Sunday, March 6, 2016

Mee Pok


 Mee Pok လုပ္နည္းေလး ေရးခ်င္လို႔ ဘေလာ႔ဂ္ေလးကို ဖုန္လာခါပါတယ္။ ဘေလာ႔ဂ္ေလး တစ္ခုရွိတာ ဒီေနရက် သိပ္ကို အသံုး၀င္ပါတယ္။ ကိုယ္ခ်က္စားတာေလးေတြ ကို အမွတ္တရ ေရးထား သိမ္းထား၊ ၿပန္ခ်က္ခ်င္ရင္ ၿပန္ရွာ ခ်က္ရံုပဲ။ ဟင္းခ်က္နည္း ေမးတဲ႔ အန္တီဆြိရဲ႔ ပိတ္သတ္ေတြ အတြက္လဲ အဆင္တေၿပ ၾကည္႔လို႔ရေတာ႔ ဒီမွာပဲ အၿမဲလာရွယ္ ၿဖစ္ပါတယ္။
ခုအပတ္ေတာ႔ ေစာနက ေၿပာသလို  စကၤာပူမွာေနတံုးက အရမ္း ၾကိဳက္လို႔ ေဟာ္ကာ စင္တာေတြ ေရာက္တိုင္း အၿမဲ စားၿဖစ္တဲ႔ Mee Pok လုပ္နည္းေလး ေရးပါဦးမယ္။



Mee Pok အတြက္ လိုအပ္တာေတြက (လူ ၆ေယာက္စာခန္႔)

Soup (ဟင္းခ်ိဳဳရည္) အတြက္
(၁) ၀က္ရိုး ၅၀၀ ဂရမ္
(၂) ပဲပိစပ္ (soya bean) လက္ ၂ဆုတ္စာခန္႔
(၃) ငါးနီတူု ငါးေၿခာက္ (Iken Bilis) လက္တစ္ဆုတ္စာခန္႔
(၄) ဂ်င္း ပါးပါး ၂ၿပားခန္႔
(၅) ဆား သင္႕သလို
(၆) ဟင္းခတ္မွန္႔ သင္႔သလို
(၇)ေရ ၂လီတာ
အားလံုးကို ၂နာရီခန္႔ ၾကိဳၿပီး ဆားအေပါ႔အငံ အခ်ိဳ စိတ္ၾကိဳက္ၿပင္ထားပါ။

Sauce အတြက္ (ဟင္းတစ္ပဲြစာစီ)
(၁) ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ေရ လဖက္ရည္ တစ္ဇြန္း
(၂) ငါးငံၿပာရည္ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း၀က္
(၃) ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ရည္ လဖက္ရည္ တစ္ဇြန္း
(၄) ၀က္ဆီ စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း (၀က္ဆီဖတ္ ကို ေသးေသးေလးေတြ လွီးၿပီး ဆီနဲ႔ ေၾကာ္ပါ။ ဆီေပါက္တတ္လို႔ အဖံုးအုပ္ ေၾကာ္ပါရန္။ ေၾကာ္ၿပီး ၀က္ဆီဖတ္ေလးေတြ သတ္သတ္၊ ၀က္ဆီ သတ္သတ္ ခဲြေကာ္ထားပါ)
(၅) မေလး ငပိေၾကာ္ ငရုပ္ဆီ ( Sambal Tumis ) စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း (ဆိုင္ေတြမွာ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ ပံုမွာၾကည္႔ပါ ။ ဆိုင္ေတြက ဆီနဲလို႔ ကုိယ္႔အိမ္မွာ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္ကို ဆီခ်က္ၿပီး ေရာထည္႔ပါတယ္။ ဒါမွ အေရာင္လွပါတယ္။)
(၆) Black vinegar လဖက္ရည္ တစ္ဇြန္း
(၇) ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဆီခ်က္ စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္

တၿခား ingredient မ်ား ၿပင္ထားရန္
(၁) ေခါက္ဆဲြၿပား (အစိုမရွိလွ်င္ အေၿခာက္ကို ၿပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ပါ။ ေအးသြားလွ်င္ ဆီ အနည္းငယ္ ဆမ္းၿပီး ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ထားပါ)
(၂) ၀က္သားအေၾက (ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ေရ၊ ငရုပ္ေကာင္း- white pepper တို႔နဲ႕႔ နယ္ထားပါ)
(၃) ၀က္ အသဲ (ပါးႏိူင္သမွ် ပါးပါးလွီးၿပီး ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္၊ ဂ်င္းရည္၊ ငရုပ္ေကာင္း တို႔နဲ႕႔ နယ္ထားပါ)
(၄) တရုတ္ မွိဳေၿခာက္ (Dried Shiitake Mushroom) ( ေရစိမ္၊ ပါးပါးလွီးၿပီး ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္၊ အေနာက္ရည္၊ ႏွမ္္းဆီ၊ သၾကား၊ ေရအနည္းငယ္ ထည္႔ၿပီး၊ ေရခမ္းသည္အထိနာရီ၀က္ခန္႔ ၿပဳတ္ထားပါ)
(၅) ဆလတ္ရြက္ထုပ္ (Lettuce) ကို အရြက္ေလးေတြ တစ္ခုခ်င္း ခြာထားပါ။
(၆) Fish ball ေလးေတြကို ပါးပါး လွီးထားပါ။
(၇) ၀က္ဆီဖတ္ေၾကာ္
(၈) ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါး ရိတ္ရိတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ။

ဟင္းပဲြ ၿပင္ရန္

ပန္းကန္ထဲကို အေပၚက ေၿပာထားတဲ႔ sauce  တစ္ပဲြစာ ထည္႔ထားပါ။

 


ၿပီးရင္ ဆလတ္ရြက္ေလးေတြကို ေဘးပတ္ပတ္လည္မွာ ထည္႔ၿပင္လိုက္ပါ။
ေစာနက ဟင္းခ်ိဳအိုး အၾကီး ပြက္ပြက္ဆူတဲ႔ အထဲကေန (အသားေတြ ထည္႔ ၿပဳတ္မဲ႔ ) အိုး အေသးေလးထဲကို ဟင္းခ်ိဳမ်ား အိုးအၿပည္႔နီးပါး ေလာင္းထည္႔ပါ။
မီးၿပင္းၿပင္းနဲ႔ တည္ၿပီး ပြက္လာရင္ စကာထဲ ေခါက္ဆဲြ ထည္႔ၿပဳတ္ၿပီး ေခါက္ဆဲြကို ေစာနက ဟင္းၿပင္တဲ႔ ပန္းကန္ထဲ စစ္ထည္႔ပါ။
ေနာက္ တစ္ခါ စကာထဲ အသား အေၾက၊ fish ball၊ ၀က္အသည္းတို႔ကို က်က္ေအာင္ ၃မိနစ္ခန္႔ ထည္႔ၿပဳတ္ၿပီး အေပၚကၿပင္ထားတဲ႔ ေခါက္ဆဲြပန္းကန္ထဲထည္႔ပါ။
ဟင္းခ်ိဳရည္ ၂ဇြန္းခန္႔ကိုလည္း ထည္႔ပါ။
မိွဴ ၊ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ ၀က္ဆီဖတ္ေလးေတြ အေပၚက ၿဖဴးၿပီးရင္ စားဖို႔ အဆင္သင္႔ၿဖစ္ပါၿပီ။
ဟင္းခ်ိဳ အိုးၾကီးထဲက ဟင္းရည္ကို ဟင္းခ်ိဳေသာက္ ပန္းကန္ အေသးေလးထဲထည္႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလး ၿဖဴးထည္႔ရင္ Mee Pok နဲ႔ တဲြ စားဖို႕ ဟင္းခ်ိဳလည္း အဆင္သင္႔ ၿဖစ္ပါၿပၤီ။
အားလံုး သံုးေဆာင္ႏိူင္ၾကပါၿပီရွင္။




 



No comments:

Post a Comment