အန္တီဆြိလဲ ဘန္နာမွာ ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြ ရွယ္ေပးမယ္ ဆိုေရးထားၿပီး ဟင္းခ်က္နည္းေတြ မတင္ၿဖစ္တာၾကာေပါ႔။ ဒီေန႔ေတာ႔ အိမ္မွာ ၀က္သားလံုးခ်ိဳခ်ဥ္ေလး ခ်က္စားၿဖစ္လို႔ ဟင္းခ်က္နည္းေလး တင္လိုက္ပါဦးမယ္။
မဆြိတီ ခုတေလာ ဟင္းေတြခ်က္တာ အဲလို Instant ေၾကာ္စား၊ ခ်က္စားရတာေတြပဲ ခ်က္ခ်င္၊ စားခ်င္ေနတယ္။ ဒါမွ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ပူပူေႏြးေႏြး စားလို႔ရတာေပါ႔။ ဦးၿခိမ္႔ကေတာ႔ အန္တီဆြိ ပင္ပန္းမွာေၾကာက္လို႔ ဟင္းေတြ တစ္ပတ္စာ တစ္ခါထဲ ၃-၄မ်ိဳး ခ်က္ထား၊ ေရခဲေသတၱာထဲထည္႔ထား၊ စားခါနီးမွ မိုက္ခရိုေ၀႕ဖ္ေလးနဲ႔ ေႏႊးစားဆို အၾကံေပးတာ။ ကိုယ္ကလဲ ၾကီးက်ယ္တာေတာ႔ မဟုတ္ဘူး။ အဲလို ဟင္းေတြကို ခဲၿပီးေႏႊးစားရတာကို ဘယ္လိုမွ စားလို႔မရဘူး။ အလုပ္မအားတဲ႔ အလုပ္တစ္ဖက္နဲ႔ အိမ္ရွင္မေတြကိုေတာ႔ အားနာပါတယ္။ ကိုယ္က ခုေလာေလာဆည္ေတာ႔ အားေနေတာ႔ တစ္ေန႔တစ္ခါ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္စားလို႔ရတာေတြပဲ ခ်က္စား၊ ေၾကာ္စားမိေနပါတယ္။ ကိုယ္လဲ အလုပ္ၿပန္လုပ္ၿဖစ္မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ဦးၿခိမ္႔ေၿပာတဲ႔ နည္းအတိုင္းပဲ ခ်က္ရေတာ႔မွာေပါ႔ေနာ္။
၀က္သားလံုးေၾကာ္ရန္
၀က္သားလံုးခ်ိဳခ်ဥ္ ၂ေယာက္စာ အတြက္ ပထမဆံုး ၀က္သားအေၾက ၂၅၀ ဂရမ္ကို သၾကား တစ္ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ (ၾကက္သားမွုန္႔+ ငရုပ္ေကာင္းအၿဖဴ+ ဆား)တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၂မႊာ ညက္ညက္ေထာင္း၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ တစ္ဇြန္း၊ ငရုပ္ေကာင္း( black pepper)အနည္းငယ္(one pinch)၊ တရုတ္မဆလာ အနည္းငယ္ (one pinch)၊ Corn flour တစ္ဇြန္း၊ Bread crumbs တစ္ဇြန္း၊ ဆီ တစ္ဇြန္းထည္႔ နယ္ၿပီး အလံုးေလးေတြ လံုးထားပါ။ လံုးတဲ႔ေနရာမွာ ဆီကို လက္မွာ အရင္ရဲႊရဲႊသုတ္ၿပီးလံုးရင္ အလံုးေလးေတြလဲ လွတယ္။ လက္မွာလဲ မကပ္ေတာ႔ဘူးေပါ႔ဂ်ာ။ (ဇြန္းဆိုတာကေတာ႔ လၻက္ရည္ဇြန္း ၿဖစ္ပါတယ္။)
ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲမွာ မီးအေနေတာ္ထား၊ ဆီကို ၀က္သားလံုး တစ္၀က္ၿမဳတ္ရံုေလာက္ထည္႔ၿပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ဆီအမ်ားၾကီးမလိုလို႔ တစ္၀က္နဲ႔ပဲေၾကာ္ပါတယ္။ ဆီၤေတြက ေၾကာ္ၿပီးရင္ အပိုေတြအမ်ားၾကီး ၿဖစ္ေနမွာေၾကာက္လို႔ပါ။
၀က္သားလံုးေလးေတြ အနည္းငယ္ မာလာရင္ အက်က္ညီေအာင္ အသာေလးေမႊေပးပါ။ အေရာင္အနည္းငယ္နီၿပီး ၾကြပ္လာရင္ ဆယ္ထားလိုက္ပါ။
အသီးအႏွံမ်ား အဆင္သင္႔ၿပင္ထားရန္ (၂ေယာက္စာ)
မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ တရုတ္နံနံအၾကီးစား (celery)၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လံုး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အစရွိသည္တို႔ကို ပံုပါအတိုင္း ခပ္ေသးေသး လွီးၿဖတ္ထားပါ။ ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကို အေခ်ာင္းေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၂မႊာေလာက္ကို chop လုပ္ထားပါ။ နာနတ္သီးဗူးမွ နာနတ္သီးတံုးေလးေတြလဲ ၾကိဳက္ရင္ထည္႔ႏိူင္ပါတယ္။
ခ်ိဳခ်ဥ္ ေဆာ႔စ္ ေဖ်ာ္ရန္ (၂ေယာက္စာ ေၾကာ္ရန္)
ေရ ၁၅၀ ml
နာနတ္သီးဗူးမွ အခ်ိဳရည္ ၅ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔စ္ ၅ဇြန္း
ေၿပာင္းမွုန္႔ (သို႔) ေကာ္မွဳန္႔ တစ္ဇြန္း
သၾကားတစ္ဇြန္း
ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ရည္ တစ္ဇြန္း
ၾကက္သားမွဳန္႔ ဇြန္းတစ္၀က္
သံပုရာရည္ (သို႔) ရွာလကာရည္ တစ္ဇြန္း
(ဇြန္းဆိုတာကေတာ႔ လၻက္ရည္ဇြန္း ၿဖစ္ပါတယ္။)
အေပၚကပစၥည္းေတြ အားလံုးကို ေၾကြပန္းကန္လံုးတစ္ခုမွာ ေရာၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ေကာ္မွုန္႔နဲ႔ ေရကို အရင္သမေအာင္ ေမႊေပးေစလိုပါတယ္။ ၿပီးမွ က်န္တာေတြထည္႔ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး ပ်စ္လာေအာင္တည္လိုက္ရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ႔စ္ (sweet and sour sauce) ရပါၿပီ။
ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ ေၾကာ္ေတာ႔မယ္
ဒယ္အိုးကို မီး medium ထားၿပီး ေစာနက ၀က္သားလံုးေၾကာ္ထားတဲ႔ဆီ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔ထည္႔ပါ။ ဂ်င္းအေခ်ာင္းေလးေတြ အရင္ထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီညိုေရာင္သန္းလာရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲက ပိုၾကာၾကာေၾကာ္ရမဲ႔ မံုလာဥနီနဲ႔ ပန္းေဂၚဖီအရင္ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ ပဲငံၿပာရည္အခ်ိဳရည္ ၂ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ တစ္ဇြန္း တို႔ကိုလည္း ထည္႔ေမႊေပးပါ။ ခဏေနရင္ၾကက္သြန္နီ၊ တရုတ္နံနံ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ိကိုပါထည္႔ပါ။ အသီးအရြက္ေတြ က်က္ခါနီးမွာ ၀က္သားလံုးထည္႔ပါ။ ငရုပ္ေကာင္းထည္႔ေမႊေပးပါ။
ေနာက္ဆံုး ခ်ိဳခ်ဥ္ေဆာ႔စ္ကို ေလာင္းထည္႔ၿပီး ေမႊေပးပါ။ မီးကို ေလွ်ာ႔ေပးပါ။ ေဆာ႔စ္က ပူလို႔ အရည္ခမ္းသြားရင္ ေရလိုသေလာက္ထပ္ထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို စိမ္းေနေအာင္ ေနာက္ဆံုးမွထည္႔ပါ။ တစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ေပးၿပီးရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ စားဖို႔ အဆင္သင္႔ၿဖစ္ပါၿပီ။ ၿပင္ထားတာ အၿမင္လွေအာင္ ပန္းကန္ၿပားအၾကီးထဲကို ေလာင္းခ်ပါ။
လိုက္ဖက္တဲ႔ ဟင္းကေတာ႔ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ပါ။ ၾကက္ဥ၄လံုးကို ေဖာက္၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္၀က္ကို chop လုပ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ပါးပါးလွီး၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ တို႔နဲ႔ ၾကြပ္ၿပီး အခ်ပ္ၾကီးေတြၿဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။
ထမင္းၿဖဴပူပူေလးရယ္၊ ၾကက္ဥေၾကာ္ရယ္၊ ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ရယ္၊ ေရေႏြးၾကမ္းရယ္ ဒီေန႔ ဦးၿခိမ္႔ ၂ပန္းကန္စားပါသဗ်ား။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thank you so much Ma Ma Sweet for sharing this yummy dishes recipes.
ReplyDeleteMon Petit Avatar
ခ်ိဳခ်ဥ္ေၾကာ္ ေၾကာ္ေတာ႔မယ္ ဆုိေတာ႕ဘာမွန္းမသိ. excited ၿဖစ္မိေသးတယ္။ အဟိ.
ReplyDeleteဆလငး္ေဘာ္ဒီေလး ထိန္းထားေလ. ဘာမွ မစားပါနဲ႕ဆုိ.။
ReplyDeleteတီဆိြေရ... လုပ္နည္းေလး အတြက္ ေက်းဇူးေနာ္။ ရို႕စ္ကေတာ့ ႀကက္သားနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္၊ အမဲသားနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ လုပ္စားႀကည္႔ဦးမယ္။ ဂ်ဳးဂ်ဳးနဲ႔ ဦးျခိမ့္ကိုလည္း ရို႕စ္ ႏႈတ္ဆက္တယ္လို႔ ေျပာေပးပါေနာ္။
ReplyDeleteခင္တ့ဲ
စားခ်င္စရာၾကီး၊ ဒါေပမဲ့ ခ်ိဳခ်င္ေက်ာ္ ေက်ာ္ဖို.ေတာ့ နည္းနည္း ခက္မလားလုိ.
ReplyDeleteကြ်န္ေတာ့္အေနနဲ.ေတာ့ ၀က္သားလံုးေက်ာ္အဆင့္အထိ ၾကိဳးစားၾကည့္ဦးမယ္
မဆြိႏွင့္မိသားစု က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ
တီဆြိ,
ReplyDeleteအေနာ္ပို႔တဲ႔ေမးလ္က်ေတာ႔ အၿပန္ဘူး..။ ဟင္႔..။ ၀က္သားလံုးေၾကာ္စားေနတယ္..။ NUS ေရးေနတယ္ဆိုတာလည္းဖတ္ခ်င္တယ္..။
ခင္မင္စြာၿဖင္႔
မဂ်ပယ္
အေရာင္ေလးကို စံုလို႔ စားခ်င္စဖြယ္ကိုျဖစ္ေနတာဘဲ.. ည ဗိုက္ဆာေနခ်ိန္ ေရာက္လာတာ ကိုယ္႕ကိုယ္ကို ႏွိပ္စက္မိသလိုျဖစ္သြားတယ္
ReplyDeleteခ်က္ဖူးတယ္ သယ္ရင္းေရ...သယ္ရင္းလိုမေကာင္းဘူး... ျငိမ္းခ်မ္းတယ္ေနာ္... ဦးျခိမ့္ၾကီးကို ျပဳစုဖို ့အခ်ိန္ေတြ ပိုရလာတာေပါ့... ဦးျခိမ့္ၾကီးဂီတာတီးေနတာ ဖဘမွာေတြ ့တယ္... သယ္ရင္းလဲေပ်ာ္ေနပံုပဲ...
ReplyDeleteသူရင္း တန္ခူးေရ ...
ReplyDeleteၿငိမ္းခ်မ္းတယ္လဲ မဟုတ္ပါ။ ေအးခ်မ္းတယ္ဆိုပိုမွန္မယ္ း) ဒီမွာ ရာသီဥတုကအရမ္းေအးလို႔ မေနတတ္ဘူးၿဖစ္ေနတယ္။ full time အိမ္ရွင္မဆိုေတာ႔ အိမ္အလုပ္ေတြပဲ အလုပ္တစ္ခုလိုသေဘာထား သိမ္းက်ံဳးလုပ္ေနပါတယ္။ သယ္ရင္းတို႔လဲ အဆင္ေၿပေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ။
ေခ်ာေရ ေက်းဇူး။ ႏွိပ္စက္သလိုမ်ား ၿဖစ္သြားလားမသိ။
မဂ်ပယ္ အဲေလ စပၸါယ္ပန္းေတာ႔ စိတ္ဆိုးေနၿပီ။ သူ႔စာမၿပန္လို႔။ စာ အရွည္ၾကီးေရးထားတာ ဘေလာ႔ဂ္ေရးတဲ႔အတိုင္းပဲ။ ဘေလာ႔ဂ္ဖြင္႔ၿပီးစာေတြ ေရးပါလား။ စာေရးေကာင္းပါတယ္။ မၿပန္ၿဖစ္တာကေတာ႔ စာအရွည္ၾကီး ၿပန္ေရးခ်င္လို႔ အားတဲ႔ အခ်ိန္ေစာင္႔ေနရလို႔ပါ။ ေက်နပ္ပါေတာ႔ း) NUS ပို႔စ္ေတာ႔ တင္ၿပီးၿပီ။ ကြ်ႏုပ္တာ၀န္ေက်ၿပီဟုယူဆပါသည္။ း)
ညီမ ရို႔စ္
ၾကက္သားၿဖစ္ၿဖစ္၊ ပုဇြန္လံုးခ်ိဳခ်ဥ္လုပ္စားလဲ တူတူပဲေလ။ လုပ္ရတာ သိပ္မခက္ပါဘူး။
နာ႔အစ္မၾကီး အိတ္ဇိုက္ၿဖစ္တယ္ဆိုတာ ဒီက စဥ္းစားလို႔ရဘူး။ ေၿပာေနရင္းနဲ႔ ၀ိတ္နဲနဲ ၿပန္တက္ေနလို႔ ခ်ိတ္ညစ္ေနဒယ္ ဒီက း)
မြန္ၿပည္သစ္ အေဗတာမွ ကြန္မန္႔အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါေၾကာင္း။
ကိုဇက္
မဒမ္ဇက္ကို ေၾကာ္ခိုင္းလိုက္ေလ။ အဲေလာက္မခက္ဘူးဂ်။ မဆြိတီက လွ်ာရွည္ၿပီး အရွည္ၾကီးေရးေနလို႔ ခက္တယ္ထင္ရတာ။
I really love to read your post. I can see the sincerity in your writing style. also like your cooking method - simple and yummy.
ReplyDeletewish you all the best
can u pls tell me how to get that cho-chin-sauce without tomato sauce( i mean without readymade tomato sauce)
ReplyDeleteths