Saturday, November 10, 2012

2nd prototype of အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာ ...

အန္တီဆြိတို႔အလုပ္မွာ ကုန္ပစၥည္းေတြ မထုတ္လုပ္ခင္ CAD နဲ႔ ဒီဇိုင္းအဆင္႔ ၿပီးရင္ ပစၥည္းေတြ မွာၿပီး အစမ္းဆင္ၾကည္႔ရတယ္။ Prototype လို႔ေခၚတယ္။ ပစၥည္းေတြ တပ္ဆင္ရတာ လြယ္ကူရဲ႔လား၊ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု interference ၿဖစ္ေနသလား၊ အလြယ္တကူ က်ိဳးပ်က္လြယ္သလား၊ အစရွိသၿဖင္႔ေပါ႔ စစ္ရတယ္။ တကယ္႔တကယ္  mass production မလုပ္ခင္ ၃-၄ခါေလာက္ အစမ္းထုတ္ဆို ဆင္ၾကည္႔ရတယ္။

အခု အန္တီဆြိလဲ အုန္းႏိူ႔ေက်ာက္ေက်ာေလး က်ိဳတာကို အစမ္းလုပ္ၾကည္႔ေနရတယ္။ အုန္းႏိူ႔ေက်ာက္ေက်ာ က်ိဳဖူးေပါင္းလဲ မေရမတြက္ႏိူင္ဘူး။ က်ိဳတိုင္းလဲ အတိုင္းအဆ မွတ္ထားတယ္မရွိ၊ အဆင္ေၿပသလို လုပ္လိုက္တာပဲ။ သူ႔ဟာနဲ႔သူေတာ႔ ၿဖစ္သြားတာပဲ။ အုန္းႏိူ႔ေက်ာက္ေက်ာ ၂ထပ္ၿဖစ္ခ်င္ၿဖစ္မယ္၊ အုန္းႏို႔ေတြမ်ားလို႔ ႏို႔ေရာင္တစ္ေရာင္တည္းၾကီးနဲ႔ မလွမပၿဖစ္ခ်င္ၿဖစ္မယ္။ အုန္းႏိူ႔က အထူၾကီး ေက်ာက္ေက်ာအၾကည္ထပ္ေလးက ပါးပါးေလး ၿဖစ္ခ်င္ၿဖစ္မယ္။ စံုလို႔ပဲ။ ခုေတာ႔ အန္တီဆြိက အုန္းႏို႔နဲ႔ ေက်ာက္ေက်ာအၾကည္၂ထပ္ကို ညီညီေလးၿဖစ္ခ်င္တာပါ။ (ေက်ာက္ေက်ာထုပ္ အညႊန္းမွာပါတဲ႔ ေရက ကိုယ္ေတြအတိုင္းနဲ႔ဆို နည္းေနတတ္ပါတယ္။) ခုအန္တီဆြိ ၀ယ္တဲ႔ အထုပ္ကေတာ႔ အညႊန္းက တရုတ္လို ဘူးသီး၊ငါးေပါင္းေၾကာ္စာေတြပဲ ပါလို႔ ဘယ္ေလာက္ထည္႕ရမလဲ လံုး၀မသိပါဘူး။

အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာ ၂ထပ္ဆိုေတာ႔ လံုး၀မက်ိဳဖူးသူေတြက ၂ခါက်ိဳရတာလား ဘာလား ထင္ခ်င္စရာပါ။ အမွန္က ေက်ာက္ေက်ာေရထဲ အုန္းႏို႔ေရာက်ိဳလိုက္တာပါပဲ။ ခဲသြားေတာ႔ ေပါ႔တဲ႔ အုန္းႏို႔က အေပၚတက္လာၿပီး သူ႕ဟာသူ ၂ထပ္ၿဖစ္သြားတာပါ။ ကိုယ္လဲ ငယ္ငယ္က မသိေတာ႔ ၂ခါ သတ္သတ္စီ ခဲြက်ိဳရတယ္ထင္ေနတာ။

 ၿပီးခဲ႔တဲ႔ အပတ္ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းပဲြမွာေတာ႔ first prototype ေက်ာက္ေက်ာက အုန္းႏို႔ေတြမ်ားလို႔ တစ္ထပ္တည္းၿဖစ္သြားတယ္။ ေက်ာက္ေက်ာက အရသာေတာ႔ရွိပါရဲ႔၊ လွတ ပတ မၿဖစ္ဘူးေပါ႔ဗ်ာ။ အဲဒါကို မေက်နပ္လို႔ ခုေနာက္တစ္ခါက်ေတာ႔ ေရနဲ႔ အုန္းႏို႔ကို ေသခ်ာ တြက္ခ်က္ၿပီး ၂ထပ္ကို အလယ္မွာ ညီညီေလးၿဖစ္ေအာင္ အစမ္းလုပ္ထားတာပါ။ ေနာက္ပိုင္း အလွဴေတြ ပဲြေတြအတြက္ အၿမဲ ၂ထပ္ေက်ာက္ေက်ာေလးရေအာင္ စမ္းလုပ္ထားတဲ႔ 2nd prototype ေပါ႔ဗ်ာ။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း (၄၂.၅ ဂရမ္) အထုပ္တစ္၀က္ (ေက်ာက္ေက်ာခ်ည္း ခ်ိန္ၾကည္႔တာ ၁၇.၅ ဂရမ္ခန္႔) 
အုန္းစိမ္းရည္ ၃၅၀ ml  ၃ဗူးခဲြ (စုုစုေပါင္း 1.2 liter ခန္႔)
အုန္းႏိူ႔ ၆၀၀ ml
သၾကား ၃၀၀ ဂရမ္
ဆား လက္ဖက္ရည္ တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္

(ဒီမွာ သတိထားမိလားမသိဘူး။  Rule of thumb က ေရ ၂ဆ၊ အုန္းႏို႔တစ္ဆ  ပါ။ )

အန္တီဆြိက ေက်ာက္ေက်ာက်ိဳရင္ အၿမဲ ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္းထုပ္ကိုပဲ သံုးပါတယ္။ နဲနဲပဲ စမ္းလုပ္ခ်င္တာဆိုေတာ႔ ေက်ာက္ေက်ာထုပ္ရဲ႔ တစ္၀က္တိတိကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ညွပ္လိုက္ပါတယ္။  ၿပီးေတာ႔ ေက်ာက္ေက်ာေတြကို ေပ်ာ႔သြားေအာင္ ေရစိမ္ၿပီး တစ္လက္မေလာက္စီ ေသးေသးေလးေတြၿဖစ္ေအာင္ ထပ္ညွပ္လိုက္ပါတယ္။ ေသးေသးေလးေတြဆိုေတာ႔ အၾကာၾကီး မက်ိဳရေတာ႔ဘူးေပါ႕။
အုန္းစိမ္းေရ ၃မ်ိဳး- ၃ဗူး၀ယ္လာတာ ဒါေလးက အေကာင္းဆံုးပဲ။ တစ္ဗူးကို ၃၅၀ ml ပါတယ္။
ၿပီးေတာ႔ အိုးထဲမွာ အုန္းစိမ္းေရ ဗူး ၃ဗူးခဲြ ေဖာက္ထည္႔ၿပီး ေက်ာက္ေက်ာကို က်ိဳပါတယ္။ အုန္းစိမ္းေရက အုန္းသီးဆံဖတ္ကေလးေတြပါလို႔ စကာနဲ႔ အရင္စစ္ၿပီးမွ ေက်ာက္ေက်ာအိုးထဲထည္႔ပါတယ္။ (အုန္းစိမ္းေရထည္႔ေတာ႔ အုန္းႏိူ႔ေက်ာက္ေက်ာက ေတာ္ေတာ္ေလးကို ေမႊးၿပီး အရသာလဲ ပိုရွိပါတယ္။ ေရနဲ႔ က်ိဳတာနဲ႔ လံုး၀ကိုမတူပါ။ အုန္းသီးအစိမ္းရွိလို႔ ခဲြထည္႔ရင္ ပိုေတာင္ေမႊးပါေသးသဗ်ာ။ )  သၾကား ၃၀၀ ဂရမ္ကိုလဲ အစကတည္းက တစ္ခါထဲထည္႕က်ိဳပါတယ္။


၁၅မိနစ္ နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာလို႔ ေက်ာက္ေက်ာေတြ ေၾကသြားၿပီဆို အုန္းႏို႔ထည္႔ေမႊၿပီး ဆားထည္႔ပါတယ္။ ဆားကလဲ အေရးၾကီးပါတယ္ေနာ္။ အုန္းႏိူ႔ေက်ာက္ေက်ာက ဆားမပါရင္လဲ စားရတာ ေပါ႔ရႊတ္ရႊတ္နဲ႔ ဘာလိုေနမွန္း မသိတဲ႔ အၿဖစ္မ်ိဳး ၾကံဳဖူးပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဒီေနရာမွာ အုန္းႏိူ႔အရသာကို ၿမည္းၾကည္႔ၿပီး ကိုယ္က ခ်ိဳခ်ိဳေလးၾကိဳက္တယ္ဆို သၾကားထပ္ထည္႔ႏိူင္ပါတယ္။ ဆားကိုလဲ လိုတိုးပိုေလွ်ာ႔ ကိုယ္႔စိတ္ၾကိဳက္ထည္႕ႏိူင္ပါတယ္။ အန္တီဆြိေၿပာတဲ႔ အခ်ိဳးက ကိုယ္႔စိတ္ၾကိဳက္ ၿဖစ္ခ်င္မွၿဖစ္မွာကိုး။

 အုန္းႏို႔ေရာၿပီး က်ိဳထားတာ ပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ေက်ာက္ေက်ာခဲမဲ႔ ခြက္ထဲထည္႔ၿပီး ခဲထားႏိူင္ပါၿပီ။ ေက်ာက္ေက်ာခဲရင္လဲ သိပ္အထူၾကီးၿဖစ္ေအာင္မလုပ္ပဲ ၃စင္တီမီတာ၊ ၄ စင္တီမီတာေလာက္ အထူဆို အလွဴေတြအတြက္ အခ်ိဳပဲြမွာ အေတာ္ပါပဲ။ ေရႊရင္ေအး၊ ေပါင္မုန္႔အုန္းႏို႔ဆမ္းတို႔မွာလည္း ထည္႔စားႏိူင္ပါတယ္။


 ေက်ာက္ေက်ာက်ိဳရတာ အင္မတန္ လြယ္ကူပါတယ္။ ၂ထပ္လွလွေလးၿဖစ္ေအာင္၊ အခ်ိဳအေပါ႔ အေလး အေနေတာ္ၿဖစ္ေအာင္ အခ်ိဳးအဆ က သာ အေရးၾကီးတာပါ။





11 comments:

  1. ေက်ာက္ေက်ာက အေခ်ာင္းမို႕လို႕လားမသိဘူး အေရာင္တအားၾကည္တယ္ဗ်ေနာ္။ အုန္းစိမ္းနံ႕ေလးနဲ႕မို႕ ေကာင္းမွာ ေသခ်ာတယ္။
    (လီယုိ)

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္ထွာ

    ReplyDelete
  3. တီတီေရ.. အင္ဂ်င္နီယာ က်ိဳတဲ့ ေက်ာက္ေက်ာမို႔လို႔လား မသိဘူး
    ႏွစ္ထပ္က ညီေနတာပဲ ၊ ေပတံနဲ႔တိုင္းရင္ေတာင္ အတိုင္းအတာ တူတူထြက္ေလာက္တယ္ း)

    ReplyDelete
  4. မနက္ျဖန္ လုပ္စားဦးမယ္..တီဆြိေရ..
    အရင္က မသိေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာသပ္သပ္၊ အုန္းနို႕သပ္သပ္ က်ိဳျပီးစားဘူးတယ္.
    ၀ိတ္ေတြတက္လြန္းလုိ႕ အခ်ိဳေတြ သိပ္မစားေတာ့တာ။
    ခုတခါေတာ့ လုပ္ၾကည့္ခ်င္လုိ႕ ၀ိတ္တက္ခံ စားလုိက္ဦးမယ္....

    ReplyDelete
  5. ဘြားေလး ေျပာတာ မွတ္မိသေလာက္ ဆား ထည့္ရင္ အခ်ိဳ ပို ေလးတယ္ ဆိုလား..
    ၾကားဖူးတာ ျပန္ေျပာျပတာေနာ္..
    −m

    ReplyDelete
  6. ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္းနဲ့ မလုပ္ဘူးလို့ လုပ္ၾကည့္မယ္။

    ReplyDelete
  7. ေက်ာက္ေက်ာၾကိဳနည္းအခ်ိုဳးအစားရလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ သံပုရာသီးယိုထိုးနည္းေကာင္းရွိရင္လည္းတင္ျပေပးပါအံုးလို႔

    ReplyDelete
  8. ေက်းဇူးဘဲတီဆြိေရ.
    အုန္းစိမ္းရည္ထည္.ျပီးလုပ္တယ္ဆိုတာ မသိခဲ.ဘူး။
    အခုေတာ. စမ္းၾကည္.လုိ္က္ဦးမယ္။ ျပီးေတာ.ေက်ာက္ေက်ာအေခ်ာင္းနဲ. မလုပ္ဖူးေသးဘူး။ အမႈန္.နဲ.ခ်ည္းဘဲလုပ္ေနတာ။
    ဘုန္းၾကီးအခ်ဳိပြဲကပ္ဖို. အခုထဲက တီဆြိလိုစမ္းၾကည္.ထားမွဘဲဗ်ဳိ.။

    ReplyDelete
  9. Thamee Su Nov 10 (1 day ago)
    to me

    Thamee Su has left a new comment on your post "2nd prtotype of အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာ ...":

    အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာေလးလာစားပါတယ္ တီတီဆြိ....စုရဲ့ဘေလာ့ေလးကို လင့္ခ်ိတ္ေပးထားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ း)

    ReplyDelete
  10. မိုးေငြ႔........ via blogger.bounces.google.com

    4:57 PM (11 hours ago)

    to me
    မိုးေငြ႔........ has left a new comment on your post "2nd prototype of အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာ ...":

    မီးလဲ တယ္လီဖုန္းေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔ပဲသံုးဖူးတယ္ ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္းနဲ႔လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္

    ReplyDelete
  11. TT Sweet ေရ
    လည္လည္လာျပီး အစားေတြ အမ်ားၾကီးစားသြားပါတယ္ ေပ်ာ္စရာၾကီးရယ္ေနာ္ စာေတြလဲအမ်ားၾကီးေရးတတ္တယ္ေနာ္ သေဘာက်ႏွစ္ခ်ဳိက္စြာနဲ႔ေနာက္ေန႔လဲ လည္လည္လာအံုးမယ္ေနာ္...

    ReplyDelete