Monday, September 20, 2010

အုန်းထမင်း ဇာတ်လမ်း ...


မဆွိတီတို့ ငယ်ငယ်က ဆင်းရဲတယ်။ မိဘတွေက သားသမီးတွေ ပူဆာတဲ့ မုန့်တွေ ဘာတွေ ဝယ်မကျွေးနိူင်ဘူး ။ တစ်ခါတစ်လေများ အိမ်မှာ အုန်းထမင်းနဲ့ကြက်သားဟင်းချက်ပြီဆို မဆွိတီတို့ မောင်နှမတတွေ သိပ်ပျော်တာ။ အစားကောင်းစားရမှာကိုး။ အဖေ အုန်းသီးခြစ်၊ အုန်းနို့ညှစ် ပြီဆို မောင်နှမတစ်တွေ အနားမှာ တဝဲလည်လည်နဲ့။ အဲဒါဆို ခလေးတွေ ခဏသွားဆော့ကြချေအုံး။ ကျက်ရင်ခေါ်လိုက်မယ်ဆို ပြောရတယ်။ အုန်းထမင်း၊ ကြက်သားဟင်းဆိုတာ အင်မတန် စားရခဲပါဘိတောင်း။

မဆွိတီ၈တန်းလောက်ကျတော့ အဖေကရာထူးတက်လို့ နယ်ပြောင်းရင် သားသမီးတွေ ပညာရေး ကသိကအောက်ဖြစ်မှာကြောက်လို့ဆိုပြီး မြို့စွန်နားမှာ အိမ်လေးတစ်လုံးဝယ်တယ်။ အဲဒီအိမ်မှာ အုန်းပင်၁၀ပင်ပါတယ်။ အပင်ကြီး ၄-၅ပင်လောက်က အသီးတွေအရမ်းသီးတယ်။ အဲဒီထဲမှာ နဂဘာရီအုန်းလို့ခေါ်တဲ့ အုန်းပင်တစ်ပင်က အုန်းသီးအဝါရောင်လေးတွေ။ အဆီများပြီး အုန်းထမင်းချက်စားလို့ သိပ်ကောင်းတာ။ အုန်းထမင်းကြိုက်တဲ့မောင်နှမတွေနဲ့ အကိုက်ပေါ့။

အဲဒီမှာ အုန်းထမင်းချက်မယ်ဆို ဝါးလုံးရှည်တစ်ချောင်းနဲ့ အုန်းသီးတွေကို ထိုးချရတယ်။ အုန်းသီးကျလာပြီဆို မောင်လေးက ဓားမတစ်ချောင်းနဲ့ အုန်းသီးအခွံတွေခွါရတယ်။ မောင်လေးမရှိရင်တော့ တစ်ခါတစ်လေ ကိုယ့်ဟာကိုယ် ရအောင်ခွါတာပဲ။ စစချင်း ခွါရအလွန်ခက်တယ်။ နောက်ပိုင်းကျွမ်းလာတော့ လွယ်သွားရော။ ပြီးတော့ အုန်းသီးခွဲ၊ အုန်းသီးခြစ်၊ ဆောင့်ကြောင့်ထိုင်ပြီးခြစ်ရတဲ့ အုန်းခြစ်ကြီးနဲ့ ချွေးဒီးဒီးကျအောင် ခြစ်ရပြန်ပါရော။ ပြီးတော့ ရေနွေးပူပူနဲ့ ဆားနဲနဲရော၊ အညာလက်သုတ်ပုဝါသန့်သန့်နဲ့ အုန်းရေညှစ်ရပြန်တယ်။ အုန်းနို့ညှစ်ပြီးကာစဆို လက်ကလေးတွေကိုရဲလို့ ။ အပူလောင်တာလေ။ ပြီးတော့မှ အုန်းထမင်းချက်ပေါ့။ ဟမ်မလေး ... အုန်းထမင်းလေး စားဖို့အရေး ပင်ပန်းလိုက်ပါဘိတောင်း။

ဟော ... အခုစလုံးမှာကျတော့ အုန်းနို့ရယ်ဒီမိတ်ထုတ်လေးတွေ ပေါလိုက်တာ။ ဘယ်နားကကုန်စုံဆိုင်မှာမဆို သွားဝယ်လို့ရတယ်။ အုန်းထမင်းစားချင်ပြီဆို အောက်ထပ်က ကုန်စုံဆိုင်မှာသွားဝယ် ... ၅မိနစ်တောင်မကြာဘူး ... ဟပ်ချလောင်း ... ဆို အုန်းနို့ထုတ် ပျစ်ပျစ်မွှေးမွှေး နဲ့ချက်ပါလေ့ အုန်းထမင်း။

အဲလိုလွယ်တဲ့အချိန်လည်းကျရော အိမ်က သွေးတက်မှာကြောက်တဲ့ ဦးမောင်ခြိမ့်တို့ မောင်နှမက အုန်းထမင်းချက်ရင် သူတို့မစားဆိုတော့ ကိုယ့်မှာ တစ်ယောက်စာတည်း ချက်စားရမှာလဲပျင်းစရာ။ ကိုယ်ကိုတိုင်ကလဲ ပိန်ချင်ရက် စက်စက်ယိုနေသူဆိုတော့ အုန်းထမင်းကို တော်တော်နဲ့ ချက်မစားဖြစ်တော့ဘူး။ ဒီမှာ တခြားစားစရာတွေက များနေတော့ သိပ်အာသီသလဲထားမနေတော့ဘူးလေ။

အုန်းထမင်းနဲ့ပတ်သတ်ပြီး ကိုယ့်ဘဝရဲ့ အဖြစ်အပျက် အတွေ့အကြုံလေးကို တွေးမိလို့ ချရေးမိပါသည်။

===============================================================================
အပေါ်က ပို့စ်လေးက အရင် ၂နှစ်လောက်က ဖိုရမ်မှာတင်ဖူးတဲ့ ပို့စ်လေးပါ။
မနေ့က အိမ်မှာ အုန်းထမင်းချက်စားလို့ တိုက်ဆိုင်နေတာနဲ့ ပို့စ်အဟောင်းလေးပြန်ရှာ တင်ပေးလိုက်တာပါ။
အုန်းထမင်းချက်တယ်မှတ်လို့ လာကြည့်သူတွေအတွက် အုန်းထမင်း ချက်နည်း ဓာတ်ပုံရိုက်ထားတာလေးပါ ရှယ်ပေးလိုက်ပါတယ်။ အုန်းထမင်းချက်မစားတာ တစ်နှစ်ကျော်လောက် ရှိပြီထင်ပါရဲ့။ ဂျူဂျူလေးကြီးလာတော့ သားအမိ၂ယောက် အုန်းထမင်းချက်စားဖို့ အဖော်ရလာတယ်။ သူကကြိုက်တယ်လို့ မပြောပေမဲ့ ချက်ရင်တော့ စားပါတယ်။

အုန်းနိူ့ထုတ်အသေးဝယ် ။ တစ်ဝက်ကို ကြက်သွန်အလုံးကြီးကြီး၂လုံးကို အစိတ်လေးတွေ စိတ်ပြီး ဆီသတ်ပါတယ်။ ဆီ စားပွဲဇွန်း ၆ဇွန်းခန့်နဲ့ ကြက်သွန်တစ်ဝက်ကိုမွှေးနေအောင် ကျွတ်သည်အထိသတ်ပြီး၊ တစ်ဝက်ကို မနွမ်းတနွမ်းထားပါတယ်။

ဆန် ၃ခွက်ကို ရေဆေးပြီး စစ်ထားပါတယ်။ ပြီးတော့ အပေါ်ကနေ ကြက်သွန်နဲ့ အုန်းနိူ့ ဆီသတ်ထားတာရယ်၊ အုန်းနိူ့အကျန်ရယ်၊သကြားစားပွဲဇွန်းတစ်ဇွန်း၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်းတစ်ဇွန်းခန့် ထည့်ပါတယ်။



ရေ ၄ခွက်ခွဲ (၂း၃) ထည့်မွှေပြီး ထမင်းပေါင်းအိုးနဲ့ ချက်ပါတယ်။


ချဉ်ပေါင်မျှစ်ကြော်၊ ကြက်သားဟင်း နဲ့ အုန်းထမင်းနဲ့ လိုက်တယ်။ ငါးခြောက်ထောင်းကြော်နဲ့လည်း စားလို့ကောင်းတာပဲ။ အိမ်မှာ မျှစ်မရှိလို့ ချဉ်ပေါင်ချည်း ဝယ်ကြော်လိုက်ရတယ်။

23 comments:

  1. ႀကိဳက္တယ္... အုန္းထမင္း... စားဖို႔အေဖာ္မရွိရင္ ပူးေတကို ေနာက္တခါေခၚလိုက္ေလ... လာစားမယ္... :)

    ReplyDelete
  2. တီဆြိ က်ေနာ့္စိတ္ကိုသိေနတာလားမသိဘူး အုန္းထမင္းစားခ်င္လို ့ခ်က္နည္းဘယ္နားက ယူရမလည္းေတြးေနတာ ..အေတာ္ပဲ

    ReplyDelete
  3. လုပ္စားၾကည့္ဦးမွ.....:)

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  4. ဒီလိုမွန္းသိ လာကူစားပါတယ္.. ေစာေစာကေၿပာေရာေပါ႔ မမဆြိရယ္.. အုန္းထမင္းဆို အရမ္းၾကိဳက္ပဲ..

    ReplyDelete
  5. ေက်းဇူးပဲဗ်ိဳ ့ ၊ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္ ၊ ဆီဘယ္ေလာက္ထည့္ရမွာလဲ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းအရင္ကပုိ.စ္မွာမတင္ဖူးေသးရင္ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းကုိတင္ပါဦးဗ်ိဳ.

    တကယ့္ကုိ “မွတ္သားသြားပါတယ္။ နာယူသြားပါတယ္”

    ခင္တဲ့

    Z

    ReplyDelete
  6. ကိုဇက္
    ဆီစားပဲြဇြန္းနဲ႔ ၆ဇြန္းေလာက္ ထည္႕ပါတယ္။ ဆီမ်ားမ်ား ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပိုထည္႔ပါ။ (မဆြိတီခ်က္တာ ဆီသိပ္မမ်ားပါ။ )
    အေပၚမွာ ေမ႔သြားလို႔ ခုၿပန္ထည္႔လိုက္ပါတယ္။ ဆန္ ၃ခြက္စာ အတြက္ပါ။

    ReplyDelete
  7. ေက်းဇူးပါ ၊ ကြ်န္ေတာ္က အုန္းထမင္းကုိ အိမ္မွာခ်က္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေက်ာ္ကုိ ပင္နစူလာက၀ယ္ ၊ ၾကက္သားကုိကုလားဆုိင္က ၀ယ္ျပီးေတာ့မွ အမပုိ.စ္မွာတင္ထားတဲ့ပံုနဲ.နည္းနည္းတူျပီး စားလုိ.ေကာင္းမယ္ထင္တယ္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေက်ာ္ခ်က္ရတာ တယ္လက္၀င္တာပဲ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကုိ စင္ေအာင္ေတာ္ေတာ္ေဆးရတယ္ ၊ ပင္နာစူလာမွာပဲ အကုန္၀ယ္စားလုိက္တာကမွေအးေရာ ကြ်န္ေတာ္ ဟင္းခ်က္တယ္ ဆုိတာက အေပ်ာ္ နဲ. သန္.သန္.ရွင္းရွင္း စားရလုိ.ပါ က်န္းမာေရးနဲ.လည္းညီညြတ္တယ္ ၊ ၀ါသနာပါရင္ေပါ့ေလ stress ကုိတကယ္ေလ်ာ့ေစပါတယ္


    ခင္တဲ့

    Z

    ReplyDelete
  8. တီဆြိ..ကူးလဲအုန္းထမင္းၾကိဳက္မွၾကိဳက္..
    ေသြးတိုးနဲ႔ေတာ့ အန္ကိုက္ဘဲ..
    ကူးဆိုရင္အုန္းသီးခြဲအရမ္းကၽြမ္းတာ.. ငယ္ငယ္ကတည္းက ခြဲခဲ့တာ
    အုန္းသီးထဲက အုန္းဆံစားခ်င္လို႕...
    အုန္းႏုိ႔ဆီသတ္ထားတာထည့္ခ်က္ရမွန္းမသိဘူး..
    ေက်းဇူးဘဲ..ဒီအပတ္အုန္းထမင္းခ်က္ပီး potluck ယူသြားမယ္. း)))

    ReplyDelete
  9. ဆီ စားပဲြဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ၾကက္သြန္တစ္၀က္ကိုေမႊးေနေအာင္ ကြ်တ္သည္အထိသတ္ၿပီး၊ တစ္၀က္ကို မႏြမ္းတႏြမ္းထားပါတယ္။......
    ျပီးေတာ. ၂မ်ိဳးလံုး ထမင္းခ်က္တဲ.ထဲ ထည္.လိုက္လား

    ReplyDelete
  10. ဆီသတ္တာေမႊးေအာင္ တစ္၀က္ကိုကြ်တ္ေအာင္သတ္ၿပီး က်န္တာေတြကို ထမင္းထဲ ခ်ိဳေအာင္ ဆီသတ္လို႔က်က္ခါနီးမွ ႏြမ္းေအာင္ထည္႔ပါတယ္။ အစိမ္းအတိုင္းထည္႔ရင္လဲ ၾကက္သြန္က မအိပဲ မာေနမွာစိုးလို႔ပါ။ ၿပီးေတာ႔ အားလံုးကို ထမင္းခ်က္တဲ႔အထဲထည္႔ပါတယ္။

    ReplyDelete
  11. ေန႕ခင္းက တခါ လာဖတ္ၿပီးၿပီ... သေဘာက်ၿပီး ျပန္သြားတယ္...
    ၿပီးေတာ့ မဆီြတီရဲ႕သူငယ္ခ်င္းပီပီ စိတ္ၾကီးတယ္... ခုနကပဲ NTUC ကေန အုန္းႏို႕အထုပ္ဝယ္လာခဲ့တယ္... ဘာရမလဲ...
    အဲ... ေသြးတိုးမွာ ေၾကာက္တဲ့သူကိုေတာ့ မေကြ်းပဲထားရံုေပါ့...
    ဟုတ္ဖူးလား... း))

    ReplyDelete
  12. ဟီးဟီ.
    မသက္ေဝေျပာတာဖတ္ျပီးရယ္ေနပါတယ္။
    အုန္းထမင္း မခ်က္တတ္လို႔အေတာ္ပဲ မဆီြတီေရ..။
    က်ေနာ္ခ်က္ျဖစ္ရင္ တင္လိုက္အုန္းမယ္..။
    အုန္းနို႔ေတာ့ရွိေနတယ္..ၾကက္သားမရွိေသး။


    ေပါက္

    ReplyDelete
  13. မစားရတာၾကာျပီ။

    ReplyDelete
  14. အဘတို႔က အသက္ၾကီးျပီ...
    ခူေတာ့...စိတ္ေလွ်ာ.....စိတ္ေလွ်ာ့...အစားမငမ္းနဲ႔လို႔ သတိေပးေနရတယ္..

    ReplyDelete
  15. ဟုတ္တယ္ဗ်။ အသက္ကိုဥာဏ္ေစာင့္တယ္တဲ့။ အစားတစ္လုပ္နဲ႔ တစ္ပတ္ေလာက္ မခံစားႏိုင္ဘူး။ ဆြိက အုန္းႏို႔ခ်က္ထားတာကို နည္းနည္းသြားျမည္းလိုက္တာ အဲဒီညက ေသြးေတြတက္ပါေရာ။.... စိတ္ေလ်ာ့ထားတာ အေကာင္းဆုံးပဲ။

    ေမာင္ျခိမ့္

    ReplyDelete
  16. မတားနဲ႔ေတာ႔ဗ်ိဳ႔.. မနက္ဖန္ပဲ ခ်က္ေတာ႔မယ္။ :))

    ReplyDelete
  17. ခင္ဗ်ားတို႔လို သူမ်ားနိုင္ငံသြား ကႊၽန္ခံေနရတာေပ်ာ္ေနတဲ႔ သူေတြအတြက္ အမိၿမန္မာၿပည္ ၀မ္းရည္စပ္တယ္ဗ်ာ ခင္ဗ်ားတို႔ကို ၿမန္မာၿပည္ၾကီးကေမြးေပးခဲ႔တာပါ စလံုးမွ အထင္ၾကီးသလိုနဲ႔ ခင္ဗ်ားတို႔မရွက္ၾကဘူးလားဗ်ာ

    ReplyDelete
  18. ခင္ဗ်ားတို႔လို သူမ်ားနိုင္ငံသြား ကႊၽန္ခံေနရတာေပ်ာ္ေနတဲ႔ သူေတြအတြက္ အမိၿမန္မာၿပည္ ၀မ္းရည္စပ္တယ္ဗ်ာ ခင္ဗ်ားတို႔ကို ၿမန္မာၿပည္ၾကီးကေမြးေပးခဲ႔တာပါ စလံုးမွ အထင္ၾကီးသလိုနဲ႔ ခင္ဗ်ားတို႔မရွက္ၾကဘူးလားဗ်ာ

    ReplyDelete
  19. စလံုးအထင္ၾကီးတယ္လို႔ တစ္လံုးမွလဲမပါရပါလား အေပၚက အေနာနိမတ္စ္ရယ္။ ခုခ်ိန္ထိ အခြန္ေဆာင္ၿပီး ၿမန္မာႏိူင္ငံသားတစ္ေယာက္အၿဖစ္ ေနေနဆဲပဲ။
    စလံုးမွာ ကြ်န္ခံေနရတယ္ဆိုတဲ႔စကားကလဲ မွားပါတယ္။ ဒီမွာ လုပ္ခအၿပည္႔အ၀၊ ခံစားခြင္႔အၿပည္႔အ၀နဲ႔ လူတန္းေစ႔ေစ႔ေနၿပီး လူ႔အခြင္႔အေရး အၿပည္႕နဲ႔ အလုပ္လုပ္ေနတာပါ။ ကြ်န္မတို႔ဒီမွာဒီလိုရွာ ဒီလိုေနႏိူင္ေနလို႔ ဟိုမွာက်န္ခဲ႔တဲ႕ ၂ဖက္မိသားစုေတြလဲ ၀မ္း၀ေနၾကတာ။ အဲဒီအတြက္ ဂုဏ္ယူပါတယ္။ ရွက္စရာ မဟုတ္ပါဘူး။

    ReplyDelete
  20. အုန္းထမင္းထပ္တေခါက္ခ်က္မလို႔..ထပ္လာၾကည့္ပါတယ္..။


    ပံု။။
    ေပါက္

    ReplyDelete
  21. 15 ေယာက္စာဆို ဘယ္ေလာက္ခ်က္ရမလဲဟင္တီဆြိ။

    ReplyDelete
  22. ဆန္လူတစ္ေယာက္ တစ္ခြက္ခဲြႏံွဳးနဲ႔ အုန္းႏို႔ 400ml ၂ဗူးစာေလာက္ဆိုရမယ္ထင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  23. အုန္းထမင္းလည္း ခ်က္ျပီးျပီ...ေကာင္းတာပဲ.....အန္တီေၾကာင္႔ ..သမီးလည္း ျမန္မာစာေတြလုပ္တတ္လာခဲ႔ျပီ... ေက်းဇူးပါအန္တီ.....

    ReplyDelete