Monday, November 26, 2018

ဖာလူဒါ ၿပဳလုပ္ၿခင္း


ဖာလူဒါ လုပ္နည္းေလး ေမ႔သြားမွာစိုးလို႔ ဒီမွာ လာမွတ္ထားလိုက္ပါတယ္။
 တီဆြိရဲ႔ ပိတ္သတ္ေတြလဲ လုပ္နည္းေလးသိေတာ႔ လုပ္စားလို႔ရတာေပါ႔။
  လူ ၇၀ စာ ဖာလူဒါ အတြက္လိုအပ္တဲ႔ ပစၥည္းေတြကေတာ႔
၁။ မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္
၂။ ေဘဆယ္ေစ႔ (သို႔) ပင္ပြား
၃။ သာကူေစ႔
၄။ ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း ေရာင္စံုမ်ား
၅။ ၾကက္ဥပူတင္း
၆။ ႏြားႏိူ႔
၇။ သၾကားရည္
၈။ ႏိူ႔စိမ္း (သို႔) thick cream
၉။ vanilla ေရခဲမုန္႔

၁။ မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္လုပ္နည္း
ေအာက္ပါ youtube ကေန reference ယူပါတယ္။
https://www.youtube.com/watch?v=gVF4nZxpzWA
ဆန္မွဳန္႔ ဆန္ခ်င္ခြက္ ၃ခြက္၊ tapioca အမွဳန္႔ စားပဲြဇြန္း ၄ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ pandan essence အရည္ လဖက္စားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔၊ ထံုးရည္ၾကည္ 500 ml တို႔ကို ေရာေမႊၿပီး မီးဖိုေပၚ မီး medium နဲ႔တည္ပါ။ အဆက္မပ်က္ ေမႊေပးေနရပါတယ္။ ေမႊေနရင္းနဲ႔ ပ်စ္လာရင္ ေရအနည္းငယ္စီ ေလာင္းထည္႔လိုက္၊ ေမႊလိုက္နဲ႔ မုန္႔ေတြ ေၿပာင္ေခ်ာလာၿပီး ေညာင္ေစးက်လာရင္၊ sandal maker နဲ႔ ေရခဲထည္႔ထားတဲ႔ ေရဇလံုထဲ ညွစ္ခ်ပါ။ ရလာတဲ႔ မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္ေတြကို ေရေရာၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းဆည္းထားပါ။

၂။ ေဘဆယ္ေစ႔ (သို႔) ပင္ပြား
sweet basil ေစ႔ အထုတ္ကို (ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္၀က္ခန္႔) ၀ယ္ၿပီး ေရၿမဳတ္ေအာင္ စိမ္ပါ။ ၅မိနစ္ေလာက္ၾကာလို႔ အေစ႔ေလးေတြက ပင္ပြားေလးေတြ ၿဖစ္လာရင္ အစိမ္းေရာင္ အေရာင္ဆိုးေဆး လဖက္ရည္ဇြန္း၀က္ခန္႔ ထည္႔ၿပီး ခဏစိမ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ အစိမ္းေရာင္ဆိုးေဆးအရည္ေတြကို ေဆးခ် ၊ စစ္ခ်ၿပီး အစိမ္းေရာင္ ပင္ပြားေလးေတြကို ေရေရာကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းထားပါ။

၃။ သာကူေစ႔
ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ိဳလိုက္ပါ။ ဆူလာရင္ မီးကို medium ကို ေလွ်ာ႔လိုက္ၿပီး သာကူေစ႔ ဆန္ခ်င္ခြက္ ႏွစ္ခြက္ ေလာင္းထည္႔၊ ေအာက္မွာ မကပ္ေအာင္ အဆက္မပ်က္ေမႊေပးပါ။ ေမႊတဲ႔အခါ သံဇြန္းဆိုပိုေကာင္းပါတယ္။ အရည္က အရမ္းေစးကပ္ၿပီး ပ်စ္ေနတယ္ဆို ေရေႏြးကို နည္းနည္းခ်င္းေလာင္းထည္႔ၿပီး က်ဲသြားေအာင္ ၿပဳလုပ္ပါ။ ေမႊေနရင္းနဲ႔ သာကူေစ႔ေတြ အဆံေပ်ာက္ရင္ စကာနဲ႔ စစ္ၿပီး ေရေအးနဲ႔ ေလာင္းခ်ပါ။ ေရေအးေအးနဲ႔ ၂ထပ္ခန္႔ ေဆးခ်ပါ။ သာကူေစ႔ေတြ ေအးသြားၿပီဆိုရင္  အနီေရာင္ အေရာင္ဆိုးေဆး လဖက္ရည္ တစ္ဇြန္းခန္႔ထည္႔ၿပီး ခဏ စိမ္ထားပါ။ ၿပီးရင္ အနီေရာင္ဆိုးေဆးအရည္ေတြကို ေဆးခ် ၊ စစ္ခ်ၿပီး သာကူေတြကို ေရၿမဳတ္ေအာင္ေရာကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းထားပါ။

၄။ ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း ေရာင္စံုမ်ား
ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း ၂ထုတ္ (70 gm ခန္႔) ကို ေရ ဆန္ခ်င္ခြက္ ၂၄ခြက္နဲ႔ ေရာက်ိဳပါ၊ သၾကား ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္ထည္႔ပါ။
ေက်ာက္ေက်ာက်ိဳေနစဥ္ က်ာက္ေက်ာ အေရာင္ ၃မ်ိဳးအတြက္ အေအးခံမည္႔ baking tray (သို႔) လင္ပန္း ၃ခုကို အဆင္သင္႔ၿပင္ထားပါ။ အေရာင္ဆိုးေဆး အစိမ္း၊ အနီ၊ အ၀ါ အဆင္သင္႔ၿပင္ထားပါ။
 ေက်ာက္ေက်ာ ေခ်ာင္းမ်ားအားလံုး အရည္ေပ်ာ္သြားလွ်င္ ေအးခဲမည္႔ လင္ပန္းတစ္ခုခ်င္းဆီမွာ ဆတူေလာင္းထည္႔ၿပီး အေရာင္ တစ္မ်ိဳးစီထည္႔ၿပီးေမႊေပးပါ။ ေအးခဲသြားလွ်င္ ေက်ာက္ေက်ာကို အေခ်ာင္းေသးေသးရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးထားၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းထားပါ။

၅။ ၾကက္ဥပူတင္း
မုန္႔ဖုတ္မည္႔ လင္ပန္းထဲသုိ႔ သၾကား ၅ဇြန္းေမာက္ေမာက္ခန္႔ နွင္႔ ေရ ၁၀ ဇြန္းခန္႔ထည္႔ၿပီး သၾကားရည္ ေပ်ာ္၀င္သြားေအာင္အရင္တည္လိုက္ပါ။ သၾကားမ်ား နီညိုေရာင္သန္္းလာၿပီး အိုးမွာ ကပ္ေအာင္ မီးအနည္းဆံုးနဲ႔ တည္ၿပီး အေအးခံထားပါ။
 ၾကက္ဥ ၂၄ လံုး၊ ႏြားႏို႔ ဆန္ခ်င္ခြက္ ၆ခြက္၊ ႏိူ႔စိမ္း ႏွစ္ဗူး ၊ သၾကား ဆန္ခ်င္ခြက္ ေလးပံု၃ပံု၊ vanilla အန႔ံ အေမႊးရည္ လဖက္ရည္ ဇြန္း ၄ ဇြန္း ခန္႔တို႔ကို အားလံုးသမသြားေအာင္ စက္နဲ႔ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးပါ။ ၿပီးရင္ မုန္႔ဖုတ္မဲ႔ လင္ပန္းထဲ ေလာင္းထည္႔ပါ။ လင္ပန္း ၂ခုခန္႔လိုမည္။ လင္ပန္းအၾကီးထဲမွာ ေရတစ္၀က္ခန္႔ၿမွဳတ္ေအာင္ထည္႔ၿပီး မုန္႔ဖုတ္မည္႔လင္ပန္းကို တင္ အပူခ်ိန္ ၁၇၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ႏွင္႔ နာရီ၀က္ခန္႔ဖုတ္လွ်င္ ခ်ိဳေမႊးဆိမ္႔ အရသာရွိတဲ႔ ပူတင္းရပါၿပီ။ ပူတင္းေတြကို ဒါးၿဖင္႔ ေလးေထာင္႔ အတံုးေလးေတြ လွီၿဖတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းဆည္းထားပါ။

၆။ ႏြားႏိူ႔
ႏြားႏိူ႔ ၂လီတာဗူး နွစ္ဗူးကို ဆူပြက္ေအာင္တည္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ ေအးသြားလွ်င္ နွင္းဆီရည္ (rose essence) လဖက္ရည္ဇြန္း ၄ဇြန္းခန္႔ ထည္႔ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲ အေအးခံၿပီး သိမ္းဆည္းထားပါ။

၇။ သၾကားရည္
သၾကား တစ္ေကဂ်ီထုတ္ တစ္ထုတ္ကို ေရ 500 ml နဲ႔ ေရာက်ိဳပါ။ သၾကား အရည္ေပ်ာ္သြားလွ်င္ နွင္းဆီရည္ (rose essence) လဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ အနီေရာင္ အေရာင္ဆိုးေဆး လဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည္႔ၿပီး သမေအာင္ေမႊကာ ေရခဲေသတၱာထဲထည္႔ကာ အေအးခံထားပါ။

၈။ ႏိူ႔စိမ္း (သို႔) thick cream
Thick cream ဗူးၾကီး ၂ဗူးခန္႔၀ယ္ထားပါ။ ( ဒီမွာေတာ႔ Bulla တံဆိတ္က အေကာင္းဆံုးပါ)

၉။ vanilla ေရခဲမုန္႔
vanillaေ ရခဲမုန္႔ 2 litre ၃ဗူးခန္႔ ၀ယ္ထားပါ။ (ဒီမွာေတာ႔ Blue ribbon တံဆိတ္က အေကာင္းဆံုးနဲ႔ ေစ်းအေတာ္ဆံုးပါပဲ)

ေရခဲမုန္႔ပဲြၿပင္ၿခင္း
မတ္ခြက္ေလာက္ရွိတဲ႔ အလွဖန္ခြက္ထဲကို ပထမဆံုး သၾကား အနီေရာင္ အရည္ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္းထည္႔ပါ။
ၿပီးရင္ ႏြားႏို႔ စားပဲြဇြန္း ၄ဇြန္းထည္႔႔ပါ။ က်န္တဲ႔ ingredient ေတြၿဖစ္တဲ႔  မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္၊ ေဘဆယ္ေစ႔ (သို႔) ပင္ပြား၊ သာကူေစ႔၊  ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း ေရာင္စံုမ်ား ကို စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္းဆီထည္႔ပါ။ ႏို႔စိမ္းကိုလည္း စားပဲြဇြန္ းတစ္ဇြန္းထည္႔ပါ။ ပူတင္း တစ္တံုး၊ ေရခဲမုန္႔ 1  scoop ကို အေပၚဆံုးကထည္႔လိုက္ရင္ စားခ်င္႔စဖြယ္ ဖာလူဒါ ရပါၿပီ။





No comments:

Post a Comment