Saturday, January 19, 2019
၀က္စတူး ( Braised pork belly)
၀က္စတူးကို ၿမန္မာၿပည္ၿပန္ရင္ ေရႊဘဲတို႔လို စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာပဲ စားဖူးတာပါ။
ဒီမွာေတာ႔ ဆိုင္ေတြမွာ ရွာမရေတာ႔ အိမ္မွာပဲ စမ္းခ်က္ရတယ္။
၀က္စတူးကို နည္း၂မ်ိဳးနဲ႔ လုပ္ႏိူင္ပါတယ္။
steam လုပ္ၿပီး ေပါင္းတဲ႔နည္းနဲ႔ slower cooker နဲ႔ ေပါင္းတဲ႔နည္းပါ။
steam လုပ္တဲ႔နည္းက မုန္ညင္းခ်ဥ္ အေၿခာက္နဲ႔ ေပါင္းတာၿဖစ္ၿပီး အဆင္႔ေတြမ်ားတယ္။
ခုလုပ္တဲ႔နည္းကေတာ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးက slow cooker နဲ႔ပဲ အလြယ္ေပါင္းလိုက္တာပါ။
၀က္စတူးလုပ္ဖို႔ လူ ၃ေယာက္စာအတြက္ လိုအပ္တဲ႔ပစၥည္းေတြက
- ၀က္သား သံုးထပ္သား (pork belly) ၅၀၀ ဂရမ္
- rock sugar (သို႔) ရိုးရိုးသၾကား စားပဲြဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔
- တရုတ္ဟင္းခ်က္၀ိုင္ စားပဲြဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔
- ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ စားပဲြဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔
- ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ရည္ စားပဲြဇြန္း ၁ဇြန္းခန္႔
- နာနတ္ပြင္႔ (star anise) ၃ ပြင္႔ခန္႔
- ဂ်င္း ပါးပါး ၂လႊာခန္႔
- Sichuan pepper ၂၀ ခုခန္႔ (optional, မပါလဲရပါတယ္)
- ဆီ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔
- ဟင္းခတ္မွဳန္႔ သံုးတတ္ရင္ အနည္းငယ္
ပထမဆံုး ၀က္သံုးထပ္သား က အေခါက္ေတြကုိ ဒါးနဲ႔ၿခစ္ ေရးေဆးၿပီး လက္မ၀က္ေလာက္ strip ေလးေတြ လွီးထားပါ။
အိုးထဲကို မီးအေနေတာ္နဲ႔တည္ ပူလာရင္ ဆီ ၂ဇြန္းထည္႔၊ ဆီက်က္ရင္ သၾကား ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ထည္႔ၿပီး သၾကားေလးေတြ နီညိုေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေပ်ာ္ေအာင္ေမႊေပးပါ။
ၿပီးရင္ ၀က္သားေတြထည္႔ ရဲေနေအာင္ ေၾက္ာ္လိုက္ပါ။
၀က္သားအရည္ကုန္တဲ႔ အထိ ေမႊေပးေနၿပီး၊ အရည္ကုန္တာနဲ႔ သၾကား၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္၊ အေနာက္၊ နာနတ္ပြင္႔၊ ဂ်င္း၊ Sichuan pepper အစရွိသည္တို႔ိကို ထည္႔ေမႊေပးပါ။
(ဒီေနရာမွာ ၾကက္ဥ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ၾကက္ဥေတြၿပဳတ္အခြံႏႊာၿပီး ထည္႔ႏိူင္ပါတယ္)
၀က္သားအထက္ ေရ ၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔ၿပၤီး slower cooker နဲ႔ ၆ နာရီေလာက္ေပါင္းလိုက္တဲ႔အခါ ...
လွ်ာေပၚ ေပ်ာ္၀င္သြားမေလာက္ ႏူးညံ႔ၿပီး ၊ အနံ႔ အရသာနဲ႔ၿပည္႔စံုတဲ႔ ၀က္စတူးရပါၿပီ။
၀က္စတူးက ဆီၿပန္မဟုတ္ပဲ အရည္ စပ္စပ္ေလးနဲ႔ပါ။
အေပၚက ingredient amount ေတြက ခ်က္တုံးကေသခ်ာ မမွတ္ထားလို႔ ခန္႔မွန္းေခ်သာ ၿဖစ္ပါတယ္။
လိုတိုးပိုေလွ်ာ႔ေလးေတာ႔ လုပ္ေပးၾကပါလို႔။
အရြက္ေတြကေတာ႔ မုန္ညင္းရြက္၊ ကန္ဇြန္းရြက္ အစရွိတာေတြကို ေစာနက ၀က္စတူးက အရည္ထဲကို ထည္႔ၿပဳတ္၊ ပန္းကန္ ေအာက္ကခံၿပီး ပဲြလွေအာင္ ၿပင္ထားတာပါ။
(edited on 21/01/2019)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment