Wednesday, January 12, 2011

၀က္သားတုတ္ထိုး၊ ၾကာဆံေၾကာ္ ...

မဆြိတီတို႔ ရန္ကုန္မွာ ၀က္သားတုတ္ထိုး စားရံုတင္ အားမရလို႔ အိမ္မွာလဲ လုပ္စားပါတယ္။ (ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ေနာက္တစ္ပတ္ပါပဲ ... တိန္ ... း)

၀က္သားၿပဳတ္ၿခင္း
Wet market က လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အူခ်ိဳ ၇၀၀ ဂရမ္၊ အသဲ ၃၀၀ ဂရမ္၊ အသား ၅၀၀ ဂရမ္ ၀ယ္ပါတယ္။ စလံုးက wet market ေတြမွာ ကလီစာအစံုမရဘူးခင္ည။ ႏွလံုးတို႔ ေက်ာက္ကပ္တို႔ေတာ႔ မစားတတ္လို႔ မ၀ယ္ခဲ႔ဘူး။ (၀က္ကလီစာ၀ယ္ရင္ NTUC တို႔ ရွန္ေစာင္းတို႔က မ၀ယ္ပါနဲ႔။ သူတို႔က wet market ကေလာက္ မလတ္ဆတ္လို႔ပါ။ )

အိမ္ေရာက္ေတာ႔ အူခ်ိဳေတြကို မလွီးၿဖတ္ပဲ မန္က်ည္းသီးမွည္႔ရယ္၊ ဆားရယ္ မ်ာမ်ားထည္႔ၿပီး ၃ၾကိမ္ေလာက္ ေသခ်ာနယ္ၿပီး ေဆးလိုက္ပါတယ္။ (အူခ်ိဳက အထဲက အစာေတြမိွဳ႔ ေရနဲ႔ အထဲကို ေဆးစရာမလိုပါဘူး)။ အသားနဲ႔ အသဲကိုေတာ႔ လွီးလို႔ေကာင္းေအာင္ အတံုးၾကီးၾကီးတံုးထားပါတယ္။

အထက္ပါ ကလီစာ ၁.၅ ေကဂ်ီခန္႔ကို ဆားလဖၻက္ရည္ တစ္ဇြန္း၊ သၾကားလဖၻက္ရည္ ၂ဇြန္း၊ ပဲငံၿပာရည္အခ်ိဳရည္ ၇ဇြန္း၊ အေနာက္ရည္ ၃ဇြန္းခန္႔၊ ခရုဆီ ၇ဇြန္းခန္႔၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ ဇြန္းတစ္၀က္ခန္႔၊ တရုတ္မဆလာ ႏွစ္ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ၿပီး နာရီ၀က္ခန္႔ႏွပ္ထားပါတယ္။ အသဲကိုေတာ႔ ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွ ထည္႔မွာမိွဳ႔ နယ္ၿပီး သတ္သတ္ခဲြထားပါတယ္။

ၿပီးရင္ ကလီစာေတြကို အိုးထဲထည္႔ ဆီစားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္း၊ နာနတ္ပြင္႔ ၅ပြင္႔ခန္႔၊ ထန္းလွ်က္၂လံုး၊ ဂ်င္းတစ္လက္မေလာက္ကို ပါးပါးလွီးထည္႔ၿပီး မီးအေနေတာ္နဲ႔ (medium) တယ္ပါတယ္။ ေရခန္းသြားရင္ ကလီစာေတြ ၿမဳပ္ေအာင္ေရထပ္ထည္႔ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ အဖံုးပိတ္ၿပီး တည္ပါတယ္။ ၾကက္ဥ ၃-၄လံုးေလာက္ကိုလဲ ၿပဳတ္၊ အခြံႏႊာၿပီး အိုးထဲထည္႔ၿပဳတ္ပါတယ္။

၀က္အူခ်ိဳ က်က္ခ်ိန္နဲ႔ ၀က္အသားႏူးခ်ိန္က အတူတူေလာက္ပါပဲ။ ၄၅မိနစ္-၁နာရီေလာက္ဆို က်က္ပါၿပီ။ ၀က္အူက အရမ္းေပ်ာ႕သြားရင္လဲ မေကာင္းပါဘူး။ ကိုယ္႔စိတ္ၾကိဳက္ အေနမွာ ၿမည္းၿပီး ခ်ႏိူင္ပါတယ္။ ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွ အသဲေတြကို ၅မိနစ္ခန္႔ ထည္႔ၿပဳတ္ပါ။ အသဲက ၾကာၾကာၿပဳတ္ရင္ မာတတ္လို႔ပါ။ ဟင္းအိုးခ်ရင္ အရည္တစ္၀က္ေလာက္နဲ႔ ခ်ပါ။ ေနာက္မိွဳ႔ဆို ၀က္သားတုတ္ထိုးက ေၿခာက္ေၿခာက္ၾကီးနဲ႔ စားမေကာင္းလို႔ပါ။ အဲဒီအရည္ကလဲ ၾကာဆံေၾကာ္နဲ႔ ဆမ္းစားရင္ေကာင္းမွေကာင္းကိုး။



ၾကာဆံေၾကာ္ၿခင္း
ၾကာဆံေၾကာ္ေလးကလဲ ပူပူေႏြးေႏြး စားခ်င္႔စဖြယ္ေလးၿဖစ္မွ ၀က္သားတုတ္ထိုးနဲ႔ လိုက္ဖက္မွာပါ။ ရန္ကုန္မွာ စားခဲ႔တံုးက ၾကာဆံေၾကာ္ဆို လာခ်ေပးတာ ေအးစက္ေနေတာ႔ စားရတာ အရသာပ်က္လွတယ္။

ၾကာဆံ အထုတ္ၾကီး တစ္ထုတ္ခဲြေလာက္ကို ေရစိမ္ၿပီး ခပ္မာမာေလး ၿပဳတ္ထားပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ Chilli brand ၾကာဆံကို သံုးပါတယ္။


ၾကာဆံေအးသြားရင္ ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီးထဲမွာ ၾကာဆံကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ အနည္းငယ္ညွပ္၊ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္္၊ အေနာက္၊ ဆား၊သၾကား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ ခရုဆီတို႔နဲ႔ နယ္ပါတယ္။ ၾကာဆံေတြကပ္ၿပီး လံုးေနရင္ ေရေအး အနည္းငယ္ၿဖန္းၿပီး နယ္ပါ။


ေဂၚဖီထုတ္ အစိမ္းေရာင္ အထုတ္ၾကီး တစ္၀က္ေလာက္ကို ေလးေထာင္႔ပံု ခပ္ၾကီးၾကီးေတြလွီးထားပါ။ မုန္ညင္းစိမ္း (အခါး) တစ္ပင္၊ တရုတ္နံနံ ၄-၅ပင္ကိုလည္း တစ္လက္မေလာက္စီ လွီးၿဖတ္ထားပါ။


၀က္အူေခ်ာင္း၅ေခ်ာင္းေလာက္ကို ခပ္ပါးပါး၊ အေစာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ။ ပထမဆံုး non sticker ဒယ္အိုးခပ္ၾကီးၾကီးထဲ ၀က္အူေခ်ာင္းကို ေရၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔ၿပီး အရင္ၿပဳတ္ပါတယ္။ ေရခန္းေတာ႔ ဆီ စားပဲြဇြန္း ၁၀ဇြန္းခန္႔ထည္႔ၿပီး ေၾကာ္ပါတယ္။


၀က္အူေခ်ာင္းေတြ ေမႊးၿပီး က်က္လာရင္ ေဂၚဖီနဲ႔ မုန္ညင္းလွီးထားတာေတြ ထည္႔ေၾကာ္ပါတယ္။ ေၾကာ္ေနတံုး ဆားလဖက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္၊ သၾကား၂ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ရည္ တစ္ဇြန္း၊ အၾကည္ရည္ ၂ဇြန္းခန္႔ တို႔ကိုလဲ ထည္႔ၿပီး ေမႊပါတယ္။ တရုတ္နံနံကို ေနာက္ဆံုးမွ ထည္႔ေၾကာ္ပါတယ္။ အရြက္ေတြအားလံုး က်က္သြားရင္ အဖတ္ေတြကို သတ္သတ္ ဆယ္ထားပါတယ္။ (ဆီနဲ႔ဟင္းအရည္ေတြ ဒယ္အိုးထဲမွာ က်န္ပါမယ္)


ေစာနက အရြက္ေၾကာ္က စစ္ထားတဲ႔ ဆီနဲ႔ေရ အေရာကို ေရေတြခန္းသြားေအာင္တည္လိုက္ပါ။ ဆီနဲရင္ထပ္ထည္႔ၿပီး ၾကက္သြန္ၿဖဴ chop လုပ္ထားတာေလးေတြ ထည္႔ေၾကာ္တယ္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴေမႊးလာရင္ ၾကာဆံနယ္ထားတာ ထည္႔ေၾကာ္ပါတယ္။ ၾကာဆံမကပ္ေအာင္ ေရမ်ားမ်ားၿဖန္းၿပီး ေၾကာ္ေပးရပါတယ္။ ဒါမွ ၾကာဆံေၾကာ္က စိုစိုေလးနဲ႔ ပိုစားေကာင္းပါတယ္။ ၾကာဆံကို non-sticker အိုးနဲ႔ေၾကာ္ရင္ အကပ္သက္သာပါတယ္။ ရိုးရိုးအိုးနဲ႔ဆို ကပ္တာနဲ႔ ေၾကာ္ရတာ သိပ္ခက္ပါတယ္။ ၄-၅ မိနစ္ေၾကာ္လို႔ ၾကာဆံက်က္ၿပီဆို ခုနက ဆယ္ထားတဲ႔ ဟင္းရြက္ေၾကာ္ အေပၚကေလာင္းထည္႔ၿပီး ခ်ႏိူင္ပါၿပီ။


အခ်ည္ရည္ေဖ်ာ္ၿခင္း
ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ဂ်င္းကုိ ညက္ညက္ပါေအာင္ေထာင္း၊ မန္က်ည္းေရ၊ ငရုပ္ဆီ၊ ထန္းလ်က္၊ ဆား၊ ငံၿပာရည္၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ကို ေရာက်ိဳပါတယ္။ က်ိဳထားတာ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ အေပါ႔၊အငံၿမည္း၊ လိုတာစိတ္ၾကိဳက္ထပ္ထည္႔ ခ်လို႔ရပါၿပီ။ ေအးသြားရင္ ငရုပ္သီးမွဳန္႔ အက်က္မွုန္႔ အနည္းငယ္ထည္႔ေဖ်ာ္ပါ။ ၾကာဆံေၾကာ္နဲ႔စားမဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ကို ခပ္က်ဲက်ဲေဖ်ာ္ၾကပါတယ္။ ငရုပ္ဆီကေတာ႔ sin sin extra hot ကို သံုးပါတယ္။

ပဲြၿပင္ၿခင္း
၀က္အူေခ်ာင္းကို တစ္လက္မခန္႔စီ လွီးၿပီးေၾကာ္ထားပါ။
၀က္သားတုတ္ထိုးက အသားေတြ၊ အသဲေတြကို ပါးပါးလွီး၊ အူခ်ိဳကိုလည္း တစ္လက္မအရြယ္ေလာက္စီလွီးၿပီး ဟင္းရည္ထဲ ၿပန္ႏွစ္ထားပါတယ္။ (ဟင္းရည္ထဲက နာနတ္ပြင္႔ေတြနဲ႔ ဂ်င္းေတြကို ဆယ္ၿပီး လႊတ္ပစ္ပါ)။
ၾကာဆံေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲထည္႔၊ အေပၚက ၀က္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္သားတုတ္ထိုးလွီးထားတာထည္႔၊ အခ်ဥ္ရည္ရဲႊရဲႊဆမ္း၊ ဟင္းအရည္ဆမ္း၊ အစပ္ၾကိဳက္ရင္ ငရုပ္သီး အက်က္မွဳန္႔ပါၿဖဴးၿပီး စားႏိူင္ပါၿပီ။ ( ဂလု ... ကိုယ္တိုင္လည္း ၿပန္ဖတ္ၿပီး ဂလုပါတယ္ခည) ...



အားေပးၾကပါဦး ... ပူပူေႏြးေႏြး ၀က္သားတုတ္ထိုး ၾကာဆံေၾကာ္။

25 comments:

  1. အဟင့္.. စားခ်င္တယ္ေနာ္.. တီဆြိပံုေတြၾကည့္ျပီး သြားရည္က်ေနရတယ္.. ဒီမွာေတာ့ သက္သတ္လြတ္စားေနရတယ္..

    ReplyDelete
  2. မနက္ကတင္ ၾကာဇံေတာ႔ ေၾကာ္စားလိုက္တာ..
    ဝက္သားတုတ္ထိုးေတာ႔ မစားျဖစ္တာၾကာျပီ။
    ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ႔ တုတ္နဲ႔ မထိုးမိေတာ႔ဘူး။ ခရင္းနဲ႔ပဲ ထိုးျပီး စားလိုက္မိလို႔.. ဝက္သားခရင္းထိုး ျဖစ္သြားတယ္ ဟီးးးးးးးးးးး

    ReplyDelete
  3. ၾကာဇံေၾကာ္နဲ့ ဒုတ္ထိုး ဘယ္ေတာ့မွ မရိုးဘူး။ ေန႔လည္စာ မစားခင္ လာၾကည့္လိုက္တာ ဗိုက္ဆာသြားၿပီ ဗ်ာ

    ReplyDelete
  4. မနက္ေစာေစာစီးစီးရံုးမွာ အလုပ္မလုပ္ေသးပဲ မဆြိရဲ့ ပုိ.စ္ကုိဖတ္တာ ဗိုက္ေတာင္ဆာလာျပီဗ်ိဳ. ၊ စားခ်င္စရာၾကီး၊ ပင္နဆူလာမွာ ဆုိင္ဖြင့္လုိရျပီ ၊ ကြန္မန္.ေရးတဲ့သူေတြကုိ 80% discount ေပး ၊ အျမတ္မရ အရင္းပါမက်န္ေအာင္ လာအားေပးပါ့မယ္ ၊

    ReplyDelete
  5. စားခ်င္တယ္ဒါလဲ ရန္ကုန္ ျပန္ရမလို စင္ကာပူပဲသြားရမလို ျဖစ္ေနျပီ

    ReplyDelete
  6. စားခ်င္လိုက္တာ.. အိမ္လည္ဖိတ္ပါဗ်ိဳးးးး း)

    ReplyDelete
  7. စလုံးေရာက္ရင္ မယ္ဆိြတို႔အိမ္ ေရာက္ေအာင္ဝင္မယ္..
    ဘယ္ဗ်ာ ..လူကို ဓါတ္ပုံေတြပဲ ျပျပျပီးႏွိပ္စက္ေနတာ..

    ReplyDelete
  8. မဆြိ ေရ

    အခုေတာင္ေျပးစားခ်င္လာၿပီ ရန္ကုန္ေရာက္ရင္ အဲဒီ၂မ်ဳိး ရယ္ မုန္႕ဟင္းခါး ရယ္ အရင္စားတယ္ မန္းေလး ကၾကာဇံေၾကာ္နဲ႕ ဒုတ္ထိုးက အဲေလာက္မေကာင္းဘူး
    ဒုတ္ထိုးေတာ႔ လုပ္မစားဘူးဘူး

    ခင္မင္စြာျဖင္႔
    ေရႊစင္ဦး

    ReplyDelete
  9. အိမ္ကေကာင္ လုပ္မေကြ်းတာ ၾကာေပါ့။။ သြားရည္ က်သြားတယ္..

    ReplyDelete
  10. အိပ္ရာထဲက မထေသးဘဲ ေကြးရင္းဖတ္ျပီး သြားရည္က်သြားတယ္။ ဗိုက္ဆာလာၿပီ ......

    ReplyDelete
  11. မ်ားေနၿပီ... မ်ားေနၿပီ... နည္းနည္းေတာ့ မ်ားေနၿပီေနာ္ ေဒၚဆြီတီ...

    တကယ္ပါ ပံုေတြၾကည့္ၿပီး ဝက္သားမၾကိဳက္တဲ့သူေတာင္ အဲလို ၾကာဆံေၾကာ္ေလးနဲ႔ အခ်ဥ္ေလးနဲ႔ တုတ္ထိုးေလး နဲနဲေလာက္နဲ႔ စားခ်င္လာတယ္...

    ReplyDelete
  12. ဗိုက္ဆာတဲ့အခ်ိန္ ၀င္လာတာ အစာအေသာက္နဲ႔ တန္းတိုးလို႔ ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ကိုယ္မစားတဲ့စားစရာေတြပဲ ျဖစ္ေနတယ္။ အိမ္က တေယာက္ေနရာမွာ ၀င္ၿပီး ၀က္သားဒုတ္ထိုးေတြကို သြားရည္ယိုသြားတယ္။

    ReplyDelete
  13. He he
    I like that.I like that .

    ReplyDelete
  14. A ma , thanks for sharing,like it too much,not only this one, all of your posts, you are so sweet

    ReplyDelete
  15. Singapore မွာ ၀ယ္ႏိုင္ တဲ႕ တရုတ္မဆလာ Brand ေလး တဆိတ္ေလာက္
    Ma Sweety

    ReplyDelete
  16. တရုတ္မဆလာကို 5 spices လို႔ ေခၚပါတယ္။ brand ရယ္လို႔ေတာ႔ မသိဘူး။ ေအာက္ထပ္က ကုန္စံုဆိုင္ေလးေတြမွာ 5 spices လို႔သာ ေမး၀ယ္လိုက္၊ သိၾကပါတယ္။ NTUC မွာလဲ spices ေတြထားတဲ႔ေနရာမွာ 5 spices ဆိုတာ ရွိပါတယ္တဲ႔။

    ၀ီကီမွာေတာ႔ brand ေလးေတြ ၿပထားတယ္။ ၾကည္႔လိုက္ပါဦး။
    http://en.wikipedia.org/wiki/Five-spice_powder

    ReplyDelete
  17. အူခ်ိဳမစားရတာၾကာၿပီ။ တ၀ၾကီးစားသြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  18. do you know which is the good brand of tee kway? i see a lot of them nowadays in NTUC, bakeries but i don't know which brand to choose.
    do you know how to fry it too?
    many thanks!

    ReplyDelete
  19. ၀က္သားတုတ္ထိုးလုပ္စားခ်င္ေနတာၾကာျပီ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲမသိျဖစ္ေနတာ
    ေက်းဇူးပါ ေျပာရင္းနဲေတာင္စားခ်င္လာျပီ

    ReplyDelete
  20. အမ .. အကယ္လုိ ့ ထန္းလ်က္မရွိလုိ ့ မထည့္ရင္ေရာ .. အရသာ တစ္မ်ိဳးေၿပာင္းသြားႏုိင္လည္းမသိဘူး .. ေနာက္ တရုတ္မဆလာ အစား ရန္ကုန္ကလာတဲ့ ကုလားေလး မဆလာ သုံးလုိ ့ရလားမသိဘူးေနာ္ ..

    ခင္မင္စြာၿဖင့္
    April

    ReplyDelete
  21. ၀က္သားတုတ္ထိုးကို ကုလားေလးမဆလာထည္႔လို႔ေတာ႔ မၿဖစ္ဘူးနဲ႔တူတယ္။ မရွိရင္ မထည္႔တာက ပိုေကာင္းလိမ္႔မယ္ေနာ္။
    နာနတ္ပြင္႔ထည္႕ရင္လဲ တရုတ္မဆလာမထည္႔လဲရပါတယ္။ နာနတ္ပြင္႔ကေတာ႔ ဘယ္ေနရာမဆို၀ယ္ရတာ လြယ္တယ္ေလ။

    ReplyDelete
  22. ေမ႔ေနလို႔။ ထန္းလွ်က္အစား သၾကားေလးထည္႔လဲရပါတယ္ ။

    ReplyDelete
  23. Thanks you so much I want to making ;)

    ReplyDelete
  24. တီဆြိေရ အဲ့နာနတ္ပြင့္က ဘယ္ေနရာမဆုိ ဆုိေတာ့ NTUC မွာေရာ ရလား ဟင္ english လိုဘယ္လုိေခၚလဲဟင္
    စီတီးေဟာဆုိလဲ ဘယ္ဆုိင္မွာ၀ယ္လုိ ့၇လဲခင္ဗ်

    ReplyDelete
    Replies
    1. City Hall မွာေတာ႔ေသခ်ာမသိဘူး။ HDB ေအာက္ထပ္ေတြမွာ ေရာင္းတဲ႔ ဆိုင္ေလးေတြမွာလဲ ရပါတယ္။ ကုလား ကုန္စံုဆိုင္ လိုဟာမ်ိဳးမွာလဲ ရပါတယ္။ NTUC မွာ ေသခ်ာေပါက္ရွိပါတယ္။ Star Anise လို႔ေခၚပါတယ္။

      Delete