Tuesday, June 1, 2010

ႏြားႏိူ႔ခဲၿပဳလုပ္နည္းႏွင္႔ ႏြားႏိူ႔ခဲခ်က္

မေန႔က သူငယ္ခ်င္း အၾကည္ (ခ်စ္ၾကည္ေအး) ရဲ႕ဘေလာ႔မွာ ႏြားႏိူ႔ခဲခ်က္ေလးေတြ႔လိုက္မွ ဒီႏြားႏိူ႔ခဲအေၾကာင္း ပို႕စ္တင္ဖို႔ သတိရပါတယ္။ ငယ္ငယ္က အဘြားအညာက ၿပန္လာမွ စားရတဲ႔ ႏြားႏို႕ခဲပါ။ ႏြားႏိူ႔ခဲကို ၿမန္မာၿပည္မွာေတာ႔ ႏြားေမြးတဲ႔ အညာေဒသေတြမွာ ပိုေပါပါတယ္။ မုရိုးပင္ကထြက္တဲ႔ မုရိုးအေစးနဲ႔ လုပ္ရတဲ႔အေၾကာင္း အဖြားေၿပာဘူးလို႔ ရန္ကုန္အိမ္နားမွာလဲ မုရိုးပင္ရွိတာနဲ႔ ရန္ကုန္မွာလဲ လုပ္စားဘူးပါတယ္။

စလံုးေရာက္ေတာ႔ ႏြားႏိူ႕ခဲခ်က္စားခ်င္လို႔ ခ်င္ခ်င္းတက္ပါတယ္။ မုရိုးပင္ကလည္း ဘယ္မွရွာမေတြ႔တာနဲ႔ သံပုရာသီးအခ်ဥ္နဲ႔ ညွစ္ၿပီး ႏြားႏိူ႔ခဲေအာင္လုပ္ပါတယ္။ ဟိုတစ္ေလာကေတာ႔ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ အိမ္ေဘးက အန္းမားၾကီး စိုက္ခင္းထဲမွာ မုရိုးပင္တစ္ပင္ေတြ႔တာနဲ႔ အဆင္ေၿပသြားပါတယ္။

မုရိုးပင္ကို ရုကၡေဗဒနာမည္ကေတာ႔ Calotropis procera gigantean လို႔ေခၚပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္အပြင္႔ေလးေတြ ပြင္႔ပါတယ္။ အေစးကအၿဖဴေရာင္နဲ႔ အေစးထြက္သန္တဲ႔ အပင္မ်ိဳးပါ။ ေအာက္ကပံုေလးကေတာ႔ အန္းမားရဲ႔ စိုက္ခင္းက အပင္ေလးပါ။


မုရိုးေစးနဲ႔ လုပ္တဲ႔ ႏြားႏိူ႔ခဲက ပိုေပ်ာ႔ေပ်ာင္းၿပီး ပိုေကာင္းပါတယ္။ သံပုရာသီးနဲ႔က်ေတာ႔ နဲနဲပိုမာပါတယ္။ မုရိုးေစးမရႏိူင္သူေတြအတြက္
သံပုရာသီး တစ္လံုးေလာက္နဲ႕ ႏြားႏို႕ခဲခ်က္ လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္ လုပ္စားလို႕ရၿပီၿဖစ္တဲ႕အေၾကာင္း သက္သက္လြတ္စားသူမ်ားအတြက္ ေရာ သတင္းေကာင္းပါးအပ္ပါတယ္။ သံပုရာသီးနဲ႕ ခဲေပမဲ႕ အခ်ဥ္အရသာလံုး၀မရွိပါဘူး။ ေအာက္ကပံုေတြကေတာ႔ သံပုရာသီးနဲ႔ လုပ္တဲ႔ ႏြားႏိူ႔ခဲ ပံုေတြပါ။

ႏြားႏို႕ ၂လီတာဘူးၾကီးတစ္ဘူး၀ယ္ပါတယ္။



သံပုရာသီး အရြယ္လတ္ တစ္လံုးခဲြေလာက္ကို အေစ႔မ်ားဖယ္၍ အရည္ခ်ည္း သတ္သတ္ရေအာင္ ညွစ္ထားပါတယ္။
အိုးေဇာက္နက္နက္ထဲႏြားႏို႕ထည္႔ပါတယ္။ သံပုရာရည္ကိုလည္းထည္႔ၿပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။ (ဒီေနရာမွာ မုရိုးေစးဆိုရင္ေတာ႔ အပင္မွ လတ္လတ္ဆပ္ဆပ္ခူးထားတဲ႔ မရိုးကိုင္းေလးေတြက အေစး ၃-၄စက္ေလာက္ ႏြားႏိူ႔အိုးထဲခ်ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးရပါတယ္။)

မီးအေနေတာ္ (Medium) ေလာက္မွာ ႏြားႏို႔အိုးတည္ၿပီး ဇြန္းနဲ႕ အဆက္မပ်က္ေမႊေပးပါတယ္။



ႏြားႏို႕ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ေ၀က်မွာစိုးလို႔ မီးနည္းနည္းေလ်ာ႕ၿပီး ဆက္ေမႊပါ။ (ပထမ အနယ္မက်လို႔ စိတ္မပူပါနဲ႔။ ပြက္ပြက္ဆူမွ အနယ္က စက်မွာပါ၊) ႏြားႏို႕ဖတ္ အဖတ္အဖတ္ကေလးမ်ား အနည္က်ကာ အရည္သတ္သတ္၊ အဖတ္သတ္သတ္ၿဖစ္လာရင္ အိုးမီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ေလာက္ ထည္႔ၿပီး ေမႊေပးပါ။

လက္သုတ္ပု၀ါလို ပိတ္ၾကမ္းစကို ေအာက္မွာခံၿပီး အဖတ္ေတြကိုစစ္ယူပါ ...


အရည္ေတြကိုလည္း လႊင္႔မပစ္ပါႏွင္႕ ... အရည္ကလဲခ်ိဳပါတယ္ ... ေသာက္လို႕ရပါတယ္ ... ေနာက္ ဟင္းခ်က္ရင္ ဒီအရည္ေလးေတြ ထည္႕ခ်က္ေတာ႕ ပိုေကာင္းပါတယ္။

ႏြားႏို႕ဖတ္ေတြ စစ္ယူထားတဲ႔ အ၀တ္ကို အေပၚကၾကိဳးနဲ႕စည္း ေအာက္ကအမာတစ္ခုခံ အေပၚက ငရုပ္ဆံုလို ေလးတာနဲ႕ ဖိၿပီး ေရစစ္ၿပီးခဲတဲ႔အထိေစာင္႕ပါ ... ညကဖိထားရင္ မနက္ခင္းက်ရင္ ေတာ္ေတာ္မာၿပီးခဲေနပါၿပီ ... ေန႔ခင္းလုပ္တယ္ဆိုရင္ေတာ႕ ၃-၄နာရီေလာက္ဖိရင္ကို ရပါတယ္။

ႏြားႏို႕၂လီတာေလာက္လုပ္မွ ပဲပင္ေပါက္နဲ႕ေၾကာ္တဲ႕ပဲၿပားတစ္ခုစာေလာက္ပဲရပါတယ္ .


ၾကာရွည္ခံၿပီး ပိုေမႊးသြားေအာင္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီပါေလကာထည္႔ၿပီး လွိမ္႔ပါတယ္။


ၿပီးရင္ ဟင္းခ်က္ဖို႕ အဆင္သင္႕ၿဖစ္ေအာင္ အတံုးေလးေတြတံုးထားပါ။


ႏြားႏို႕ခဲခ်က္နည္း

လိုတဲ႕ပစၥည္းေတြက ...
ခုနက ခဲထားတဲ႔ ႏြားႏို႕ခဲေလးေတြကို လက္မ၀က္ ပတ္ လည္ေလာက္
အတံုးေလးေတြလွီးၿပီးဆား၊ ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ရည္နဲ႕ အသာနယ္ထားပါ ...
ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီးတစ္လံုးေလာက္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ ...
ၾကက္သြန္ၿဖဴ၅မႊာေလာက္ ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ ...
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးၾကီး ၅လံုးေလာက္ လွီးထားပါ ...
ငရုပ္သီးအစိမ္း ၃ေတာင္႕ေလာက္ထက္ၿခမ္း ၿခမ္းထားပါ ...
နံနံပင္ ၃-၄ပင္ ထက္ပိုင္းခ်ိဳးထားပါ ...
ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ ဟင္းခ်ိဳေသာက္ဇြန္းနဲ႕တစ္ဇြန္း ...

ဆီ ဇြန္းၾကီး ၁ဇြန္းခဲြေလာက္ကို ဒယ္အိုးထဲထည္႕ၿပီး မီးဖိုေပၚတင္ပါ ...
ဆီက်က္ရင္ ဆႏြင္းမွဳန္႔ေလးနဲနဲထည္႕ၿပီး လွီးထားတဲ႔ၾကက္သြန္နီေတြထည္႕ပါ ...
ၾကက္သြန္နီႏြမ္းရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းထားတာေလးေတြပါေရာၿပီး ဆီသတ္ပါ ...
ေရႊ၀ါေရာင္သန္းၿပီး ေမႊးလာရင္ မီးနည္းနည္းေလွ်ာ႕ၿပီး ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ထည္႕ပါ ...
ငရုပ္သီးမတူးခင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလွီးထားတာေလးေတြထည္႕ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏြမ္းလာရင္ ႏြားႏို႔ခဲေလးေတြထည္႕၊ ပဲငံၿပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ သင္႕သလိုထည္႕ၿပီး းခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ထဲမွာ ႏြားႏို႕ခဲေလးေတြ ၿမဳတ္ေအာင္အသာေလးေမႊေပးပါ ...
ေရခမ္းၿပီးဆီသံဖ်စ္ဖ်စ္ၾကားရင္ ခုနကစစ္ထားတဲ႕ႏြားႏို႕အရည္နဲနဲထပ္ထည္႔ၿပီး ႏြားႏို႕ခဲေလးေတြထဲ ဆားအခ်ိဳမွဳန္႕၀င္သြားေအာင္ ၅မိနစ္ေလာက္ ထပ္ထည္ပါ ... ေရခမ္းခါနီးရင္ ငရုပ္သီးစိမ္း ...နံနံပင္ေလး အေပၚကအုပ္ ၿပီးခ်လို႕ရပါၿပီ ...

ဟင္းခ်က္တဲ႕ပံုေလးေတြ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ဗူးညြန္႔၊ၿပည္ပန္းညိဳ၊ ဒန္႕သလြန္ညြန္႔ အစရွိသၿဖင္႔ ဟင္းရြက္မ်ိဳးစံုနဲ႔ခ်က္ထားတဲ႔ ဟင္းရြက္စိမ္းဟင္းခ်ိဳနဲ႔ လိုက္ဖက္ပါတယ္။




ႏြားႏို႔ခဲကို ၾကက္သြန္ၿဖဴနီေလးနဲ႔ ေၾကာ္ခ်က္ေလးလုပ္စားလဲ ဆိမ္႔ဆိမ္႔ေလး စားေကာင္းပါတယ္။

19 comments:

  1. အခ်ိန္ရရင္ လုပ္ၾကည့္မယ္..အမ..

    အမ..မလိုင္ျပားေလ.. ဟိုျပည္က လုပ္တဲ့မလိုင္ျပား အဲဒါဘယ္လိုလုပ္လဲဟင္။

    ReplyDelete
  2. ၿမတ္ႏိူးေရ ... လာအားေပးတာ ေက်းဇူးေနာ္။ မလိွဳင္ၿပားေတာ႔ စားေတာင္မစားဖူးပါဘူး ညီမေရ ... အညာကထြက္တဲ႔ မလိွဳင္လံုး ေလးေတြေတာ႔စားဘူးတယ္။ ေနာက္မွ အိမ္ကို ဖံုးဆက္ေမးၾကည္႔ေပးမယ္။

    ReplyDelete
  3. တီဆြိေရ.. တစ္ေခါက္ေတာ့ သံပုရာသီးနဲ႔လုပ္ဖူးတယ္။
    ခ်က္စားဖို႔ေလာက္ေအာင္ မ်ားမ်ားရဘူးရယ္။
    မုရိုးနဲ႔လုပ္တာပိုစားေကာင္းမယ္ထင္တယ္။
    ရန္ကုန္မွာေရာင္းတာေလ..
    တီတီဆြိလုပ္ထားတဲ့ အညိုေရာင္သန္းတဲ့ပံုေလးနဲ႔ တစ္ေထရာတည္း...
    ေတာ္တာ..

    ReplyDelete
  4. ဟုတ္တယ္ တီဆြိ ေရ အညာႏြားႏို႕ခဲ နဲ႕ တပံုထဲဘဲ အရသာလည္း အတူတူ ဘဲထင္ပါတယ္ က်ေနာ္တို႕ အညာမွာေတာ႔ မရုိးပင္ ဟာ အေလ႔က် ေပါက္ပင္ပါ
    ဒါေပမဲ႔ အခု သံပရာသီးနဲ႔ လုပ္ေတာ႔လည္း တပံုထဲဘဲဆိုေတာ႔ အားလံုး အဆင္ေျပသြားတာေပါ႔
    ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ေသာက္ခ်င္ ရင္လည္း ဆိုင္က ဒိန္ခ်ဥ္၀ယ္ေသာက္ၿပီး နဲနဲ ခြဲထားတာကို အလွ်င္ထားၿပီး ႏြားႏို႕ ထပ္ထပ္ျဖည္႕ သြားရင္ ေန႕တိုင္း ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္ လို႕ရပါတယ္

    ReplyDelete
  5. ႏို႔ခဲခ်က္ အရမ္းႀကိဳက္တယ္ တီတီဆြိေရ။ လုပ္နည္းလိုက္ရွာေနတာ ဘယ္မွာမွ မေတြ႔လို႔။ အားမွ စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမယ္။ ေက်းဇူးတင္လိုက္တာရွင္။

    ReplyDelete
  6. စားဖူးဘူးေတာ႔.. စားခ်င္စရာေလး.. လုပ္ၾကည္႔ဦးမယ္..

    ReplyDelete
  7. လုပ္ၾကည့္မယ္ ဗ်ိဳ ့

    ReplyDelete
  8. အရင္ကေတာ့ တခါစားဖူးတယ္... အဲဒီတုန္းကေတာ့ ႀကိဳက္ဖူး... ခုေတာ့ မမလုပ္ထားတာ စားခ်င္စရာေလးေနာ္... စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမယ္... တခါေလာက္... ေနာက္ၿပီး ေညာင္ရြက္သုတ္လား... ဥာဏ္ရြက္သုတ္လားမသိ အညာမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး စားၾကတယ္ေနာ္....

    ReplyDelete
  9. မမေရ တခါထဲ လင့္ထားခြင့္ျပဳပါလို႔... မမတို႔ဆီအျမဲ မၾကာမၾကာေရာက္ေပမယ့္ လာခ်င္ၿပီဆို ရွာရေရာ... ရွာေနရင္းနဲ႔ တျခားေတြ ေတာင္ေ၇ာက္ ေျမာက္ေရာက္ျဖစ္ေနတာ... လင့္ခြင့္ျပဳပါေနာ္မမ...

    ReplyDelete
  10. ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ႔ လံုး၀မႀကိဳက္ခဲ႔ဘူး...ႏြားႏို႔မွ မႀကိဳက္တာကိုး..ခုေတာ႔စားပါတယ္...(ႏြားႏို႔ခဲသည္ေတြက မိတၳီလာကေန လာလာေရာင္းၾကတယ္ေလ..)
    ဒီမွာေတာ႔ သိုးနဲ႔ ဆိတ္ ႏို႔ခဲေလးေတြ လုပ္ၿပီးသားရိွတယ္....ကိုယ္တိုင္လုပ္လို႔ရေတာ႔ ႀကိဳက္တဲ႔သူေတြအတြက္ အဆင္ေျပတာေပါ႔ေနာ္

    ReplyDelete
  11. ဟာ အေတာ္ပဲ မရုိးပင္မရွိလို႔ ဘာနဲ႔လုပ္ရမွန္းမသိျဖစ္ေနတာ
    နနို႕ခဲလုပ္စားလိုက္အုန္းမယ္၊ အေရေလးနဲ႔ နနို႕ခဲအစိုကို ထညက္ရည္ေလးနဲ႔
    ေသာက္ရတာသိတ္ၾကိဳက္တာပဲ

    ReplyDelete
  12. အားငယ္လိုက္တာ...
    လုပ္တတ္ဖို႕ ေဝးလို႕ တခါမွေတာင္ မစားဖူးဘူး ထင္တာပဲ...
    ဒါမွမဟုတ္ ေမေမတို႕ ေကြ်းတုန္းက ကိုယ္ မၾကိဳက္လို႕ပဲ မစားမိတာလား မသိဘူး... မမွတ္မိေတာ့ဘူး...

    အားရင္ စမ္းလုပ္ၾကည့္အံုးမယ္... ဘယ္လိုေနမလဲ စားၾကည့္ခ်င္လို႕...
    နည္းေလးေျပာျပတာ ေက်းဇူး သူငယ္ခ်င္း... း))

    ReplyDelete
  13. အမ..မလိုင္ျပားအရမ္းၾကိဳက္တာ.. မလိုင္လံုးက်မၾကိဳက္ျပန္ဘူး။
    အမေရ..ေက်းဇူးပဲေနာ္။

    အမလုပ္ထားတဲ့ႏို႔ခဲ ေနာက္လက် အားသြားမွစမ္းၾကည့္မယ္။ အမွန္က ႏို႔ခဲကဒီေလာက္ၾကိဳက္ဘူး။ ဂ်ပန္ေတြလုပ္ေကြ်းမလားလို႔..။
    အမႏို႔ေျခာက္လဲစားေကာင္းတယ္။

    ReplyDelete
  14. အစ္မေရ..

    “ဆီပါေလကာထည့္”ဆိုတာေလးပါလို႔ သေဘာက်ျပီး ျပံဳးသြားတယ္။ ညီမတို႔ အရပ္ကလည္း အဲလိုမ်ိဳး ေျပာတတ္လို႔ေလ..

    အရင္က အဘိုးတို႔အိမ္မွာ နုိ႔စားႏြားမေတြ ေမြးတုန္းက ႏြားေပါက္ေလးေမြးရင္ အရင္ဆံုးရတဲ့ နို႔ဦးရည္က နို႔နုေတာ့ နို႔ခဲတယ္ေလ..။ ဒါနဲ႔ နို႔ခဲကို အိမ္နားနီးခ်င္းေတြ ေလွ်ာက္ေ၀၊ ဟင္းခ်က္ျပီး ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းပို႔လုပ္ရတယ္။ တပတ္ေလာက္ေတာ့ နို႔ခဲစားရတယ္။ တပတ္ေက်ာ္ရင္ေတာ့ ပံုမွန္ႏြားနို႔အဆင့္ေလာက္ နို႔က ၾကဲသြားေတာ့ ႏြားနုိ႔၀ယ္တဲ့ေနရာကို ေရာင္းရတယ္ေလ..။ အခုေတာ့ အဘိုးတို႔လည္း မရွိေတာ့ဘူး။ ႏြားနို႔ခဲလည္း မစားရေတာ့ဘူး..။

    အမွတ္တရပဲ.. ၾကံဳရင္လုပ္စားဦးမယ္။ ေရးေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  15. ဒီပို႔စ္ဖတ္ၿပီး ေကာ္မန္႔ေတာင္ မေရးပဲ ကမန္းကတန္း ျပန္ပိတ္ထားလိုက္တာ...
    ဒါေတာင္ အလ်ဥ္မမီဘူး...ကိုဧရာေလ ႏြားႏို႔ဗူးေရာ၊ သံပုရာသီးေရာ ၀ယ္လာၿပီ...ကယ္ၾကပါဦး ဘေလာ့ဂ္ကတို႔ေရ း))

    ReplyDelete
  16. ဟားဟား ... အစ္မသီတာ .... ရယ္ရတယ္ ... ကိုဧရာက မန္းေလး အထက္ဖက္ကဆိုေတာ႕ ၾကိဳက္မွာေပါ႔ ... လုပ္ေပးလိုက္ပါအစ္မရယ္

    ReplyDelete
  17. ဝမ္းသာတယ္ ...သီတာ့အတြက္...ဟိဟိ...။

    ဟမ္ တို႔လည္း ဘာထူးတုန္း...၊ နည္းမသိခ်င္ေယာင္ေဆာင္ၿပီး မန္းေလးကို မွာလို႔ ရေတာ့ဘူး ...။ လုပ္ၾကည့္ပါမည္ အဆင္ေျပလွ်င္ ပံုႏွင့္တကြ ပို႔အသစ္တပုဒ္ ထပ္မံတင္ပါမည္....ခိခိ..

    ေအာင္ျမင္ပါေစ...!

    ReplyDelete
  18. ႏြားနို ့ခဲက အၾကိဳက္ဆံုးထဲပါတယ္ ဆိြရဲ့... အညာမွာ မရိုးပန္းအေစးနဲ ့လုပ္တာသိတယ္.. သံပုရာသီးနဲ ့လုပ္လို ့ရတာ ဆြိေျပာမွ သိေတာ့တယ္...တို ့က ႏြားနို ့နဲ ့သံပုရာသီးမတည့္ဘူူးလို ့ထင္ေနတာ...စမ္းၾကည့္ႈဦးမယ္

    ReplyDelete
  19. ေက်းဖူးတင္ပါတယ္ ေနာင္လဲအားေပးပါအုံးမယ္
    ဦးဦး ပခုကၠဴ

    ReplyDelete