Wednesday, December 24, 2025

လခွိုင်စီ ခေါက်ဆွဲ

 



ကချင်ပြည်နယ် ဗန်းမော်ဖက်မှာ ကျော််ကြားတဲ့ အစား အသောက် တမျိုး ဖြစ်ပါတယ်။

အသားတွေ အရမ်းများပြီး ရှမ်းရေဖျော် နဲ့ ခပ်ဆင်ဆင် အရမ်းကို စားကောင်းပါတယ်၊

လူ ၇ယောက် စာခန့် ပါဝင်တဲ့ ပစ္စည်းတွေက

ဝက်ခြေထောက်ရိုး (သို့) လက် ၂‌ေချာင်း - ရေးဆေးထားပါ

ဝက်သား အဆီအသား - ၅၀၀ ဂရမ် 

ဝက်သား အကြေ - ၅၀၀ ဂရမ်

ကြက်ဥ ၅လုံး

ပဲငပိ ၃ ဇွန်း

ရှမ်းခေါက်ဆွဲဖတ် သင့်သလို (ရေ ၃နာရီခန့် အနည်းဆုံး စိမ်ပြီး ရေစစ်ထားပါ)

နံနံ တစ်စည်း

ကြက်သွန်မြိတ် တစ်စည်း

ပဲရွက် သင့်သလို

ကြက်သွန်နီ အလုံးကြီး တစ်လုံး - chop လုပ်ထားပါ။

ကြက်သွန်ဖြူ ၅မွှာခန့် ညက်ညက်ထောင်းထားပါ။

ဂျင်း အနည်းငယ်

Black cardamon - ပါးကော မှုန့် အနည်းငယ်

Star anise - စောကောမှုန့် အနည်းငယ်

သစ်ဂျပိုးခေါက် အနည်းငယ်

ငရုပ်ကောင်းမှုန့် အနည်းငယ်

သကြား သ့င်သလို

ဆား အနည်းငယ်

ပဲငံပြာရည် အကြည် သင့်သလို

မုန်ညင်းချဉ် 

သံပုရာသီး

-----------

ပထမဆုံး ဝက်ရိုးပြုတ်ရည် အတွက် ဝက်ခြေထောက်ရိုးကို ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ ငရုပ်ကောင်း ဆား၊ နာနတ်ပွင့်၊ ကြက်သွန်မြိတ် အမြစ်၊ နံနံ အမြစ်၊ သစ်ဂျပိုးခေါက် တစ်ချောင်း ထည့့် ပြီး  အချိုရည်ရအောင် pressure cooker နဲ့ မိနစ် ၂၅ မိနစ်ခန့် တည်ထားပါ။ အလွန် အနံ့ မွှေးတဲ့ soup ရပါပြီ။

ဝက်လက်တွေက အသားတွေ အခေါက်တွေကို နွှင်ပြီး အတုံးလေးတွေ လှီးထားပါ၊

ကြက်ဥ ၅လုံးကို ငရုပ်ကောင်း ဆား တို့နဲ့ နာနာ ခေါက်ပြီး ဒယ်အိုးထဲ အချပ်လိုက် လေး တွေ ကြောပြီး လှီးဖြတ်ထားပါ။

ဝက်သားကို ဝက်သားပြုတ်ရည်အိုးထဲကို နောက်ထပ် မိနစ် ၂၀ ခန့် ထည့်ပြုတ်ပြီး ကျက်ရင် အတုံးလေးတွေ လှီးထားပါ။

ဝက်စအုကြော် အတွက် ဝက်သား အကြေကို အကြော် မှုန့် ၊ ကြက်ဥ ၂လုံး၊ ဆား ၊ငရုပ်ကောင်း၊ဟင်းခတ်မှုန့် ဟင်းချက်ဝိုင်၊ တရုတ် မဆလာ။ ဆီ ထည့်ပြီး နာနာ နယ်ထားပါ။ အရသာ စိတ်ကြိုက်ရအောင် အစမ်းကြော် မြည်းကြည့်ပါ၊

ပြီးမှ ဆီထဲမှာ ဝက်စအုကို ငုံးဥ အရွယ်ခန့်လေးတွေ ကြော်ထားပါ။


လခွိုင်စီ စချက်ပါတော့ မယ်။

ဒန်အိုး ဇောက် နက်နက်ထဲကို ဆီ အနည်းငယ်ထည့် ကြက်သွန်နီ ကို ဆီသတ်ပါ။ ကြက်သွန်ရွှေဝါရောင်သန်းလာရင် ကြက်သွန်ဖြူထောင်းထားတာပါထည့်ပြီးဆီသတ်ပါ။ ပြီးရင် ငရုပ်သီး အရောင်တင်မှုန့်ထည့် ဆီသတ်ပြီး ဝက်သားအတုံးလေးတွေ ထည့် ဆီသတ်ပါ။ 

ပြီးရင် ဝက်ရိုးပြုတ်ရည်ကို ဆီသတ်ထားတဲ့ အထဲ အရိုးတွေ စစ်ပြီး အရည်ကို ထည့်ပါမယ်၊

ဝက်စဥကြော်နဲ့ ကြက်ဥကြော် တွေ ကိုလဲ ဟင်းအိုးထဲ ထည့်ပါမယ်၊ ပဲငပိ၊ သကြား၊ ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့် ပဲငံပြာရည်တို့ကိုလည်း ထည့်ပြီး ဟင်းချိုအရသာ စိတ်ကြိုက်ရသည် အထိ ပြင်ပေးပါ၊ မီးဖိုပေါ် ၁၅ မိနစ် ခန့် ဟင်းအိုးကျသည် အထိ တည်ပြီး ပွဲ ပြင်ဖို့ရာ အဆင်သင့် ဖြစ်ပါပြီ၊


ဟင်းပွဲပြင်ရန်အတွက် ရေနွေး ပွက်ပွက်ဆူထဲကို ရှမ်းခေါက်ဆွဲ ရေစိမ်ပြီး စစ်ထားတာ ၂၀၀ ဂရမ်ခန့်ကို တစ်မိနစ်ခန့် စကာနဲ့ ထည့်နှစ်ပါ၊ ပဲရွက်ကိုလည်း ထည့် နှစ်ပါ၊

ပြီးရင် ရှမ်းခေါက်ဆွဲနဲ့ ပဲရွက် ကို စားမည့်ပန်းကန်ထဲထည့် အပေါ်််ကနေ လခွိုင်စီ စွတ် ပြုတ်ရည် ချိုချို လေး ကို ပူပူလေးလောင်းထည့် ၊ ဝက်လက်ခေါက်ပြုတ်လေးတွေ ထည့်၊ နံနံ၊  ကြက်သွန်မြိတ် အစရှိသည်တို့နှင့် တွဲဖက်ကာ စားနိူင်ပါပြီ။ အင်မတန် အရသာရှိပြီး အဟာရဓာတ် အပြည့်ပါတဲ့ အရည်ဖျော် ခေါက်ဆွဲ ဖြစ်ပါတယ်၊

အသားတွေ များလို့ အီမှာကြောက်ရင် မုန်ညင်းချဉ်၊ သံပုရာသီး အစရှိသည်တို့နှင့် တွဲဖက် စားနိူင်ပါတယ်။

(ဝက်သွေးခဲ သို့ ဘဲသွေးခဲ ကြိုက်ရင်လဲ ထည့်ချက်စားနိူင်ပါတယ်)



No comments:

Post a Comment