Wednesday, July 29, 2015

၀က္သား ေကာက္ညွင္းေပါင္း



ၿပီးခဲ႔တဲ႔ Sunday က အန္တီဆြိတိုု႔ အိမ္မွာ မနက္စာ ၀က္သား ေကာက္ညွင္းေပါင္း လုပ္စားပါတယ္။ စကၤာပူမွာတံုးကေတာ႔ ဆိုင္မွာ အဲဒါေလးေပးပါဆို လက္ညိွဳးေလးထိုး ၀ယ္စားရံုပါပဲ။ ဒီေရာက္ေတာ႔ စားခ်င္းလြန္းေတာ႔ ကိုယ္႔အားကိုယ္ကိုးမွပဲ စားရေတာ႔တယ္။

ေကာက္ညွင္းထုတ္ ၅ ထုတ္စာေလာက္အတြက္ လိုတဲ႔ ပစၥည္းမ်ား

ေကာက္ညွင္းဆန္ ဆန္ခ်င္ခြက္ ၃ဗူး
၀က္သား အဆီအသား 300 gram
Dried shiitake mushroom - မိွဳ ေၿခာက္ ၃ -၄ ပြင္႔ (ေရစိမ္ၿပီး ေပ်ာ႔လာရင္ ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ)
Lap Xoung- တရုတ္ ၀က္အူေခ်ာင္း ၃ ေခ်ာင္း (ပါးပါးေလးေတြ အေစာင္းလိုက္ လွီးထားပါ)
Five spices powder - တရုတ္မဆလာ
တရုတ္ ဟင္းခ်က္၀ိုင္
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ ( Lee Kum Kee - Premium Soy Sauce)
ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ရည္ (ABC - Sweet Soy Sauce)
ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ white papper

ၾကက္သြန္ၿဖဴ  ၈ မႊာခန္႔  (ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားၿပီး တစ္၀က္ကို ႏွမ္းဆီ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ပဲဆီ စားပဲြဇြန္း ၃ဇြန္းနဲ႔ မိုက္ခရိုေ၀႔ထဲ 80 sec ေလာက္ ထည္႔ၿပီး ဆီခ်က္ထားပါ)
ေၿပာင္းမွဳန္႔ (corn stretch) လဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔ ( ေရနဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ)
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္၊ သူလဲ သံုးဖူးသမွ်ထဲမွာ အေကာင္းဆံုးပါ။

ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ရည္ အခ်ိဳပါပါတယ္။ ရိုးရိုး ပဲငံၿပည္ရည္ပဲ သံုးမယ္ဆို သၾကားထည္႔ခ်က္မွ ခ်ိဳတဲ႔ အရသာ ရပါမယ္။

(တရုတ္မဆလာ - သံုးဖူးသမွ်ထဲမွာ အေကာင္းဆံုး brand ပါ)

တရုတ္၀က္အူေခ်ာင္း


Dried shiitake mushroom - မိွဳ ေၿခာက္




ပထမဆံုး ေကာက္ညွင္းနဲ႔ မိွဳေတြကို ညကတည္းက ေရစိမ္ထားပါ။

မနက္ လင္းေတာ႔ ေကာက္ညွင္းကို ေရစစ္၊ ေရတစ္ထပ္ေဆးၿပီး  ဇလံုထဲမွာ ထည္႔၊ အေပၚက ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ ၂ဇြန္း၊ အေနာက္ရည္ ႏွစ္ဇြန္း၊ ဆား  ဇြန္းတစ္၀က္၊ တရုတ္ မဆလာ ဇြန္း၀က္၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ ဇြန္းဖ်ားခန္႔ ထည္႔ၿပီးနယ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေပါင္းအိုးထဲကို နာရီ၀က္ထည္႔ေပါင္းပါ။ (ဇြန္း = tea spoon =လဖက္ရည္ဇြန္း) (အိမ္မွာေတာ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ေပါင္းပါတယ္။ သူနဲ႔ အတူပါလာတဲ႔ ဇကာေလးနဲ႔ ထည္႔ေပါင္းပါတယ္။ ေလလံုေတာ႔ အေတာ္ကို ေပါင္းလို႔ အဆင္ေၿပပါတယ္)

ေကာက္ညွင္းေပါင္းေနတံုး ၀က္သားေလးေတြကို ပါးပါးလွီးၿပီး တရုတ္ဟင္းခ်က္၀ိုင္  တစ္ဇြန္း၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္အေနာက္ ၂ ဇြန္းစီခန္႔၊ ဟင္းခပ္မွဳန္႔၊ တရုတ္မဆလာ ဇြန္း တစ္၀က္ခန္႔ ထည္႔ၿပီး နယ္ထားပါ။ (ဇြန္း = tea spoon =လဖက္ရည္ဇြန္း)

ၿပီးရင္ ဒန္အိုး တစ္လံုးထဲကို ၀က္အူေခ်ာင္းေတြ ၂ မိနစ္ခန္႔ ထည္႔ ေလွာ္ၿပီး ပန္ကန္နဲ႕ ေကာ္ထားပါ။ သူက ဆီပါၿပီးသားဆိုေတာ႔ ဆီ မထည္႔ရပါ။

 ေနာက္ ၀က္သားနဲ႔ မိွဳကို အခ်ိဳခ်က္ပါမယ္။
ဒယ္အိုးထဲကို ဆီ ၂ ဇြန္းခန္႔ထည္႔ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ  ေရႊ၀ါေရာင္ေလးသန္းလာရင္ ေစာနက နယ္ထားတဲ႔ ၀က္သားေတြနဲ႔ ပါးပါးလွီးထားတဲ႔ မိွဳေတြကို  ထည္႔ ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာရင္ ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ရည္ တစ္ဇြန္းခဲြခန္႔ ထည္႔ေမႊပါ။
မိွဳေတြေရာ ၀က္သားေတြေရာ ၅မိနစ္ခန္႔ က်က္ေအာင္ တည္ၿပီးရင္ ေၿပာင္းမွဳန္႔ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီး အႏွစ္ေလးနဲ႔ ပ်စ္ပ်စ္ေလးၿဖစ္ေအာင္ ၅ မိနစ္ေလာက္ ထပ္တည္ထားပါ။ မကပ္ေအာင္ ေရကို လိုလွ်င္ ထပ္ထည္႔ပါ။

 ေကာက္ညွင္းေပါင္းထားတာ က်က္ၿပီး၊ ingredientေတြ အားလံုးၿပင္ဆင္ၿပီးရင္ ပံုမွာၿပထားတဲ႔ အတိုင္း ပန္းကန္လံုးေလးေတြ ေအာက္ေၿခမွာ ၀က္အူေခ်ာင္းရယ္ ၀က္သားနဲ႔မိွဳ အႏွစ္ ခ်က္ထားတာရယ္ကို စီၿပီး ခင္းလိုက္ပါ။

အေပၚကေန ေကာက္ညွင္း ေပါင္းထားတာကို ပန္းကန္းလံုး ၿပည္႔ေအာင္ ထည္႔လိုက္ပါ။  အဲဒါမ်ိဳးေလးေတြ ၅လံုးခန္႔ေလာက္ ရပါမယ္။ေကာက္ညွင္းထုတ္ဖို႔ ၀ါးရြက္မရွိေတာ႔ အဲလို ပန္းကန္လံုးေလးေတြနဲ႔ လုပ္တဲ႔ သေဘာပါပဲ။
 ေကာက္ညွင္းကို ၿပန္ေပါင္းဖို႔  sauce အတြက္ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္အေနာက္ ၂ဇြန္းစီ၊ ေရ ၂ ဇြန္း ခန္႔ေရာၿပီး အေပၚကေန ဇြန္းေလးနဲ႔ တစ္ဇြန္းခန္႔စီခန္႔ နွံ႔ ေအာင္ ေလာင္းခ်ပါ။ (ဇြန္း = tea spoon =လဖက္ရည္ဇြန္း)


 ၿပီးရင္ ပန္းကန္လံုးေလးေတြကို ေပါင္းအိုးထဲမွာ စီၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ၿပန္ေပါင္းရင္ အနံ႔ အရသာနဲ႔ ၿပည္႔စံုတဲ႔ ၀က္သား ေကာက္ညွင္းေပါင္း ရပါၿပီ။

ပဲြ ၿပင္ဖို႔ အတြက္ကေတာ႔ ေပါင္းထားတဲ႔ ပန္းကန္လံုးေလးေတြကို ဒါးေလးနဲ႕ ပတ္ပတ္လည္ ေကာ္ၿပီး စားမည္႔ ပန္းကန္ၿပားထဲ ေမွာက္ခ်လိုက္ရင္ အေပၚက Ingredient ေလးေတြနဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ ေမႊးၾကိဳင္ေနတဲ႔ ၀က္သားေကာက္ညွင္းေပါင္းကို စားႏိုင္ပါၿပီရွင္။





အန္တီဆြိ သံုးတဲ႔ ပစၥည္းေလးေတြကို တမင္ ဓာတ္ပံုရိုက္ၿပီး ၿပထားပါတယ္။ တၿခား ပစၥည္းေတြ သံုးရင္ေတာ႔ ဒီေလာက္ အရသာ ေကာင္းပါ႔မလားလို႔ ထင္မိလို႔ ေဖာ္ၿပေပးလိုက္တာပါ။




2 comments:

  1. နည္းပညာအတြက္ ေက်းဇူးပါ ဆြိတီေရ...

    ReplyDelete
  2. သေရက်လုိက္တာ

    ReplyDelete