက္ကလည္း သုေသသနေတြ ခိုင္ခိုင္လံုလံု အေထာက္အထားေတြနဲ႔ MSG ေၾကာင္႔ ဦးေႏွာက္နာမ္႔ေၾကာေတြ ေသေစတယ္၊ အ၀လြန္ေရာဂါ၊ ပန္းနာရင္ၾကပ္ေရာဂါ၊ ေခါင္းတစ္ၿခမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ရင္ဘတ္ေအာက္ၿခင္း၊ စိတ္က်ေရာဂါ၊ Parkinson's diseases အစရွိတဲ႔ ေရာဂါလကၡဏာေတြၿဖစ္ေစေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ခဲ႔ပါတယ္။ ခေလးေတြမွာဆိုလဲ မာမီးမြန္းစတား ေခါက္ဆဲြေၿခာက္လို၊ အာလူးေၾကာ္လို MSG ပါတဲ႔ အစားေတြစားၿပီး အၿပဳအမူပိုင္းဆိုင္ရာ ၿပသနာ၊ hyperactive ၿဖစ္ၿခင္း စတဲ႔ လကၡဏာေတြ ေတြ႔ရတဲ႔ အေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ခဲ႔ပါတယ္။

 MSG ကို safe ၿဖစ္တယ္လို႔ အတည္ၿပဳခဲ႔တဲ႔ အဖဲြ႕အစည္းမ်ားဟာလည္း တကယ္ေတာ႔ MSG ထုတ္လုပ္တဲ႔ အာဂ်ီႏိူမိုတိုလို ကုမၸဏီေတြ၊ MSG မွ မသံုးရင္ ေရာင္းမစြံေတာ႔မယ္႔  ေခါက္ဆဲြေၿခာက္လို၊ chicken stock လို စားအေသာက္ကုမၸဏီၾကီးေတြ၊ ေဆးကုမၸဏီၾကီးေတြကေန ေက်ာေထာက္ေနာက္ခံ ေထာက္ပံ႔ထားတဲ႔ သုေသသနသမားေတြ၊ research scientist အဖဲြ႔ေတြကေန အတည္ၿပဳထားတာမိွဳ႔ မွန္ကန္မွဳမရွိဘူးလို႔ MSG အဆိုးၿမင္သူမ်ားဖက္က စြတ္စဲြထားပါေသးတယ္။

ကိုယ္တိုင္ အေတြ႔အၾကံဳ
မိမိကိုယ္တိုင္ၿဖစ္ဖူးတဲ႔ လကၡဏာအရေၿပာရရင္ တရုတ္ဆိုင္က တရုတ္စာ၊ ဗမာဆိုင္က ဗမာအစားအေသာက္ေတြ စားၿပီး ေနာက္ပိုင္း ေရအလြန္ငတ္ၿပီး ေသာက္ေလ ေသာက္ေလ ငတ္မေၿပဆိုသလို ေရေသာက္လို႔ အင္မတန္ေကာင္းပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး မ်က္လံုးေအာက္မွာရွိတဲ႔ eye bag ဟာ အဲလိုအစားအေသာက္ေတြစားၿပီး သိသိသာသာ ေယာင္ရမ္းပါတယ္။ ဒါဟာ MSG ေၾကာင္႔သာမက အစားအေသာက္ေတြမွာပါတဲ႔ ဆိုဒီယမ္ ဆားပမာဏေတြမ်ားလို႔ဆိုတာလဲ ေကာက္ခ်က္ခ်ႏိူင္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႔လဲ ေခြ်းထြက္လြန္ၿခင္း၊ စိတ္တိုစိတ္ဆတ္ၿခင္း၊ ည အိပ္မေပ်ာ္ၿခင္း စတာေတြ ခံစားရေၾကာင္း ၾကားဖူးပါတယ္။

အခ်ိဳမွဳန္႔ စဲြသူမ်ား
အိမ္မွာ အခ်ိဳမွဳန္႔စဲြသူေတြ လဲ ရွိပါတယ္။ ရက္စ္ေတာရန္႔ေတြမွာ စားၿပီးရင္ အိ္မ္မွာခ်က္တဲ႔ဟင္းမွာ တစ္ခုုခုလိုေနသလို ခံစားရတယ္၊ ေတာ္ရံုနဲ႔ ဟင္းဆို ခ်ိဳတယ္မထင္ဘူး။ ရက္စ္ေတာရန္႕က အခ်ိဳမွဳန္႔ႏိူင္းခ်င္းနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို လွ်ာစဲြ ေနသူကေတာ႔ အိမ္က ဦးေမာင္ၿခိမ္႔ပါပဲ။ သူကေတာ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ကို safe ၿဖစ္တယ္ဆိုၿပီး သံုးခ်င္သူပါ။ တစ္ခါတရံ ကိုယ္ခ်က္ထားတာ ေကာင္းေနၿပီထင္တာ သူ၀င္ၿမည္းၿပီးရင္ ဟင္းက မခ်ိဳဘူးဆိုၿပီး ဖြက္ထားတဲ႔ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႔ကို ခိုးထည္႕တတ္သူပါ။ အိမ္ကသမီးကလည္း KFC က chicken pop pop ၾကိဳက္တယ္ဆို အေမက အိမ္မွာ လုပ္ေကြ်းေတာ႔ အေမလုပ္တဲ႔ဟာက ဆိုင္ကဟာေလာက္ မေကာင္းပါဘူးတဲ႔။ အေမကေတာ႔ ဆိုင္ေတြမွာလို အခ်ိဳမွဳန္႔မသံုးေတာ႔ ဆိုင္ေတြကဟာ ပါးစပ္စဲြေနတဲ႕ သမီးကို အခ်ိဳမွဳန္႔ဟာ က်မ္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းေစေၾကာင္းရွင္းၿပရပါတယ္။

စကၤာပူမွာေနစဥ္က အိမ္မွာေနတဲ႔ ညီအစ္ကို ေခါက္ဆဲြေၿခာက္ထုတ္ေတြစားရင္ အိမ္ကသမီးဟာ ၀င္ၿမည္းၾကည္႔ရင္းနဲ႔ အဲဒီေခါက္ဆဲြေၿခာက္က အခ်ိဳအရသာကို စဲြပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း သူ႔အတြက္ေ၀စုဆို သူတို႔စားတိုင္း အေမွ်ာ္ေၿပ ပန္းကန္အေသးေလး တစ္လံုးစာေလာက္ သူစားပါတယ္။ အေမက ၾကက္ရိုးေတြအမ်ားၾကီးနဲ႔ ခ်ိဳေအာင္ ေခါက္ဆဲြၿပဳတ္ေပးလဲ ေမေမၿပဳတ္တာက ဟိုေခါက္ဆဲြၿပဳတ္ေလာက္မေကာင္းဘူးဆို ကြန္ပလိမ္႔တက္တာ ခံရဖူးပါတယ္။ အခ်ိဳမွဳန္႔အရသာဟာ ခေလးသူငယ္ေတြကို လွ်ာစဲြေစတာကေတာ႔ အမွန္ပါ၊ ေနာက္ပိုင္းေတာ႔ သူလဲ ေခါက္ဆဲြေၿခာက္ထုတ္ လံုး၀မစားရေတာ႔ အေမလုပ္တာ စားလို႔ရသြားပါတယ္။ အေမကေတာ႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ေလးနဲနဲေတာ႔ ထည္႔တာေပါ႔။  အဲဒီေခါက္ဆဲြေၿခာက္ (instant noodle) ေတြဟာ အခ်ိဳမွဳန္႔ကို မေတာ္မတရား၊ အလြန္အကြ်ံသံုးထားတာေၾကာင္႔ စားၾကည္႔လိုက္ရင္ အခ်ိဳမွဳန္႔ခ်ိဳသလို ခ်ိဳရဲၿပီး လွ်ာေပၚအလြန္စဲြပါတယ္။ အခ်ိဳမွဳန္႔စားက်င္႔ မရွိသူေတြဆို အေတာ္သိသာပါတယ္။

 MSG ထုတ္လုပ္မွဳ နဲ႔ စားသံုးမွဳ
၂၀၀၉ ကိန္းဂဏန္းမ်ားအရ ကမၻာမွာ MSG အမ်ားဆံုး ထုတ္လုပ္တင္ပို႔ၿပီး စားသံုးမွဳ အမ်ားဆံုးႏိူင္ငံဟာ တရုတ္ႏိူင္ငံၿဖစ္ပါတယ္။ MSG ကို အာရွႏိူင္ငံ ေတြကသာ အသံုးမ်ားၿပီး ဥေရာပနဲ႔ အေမရိကမွာေတာ႔ သံုးစဲြမွဳ အလြန္နည္းပါတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။  အာဂ်ီႏိူမိုတိုကို ပထမဆံုး တီထြင္ခဲ႔တဲ႔ ဂ်ပန္ကေတာ႔ အာရွႏိူင္ငံေတြထဲမွာ သံုးစဲြမွဳ အနည္းဆံုးပါ။ ကမၻာ႔ MSG ထုတ္လုပ္မွဳရဲ႔ ၈၉ရာႏွဳန္းကို (ဂ်ပန္မပါ) အာရွႏိူင္ငံေတြက စားသံုးပါတယ္။

အခ်ိဳမွဳန္႔ သိပ္မစားဘူးဆိုတဲ႔ အေမရိကမွာေတာင္ ေနာက္ပိုင္း အခ်ိဳမွဳန္႔စားသံုးမွဳ ၿမင္႔တက္လာၿပီး ပ်မ္းမွ် တစ္ေန႔ ဂရမ္ တစ္၀က္ (half gram) ခန္႔ စားပါတယ္။ ဂ်ပန္နဲ႔ ကိုးရီးယားႏိူင္ငံေတြမွာ ေတာ႔ ခန္႔မွန္းေၿခ တစ္ေန႔ ၁၀ဂရမ္ခန္႔ စားပါသတဲ႔။ ၿမန္မာႏိုင္ငံလို၊ တရုတ္ႏိုင္ငံလို ယိုးဒယားလို အခ်ိဳမွဳန္႔စားသံုးပါတယ္ဆိုတဲ႔ ႏိူင္ငံေတြက ဒီထက္ေတာ႔ ပိုမွာေသခ်ာပါတယ္။

မည္သို႔ပင္ဆိုေစ ..
 MSG ကို ကမၻာ႔ႏိူင္ငံတကာ က်မ္းမာေရးအဖဲြ႔ေတြက မည္သို႔ပင္ safe ၿဖစ္တယ္ဆိုေစကာမူ မိမိကိ္ုယ္ပိုင္ ယံုၾကည္ခ်က္အေနနဲ႔ ( ေရွးက စဲြလာတဲ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ဟာ က်မ္းမာေရးအတြက္ မေကာင္းဘူးဆိုတဲ႔ အစဲြေတြေၾကာင္႔ပါ ) ၁၀၀% လံုးေတာ႔ ယံုၾကည္မွဳမရွိပါ။ စိတ္ခ်လက္ခ် စိတ္ထင္သလို သံုးစဲြစားေသာက္ဖို႔ရာေတာ႔ မရဲေသးပါ။ သိူ႔ေပမဲ႔လည္း အရင္ကေလာက္ေတာ႔ MSG စားရင္ပဲ ေရာဂါေပါင္းစံုရေတာ႔မလို သံတယရွိေနရာကေန ဒီေလာက္ၾကီးေတာ႔လဲ က်မ္းမာေရးကို မထိခိုက္ေစပါလားလို႔ ေရာနိေသာမနသီကာယ အသင္႔အသင္႔ႏွလံုးသြင္းႏိူင္ၿပီး စိုးရိမ္မွု ေလွ်ာ႔ပါးသြားပါတယ္။

 တစ္ဖက္ကလည္း သုေသသနစာတန္းေတြ လက္ေတြ႔လုပ္ေဆာင္ၿပီး  အထက္မွာ ေဖာ္ၿပထားသလို MSG ကေန ေရာဂါမ်ားစြာကို ၿဖစ္ေစတယ္လို႔ ဆိုထားတာေၾကာင္႔ မေၿပးေသာ္လည္း ကန္ရာရွိ MSG ကို တတ္ႏိူင္သမွ်ေတာ႔ ဆက္လက္ၿပီး ေရွာင္ရွားသြားပါမယ္။ တခ်ိဳ႔ေသာ ၾကက္သားမွဳန္႔ေတြမွာ MSG free ဆို ေရးထားတာေတြ႔ေတာ႔ 621 ပါတယ္လို႔ Ingredient မွာ တရား၀င္ေဖာ္ၿပထားတာနဲ႔စာရင္ေတာ႔ MSG ရာႏွဳန္းၿပည္႔ free မၿဖစ္ရင္ေတာင္ ပိုသက္သာႏိူင္တယ္လို႔ ယူဆၿပီး အဲဒီ ပစၥည္းေတြကိုပဲ သံုးပါမယ္။ ေနာက္ " organic" လို႔ စာတမ္းပါတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကလဲ MSG ပါ၀င္မွဳ ေလ်ာ႔ပါးႏိူင္ၿပီး ပံုမွန္ အစားအေသာက္ေတြထက္ေတာ႔ က်မ္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူၿပဳႏိူင္တဲ႔ အေၾကာင္းေရးရင္း နိဂံုးခ်ဳပ္ပါတယ္။   ။
ကိုးကားစာရင္း





22 comments:

  1. မွတ္သားသြားပါတယ္ တီဆြိရယ္

    ReplyDelete
  2. မေရ..
    က်မအမ်ဳိးသားလည္းအခ်ဳိမွဳန္ ့မပါရင္ဟင္းမျဖစ္ဘူး၊
    ဆိုတဲ့အစားထဲကေလ။
    က်မကငယ္ငယ္ကတဲကသိပ္မစားေတာ့၊
    ထဲ့ဖို ့ကိုလက္ကအရမ္းတြန္ ့တယ္။
    ႀကက္သားမွဳန္ ့လည္းအခ်ဳိမွဳန္ ့လိုပါဘဲ၊
    တန္ေဆးလြန္ေဘးဆိုတာမ်ဳိးေပါ့ေနာ္။
    မႀကိဳက္လို ့မစားတာတခုဘဲ၊
    သူ ့ရဲ ့ဆိုးႀကိဳးေကာင္းႀကိဳးေတြသိတာဟုတ္ဘူး။
    ေက်းဇူးဘဲေနာ္..။

    ReplyDelete
  3. ေက်းဇူးပါ အမဆိြ....း-)

    ReplyDelete
  4. တိုက္တုိက္ဆုိင္ဆိုင္ တီဆြိေရ ဒီမနက္ပဲ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ေနရင္း ၾကက္သားမႈန္႔ကို ၾကည္႔မိေတာ့ အခ်ိုဳမႈန္႔အေခ်ာင္းေလးေတြ ေတြ႔လို႔ အဲဒီအေၾကာင္း စဥ္းစားမိေနတာ။ ဘာပဲေျပာေျပာ ညီမလည္း အခ်ိဳမႈန္႔ကို စိတ္မခ်တဲ့ အထဲမွာပါလို႔ အိမ္မွာ ၾကက္သားမႈန္႔ပဲ သံုးတာ .... အခုေတာ့ :P

    ReplyDelete
  5. အ၇မ္းေက်းဇူးတင္တယ္အသိေပးလို.

    ReplyDelete
  6. ကၽြန္ေတာ္လည္း ၾကက္သားမႈန္႕မွာ အခ်ိဳ႕မႈန္႕ မပါဘူးထင္ပီး တအားသုံးတာ။ အခ်ိဳ႕မႈန္႕ေတာ့ ခ်င့္ခ်ိန္သုံးပါတယ္။
    ရည္းစားေဟာင္းတစ္ေယာက္ဆိုရင္ အခ်ိဳမႈန္႕သုံးလြန္းလို႕ သူနဲ႕သာေနရင္ ငါျမန္ျမန္ေသမွာပဲလို႕ ေတြးမိဖူးတယ္။ း)
    ဗဟုသုတေတြ ေ၀မွ်ေပးလို႕ ေက်းဇူးပါ အစ္မေရ။
    (လီယုိ)

    ReplyDelete
  7. အခ်ိဳမႈန္႕ကိုအိမ္မွာမသုံးေတာ့အျပင္စာေတြစားျပီးရင္ေခါင္းအရမ္းကိုက္ေရာ။ဂိတ္ဆုံးသံပရာေရ ေသာက္လိုက္မ သက္သာတယ္။ Panadol ေသာက္ရင္လဲသက္သာေပမဲသံပရာေရမရမဘဲေသာက္ျဖစ္တယ္။

    AP

    ReplyDelete
  8. mstint

    11:09 AM (10 hours ago)

    to me
    mstint has left a new comment on your post "အာဂ်ီႏိူမိုတို (သို႔) အခ်ိဳမွဳန္႔ (သို႔) MSG (သို႔...":

    ဗဟုသုတေတြအမ်ားႀကီးရသြားတယ္ ဆြိတီေရ။ တီတင့္လည္း အခ်ိဳမႈန႔္မသံုးတာ အိမ္ေထာင္တစ္သက္ပါပဲ ဒါေပမယ့္ ေသခ်ာစဥ္းစားၾကည့္ရင္ တီတင့္ဖြားဖြားဆိုလည္း အခ်ိဳမႈန္႔မပါရင္ ဟင္းမခ်က္တတ္ဘူး။ သူဆံုးေတာ့ အသက္ ၈၆ႏွစ္ပါ။ တစ္ျခားလည္းဘာေရာဂါမွ မရွိေတာ့ အေဒၚေတြက အခ်ိဳမႈန္႔က ေရာဂါျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာကို ဒီကေန႔အထိ လက္မခံၾကဘူး။ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ဓာတ္မတည့္တဲ့သူေတြအတြက္သာ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ယူဆရမလိုျဖစ္ေနၿပီ း)
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  9. တီဆိြေရ။

    စိတ္၀င္စားစြာနဲ.ဖတ္သြားပါတယ္။
    ဒို.ေတြလဲအခ်ိဳမႈန္.လံုး၀ေရွာင္တဲသူပါ။
    ဟိုတစ္ေလာကမွ တစ္လေလာက္ရွိျပီ။သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ညႊန္းလို.
    အဲဒိၾကက္သားမႈန္.ကိုစမ္းသံူးၾကည္.တာမဆိုးဘူးေပါ.ေနာ္။
    ဒါေပမဲ. ဒီထဲမွာလဲအခ်ိဳမႈန္.ပါႏိုင္တာဘဲလို.ေတာ.ေတြးမိသား။
    အခုေတာ.ကၽြန္မသိဲျပီေပါ.ေနာ္။
    ေက်းဇူးပါဘဲ တီဆြိေရ....

    ReplyDelete
  10. အခ်ိဳမွဳန့္အေၾကာင္းကိုေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ပံုစံမကဘဲ တကၠသိုလ္မွာေရးရတဲ့ အဆိုင္းမင့္အက္ေဆး တစ္ပုဒ္လိုပါေရးသြားတာ အရမ္းေကာင္းပါတယ္ဗ်ာ။ အခုလိုသမာန္ကာလွ်ံကာမေလ့လာဘဲ chemical structure ေတြ background ေတြ ကိုယ္ပိုင္ထင္ျမင္ယူဆခ်က္ေတြ ေနာက္ဆံုး reference sites ေတြပါထည့္ေပးတာ အမေဆာင္းပါးက က်န္းမာေရးရွုေထာင့္တင္မကဘဲ တကသိုလ္မွာပညာသင္ေနတဲ့ (အထူးသျဖင့္ MSG အေၾကာင္း assignment ေရးမဲ့ေက်ာင္းသားလူငယ္ေတြ) အတြက္ပါအေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။ ေနာက္လဲ ဒီလိုမ်ိဳးေဆာင္းပါးေလးေတြ ၾကံဳရင္ေရးပါဦး။ အစဥ္အားေပးလ်က္ ...

    ReplyDelete
  11. ေမေမလဲ အခ်ိဳမႈန္႕သိပ္သုံးတာ။ မနဲၾကက္သားမႈန္႕ေျပာင္းသုံးခိုင္းရတယ္။ ခုေတာ့ ဟီးဟီး။ ဗဟုသုတရတယ္အမ။.

    ReplyDelete
  12. Many thanks for your info.

    ReplyDelete
  13. Thanks for sharing
    MSG is safe.
    Nowadays Glutamate is everywhere, unless you have some health problem you have to avoid not only MSG but also others.
    ယေန႔ လူေတြဟာ chemical ေတြနဲ႔ ႏုိးထၿပီး အိပ္ရာဝင္ၾကတာပါ၊ သြားတုိက္ေဆး နက္စ္ကာဖီကေန႔ အခ်ုဳိေရေတြအထိေပါ့။

    ReplyDelete
  14. အခ်ဳိမႈန္႔သမိုင္းကို အခုမွ ဂဃနဏ သိရေတာ့တယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔အစ ဂ်ပန္ကေပါ့ေနာ္။ အိမ္မွာအခ်ဳိမႈန္႔ျဖတ္ထားတာ ငါးႏွစ္ေလာက္ရွိၿပီ။ ခေနာၾကက္သားမႈန္႔ အစားထိုးသံုးေနတယ္။ ဒါေပမယ့္ အစ္မဆြိေျပာသလိုပဲ ခေနာမွာလဲ အခ်ဳိမႈန္႔ပါတယ္သိထားေပမယ့္ သူ႔ေတာ့ မျဖတ္ႏိုင္ေသးဘူးျဖစ္ေနတယ္။ ဟင္းက သူမပါရင္ စားရတာ ေပါ့ရႊတ္ရႊတ္နဲ႔ ထင္ေနမိတယ္။ ေရာဂါကို ၀ယ္ယူစားသလိုျဖစ္ေနတာေတာ့ သိတယ္။ သို႔ေသာ္.. မျဖတ္ႏိုင္သ၍ေတာ့ ေလ်ာ့သံုးယံုမွတစ္ပါး...။

    ReplyDelete
  15. မေရာက္တာ ၾကာသြားတယ္..
    အခ်ိဳမႈန္႕ နဲ႕ ပတ္သက္တာေတြ သိရလိုု႕ ေက်းဇူး...

    ReplyDelete
  16. ၾကက္သားမႈန္ ့သံုးတယ္ တီဆိြေရ..သူလည္း ထိုနည္းလည္းေကာင္းပါလားး.အိမ္ရွင္ အေမရိကန္မကေတာ့ MSG ေၾကာက္တယ္..

    ReplyDelete
  17. Hello,
    Can you tell me what Burmese font you are using for your blog? I have a Mac and I am having difficulty finding the correct Burmese font to display your blog, and other blogs. I have tried Zawgyi and some of the unicodes, but can't seem to get the correct one that displays the fonts correctly for everything. Thanks in advance for your help! Cheers!!!!

    ReplyDelete
  18. ပစ္ပစ္တို႕အိမ္မွာေတာ့ တရုတ္အခ်ိဳမႈန္႕သံုးတယ္အမ
    ဘာကြာလည္းေတာ့မသိဘူး..
    ေဂၚဖီထုပ္ကလုပ္တယ္ေျပာတာဘဲ..
    အဲတာက က်န္းမာေရးသိပ္မထိခိုက္ဘူးဆိုျပီး
    အေမကေတာ့ အဲတာနဲ႕ခ်က္တယ္..အမ

    ReplyDelete
  19. ျမစ္ေခ်သူAugust 1, 2012 at 5:02 PM

    အခုေနာက္ပိုင္း ၾကက္သားမႈန္ ့ပိုသံုးျဖစ္လာတယ္။
    ေတာ္ေတာ္ေလးအခ်ိန္ေပးျပီး စုစည္းတင္ျပေပးထားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  20. thank you for sharing

    ReplyDelete
  21. Thank you very much sister. Let me share it.

    ReplyDelete
  22. ကၽြန္မလည္းMSG ေၾကာက္လို ့ဆိုၿပီး ၾကက္သားမွ ုန္ ့သံုးေနတာ ေသေသခ်ာခ်ာ ဖတ္ေတာ့ monosodiumglutamate ပါေတာ့ ေခါင္းကိုက္သြားတယ္ ဒါနဲ ့ရွာရင္းရွာရင္းနဲ ့ no added MSGလို ့ ေ၇းထားတဲ ့ငါးမွု ုန္ ့ပဲသံုးတယ္ ၆၂၁ ပါ မပ္ေတာ့ မသိဘူး အစ္မရယ္ စိတ္ညစ္တယ္ သရဏဂံုပဲ ရြတ္ၿပီးစားေတာ့မယ္
    knorr ကထြက္တယ္ NO added MSG က ေစ်းနွစ္ဆကြာတယ္ အဲဒါပဲ ၀ယ္သံုးတယ္ အခ်ဥ္ရည္က အစေပါ့ ေခါက္ဆြဲလည္းရွိတယ္...

    ReplyDelete