Saturday, September 13, 2014

အိမ္ရွင္မတို႔ အတြက္ ၿမန္ေကာင္း သက္သာ နည္းလမ္းေကာင္းမ်ား .. (၃)

ၿမန္ေကာင္းသက္သာ နည္းလမ္းေလးေတြ ဆက္ေရးပါဦးမယ္။ တစ္ပတ္လံုး ပ်င္းေနတာနဲ႔ ခုမွ ဆက္ေရးရတယ္။ ေနာက္က်သြားတာ ခြင္႔လႊတ္ေတာ္မူၾကပါ။

(၅) ေစ်း၀ယ္တာနဲ႔ ပတ္သတ္ၿပီးပဲ ဆက္ေရးပါဦးမယ္။
ေစ်း၀ယ္တဲ႔ ေနရာမွာ One Stop တစ္ေနရာတည္းမွာ၊ ပစၥည္းေတြ အားလံုးရႏိူင္တဲ႔ ေနရာမွာ တစ္ခါထဲ ၀ယ္ပါ။

ေစ်း၀ယ္တဲ႔အခါမွာ အရင္ကေတာ႔ အားေနေတာ႔ ၾကားရက္ေတြမွာ သမီးေက်ာင္းပို႕အၿပန္ နီးတဲ႔ စူပါမားကတ္မွာ ၾကံဳရင္ၾကံဳသလို ၀ယ္တယ္။ တၿခား ေစ်းသက္သာတဲ႔ ပစၥည္းေလးေတြေရာင္းတဲ႔ စူပါမားကတ္မွာလဲ ၀ယ္တယ္။ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ သစ္သီးေတြ ေပါတဲ႔ ေနရာ မွာလဲ ထပ္၀ယ္ၿပန္ေရာ။ ေနာက္ အသား၊ငါးေရာင္းတဲ႔ ေနရာ တစ္ခု ။ ေနာက္ တရုတ္စာ ေအရွန္စာေတြ ေရာင္းတဲ႔ေနရာတစ္ခု ... အဲသလို ေစ်းသြားရင္ ၅ေနရာေလာက္ေၿပးေနရတယ္။ ခုေတာ႔ အဲဒီပစၥည္းေတြ အကုန္ လံုး တစ္စုတည္းရႏိူင္တဲ႔ စူပါမားကတ္ၾကီး တစ္ခုမွာ ကားကို တစ္ခါထဲ park ထားခဲ႔ၿပီး စူပါမားကတ္တစ္ခုက တြန္းလွည္းတစ္ခုနဲ႔ အားလံုးစု၀ယ္ေတာ႔ ကား parking ရွာရတာလဲ သက္သာတယ္။ ဓာတ္ဆီကုန္တာလဲ သက္သာတဲ႔ အၿပင္ အခ်ိန္ကုန္လဲ သက္သာသြားတယ္။ သမီးကို စေနမနက္ ေက်ာင္းပို႔ၿပီးတာနဲ႔ ဦးၿခိ္မ္႔နဲ႕၂ေယာက္သား ေစ်း၀ယ္ၾကတယ္။၊ သူက တြန္းလွည္းတြန္းေပးေတာ႔ ကိုယ္လဲ သက္သာတာေပါ႔။

(၆) တစ္ပတ္အတြက္ ေစ်းစာရင္းကို လဲ ေသခ်ာ ၿပင္ဆင္ထားပါ။ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ ပစၥည္းေလးေတြ ၿပတ္သြားရင္ ခ်က္ခ်င္းခ်ေရးတဲ႔ အက်င္႔ကို လုပ္ထားပါ။ ကိုယ္က သတိေမ႔တတ္ေတာ႔ မမွတ္ထားမိရင္ ေနာက္အပတ္ ဟင္းခ်က္လို႔ လိုတာ မရွိရင္ ၿပသနာတက္ၿပီေလ။ Ingredient မစံုရင္ မခ်က္တတ္တဲ႔ အက်င္႔ကလဲ ရွိေနေတာ႔   မီးဖိုထဲမွာ white board ေလးၿဖစ္ၿဖစ္၊ စာအုပ္ေလးနဲ႔ ေဘာလ္ပင္ေလးၿဖစ္ၿဖစ္၊  ခ်ထားၿပီး လိုတာကို ခ်က္ခ်င္းခ်ေရးတာ အေကာင္းဆံုးပါ။

ေနာက္ ေစ်းစာရင္းေရးတာလဲ အခ်ိန္သိပ္မကုန္ပါဘူး။ အလြန္ဆံုး ၅မိနစ္ -၁၀မိနစ္ေလာက္ပါပဲ။အန္တီဆြိကေတာ႔ စေနမနက္ သမီးေက်ာင္းမပို႔ခင္ ေရခဲေသတၱာထဲ အသားငါး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ စစ္ေဆးၿပီး ေနာက္အပတ္အတြက္ ခ်က္မည္႔ ဟင္းကို စဥ္းစားၿပီး ေရးရတာပါပဲ။ စိတ္ထဲမွာ ကိုယ္စားခ်င္တာရယ္၊ ကိုယ္႔အိမ္ကလူေတြရဲ႔ ဆႏၵရယ္ ေကာက္ခံၿပီး ေန႔စဥ္ဟင္းခ်က္မဲ႔ စာရင္းကို ေရး၊ အဲဒီကမွ ၀ယ္ရမဲ႔ ပစၥည္းစာရင္း ထြက္လာတာပဲ။

(၇) ေစ်း၀ယ္တဲ႔အခါ ကိုယ္႔ အတြက္လြယ္ကူမယ္၊ ၿမန္မယ္ထင္တဲ႔ ပစၥည္းေလးေတြကို လည္း ေသခ်ာစဥ္းစားၿပီး ၀ယ္ပါ။ ဥပမာ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆိုရင္ ဟင္းခ်က္ခါနီးတိုင္း ႏႊာရတာ အခ်ိန္သိပ္ကုန္တယ္။ အဲဒါမ်ိဳးက် တစ္ခါထဲ အခြံခြ်တ္ၿပီးသားေတြ ေရာင္းပါတယ္။ ေစ်းလဲ သိပ္ကြာလွတာမဟုတ္။ တစ္ေကဂ်ီ တစ္ေဒၚလာေလာက္ပဲ ပိုေပးရတာနဲ႔ ကိုယ္႔အတြက္ အခ်ိန္ေတြ အမ်ားၾကီး ပိုထြက္လာပါလိမ္႔မယ္။ ေနာက္ၿပီး တခ်ိဳ႔ Ready made အနွစ္ထုပ္ေလးေတြလဲ တစ္ခါတစ္ေလ စားလို႔ေကာင္း ခ်က္ရတာလဲ လြယ္ကူပါတယ္။ Lemon chicken အႏွစ္ထုပ္ေလးေတြ၊ ကုန္းေဘာင္ အႏွစ္ထုပ္ေလးေတြ ၊ butter chicken အစရွိသၿဖင္႔ brand ေကာင္းေကာင္းေလးေတြ ၀ယ္ထားရင္ အသားလွီး၊ ေၾကာ္ၿပီး အႏွစ္ေလးထည္႔ Capsicum လို ငရုပ္ပြေလး ၀ယ္ထားရင္ တရုတ္စာ ဟင္းတစ္ခြက္က ၅မိနစ္္ေလာက္နဲ႔ ခ်က္ႏိူင္ၿပီး စားလို႔လဲ အရသာရွ္ိလွပါတယ္။

(၈)ခ်က္ၿပဳတ္တဲ႔ အခါလည္း ရံုးကအၿပန္ ခ်က္ရမဲ႔ေန႔ေတြမွာ  ၿမန္ေကာင္းသက္သာေအာင္ ၾကိဳတင္စီမံထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ - နီေတြကို  ၾကိတ္ၿပီး အေပၚက freezer ထဲထည္႔ထားရင္ အနွစ္နဲ႔ခ်က္ဖို႔ လိုတဲ႔ အခါ ယူသံုးရံုပါပဲ။ ခဲေနတာေတြ ေပ်ာ္ဖို႔အတြက္ေတာ႔ မနက္ထဲက အၿပင္ထုတ္ဖို႔လည္း မေမ႔နဲ႔ဦး။ အသုပ္ေတြအတြက္ လြယ္ကူေစဖို႔ ပုဇြန္ေၿခာက္မွဳန္႔၊ ပဲမွဳန္႔၊ ေၿမပဲမွဳန္႔၊ ငရုပ္သီးေလွာ္မွဳန္႔၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ဆီခ်က္ အစရွိတာေတြကို ပုလင္းေလးေတြနဲ႔ မ်ားမ်ား လုပ္ၿပီး သိမ္းထားပါ။ ၾကားရက္ ထမင္းစားမေကာင္းတဲ႔ အခါ ထမင္းသုပ္ပဲ ၿဖစ္ၿဖစ္၊ အသုပ္စံုပဲ ၿဖစ္ၿဖစ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ အသုပ္ေလးေတြက တကယ္ကို ခံတြင္း ၿမိန္ေစပါတယ္။

ေနာက္  ေရခဲေသတၱာထဲ ထားခံမဲ႔ ( freezer ထဲ မဟုတ္ပါ) ဟင္း ၃မ်ိဳးေလာက္ ပထမ ၃ရက္စာ ကို ၾကိဳခ်က္ထားလို႔ရပါတယ္။ (freezer အေပၚခန္းထဲေတာ႔ ဟင္းေတြ မထည္႔ပါဘူး။ တစ္ခ်ိဳ႔ေတြလဲ ထည္႔ၾကပါတယ္။ အန္တီဆြိကေတာ႔ ဟင္းေခ်းမ်ားတဲ႔ သူဆိုေတာ႔ အေပၚခန္းထဲက ေရခဲၿပီးထြက္လာတဲ႔ ဟင္းက ဘယ္လိုမွ အရသာ မရွိလို႔ မစားႏိူင္ပါဘူး။ freezer ၀ယ္ထားတာလဲ တစ္ပတ္ပဲ ခံပါတယ္။ ခုေတာ႔ တၿခား သမီးစားစရာေတြနဲ႔ ၿပည္႔ေနပါၿပီ။ ) ေနာက္ ၂ရက္ကေတာ႔ ရံုးၿပန္ခ်က္ဖို႔အတြက္ အသားငါးလွီးထား နယ္ထားတာတို႔ တၿခားလိုတာကို ဗူးေလးေတြထဲ လွီးခြ်တ္ထည္႔ထားၿပီး အဆင္သင္႔ခ်က္ႏိုင္ေအာင္  ၾကိဳတင္ ၿပင္ဆင္ထားပါတယ္။ အေပၚက ၿမန္ေကာင္းသက္သာနည္းေတြသံုးေတာ႔ ဟင္းသံုးခြက္ခ်က္တာလဲ သိပ္ကို ၿမန္ပါတယ္။ အန္တီဆြိကေတာ႔ စေနညမွာ လိုတဲ႔ အသားငါးေတြ freezer ထဲက အၿပင္ထုတ္ထားပါတယ္။ တနဂၤေႏြ မနက္ ၇နာရီဆို စခ်က္ပါၿပီ။ ဦးၿခိမ္႔ကေတာ႕ ေဘးကေန အႏွစ္ေထာင္းေပးတာတို႔၊ ၾကိတ္ေပးတာတို႔ ကူလုပ္ေပးပါတယ္။ ဂတ္စ္မီးဖို ၄ဖိုနဲ႔ တၿပိဳင္တည္းခ်က္လိုက္တာ မနက္ ၉နာရီဆို တစ္ပတ္စာ အားလံုး ခ်က္ၿပဳတ္ၿပင္ဆင္ ေရခဲေသတၱာထဲ ဗူးေတြနဲ႔ အဆင္သင္႔ၿဖစ္ေနပါၿပီ။ အားလံုး ၂နာရီပဲ ၾကာပါတယ္။

(၉) စေန၊ တနဂၤေႏြေတြမွာ အလုပ္သက္သာေအာင္ တၿခား အိမ္သန္႔ရွင္းေရးတို႔၊ ၿမက္ရိတ္တာတို႔၊ ကားေဆးတာတို႔၊ လူမွဳေရး အလုပ္တို႔ လုပ္ႏိူင္ေအာင္ အိမ္မွာ ဘာမွ ခ်က္မစားပဲ မိသားစုလဲ  အေပ်ာ္ၿဖစ္ေအာင္ အၿပင္မွာ စားၾကတာ အေကာင္းဆံုးပါ.။  တစ္ပတ္လံုး အိမ္ခ်က္တာေတြ စားရတာ ၿငီးလာေတာ႔ သမီးကအစ ဒီ၂ရက္ကိုေတာ႔ အၿပင္မွာပဲ စားခ်င္ၾကတာပါ။ ( ဒီေနရာမွာ ဆစ္ဒနီက စကၤာပူနဲ႔ေတာ႔ ဆန္႔က်င္ဖက္ၿဖစ္ေနပါမယ္။ စကၤာပူမွာက ေဟာ္ကာေတြ food court ေတြ ေပါေတာ႔ ၾကားရက္ဆို ခ်က္မစားၾကပဲ အၿပင္မွာပဲ ၀ယ္စားၾက၊ စေန တနဂၤေႏြဆို အိမ္မွာ ေသခ်ာ ခ်က္စားၾကတာ။) ဒီမွာေတာ႔ ၾကားရက္မွာ ရံုးမွာလဲ ဘယ္သူမွ အၿပင္ထြက္ မစားၾကပါဘူး။ Lunch အတြက္ ၿဖစ္သလိုပဲ ေအရွန္ေတြဆိုလဲ ထမင္းခ်ိဳင္႔ေလးေတြ၊ ေခါက္ဆဲြဗူးေလးေတြနဲ႔ အၿဖဴေတြဆိုလဲ sandwich ေလးေတြနဲ႔ ၿဖစ္သလို ပဲ ၿပီးလိုက္ၾကတာပဲ။

(၁၀) ညစာ- ေန႔လည္စာ ေပါင္းခ်က္ပါ။ ဥပမာ တနလၤာ ညစာဟာ ေနာက္ေန႔ အဂၤါေန႔အတြက္ ေန႔လည္စာ ထမင္းထုတ္ အတူတူပါပဲ။ လင္မယား၂ေယာက္လံုး အလုပ္လုပ္တဲ႔ မိသားစုမွာ ဘယ္သူုမွ တစ္ေန႔ ဟင္း၂မ်ိဴး ခ်က္စားႏိူင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ မိသားစုေတြ ညေနစာ မစားခင္ ညစာ dinner ထဲကပဲ ထမင္းဗူး ၂ဗူးထဲကို ေရခဲေသတၱာထဲ စီထည္႔ၿပီး တစ္ခါထဲ ေနာက္ေန႔ အလုပ္သြားဖို႔  ညကတည္းက ၿပင္ဆင္ထားပါတယ္။ ခေလးကေတာ႔ ေက်ာင္းမွာ microwave နဲ႔ မေႏႊးရေတာ႔ မနက္က်မွ ထၿပီး thermal ထမင္းဗူးထဲ ေႏြႊးၿပီး ထည္႔ေပးရတာပါ။

(၁၁) တစ္မိသားစုလံုး စားတဲ႔ ဟင္းမ်ိး အစားအေသာက္မ်ိဳးကို ေရြးခ်က္ခ်က္ပါ.။
ခေလးရွိတဲ႔ မိသားစုေတြဆို ခေလးေတြက စပ္တဲ႔ဟင္းေတြ မွ်စ္ခ်ဥ္လို နံတဲ႔ဟင္းေတြ spicy ၿဖစ္တဲ႔ ဟင္းေတြ မစားႏိူင္ၾကဘူး။ အဲဲဒီက် သူတို႔အတြက္ ေနာက္ထပ္ ဟင္းတစ္ခု ထပ္စီမံရေတာ႔ ဟင္း ၂နပ္စာ ခ်က္ရသလိုပဲ ပင္ပမ္းၾကေရာေပ့ါ။ အဲဒီေတာ႔ ခေလးေရာ လူၾကီးေရာ စားႏိူင္မဲ႔ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္မဲ႔ အစာေလးေတြ ဥပမာ ၀က္သားမွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းခက္မဲ႔အစား ၀က္သားအာလူးတို႔ ၀က္သားအခ်ိဳခ်က္တို႔ဆို ခေလးေတြလဲ ၾကိဳက္ေတာ႔ အတူတူခ်က္လို႔ရတာေပါ႕။ အၿမဲတမ္းေတာ႔လဲ မဟုတ္ပဲ ကိုယ္႔စိတ္ၾကိဳက္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးေတြ လဲ တစ္ပတ္ တစ္ခါေလာက္ေတာ႔ ခ်က္ၾကတာေပါ႔။ ဒါ႔အၿပင္ ခေလးေတြေက်ာင္း ထမင္းခ်ိဳင္႔အတြက္ ထမင္းေတြခ်ည္း ထုတ္ေပးမဲ႔အစား Bread Talk လို ဆိုင္ေကာင္းေကာင္းကေန ဒီအတိုင္းဘာမွ ထပ္မထည္႔ရပဲ ready made ေပါင္မုန္႔ေကာင္းေကာင္းေလးေတြ ၂ခု ၃ခုေလာက္  ၀ယ္ထားရင္ ပထမ၂ရက္အတြက္ ခေလး ထမင္းဗူးအတြက္ စဥ္းစားရတာ သက္သာသြားတာေပါ႔။

(၁၂) မီးဖိုေခ်ာင္မွာ ingredient ထည္႔တဲ႔ ပုလင္း၊ ဗူးေလးေတြကို အလြယ္တကူ ယူႏိူင္ေအာင္ label ေလးေတြ တပ္ထားပါ။ ဒါမွ ကိုယ္က ရံုးၿပန္ခ်ိန္အေရးတၾကီးလိုတဲ႔ အခါမွာ လိုက္ရွာမေနရပဲ အလြယ္တကူ ယူလို႔ရမွာပါ။ အိမ္မွာေတာ႔ အဲလို ငရုပ္သီးမွုန္႔၊ ပုဇြန္ေၿခာက္၊ ေနာက္ spice မ်ိဳးစံုထည္႔ထားတဲ႔ ဗူးေတြ၊ အမွဳန္႔ဗူးေတြက အရမ္းကို မ်ားေတာ႔ ေသခ်ာကိ္ု ေနရာတက် တူရာတူရာ စုထားရပါတယ္။ တစ္ခါတရံ လိုတာရွာမရေတာ႔ ဟင္းခ်က္ရတာ မၾကာပဲ ingredient ရွာရတာ ပိုၾကာတတ္လို႔ပါ။

(၁၃) မီးဖိုေခ်ာင္မွာ မလိုေတာ႔တဲံ႔ ဗူးခြက္ အလြတ္ အသံုးနဲတဲ႔ ပစၥည္းေတြကိုလဲ  မလႊတ္ပစ္ခ်င္ရင္ ကတ္ထူပံုးတစ္ ခုနဲ႔ ထုတ္ၿပီး စတုိခန္းလို၊ ကားဂိုေထာင္လိုမ်ိုဴးထဲမွာ ထည္႔ထားပါ။ တစ္ခါတစ္ေလက် မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ မလိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြနဲ႔ ေဖာင္းပြေနၿပီး ရွဴဳပ္ေနေတာ႔ ေစာနကလိုပဲ ပစၥည္းတစ္ခုရွာရင္ အေတာ္နဲ႔ရွာမရလို႔ မီးဖိုေခ်ာင္ကို ရွင္းႏိူင္သမွ်ရွင္းေနေအာင္ ရည္ရြယ္တာပါ။ မီးဖိုေခ်ာင္ ရွင္းရလဲ သက္သာသြားတာေပါ႔။

ဒီအပတ္ေတာ႔ ဒီေလာက္ပါပဲ။ ေနာက္အပတ္က် အ၀တ္ေတြ ထိမ္းသိမ္းဖို႔နဲ႔  အိမ္သန္႔ရွင္းေရးအတြက္  ၿမန္ေကာင္းသက္သာေလးေတြ ေၿပာၿပပါဦးမယ္။

2 comments: