Monday, July 29, 2019

Takoyaki လုပ်စားရအောင်

Image may contain: food
Takoyaki လူ ၃ယောက်စာ အတွက် လိုအပ်တဲ့ ပစ္စည်းတွေကတော့

မုန်နှစ်ဖျော်ရန်အတွက်
၁) ဂျုံမှုန့် Wheat Plain flour - 2 cup
၂)  ရေ  ကြက်သီးနွေး  - Luke warm water- 720 ml
၃) ကြက်ဥ - Egg - 4 - ၄ လုံး
၄) ပဲငံပြာရည် အကြည်ရေ လဖက်ရည်ဇွန်း - Light  soy sauce - 2 tea spoon
၅) Dried bonito flakes - 1 gm (ညက်နေအောင်ချေထားပါ)
၆) Yeast - 1/4 tea spoon - လဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံ တစ်ပုံ
၇) ဆား - salt - 1/2 tea spoon - လဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
အထက်ပါ  ပစ္စည်းအားလုံးကို ရောပြီး ကြက်ဥမွှေတံနှင့် နာနာခေါက်ထားပါ။ Mix well above all ingredient.
 
မုန့်လုပ်ရန်အတွက်, to make Takoyaki
၁) Octopus - 500 gm (ပြုတ်ပြီး  တစ်စင်တီမီတာပတ်လည် အတုံးလေးတွေ တုံးထားပါ။) dice small pieces
၂) ကြက်သွန်မြိတ် Spring onion - 3 pcs - ၃ ပင်ခန့် (ပါးပါးရိတ်ရိတ်လေးတွေ လှီးထားပါ) small slice
၃) Pickled red ginger - 2 table spoon (ဂျင်းလေးတွေကို ပုံမှာပြထားတဲ့အတိုင်း သေးသေးလေးတွေ လှီးထားပါ)
၄) ဆီ - oil - စားပွဲဇွန်း ၅ဇွန်းခန့် - 5 table spoon
sausage ကြိုက်တတ်ရင် ထည့်လို့ရပါတယ်။  ပုံထဲက Octopus က ဟိုနေ့က လက်ကျန်လေးပါ။

Image may contain: food

ပွဲပြင်ရန်အတွက်, for preparation 
၁) Dried bonito flakes - 4 gm
၂)  Takoyaki Sauce (Tonkatsu sauce/Okonomi sauce)
3) Japanese mayonnaise
No photo description available.
Image may contain: drink


ပထမဆုံး မီးကို အနေတော် (Medium) နဲ့ Takoyaki မုန့်လုပ်မည့်အိုးကို ပူအောင်တည်လိုက်ပါ။ (Takoyaki အိုးက မြန်မာတွေ လုပ်တဲ့ မုန့်လင်မယား အိုးနဲ့ တူတူပါပဲ။)
ဆီလေးတွေ အနည်းငယ်စီ မုန့်ခွက်ကလေးတွေထဲကို လောင်းထည့်ပါ။
မုန့်နှစ်တွေကို မုန့်ခွက်လေးတွေအပြင် အပေါ်တွေပါ ပြည့်သွားအောင် အသာလောင်းထည့်ပါ။
မီးကို နဲနဲအေးအောင် ထားလိုက်ပါ။ မုန့်ခွက်ထဲက မုန့်တွေ အရမ်းကျက်ပြီး တူးသွားမစိုးလို့ပါ။
မီးအေးပြီးမှ မုန့်ခွက် တစ်ခုချင်းဆီထဲကို Octopus လှီးထားတာလေးတွေ တစ်ခုစီ (သို့) ၂ခုစီလောက်ထည့်ပါ။
pickle ginger နဲ့ ကြက်သွန်မြိတ်လှီးထားတာလေးတွေကို မုန့်တစ်အိုးလုံး အနှံ့ဖြူးပါ။
Pickle ginger က အချဉ်ဓာတ်ပါလို့ အနည်းငယ်သာထည့်ပါ။

မုန့်လေးတွေ မုန့်ခွက်လေးထဲက အောက်ခြေမှာ ကျက်ပြီဆို တူလေးနဲ့ အသာထိုးကော်ပြီး တစ်စောင်းလေးတွေ အရင်ထားပြီး လုံးလာအောင် တဖြေးဖြေး ကျက်တဲ့ဖက်ကို လှည့်ပေးပါ။ တူ၂ချောင်းကိုသုံးပြီး လှည့်ပေးတာ အလွယ်ဆုံးနည်းပါ။

မုန့်တွေ ခြောက်ပြီး ကပ်လာလို့ ဆီအနည်းငယ်ကိုလဲ လောင်းပေးပါ။
နောက်ဆုံးမှာ မုန့်လေးတွေလဲ လုံးလာပြီး ကြွပ်လာပြီ ရွှေဝါရောင်လေး ဖြစ်လာပြီဆို ချလို့ရပါပြီ။
အိမ်က အိုးလေးက တစ်ခါလုပ် ၁၂လုံး ရပါတယ်။
Image may contain: food

Image may contain: food
ပွဲပြင်ဖို့အတွက် Takiyaki ball လေးတွေကို ပန်းကန်ပြားထဲမှာ စီထည့်လိုက်ပါ။
အပေါ်ကနေ takiyaki sauce နဲ့ Japanese mayonnaise တွေကို လှအောင် လေးထောင့် အကွက်ပုံလေးဖော်ပြီး ဖြူးလိုက်ပါ။
နောက်ဆုံး  Dried bonito flakes လေးတွေ ဖြူးလိုက်ရင် စားချင့်စဖွယ် Takoyaki Ball လေးတွေ ဖြစ်သွားပါပြီ။

Image may contain: food


No comments:

Post a Comment