Friday, November 11, 2011

အုန္းႏိူ႔ေခါက္ဆဲြ ဆိမ္႔သဗ် ..

အန္တီဆြိ အစားအေသာက္ခ်က္နည္းမ်ားကို တင္ေပးေနရာ အမွန္ေတာ႔ အထူးအဆန္းမ်ား သိပ္မပါလွပါ။ ၿမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား အိမ္တြင္ ေန႔စဥ္ခ်က္ၿပဳတ္ေနေသာ ဟင္းမ်ား၊ မုန္႔မ်ားကိုသာ အမ်ားအားၿဖင္႔ တင္ေပးေနၿခင္းၿဖစ္ပါသည္။ ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ႔ ဟင္းလံုး၀မခ်က္တတ္ေသာ starter မ်ားအတြက္၊ အိမ္တြင္ဘာမွမလုပ္ရ ႏိူင္ငံရပ္ၿခားေရာက္မွ မခ်က္တတ္၊ မလုပ္တတ္ႏွင္႔ အစားအေသာက္အတြက္ ဒုကၡေရာက္ရသူမ်ားအတြက္ ပို၍ရည္ရြယ္ပါသည္။


မဆြိတီတို႔ အိမ္မွာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ အားလံုးၾကိဳက္ၾကပါသည္။ အထူးသၿဖင္႔ မဂ်ဴဂ်ဴ ၾကိဳက္သည္ကို ၀မ္းသာရပါသည္။ ဂ်ဴဂ်ဴ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ စားတတ္သြားပံုမွာ ထူးဆန္းသည္။ သူသည္ အစားအလြန္ေခ်းမ်ားရာ ၿမန္မာအစားအေသာက္ မည္သည္႔အရာကိုမွ် ၿမည္းစမ္း စားေသာက္ခိုင္း၍မရ။ ေခါင္းလဲ အလြန္မာသည္။

တစ္ခါတြင္ ဘန္ေကာက္သို႔ ေဟာလီးေဒးထြက္ရာ ေလယာဥ္ေပၚတြင္စားရေသာ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြႏွင္႔ခပ္ဆင္ဆင္ ယိုးဒယားစာတစ္ခုကို စားရာမွ ၾကိဳက္သြားၿခင္းၿဖစ္ေလသည္။ သူသည္ အိမ္တြင္ စားဖို႔ေၿပာရသေလာက္ ေလယာဥ္ေပၚေရာက္လွ်င္ အလြန္ဆာေလသည္။ ေလယာဥ္ထြက္သည္ႏွင္႔ ဗိုက္ဆာၿပီ၊ ေလယာဥ္မယ္ေလးေတြ လွဳပ္လွဳပ္ရြရြ ေတြ႔သည္ႏွင္႔ စားရေတာ႔မွာလား။ သူတို႔က မလာေပးေသးဘူးလား အစရွိသၿဖင္႔ တတြတ္တြတ္ ပူဆာတတ္သည္။ ခေလးေတြအားလံုး ဒီလိုပဲလားမသိ။ ေလယာဥ္ေပၚစားရလွ်င္ ဘာေကြ်ူးေကြ်း စားေလသည္။  မဂ်ဴဂ်ဴမွာ ထိုစဥ္က စားခဲ႔ရေသာ ေခါက္ဆဲြကို အေၾကာင္းၿပဳ၍ ေနာက္ပိုင္း အိမ္တြင္လည္း ေလယာဥ္ေပၚမွ စားခဲ႔ရေသာ ေခါက္ဆဲြဆိုကာ ခ်က္ေကြ်းရာမွ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြသည္ သူ႔စိတ္ၾကိဳက္စားစရာတစ္ခု ၿဖစ္လာေလသတည္း။ မွတ္သားေလာက္ပါေပသည္ ပိတ္သတ္ၾကီး း)

အန္တီဆြိကေတာ႔ ထံုးစံအတိုင္း ဗမာစာ ဘာၿဖစ္ၿဖစ္ ၾကိဳက္ပါသည္။ ဦးၿခိ္မ္႔ကေတာ႔ ေသြးတိုးေၾကာက္လို႔ ၾကိဳက္ေပမဲ႔ သိပ္ေတာ႔ မစားရဲပါ။  တစ္ခါတစ္ရံ သူ႔အတြက္ခ်က္လွ်င္  ႏို႔စိမ္းတစ္၀က္၊ အုန္းႏို႔တစ္၀က္ႏွင္႔ခ်က္ေပးရသည္။ ေဘးကင္းရန္ကင္း မနက္ အိပ္ရာထ စိတ္ပူစရာမလို။

ၿပီးခဲ႔သည္႔ပို႔စ္မွာ ညီမငယ္ မၿမရီမွ အုန္းႏိူ႔ေခါက္ဆဲြခ်က္နည္းကို ကြန္မန္႔မွတဆင္႔ ေမးထား၍ ဓာတ္ပံုမ်ားလဲ အဆင္သင္႔ရွိသည္ႏွင္႔ တင္ေပးလိုက္ပါသည္။ ဓာတ္ပံုမ်ားမွာ ၾကာၿပီၿဖစ္ရာ အတိုင္းအတာမ်ားမွာ ခန္႔မွန္းေခ်သာၿဖစ္၍ လိုတိုး ပိုေလွ်ာ႔ေပးပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံ အပ္ပါသည္။
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------

အိမ္မွာ အမ်ားအားၿဖင္႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြကို ပဲစိမ္းမွဳန္႔ႏွင္႔သာ ခ်က္ပါသည္။ တခ်ိဳ႔လည္း ကုလားပဲကို ႏူးအိေနေအာင္ၿပဳတ္ ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ၿပီး ခ်က္ၾကပါသည္။ အရသာမွာ အတူတူပဲထင္ရာ အပင္ပန္းခံ၍ ပဲကို ၾကိတ္မေနေတာ႔ပဲ ပဲမွဳန္႔ကိုသာ အလြယ္ခ်က္ပါသည္။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား (လူ၄-၅ေယာက္စာခန္႔)

ပဲစိမ္းမွဳန္႔ (ေမႊး သို႔ သင္႔ရာ)ဆန္ခ်င္ ခြက္ ၄ပံု ၃ပံု (3/4) (သိပ္ပ်စ္တာ မၾကိဳက္လွွ်င္ ခြက္တစ္၀က္သာထည္႔ပါ၊ ဟင္းက်က္ခါနီးမွ ကိုယ္လိုသလို ထပ္ပ်စ္ခ်င္လွ်င္ ပဲမွဳန္႔ကို အေရေဖ်ာ္ ထပ္ထည္႔လို႔ ရပါသည္)
ၾကက္ရိုး ရင္ညြန္႔ရိုး ၂ရိုးခန္႔ ခုတ္ထစ္ထားပါ။ ငံၿပာရည္၊ နႏြင္းမွုန္႔ႏွင္႔ နယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီဥေသး ၁၀ဥ-၁၅ဥခန္႔ (မရွိလွ်င္လည္း) ဥၾကီး ၅ဥခန္႔အလံုးလိုက္ အခံြခြါထားပါ။
ဂ်င္း ခပ္ထူထူ ၄၅ခုခန္႔ လွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္နီခပ္ၾကီးၾကီး ၂ဥ chop လုပ္ထားပါ (သို႔) ၾကိတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၂၀မႊာခန္႔ ၾကိ္တ္ထားပါ။
ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ လၹက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔
ၾကက္သား ရင္ပံုသား ၄၀၀ဂရမ္ခန္႔ ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ။ ငံၿပာရည္၊ နႏြင္းမွဳန္႔၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ႏွင္႔ နယ္ထားပါ။
အုန္းႏို႔ ၂၀၀ဂရမ္ တစ္ဗူး
သၾကား ၂ဇြန္းခန္႔
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ သင္႔သလို
ဆီ စားပဲြြဇြန္း ၁၅ဇြန္းခန္႔ (ပဲမွာ ဆီစုတ္၍ ဆီပိုထည္႔ရပါသည္)
ငံၿပာရည္ သင္႔သလို
ၾကက္ဥ (သို႔) ဘဲဥ ၆လံုးခန္႔ ၿပဳတ္ထားပါ။ ၃လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

ပဲြၿပင္ရန္

အၾကြပ္ေၾကာ္ အနည္းငယ္
ေခါက္ဆဲြ၊( ေစ်းမွ ၀ယ္ေသာ ေခါက္ဆဲြ အစိမ္းသာ ေကာင္းပါသည္။ ၿပဳတ္ေသာေခါက္ဆဲြမွာ အုန္းနို႔ေခါက္ဆဲြႏွင္႔ မလိုက္ဖက္ပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၃-၄လံုးခန္႔ ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္ ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
သံပုရာသီး (သို႕႔) ေရွာက္သီး  အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ထားပါ။
ပဲေသြး၊ ပဲကတ္ေၾကာ္၊ ဗူးသီးေၾကာ္ ၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ ရွိလ်င္ လည္း ၿပင္ထားပါ။
ၾကက္ဥၿပဳတ္ ၃လံုးကို ၄စိတ္စိတ္ထားပါ။


ဟင္းခ်ိဳအိုး ၿပင္ၿခင္း
ပထမဆံုး ပဲစိမ္းမွဳန္႔ကို ေရ ထည္႔ၿပီး အမွဳန္ေလးေတြေၾကသြားေအာင္ ေဖ်ာ္ပါ။ ၾကက္ရိုးကို ဟင္းခ်က္မဲ႔ ဒန္အိုး ေစာက္နက္နက္ထဲထည္႔ ေရ သင္႔သလို (လူ ၄-၅)ေယာက္စာ မွန္းၿပီး ထည္႔တည္ပါ။ ပဲစိမ္းေရေဖ်ာ္ထားတာရယ္၊ ၾကက္သြန္နီဥေတြ၊ ဂ်င္းလွီးထားတာေတြရယ္ပါ တစ္ခါတည္း ထည္႔တည္ပါ။ အဖံုးဖြင္႔ထားပါ။ ပဲမွဳန္႔က ေ၀လဲ ေ၀တတ္၊ အိုးလဲကပ္တတ္ရာ မၾကာခဏေမႊေပးပါ။ အိုးပြက္လာပါက မီးေအးေအးႏွင္႔ တည္ပါ။

ၾကက္သားကို ဆီသတ္ရန္
ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည္႔  မီးအေနေတာ္ထားပါ။ နႏြင္းမွဳန္႔ အနည္းငယ္ ပစ္ထည္႔ပါ။ ဆီက်က္ပါက ၾကက္သြန္နီ ေထာင္းထားသည္ကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းလွ်င္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေထာင္းထားသည္ကို ထည္႔ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သားထည္႔ကာ ဆီသတ္ပါေလ။ ၾကက္သားအေပၚရံတင္းၿပီး အနည္းငယ္ ညိုလာလွ်င္ အေရာင္တင္မွဳန္႔ထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ။ အေရာင္တင္မွဳန္႔ မတူးခင္ အုန္းႏို႔တစ္၀က္ကိုပါထည္႔ ဆီသတ္ပါ။ (အိမ္မွာေတာ႔ ဂ်ဴဂ်ဴက အစပ္မစားႏိူင္၍ အေရာင္တင္မွဳန္႔ မထည္႔ပါ။)


ဟင္းအိုးက်ေအာင္တည္ရန္
ၾကက္သားေမႊးၿပီး အေၾကာတင္းလာၿပၤီဆို ဖိုေပၚမွခ်၊ ေစာနက ဟင္းခ်ိဳအိုးထဲ အိုးလိုက္သာေလာင္းထည္႔ပါ။ အုန္းႏိူ႔တစ္၀က္က်န္တာကိုလဲ ထည္႔ပါ။ ၾကက္ဥၿပဳတ္ၿပီး လွီးထားတာ တစ္၀က္ကိုလည္း ထည္႔ခ်က္ပါ။ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥက ဟင္းကို  အရသာ ဆိမ္႔ေစပါသည္။

ဟင္းအိုးကို က်သည္အထိ နာရီ၀က္ ၄၅ မိနစ္ခန္႔တည္ၿပီး အငံ၊ အေပါ႔၊ အခ်ိဳလိုပါက ဆား၊ ငံၿပာရည္၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္မွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ စိတ္ၾကိဳက္အရသာ ရသည္အထိၿပင္ပါ။ အုန္းႏိူ႔လိုပါကလည္း ထပ္ထည္႔ႏိူင္ပါသည္။ ၾကက္ရိုးေရာ၊ ၾကက္သားေရာ ခ်ိဳၿပီးသားၿဖစ္ရာ ဟင္းကေတာ႔ ခ်ဳိမည္ေသခ်ာပါသည္။

ပဲြၿပင္ရန္အတြက္
ေခါက္ဆဲြကို ဇလံု ခပ္ပတ္ပတ္ထဲ အရင္ထည္႔၊ အေပၚမွ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ၾကက္ဥ၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္၊ ပဲကတ္ေၾကာ္၊ အၾကြတ္ေၾကာ္ ငရုပ္သီးမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို ထည္႔၊ ဟင္းရည္ပူပူေလးဆမ္းကာ စားႏိူင္ပါၿပီ။ တစ္ခ်ိဳ႔လည္း  သံပုရာရည္ညွစ္စားပါသည္။

စားၾကပါဦး အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ၊ အလြန္ဆိမ္႔သဗ်။






37 comments:

  1. ပဲအက်က္မွဳန့္နဲ ့ေကာရလား တီဆြီ ေၿပာမွဘဲ ပဲမွဳန့္ အခ်ိဳး ကိုသိေတာ့တယ္ ဟိုတေလာက စမ္းခ်က္တာ ပဲမွဳန့္ ၾကိဳတာမ်ားသြားလို ့ သြန္ေတာင္ပစ္ရတယ္ ပဲမွဳန့္မ်ားသြားလို ့အုန္းႏွိ ့ထည့္လဲ အုန္းႏွိ ့့အ၇သာမရလို ့ ႏို ့စိမ္းေတာင္ထပ္ထည္ ့ရတယ္ တီဆြီ နည္းအတိုင္းထပ္စမ္းခ်က္ၾကည့္အံုးမယ္ ေက်းဇူးပါ

    ReplyDelete
  2. AMK ေရ
    ပဲမွဳန္႔ အက်က္နဲ႔ ေကာင္း၀ူးေနာ္။ တစ္ခါ အစိမ္းမွဳန္႔ကုန္ေနလို႔ အက်က္နဲ႔ ခ်က္မိတာ အနံ႔ကတစ္မ်ိဳးပဲ။ ပဲမွဳန္႔ အစိမ္းမွုန္႔ နဲ႔သာခ်က္ပါ။

    ReplyDelete
  3. တီဆိြေရ
    ဆရာလုပ္ျခင္းမဟုတ္ပါ၊ ေ၀မွ်ျခင္းသာျဖစ္ပါတယ္။
    ကုလားပဲနဲ.ခ်က္တာပိုျပီးအရသာထူးပါတယ္။ အရင္တံုးကက်မလဲ ေမႊးပဲစိမ္းမႈန္.နဲ.ခ်က္ေနက်ပါဘဲ။ တရက္ေတာ. ၊စိတ္လိုလက္ရ ကုလားပဲနဲ.ခ်က္ၾကည္.တာ၊ အရသာကပိုေလးေလးပင္ပင္နဲ.အနံ.လဲပိုေကာင္းေစပါတယ္။
    ကုလားပဲကိုလဲ ေရအေနေတာ္ထည္.ျပီး ပရက္ရွာကြတ္ကာနဲ. ၁၅မိနစ္၊ မိနစ္၂၀ေလာက္တည္လိုက္တာ၊ ပဲက ခ်က္ခ်င္းႏူးအိသြားပါတယ္။ ၁၅မိနစ္ေလာက္ေတာင္တည္စရာမလိုပါ။ ျပီးေတာ. ပဲျပဳတ္ထားတဲ.အေရေတြနဲ.ေရာျပီး ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္တဲ.စက္ထဲတခါထဲၾကိတ္လိုက္ရင္ ပဲရည္ပ်စ္ပ်စ္ရပါတယ္။ ေျပာေတာ.သာအလုပ္ရႈပ္တယ္ထင္ရတာ၊ တကယ္လုပ္ေတာ. ခဏပါဘဲ။

    ReplyDelete
  4. အေနာနိမတ္စ္
    ဆရာလုပ္တယ္ မထင္ပါဘူးဂ်ာ။ အန္တီဆြိက အလြယ္ၾကိဳက္တာေရာ၊ အိမ္မွာ ခဏခဏ ခ်က္စားေနေတာ႔ အလြယ္နည္းပဲ ခ်က္ေနတာေၾကာင္႔ပါ။ ခုၿမန္မာဆိုင္မွာ ပဲစိမ္းမွဳန္႔ကုန္ေနလို႔ ၀ယ္မရဘူး။ ကုလားပဲကို ၿပဳတ္ၿပီး ခ်က္မွ ရေတာ႔မွာ း) ဒီပိုု႔စ္တင္ရင္းနဲ႔ ခ်က္စားခ်င္စိတ္ေပါက္လာၿပီ။ စိတ္ၾကီးမိေတာ႔မယ္နဲ႔တူတယ္ဗ်ိဳ႔။

    ReplyDelete
  5. ဗမာစာလည္းၾကိဳက္။ ဘိုစာလည္းၾကိဳက္။ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲလည္း အလြန္ၾကိဳက္။ တီဆိြေရ ဟုိေန႔ကေတြ႔တဲ႔ ကင္မ္ခ်ီ လုပ္နည္းအတိုင္း လုပ္ထားတယ္။ ညေနဆိုရင္ ခ်ဥ္မခ်ဥ္စမ္းလုိ႔ရၿပီ။ လုပ္နည္းအတြက္ေက်းဇူး အမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ေနာ္

    ReplyDelete
  6. သူငယ္ခ်င္း... ကုလားပဲကို Pressure Cooker နဲ႔ မ်ားမ်ားသာ ျပဳတ္ၿပီး Fridge ထဲ ထည့္ထားလိုက္... လိုခ်င္တဲ့အခ်ိန္ ေရေႏြးနည္းနည္းထည့္ၿပီး Blender နဲ႔ ေမႊလိုက္ရင္ လြယ္မွလြယ္... ကိုယ္လည္း ဒီတပတ္ ခ်က္မလို႔... သားကလည္း တျခားဟာေတြ မစားေပမယ့္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲဆို စားတယ္... ႏို႔စိမ္းနဲ႔ေတာ့ မၾကိဳက္လို႔ တခါမွ မခ်က္ဖူးဘူး... အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲဆို အုန္းႏို႔ မ်ားမ်ားနဲ႔ပဲ ခ်က္တယ္... အဟိ... ဘာမွမျဖစ္ရင္ ဘာမွ မျဖစ္ဖူးပဲ... း)

    အန္တီဆြိ နည္းအတိုင္း မႏၱေလးပဲေၾကာ္ ေၾကာ္တာလည္း အေတာ္အဆင္ေျပတယ္.. ဒါေၾကာင့္အဲဒီ red bean ေလးေတြလည္း Pressure Cooker နဲ႔ မ်ားမ်ားျပဳတ္ထားလိုက္ၿပီး Fridge ထဲ ထည့္ထားတယ္... စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္ ဂ်င္း ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ Baking Soda ေတြ ေရာနယ္ၿပီး ခဏ ခဏ ေၾကာ္ျဖစ္တယ္...

    ReplyDelete
  7. အန္တီ သက္ေ၀ေၿပာတာ ၂စကၠန္႔ေလာက္ ေနာက္က်ေနၿပီ း) ခုပဲ အၾကံရလို႔ ကုလားပဲ ထစိမ္လိုက္ၿပီ။ ၿပီးရင္ၿပဳတ္ ၾကိတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ထားမယ္ကြ။

    ဟမ္ )))) ၂စကၠန္႔ ေနာက္က်တာ နာသကြာ ... (အန္တီသက္ေ၀ ေလသံၿဖင္ ဖတ္ပါရန္။)

    Evy
    ခ်ဥ္ရင္လဲ အေၾကာင္းၾကားပါဦး။ မခ်ဥ္ရင္ေတာ႔ မသိခ်င္ေယာင္ေဆာင္ေနေနာ္။ ရင္တုန္ ပန္းတုန္ေတြ မၾကားခ်င္ဘူး။ း)

    ReplyDelete
  8. က်ေနာ္ကေတာ့ အုန္းႏို ့မ်ားမ်ားထည့္ခ်က္စားတယ္ ေသြးတိုးတဲ့လူလည္းမရွိလို ့ . စားပီး ငိုက္ေတာင္မငိုက္ဘူး အဲလို ဟိဟိ

    ReplyDelete
  9. တီဆြိ. အမသက္ေဝ နဲ့ စလံုးမွာေနသူမ်ားေျဖေပးၾကပါ...Baking Soda ကို ntuc မွာဝယ္လို့ရလား...
    ရခဲ့ရင္ ဘယ္ roll မွာ႐ွာလို့ရတတ္လဲ...
    မႏၱေလးပဲေၾကာ္ ေၾကာ္ခ်င္လို့ပါဗ်ိဳ့...

    ReplyDelete
  10. တီဆြိတို႔ေတာ႔ HDB ေအာက္ထပ္က provision shop ေလးေတြမွာ ၀ယ္တာ။ အဲဒီမွာ ဟင္းခ်က္တဲ႔ ဆိုဒါမွဳန္႔ ရွိလားဆိုေမးလိုက္လဲရတာပဲ။ NTUC မွာလဲ ရွိမွာပါ။ backing ပစၥည္းေတြ ေးရာင္းတဲ႔အတန္းနားၾကည္႔ၾကည္႔ပါလား။
    Kings တံဆိပ္ Bicarbonate of Soda လို႔ေရးထားတယ္။ အၿဖဴဗူးေသးေသးေလးမွာ အၿပာေရာင္စာသားေတြနဲ႔။ ေအာက္ကလင္႔ခ္မွာ ပံုေလးပါတယ္။

    ေအာက္ကလင္႔ခ္ေလး ေကာ္ပီ ေပ႔စ္လုပ္ၿပီး ရွာလိုက္။

    http://ez.store247.my/food-beverage/dried-food/kings-bicarbonate-of-soda-100g.html

    ReplyDelete
  11. အိုးးးးအုန့္နို့‌ေခါက္ဆြဲ..ျကိုက္စ္..အုန္းနို့မ်ား‌ေလ..ပို‌ေကာင္း‌ေလ..
    ဒါနဲ့မရွင္းလို့‌ေမးပါရ‌ေစတီဆြိရယ္...ပဲမွုန့္ဆန္ခ်င္ခြက္နဲ့၃ပုံ၄ပုံဆိုတာ...?
    ၄ ပုံ ပျုံပီး ၃ပုံကိုဆိုလိုတာလား..သူမ်ားကိုဦး‌ေနွာက္စား‌ေအာင္မလုပ္
    နဲ့‌ေလ...ခုဘဲခ်က္စားမလို့...။းP

    ReplyDelete
  12. ေက်းဇူးပါ တီဆိြ. ႐ွာၾကည့္မယ္...

    ReplyDelete
  13. တီဆြိေရ ေက်းဇူးပါ နည္းကရွင္းၿပီး မသိတဲ႕သူအတြက္ သိပ္အသုံး၀င္တာ ဒီအပတ္ လုပ္ခ်ားပစ္ပလိုက္ဦးမယ္ :D

    ReplyDelete
  14. ဟင့္... တီဆြိ... ရို႕စ္ေလ တစ္ခါဆို တစ္ခါတည္း အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲကို chick pea powder (ပဲစိမ္းမႈန္႔)နဲ႔ ခ်က္လိုက္တာ ပဲစိမ္းမႈန္႔ေတြ ထည္႔တာ မ်ားေနလို႔လား မသိဘူး... အရမ္းပ်စ္ျပီး တုိ႔ဖူးေႏြးေတာင္ ျဖစ္ေတာ့မယ္။ အ့ဲဒီေန႔က အကုန္ လႊင့္ပစ္လိုက္ရတယ္။ ေနာက္ဆုိ အရင္က ခ်က္ေနက် အတိုင္းပဲ ပဲျခမ္း၀ါ (Yellow split pea) ကို ႀကိတ္ျပီးပဲ ခ်က္ေတာ့မယ္လို႔ ဆုံးျဖတ္လိုက္တယ္ း))

    ReplyDelete
  15. ကြန္မန္႔ေတြအရေတာ ပဲၾကိတ္ၿပီးခ်က္သူေတြ အညားၾကီးပဲေနာ္။ အိမ္မွာေတာ႔ ပဲမွဳန္႔နဲ႔ပဲေကာင္းေနေတာ႔ ပဲၾကိတ္ၿပီးမခ်က္ၿဖစ္ေပါင္ဂ်ာ။ ခု ပဲ စိမ္ထားတယ္။ ဒါေတာင္ ပဲမွဳန္႔မရွိလို႔ ခ်က္မွာဂ်ေနာ္။ မေလွ်ာ႔ေသး၀ူး း)

    ရို႔စ္ ေၿပာတာ ကုလားပဲဟုတ္ဘူးလား။ အဲဒါ ပဲမွဳန္႔အခ်ိဳးမသိရင္ ပထမနဲနဲပဲထည္႔ခ်က္တာ ေကာင္းတယ္။ ဟင္းခ်က္မွ က်ဲေနရင္ ပဲမွဳန္႔ေလး ေရေဖ်ာ္ ထပ္ေရာလဲ ရတာပဲ။

    Kayaw Hnin Si
    လုပ္ခ်ားၾကည္႔ေနာ္။ မွားေနရင္လဲ လာေၾကာဦး။ အဲ႔ဓာတ္ပံုေတြက ရိုက္ထားတာၾကာလွၿပီဂ်။

    မစု
    ၃ပံု၄ပံုမဟုတ္ဘူး။ ၄ပံု၃ပံုၿဖစ္မယ္။ 3/4 ကို ေၾကာတာ။ ပံုမွာၿပထားတယ္ဗ်ာေရ။ သူေၿပာမွ ပိုရွဳပ္တြားသလိုပဲ း)

    ဗစ္တာ
    ဟုတ္တယ္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆဲြ အုန္းႏို႔မ်ားမွ ပိုေကာင္းတာ။ ပိုေမႊးတာ။ တီဆြိကေတာ႔ ဟိုေသြးတိုးသမားေတြေၾကာင္႔ အုန္းႏို႔နဲရင္ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္အုန္းႏိူ႔ထပ္ထည္႔စားတာပဲ။ က်န္းမာေရးကလဲေကာင္းခ်က္။ ဘယ္လိုမွ မေနဘူး။

    ReplyDelete
  16. အစ္မဆြိ...
    ျမေသြး အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ မနက္တိုင္းစားတယ္။
    အဲ့ေလာက္ေတာင္ ႀကိဳက္တယ္။
    အုန္းႏို႕ေနရာမွာ ႏို႔စိမ္းဗူးေဖာက္ထည့္ခ်က္လည္း စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ ေကာင္းတယ္အစ္မ။

    ReplyDelete
  17. မဆြိ။
    ေက်းဇူးအမ်ာဳကီး တင္ပါတယ္ေနာ္၊ က်မ ေတာင္းဆိုုတာကိုု တင္ေပးလိုု့ပါ၊ မဆြိတီ က သိပ္ခ်စ္စရာ ေကာင္းတာပဲ၊ က်မက ဟင္းခ်က္တာ သာမန္ပါပဲ။ ဒါေဳကာင့္ မဆြိတီဆီက သင္ယူရတယ္၊ မဆြိတီက သိပ္ေတာ္တာပဲ၊ မိခင္ေကာင္း အိမ္ရွင္မေကာင္း သိပ္ပီသတာပဲ
    ေလးစားလ်က္
    ျမရီ

    ReplyDelete
  18. T T Sweet ေရ .. ေလယဥ္ေပၚမွာေတာ. ကေလးတင္မဟုတ္ဘူး လူျကီးလဲဆာတာပဲ.. ေလယဥ္မယ္ေတြကိုပဲျကည.္ေနရတာ.. ကိုယ္.အတန္းေရာက္ေတာ.မလား ဘာလား ေပါ... ဟိဟိ.. KOM လဲတခါေရးဖူးတယ္ေလ .. ေလယဥ္ေပၚတက္ခါနီး အစားစားပါ မုန္.ေဆာင္သြားပါဆိုလား အတိအက်ေတာ.ေမ.သြားျပီ.. အဲဒီသေဘာပဲ

    ReplyDelete
  19. အုန္းနို့ေခါက္ဆဲြ တခါမွ မခ်က္ဖူးတ့ဲ အိမ္ရွင္မလည္း ရွိေနပါတယ္၊
    ပိုစ့္ေရာ ကြန္မန္႕ေရာ ဖတ္ၿပီး ခ်က္ၾကည့္အံုးမယ္၊ မသက္ေ၀တို့ရဲ့ ပဲၿပဳတ္ေတြကို သိမ္းထားနည္းေရာ ဖတ္မွတ္ထားလိုက္ပါတယ္၊

    ReplyDelete
  20. တီဆြိရဲ. ဆီထမင္းကို ပန္ကန္းလိုက္ၾကီး IYS Halal Kitchen ဆိုတဲ့ facebook ၾကီးမွာေတြ.ခဲ့တယ္။ သူတို.ပဲ ခ်က္ထားသလိုလို ခ်က္နည္းေတာင္ ေရးထားေသး။ :(

    ReplyDelete
  21. ေလယဥ္ေပၚတက္ခါနီး အစားစားပါ မုန္.ေဆာင္သြားပါ

    တို႕လဲေမွ်ာ္ေနတာဘဲ အၿမဲတမ္း.

    ReplyDelete
  22. ဟင္းရည္အုိး ပံုလည္းေတြ႔ကေရာ
    အုန္းႏို႔နံ႔ေလးပါ ေမႊးလာတယ္ လို႔ ထင္လိုက္မိတယ္
    ညၾကီးသန္းေကာင္ ဗိုက္ထဲက ပိုးေတြ အသံျမည္ေအာင္ ေအာ္္ေနၾကတယ္..
    စားခ်င္လိုက္တာ ကိုယ္႕ဖာကိုခ်က္ရင္ စားမေကာင္းသလိုဘဲ..
    မဆိြလက္ရာေလး စားခ်င္လိုက္တာ..

    ReplyDelete
  23. စြိတီေရ ဒီကေန႔မနက္ တီတင့္အိမ္မွာလည္း အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲခ်က္စားတယ္ း)
    စြိတီရဲ႕ အံုးႏို႔ေခါက္ဆြဲကို အားေပးသြားၿပီးၿပီ ေအာက္ဆင္းစားအံုးမယ္ း)
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  24. အိမ္က အမက ေသြးတုိးရိွလုိ ့အုန္းနို ့နည္းနည္းဘဲထည့္ျပီး အုန္းသီးအနံ ့ ့ဘဲ ထည့္ရတယ္
    ျကက္အရုိးေတြ သီးသန္ ့၀ယ္လို ့ရရင္ေတာ့ ျကက္ရုိးမ်ားမ်ားထည့္ ခ်က္ျဖစ္တယ္

    အမက ခ်က္ေပးဖို ့ပူဆာေနတာ ခ်က္ရတာ ေမႊရတဲ့ အခ်ိန္ကုန္လို ့မခ်က္ ျဖစ္ေသးဘူး။ က်မကေတာ့ ဆင္ေခါင္းပဲ အမႈန္ ့ဘဲ လြယ္လြယ္ သံုး ေပမဲ့ ဟင္းကို အျကာျကီးဆူေပးထားလုိက္တယ္ ပဲပြျပီး အရသာ ပို စိမ့္တယ္။ ႏြားနုိ ့ေတာ့ မထည့္ျဖစ္တာ မ်ားတယ္။

    စားခ်င္လာျပီ မအားလို ့မ်က္စိနဲ ့ဘဲ အ၀ စားေတာ့တယ္။

    အိမ္မွာ ခ်က္ရင္ ထမင္းလြတ္ တီးတာ ... ဒါ့ေျကာင့္ အုိးလုိက္ မ သြားျပီေနာ္

    ReplyDelete
  25. တီဆြိ ခင္ဗ်ာ..
    ေနာင္ခ်က္ပါက....ကိုယ္တိုင္ ကုလားပဲ ကိုစီမံခ်က္ပါဗ်ာ...
    ပဲမႈန္႔ေတြမသန္႔ေတာ့ပါဘူး....နာမည္ႀကီးတံဆိပ္နဲ႔ ပဲမႈန္႔
    ဆိုယင္ ဂိုေဒါင္ေအာက္က်ံဳးကို ဇကြဲေရာႀကိတ္ ေရာင္းေန
    လို႔ပါ...ကုလားပဲ တစ္ပိသာ ေစ်းနဲ႔ ပဲမႈန္႔တစ္ပိသာေစ်းနဲ႔
    ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ပါ...ပဲမႈန္႔က ပိုမ်ားေနတယ္ထင္လို႔ပါ....

    ReplyDelete
  26. တီဆြိေရ ပန္ကိတ္လုပ္နည္းေလး အဆင္ေျပရင္တင္ေပးပါဦးေနာ္ .. ဂ်ဴးဂ်ဴးစားတယ္ဆိုတာေလ .. အိမ္မွာလဲ ကေလးကို လုပ္ေက်ြးခ်င္လို. .. တီဆြိနည္းေတြက လြယ္တယ္ .. လိုက္လုပ္ရတာ

    ReplyDelete
  27. ျမင္သာျမင္ရ မၾကင္ရ ပါလားေနာ္.. ကေလးငယ္ေသးလို႔ အုန္းႏို႔စားနဲ႔အံုးတဲ့ တီဆြိေရ စားခ်င္တယ္.. :(

    ReplyDelete
  28. အိမ္ကခေလးေတြလည္း အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ သိပ္ၾကိဳက္ၾကတာ

    ReplyDelete
  29. အေပၚမွ အေနာနိမတ္စ္ ပန္ကိတ္လုပ္နည္း မၾကာခင္ တင္ေပးပါမယ္။ လုပ္ရာတာ လြယ္ပါတယ္။

    ေလယာဥ္ေပၚမွာ ဗိုက္ဆာေသာ အစ္မၾကီး KOM နဲ႔ အေနာနိမတ္စ္ ... မ်ားလဲ အဲလိုပဲ။ ဒါေပသိ လူၾကီးဆုိေတာ႔ အိေၿႏၵနဲ႔ေပါ႔ေနာ ...ဒါေၾကာင္႔ရွက္လို႔ ဒီမွာ မေၿပာတာ။ ခုမွ အေဖာ္ရွိလို႔ ... း)

    WASP17
    ကုလားပဲနဲ႔ေတာ႔ ခ်က္ၿပီးသြားပါၿပီ။ အ၀တ္နဲ႔ ေနာက္ဆံုးအမွဳန္ေလးေတြကို မစစ္မိလို႔ သိပ္မေကာင္းဘူး။ ေနာက္တစ္ခါက်ရင္ေတာ႔ ေသခ်ာစစ္ၿပီးမွ ခ်က္ရမယ္လို႔ အေတြ႔အၾကံဳရသြားပါတယ္။ This is my first time cooking with raw pea. Thanks all for advice.

    အုန္းႏိူ႔ေခါက္ဆဲြပို႔စ္တင္မွ အုန္းနို႔ေခါက္ဆဲြ ၾကိဳက္သူေတြ အမ်ားၾကီးပဲဆိုတာ သိရေတာ႔တယ္။ အထူးအဆန္းမဟုတ္လို႔ မတင္ၿဖစ္တာ။ တင္လိုက္ေတာ႔လဲ လာအားေပးၾကတာအမ်ားၾကီး။ အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  30. တီခြ်ိ..။

    အုန္းနို႔ဗူးၿပပါဦး..။ ဘယ္လိုဟာလဲ ဘယ္မွာ၀ယ္ရလဲ အေနာ္ မတိလို႕..။ နို႔စိမ္းဗူးလည္း ၿပ..။ အေနာ္လည္း ေသြးတက္တတ္လို႕..။

    အေနာ္ေမးထားတဲ႔ ထမင္းသုပ္ လာေသး၀ူးလား..။ မၾကိဳက္လို႕ လုပ္မစားၿဖစ္ဘူးလား..။

    ReplyDelete
  31. အုန္းႏို ့ေခါက္ဆြဲက လႊယ္သားပဲဗ်..ဘေလာ့ၾကီးေတာင္ ကိုက္စားခ်င္သြားတယ္..

    ReplyDelete
  32. တီဆြိ
    ကုလားပဲနဲ.ခ်က္ရင္ေလ ပဲကိုႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ျပီးေတာ. ေဖ်ာ္ရည္ၾကိတ္စက္နဲ.သာ ပဲေတြေရာ၊ ပဲျပဳတ္ေရ ေတြေရာထည္.ျပီးၾကိတ္လိုက္၊ ပဲရည္ပ်စ္ပ်စ္ ရေရာ။ အဲ.ဒါကို ဟင္းရည္အုိးထဲထည္.လိုက္ရံုဘဲ။

    ReplyDelete
  33. မမေရ ...အုုန္းနိ႕ေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းမသိသူမိုု႕းဒီကပဲျကည္႕ခ်က္ပါတည္..ခုုပဲတီခ်ဥ္လဳပ္တာတခါတုုန္းကေတြ႕လိုုက္သလိုုမိုု႕ခုုရွာမေတြ႕ေတာ႕ဘူးရွင္႕ ကူညီပါအုုံး ေက်းဖူးအထူးတင္ပါတယ္ မမတီတီ...

    ReplyDelete
  34. အန္တီဆြိ ကုိ အရမ္းေက်းဇူးတင္တာပဲ...ျမန္မာျပည္မွာေနတုန္းက ဘာမွ မလုပ္တဲ႔ခဲ႔တာ..ခုလို အေ၀းေရာက္ေနေတာ႔ ျမန္မာစာစားခ်င္တာ ဘယ္လို လုပ္ရမွန္းမသိျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ အန္တီဆြိ ၇ဲ႔ ဘေလာ႔ကိုေတြ႔မွပဲ အဆင္ေျပသြားေတာ႔တယ္...ခ်က္နည္းေတြက ခက္လဲမခက္ဘူး...အျပင္မွာ ခ်က္တာ တခါမွ မျမင္ဖူးနဲ႔ုကို တီဆြိ ရဲ႕ စာအညႊန္းတိုင္းေကာက္ခ်က္လိုက္တာ...ေကာင္းလိုက္တာ..အရမ္းပဲ..ၾကက္သားမစားလို႔ အသားမပါဘဲ ခ်က္တာေတာင္ အရမ္းစားေကာင္းတယ္..ေက်းဇူးပါ အန္တီ...

    ReplyDelete
  35. It is really a nice, informative and useful blog about how to make light milk Burmese Khow Suey. I really enjoy it. Valuable resource for us.

    I am also writing about a blog which is solely focus on Burmese Khow Suey. I would like you to visit my blog here: Alternative to coocnut to make Khow Suey

    ReplyDelete