Sunday, March 21, 2010

ၾကက္ကာလသမီးခ်က္

ဒီဟင္းကို လြန္ခဲ႔တဲ႔ ၇ႏွစ္၊ ၈နွစ္ေလာက္ ၿမန္မာၿပည္ၿပန္တံုးက နာမည္ၾကီး ၿမန္မာထမင္းဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာ စားဘူးတာပါ။ သူခ်က္ထားတဲ႔ ၾကက္သား ကာလသမီးခ်က္ေလးက စပါးလင္နံ႕ေလးေမႊးၿပီး စားေကာင္းလြန္းလို႔ အမွတ္တရပါပဲ။ ၾကက္သား ကာလသားခ်က္ကိုပဲ နာမည္ေလးထူးေအာင္ေပးၿပီး ဟင္းခ်က္နည္းေလး နဲနဲဆန္းထားတာပါ။ စားၿပီးေတာ႔ ဟင္းခ်က္နည္း စာအုပ္ေလးပါ လာေရာင္းလို႔ ၀ယ္ထားလိုက္ပါတယ္။ နန္းစန္းစန္းေအးရဲ႔ အဓိပတိ ဟင္းခ်က္နည္း ႏွင့္ ဟင္းအတြဲအစပ္မ်ား စာအုပ္ေလးပါပဲ။

စကၤာပူၿပန္ေရာက္ေတာ႔ စာအုပ္ထဲမွာပါတဲ႔ ၾကက္သားကာလသမီးခ်က္ကို သူေၿပာတဲ႔ အတိုင္းခ်က္ၾကည္႔ၿပီး အလြန္ၾကိဳက္လို႔ အိမ္မွာ မၾကာခဏခ်က္စားတဲ႔ ဟင္းတစ္ခြက္ ၿဖစ္ခဲ႔ပါတယ္။ ခုေတာ႔ အိမ္ ၇အိမ္ေလာက္ ေၿပာင္းအၿပီးမွာ စာအုပ္လဲေပ်ာက္၊ ဟင္းခ်က္နည္းကလဲ နဲနဲေတာ႔ ကဲြလဲြေနမလား မသိႏိူင္ေတာ႔ဘူး။ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ အပတ္က ခ်က္ထားတဲ႔ ဟင္းေလးကေတာ႔ စားလို႔ေကာင္းဆဲပါ။ ဓာတ္ပံုေလးေတြ ရိုက္ထားလို႔ ရွယ္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဆန္းဆန္းၿပားၿပားဟင္းတစ္ခြက္ မဟုတ္ေပမဲ႔ ခ်က္ရလြယ္ စားလို႔လဲ ေကာင္းပါတယ္။ အရင္က ကိုယ္ခ်က္ဘူးတဲ႔ ကာလသားခ်က္ထက္ အမ်ားၾကီး အရသာရွိပါတယ္။ အဲဒီတံုးက စပါးလင္နဲ႔ ငါးငံၿပာရည္မထည္႔ပါ။

ၾကက္သားကို ခုတ္ထစ္ၿပီး ငါး(သို႕) ပုဇြန္ငံၿပာရည္၊နႏြင္းအနည္းငယ္၊သၾကားအနည္းငယ္၊ ငရုပ္ေကာင္းမွုန္႔၊ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွုန္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုးခန္႔ လွီးထားတာရယ္၊စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊-နီ၊ေထာင္းထားတာနဲ႔ နယ္ၿပီး ၁၅မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။ နယ္တဲ႔အခါ အသားထဲ ဆားပ်ားေရာက္ေအာင္ လက္နဲ႔ နာနာဖိ၊ ဆုတ္နယ္ေပးဖို႔ေတာ႔ လိုပါတယ္။
ၾကက္သားအၿပင္ ၾကက္ေၿခေထာက္ရိုးလို ေတာင္ပံမ်ိဳးလို လည္ပင္ရိုးလို အရိုးမ်ားမ်ားနဲ႔ ခ်က္ရင္ေတာ႔ ဟင္းက ပိုခ်ိဳမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။





ငရုပ္သီးေၿခာက္ အေတာင္႔လိုက္ ၃-၄ေတာင္႔ေလာက္ထည္႔ၿပီး မီးအေနေတာ္နဲ႔ တည္ပါ။



တည္ေနရင္း ဆီသံဖ်စ္ဖ်စ္ ၿမည္ရင္ အသာေမႊေပးပါ။ ကပ္ခါနီးၿပီဆို ငရုပ္ဆံုေဆးေရေလးထည္႔
ၾကက္သားက်က္ေလာက္ေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ အဖံုးပိတ္ၿပီးတည္ထားပါ။ စလံုးက ၾကက္သားကေတာ႔ႏုေတာ႔ ၁၅မိနစ္ေလာက္ဆို ရပါၿပီ။ ၾကက္သားႏူးၿပီဆို ဗူးသီး အတံုးၾကီးၾကီး တံုးထားတာကိုထည္႔၊ ေရၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႕ ထပ္တည္ပါ။ ဗူးသီးလဲႏူး ၾကက္သားထဲက အခ်ိဳရည္လဲ ဗူးသီးထဲ စိမ္႔၀င္ၿပီဆို ေရစပ္စပ္ေလးနဲ႔ စပါးလင္နံ႔သင္းတဲ႔ ဗူးသီးကာလသမီးခ်က္ရပါၿပီ။ ပိုေမႊးေအာင္ခ်ခါနီး ငရုပ္ေကာင္းေလးထပ္ထည္႔ပါ။ဆားေပါ႔ရင္ေတာ႔ ငါးငံၿပာရည္ေလးခပ္ပါ။ အိမ္မွာေတာ႔ အဲဒီဟင္းခ်က္ရင္ ဟင္းအစပ္အေနနဲ႔ သခြါးသီးကုိၿခစ္၊ သံပုရာသီး၊ ေၿမပဲဆံေထာင္းႏိူင္ႏိူင္နဲ႔ သုတ္တာမ်ိဳး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုတ္ လိုဟာမ်ိဳးနဲ႕ စားေလ႔ရွိပါတယ္။





ခူးခပ္ၿပီး စားဖို႔ရာ အဆင္သင္႔။ ပဲတီခ်ဥ္သုတ္ေလးနဲ႔။




ပဲတီခ်ဥ္ ၿပဳလုပ္နည္း
ဆန္ေဆးေရ မိုင္လို ပုလင္းေလာက္အရြယ္ ပုလင္းထဲထည္႔ ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည္႔ ၊ ထမင္း စားပဲြဇြန္းတစ္ဇြန္း ေခ်ထည္႕ (မခဲေနရဘူးလို႔ ဆုိလိ္ုတာပါ) ၿပီးရင္ ပဲတီခ်ဥ္ကို လံုး၀၊ လံုး၀ ေရမေဆးပဲ ေစ်းက၀ယ္လာတဲ႔ အတိုင္းထည္႔၊ ပုလင္းအဖံုးလံုေအာင္ပိတ္၊ ၃ရက္တိတိ အဖံုးမဖြင္႔ပဲ ထားပါတဲ႕။ အေပၚမွာ ပုလင္းအရြယ္ေလး မွန္းရလြယ္ေအာင္ ပံုေလး တင္ေပးထားပါတယ္။ ခ်ဥ္ရင္လဲ ေၿပာၾကပါဦးေနာ္။

18 comments:

  1. စားခ်င္စရာေလး...
    နဲနဲေလာက္ ေကြ်းပါ... း))

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္စရာ...အေရာင္ကဆြဲေဆာင္တယ္... ဟူးးးးးးးး
    တီဆြိၾကက္သားကာလသမီးခ်က္ေလးၾကည့္.. ၾကက္ဥေၾကာ္နဲ႔ေလြးလိုက္ပါအံုး မယ္။။။

    ReplyDelete
  3. ေကာင္းမဲ႕ပ့ဳဘဲ ပဲတီခ်ဥ္.ကုိယ္႕ဘာသာကုိယ္တည္တာလား။

    ReplyDelete
  4. ကာလသားခ်က္ဆိုတာ ကာလသားေတြ ဆြဲလို႕ရတဲ့ ၾကက္ကို ညဘက္ေမွာင္ေမွာင္မည္းမည္းမွာ တတ္သေလာက္မွတ္သေလာက္ နည္းနဲ႕ တိုးတိုးတိတ္တိတ္ ခ်က္စားၾကတာမ်ိဳးေလ...

    တီတီဆြိရဲ႕ ကာလသမီးခ်က္ကလည္း ၾကည့္ရတာကိုက သြားရည္က်ခ်င္စရာဗ်...

    ရွ..........................လြတ္

    းဝ)

    ReplyDelete
  5. တီတီဆြိ ေတာ္ေတာ္ စားလို႔ ေကာင္းမယ္ေနာ္။ မအယ္တို႔လည္း ၾကက္သား ဘူးသီး ကို ျငဳတ္ေကာင္းခပ္ နံနံပင္ ထည့္ၿပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ခ်က္စားတတ္တယ္။ ပုဇြန္ခ်ဥ္ သုပ္နဲ႔ေလ။


    ဘာျဖစ္လို႔ သၾကားထည့္ခ်က္တာလဲ။ ၾကက္သား ဘူးသီးက ငံျပာရည္ အခ်ိဳမွဳန္႔ မထည့္ တာေတာင္ သူဖာသာ ေတာ္ေတာ္ ခ်ိဳတယ္ တီတီ ဆြိရ။


    မအယ္

    ReplyDelete
  6. ဘာပို႔စ္တင္တင္ ကြန္႔မန္႔ေလးေတြနဲ႔ အားေပးတဲ႔ သူငယ္ခ်င္းမသက္ေ၀နဲ႔ အတူ လာေရာက္ လည္ပတ္သူမ်ား ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    စႏၵကူးေရ၊ ခ်က္ရတာ အရမ္းလြယ္တယ္ ။ ခ်က္စားေနာ္။

    အစ္မကြန္း ပဲတီခ်ဥ္က အိမ္က သမီးၾကီးေတာ္ တည္ေပးတာပါ။ ၃ခါေၿမာက္ေလာက္တည္တာမွာ ပဲတီခ်ဥ္ေတြ ရိကုန္လို႔ လုပ္နည္းေလးတင္ဖို႔ဟာ စမ္းသပ္တံုးရွိေသးတယ္။ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးမိလို႕ဆိုလား ေၿပာပါတယ္။

    ဆန္ေဆးေရ မိုင္လို ပုလင္းေလာက္အရြယ္ ပုလင္းထဲထည္႔ ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည္႔ ၊ ထမင္း စားပဲြဇြန္းတစ္ဇြန္း ေခ်ထည္႕ (မခဲေနရဘူးလို႔ ဆုိလိ္ုတာပါ) ၿပီးရင္ ပဲတီခ်ဥ္ကို လံုး၀၊ လံုး၀ ေရမေဆးပဲ ေစ်းက၀ယ္လာတဲ႔ အတိုင္းထည္႔၊ ပုလင္းအဖံုးလံုေအာင္ပိတ္၊ ၃ရက္တိတိ အဖံုးမဖြင္႔ပဲ ထားပါတဲ႕။ အေပၚမွာ ပုလင္းအရြယ္ေလး မွန္းရလြယ္ေအာင္ ပံုေလး တင္ေပးထားပါတယ္။ ခ်ဥ္ရင္လဲ ေၿပာၾကပါဦးေနာ္။

    ကိုလူေထြး ေၿပာမွပဲ ၾကက္ကာလသားခ်က္ ရာဇ၀င္သိေတာ႔တယ္။ ရယ္ရတယ္။


    မအယ္ေရ မအယ္ေၿပာတာ သိပ္မွန္တယ္။ အခ်ိဳမွဳန္႔မပါ ဘာမပါနဲ႔ ၾကက္သားနဲ႕ ဗူးသီးကို အဲလို ငံၿပာရည္နဲ႔ ခ်က္တာေလာက္ ခ်ိဳတဲ႔ဟင္း မေတြ႔ဘူးေသးဘူး။ သၾကားကေတာ႔ မဆြိတီက အိမ္မွာ အခ်ိဳမွဳန္႔လဲမသံုးလို႔ ဟင္းခ်ိဳသထက္ခ်ိဳခ်င္လို႔ နည္းနည္းေလးထည္႔ပါေၾကာင္း။ ဟုတ္တယ္။ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုတ္၊ ငါးခ်ဥ္သုတ္လိုဟာမ်ိဳးနဲ႕ သိပ္လိုက္။

    ReplyDelete
  7. ရွလြတ္ ဂလု ပလပ္ ေဒၚဆြီတီေရ ဗိုက္ခ်ာေနပါတယ္ ဆုိမွဗ်ာာာ လုပ္ရက္တယ္ စားခ်င္ခ်ာၾကီးေတာ႕ အဟီးးးးးးးးးးးးးး သြားရည္ေတြ သိမ္းျပီး ျပန္သြားျပီ ဗ်ိဳးးး တာ႕တာ လုိက္ေခၚနဲ႕ေတာ႕ ဒုန္းးးးးးးးးးဒုန္းးးးးးးးးးးးးးးး

    ReplyDelete
  8. အေပၚက ၀က္၀ံေလး ... ဖတ္ၿပီးရယ္လိုက္ရတာ ... ၀က္၀ံဆိုေတာ႔ ဒုန္းဒုန္းၿမည္တာေပါ႔ ...

    ဒါေပမဲ႔ ၀က္၀ံေတြ ၾကက္ကာလသမီးခ်က္ၾကိဳက္တာ ဒီတစ္ခါပဲ ေတြ႔ဘူးေသးတယ္ ... မသကာ ပ်ားရည္ေလးဘာေလး ရက္ေပါ႔ ... ဟားဟား ...

    ReplyDelete
  9. ဗိုက္ေတာင္ဂြိဂြိျမည္သြားတယ္ ဖတ္တာကလည္း ၁၁း၄၈ ကိုး

    ReplyDelete
  10. အဲဒီဟင္း စားခ်င္တယ္ စားခ်င္တယ္..။ ဓါတ္ပံုေလးေတြက အရမ္းကို ဗိုက္ဆာေစတာပဲ..။
    ဘူးသီးလည္း မစားရတာ ၾကာေပါ့ အီးးးးးးးးးးးးး :'(

    ReplyDelete
  11. စားခ်င္လို႔ ငိုျပန္သြားတယ္ ;)

    ReplyDelete
  12. ကာလာသားခ်က္မွာ ေဆးေျခာက္ေတြ ထဲ့ခ်က္ၾကတယ္တဲ့

    ReplyDelete
  13. ႏွစ္မ်ဳိးလံုး အရမ္းႀကိဳက္ပါသည္။ ပဲတီခ်ဥ္ကို အိမ္မွာ ေၾကာ္စားတတ္တယ္။

    ReplyDelete
  14. ၾကိဳက္တယ္... ဒါမ်ိဳးခ်က္မစားၿဖစ္တာေတာင္ၾကာၿပီ... ပဲတီခ်ဥ္တည္ရင္ ေရမေဆးရတာခုမွသိတယ္... ဒါေၾကာင္႔ က်မစိမ္တဲ႔ဟာေတြ အထားမခံတာကိုး... ခုေတာ႔သိၿပီ... ေက်းဇူး

    ReplyDelete
  15. စားသြားပါတယ္ဗ်ဳိ႕

    ReplyDelete
  16. ဒီေန႔ခ်က္စားလိုက္ပါတယ္။ ေက်းဇူး။ ပဲတီခ်ဥ္သုတ္ေတာ့မပါဘူး။ ဒီက ယူရစ္အက္ဆစ္မ်ားတတ္ေတာ့ မတည့္လို႔ သရက္ခ်ဥ္သုတ္ေလးနဲ႔ စားလိုက္မယ္ေနာ္။ ေက်းဇူး...ေနာက္တခါ

    ReplyDelete
  17. ၾကက္ကာလသားခ်က္ပဲစားဖူးတယ္။ၾကက္ကာလသမီးခ်က္မစားဖူးဘူး။စားၾကည့္ခ်င္တယ္။

    ReplyDelete
  18. ခ်က္ၾကည့္ပါအံုးမယ္

    ReplyDelete