Friday, March 25, 2011

မုန္႔ဖက္ထုပ္ ပူပူေႏြးေႏြး စားရေအာင္ ...

မုန္႕ဖက္ထုပ္ဆိုတာ ၿမန္မာၿပည္မွာေနတံုးက ညအခ်ိန္က်မွ မုန္႕ဖက္ထုပ္ပူပူေလးဆို ေအာ္ၿပီး တစ္အိမ္တက္ဆင္း ေရာင္းတတ္ၾကတာပါ။ မုန္႕ဖက္ထုပ္က ဖက္နံ႔သင္းသင္းေလးကို အလြန္ၾကိဳက္ပါတယ္။ ဒီေရာက္ေတာ႔ မုန္႔ဖက္ထုပ္လည္း မစားရေတာ႔ၿပီ။ ၿမိဳ႔ထဲဖက္ထြက္ဖို႔ပ်င္းေတာ႔ ပင္နီစူးလားဘက္လဲ မေရာက္တာၾကာၿပီ။ ေရာက္ၿပန္ေတာ႔လည္း စားစရာေတြ မ်ိဳးစံုစားရင္းနဲ႔ မုန္႔ဖက္ထုပ္၀ယ္ဖို႕ကေမ႔ၿပီ။

ဒါနဲ႔ တစ္ခါတစ္ေလ အရမ္းစားခ်င္လာေတာ႔ သတိရတံုးေလး ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ပဲ လုပ္စားလိုက္ရသည္ း)

အုန္းသီး တစ္ၿခမ္းကို ကုန္ေအာင္ ၿခစ္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ဆိုင္ကေန ၿခစ္ၿပီးသား၀ယ္ရင္လဲရပါတယ္။ ဒယ္အိုးထဲ မီးအေနေတာ္ထား၊ သၾကားမ်ားမ်ား နဲ႔ အုန္းသီးကို ယိုထိုးပါတယ္။ ယိုဆိုေပမဲ႔ ေရမပါအေၿခာက္ဆိုေတာ႔ အုန္းမွန္ကူလို ကြ်တ္ကြ်တ္ေလး ၿဖစ္ေနပါတယ္။ ေရပါရင္ မုန္႔အထဲထည္႔တဲ႕ေနရာမွာ မုန္႕ႏွစ္ေတြေရေပ်ာ္ၿပီး ထာပနာ မလံုမွာစိုးလို႕ ေၿခာက္ေၿခာက္ေလးလုပ္ထားရပါတယ္။

အုန္းယို ထာပနာ


အမွဳန္႔ထုတ္ေတြက ေတာ႕ စလံုးမွာ ေအာက္ထပ္က ဆိုင္ေလးေတြမွာ ၀ယ္မလား၊ NTUC မွာ ၀ယ္မလား အင္မတန္ေပါပါတယ္။

မုန္႔လံုးေရေပၚ လုပ္နည္းကားအတိုင္း ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔၄ဆ၊ ဆန္မွဳန္႔တစ္ဆ ေရနဲ႕နာေအာင္ေရာနယ္ၿပီး ခဏႏွပ္ထားပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာရြက္ေတြကို ပထမဆံုး ေပ်ာ႕သြားေအာင္ ေရနဲ႔ေပါင္းပါတယ္။ ၅မိနစ္ေလာက္ အဖံုးေလးပိတ္ၿပီးေပါင္းပါတယ္။ ေနာက္မိွဳ႔ဆို ငွက္ေပ်ာရြက္က မုန္႔ထုပ္ေနတံုး အထိမခံ အလြန္ကဲြလြယ္လို႕ပါ။
ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ၇လက္မ ပတ္လည္ေလးေတြ ကတ္ေၾကးနဲ႔ ညွပ္ထားပါတယ္။မုန္႔ထုပ္တဲ႔အခါ ဖက္ခြာတဲ႔အခါမကပ္ေအာင္ ဖက္ကို ဆီနဲ႔ အရင္ သုတ္လိမ္းေပးထားပါတယ္။


မုန္႔နယ္ထားတာကေန လက္တစ္ဆုတ္စာေလာက္ အေနေတာ္ယူၿပီး လံုးၿပီး အလည္မွာ အေခါင္းေပါက္ေလးလုပ္ၿပီး
အုန္းယိုထည္႔ပါတယ္။ ခ်ိဳေအာင္ မုန္႔ေပၚကို ေပါက္မထြက္တဲ႔အထိ အုန္းယိုမ်ားမ်ား ထာပနာထည္႔ၿပီး မုန္႔နဲၿပန္ပိတ္ၿပီး ၿပန္လံုးပါတယ္။



ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ကေတာ႔ေလးလုပ္ပါတယ္။ ေအာက္ဆံုးကအခြ်န္ေလးကို မုန္႔၀င္ေအာင္ အရင္ၿဖည္႔ပါတယ္။ ေနာက္ေတာ႔ မုန္႔ထာပနာၿပီးလုံးထားတာကို ကေတာ႕ထဲထည္႔ပါတယ္။ မုန္႕ကို ကေတာ႔ပံုသံုးေၿမွာင္႔ေလးၿဖစ္ေအာင္ အေပၚကေန လက္နဲ႔ အသာဖိေပးပါတယ္။ၿပီးေတာ႔ ပိုေနတဲ႔ ငွက္ေပ်ာရြက္အနားေတြနဲ႔ ပံုမွာ ၿပထားတဲ႔အတိုင္း ၿပန္ပိတ္ၿပီး သြားၾကားထိုးတံေလးနဲ႔ အရြက္ေတြ ေၿပမသြားေအာင္အသာေလးထိုးၿပီး ေပါင္းမဲ႔ စကာထဲ စီထည္႔ပါတယ္။








ၿပီးရင္ ေအာက္က ေရခံအိုးထဲ ေရထည္႔ (အေပၚက မုန္႔ထုပ္ကို ေရမထိေအာင္ ဂရုစိုက္ထည္႔ပါ) အေပၚက မုန္႔ဖက္ထုပ္စကာ တင္၊ အဖံုးလံုေအာင္အုပ္ၿပီး ေပါင္းႏိူင္ပါၿပီ။ အဖံုးလံုရင္ နာရီ၀က္ေလာက္ေပါင္းရင္ က်က္ပါတယ္။ အဖံုးမလံုရင္ေတာ႔ ၄၅ မိနစ္ေလာက္ေပါင္းရပါတယ္။ ေပါင္းအိုးနဲ႔ေပါင္းရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
ဒီလို ထမင္းေပါင္းအိုးက steam cooker ေလးေတြနဲ႔ ေပါင္းလဲ အလြန္ၿမန္ပါတယ္။






မုန္႔ဖက္ထုပ္ ဖက္နံ႕သင္းသင္း ပူပူေႏြးေႏြး စားလို႔ရပါၿပီရွင္။ အားေပးၾကပါဦး။

23 comments:

  1. Thanks so much, sis. I have always loved to see all your cooking post. I'll try making it :)

    ReplyDelete
  2. ၾကိဳက္စ္စစစစ္ ..

    ReplyDelete
  3. ေကာင္းမွေကာင္း..... ေၾသာ္ဇီ ေရာက္ရင္လည္း ခ်က္စားတာေလးေတြ တင္ဦးေနာ္ တီဆြိ
    ေၾသာ္....လြမ္းလုိ႔ က်န္ရစ္ခဲ့မွာကုိ..........

    ReplyDelete
  4. း) စားခ်င္တယ္..တီဆြိရယ္

    ReplyDelete
  5. မုန္ ့ဖက္ထုတ္လုပ္နည္းက ခက္တယ္ဗ်ိဳ ့ ၊ ေၾသာ္ဇီကုိ မေျပာင္းခင္ နုတ္ဆက္ပြဲအေနနဲ. မုန္ ့ဖက္ထုတ္ ၊ ၀က္သားထုတ္ထိုးလုပ္ျပီးေကြ်း ၊ ဒါျဗဲ ....

    ReplyDelete
  6. သူငယ္ခ်င္းလုပ္ျပလိုက္ေတာ့ ခုခ်က္ခ်င္းကို မုန္ ့ဖက္ထုတ္ ထလုပ္စားခ်င္သြားတယ္... အပင္ေလးရွိေသးတယ္ေနာ္... ဒီအပတ္လာျဖစ္မလားမသိဘူး

    ReplyDelete
  7. မၾကာခင္အတုယူ လုပ္စားပါေတာ့မယ္။
    ေက်းဇူးပါရွင္။

    ReplyDelete
  8. အၿဖဴေရာင္နတ္သမီးMarch 26, 2011 at 1:36 AM

    မုန္႕ဖက္ထုပ္ လာစားသြားပါတယ္..
    း)

    ReplyDelete
  9. ေက်ာက္ဖက္ထုပ္March 26, 2011 at 2:24 AM

    ညည မုန္႕ဖက္ထုပ္လို႔ လာေအာ္မလား နားစြင့္ေနတာ..
    ျပီးေတာ့ မွ သူကမုန္႔လုပ္နည္းပဲ ေရးထားသကိုး

    ReplyDelete
  10. ဂလု မုန္႕ဖက္ထုတ္ ကို အဆန္းဆံုးႀကားဘူးတဲ့နာမည္ က အညာသား ေက်ာကုန္း တဲ့ ေတာင္ငူ က အကိုေတြ ဆီသြားလို႕ႀကားဘူးတာပါ။

    ReplyDelete
  11. ထံုးစံအတိုင္း သားေရယိုၿပီး ျပန္သြားရေၾကာင္းပါ။

    ReplyDelete
  12. ဝက္ဝံေလးMarch 26, 2011 at 3:58 AM

    မစားရဝခမန္း ဟြင္႕ တီတီဆြီ မ်ားကုိ ႏွိပ္စက္တယ္
    ဗိုက္ဆာပါတယ္ ဆုိကာမွ ျဗဲ ....

    ReplyDelete
  13. တီီဆြီေရ မုန္႕ဖက္ထုတ္ စားခ်င္သြားပါတယ္..

    ReplyDelete
  14. အခ်စ္အေၾကာင္းေျပာပါဆိုတာကို မုန္႔ဖက္ထုပ္ တဲ့... လူဆိုး...

    (စားခ်င္စိတ္ကို လမ္းလႊဲၿပီး စိတ္ဆိုးခ်င္ေယာင္ေဆာင္သြားသည္...)

    ReplyDelete
  15. ေဟာဒီက မုန္႕ဖက္ထုပ္ပူပူေလး...................

    လာပါဦး တစ္ထုပ္ေလာက္
    ကိုယ္႔ဟာကို ေရာင္းျပီး ကိုယ္႕ဟာကို ၀ယ္စားလိုက္ေတာ႕မယ္..
    နည္းရသြားျပီ။ ဒီမွာ မုန္႔ဖက္ထုပ္ လုပ္ေရာင္းရမယ္

    ReplyDelete
  16. ၀ိုး..... မုန္႕ဖက္ထုပ္ေလးေတြက စားခ်င္စရာ...။ နည္းလမ္းေလး ေ၀မွ်တာ ေက်းဇူးပါ။ ေျပာျပေတာ့လည္း လြယ္သလိုပါပဲလား။

    ျမစ္၀ကၽြန္းေပၚက ၿမိဳ႕ေလးတစ္ၿမို႕မွာ ငယ္ငယ္က ေနခဲ့တုန္းက အဲဒီဘက္မွာ အိမ္တိုင္းမွာ မုန္႕ဖက္ထုပ္ လုပ္စားၾကတဲ့ အခ်ိန္တစ္ခုရွိတယ္။ တန္ေဆာင္မုန္းေလာက္လို႕ ထင္ပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာဆိုရင္ လူတုိင္း အိမ္တိုင္းကို မုန္႕ဖက္ထုပ္ေတြ အခ်င္းခ်င္း လိုက္ေ၀ၾကတယ္။ ဘယ္သူ႕မုန္႕က ဘယ္လိုအရသာလို႕ မတူတာေလးေတြရွိရင္လည္း ႏိႈင္းယွဥ္စားၾကတာကို သတိရမိတယ္။ တခ်ို႕က သာကူေစ့ေလးေတြပါ ထည့္တယ္။

    သၾကားမုန္႕ဖက္ထုပ္ပူပူေနြးေႏြး လို႕ ညဘက္ေတြမွာ အိမ္တိုင္ယာေရာက္ လိုက္ေရာင္းတဲ့ အသည္ေလးေတြကိုလည္း သတိရမိတယ္။

    ReplyDelete
  17. ကိုယ္႔ဟာကို ေရာင္းျပီး ကိုယ္႕ဟာကို ၀ယ္စားလိုက္ေတာ႕မယ္..
    ေခ်ာေရးသြားတာ ဖတ္ၿပီး သေဘာက်သြားတယ္..

    လုပ္စားမယ္ သားတို႔လည္း ႀကိဳက္တယ္

    ReplyDelete
  18. မုန္႔ဖက္ထုပ္ ပူပူေႏြးေႏြး.... ;'(

    ReplyDelete
  19. ကိုးငယ္September 12, 2011 at 5:39 PM

    အစ္မ ေရ .. ညီမ သိခ်င္တာေလး ေမးခ်င္လို႔ပါ .. Rice cooker နဲ႔ ေပါင္းတဲ့ အခါ ဘယ္ ႏွမိနစ္ ေလာက္ ေပါင္းရလဲ ဆိုတာေလး သိလို႔ရမလား ရွင့္ ....

    ေက်းဇူးပါ ...

    ReplyDelete
  20. ညီမေရ အဖံုးလံုရင္ နာရီ၀က္လို႔ေရးထားတာ ထမင္းေပါင္းအိုး (Rice cooker) ကို ေၿပာတာပါ။

    ReplyDelete
  21. မမေရ လုပ္စားၾကည္႔အံုးမယ္ေနာ္.......နည္းလမ္းေလးသိရလုိ႔
    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ေနာ္. :)

    ReplyDelete
  22. Aunty Sweet!

    Pls see this link. I think she copied ur photo and posted on အိမ္ရွင္မလက္ရာ.
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=179161028845778&set=o.194642427649&type=3&permPage=1

    ReplyDelete