Wednesday, July 22, 2015

Hokkien Prawn Mee



Hokkien Prawn Mee ကို အိမ္မွာေၾကာ္စားတာ ခဏခဏ ရွိေနလို႔ ခ်က္နည္းက အလြတ္ရေနပါၿပီ။ ဒါေပမဲ႔ ခ်က္နည္းကိုေတာ႕ တစ္ ခါမွ မေရးဖူး၊ မရွယ္ဖူးေသးပါဘူး။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ႔ အန္တီဆြိ ေရးတာေတြဟာ ၿမန္မာလူမ်ိဳး အမ်ားစု အတြက္ပဲ ရည္ရြယ္တာဆိုေတာ႔ local က ၿမန္မာေတြက ဒီတရုတ္စာကို ၾကားေတာင္ မၾကားဖူးပါဘူး၊  စကၤာပူမွာ ေနဖူးတဲ႔ ဗမာေတြသာ ေကာင္းေကာင္းသိၾက စားဖူးၾကမွာမိွဳ႔ လူၾကိဳက္နည္းတဲ႔ အစာဆိုၿပီး မေရးၿဖစ္တာပါ။ ဒါေပမဲ႔ အဲဒါေလး ဒီေန႔ခ်က္ၿပီး ပံုေလး Face book မွာ တင္လိုက္ေတာ႔ ေတာင္းဆိုသူေတြ ရွိေနလို႔ ခ်က္နည္းေလး ရွယ္ေပးလိုက္ပါတယ္။

Hokkien Prawn Mee ကို ပထမဆံုး စ စားဖူးေတာ႔ အန႔႔ံသင္းသင္းေလးနဲ႔ အႏွစ္ကေလးကလဲ အၿဖဴေရာင္ ပ်စ္ပ်စ္ေလးဆိုေတာ႔ အုန္းႏို႔နဲ႔ ခ်က္ထားတာလို႔ ထင္လိုက္တာ။ တကယ္ေတာ႔ ပုဇြန္က အခ်ိဳရည္ (prawn broth) နဲ႔ နန္းလတ္ ေခါက္ဆဲြဖတ္က ထြက္တဲ႔ အၿဖဴဳေရာင္အရည္နဲ႔ ေရာသြားေတာ႔ အုန္႔ႏိူ႔လို ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးၿဖစ္သြားတာပါ။ အဓိက အခ်ိဳရည္က ပုဇြန္ ခြံေတြ၊ ေခါင္းေတြက ၿပဳတ္ၿပီးရတဲ႔ အရည္ကေန ယူတာဆိုတာ ေနာက္မွ သိရပါတယ္။

လူ ၃-၄  ေယာက္စာ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

ပုဇြန္ အေကာင္ၾကီးၾကီး ၁၀ ေကာင္ခန္႔ (သို႔) 400 gram (Tiger prawn ဆို ပိုေကာင္းပါတယ္ )
၀က္သား သံုးထပ္သား 300 gm, ပါးပါး ေသးေသး ေလးေတြ လွီးၿပီး ၾကက္သားမွဳန္႕ ဆားထည္႔ၿပီး က်က္ေအာင္ ၿပဳတ္ထားပါ။
၀က္ဆီဖတ္ 200  gm, ပါးပါးလွီးၿပီး ကြ်ပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။ ဆီကိုလည္း ေၾကာ္ရေအာင္ သိမ္းထားပါ
Squid 250 gm, သန္႔စင္ၿပီး အကြင္းလိုက္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
 Fish cake အၿပား ၃ခုခန္႔  - ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ။
ပဲပင္ေပါက္ အထုတ္ တစ္၀က္ခန္႔
Chives တစ္စည္း ၂လက္မခန္႔ ရွည္ရွည္ေလးေတြ ၿဖတ္ထားပါ။
သံပယိုသီး (သို႔) သံပုရာသီး တစ္ၿခမ္း ၄စိတ္စိတ္ထားပါ။
Hokkien mee ( ဂ်ံဳေခါက္ဆဲြ အ၀ါ) 500 gm
နန္းလတ္ ( ဆန္ေခါက္ဆဲြ) 300 gm
ၾကက္ဥ ၃ လံုး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ  ၅ မႊာခန္႔ နွဳတ္ႏွဳတ္ စင္းထားပါ။
ငါးငံၿပာရည္ သင္႔သလို
ၾကက္သားမွဳန္႕
Singlong တံဆိပ္ Sambal Chilli Prawn  မေလးရွား ငပိ အစပ္ေၾကာ္

 ပထမဆံုး ပုဇြန္ေတြကို အၿမီးပိုင္းထိပ္ အခြံေလးပဲ က်န္ေအာင္ အခြံခြာသန္႔စင္ၿပီး ေခါင္းေတြေရာ အခြံေတြေရာ ေရာၿပီး အိုးတစ္လံုးထဲ ေရထည္႔ ေရၿမဳတ္ေအာင္ၿပဳတ္ပါ။ ပုဇြန္ၿပဳတ္ အခ်ိဳရည္ 300 ml ခန္႕ရေအာင္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ၿပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ အရည္ကို စစ္ၿပီး ခြက္တစ္ခုနဲ႔ ဖယ္ထားပါ။

 အေပၚကေၿပာတဲ႔ အတိုင္း Ingredient ေတြအားလံုး အဆင္သင္႔ၿဖစ္ရင္ စ ေၾကာ္ပါေတာ႕မယ္။

တရုတ္ဆိုင္က ဆီ၀ေနတဲ႔ ဒယ္အိုး သို႔ non sticker ဒယ္အိုး ခပ္ၾကီးၾကီး ထဲကို ေစာနက ၀က္ဆီဖတ္ေၾကာ္ထားတဲ႔ ဆီ Table spoon ၅ ဇြန္းခန္႔ ကိုထည္႔ ပထမဆံုး
 ၾကက္သြန္ၿဖဴ နဳတ္နဳတ္စင္းထားတာ ေၾကာ္လိုက္ပါ။ မီးကို အၿပင္းဆံုးမွာ ထားပါ။
 ေမႊးလာရင္ ပုဇြန္နဲ႔ squid ထည္႔ေၾကာ္ပါ။
ပုဇြန္က်က္ခါနီးရင္ ၀က္သားၿပဳတ္ထားတာနဲ႔ fish cake လွီးထားတာေတြကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ။
အားလံုး ေမႊးလာရင္ ေၾကာ္ထားတာေတြ ေဘးပတ္ပတ္လည္ကို  အသာပို႔ၿပီး အလယ္ေခါင္ ဆီစုေနတဲ႕ေနရာမွာ  ၾကက္ဥ ၃လံုးေဖာက္ိထည္႔ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ဥေတြ ေၾကသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ။
ၾကက္ဥေၾကာ္တာ က်က္ရင္ ေဘးက အသားေတြနဲ႔ ေ႔ရာေမႊလို႔ရပါၿပီ။
ခဏ ေမႊၿပီးရင္ ပဲပင္ေပါက္၊ ေခါက္ဆဲြ အ၀ါ၊ အၿဖဴ အားလံုးထည္႔ေၾကာ္ပါ။
ငါး ငံၿပာရည္၊ ၾကက္သားမွဳန္႔ သင္႔သလို ထည္႔ပါ.။
ေအာက္က နဲနဲ ကပ္လာၿပီဆို ပုဇြန္ၿပဳတ္ရည္ ၃- ၄ဇြန္းေလာက္ ထည္႔ၿပီး အသာေလး ေမႊေပးပါ။
အဲလိုပဲ ပုဇြန္ၿပဳတ္ရည္နဲနဲခ်င္းထည္႔ကာ ေခါက္ဆဲြေတြ ေပ်ာ႔လာ အိလာရင္ ၀က္ဆီဖတ္ေၾကာ္ထည္႔၊ Chives ေလးေတြထည္႔ေၾကာ္ အရည္ ရဲႊရဲႊေလးနဲ႔ အေပါ႔ အငံၿမည္းကာ ခ်လို႔ရပါၿပီ။

ပဲြၿပင္ဖို႔ကေတာ႔ ပန္းကန္ၿပားထဲ ကို ပူပူေႏြးေႏြး ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ကို ထည္႔ ေဘးက သံပုရာသီး တစ္စိတ္နဲ႔ ငပိအေၾက အစပ္ေၾကာ္ ေလး ေဘးက ပံုလိုက္ရင္ စားလို႔ရပါၿပီ။ အလြန္ အန႔ံ အရသာႏွင္႔ ၿပည္႔စံုေသာ Hokkien Prawn Mee ၿဖစ္ပါတယ္။ အာဂ ပါးစပ္ လူၿဖစ္က်ိဳး နပ္ေလာက္ရဲ႔ ဆိုတာ တကယ္ပါပဲ။


4 comments:

  1. ျမန္မာပါးစပ္နဲ ့ေတြ ့မဲ့ပံုုဘဲ။
    အထူးသျဖင့္အုုိင္အိုုရာတုုိ ့လိုု ဘုုိစာမစားႏုုိင္တဲ့သူေတြအတြက္အေတာ္အဆင္ေျပမယ္။
    လုုပ္စားဖုုိ ့ဆုုိရင္ေတာ့ပစၥည္းစံုုမွေကာင္းမွာေနာ္။
    သမီးေလးေတာ္ေတာ္ထြားေနေရာေပါ့ေနာ္။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. သမီးပံုေလးေတြေတာ႔ face book မွာ မၾကာခဏ တင္ၿဖစ္ပါတယ္။ blogger ေတြေရာ blog က ပရိတ္သတ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားနဲ႔လဲ သူငယ္ခ်င္းၿဖစ္ေနပါၿပီ။ အိုင္အိုရာရဲ႕ Face book ကိုေတာ႔ မသိလို႔ မအပ္ထားပါဘူး။ အမွတ္တရ ေမးတာ ေက်းဇူးပါေနာ္။

      Delete
  2. ေက်းဇူးပါ ဆြိတီေရ.... စားခ်င္စရာပဲ သားရံုးပိတ္ရက္မွာ လုပ္ေကြ်းလိုက္မယ္ ... :)

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္သြားၿပီ တီဆြိေရ။ ၀ါလဲ Hokkien Mee အရမ္းၾကိဳက္တယ္။

    ReplyDelete