Saturday, August 11, 2018

ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္

ဒီေန႔ည ဖက္ထုတ္ဆီခ်က္ေလး ရွိတာေလးေတြနဲ႔ ၿဖစ္သလို လုပ္စားတယ္။
Image may contain: food
ေနာက္တစ္ေခါက္လုပ္ရင္ ေမ႔သြားမွာစိုးလို႔ သတိရတံုးေလး ခ်ေရးလိုက္ဦးမယ္။ ဖက္ထုပ္ကေတာ႔ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ အပတ္ကထဲက လုပ္ထားတာေလးေတြ က်န္ေနတာပါ။
ဖက္ထုပ္အတြက္ 
၀က္သား အေၾက - ၄၀၀ ဂရမ္ (အဆီပါတဲ႔ ၀က္သားအေၾကကိုေရြးပါ)
ပုဇြန္ - ၃၀၀ ဂရမ္ ( အခြံခြာၿပီးသားဆို ၁၅၀ ဂရမ္ခန္႔- ပုဇြန္ကို အခြံခြာ အညစ္အေၾကးေတြ သန္႔ရွင္းၿပီး ဆား၊ ဆိုဒါေလးနည္းနည္းထည္႔ ေရေအးေအးနဲ႔ ၅ခါေလာက္ေဆးခ်၊ ေရေၿခာက္ေအာင္သုပ္ၿပီး၊ အတံုးေသးေလးေတြ တံုးထားပါ။)
တရုတ္ မိွဳေၿခာက္ (Shiitake mushroom) - ၂ ခုခန္႔ (ေရ၄နာရီခန္႔ၾကိဳစိမ္ၿပီး အစိတ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ)
ဆား - လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
သၾကား - လဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ -  လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း

ခရုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ အၿဖဴ - လဖက္ရည္ ဇြန္း၀က္
ႏွမ္းဆီ - လဖက္ရည္ ဇြန္း၀က္

ရိုးရိုးဆီ - လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဇြန္း
တရုတ္ဟင္းခ်က္၀ိုင္ - လဖက္ရည္ တစ္ဇြန္း
ၾကက္ဥအကာ - တစ္လံုးစာ
ေၿပာင္းဖူးမွဳန္႔ - လဖက္ရည္ ၂ဇြန္းေမာက္ေမာက္

တရုတ္မဆလာ - လဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံု တစ္ပံုခန္႔
ဟင္းခပ္မွုန္႔ - သံုးတတ္ရင္ လဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံု တစ္ပံုခန္႔

အေပၚက ingredient ေတြ အားလံုးကို ႏွံ႔ေနေအာင္ ၅ မိနစ္ခန္႔ ေရာနယ္၊
ၿပီးရင္ ဖက္ထုပ္ထဲထည္႔ပိတ္ၿပီး ဖက္ထုပ္ကို အဆင္သင္႔ၿပင္ထားပါ။

ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြအတြက္
ေခါက္ဆဲြ တစ္ေကဂ်ီ (chong mai noodle)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဥ ၁၅ မႊာခန္႔  ( blender နဲ႔ ၾကိတ္ၿပီး ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ မီးမ်ားရင္ အေပၚရံ တူးၿပီး အတြင္းမက်က္ၿဖစ္တတ္လို႔ မီးေအးေအးနဲ႔ခ်က္ပါ)
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၃ပင္ခန္႔ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ေခါက္ဆဲြ တစ္ေကဂ်ီ (chong mai noddle)
ၾကက္ရိုးၿပဳတ္ရည္ ၂ လီတာခန္႔

ၾ႕ကက္ရိုးၿပဳတ္ရည္အတြက္ ၾကက္ရိုးမ်ားမ်ား (တစ္ေကဂ်ီခန္႔) ကို ဂ်င္းနဲနဲ ငရုပ္ေကာင္း ဆားနဲ႔ ၾကက္ရိုးၿပဳတ္ရည္ ၃လီတာခန္႔ ရေအာင္ၿပဳတ္ထားပါ။
ၿပီးရင္ အရည္ကို အိုးေသးတစ္လံုးထဲ စစ္ထည္႔ၿပီး ဖက္ထုပ္ကို အရင္ ၿပဳတ္ပါ။ ၅ မိနစ္ေလာက္ၿပဳတ္ၿပီး ဖက္ထုပ္ေလးေတြ ဆယ္ထားပါ။
ခါတိုင္းေတာ႔ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြလုပ္ရင္ ေခါက္ဆဲြအၿပား ( egg noodle ) ကို သံုးပါတယ္။ သူက အၿပဳတ္မခံလို႔ ေခါက္ဆဲြ တစ္မ်ိဳးေၿပာင္းသံုးတာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။ chong mai noodle လို႔ေခၚပါတယ္။
chong mai noodle ၃ပဲြစာၿပင္ေလာက္ကို  ေစာနက ၾကက္ရိုးၿပဳတ္ရည္ထဲ ထည္႔ၿပီး ၈ မိနစ္ေလာက္ေတာ္ေတာ္ၾကာၿပဳတ္ရပါတယ္။ ဒါမွ ေခါက္ဆဲြလဲအိ၊ ၾကက္ရိုးၿပဳ်တ္ရည္ အခ်ိဳက ေခါက္ဆဲြထဲ ၀င္ၿပီး အရသာ ပိုရွိပါတယ္။ အဲဒီေခါက္ဆဲြက ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္႔ ဘာမွ ထပ္ထည္႔စရာမလိုေတာ႔ပါဘူး။
ေခါက္ဆဲြအိရင္ ဆန္ကာနဲ႔ စစ္ၿပီး ပဲြၿပင္လုိ႔ရပါၿပီ။
ပန္ကန္လံုးထဲကို ေခါက္ဆဲြအရင္ထည္႔၊ ဖက္ထုပ္ေလးေတြထည္႔၊ ဆီခ်က္ထည္႔၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလးထည္႔ၿပီးစားရင္ အင္မတန္မွ အနံ႔အရသာနဲ႔ ၿပည္႔စံုတဲ႔ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြရပါၿပီ။
(ဒီညေတာ႔ အိမ္မွာ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ အပတ္က ဆီခ်က္လုပ္ထားတာ က်န္တာေတြရယ္၊  ၾကက္ရိုးၿပဳတ္ကလဲ အဆင္သင္႔၊ ဖက္ထုပ္ကလဲ ေခါက္ထားတာေတြ အဆင္သင္႔ရွိတာနဲံ႔ ဖက္ထုတ္ေလးၿပဳတ္၊ ေခါက္ဆဲြေလးၿပဳတ္လိုက္ရံုနဲ႔ ဂ်ဳဂ်ဴဳေလးရဲ႔ ေခါက္ဆဲြ စားခ်င္ေနတဲ႔ ဆႏၵကို ၿဖည္႔ဆည္းေပးလိုက္ရတယ္။ )

No comments:

Post a Comment