ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ကို အားေပးတဲ႔သူမ်ားလို႔ ေၾကာ္နည္းေလး တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။
အမွန္ကေတာ႔ ရန္ကုန္က တရုတ္ဆိုငေ္တြမွာလို မ်ိဳး ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ၿဖစ္ဖို႔ဆို လွ်ိဳ႔၀ွက္ခ်က္ေတြ နည္းနိသရေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားလိုပါတယ္။
-တရုတ္ဆိုင္ေတြကလို gas မီးဖိုၿပင္းၿပင္းရယ္၊ တရုတ္ေတြေၾကာ္တဲ႔ ဆီ၀ ေနတဲ႔ ဒယ္အိုး (wok) ကလဲ တကယ္ကိုလိုပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ ဟင္းခ်က္၀ါသနာပါလို႔ အဲလို လိုတာေတြ၀ယ္ထားေတာ႔ အဆင္ေၿပတယ္။ ဒါေပမဲ႔ အဲဒါေတြမရွိလဲ အိမ္က မီးဖိုကို မီးအၿပင္းဆံုးမွာထားၿပီး ၂ေယာက္စာေလာက္ အနဲငယ္ခဲြေၾကာ္ရင္လဲ ရမယ္ထင္ပါတယ္။
-ေနာက္တစ္ခုက ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ကို စိုစိုအိအိေလးၿဖစ္ေအာင္ ၀က္ရိုးၿပဳတ္ရည္ပ်စ္ပ်စ္၊ ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ႔ ေရာေၾကာ္ရပါတယ္။
-ၾကက္ဥကိုလဲ ေခါက္ဆဲြထည္႔ၿပီးမွ မထည္႔ပဲ ပထဆံုး ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ ေၾကာ္ၿပီး ခဏ ေကာ္ထား၊ ၿပီးမွ ၿပန္ေရာေၾကာ္ရင္ ၾကက္ဥညွီနံ႔လံုး၀မရပဲ ဆီကိုကေမႊးေနပါေတာ႔တယ္။ ေနာက္မွထည္႔ရင္ ၾကက္ဥညွီနံ႔ရတတ္ပါတယ္။
-ေၾကာ္တဲ႔ဆီကိုလဲ ၀က္ဆီဖတ္ေလးေတြထည္႔ၿပီး အရင္ေၾကာ္ထားရင္ တကယ္႔ကို တရုတ္ဆိုင္က အနံ႔အတိုင္းရပါတယ္။
-ေနာက္တစ္ခုက တရုတ္နံနံပါ။ မရွိမၿဖစ္ထည္႔ရပါမယ္။ ဒါကလဲ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ကို အနံ႔ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ၿဖစ္ေစတဲ႔ လိ်ွဳ႔၀ွက္ခ်က္တစ္ခုပါ။ ဒီမွာေတာ႔ တရုတ္နံနံ မရွိလို႔ သူနဲ႔ အမ်ိဳးတူ celery အလယ္သားႏုႏုေလးေတြကို ပါးပါးေလးေတြလွီးၿပီး ထည္႔ေၾက္ာ္ပါတယ္။
- ေဂၚဖီက မၿဖစ္မေန ထည္႔ရပါတယ္။ သူက ခ်ိဳၿပီး ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ကို အခ်ိဳအရသာ ပိုေလးေစပါတယ္။
- ေခါက္ဆဲြ ကလည္း အလံုးအရမ္းမတုတ္ပဲ အေနေတာ္ အရြယ္ေလာက္ဆို ပိုေကာင္းပါတယ္။
- ဟင္းခပ္မွဳန္႔ - ရန္ကုန္ေခါက္ဆဲြေၾကာ္အတိုင္း တူခ်င္ရင္ေတာ႔ ဟင္းခပ္မွဳန္႔က ကူမွကို ရပါမယ္
------------------------------------------------------------------------------------------------------
လွ်ိဳ႔၀ွက္ခ်က္ေတြ ေၿပာၿပီးေတာ႔ ခ်က္နည္းေလး ေရးလိုက္ပါဦးမယ္။ အခ်ိဳးအဆေတြက ခ်က္ၿပီးမွ မွန္းေရးထားတာၿဖစ္လို႔ ထံုးစံအတိုင္း အနည္းငယ္ လိုတိုးပိုေလွ်ာ႔ေလး လုပ္ေပးပါ။ အဓိက က ဘယ္လို ေၾကာ္လဲ လွိ်ဳ႔၀ွက္ခ်က္ေတြက ဘာလဲဆိုတာသာ ေရးခ်င္တာပါ။
လူ ၅ ေယာက္စာေလာက္အတြက္လိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြက
ေခါက္ဆဲြ 1 kg
၀က္သား ၃ထပ္သား အဆီမ်ားမ်ား 100 gm - စင္တီမီတာ တစ္၀က္သာသာေလာက္ ေသးေသး ရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
၀က္သား အသားခ်ည္း 300 gm - စင္တီမီတာ တစ္၀က္သာသာေလာက္ ေသးေသးရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးၿပီး ငရုပ္ေကာင္း၊ ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္၊ အေနာက္၊ ဆား၊ သၾကား ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔နဲ႔ သင္႔သလိုနယ္ထားပါ။
၀က္ရိုး 500 gm - ေရၿမဳတ္ရံုထည္႔ၿပီး ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္းထည္႔ၿပီး တစ္နာရီေလာက္ အခ်ိဳရည္ရေအာင္ (ခပ္ပ်စ္ပ်စ္) ၿပဳတ္ထားပါ။
( ဟင္းခ်ိဳရည္ ေပါင္အိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ နဲ႔ ၂ ခြက္စာေလာက္)
ေဂၚဖီ ထုတ္ တစ္စိတ္ - တစ္စင္တီမီတာေလာက္အထူကို ရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
ဘိုစား ပဲသီး 150 gm - အေစာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ။
မံုလာဥနီ ၂ေတာင္႔ - အခြံသင္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
တရုတ္နံနံ - လွီးၿပီးသား 1 cup (ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္ခဲြခန္႔)
ၾကက္ဥ - ၄လံုးခန္႔ကို ဆား ငရုပ္ေကာင္းအနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး နာနာေခါက္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴဥ - ၄မႊာခန္႔ ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ
ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ (ၾကာညိဳ႔)
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္
ခရုဆီ
ဆီ
ဆား
သၾကား
ဟင္းခတ္မွဳန္႔
ငရုပ္ေကာင္း (white pepper)
ပထမဆံုး သံဒယ္အိုးကို ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ ၿပီး ၀က္သား၃ထပ္သားေလးေတြ ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ ၀က္ဆီဖတ္လိုၿဖစ္သြားရင္ ေကာ္ထားလိုက္ပါ။(ဆီမ်ားတယ္ထင္ရင္ ၀က္ဆီဖတ္နဲ႔ အတူ ဆီပါ ေကာ္ထားလိုက္ပါ)
ၿပီးရင္ ၾကက္ဥေခါက္ထားတာကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ ေမႊေၾကာ္ၿပီး က်က္ရင္ ေကာ္ထားလိုက္ပါ။
အဲဒီဆီထဲကိုပဲ ၀က္သားလွီးထားတာေလးေတြကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ မီးၿပင္းရပါမယ္။
ခဏေနရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေထာင္းထားတာရယ္ တရုတ္နံနံ အနည္းငယ္ရယ္ ေရာထည္႔ေၾကာ္လိုက္ပါ။
၀က္သားေလးေတြ ေမႊးၿပီးက်က္လာၿပီဆို အသီးအရြက္ေတြၿဖစ္တဲ႔ ပဲသီးနဲ႔ မံုလာဥနီလွီးထားတာထည္႔ေၾကာ္ပါ။ ခဏေနမွ ေဂၚဖီထည္႔ပါ။
ၾကက္ဥ ေၾကာ္ၿပီးသားရယ္ ၀က္ဆီဖတ္ေၾကာ္ၿပီး ေကာ္ထားတာကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ။
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္၊ အေနာက္၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ အစရွိတာေတြကို ဟင္းရြက္ေတြအေရာင္ေလးလွၿပီး ေလးေလးပင္ပင္ရွိေအာင္ သင္႔သလို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ။
ေနာက္ဆံုးမွ ေခါက္ဆဲြကို ထည္႔ေၾကာ္ၿပီး ေမႊေပးရပါမယ္။
၀က္ရိုးၿပဳတ္ရည္ကိုလည္း ထည္႔ေၾကာ္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ဆီနဲတယ္ထင္ရင္ ေစာနက ေကာ္ထားတာထည္႔ႏိူင္ပါတယ္။
ေစာနက ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္အေနာက္ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ ခရုဆီ အစရွိတာေတြကိုလည္း လိုရင္ ထပ္ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ။
( ေခါက္ဆဲြက ၿပဳတ္လဲ မၿပဳတ္ထားတဲ႔အတြက္ ပထမေတာ႔ အေတာ္မာေနပါမယ္။ အဲဒါကို အရြက္ေၾကာ္ေတြက ထြက္တဲ႔ အခ်ိဳရည္ေတြရယ္၊ ၀က္ရိုးၿပဳတ္ရည္က အခ်ိဳေရေတြနဲ႔ စိုအိေနေအာင္ ေၾကာ္ရမွာ ၿဖစ္ပါတယ္။ ေခါက္ဆဲြထဲ စိမ္႔၀င္သြားေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ေတာ႔ ေခါက္ဆဲြက အိၿပီး အခ်ိဳေတြ အကုန္ကို အထဲ ကို ေရာက္ပါတယ္ - အဲဒါက ရန္ကုန္ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ စိုစိုအိအိေလး ၿဖစ္ေနရၿခင္းရဲ႔ လွ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္ပါ)
ေနာက္ဆံုး အရည္ေတြအကုန္ ကုန္ၿပီ ဆိုရင္ေတာ႔ တရုတ္နံနံေလးထည္႔ၿပီး ကိုယ္႔စိတ္ၾကိဳက္ အေပါ႔ အေလး အခ်ိဳ ထပ္ၿပင္ႏိူင္ပါတယ္။
ပံုမွာ ၿပထားတဲ႔အတိုင္ ရန္ကုန္ေခါက္ဆဲြ စိုစိုအိအိ ခ်ိဳခ်ိဳေလးရပါၿပီေနာ္။
No comments:
Post a Comment