Monday, September 20, 2010

အုန္းထမင္း ဇာတ္လမ္း ...


မဆြိတီတို႔ ငယ္ငယ္က ဆင္းရဲတယ္။ မိဘေတြက သားသမီးေတြ ပူဆာတဲ႔ မုန္႔ေတြ ဘာေတြ ၀ယ္မေကြ်းႏိူင္ဘူး ။ တစ္ခါတစ္ေလမ်ား အိမ္မွာ အုန္းထမင္းနဲ႔ၾကက္သားဟင္းခ်က္ၿပီဆို မဆြိတီတို႔ ေမာင္ႏွမတေတြ သိပ္ေပ်ာ္တာ။ အစားေကာင္းစားရမွာကိုး။ အေဖ အုန္းသီးၿခစ္၊ အုန္းႏို႔ညွစ္ ၿပီဆို ေမာင္ႏွမတစ္ေတြ အနားမွာ တ၀ဲလည္လည္နဲ႔။ အဲဒါဆို ခေလးေတြ ခဏသြားေဆာ႔ၾကေခ်အံုး။ က်က္ရင္ေခၚလိုက္မယ္ဆို ေၿပာရတယ္။ အုန္းထမင္း၊ ၾကက္သားဟင္းဆိုတာ အင္မတန္ စားရခဲပါဘိေတာင္း။

မဆြိတီ၈တန္းေလာက္က်ေတာ႔ အေဖကရာထူးတက္လို႔ နယ္ေၿပာင္းရင္ သားသမီးေတြ ပညာေရး ကသိကေအာက္ၿဖစ္မွာေၾကာက္လို႔ဆိုၿပီး ၿမိဳ႕စြန္နားမွာ အိမ္ေလးတစ္လံုး၀ယ္တယ္။ အဲဒီအိမ္မွာ အုန္းပင္၁၀ပင္ပါတယ္။ အပင္ၾကီး ၄-၅ပင္ေလာက္က အသီးေတြအရမ္းသီးတယ္။ အဲဒီထဲမွာ နဂဘာရီအုန္းလို႔ေခၚတဲ႔ အုန္းပင္တစ္ပင္က အုန္းသီးအ၀ါေရာင္ေလးေတြ။ အဆီမ်ားၿပီး အုန္းထမင္းခ်က္စားလို႔ သိပ္ေကာင္းတာ။ အုန္းထမင္းၾကိဳက္တဲ႔ေမာင္ႏွမေတြနဲ႔ အကိုက္ေပါ႕။

အဲဒီမွာ အုန္းထမင္းခ်က္မယ္ဆို ၀ါးလံုးရွည္တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ အုန္းသီးေတြကို ထိုးခ်ရတယ္။ အုန္းသီးက်လာၿပီဆို ေမာင္ေလးက ဓားမတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ အုန္းသီးအခြံေတြခြါရတယ္။ ေမာင္ေလးမရွိရင္ေတာ႔ တစ္ခါတစ္ေလ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ ရေအာင္ခြါတာပဲ။ စစခ်င္း ခြါရအလြန္ခက္တယ္။ ေနာက္ပိုင္းကြ်မ္းလာေတာ႔ လြယ္သြားေရာ။ ၿပီးေတာ႔ အုန္းသီးခဲြ၊ အုန္းသီးၿခစ္၊ ေဆာင္႔ေၾကာင္႔ထိုင္ၿပီးၿခစ္ရတဲ႔ အုန္းၿခစ္ၾကီးနဲ႔ ေခြ်းဒီးဒီးက်ေအာင္ ၿခစ္ရၿပန္ပါေရာ။ ၿပီးေတာ႔ ေရေႏြးပူပူနဲ႔ ဆားနဲနဲေရာ၊ အညာလက္သုတ္ပု၀ါသန္႔သန္႔နဲ႔ အုန္းေရညွစ္ရၿပန္တယ္။ အုန္းႏို႔ညွစ္ၿပီးကာစဆို လက္ကေလးေတြကိုရဲလို႔ ။ အပူေလာင္တာေလ။ ၿပီးေတာ႔မွ အုန္းထမင္းခ်က္ေပါ႕။ ဟမ္မေလး ... အုန္းထမင္းေလး စားဖို႔အေရး ပင္ပန္းလိုက္ပါဘိေတာင္း။

ေဟာ ... အခုစလံုးမွာက်ေတာ႔ အုန္းႏို႔ရယ္ဒီမိတ္ထုတ္ေလးေတြ ေပါလိုက္တာ။ ဘယ္နားကကုန္စံုဆိုင္မွာမဆို သြား၀ယ္လို႔ရတယ္။ အုန္းထမင္းစားခ်င္ၿပီဆို ေအာက္ထပ္က ကုန္စံုဆိုင္မွာသြား၀ယ္ ... ၅မိနစ္ေတာင္မၾကာဘူး ... ဟပ္ခ်ေလာင္း ... ဆို အုန္းႏို႔ထုတ္ ပ်စ္ပ်စ္ေမႊးေမႊး နဲ႔ခ်က္ပါေလ႔ အုန္းထမင္း။

အဲလိုလြယ္တဲ႔အခ်ိန္လည္းက်ေရာ အိမ္က ေသြးတက္မွာေၾကာက္တဲ႔ ဦးေမာင္ၿခိမ္႔တို႔ ေမာင္ႏွမက အုန္းထမင္းခ်က္ရင္ သူတို႔မစားဆိုေတာ႔ ကိုယ္႔မွာ တစ္ေယာက္စာတည္း ခ်က္စားရမွာလဲပ်င္းစရာ။ ကိုယ္ကိုတိုင္ကလဲ ပိန္ခ်င္ရက္ စက္စက္ယိုေနသူဆိုေတာ႔ အုန္းထမင္းကို ေတာ္ေတာ္နဲ႔ ခ်က္မစားၿဖစ္ေတာ႔ဘူး။ ဒီမွာ တၿခားစားစရာေတြက မ်ားေနေတာ႔ သိပ္အာသီသလဲထားမေနေတာ႔ဘူးေလ။

အုန္းထမင္းနဲ႔ပတ္သတ္ၿပီး ကိုယ္႔ဘ၀ရဲ႕ အၿဖစ္အပ်က္ အေတြ႔အၾကံဳေလးကို ေတြးမိလို႔ ခ်ေရးမိပါသည္။

===============================================================================
အေပၚက ပို႔စ္ေလးက အရင္ ၂ႏွစ္ေလာက္က ဖိုရမ္မွာတင္ဖူးတဲ႔ ပို႔စ္ေလးပါ။
မေန႔က အိမ္မွာ အုန္းထမင္းခ်က္စားလို႔ တိုက္ဆိုင္ေနတာနဲ႔ ပို႔စ္အေဟာင္းေလးၿပန္ရွာ တင္ေပးလိုက္တာပါ။
အုန္းထမင္းခ်က္တယ္မွတ္လို႔ လာၾကည္႔သူေတြအတြက္ အုန္းထမင္း ခ်က္နည္း ဓာတ္ပံုရိုက္ထားတာေလးပါ ရွယ္ေပးလိုက္ပါတယ္။ အုန္းထမင္းခ်က္မစားတာ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ေလာက္ ရွိၿပီထင္ပါရဲ႕။ ဂ်ဴဂ်ဴေလးၾကီးလာေတာ႔ သားအမိ၂ေယာက္ အုန္းထမင္းခ်က္စားဖို႔ အေဖာ္ရလာတယ္။ သူကၾကိဳက္တယ္လို႔ မေၿပာေပမဲ႔ ခ်က္ရင္ေတာ႔ စားပါတယ္။

အုန္းႏိူ႔ထုတ္အေသး၀ယ္ ။ တစ္၀က္ကို ၾကက္သြန္အလံုးၾကီးၾကီး၂လံုးကို အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ဆီ စားပဲြဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ၾကက္သြန္တစ္၀က္ကိုေမႊးေနေအာင္ ကြ်တ္သည္အထိသတ္ၿပီး၊ တစ္၀က္ကို မႏြမ္းတႏြမ္းထားပါတယ္။

ဆန္ ၃ခြက္ကို ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ အေပၚကေန ၾကက္သြန္နဲ႔ အုန္းႏိူ႔ ဆီသတ္ထားတာရယ္၊ အုန္းႏိူ႔အက်န္ရယ္၊သၾကားစားပဲြဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းခန္႔ ထည္႔ပါတယ္။



ေရ ၄ခြက္ခဲြ (၂း၃) ထည္႔ေမႊၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ခ်က္ပါတယ္။


ခ်ဥ္ေပါင္မွ်စ္ေၾကာ္၊ ၾကက္သားဟင္း နဲ႔ အုန္းထမင္းနဲ႔ လိုက္တယ္။ ငါးေၿခာက္ေထာင္းေၾကာ္နဲ႔လည္း စားလို႔ေကာင္းတာပဲ။ အိမ္မွာ မွ်စ္မရွိလို႔ ခ်ဥ္ေပါင္ခ်ည္း ၀ယ္ေၾကာ္လိုက္ရတယ္။

23 comments:

  1. ႀကိဳက္တယ္... အုန္းထမင္း... စားဖို႔အေဖာ္မရွိရင္ ပူးေတကို ေနာက္တခါေခၚလိုက္ေလ... လာစားမယ္... :)

    ReplyDelete
  2. တီဆြိ က်ေနာ့္စိတ္ကိုသိေနတာလားမသိဘူး အုန္းထမင္းစားခ်င္လို ့ခ်က္နည္းဘယ္နားက ယူရမလည္းေတြးေနတာ ..အေတာ္ပဲ

    ReplyDelete
  3. လုပ္စားၾကည့္ဦးမွ.....:)

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  4. ဒီလိုမွန္းသိ လာကူစားပါတယ္.. ေစာေစာကေၿပာေရာေပါ႔ မမဆြိရယ္.. အုန္းထမင္းဆို အရမ္းၾကိဳက္ပဲ..

    ReplyDelete
  5. ေက်းဇူးပဲဗ်ိဳ ့ ၊ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္ ၊ ဆီဘယ္ေလာက္ထည့္ရမွာလဲ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းအရင္ကပုိ.စ္မွာမတင္ဖူးေသးရင္ ဒံေပါက္ခ်က္နည္းကုိတင္ပါဦးဗ်ိဳ.

    တကယ့္ကုိ “မွတ္သားသြားပါတယ္။ နာယူသြားပါတယ္”

    ခင္တဲ့

    Z

    ReplyDelete
  6. ကိုဇက္
    ဆီစားပဲြဇြန္းနဲ႔ ၆ဇြန္းေလာက္ ထည္႕ပါတယ္။ ဆီမ်ားမ်ား ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပိုထည္႔ပါ။ (မဆြိတီခ်က္တာ ဆီသိပ္မမ်ားပါ။ )
    အေပၚမွာ ေမ႔သြားလို႔ ခုၿပန္ထည္႔လိုက္ပါတယ္။ ဆန္ ၃ခြက္စာ အတြက္ပါ။

    ReplyDelete
  7. ေက်းဇူးပါ ၊ ကြ်န္ေတာ္က အုန္းထမင္းကုိ အိမ္မွာခ်က္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေက်ာ္ကုိ ပင္နစူလာက၀ယ္ ၊ ၾကက္သားကုိကုလားဆုိင္က ၀ယ္ျပီးေတာ့မွ အမပုိ.စ္မွာတင္ထားတဲ့ပံုနဲ.နည္းနည္းတူျပီး စားလုိ.ေကာင္းမယ္ထင္တယ္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ေက်ာ္ခ်က္ရတာ တယ္လက္၀င္တာပဲ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကုိ စင္ေအာင္ေတာ္ေတာ္ေဆးရတယ္ ၊ ပင္နာစူလာမွာပဲ အကုန္၀ယ္စားလုိက္တာကမွေအးေရာ ကြ်န္ေတာ္ ဟင္းခ်က္တယ္ ဆုိတာက အေပ်ာ္ နဲ. သန္.သန္.ရွင္းရွင္း စားရလုိ.ပါ က်န္းမာေရးနဲ.လည္းညီညြတ္တယ္ ၊ ၀ါသနာပါရင္ေပါ့ေလ stress ကုိတကယ္ေလ်ာ့ေစပါတယ္


    ခင္တဲ့

    Z

    ReplyDelete
  8. တီဆြိ..ကူးလဲအုန္းထမင္းၾကိဳက္မွၾကိဳက္..
    ေသြးတိုးနဲ႔ေတာ့ အန္ကိုက္ဘဲ..
    ကူးဆိုရင္အုန္းသီးခြဲအရမ္းကၽြမ္းတာ.. ငယ္ငယ္ကတည္းက ခြဲခဲ့တာ
    အုန္းသီးထဲက အုန္းဆံစားခ်င္လို႕...
    အုန္းႏုိ႔ဆီသတ္ထားတာထည့္ခ်က္ရမွန္းမသိဘူး..
    ေက်းဇူးဘဲ..ဒီအပတ္အုန္းထမင္းခ်က္ပီး potluck ယူသြားမယ္. း)))

    ReplyDelete
  9. ဆီ စားပဲြဇြန္း ၆ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ၾကက္သြန္တစ္၀က္ကိုေမႊးေနေအာင္ ကြ်တ္သည္အထိသတ္ၿပီး၊ တစ္၀က္ကို မႏြမ္းတႏြမ္းထားပါတယ္။......
    ျပီးေတာ. ၂မ်ိဳးလံုး ထမင္းခ်က္တဲ.ထဲ ထည္.လိုက္လား

    ReplyDelete
  10. ဆီသတ္တာေမႊးေအာင္ တစ္၀က္ကိုကြ်တ္ေအာင္သတ္ၿပီး က်န္တာေတြကို ထမင္းထဲ ခ်ိဳေအာင္ ဆီသတ္လို႔က်က္ခါနီးမွ ႏြမ္းေအာင္ထည္႔ပါတယ္။ အစိမ္းအတိုင္းထည္႔ရင္လဲ ၾကက္သြန္က မအိပဲ မာေနမွာစိုးလို႔ပါ။ ၿပီးေတာ႔ အားလံုးကို ထမင္းခ်က္တဲ႔အထဲထည္႔ပါတယ္။

    ReplyDelete
  11. ေန႕ခင္းက တခါ လာဖတ္ၿပီးၿပီ... သေဘာက်ၿပီး ျပန္သြားတယ္...
    ၿပီးေတာ့ မဆီြတီရဲ႕သူငယ္ခ်င္းပီပီ စိတ္ၾကီးတယ္... ခုနကပဲ NTUC ကေန အုန္းႏို႕အထုပ္ဝယ္လာခဲ့တယ္... ဘာရမလဲ...
    အဲ... ေသြးတိုးမွာ ေၾကာက္တဲ့သူကိုေတာ့ မေကြ်းပဲထားရံုေပါ့...
    ဟုတ္ဖူးလား... း))

    ReplyDelete
  12. ဟီးဟီ.
    မသက္ေဝေျပာတာဖတ္ျပီးရယ္ေနပါတယ္။
    အုန္းထမင္း မခ်က္တတ္လို႔အေတာ္ပဲ မဆီြတီေရ..။
    က်ေနာ္ခ်က္ျဖစ္ရင္ တင္လိုက္အုန္းမယ္..။
    အုန္းနို႔ေတာ့ရွိေနတယ္..ၾကက္သားမရွိေသး။


    ေပါက္

    ReplyDelete
  13. မစားရတာၾကာျပီ။

    ReplyDelete
  14. အဘတို႔က အသက္ၾကီးျပီ...
    ခူေတာ့...စိတ္ေလွ်ာ.....စိတ္ေလွ်ာ့...အစားမငမ္းနဲ႔လို႔ သတိေပးေနရတယ္..

    ReplyDelete
  15. ဟုတ္တယ္ဗ်။ အသက္ကိုဥာဏ္ေစာင့္တယ္တဲ့။ အစားတစ္လုပ္နဲ႔ တစ္ပတ္ေလာက္ မခံစားႏိုင္ဘူး။ ဆြိက အုန္းႏို႔ခ်က္ထားတာကို နည္းနည္းသြားျမည္းလိုက္တာ အဲဒီညက ေသြးေတြတက္ပါေရာ။.... စိတ္ေလ်ာ့ထားတာ အေကာင္းဆုံးပဲ။

    ေမာင္ျခိမ့္

    ReplyDelete
  16. မတားနဲ႔ေတာ႔ဗ်ိဳ႔.. မနက္ဖန္ပဲ ခ်က္ေတာ႔မယ္။ :))

    ReplyDelete
  17. ခင္ဗ်ားတို႔လို သူမ်ားနိုင္ငံသြား ကႊၽန္ခံေနရတာေပ်ာ္ေနတဲ႔ သူေတြအတြက္ အမိၿမန္မာၿပည္ ၀မ္းရည္စပ္တယ္ဗ်ာ ခင္ဗ်ားတို႔ကို ၿမန္မာၿပည္ၾကီးကေမြးေပးခဲ႔တာပါ စလံုးမွ အထင္ၾကီးသလိုနဲ႔ ခင္ဗ်ားတို႔မရွက္ၾကဘူးလားဗ်ာ

    ReplyDelete
  18. ခင္ဗ်ားတို႔လို သူမ်ားနိုင္ငံသြား ကႊၽန္ခံေနရတာေပ်ာ္ေနတဲ႔ သူေတြအတြက္ အမိၿမန္မာၿပည္ ၀မ္းရည္စပ္တယ္ဗ်ာ ခင္ဗ်ားတို႔ကို ၿမန္မာၿပည္ၾကီးကေမြးေပးခဲ႔တာပါ စလံုးမွ အထင္ၾကီးသလိုနဲ႔ ခင္ဗ်ားတို႔မရွက္ၾကဘူးလားဗ်ာ

    ReplyDelete
  19. စလံုးအထင္ၾကီးတယ္လို႔ တစ္လံုးမွလဲမပါရပါလား အေပၚက အေနာနိမတ္စ္ရယ္။ ခုခ်ိန္ထိ အခြန္ေဆာင္ၿပီး ၿမန္မာႏိူင္ငံသားတစ္ေယာက္အၿဖစ္ ေနေနဆဲပဲ။
    စလံုးမွာ ကြ်န္ခံေနရတယ္ဆိုတဲ႔စကားကလဲ မွားပါတယ္။ ဒီမွာ လုပ္ခအၿပည္႔အ၀၊ ခံစားခြင္႔အၿပည္႔အ၀နဲ႔ လူတန္းေစ႔ေစ႔ေနၿပီး လူ႔အခြင္႔အေရး အၿပည္႕နဲ႔ အလုပ္လုပ္ေနတာပါ။ ကြ်န္မတို႔ဒီမွာဒီလိုရွာ ဒီလိုေနႏိူင္ေနလို႔ ဟိုမွာက်န္ခဲ႔တဲ႕ ၂ဖက္မိသားစုေတြလဲ ၀မ္း၀ေနၾကတာ။ အဲဒီအတြက္ ဂုဏ္ယူပါတယ္။ ရွက္စရာ မဟုတ္ပါဘူး။

    ReplyDelete
  20. အုန္းထမင္းထပ္တေခါက္ခ်က္မလို႔..ထပ္လာၾကည့္ပါတယ္..။


    ပံု။။
    ေပါက္

    ReplyDelete
  21. 15 ေယာက္စာဆို ဘယ္ေလာက္ခ်က္ရမလဲဟင္တီဆြိ။

    ReplyDelete
  22. ဆန္လူတစ္ေယာက္ တစ္ခြက္ခဲြႏံွဳးနဲ႔ အုန္းႏို႔ 400ml ၂ဗူးစာေလာက္ဆိုရမယ္ထင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  23. အုန္းထမင္းလည္း ခ်က္ျပီးျပီ...ေကာင္းတာပဲ.....အန္တီေၾကာင္႔ ..သမီးလည္း ျမန္မာစာေတြလုပ္တတ္လာခဲ႔ျပီ... ေက်းဇူးပါအန္တီ.....

    ReplyDelete