Wednesday, August 2, 2017

အာလူး ပူရီ လုပ္စားရေအာင္ ...






အာလူးပူရီကို ၿမန္မာၿပည္မွာ ေနတံုးက ေကာင္းေကာင္း မစားဖူးပါဘူး။ ဆစ္ဒနီေရာက္မွ  ဘုန္းၾကီးေက်ာင္း ေစ်းေရာင္းပဲြမွာ ေရာင္းတဲ႔ ပူရီကို ၾကိဳက္ၿပီး အိမ္မွာ လုပ္စားၾကည္႔တာပါ။
အာလူးပူရီ အတြက္ လိုအပ္တဲ႔ ပစၥည္းေတြကေတာ႔ (လူ ၃ - ၄ေယာက္ စာေလာက္)
အာလူး ဟင္းအတြက္
အာလူး ၅၀၀ ဂရမ္
မုန္ညင္းေစ႔ စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း
ဇီယာ စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း
သစ္ဂ်ပိုးေခါက္  ၂ ခုခန္႔
ကလားေ၀းရြက္ ၃ရြက္ခန္႔
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ တစ္ခက္ ကို ေခြ်ထားပါ။
ဆီ စားပဲြဇြန္း ၅ ဇြန္းခန္႔
ခရမ္းခ်ဥ္သီး  ၃လံုးခန္႔ - ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ ၃လံုးခန္႔ - အခြံႏႊာၿပီး နဳတ္ႏုတ္စင္းထားပါ။
ဂ်င္း လက္ တစ္ဆစ္ခန္႔ - ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ - ၅မႊာခန္႔ - ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ။
ဆား
ဆႏြင္းမွဳန္႔ လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ခန္႔
ဟင္းခတ္မွဳန္႔

ပူရီအတြက္
ဂ်ံဳ ၅၀၀ ဂရမ္ခန္႔
ဆား အနည္းငယ္
သၾကား စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆီ စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း (နယ္ရန္)

ပူရီ ေၾကာ္ရန္ ဆီ မ်ားမ်ား လိုပါတယ္။

အာလူးေတြကို ႏႊာၿပီး တစ္လက္မ ပတ္လည္ေလာက္ အတံုးေလးေတြ တံုး ဆား နယ္ထားပါ။
ဆီသတ္ဖုိ႔ အတြက္ အိုးေဇာက္နက္နက္ ထဲကို ဆီထည္႔ ဆႏြင္းမွဳန္႔ထည္႔၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ေတြ ကုလားေ၀းရြက္ေတြအရင္ထည္႔ ဆီသတ္ပါ. ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္နီ ထည္႔ ၾကက္သြန္ႏြမ္းရင္ မံုညင္းေစ႔၊ ဇီယာႏွင္႔ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္တို႔ကိုပါ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ အေရာင္နဲနဲ ညိဳလာရင္ ဂ်င္းၾကက္သြန္ၿဖဴေတြပါဆီသတ္ၿပီး ေမႊးလာရင္  ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အာလူးတို႔ကို ပါ ေရာၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ကပ္လာရင္ ေရထည္႔ၿပီး အာလူးႏူးအိသည္အထိ မီးေအးေအးႏွင္႔တည္ထားပါ။ ေရေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားထည္႔ရပါတယ္။ က်က္ခါနီးရင္ ဆား ဟင္းခတ္မွဳန္႔ထည္႔ၿပီး စိတ္ၾကိဳက္ၿပင္ပါ။ ပူရီနဲ႔ စားဖို႔ မဆလာနံ႔သင္းတဲ႔ အာလူးဟင္းရပါၿပီ။


ပူရီေၾကာ္ရန္
ပူရီအတြက္ ဂ်ံဳနယ္ရန္ ဂ်ံဳကို ဆားသၾကား ဆီတို႔နဲ႔ေ ရာၿပီး ေရေႏြးေႏြးကို ေၿဖးေၿဖးခ်င္း ေလာင္းထည္႔ၿပီး ၅မိနစ္ခန္႔နယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ဂ်ံဳလံုးကို အ၀တ္ေရစြတ္ၿပီး အုပ္ထားလိုက္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ ၁၅ မိနစ္ခန္႕  ၾကာရင္ ေနာက္တစ္ခ ါ ၅ မိနစ္ခန္႔ ထပ္နယ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေနာက္ထပ္ေရစို၀တ္နဲ႔ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ ထပ္အုပ္ၿပီးရင္ ပူရီေၾကာ္လို႔ရပါၿပီ။
ဂ်ံဳနယ္ထားတာကို အလံုးေလးေတြ လုပ္ထားၿပီး၊ ဂ်ံဳလွိမ္႔တဲ႔ ဒလိမ္႔တံုးနဲ႔ ပါးေနေအာင္ လွိမ္႔ပါ။ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ထားတဲ႔ အိုးထဲ ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ မုန္႔ က ပြလာရင္ ေနာက္တစ္ဖက္လွန္ပါ။ ၂ဖက္လံုး ေဖာင္းလာရင္ ဆီထဲကေန ေကာ္ပါ.။

အခ်ဥ္ အတြက္
ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ပူစီနာ ကိုလည္း ပါးပါးလွီး ၿပီး ဆား ေလး၊ သံပုရာရည္ေလး ညွစ္ၿပီး နယ္ထားပါ။

အသားမပါရင္ မစားတတ္တဲ႔ ဦးၿခိမ္႔အတြက္ ၾကက္သား မဆလာ ဟိၿဒဴစတိုင္ 









1 comment:

  1. Sweety ရဲ႕ အာလူးပူရီေၾကာင့္ ဒီကေန႔ ေျမာက္ဒဂံု စီးတီးမတ္မ်က္ေစာင္းထိုး ဆိုင္မွာ စားျဖစ္သြားတယ္ ^_^

    ReplyDelete