မဆြိတီ မုန္႔ဟင္းခါးကို အလြန္ၾကိဳက္တယ္။ မုန္႔ဟင္းခါး ဘယ္ေလာက္ၾကိဳက္ၾကိဳက္ မေကာင္းတဲ႔အက်င္႔က မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္တဲ႔ေန႔ဆို ည-မနက္ မစားခ်င္ဘူး။ အိမ္ကလူေတြလဲ အတူတူပဲ။ မနက္ခင္း အ၀စား၊ ညေနက် ၿငီးၿပီးမစားခ်င္ေတာ႔ဘူး။ အဲဒီေတာ႔ တစ္ခါတစ္ေလခ်က္တာဆို မုန္႔ဟင္းခါးေတြ အမ်ားၾကီး အပင္ပန္းခံခ်က္ၿပီး ေနာက္ေန႔က်န္၊ သိမ္းထားနဲ႔ အဆင္မေၿပဘူး။ ကိုယ္က ေသြးေတာင္းတဲ႔အခ်ိန္ တစ္ပဲြေလာက္စားရရင္ ေက်နပ္ၿပီကိုး။
အဲဒီေတာ႔ မုန္႔ဟင္းခါးကို စားခ်င္တိုင္း နဲနဲ နဲ႔ အလြယ္ခ်က္စားလို႔ရေအာင္ ငါးကို ဆီသတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာ ဖရီဇာထဲ ထည္႔ခဲထားတယ္။ ၾကက္သြန္နီဥေသးေတြ၊ ဆန္အက်က္မွဳန္႔ေတြ ကိုလဲ အိမ္မွာ မၿပတ္ ၀ယ္ထားလိုက္တယ္။ ကုလားပဲကိုလည္းၿပဳတ္ ဘလန္ဒါနဲ႔ေမႊၿပီး Freezer ထဲ ထည္႔ခဲထားတယ္။ ေၿမပဲကိုလည္း မက်က္တက်က္ ေလွာ္ၿပီး ၾကိတ္ထားလိုက္တယ္။ စားခ်င္ခ်ိန္က် ေရေႏြးဆူဆူမွာ အေပၚက ငါးဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆန္က်က္မွဳန္႔၊ ေၿမပဲမွဳန္႔၊ ကုလားပဲၿပဳတ္ေတြကို ေရာထည္႔ၿပီး နာရီ၀က္တစ္နာရီေလာက္ မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားရင္ မုန္႔ဟင္းခါးေမႊးေမႊးေလးရေရာ။
မုန္႔ဟင္းခါး ရယ္ဒီမိတ္ေတြရွိရက္နဲ႔ အပင္ပန္းခံတယ္လို႕ေၿပာခ်င္လဲေၿပာၾကမယ္။ ဆိုင္က ရယ္ဒီမိတ္နဲ႔ လံုး၀ မတူပါခင္ညာ။ ရယ္ဒီမိတ္ေတြ ဟိုးလြန္ခဲ႔တဲ႔ ၅ႏွစ္ေလာက္က စားဘူးပါတယ္။ သူက ၾကာတဲ႔အခါ အနံ႔တစ္မ်ိဳး ရွိတယ္ေနာ္။ ေနာက္ပိုင္းေတာ႔႔ အဲဒီရယ္ဒီမိတ္ အနံ႔ကို လံုးလံုး ခံလို႔မရေတာ႔လို႔ မစားတာ ခုထိပါပဲ။ အိမ္မွာ ဂ်ဴဂ်ဴ႕ ၾကီးေတာ္ၾကီး ဆီသတ္ထားတဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးကို စားၿပီးရင္ ဘယ္မုန္႔ဟင္းခါးမွ သိပ္မၾကိဳက္ေတာ႔ပါဘူး။ မုန္႕ဟင္းခါးမွာ ဆီသတ္တာ ပညာပါပါတယ္။ အရင္က ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ ဆီသတ္ခ်က္တာပဲ။ ဒါေပမဲ႔ သူဆီသတ္တာကိုေတာ႔ မမီတာ အမွန္ပဲ။
ငါးကေတာ႔ seabass ငါးကို သံုးပါတယ္။ ငါးတစ္ေကဂ်ီခဲြေလာက္ကို ထုံးစံအတိုင္း ဆႏြင္းမွဳန္႕မ်ားမ်ား၊ စပါးလင္၊ငါးငံၿပာရည္ နဲ႔ က်က္ေနေအာင္ၿပဳတ္ၿပီး အရိုးႏႊင္ထားပါတယ္။ ၾကီးေတာ္ရဲ႕ အခ်ိဳးက ဂ်င္းရယ္၊ စပါးလင္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၃မ်ိဳးေပါင္းက ဆီသတ္ဖို႔ အရိုးႏႊင္ၿပီးသား ငါး ပမာဏရဲ႕တစ္ဆသာသာေလာက္ရွိပါတယ္။(ၿပင္ထားပါသည္) အဲဒီမွာမွ စပါးလင္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၃မ်ိဳးအခ်ိဳးက ဆတူ ၿဖစ္ပါတယ္။ အားလံုးကို သတ္သတ္စီ ညက္ေနေအာင္ ဘလန္ဒါနဲ႕ၾကိတ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ငရုပ္ဆံုနဲ႔ ၿပန္ေထာင္းပါတယ္။ စပါးလင္၊ ဂ်င္းေတြက မညက္ပဲ chop လုပ္ထားသလိုၿဖစ္ေနလို႔ ၿပန္ေထာင္းရတာပါ။ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႕ေရာင္ ၀ါ၀ါေလးနဲ႔ ဆီသတ္ပါတယ္။ အေပၚက ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ စပါးလင္ ၃မ်ိဳး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔နဲ႔ ငါးႏႊင္ထားတာကို ထည္႔ၿပီၤး အၾကာၾကီး ငါးကို ၾကြပ္ၿပီးေမႊးလာသည္အထိ ဆီသတ္တာပါ။ အေပါ႕ အငန္ၿမည္းၾကည္႔ၿပီး ေပါ႕ရင္ ငံၿပာရည္ထည္႔ ၿပီး ဆီဆက္သတ္ပါ။ ငရုပ္ေကာင္း ကိုယ္တိုင္ေလွာ္ ေထာင္းထားတာကိုလည္း ဆီသတ္တဲ႔ထဲ ထည္႔ပါေသးတယ္။
သူဆီသတ္တာ ေၿခာက္လြန္းအားၾကီးလို႔ ဟုတ္မွ ဟုတ္ပါ႔မလားလို႕ထင္ေနတာ။ အဲဒါကို ခ်က္တဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးကမွ ပိုေမႊးတာပါ။
ငါးတစ္ေကဂ်ီခဲြေလာက္ဆို ဒီဘူးနဲ႔ တစ္၀က္ေက်ာ္ေလာက္ရပါတယ္။ အဲဒါ ၂ခါေလာက္ ခ်က္စားၿပီးသားပါ။ ငါးဆီသတ္ကို ဖရီဇာထဲမွာ ၂လေလာက္အထိထားႏိူင္ပါတယ္။
အိမ္ခ်က္ ရယ္ဒီမိတ္ မုန္႕ဟင္းခါးပါ။ စားခ်င္တိုင္း အလြယ္တကူ ခ်က္စားႏိူင္ပါတယ္။ ေလာေလာလတ္လတ္ ခ်က္တဲ႔ မုန္႕ဟင္းခါးနဲ႔ ထူးမၿခားနားပါပဲ။ ဆိုင္က ရယ္ဒီမိတ္ေတြလို အနံ႔တစ္မ်ိဳး မရွိပါဘူး။ ငါးမ်ားမ်ားနဲ႔ခ်က္ရင္ အခ်ိဳမွဳန္႔လံုး၀ မလိုပါ။ သၾကား (သိ္ု႕) ထန္းညက္ခဲေလး နဲနဲ အိုးထဲပစ္ထည္႔ရင္ အရသာပိုေကာင္းပါတယ္။ ၾကက္ဥေလးတစ္လံုးကို ေရနဲ႔ နာနာေခါက္ၿပီး ဟင္းအိုးပြက္ပြက္ဆူထဲ အမွ်င္ေသးေသးေလးေတြ ေလာင္းထည္႔ရင္ မုန္႕ဟင္းခါးက အၿမင္လဲလွ ပိုလည္းခ်ိဳပါတယ္။ ၾကက္ဥၿပဳတ္ၿပီးသားကိုလဲ ပါးပါးလွီးထည္႔ပါတယ္။ ခ်ကာနီး ငရုပ္ေကာင္းေမႊးေမႊးေလး ခပ္ပါတယ္။
ဘူးသီးေၾကာ္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးနဲ႔ ဘေလာ႔လာလည္သူမ်ားလည္း အားေပးၾကပါဦးရွင္။
ပံုမ်ားကို ၿမင္ကြင္းပိုေကာင္းေအာင္ ကလစ္လုပ္ၿပီး အက်ယ္ခ်ဲ႔ ၾကည္႔ႏိူင္ပါတယ္။ (အန္တီသက္ေ၀ကေတာ႔ အက်ယ္ခ်ဲ႔ ၾကည္႔ခိုင္းမိလို႕ စိတ္ဆိုးပါတယ္ခင္ည ...း)
မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္း အေသးစိပ္ (step by step)
စာလာဖတ္သူတစ္ေယာက္က ကြန္႔မန္႔မွတဆင္႔ ေတာင္းဆိုလာလို႕ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္း အေသးစိတ္ကို ခန္႔မွန္းေရးေပးလိုက္ပါတယ္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား(လူၾကီး ၁၀ေယာက္ စာခန္႔)
ငါးခူ၊ ငါးက်ည္း၊ ငါးၾကင္း ရရာငါး တစ္ေကဂ်ီခန္႔ကို အညစ္အေၾကး၊ ေၾကးခြံမ်ား သန္႔ရွင္းၿပီး ဓားနဲ႔မႊန္းထားပါ။ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ တစ္ဇြန္းေလာက္၊ ငံၿပာရည္ စားပဲြဇြန္း ၄ဇြန္းေလာက္နဲ႔ေရာနယ္ထားပါ။ (စလံုးမွာဆိုရင္လဲ ငါးခူရတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ အရွင္ေတြကို သတ္ေပးတာဆိ္ုေတာ႔ seabass ကိုပဲ သံုးပါတယ္။ သူကလဲ ေတာ္ေတာ္ခ်ိဳပါတယ္။)
စပါးလင္ (အေပၚက ေၿပာထားတဲ႔ အခ်ိဳးအတိုင္း- ခန္႔မွန္း၆ခု-၇ခုေလာက္) အရင္းပိုင္းကို ဆီသတ္ရန္ ပါးပါးလွီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။ အဖ်ားပိုင္းေတြကိုေတာ႔ ငါးၿပဳတ္ရာမွာထည္႔ၿပဳတ္ရန္ ထုရိုက္ထားပါ။
ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ (အေပၚက ေၿပာထားတဲ႔ အခ်ိဳးအတိုင္း) ပါးပါးလွီးၿပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
ငရုပ္ေကာင္း လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔ကို ေလွာ္ၿပီး က်ိတ္ထားပါ။
ကုလားပဲ ဆန္ၿခင္ခြက္ တစ္ခြက္ခဲြေလာက္ကို ညကတည္းက ေရစိမ္ၿပီး မနက္က်ရင္ ႏူးေနေအာင္ၿပဳတ္၊ ဘလန္ဒါနဲ႔ က်ိတ္ထားပါ။
ေမႊးတံဆိတ္ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ ဆန္ၿခင္ခြက္ တစ္၀က္ေလာက္ကို ေရနဲနဲနဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။
ေၿမပဲ ဆန္ၿခင္ခြက္တစ္၀က္ေလာက္ကို မက်က္တက်က္ ေလွာ္ၿပီး ဘလန္ဒါနဲ႔ က်ိတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ ဥေသး ၁၅လံုး၊ အလံုး၂၀ခန္႔ အခြံသင္ထားပါ။
ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မွုန္႔ စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ ေရပ်စ္ပ်စ္နဲ႔ ေဖ်ာ္ထားပါ။ (ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီးမွ ဆီသတ္တဲ႔ထဲထည္႔ေတာ႔ ငရုပ္သီးမွဳန္႕ တူးၿခစ္သြားတာမ်ိဳး မၿဖစ္ေတာ႔ပါဘူး။)
ၾကက္ဥ ၁၀လံုးခန္႔ ၿပဳတ္ထားပါ။
ၾကက္ဥတစ္လံုး ေရက်ဲက်ဲနဲ႔ နာနာေခါက္ထားပါ။
မုန္႔ဟင္းရည္အိုး စတည္ရန္
မုန္႔ဟင္းရည္အိုး ေဇာက္နက္နက္ထဲကို ေရတစ္လီတာခန္႔ထည္႔ၿပီး အေပၚမွာ အဆင္သင္႔ၿပင္ထားတဲ႔ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႔ေဖ်ာ္ထားတာရယ္၊ ကုလားပဲေထာင္းထားတာရယ္၊ ေၿမပဲဆန္ၾကိတ္ထားတာရယ္၊ ၾကက္သြန္နီဥေသးေတြရယ္ေရာထည္႔ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔တည္ပါတယ္။ အဖံုးပိတ္ရင္ ေ၀က်တတ္လို႔ အဖံုးဖြင္႔တည္ပါတယ္။ မကပ္ေအာင္ တစ္ခါတရံ ေမႊေပးရပါတယ္။ (ေရက ငါးရိုးၿပဳတ္ကို ေရငင္ထည္႔ရဦးမွာမိွု႔ စစခ်င္း အမ်ားၾကီး မထည္႔ရေသးပါ။)
ငါးၿပဳတ္နည္း
အိုးထဲမွာ စပါးလင္ေအာက္ကခံ၊ ငံၿပာရည္နဲ႔ နယ္ထားတဲ႔ငါးကိုထည္႔႔၊ ေရကိုလည္း ငါးတစ္၀က္ေလာက္ ၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔၊ အဖံုးပိတ္ၿပီး ၁၀မိနစ္ေလာက္ မီးေအးေအးနဲ႔ တယ္ပါတယ္။ ငါးက်က္ရင္ အေအးခံၿပီး အရိုးႏႊင္ထားပါတယ္။
ငါးအရိုးေတြကိုလည္း အခ်ိဳရည္ရေအာင္ ေခါင္းပါမခ်န္ ငရုပ္ဆံုထဲ မညက္တညက္ ထည္႔ေထာင္း၊ ေရနဲ႔ ၃-၄ထပ္ေလာက္ အခ်ိဳေရ ငင္ၿပီး အေပၚက မုန္႔ရည္အိုးထဲထည္႔ပါတယ္။ ငါးရိုးမ်ား အိုးထဲမက်ေအာင္ ဂရုစိုက္ပါေလ။
ဆီသတ္နည္း
Non-sticker ဒယ္အိုးထဲ ဆီ မ်ားမ်ားထည္႔ပါတယ္။ ဆီက်က္ရင္ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း၀က္ခန္႔ ပစ္ထည္႔ၿပီး၊ စပါးလင္၊ ဂ်င္း၊ေထာင္းထားတာ အရင္ဆီသတ္ပါတယ္။ နဲနဲက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေထာင္းထားတာထည္႔ပါတယ္။ အားလံုးေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ငါးထည္႔၊ ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ထည္႔ၿပီး ငါးက ငါးေၾကာ္လိုေၿခာက္ၿပီး ဆီသတ္န႔ံ အေတာ္ေမႊးလာတဲ႔အထိ ဆီသတ္ပါတယ္။ အေပါ႕၊အငန္ၿမည္းၾကည္႔ၿပီး ေပါ႕ရင္ ငံၿပာရည္ထည္႔ ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ငရုပ္ေကာင္းတစ္၀က္ကိုလဲ က်က္ခါနီး ထည္႔သတ္ပါတယ္။ လက္ေညာင္းေအာင္ေတာ႔ အၾကာၾကီး ေမႊရပါတယ္။
မုန္႔ဟင္းရည္အိုးၿပင္နည္း
ငါးဆီသတ္က်က္ရင္ အေပၚက မုန္႔ရည္အိုးထဲကို ေလာင္းထည္႔ပါတယ္။ ၾကက္ဥၿပဳတ္ ၃လံုးေလာက္ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထည္႔ၿပီးေတာ႔ မီးေအးေအးနဲ႔ ငါးေတြ ၿပန္ႏူးအိလာသည္အထိ (မုန္႔ဟင္းခါးအိုးက်တဲ႕အထိ) တစ္နာရီေလာက္ထပ္တည္္ရပါတယ္။ ဒီၾကားထဲ သၾကား၊ငံၿပာရည္၊ အစရွိသည္တို႕ကို လိုအပ္တာေတြကို ၿမည္းၾကည္႔ၿပီး ထပ္ထည္႔ မုန္႕ဟင္းခါးအိုး ၿပင္ရပါေသးတယ္။ အေပၚကေၿပာသလို ၾကက္ဥတစ္လံုးကို ေရနဲ႔ေခါက္ ဇြန္းနဲ႔ ပြက္ပြက္ဆူအိုးထဲကို အမွ်င္ေလးေတြ ထည္႔ရင္မုန္႔ဟင္းခါးက ပိုလည္းခ်ိဳ အၿမင္လဲလွပါတယ္။ ခ်ခါနီး ငရုပ္ေကာင္း ထည္႔ပါတယ္။ ပိုေကာင္းခ်င္ရင္ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလးေတြ ပါးပါးလွီးထည္႔ႏိူင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာအူၾကိဳက္တတ္ရင္ ငွက္ေပ်ာအူကို ပါးပါးလွီး အေစးေပ်ာက္ေအာင္ နႏြင္းမွဳန္႔နဲ႔ ေရစိမ္၊ နာရီ၀က္ေလာက္အလိုမွာ ထည္႕တည္ႏိူင္ပါတယ္။
မုန္႔ပဲြၿပင္ရန္
မုန္႔ဖတ္
ၿမန္မာၿပည္မွာဆိုရင္ မုန္႔ဖတ္အစိုရွိေပမဲ႔ ႏိူင္ငံၿခားမွာေတာ႔ ေၿမာင္းၿမေဒၚခ်ိဳၿဖစ္ၿဖစ္ မုန္႔ဖတ္ေၿခာက္ကို ၿပဳတ္ရပါမယ္။ ဒီမွာ တစ္ၿခား ၾကာဆံလိုဟာမ်ိဳးနဲ႔ဆို မုန္႔ဟင္းခါး အရသာပ်က္ပါတယ္။ ၾကာဆံက မာေတာ႔ စားမေကာင္းလို႔ ၿမန္မာ မုန္႔ဖတ္စစ္စစ္ကိုပဲ ၿပဳတ္ေစခ်င္ပါတယ္။ ေနာက္စလံုးမွာ ေကြ႕သေယာင္ဖတ္လို႔ေခၚတဲ႔ ညွက္ေခါက္ဆဲြဖတ္နဲ႔ စားရင္လဲ ေကာင္းပါတယ္။
ၾကက္သြန္ၿဖဴေလးေတြပါးပါးလွီး၊ နႏြင္းမွဳန္႔ေလးနဲ႕ ဆီခ်က္ထားပါ။
နံနံ၊ ပဲသီးတို႔ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ပူတီနာကိုလည္းၾကိဳက္တတ္ရင္ အေနေတာ္ လွီးၿဖတ္ထားပါ။
သံပုရာသီး စိတ္ထားပါ။
ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္၊ ပဲကတ္ေၾကာ္တို႔ကိုလည္း ၿပင္ဆင္ထားပါ။
ငရုပ္သီးအေလွာ္မွုန္႔ ၊ ငံၿပာရည္တို႔ကိုလည္း စားပဲြေပၚမွာ ၿပင္ေပးထားပါ။
ၾကက္ဥက်န္တာကို ပါးပါးလွီးၿပီး စားပဲြေပၚမွာ ၿပင္ေပးထားပါ။
ပဲြၿပင္တာေတာ႔ အားလံုးသိၿပီးသားမိွဳ႔ ဒီမွာတင္ပဲ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္နည္းကို အၿပီးသတ္လိုက္ပါၿပီ။
ကိုအေနာမိနပ္စ္ေက်နပ္ႏိူင္ပါေစ။
ဘူးသီးေၾကာ္နည္း
စီေဘာက္မွာ ေမးထားတာ ေတြ႔လို႔ ဒီမွာပဲ ေၿဖေပးလိုက္ပါတယ္။
အိမ္မွာေတာ႔ ယိုးဒယားမယ္ အေၾကာ္မွဳန္႕႔နဲ႔ ေၾကာ္ပါတယ္။ ဘူးသီးကို ေရမေဆးပဲ၊ အခြံမခြါပဲ အေခ်ာင္းေလးေတြလွီး၊ အေၾကာ္မွဳန္႔ကို ေရနဲ႔ၿပစ္ၿပစ္ေဖ်ာ္၊ ေမႊးေအာင္ ဂ်င္းၾကက္သြန္ၿဖဴ ညက္ညက္ေထာင္းတာေလး ေရာထည္႔၊ မုန္႔ႏွစ္ထဲႏွစ္၊ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ေၾကာ္တာပဲ။
အေၾကာ္မွဳန္႔ မရွိရင္လဲ ဆန္မွုန္႔ (rice flour) ၂ဆ၊ ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ (glutinous rice flour) ၁ဆ၊ ပဲမွဳန္႔ ၀.၅ဆ ေရာ၊ ဆိုဒါမွဳန္႔ေလး နဲနဲ၊ ဆားနဲနဲထည္႔ၿပီး အေၾကာ္မွဳန္႔စပ္လို႔ရပါတယ္။ ပဲမွဳန္႔ကေတာ႔ ကုလားဆိုင္ေတြမွာ ရမယ္နဲ႔တူပါတယ္။
(ဆန္ခ်င္ခြက္ဆိုတာ rice cooker ေတြမွာ ပါတတ္တဲ႔ ပလပ္စတစ္ခြက္ အၿဖဴေလးေတြကို ဆိုလိုပါတယ္ ... ခန္႔မွန္းၿပီးေရးတာၿဖစ္လို႔ တစ္ခ်ိဳ႕မကိုက္တာမ်ားရွိရင္ လိုတိုး ပိုေလ်ာ႔ေလး လုပ္ေပးၾကပါလို႕ ....)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
အမ ဆန္က်က္မႈန္႕က ဘယ္လိုလုပ္ရလဲဟင္။
ReplyDeleteခ်က္စားဦးမယ္ အမလို
ဆန္က်က္မွုန္႔ေတာ႔ အိမ္မွာ မလုပ္ဘူးေလ ... ငါ႔ညီမရဲ႕ ။ ေမႊးတံဆိတ္ သံုးတယ္။ ငါးဆီသတ္ဘူးေဘးမွာေတာင္ ပံုေလးပါေသးတယ္။
ReplyDeleteဘာာာာာာ.... ျမင္ကြင္းပိုေကာင္းေအာင္ ကလစ္လုပ္ၿပီး
ReplyDeleteအက်ယ္ခ်ဲ႕ၾကည့္... ဟုတ္လား...။
ဟြန္း... မၾကည့္ဘူး... မၾကည့္ဘူး... လံုးဝ မၾကည့္ဘူး...
အခုတေလာ မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္စားဖို႕ ၾကံစည္ေနတာ... မအားတာနဲ႕ မစားရေသးလို႕... း((
ဆန္ကို မီးေအးေအးနဲ႕ ေလွာ္ၿပီး Blender နဲ႕ ၾကိတ္...
ReplyDeleteဆန္မႈန္႕ အက်က္ရသည္...။
အန္တီသက္ေ၀ကလည္း စိတ္ၾကီးပဲ ... ခ်က္မစားခင္ အဆာေၿပေလးၾကည္႔ရေအာင္ မ်ားကေၿပာတာကို ... ဟိဟိ
ReplyDeleteအဲလိုမ်ိဳးေလး လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္။ စားခ်င္စရာေလး
ReplyDeleteအဲဒီငါးဆီသတ္က ဟင္းမရွိတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းနဲ႔ စားလည္း ရွယ္ပဲ
ReplyDeleteမုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္နည္းလာၾကည္႔သြားပါတယ္ တီဆြိေရ။ ခ်က္စားခ်င္ေနတာနဲ႔ အေတာ္ပဲ။
ReplyDeleteama, i've never cooked it before so can you tell me step by step. What to put first and so on. please?
ReplyDeleteအေပၚက အေနာနီမတ္စ္ေရ ... မုန္႔ဟင္းခါးက ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ခ်က္တတ္ၾကလို႔ အေသးစိတ ္မေရးေပးတာပါ။ အေနာနီမတ္စ္အတြက္ အေပၚကပို႔စ္မွာပဲ ၿဖည္႔ေရးေပးလိုက္ပါ႔မယ္။ ခဏေစာင္႔ပါ။
ReplyDeleteစားခ်င္တာ.....
ReplyDeleteမုန္႕ဟင္းခါး အ၀ဆြဲသြားျပီ သံုးပန္းကန္
ReplyDeleteခင္တဲ့
seesein
ရယ္ဒီမိတ္ေတာင္ နပ္မွန္ေအာင္ မစားရတဲ့ ဘ၀မို႔ မဆြိရဲ႕ မုန္႔ဟင္းခါးကို ေ၀းေ၀းကသာ ေငးသြားပါတယ္။ :(
ReplyDeleteစားလက္စၾကာဇံေၾကာ္ပန္းကန္ လႊင္႔ပစ္ခ်င္စိတ္ေပါက္သြားၿပီ.. ရက္စက္ပါေပ႔ မမဆြိရယ္.. မနက္ေစာေစာ၀င္ၾကည္႔မိတာကိုက ကိုယ္႔အမွား..
ReplyDeleteတီတီဆြိခ်က္နည္းက အမတို႔ အေမခ်က္နည္းနဲ႔ တူတယ္။
ReplyDeleteဒီမွာ conger eel ငါးနဲ႔လည္း ခ်က္ဖူးတယ္။ သူ႔ကို ငါးေရႊနဲ႔ တူတယ္လို႕ ေျပာၾကတယ္။
ေက်းဇူးပါ တီဆြိ
ReplyDeleteစမ္းၾကည္႕ဦးမယ္
Thanks a lot for the recipe!
ReplyDeleteပူးေတလဲ မုန္႔ဟင္းခါးခ်စ္သူ တေယာက္မို႔ မမသက္ေဝလိုပဲ အႀကီးခ်ဲ႔ မႀကည့္ႏိုင္ဘူးေနာ္... ခံႏိုင္ရည္မရွိလို႔ပါ....;(
ReplyDeleteအဲဒီ ငါးဆီသတ္ထားတာေလး လိုခ်င္လိုက္တာ.....အိမ္မွာ ေညွာ္လုပ္လို႕မရေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္နည္း အေသးစိတ္ကိုေတာင္ မဖတ္ဘဲ ေခါင္းငိုက္စိုက္ခ်ၿပီး ျပန္သြားပါၿပီ.... :(((
ReplyDeleteအစ္မေရ...အစ္မခ်က္ထားတဲ့ လက္ရာေလးေတြကိုပဲ ၾကည့္ၿပီးသြားရည္ယုိသြားပါတယ္။
ReplyDeleteခ်က္စားခ်င္တယ္...ဒါေပမယ့္ အခုေရာက္ေနတဲ့ဂ်ပန္မွာ ငါးခူလဲမရ ေရခ်ဳိငါးလဲမရွိနဲ႔ မေနႏိုင္တဲ့အဆုံး ready made နဲ႔ပဲ ႏွစ္ပါးသြားေနရတယ္။အခု ေပးထားတဲ့မုန္႔ဟင္းခါးကိုပဲ စိတ္ကူးထဲက အ၀စားလိုက္တယ္ေနာ္...ေက်းဇူး
ReplyDeleteရယ္ဒီမိတ္ထုတ္ေတြက အထားခံေအာင္ ေဖာ္မလင္ ထည့္တယ္ ေျပာတယ္ လံုးဝ မစားသင့္ဘူး။
ReplyDeleteတီဆြီရဲ႕ မုန္႔ဟင္းခါးစားခ်င္တယ္ အမ.. ဒီမွာေတာ့ ပင္လယ္ငါးေတြမ်ားတယ္.. တစ္ခါ ခ်က္ၾကည့္ေတာ့ေလ ပင္လယ္ငါးကညွီေတာ့ စားမေကာင္းဘူး.. ထုိင္းက ေရခဲရိုက္ထားတဲ့ ငါးခူအေကာင္ၾကီးေတြေတာ့ ရွိတယ္.. အဲဒီ ငါးနဲ႕ေတာ့ တစ္ခါမွ မခ်က္စားျဖစ္ဘူး.. အဲဒီေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါး စားခ်င္ရင္ ငါးသစ္တာဗူးကုိ ျပန္ဆီသတ္ျပီး ရယ္ဒီမိတ္ေရာျပီး ခ်က္စားျဖစ္တယ္.. အခုလုိမ်ိဳး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားခ်င္တာ အမေရ...:))
ReplyDeleteမုန္႔ဟင္းခါး ဆီသတ္ မုန္႔ဟင္းခါး ဆီသတ္
ReplyDeleteတရားမွတ္ေနတာ တီတီဆြိ နတ္ျပည္ေရာက္မလားလို႔။
မအယ္
အစ္မေရ..
ReplyDelete“TT Sweet ၏ မုန္႔ဟင္းခါး လုပ္နည္း”လို႔ ေခါင္းစဥ္တပ္ျပီးကို တခါတည္း ပရင့္ထုတ္သိမ္းထားလိုက္ျပီ..း))။ ဂ်ပန္မွာလည္း seabass ရွိတယ္.။ ဂ်ပန္ေတြက saba ငါး လို႔ ေခၚၾကတယ္...
လုပ္စားမယ္ လုပ္ကို စားဦးမယ္ းD
လသာည seabass နဲ႔ sabaနဲ႔ မတူဘူး ညီမ လသာညရဲ႕...
ReplyDeleteအန္တီဆိြႀကီးေနာ္ ဟိုဟာခ်က္ ဒီဟာခ်က္နဲ႔ တကယ္လာစားလိုက္မွာ... ဒီက စိတ္ျမန္တယ္...ဟင္း.....ခ်က္ထားတာ စားခ်င္စရာေလးပါလား..
ဟယ္....အန္တီသက္ေဝကို ဘယ္ေနရာအက်ယ္ခ်ဲ႔ ၾကည့္ခိုင္းတာလဲ...ဘာလို႔
ReplyDeleteစိတ္ဆိုးတယ္ တားတားလဲအတိဘူး...
မုန္႔ဟင္းခါးၾကိဳက္လို႔ နည္းေလး ေသခ်ာမွတ္သြားပါတယ္၊
ReplyDeleteလင့္ေလးပါယူထားပါတယ္၊ စားစရာေလးေတြျမည္းခ်င္လို႔ပါ
Thanks you so so much ama, i'll cook this weekend coz i can't wait to cook my first moh hin khar. You are very gifted & talented in cooking and know how to cook in everything. I get your receipe for Moh lone yay paw too. thanks a lot, God bless you & your family.
ReplyDeleteအမ ေက်းဇူးးးး
ReplyDeleteျမတ္ႏိုး
ama, for how many person?
ReplyDeleteI will cook on 24 or 25 under ur instruction.
thanks...
Myatnoe
ၿမတ္ႏိူးေရ ... ငါးတစ္ေကဂ်ီ ကို ၁၀ေယာက္ေလာက္ မွန္းထားပါတယ္။
ReplyDeleteလည္လည္လာၾကသူမ်ားအားလံုးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
မစားျဖစ္တာ ၾကာေနတုန္း ပံုေတြ ေတြ႔လိုက္ရတာ မနက္ေတာ့ အလုပ္သြားရင္း ဝယ္စားျဖစ္ေတာ့မယ္ အစ္မေရ။
ReplyDeletewowwwwwwwww special Thanks for your Mohingar Tips and trick
ReplyDeleteဆီသတ္ျပီးသား ငါးသားေလး တထုတ္ေလာက္ မစပါခ်င့္....
ReplyDeleteး-)
Thank you very much TT Sweet.
ReplyDeleteI am a father of 1 n half yr old cute little she.
I always admire ur recipe of not only cuisine but molding clever JU JU too.May we ask ur advise to be a good parent whenever needed, a ma gyi.
With many thanks in advance.
အမ..တကယ္..အဟူတ္ပဲ။။အဲလိုဆီသတ္တာ ..တအားကိုေမႊးပဲ
ReplyDeleteဂြတ္ရွယ္
ျမတ္ႏိုး
ေအာ္ ... ၿမတ္ႏိူးခ်က္စားၾကည္႔ၿပီးပလား။ ကြန္မန္႔အတြက္ Thank you.
ReplyDeleteဘူးသီးေၾကာ္ေၾကာ္နည္း စီေဘာက္စ္မွာ ေမးထားတာေတြ႔လို႔ မေန႔ကတင္ ဖိုရမ္မွာ တင္ထားတာေလး ကူးေပးလိုက္ပါတယ္။
ReplyDeleteအိမ္မွာေတာ႔ ယိုးဒယားမယ္ အေၾကာ္မွဳန္႕႔နဲ႔ ေၾကာ္တာပဲ။ ဘူးသီးကို ေရမေဆးပဲ၊ အခြံမခြါပဲ အေခ်ာင္းေလးေတြလွီး၊ အေၾကာ္မွဳန္႔ကို ေရနဲ႔ၿပစ္ၿပစ္ေဖ်ာ္၊ ေမႊးေအာင္ ဂ်င္းၾကက္သြန္ၿဖဴညက္ညက္ေထာင္းတာေလး ေရာထည္႔၊ မုန္႔ႏွစ္ထဲႏွစ္၊ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ေၾကာ္တာပဲ။
အေၾကာ္မွဳန္႔ မရွိရင္လဲ ဆန္မွုန္႔ (rice flour) ၂ဆ၊ ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ (glutinous rice flour) ၁ဆ၊ ပဲမွဳန္႔ ၀.၅ဆ ေရာ၊ ဆိုဒါမွဳန္႔ေလး နဲနဲ၊ ဆားနဲနဲထည္႔ၿပီး အေၾကာ္မွဳန္႔စပ္လို႔ရပါတယ္။ ပဲမွဳန္႔ကေတာ႔ ကုလားဆိုင္ေတြမွာ ရမယ္နဲ႔တူပါတယ္။
Thanks MTTSweet.
ReplyDeleteNice to meet you again.
We met before at MyanmarCupid " Let's talk about flower" Thread
3 years ago.
မုန္႔ဟင္းခါးလည္း ခ်က္စားျပီးသြားျပီအန္တီ..အရမ္းေကာင္းတယ္..အဲဒါေတြမခ်က္တတတ္ခင္တုန္းက အရမ္းခက္တဲ႔အလုပ္ၾကီးေတြလိုိ႔ထင္ခဲ႔တာ..ခု အန္တီနည္းေလးနဲ႔ခ်က္လိုက္တာ..သိပ္လည္းမခက္ဘူး..စားလုိ႔လည္းေကာင္းတယ္ေနာ္..ေက်းဇူးပါ အန္တီ...
ReplyDeleteတီဆြိ....ၾကာဆန္ဟင္းခါးဘယ္လိုခ်က္လဲဟင္...ၾကာဆန္ဟင္းခါးစားခ်င္လို႔...
ReplyDelete