Tuesday, March 22, 2011

ေအာ္ဇီ ပီအာ ေလွ်ာက္ရေအာင္ (၂) ...

လာမယ္႔ ဇူလိုင္လ (၁)ရက္ကေန႔ကစ အၾကံဳး၀င္မည္႔ ေအာ္စီပီအာ ေလွ်ာက္ၿခင္း Point system အသစ္ကို အပိုင္း(၂) အေနနဲ႔ ဆက္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ အပိုင္း (၁) ကအတိုင္း ကူးခ်ထားၿပီး ၿပင္ရမည္႕ေနရာမ်ားတြင္သာ ၿပင္ေရးေပးလိုက္ပါသည္။

General Skill Migration အတြက္ ေလွ်ာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ပထမဦးဆုံးအေနနဲ႕ အဓိကလုပ္ရမွာက ကိုယ္က အမွတ္ဘယ္ေလာက္ရသလဲဆိုတာ အရင္စစ္ေဆးရမွာျဖစ္ပါသည္။ Point System လို႕ေခၚပါတယ္။ ကိုယ္ေလွ်ာက္မဲ့ ဗီဇာ အမ်ိဳးအစားေပၚမွာ မူတည္ျပီးေတာ့ သူတို႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့ အမွတ္ရမွ ေလွ်ာက္သင့္တယ္လို႕ အၾကံေပးပါရေစ။ အဲဒီလိုအမွတ္တြက္တာကို ဘယ္ပြဲစားမွ ဆက္သြယ္စရာမလိုပါဘူး။ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ တြက္ၾကည့္လို႔ ရပါတယ္။ အေသးစိတ္ကို ေအာက္မွာ ရွင္းျပေပးပါမယ္။

အမွတ္တြက္ၾကည္႔ရေအာင္ (Point System Calculation)
General Skill Migrant Visa မွာ အျမင့္ဆုံးျဖစ္တဲ့ Skilled Independent Visa (Class VE, subclass 175) (သို႕) State sponsor 176 ကိုေလွ်ာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ အမွတ္ ၆၅ ရွိရမယ္လို႔ ခန္႔မွန္းေခ် သတ္မွတ္ထားပါတယ္။ အတိအက်ေတာ႔ မထြက္ေသးပါဘူး။ ေအာက္ကလင္႔ခ္မွာ အေသးစိတ္ ေရးထားပါတယ္။ အၾကမ္းဖ်င္း သြားတြက္ၾကည္႔ႏိူင္ပါတယ္။
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/pdf/points-fact.pdf

တျခားအဆင့္ေတြကိုလဲ ဆက္လက္ေျပာျပပါမယ္။ အခုေလာေလာဆယ္ အမွတ္ေတြကို ဘယ္လို အရယူတြက္ခ်က္ရမလဲဆိုတာ ေျပာျပရရင္

၁။ အသက္အရြယ္
ႏိုင္ငံတခုက သူ႔ႏိုင္ငံမွာ အေျခခ်ေနလိုတဲ့ လူေတြကို လက္ခံမယ္ဆိုရင္ အသက္အရြယ္ ငယ္ရြယ္သူေတြကို ဦးစားေပးတာ သဘာ၀ပါပဲ။ အသက္အရြယ္ ငယ္ရြယ္စဥ္မွာ သူႏိုင္ငံကို ေရာက္ရွိမယ္ဆိုရင္ သေဘာက်တာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ Migrant လုပ္ဖို႕ စဥ္းစားျပီဆိုရင္ ငယ္ရြယ္စဥ္မွာ ျပတ္ျပတ္သားသား စဥ္းစားျပီး လုပ္ကိုင္ဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။

အသက္ ၁၈ ႏွစ္မွ ၂၄ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၂၅
အသက္ ၂၅ ႏွစ္မွ ၃၂ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၃၀
အသက္ ၃၃ ႏွစ္မွ ၃၉ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၂၅
အသက္ ၄၀ ႏွစ္မွ ၄၄ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၁၅
အသက္ ၄၅ ႏွစ္မွ ၄၉ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၀ တို႕ျဖစ္ပါတယ္။

၂။ အဂၤလိပ္စာ ကၽြမ္းက်င္မွဳ (higher English Language ability)
တကယ္တမ္းဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ အဂၤလိပ္စာ အဆင့္အတန္းက မနိမ္႔က်ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့လည္း သူတို႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့ အဂၤလိပ္စာကၽြမ္းက်င္မွဳကို တိုင္းတာတဲ့ အရာက IELTS ပါပဲ။ ျမန္မာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား IELTS ကို ေျဖဖို႕ ၀န္ေလးၾကပါတယ္။ တကယ္တမ္း IELTS ေျဖဆိုတာ သိပ္မခက္ခဲလွေပမဲ့ အမွတ္မ်ားမ်ားရေအာင္ ေျဖဖို႕ေတာ့ ခက္ပါတယ္။ IELTS Result ေပၚမွာ ၾကည့္ျပီး အမွတ္ေပးတာမိုလို႕ IELTS ကို လည္း ေလးေလးနက္နက္ ေျဖေစလိုပါတယ္။
(အရင္က band 6 ရရင္ အမွတ္ေပးေပမဲ႔ ခု အသစ္ကေတာ႔ band 6 ကို အမွတ္မေပးေတာ႔ပါဘူး။ band 7 ရမွ ဆိုေတာ႔ အဂ`္လိပ္စာ ကြ်မ္းက်င္မွဳအရည္အခ်င္းကို မွ်င္႔တင္လိုက္တဲ႕သေဘာပါ။ ဘာသာစံု band 7 ရဖို႔ေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ခက္ပါတယ္။)
Superior English - IELTS 8 (not average, every subject should score 7 and above) = ၂၀ မွတ္

Proficient English - IELTS 7 (not average, every subject should score 7 and above) = ၁၀ မွတ္

Competent English - IELTS 6 (not average, every subject should score 6 and above)= ၀ မွတ္


၃။ ေအာ္ဇီမွာ လုပ္ဖူးတဲ႔ အလုပ္အေတြ႕အၾကဳံ

ေအာ္ဇီမွာ လက္ရွိေနထိုင္ေနသူေတြ အတြက္ အခြင္႔အေရးပိုေပးထားတဲ႔ သေဘာပါ။ အရင္ Point system အေဟာင္းမွာလဲ ပါပါတယ္။
ေအာ္ဇီလုပ္သက္ ၁ ႏွစ္ (ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ၂ႏွစ္ အတြင္း လုပ္ဖူးသူ) = ၅မွတ္

ေအာ္ဇီလုပ္သက္ ၃ ႏွစ္ (ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ၅ႏွစ္ အတြင္း လုပ္ဖူးသူ) = ၁၀မွတ္

ေအာ္ဇီလုပ္သက္ ၅ ႏွစ္ (ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ၇ႏွစ္ အတြင္း လုပ္ဖူးသူ) = ၁၅မွတ္



၄။ ေအာ္ဇီၿပင္ပ မည္သည္႔ႏိူင္ငံတြင္မဆို လုပ္ကိုင္ခဲ႔ဖူးသည္႕ အလုပ္အေတြ႔အၾကံဳ

ေအာ္ဇီၿပင္ပ လုပ္သက္ ၃ ႏွစ္ (ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ၅ႏွစ္ အတြင္း လုပ္ဖူးသူ) = ၅မွတ္

ေအာ္ဇီၿပင္ပ လုပ္သက္ ၅ ႏွစ္ (ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ၇ႏွစ္ အတြင္း လုပ္ဖူးသူ) = ၁၀မွတ္

ေအာ္ဇီၿပင္ပ လုပ္သက္ ၈ ႏွစ္ (ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ၁၀ႏွစ္ အတြင္း လုပ္ဖူးသူ) = ၁၅မွတ္


ဒီေနရာမွာ သက္ေသျပဖို႕ လိုအပ္တာကေတာ့ ကုမၸဏီက ေထာက္ခံစာ၊ pay slip ၊ ကိုယ္လုပ္တဲ့ အလုပ္မွာ တာ၀န္ယူရတဲ့ Responsibilities အနည္းဆုံး ၅ ခုနဲ႕ ကိုယ္ရဲ႕လုပ္သက္ေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေရးသား ျပီး တင္ျပရပါတယ္။

၅။ ပညာအရည္အခ်င္း
ၾသစေတ်းလ်မွာဘြဲ႕ရဖူးသူ (သို႕) ၾသစေတ်းလ်က အသိအမွတ္ၿပဳ တကၠသိုလ္တစ္ခုခုမွာ ဘြဲ႕ရဖူးသူဆိုရင္
ေဒါက္တာဘြဲ = ၂၀ မွတ္၊
မာစတာနဲ႕ ဘတ္ခ်္လာ = ၁၅ မွတ္ နဲ႕
ဒီပလိုမာ (အနည္းဆုံး ၂ ႏွစ္တက္ခဲ့သူ) ဆိုရင္ = ၁၀မွတ္ ေပါင္းထည့္ေပးရပါတယ္။

၆. ေအာ္ဇီမွာ ေက်ာင္းတက္ဖူးသူေတြအတြက္
ေအာ္ဇီမွာ full time ၂ႏွစ္ တိတိ တက္ဖူးရင္ ၅ မွတ္ထပ္ေပါင္းေပးပါတယ္။

၇။ ဘာသာစကား ကၽြမ္းက်င္မွဳ
ဘာသာစကားကြ်မ္းက်င္မွဳအတြက္ ၅ မွတ္ရပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ ဘာသာစကား ဆိုရာမွာ ကိုယ္က ျမန္မာလူမ်ိဳးျဖစ္လို႕ ျမန္မာဘာသာကေန အဂၤလိပ္စာ၊ အဂၤလိပ္စာကေန ျမန္မာစာကို သဒၵါနည္းက်စြာ အျပန္ျပန္ အလွန္လွန္ ဘာသာျပန္ႏုိင္ျခင္းကို ဆိုလိုတာပါ။ ရမဲ့ အမွတ္က ၅ မွတ္ထဲျဖစ္ျပန္ စာေမးပြဲ ေျဖရမွာ ဆိုေတာ့ အဲဒီအတြက္ အခ်ိန္ကုန္ခံျပီး လုပ္ဖို႕ အားမေပးလိုပါဘူး။

၈။ကိုယ့္ရဲ႕ ပါတနာ (Spouse) ရဲ႔ အရည္အခ်င္း
ကိုယ့္ရဲ႕ ပါတနာရဲ႔ ကြ်မ္းက်င္မွဳကလည္း ကိုယ့္လိုပဲ၊ General Skilled Migration အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြ ျပည့္စုံေနရင္ ေနာက္ထပ္ ၅ မွတ္ ေပါင္းထည့္ေပးပါတယ္။ အဲဒီအမွတ္ရဖို႔ ပါတနာက IELTS ေၿဖ၊ အနည္းဆံုး ၄.၅ ရရပါမယ္။ မေၿဖခ်င္သူေတြ အမွတ္မရပါဘူး။ မေၿဖခ်င္သူေတြ ေလွ်ာက္လႊာတင္ခ်ိန္ကတည္းက ေအာ္ဇီေဒၚလာ ၃၅၇၅ ၾကိဳေပးရပါမယ္။ သင္တန္းေၾကးၿဖစ္ပါတယ္။ ေအာ္ဇီေရာက္မွ အဂၤလိပ္စာ သင္တန္းေတြ တက္ရပါမယ္။

၉။ လုပ္သက္အေတြ႔အၾကံဳ ကြ်မ္းက်င္မွဳ (အထူး)
ဒီအတြက္ ၅မွတ္ထပ္ေပးပါတယ္။
ေအာ္ဇီက professional အဖဲြ႔အစည္းေတြက အသိအမွတ္ၿပဳ ကြ်မ္းက်င္မွဳဆိုင္ရာ လက္မွတ္ရၿပီးသူေတြ ၿဖစ္ႏိူုင္ပါတယ္။

၁၀။ Sponsorship by state or territory government
အရင္က subclass 175 အတြက္ အမွတ္မၿပည္႔ရင္ subclass 176 အေနနဲ႔ state sponsor ကေန အမွတ္ယူရသလိုပဲ ခုအသစ္ကလဲ အဲဒီအတြက္ ၅မွတ္ ထပ္ရပါတယ္။

၁၁။ ေဆြမ်ိဳး စပြန္စာ
ေအာ္ဇီမွာ လက္ရွိေနထိုင္သူ ႏိူင္ငံသား (သို႔) PR ေဆြမ်ိဳးနီးနီးစပ္စပ္ေတြက ေထာက္ခံေပးရင္ အဲဒီအတြက္ ၁၀ မွတ္ ရပါတယ္။

၁၂။ ကိုယ္ေလွ်ာက္တဲ႔ ေဒသမွာ ေက်ာင္းတက္ဖူးရင္
အဲဒီအတြက္ ၅ မွတ္ထပ္ေပးပါတယ္။


အမွတ္ေတြေပါင္းၾကည္႔ရေအာင္ ...
ကဲ အမွတ္ေတြကို ဘယ္လိုတြက္ရသလဲ ဆိုတာ ေျပာျပီးတဲ့ အခါမွာ အမွတ္ဘယ္ေလာက္ရသလဲ ဆိုတာ ေပါင္းၾကည့္လိုက္ပါဦး။

၁. Skilled Independent GSM Visa, Class VE, Subclass 175 ႏွင္႔
၂. Skilled Sponsored GSM Visa, Class VE, Subclass 176 အတြက္ ၂ခုစလံုး အမွတ္ ၆၅ ရမယ္ဆိုလ်င္ ဗီဇာ ေလွ်ာက္လို႕ရပါျပီ။ အေပၚက ေျပာတဲ့ ဗီဇာေတြက ဗီဇာရရင္ ပီအာ (Permanent resident) အျဖစ္ ကိုယ္ရယ္၊ မိသားစု သားသမီးေတြ (အသက္ ၁၈ ႏွစ္ေအာက္) ပါ ပီအာ ေပးအပ္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

လိုအပ္တဲ႕ စာရြက္စာတမ္းေတြ စုေဆာင္းရန္ (Requirement Document Collection)
ကၽြန္ေတာ္ ေျပာခဲ့တာေတြက အမွတ္တြက္တာပဲ ရွိပါေသးတယ္။ အမွတ္တြက္ၾကည့္လို႕ ကိုယ္ရတဲ့ အမွတ္က သူတို႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ေဘာင္၀င္ေနျပီဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ Migration Visa ေလွ်ာက္ဖို႕ ျပင္ဆင္ၾကရေတာ့မွာပါ။

၁။ ၾသစေတ်းလ် ပီအာ ေလွ်ာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မရွိမျဖစ္နဲ႕ အေရးၾကီးဆုံးလိုအပ္တာကေတာ့ IELTS General Training စာေမးပြဲ ေျဖရပါမယ္။ အဂၤလိပ္စာကို ေလ့လာရပါမယ္။ Listening, Reading, Writing and Speaking Score ေတြအားလုံး အနည္းဆုံး ၇မွတ္ရေအာင္ ေျဖရမွာပါ။ ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာေတာ့ British Council မွာ အဲဒီစာေမးပြဲေတြ သြားေျဖလို႕ရပါတယ္။ စာအုပ္စာတမ္းနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး အင္တာနက္မွာ လြယ္လင့္တကူလိုက္ရွာလို႕ရပါတယ္။ ေလ့က်င့္စရာ စားေမပြဲ ေမးခြန္းေတြလဲ အမ်ားၾကီးပါ။

၂။ IELTS စာေမးပြဲ ေျဖဆိုျပီးသြားလို႕ လိုအပ္တဲ့ အမွတ္ရျပီဆိုရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေနာက္တလွမ္းအေနနဲ႕ ဆက္လက္လုပ္ရမွာကေတာ့ ကၽြမ္းက်င္မွဳ စစ္ေဆးျခင္း (Skilled Assessment) လုပ္ရပါမယ္။

က။ အင္ဂ်င္နီယာမ်ားဆိုရင္ Australian Engineer
(http://www.engineersaustralia.org.au/) VETASSEASSE (http://www.vetassess.com.au/)
ခ။ နာမ္စ္ ေတြဆိုရင္ Australian Nursing and Midwife Council (http://www.anmc.org.au/)
ဂ။ ေဒါက္တာမ်ား အတြက္ Australian Medical Council (http://www.amc.org.au/)
ဃ။ ကြန္ျပဴတာသမားမ်ားအတြက္ Australian Computer Society (http://www.acs.org.au/)
င။ Account သမားမ်ားအတြက္ CPA Australia (http://www.cpaaustralia.com.au/cps/rde/xchg)

စတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းေတြမွာ မိမိတို႕ရဲ႕ ဘြဲ႕၊ နဲ႕ အလုပ္အကိုင္ေတြက Australian Standard နဲ႕ တူညီပါတယ္ဆိုတဲ့ အေၾကာင္း Skilled Assessment လုပ္ရပါမယ္။ ေပးထားတဲ့ ဆိုဒ္ေတြသြားျပီးေတာ့ Immigration အတြက္ လိုအပ္ခ်က္မ်ားဆိုတဲ့ ေနရာေတြမွာ ရွိတဲ့ ေဖာင္ေတြ၊ လိုအပ္တဲ့ ဘြဲလက္မွတ္ေတြ၊ အေတြ႕အၾကဳံနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ အေထာက္အထား၊ Essay မ်ား ေရးသားတင္ပို႕ျပီး အစစ္ေဆးခံရပါမယ္။ ေအာ္စီေဒၚလာ ၂၅၀ ေလာက္ကေန ၁၀၀၀ ပတ္၀န္က်င္းေလာက္ ကုန္တတ္ပါတယ္။

၃။ ရထားသမွ် ဘြဲ႕လက္မွတ္ေတြ၊ Transcripts ေတြကို မိမိ ေနထိုင္ရာ မွာရွိတဲ့ ႏိုၾတီေရွ႕ေနမ်ားထံသြားျပီး ႏိုၾတီလုပ္ပါ။ မိမိတင္မကဘူး။ မိမိပါတနာ (Spouse) အတြက္ပါ လုပ္ပါ။

၄။ အသက္ ေထာက္ခံခ်က္နဲ႕ ပတ္သက္ျပီးေတာ့ ကိုယ့္ရဲ႕ ေမြးစာရင္း ၊ ပါတနာ၊ သားသမီး တို႕ရဲ႕ ေမြးစာရင္းေတြကို ျမန္မာျပည္မွာ ဘာသာျပန္ျပီး ေတာ့ ႏိုၾတီ လုပ္ဖို႕ လုိအပ္ပါတယ္။

၅။ လိုအပ္တဲ့ စာရြက္စာတမ္းေတြ ျပည့္စုံျပီလား မျပည့္စုံေသးဘူးလားဆိုတာ ေသခ်ာစြာ စစ္ေဆးဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။
က။ ေလွ်ာက္လႊာ (http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1276.pdf)
ခ။ ေလွ်ာက္လႊာခ (http://www.immi.gov.au/allforms/990i.htm)

ဂ။ ေမြးစာရင္း ႏိုၾတီလုပ္ျပီးသား
ဃ။ Skilled Assessment (သက္ဆိုင္ရာ အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္ အလိုက္)
င။ လက္ရွိ အလုပ္မွ ေထာက္ခံစာ ႏွင့္ လုပ္သက္အတြက္ အေထာက္အထား
စ။ မိမိိရဲ႕ လက္ရွိ စီဗြီ (Resume)
ဆ။ မိမိ ဘာသာ Point Test လုပ္ထားေသာ Web Link
ဇ။ IELTS Band Score Original
စ်။ မိမိ ဇနီး (၀ါ) ေယာက္်ား ၏ လုပ္ငန္းအေတြ႕အၾကဳံ နဲ႕ ဘြဲလက္မွတ္မ်ား
ည။ မိမိ၏ ဘြဲ႕လက္မွတ္မ်ား
ဋ။ မိမိ မိသားစု အားလုံး၏ ပါတ္စ္ပို႕စ္ မိတၱဴ မ်ား (စာရြက္တိုင္းတြင္ လက္မွတ္ထိုးရန္လိုအပ္ပါသည္။)

ေလွ်ာက္ရမည္႔လိပ္စာ
တျခား မိမိ တင္ျပလိုေသာ စာရြက္စာတမ္းမ်ားအားလုံးကို ျပည့္စုံသြားျပီဆိုလ်င္ အြန္လိုင္းကပဲ ျဖစ္ျဖစ္ စာတိုက္ကပဲ ျဖစ္ျဖစ္ လွမ္းေလွ်ာက္လို႕ရပါျပီ။ ေလွ်ာက္ရမဲ့လိပ္စာကေတာ့

By post:
Adelaide Skilled Processing Centre
Department of Immigration and Citizenship
GPO Box 1638
Adelaide SA 5001, AUSTRALIA

By courier:
Adelaide Skilled Processing Centre
Department of Immigration and Citizenship
4th Floor, 55 Currie Street.
Adelaide SA 5000. AUSTRALIA

အဂၤလိပ္လို အေသးစိတ္ သြားဖတ္ခ်င္ရင္ ...
ေအာက္က လင္႔ခ္မွာ Skilled – Independent (Migrant) Visa (Subclass 175) နဲ႔ ပတ္သတ္တာေတြ အားလံုး အေသးစိတ္သြားဖတ္ႏိူင္ပါတယ္။
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/

Skilled – Sponsored (Migrant) Visa (Subclass 176) အတြက္ ေအာက္က လင္႔ခ္မွာ သြားဖတ္ႏိူင္ပါတယ္။

ေနာင္မွာ လိုအပ္မဲ႔ စာရြက္စာတမ္းေတြ
ယခုလက္ရွိေနထိုင္တဲ႔ႏိူင္ငံ၊ ယခင္ေနခဲ႔တဲ႔ ႏိူင္ငံမ်ားထံက ၿပစ္မွဳကင္းရွင္းေၾကာင္းေထာက္ခံစာ၊ က်န္းမာေရး ေဆးစစ္ခ်က္မွတ္တမ္း (၃လ အတြင္း ၿဖစ္ရပါမယ္) တို႔ကို ေနာက္ပိုင္းအဆင္႔ေတြမွာ ေတာင္းပါမယ္။ ၃လအတြင္းၿဖစ္လို႔ သူတို႔ဆီက ေတာင္းမွပဲ သြားစစ္ေဆးေစခ်င္ပါတယ္။

အာလုံး ကံေကာင္းၾကပါေစ။
New point system နဲ႔ ပတ္သတ္လို႔ မရွင္းတာရွိရင္ အေမး၊ အေၿဖ (Frequently Ask Questions) မွာ သြားဖတ္ႏိူင္ပါတယ္။
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/pdf/points-testfaq.pdf

21 comments:

  1. Thank you for the details MaMaSweet.

    ReplyDelete
  2. Thanks a lot for your Post.
    Very helpful.

    ReplyDelete
  3. Skilled Assessment အဆင့္ကို သိပ္မရွင္းလို႔အစ္မ.. သူတို႔လိုတဲ့ စာရြက္ေတြ ပို႔ေပးလိုက္ရင္ ျပီးေရာလားရွင့္.. ပုံမွန္ ဘယ္ေလာက္ ၾကာတတ္ပါသလဲရွင့္..

    ReplyDelete
  4. Skill assessment က သက္ဆိုင္ရာ ၀က္ဘ္ဆိုဒ္ကို သြားျပီးရင္ Migrant package ဆိုတာရွိတယ္။ အဲဒီမွာ ဘာလုပ္ရမလဲဆိုတာကို အေသးစိတ္ေရးထားပါတယ္။ ဥပမာ အင္ဂ်င္နီယာဆိုရင္ ကိုယ္ assessment လုပ္ခ်င္တဲ့ Filed မွာ လုပ္သက္ကာလအတြင္း ကိုယ္လုပ္ခဲ့ရတဲ့ Project ေတြကို အင္ဂ်င္နီယာ တစ္ေယာက္အေနနဲ႕ ဘယ္လို ေျဖရွင္းခဲ့သလဲဆိုတာ ကို သူတို႕သတ္မွတ္ထားတဲ့ Essay ပုံစံအတိုင္း စာလုံးေရ ၂၅၀၀ ခန္႕ ၃ ပုဒ္ ေရးေပးရတာပါ။ နည္းနည္းခက္ပါတယ္။ေက်ာင္းမွာ Term paper ေရးသလိုပါပဲ။ ျပီးရင္ IELTS နဲ႕ လိုအပ္တဲ့ စာရြက္စာတမ္းမ်ားကို ပို႕ျပီး ေလွ်ာက္လႊာတင္ရတာပါ။ (http://www.engineersaustralia.org.au/about-us/role-activities/msa/msa_home.cfm/) အင္ဂ်င္နီယာ (အိုင္တီ မဟုတ္ပါ) ဆိုရင္ေတာ့ အဲဒီကို သြားၾကည့္လိုက္ပါ။

    ေမာင္ျခိမ့္

    ReplyDelete
  5. Hi brother,
    Thanks for your sharing.
    Pls kindly answer my queries below:
    1)For Item 4, the working expeirence counts for total years of experience(ie, any company), or experience only in one(last) company?
    2)How about if I am not able to produce any letters(recommendation) from my current job, except payslips?
    3)Can you let me know the agent to contact in Singapore?
    Thanks.

    ReplyDelete
  6. (၁) Skilled Assessment လုပ္တဲ့ ရာထူးနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး အလုပ္အေတြ႕အၾကဳံ စုစုေပါင္းကို ဆိုလိုတာပါ။ ဥပမာ Mechanical engineer အျဖစ္နဲ႕ ကုမၸဏီ A မွာ လုပ္သက္ ၃ႏွစ္၊ M&E Project Engineer အေနနဲ႕ ကုမၸဏီ B မွာ လုပ္သက္ ၂ ႏွစ္ ဆိုရင္ Mechanical engineer အျဖစ္ Assessment လုပ္ျပီး စုစုေပါင္း လုပ္သက္ ၅ ႏွစ္ျပလို႕ရပါတယ္။

    (၂) Recommendation Letter မဟုတ္ေတာင္မွ လက္ရွိကုမၸဏီကေန ဘယ္ေန႕ ဘယ္ရက္ကေန အလုပ္စ၀င္တယ္၊ ဘာရာထူးနဲ႕ ဘယ္Job Function ေတြ ထမ္းေဆာင္ေနတယ္ဆိုတဲ့ စာတင္ျပႏိုင္ရင္ အဆင္ေျပပါတယ္။ အဲဒီ စာေလးေတာင္မွ မထုတ္ေပးႏိုင္ဘူးဆိုရင္ ေနာက္ဆုံးလက္နက္အျဖစ္ အလုပ္၀င္တုန္းက Contract လက္မွတ္ထိုးထားတဲ့ စာခ်ဳပ္ကို တင္ျပဖို႕ေတာ့ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လုပ္ခဲ့ဖူးသမွ် အလုပ္ေတြရဲ႕ Contract Agreement ကို တင္ျပႏုိင္ဖို႕ လိုအပ္ပါလိမ့္မယ္။

    (၂) လြန္ခဲ့တဲ့ တပါတ္က ကၽြန္ေတာ္အသိ လွမ္းေမးတဲ့ Agent ကေတာ့ OCSC GLOBAL PTE LTD
    1 Scotts Road, #26-10 Shaw Centre, Singapore 228208. Orchard မွာ ရွိပါတယ္။ Agent Fees အေနနဲ႕ SGD 2700 ေတာင္းပါတယ္။ Application fees & Assessment fees ကေတာ့ ကိုယ္ဘာသာကိုယ္ ေပးေပါ့။ ကၽြန္ေတာ္အေနနဲ႕ Agent ကို ေၾကာ္ျငာေပးတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကဳံၾကိဳက္လို႕ လြယ္တာနဲ႕ ေပးလိုက္တာပါ။ Agent နဲ႕ ကၽြန္ေတာ္နဲ႕ ဘယ္လိုမွ မပါတ္သက္ပါ။ ေကာင္းမေကာင္းကေတာ့ ကိုယ္ဘာသာကိုယ္ ဆုံးျဖတ္ပါ။

    ေမာင္ျခိမ့္

    ReplyDelete
  7. Dear Ko Chaint, noted and really appreciate for the info and sharing. Thanks and all the best to you and your family.

    ReplyDelete
  8. Thanks Much Saya Pwa !
    Move faster, young fellows of AITians have settled there.
    K. Latt

    ReplyDelete
  9. Dear U Chaint

    please i need your help? may i know good canada immigrant agent in singapore?
    i choose canada bec IELTS band is lower than AUSTRALIA.only main applicant need IELTS.

    isn't ture?

    thanks

    ReplyDelete
  10. အရင္တုန္းကေတာ့ ကေနဒါနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး ေသေသခ်ာခ်ာ ေလ့လာခဲ့တယ္။ အခုေတာ့ ဥပေဒေတြေျပာင္းေနလို႕ ကၽြန္ေတာ္ ေသေသခ်ာခ်ာ မသိဘူး။ ဟုတ္မယ္ထင္ပါတယ္။
    အေပၚက ကၽြန္ေတာ္ေပးထားတဲ့ agent ဆီမွာလည္း ေမးရင္ရပါတယ္။ အဲဒီ agent ေတြက လုပ္ျပီဆိုရင္ ၂ ခုလုံး လုပ္ပါတယ္။

    ေမာင္ျခိမ့္

    ReplyDelete
  11. ဇူလိုင္March 24, 2011 at 12:17 AM

    အင္း....ဦးျခိမ္. ပြဲစားလုပ္လို.ရျပီ....စိတ္ကူးမလြဲနဲ.ေနာ္..ေအာ္စီ ေခတ္စားေနတာ။ part time လုပ္ရင္ေတာင္မဆိုးဘူး။

    ReplyDelete
  12. ဟားဟား... လြန္ခဲ့တဲ့ ၃ႏွစ္ေလာက္က စိတ္၀င္စားခဲ့ေသးတယ္။ ေအာ္စီက ပြဲစားလုပ္မယ္ဆိုရင္ သူတို႕အသိအမွတ္ျပဳလက္မွတ္ ရွိမွ လုပ္လို႕ရတာေလ။ အဲဒီလက္မွတ္ရဖို႕ကလဲ ေအာ္စီမွာ ေရွ႕ေနျဖစ္မွ ရမွာဆိုေတာ့ အဆင္မေျပဘူး။
    ေနအုန္း ေလ့လာလိုက္အုန္းမယ္။ ေရွ႕ေနတစ္ေယာက္ေယာက္နဲ႕ တြဲဖက္ျပီးေတာ့ ျမန္မာမ်ားအတြက္ ပြဲစားဆိုျပီးေတာ့ လုပ္ရင္ေကာင္းမလားလို႕...။
    ဘာပဲ ေျပာေျပာ ကိုယ့္ျမန္မာေတြကို ကိုယ္တတ္ႏိုင္သမွ် ႏွဳတ္၏ေစာင့္မျခင္း လုပ္ခြင့္ရတာကုိပဲ ေက်နပ္ပါတယ္။ အခက္အခဲရွိရင္ အခ်ိန္မေရြးဆက္သြယ္ပါ။ တတ္ႏိုင္သေလာက္ အၾကံေပး အကူအညီေပးပါမယ္။

    အခုေတာင္ အၾကံေပးခ ေတာင္းရင္ ေကာင္းမလားလို႕ စဥ္းစားေနတယ္... း)

    ေမာင္ျခိမ့္

    ReplyDelete
  13. ha ha

    I also thinking of canada, lazy to study IELTS and not too sure to get even 6.5

    ReplyDelete
  14. I also think of Canada, lazy to sit IELTS and not too sure to get even 6 or 6.5.

    Thank you for your post and reply comments.

    ReplyDelete
  15. When are you going to write detail about the difference between Singapore & Australia?
    We r waiting to read.
    thanks in advance

    ReplyDelete
  16. ေအာ္ဇီကို မေရာက္ေသးလို႔ ၿခားနားခ်က္ အေသးစိတ္ကို ေသခ်ာမသိေသးပါဘူး ေမာင္ေက်ာ္ေဇာေရ။ ေရာက္ၿပီးရင္ေတာ႔ ေရးၿဖစ္မွာပါ။

    ReplyDelete
  17. Hi U Chaint and TTsweet,
    I am regular slient reader of ur blog. All the information that u gave is so useful to me. I would like to ask you about subclass 176 Skilled Sponsor Visa. For my case, my friend's friend can be Sponsor to my application. Is that possible? Can you tell me difference between State Government Nomenation and Relative Sponsorship? I found out the Form 1277 that shows the Sponsor should be relative and step parents or brother....
    As per ur blog, u applied PR under subclass 176. For ur case, did ur agent find sponsor for u or u find urself?
    Can u give me suggestion? Should I contact agent or apply myself?
    I hope that u will response my question soon!

    Best of luck for two of u and ur little princess:))


    Thanks & Regards,
    Khine

    ReplyDelete
  18. ကၽြန္ေတာ္သိထားသေလာက္ ေဆြမ်ိဳးမွ လြဲျပီးေတာ့သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြကေန စပြန္ဆာလုပ္တာမ်ိဳးမရပါဘူးခင္ဗ်ာ။ မိမိရဲ႕ ေဆြမ်ိဳးရွိခဲ့ရင္ေတာင္မွ ကိုယ့္အတြက္ အမွတ္ပိုရတာပဲ ရွိပါတယ္။ က်န္တဲ့ အမွတ္ေတြကို မိမိရဲ႕ ပညာအရည္အခ်င္း အလုပ္ လုပ္သက္အေတြ႕အၾကဳံ နဲ႕ အဂၤလိပ္စာကၽြမ္းက်င္မွဳမ်ားကေန ျဖည့္စည္းရမွာပါ။

    ေအးဂ်င့္နဲ႕ ဆက္သြယ္သင့္သလား မသင့္လားဆိုတာကေတာ့ မိမိသေဘာအတိုင္းပါပဲ။ ကိုယ္က ကိုယ္လုပ္ရမဲ့ ေလွ်ာက္လႊာလုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ကၽြမ္းက်င္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ေအးဂ်င့္မလိုအပ္ပါဘူး။ ေအးဂ်င့္ဆိုတာ ကိုယ္ကို အၾကံေပးရုံ ေလွ်ာက္လႊာတင္ေပးရုံကလြဲျပိး က်န္တာ အကူအညီ မေပးႏိုင္ပါဘူး။ လိုအပ္တာက ကိုယ္ဘာသာကိုယ္ျဖည့္စည္းရမွာပါ။ ေဖာင္ျဖည့္တာမွာ ေအးဂ်င့္က အကူအညီ အၾကံေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ရဲ႕ ဘြဲ႕နဲ႕ အလုပ္နဲ႕ ပတ္သက္ျပီး အသိအမွတ္ျပဳမွဳအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အက္ေဆးေတြ ကို ကိုယ္ဘာသာကိုယ္ ေရးရမွာပါ။ ေအးဂ်င့္က ဘာမွ လုပ္ေပးလို႕မရပါဘူး။

    ေနာက္ျပီး ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေလွ်ာက္တဲ့ State Government Sponsor ဆိုတာ အဲဒီ State မွာ လိုအပ္တဲ့ အလုပ္အကိုင္ေတြကို ေရးထားပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္က သူတို႕သတ္မွတ္ထားတဲ့ အရည္အခ်င္းနဲ႕ ကိုက္ညီလို႕ စပြန္ဆာေပးပါဆိုျပီး State ကို ေလွ်ာက္လႊာတင္ရတာပါ။ စပြန္ဆာဆိုတာလည္း ကၽြန္ေတာ္သည္ State မွ လိုအပ္ေသာ အလုပ္အကိုင္ အရည္အခ်င္းတို႕ႏွင့္ ျပည့္စုံေသာသူျဖစ္ပါသည္ဆိုတာပါပဲ။ လိုအပ္တဲ့ အမွတ္ေပၚမွာ မည္သို႕မွ် အက်ိဳးသက္ေရာက္မွဳ မရွိပါ။
    အေပၚမွာ ေျပာခဲ့သလို ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ လိုအပ္တဲ့ အမွတ္ျပည့္မျပည့္က ပညာ အရည္အခ်င္း လုပ္သက္ အလုပ္ နဲ႕ အဂၤလိပ္စာ ကၽြမ္းက်င္မွဳသာလ်င္ အဓိက ျဖစ္ေၾကာင္း ျပန္ၾကားလိုက္ပါတယ္။

    ေမာင္ျခိမ့္

    ReplyDelete
  19. U chaint and TTSweet,
    I am a reader of TTsweet's blog since 2010. Currently i am in Malaysia and now i am interested to apply PR to Australia. I gone through with agent and read a lot of info about Australia. I have PhD and work at University for two years. Agent said that i can apply at Northern Territory which is Darwin area and could get job at Darwin Uni. But he mentioned that i need to stay there three years and after that i will get PR. i do not have info for this and if you do not mind, could you tell me how it is. I knew that it could not be easy for you to say since this post was posted 2011. Thank you and may you and your family well and happy always!

    Regards,

    Mie mie

    ReplyDelete