Wednesday, March 9, 2016

ၾကက္ဆီ ထမင္း



ယေန႔ညေန Menu အတြက္ ၾကက္ဆီ ထမင္းခ်က္ၿပီး ခ်က္နည္းေလး မေမ႔ခင္ ကမန္းကတန္း လာတင္ပါတယ္။ အန္တီဆြိရဲ႔ ပိတ္သတ္ေတြလဲ စမ္းခ်က္ၾကည္႔ခ်င္ ခ်က္လို႔ရတာေပါ႔။

လူ ၅ေယာက္စာေလာက္အတြက္ လိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြကေတာ႔

ၾကက္ၿပဳတ္ရန္
ၾကက္ တစ္ေကာင္ (ကလီစာထုတ္ သန္႕ရွင္းၿပီးသား)
ဂ်င္း - တစ္လက္မခန္႔ကို ပါးပါးလွီီးထာပါ။
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၁၀ ပင္ခန္႔ (အၿမစ္ဖက္က အရင္းပိုင္းေတြကို ၂ လက္မ အရြယ္ေလာက္ ၿဖတ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး တစ္ဥ ကို ၈စိပ္  စိပ္ထားပါ။

 ၾကက္သား အေကာင္လိုက္ကို အေရခြံေတြအေပၚ ဆားနဳဲ႔ ပြတ္ၿပီး ေရေဆးပါ။ ၿပီးရင္ ဆား လဖက္ရည္ဇြန္္း တစ္ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ၾကက္အေကာင္လိုက္ကို နယ္ထားပါ။

ၾကက္အေကာင္ထဲကို အထက္က ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေတြ အစာသြပ္ၿပီး ေရဆူဆူထဲကို အေကာင္လိုက္ ထည္႔ၿပဳတ္ပါ။ က်န္တဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကိုလဲ ထည္႔ ၿပဳတ္လိုက္ပါ။

 မီးအေနေတာ္ေလာက္နဲ႔ နာရီ၀က္- ၄၅ မိနစ္ခန္႔ၾကာရင္ ၾကက္သားကို ထုတ္လိုက္ၿပီး ေရေအးေအးနဲ႔ ေဆးခ်ပါ.။ ေရခဲေရနဲ႔ဆို ပိုေကာင္းပါတယ္။ ေရခဲတံုးေလးေတြ ပစ္ထည္႔ၿပီးလည္း ထားႏိူင္ပါတယ္။ ၾကက္သားကို အပူနဲ႔ ေပ်ာ႔ၿပဲမသြားပဲ တင္းတင္းေလး ၿဖစ္ေအာင္ ေရခဲရည္စိမ္ရတာပါ။ ၿပီးရင္ ေရစစ္ၿပီး အေအးခံထားပါ။

 ၾကက္ၿပဳတ္ရည္ေတြကို ေတာ႔ ၾကက္ဆီ ထမင္းခ်က္ရေအာင္ အဖတ္ေတြ စစ္ၿပီးသိမ္းထားပါ။

ၾကက္သားကို အရိုးထုတ္ အသားေတြကို ပံုမွာ ၿပထားတဲ႔ အတိုင္း bite size ေလးေတြ လွီးၿပီး ပန္ကန္ၾကီး တစ္လံုးမွာ ထည္႔ထားပါ။

အရိုးေတြကိုေတာ႕ ေရေရာၿပီး ဟင္းခ်ိဳခ်က္ပါ။

ၾကက္ဆီထမင္းခ်က္ရန္
ဂ်င္းတက္ တစ္လက္မခဲြခန္႔ - ပါးပါးလွီးၿပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္း/ ၾကိတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ  ၁၀မႊာ - ညက္ေနေအာင္ ေထာင္း/ၾကိတ္ထားပါ။
ဆီ - စားပဲြဇြန္း ၇ ဇြန္းခန္႔ (ၾကက္ထဲက ထြက္တဲ႔ အဆီေတြရ ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ က်န္းမာေရးအတြက္ ေနၾကာဆီနဲ႔ ပဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္)
ဆား - စားပဲြဇြန္းတစ္ဇြန္း
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ - သင္႔သလို
သၾကား - စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း
ၾကက္ၿပဳတ္ရည္ - ၈ခြက္ (ဆန္ခ်င္ခြက္) ေစာေစာက ၾကက္ၿပဳတ္ၿပီး သိမ္းထားတဲ႔ ၾကက္ၿပဳတ္ရည္ပါ။
ယိုးဒယားဆန္ Jasmine rice - ၇ခြက္  (ဆန္ခ်င္ခြက္)

ဒယ္အိုးေလးထဲကို ဆီထည္႔ၿပီး ၾကိတ္ထားတဲ႔ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဳေတြကို ဆီသတ္ပါ။ ၀ါၿပီး၊ ၾကြပ္တဲ႔ အထိမထားပဲ ခပ္ေပ်ာ႔ေပ်ာ႔မွာပဲ အနံ႔ေလးနဲနဲ ေမႊးလာတယ္ဆို ရပါၿပီ။

rice cooker အိုးထဲကို ဆန္ထည္႔ေဆးၿပီး  အေပၚကေန ဆီသတ္ထားတာထည္႕၊ က်န္တဲ႔ ingredient ေတြထည္႔ၿပီး ေမႊလိုက္ပါ။ ခလုပ္နွိပ္ၿပီးတည္လိုက္ရင္ ၾကက္ဆီထမင္း ဂ်င္းနံ႔ သင္းသင္းေလး ရပါၿပီ။

Sauce ၿပင္ရန္
ဂ်င္းတက္ အနည္းငယ္- (ပါးပါးလွီးၿပီး ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ထားပါ- လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာခန္႔)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ  အနည္းငယ္ - (ညက္ေနေအာင္ ၾကိတ္ထားပါ -လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာခန္႔)
သံပုရာရည္ - လဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ - လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း၀က္ခန္႔
သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ၾကက္ၿပဳတ္ေရ- စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္းခန္႔
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ -  သင္႕သလို
အေပၚက ingredient ေတြကို ေရာသမ ေမႊလိုက္ရင္ sauce အၿဖဴဳရပါၿပီ။
sauce အနီေရာင္(အစပ္) လိုခ်င္ရင္ေတာ႔ hot chili sauce   လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဇြန္း ထည္႔လိုက္ပါ။

ၾကာညိဳ႔ အခ ်ိဳ အမဲေရာင္ကိုလည္း ပန္းကန္တစ္လံုးထဲ ၿပင္ထားပါ။

ၾကက္သားအေပၚက ဆမ္းဖို႔   အခ်ိဳရည္ အတြက္ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ ဟင္းခ်ိဳ၊ ရည္၊ သၾကားတို႔ ကို ေရာေမႊၿပီး စိတ္ၾကိဳက္ အခ်ိဳအရသာရေအာင္ ၿပင္ထားပါ။

အေပၚက garnish လုပ္ဖို႔ အတြက္ 
သခြါးသီ ၂လံုးခန္႔ - ခပ္ေစာင္းေစာင္းေလးေတြ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလးေတြကို ၂လက္မေလာက္ၿဖတ္ အမွွ်င္ေလးေတြ ရေအာင္ ခြာထားပါ။
နံနံကို အပင္ေလးေတြ ေခြ်ထားပါ။

ပဲြၿပင္ဖို႔ အတြက္
ၾကက္ဆီ ထမင္းပူပူေႏြးေႏြးကို ပန္းကန္လံုးေလးနဲ႔ ပံုသြင္းၿပီး ပန္းကန္ၿပားခ်ပ္ အလည္မွ ေမွာက္ခ်လိုက္ပါ။ ေဘးပတ္လည္က သခြားသီး၊ ၾကက္သားတို႔ကို လွလွပပ ၿပင္ဆင္ပါ။ ၾကက္သားေပၚက အခ်ိဳရည္ကို ဇြန္းေလးနဲ႔ၿဖန္းေပးပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၊ နံနံတို႕ကို အေပၚက လွေအာင္ တင္လိုက္ရင္ စားခ်င္စဖြယ္ ၾကက္ဆီထမင္းပဲြေလးရပါၿပီ။ ဟင္းခ်ိဳကိုလည္း ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ေလးေတြ ထည္႔ၿပီး သံုးေဆာင္ ႏိူင္ပါၿပီ.။











3 comments:

  1. တခ်ိဳ ႔ ကႀကက္သား ကို ၿပဳတ္ၿပီး မွ ၿပန္ေႀကာ္ တယ္ေနာ္..အေ၇ခြံေလး ကြ်တ္ေအာင္လို႔ဆိုပဲ...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. အဲဒါ ဗားရွင္းတစ္မ်ိဳး။ စကၤာပူမွာဆို ၂မ်ိဳးလံုးေရာင္းတယ္။ ၾကက္ဆီ ထမင္းဆို မွာရင္ အၿဖဴလား အညိဳလား ေမးေသးတာ။

      Delete
  2. ဟုတ္တယ္ စကၤာပူမွာလဲ ၂မ်ိဳူးရွိတယ္။

    ReplyDelete