Friday, June 20, 2014

ရန္ကုန္စတိုင္ ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္း ...


ဒီၤ ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းကေတာ႔ အေၾကြးပို႔စ္ေလးပါ။ လြန္ခဲ႔တဲ႔ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္က တင္ခဲ႔ၿပီး ခုတစ္ဖန္ ၿပန္ခ်က္စားေတာ႔ အေၾကြးတင္ေနတာေလး သတိရတာနဲ႔ ေရးလိုက္တာပါ။ အဲဒီတံုးက ခ်က္နည္းေရးေပးဖို႔ ေတာင္းဆိုထားသူေတြေတာ႔ ေမ႔ေလာက္ၿပီ။

 စာမေရးတာၾကာေတာ႔ ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္း ေရးတာေတာင္ ဘယ္လိုေရးရမွန္း မသိေတာ႔ပါဘူးဗ်ာ။ ဒန္ေပါက္ ဆို ၿမန္မာႏိူင္ငံကလဲြလို႔ ဘယ္ႏိူင္ငံမွာစားစား ၿမန္မာၿပည္က ၾကက္လွ်ာစြန္းတို႔၊ ေရႊေညာင္ပင္တို႔လို အရသာမ်ိဳး ရွာမရလို႕ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ တူေအာင္ ခ်က္စားပါသည္။ ဦးၿခိမ္႔ကေတာ႔ တူတယ္လို႔ ေၿပာပါသည္။ အားေပးၾကပါဦး။

http://auntysweet.blogspot.com.au/2012/10/blog-post_17.html

ပထမဆံုး ဒန္ေပါက္ခ်က္ဖို႔ လိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြ စုေဆာင္းပါမယ္။ အန္တီဆြိကေတာ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ၀ယ္ထားၿပီး ပုလင္းေလးေတြထဲ ထည္႔ထားပါတယ္။ အဲဒါေတြ ထပ္၀ယ္စရာမလိုေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ သက္သာပါတယ္။

ဒန္ေပါက္ ၄ ေယာက္စာ အတြက္

သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ (cinnamon)
ကရေ၀းရြက္ (bay leaves)
ေလးညွင္း (cloves)
နာနတ္ပြင္႔ (star anise)

ဖာလာေစ႕ (cardamon)
ငရုပ္ေကာင္းေစ႔ (black pepper) ( ပံုမွာ ၿပထားတာ မ်ားပါတယ္။ ငရုပ္ေကာင္းက ပူလို႔ ပံုမွာထက္ တစ္၀က္ေလာက္ေလွ်ာ႔ထည္႔ပါ)
ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၅ ဥခန္႔
ၾကက္သြန္ၿဖဴ  (ပံုမွာၿပထားတာ မ်ားပါတယ္။ တစ္၀က္ေလာက္ပဲ ထည္႔ပါ)

ဂ်င္း



ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - 1 table spoon
ၾကက္သားမွဳန္႔ သင္႔သလို ( chicken powder)
ၾကက္သား မဆလာ ( Shan chicken masala ) - 2 table spoon
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ ၄ ခက္ခန္႔ ( curry leaf)
ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ဗူး  (yogurt - 170 gram)
ေထာပတ္ (ghee) 12 table spoon
ဆီ  ( ၾကက္သြန္ေၾကာ္ဆီ)  10 table Spoon
ဆား သင္႕သလို
သၾကား 6 table spoon
နႏြင္းမွဳန္႔ 1/2 table spoon
သီဟိုေစ႔
စပ်စ္သီးေၿခာက္  (Raisin )
ႏြားႏို႔ 10 table spoon ခန္႕
အေရာင္ဆိုးေဆး အနၤီေရာင္  (အနည္းငယ္ကို ေရနဲနဲႏွင္႔ ေဖ်ာ္ထားပါ) အဂၤလိပ္လို Saffron  လို႔ေခၚပါတယ္။
 



ဘာစမာတီ ဆန္ ၄လံုးကို မခ်က္မီ နာရီ၀က္ခန္႔ ေရၾကိဳ စိမ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ ေရစစ္ထားပါ။
(basmati rice, Indian Gate Classic ကို သံုးပါတယ္။ သူက အနံ႔ မထြက္ပါ)


ၾကက္္ေပါင္သား၂ခု ( Chicken maryland) ၊ ရင္ပံုသား ၂ခု (Chicken breast meat)

ေၾကြရည္သုတ္ ေၿမလင္ပန္း တစ္ခ်ပ္ (ဒန္ေပါက္္ ထည္႔ေဖာက္ရန္- oven ထဲ အေပၚမီး ေအာက္မီးေပးရန္)
Aluminum foil ( အေပၚက အုပ္ရန္)

အခ်ဥ္အတြက္
ေဂၚဖီ
ၾကက္သြန္နီ
သခြားသီး
ပူတီနာ

တစ္ခ်ိဳ႔ေတြကေတာ႔ အခ်ဥ္အတြက္ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ နယ္ၾကပါတယ္။
အန္တီဆြိကေတာ႔ ဒိန္ခ်ဥ္မၾကိဳက္လို႔ သံပရာသီးနဲ႔ ပဲနယ္ပါတယ္။ အေပၚက အသီးအႏွ့ေတြကို ပါးပါးလွီးၿပီး သံပုရာရည္ညွစ္၊ ၾကက္သားမွဳန္႔ေလး နဲနဲ ၿဖဴးပါတယ္။

ပစၥည္းေတြ စုေဆာင္းၿပီးရင္ စခ်က္ပါေတာ႔မယ္။

ၾကက္သားခ်က္ရန္အတြက္

ပထမဆံုး ၾကက္သားကို စခ်က္ပါမယ္။ ၾကက္သားက ဒန္ေပါက္ထဲ အစိမ္းထည္႔ရင္ ထမင္းက အရင္က်က္သြားလို႔ ၾကက္သားကို က်က္ေအာင္အရင္ ခ်က္ပါမယ္။ ၾကက္သားေတြကို ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႕၊ နႏြင္းမွဳန္႔၊ သၾကား၊ ၾကက္သားမဆလာ အစရွိသည္္တို႔ႏွင္႔ နယ္ၿပီး တစ္နာရီခန္႔ႏွပ္ထားပါ။

ၾကက္သားနယ္ထားတံုး ၾကက္သြန္နီေတြထဲက ၄လံုးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ဆီနဲ႔ ၾကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္၊ ဆီစစ္ထားပါ။




ေအးသြားရင္ လက္ကို လက္အိပ္ေလးစြတ္ၿပီး ေၾကေနအာင္ ေခ်ေပးထားပါ။  ၾကက္သားမွဳန္႔ 1 table spoon သၾကား 6 table spoon ေလာက္ထည္႔ၿပီး နယ္ထားပါ။




က်န္တဲ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္္ၿဖဴ၊ ဂ်င္းေတြကို ငရုပ္ဆံုနဲ႔ ေထာင္းခ်င္ေထာင္း၊ ဘလန္ဒါနဲ႔ ၾကိတ္ခ်င္ ၾကိတ္ထားပါ။

ၾကက္သားခ်က္ရန္အတြက္ ဒယ္အိုးထဲကို ေစာနက ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထားတဲ႔ဆီ ၁၀ဇြန္းနဲ႔ ေထာပတ္ ၁၂ဇြန္း ထည္႔ၿပီး ပထမဆံုး သစ္ဂ်ပိုးေခါက္၊ ကရေ၀းရြက္ အနည္းငယ္၊ ဖာလာေစ႔အနည္းငယ္ကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ အနံ႕ေမႊးလာရင္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴနီ၊ ဂ်င္း ေထာင္းထားတာေတြေရာၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာရင္ ၾကက္သားနယ္ထားတာ ထည္႔ (ဒိန္ခ်ဥ္အႏွစ္ေတြေရာ အကုန္ထည္႔ရပါမယ္)၊ အေရာင္တင္မွဳန္႔၊ မဆလာထည္႕ၿပီး အတန္ၾကာေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ဆီေတြ ကပ္လာၿပီဆုိမွ ေရ အနည္းထည္႔ၿပီး အဖံုးအုပ္ ဆီၿပန္ၿပီး ၾကက္သားက်က္သည္အထိခ်က္ပါ။


ဒန္ေပါက္စခ်က္ေတာ႕မည္။

ဒန္အိုးခပ္ၾကီးၾကီး ေဇာက္နက္နက္ထဲမွာ ေရတစ္၀က္ခန္႔ထည္႕႔ ဆူပြက္သည္အထိတည္ပါ။ ဆူပြက္လာပါက အေပၚက ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ ၆မ်ိဳးကို ထည္႔ၿပဳတ္ပါ။

 
၂မိနစ္ခန္ ႔ထည္႔ၿပဳတ္ၿပီးလွ်င္ ေရစစ္ထားတဲ႔ ဆန္ကိုထည္႔ၿပီး ၿပဳတ္ပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ဒန္ေပါက္နံ႔ အေတာ္ထြက္လာပါၿပီ။ ဆန္ေတြ မကပ္ေအာင္၊ မေ၀ေအာင္  ေယာင္းမေလးနဲ႔ မၾကာခဏ ေမႊေပးပါ။



ဒန္ေပါက္ဆန္ေလးေတြ ဆန္႔ထြက္လာၿပီ ရွည္ထြက္လာၿပီဆို ထမင္းၿဖစ္လက္စ ဆန္ေတြကို စစ္ၿပီး ဒန္ေပါက္ေဖာက္မဲ႔ ေၿမလင္ပန္းထဲ ေၿပာင္းထည္႔ၿပီး အေပၚမီးေအာက္မီး ေပးဖို႔ အတြက္ ၿပင္ပါေတာ႔မယ္.။ အိမ္မွာေတာ႔ ထမင္းေတြကို သံဇကာ ခပ္ၾကီးၾကီးနဲ႔ တစ္ခါထဲ စစ္ၿပီး တစ္ခါထဲ ထည္႔ခင္းလိုက္ပါတယ္။


ပထမဆံုး ေအာက္က ထမင္းတစ္ထပ္ ခံပါမယ္။ 

ၿပီးရင္ အေပၚကေန ၾကက္ေပါင္၂ခု ခင္းထည္႔ၿပီး ဟင္းက ဆီေတြ အႏွစ္ေတြပါ  4 Table spoon ေလာက္ ထည္႔ပါ။ ႏြားႏို႔ 3 table spoon ေလာက္ အေပၚက ၿဖန္းပါ။ ၾကက္သြန္နီအႏွစ္ေခ်ထားတာလဲ 3 table spoon ခန္႔ ၿဖဴးပါ။ သီဟိုေစ႔၊ စပ်စ္သီးေၿခာက္၊ အေရာင္ဆိုးေဆး တို႔ကိုလဲ ၃-၄ထပ္စာ သင္႕ေသာ္သလိုခဲြၿပီး ၿဖဴးေပးပါ။ ဆား၊ ၾကက္သားမွဳန္႔ တို႔ကိုလည္း လိုအပ္သလိုၿဖဴးပါ။ အခ်ိဴၾကိဳက္ရင္၊ အခ်ိဳပိုေလးေစခ်င္ရင္ေတာ႔ သၾကားကို 1 table spoon ေလာက္စီ အထပ္တိုင္းမွာ ၿဖဴးေပးပါ။

ၿပီးေတာ႔ ေနာက္ထမင္းတစ္ထပ္ခင္းၿပီး အေပၚကေန အစာေတြ၊ ၾကက္သားေတြ ကို ခုနက ေၿပာတဲ႔ အတိုင္း ထပ္ခင္းပါ။


အဲဒါမ်ိဴး ၃ထပ္ေလာက္ခင္းၿပီးရင္ အေပၚကေန Aluminum foil နဲ႔ လံုေနေအာင္အုပ္ၿပီး Oven ထဲမွာ 250 ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္နဲ႔ တစ္နာရီခဲြခန္႔ အေပၚမီးေအာက္မီးနဲ႔ ထည္႔ဖုတ္ရပါတယ္။


 တစ္နာရီခဲြၾကာလို႔ oven ထဲက ထုတ္ၿပီး foil ကို ဖြင္႔ၾကည္႔လိုက္ေသာ အခါ ..

 စားခ်င္စဖြယ္ ၾကက္သား ဒန္ေပါက္ကို ရပါတယ္။ ရန္ကုန္က ၾကက္လွ်ာစြန္းတို႔ ေရႊေညာင္ပင္တို႕နဲ႔ အန႔ံအရသာေရာ texture ပါ ေတာ္ေတာ္ေလးကို တူပါတယ္။  ၾကက္သားကလဲ ခ်က္ထားတာကို မွ ထပ္ေပါင္းထားေတာ႔ ႏူးအိေနပါတယ္။ နယ္ၿပီး ဆီသတ္ခ်က္ၿပီးသား ဆိုေတာ႔ ဆားၿပားလဲ အထဲ၀င္ပါတယ္။
 ေဂၚဖီၾကက္သြန္ခ်ဥ္ရယ္၊ ပုဇြန္ေၿခာက္ ငရုပ္သီးေၾကာ္ရယ္ နဲ႔ စားပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ မရေတာ႔လို႔ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္ဘူးထဲက မက်ည္းရြက္နဲ႔ အရည္ေသာက္ဟင္းခ်က္တာ ပံုထဲေတာ႔ မပါေတာ႔ပါဘူး။
some important tips
- ၾကက္သားကို ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ နယ္ရပါမယ္။ ဒါမွ ၾကက္သားက မီးဖိုထဲ ကင္တဲ႔အခါ ႏူးအိၿပီး အရသာ ပိုရွိပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္က ခ်က္လိုက္ရင္ အႏွစ္လဲရေတာ႔ ထမင္းထဲလဲ စိမ္႔၀င္သြားၿပီး အရသာ ပိုရွိေစပါတယ္။

- အေပၚမီး ေအာက္မီးေပးမဲ႔ ေၿမအိုးက ခပ္ၿပားၿပားဆို ေကာင္းပါတယ္။ ဆန္ကိုလည္း ၃-၄ ထပ္ထက္ ပိုခင္းရင္ မေကာင္းပါဘူး။ အရမ္းၿမင္႔တဲ႔ အိုးဆို အေပၚက အေလးဖိအားေတြေၾကာင္႔ ဒန္ေပါက္ထမင္းလံုးေတြက ပိၿပားၿပီး မလွေတာ႔ပါဘူး။ အေပၚက ဖိထားတာ မခံရပဲ ဒန္ေပါက္ဆန္ ရွည္ရွည္ေလးေတြ တစ္လံုးခ်င္းဆိုမွ အၿမင္လွပါတယ္။

- အေရာင္ေတြ အရမ္းမမ်ားေအာင္ အေရာင္ဆိုးေဆးကို တစ္လႊာမွာ ၂စက္ ၃စက္ေလာက္ပဲ ခ်ရင္ လံုေလာက္ပါတယ္။ ၀ါလြန္းေနရင္ မလွပါဘူး။ ဒန္ေပါက္က ထမင္းအၿဖဴရယ္၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္နဲ႔ ေရာတဲ႔ အညိဳရယ္၊ အေရာင္ဆိုးထားတဲ႔ လိေမၼာ္ေရာင္ ၃ ေရာင္ေပါင္းေနမွ လွပါတယ္။ ထမင္းပဲြၿပင္ရင္ တစ္ေနရာထဲက မဟုတ္ပဲ ၃မ်ဳိဳးေပါင္းၿပီး ခူးရပါတယ္။

-  အလႊာတိုင္းအမွာ ႏြားႏို႔ထည္႔ၿဖန္းရပါတယ္။ ထမင္းက ေရကို စစ္ထားေတာ႔ ထပ္ေပါင္းတဲ႔  အခါ  ေရမရွိေတာ႔ပါဘူး။ ေရထည္႔ရင္ရေပမဲ႔ ႏြားႏို႔ကေတာ႔ ပိုစိမ္႔ပါတယ္။

- စားတဲ႔အခါမွ spice ေတြေတာ႔ နဲနဲဖယ္စားရပါတယ္။ ပဲြၿပင္ကထဲက ေတြ႔တာေလးေတြ ဖယ္ထားလိုက္ပါတယ္။ spice ေတြကို မေရာေအာင္ ပိုက္ကြန္လို အ၀တ္နဲ႔ခ်ည္ၿပီး ခ်က္ရင္ေတာ႔ ရပါမယ္။ ဒါေပမဲ႔ အနံ႔က အၿပင္ေရာက္ဖို႔ ခက္ေတာ႔ spice ေတြ ၂ဆေလာက္ ထည္႔ရမယ္နဲ႔တူပါတယ္။


9 comments:

  1. တီတီဆီြေရ..
    ေမွ်ာ္လိုုက္ရတာေနာ္။
    စာေလးေတြတင္ပါအုုန္းဖတ္ခ်င္လုုိ ့။
    ဒန္ေပါက္စားရင္း ဂ်ဳဂ်ဴးေလးကိုုသတိရသြားတယ္။
    ပိုုထြားလာေရာေပါ့။..
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေက်းဇူးပဲ အိုင္အိုရာေရ။ အပ်င္းထူၿပီး ေဖ႔စ္ဘြတ္ခ္မွာပဲ တိုတိုထြာထြာေလးေတြ တင္ေနလို႔ ဘေလာ႔ဂ္ဖက္ သိပ္မေရာက္ၿဖစ္ေတာ႔တာ။ သမီးဒီႏွစ္အတြင္းမွာ အရမ္းကို ထြားလာတယ္။ ေနာက္မွ ေအးေဆးေရးပါဦးမယ္ေနာ္

      Delete
  2. Fugitive from the blog reappears again, pls remove the dust first from your blog :)

    ReplyDelete
  3. T Sweet, It look yummy. It really make me want to eat Biryani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is not so difficult to cook. Please follow the step only. Thanks for comment.

      Delete
  4. အမေရ.. လန္ဒန္က အမပရိသတ္ပါ.. မေန႔က အမ်ိဳးသားနဲ႔နွစ္ေယာက္ အမနည္းအတိုင္းဒန္ေပါက္ခ်က္ၾကတာ.. ရန္ကုန္အရသာအတိုင္းပဲ အရမ္းေကာင္းတယ္ .. အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကေတာ႔ဖယ္ရတာခက္တယ္ေနာ္.. အေရာင္ကေတာ႔အမောက္မလွဘူးျဖစ္သြားတယ္ ဒါေပမယ္႔အရသာတကယ္ေကာင္း.. ခ်က္ရတာခက္မယ္ထင္တာ မခက္ဘူးေနာ္ .. အမ်ိဳးသားက နွစ္ရက္ဆက္တိုက္ခ်က္စားမယ္လုပ္ေနတာ.. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္အမ

    Wine

    ReplyDelete
    Replies
    1. ေက်းဇူတင္ပါတယ္ရွင္။ ခုလိုအားေပးတာ။ ေရးရက်ိဴးနပ္ပါတယ္။ အိမ္မွာလဲ မေန႔ကပဲ တစ္ေခါက္ခ်က္စားေသးတယ္။ ဟုတ္တယ္။ဒန္ေပါက္ဆို လူေတြက ခ်က္ရခက္မယ္ထင္ေနတာ ခဏခဏခ်က္ရင္ ပိုေတာင္လြယ္ေသးတယ္။ အိမ္မွာ မစပ္ေအာင္ ငရုပ္သီးမွဳန္႔ကုိ sweet paprika နဲ႔ခ်က္ေတာ႔ သမီးလဲ စားလို႔ရတယ္။ ဒီမနက္ေက်ာင္းေတာင္ ထုတ္ေပးလိုက္ပါဆိုပဲ။

      Delete