ထမင္းသုပ္ကေတာ႔ ငယ္ငယ္က ရထားစီးရင္
ၾကက္ေၾကာ္နဲ႔ ထမင္းသုပ္ဆို လိုက္ေရာင္းတာ သတိရတယ္။ အဲဒါ
ဘယ္လိုစားခ်င္မွန္းမသိဘူးဗ်ာ။ သူတို႔ထမင္းသုပ္က ထမင္းကို ၾကက္ေၾကာ္ဆီ
(ဆႏြင္းမုွန္႔ႏိူင္ႏိူင္နဲ႔) ၀ါထိမ္ေနတာကို ဆမ္း၊ ေၿမပဲဆံေၾကာ္
ကြ်ပ္ကြ်ပ္ေလး။ ငရုပ္သီးေတာင္႔ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ တကယ္႔ကို
စားခ်င္စဖြယ္ပဲ။ ငယ္ငယ္ကေတာ႔ ဆင္းရဲေတာ႔ ရထားစီးရင္း သြားေရသာက်ရတယ္။ ေနာက္ပိုင္းၾကီးလာေတာ႔လဲ ဘာလို႔လဲမသိ ၀ယ္မစားၿဖစ္ဘူးခင္ည။ အင္း ... ဒီတစ္ခါၿပန္ရင္ေတာ႔
ရထားစီးၿပီး အဲဒီ ထမင္းသုတ္ ၀ယ္စားဦးမွလို႔ ေတြးေနတယ္။ း)
ခုၾကီးလာေတာ႔ ဟို အစ္မခင္ဦးေမေၿပာသလို သူေငွး ၿဖစ္ၿပီဆိုေတာ႔ အိမ္မွာပဲ ၾကက္သားေၾကာ္ ၿပီး ခဏခဏ ထမင္းသုပ္စားပလိုက္တယ္။ အဲဒီ ထမင္းသုပ္ကိုပဲ ဘယ္လိုသုပ္ရလဲဆိုတာ ညီမတစ္ေယာက္က ဂ်ီေတာ႔ကေန ခဏခဏဂ်ီက်ေနတာနဲ႔ ဓာတ္ပံုရိုက္ထားတာေလးေတြ ရွိလို႔ တင္ေပးလိုက္တယ္။ ရထားေပၚကဟာကေတာ႔ အလြယ္ေပါ႔ေနာ္။ အဲဒါကအေပၚကေၿပာသလိုပဲ လြယ္တယ္။ ခုဟာက ဆိုင္ေတြမွာသုပ္သလိုမ်ိဳး သုတ္စားတာ။
ထမင္းသုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ထမင္းကို မေပ်ာ႔လြန္း မမာလြန္း အေနေတာ္ေလးၿဖစ္ဖို႔ေတာ႔လိုမယ္ေနာ္။ တခ်ိဳ႔လဲ အာလူးေလးေတြ လွီးၿပီး ထည္႕႔သုတ္တယ္။ ေစးေစးေလးၿဖစ္ေအာင္။
လိုတဲ႔ပစၥည္းေတြက
၁။ ထမင္း
၂။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဆီခ်က္ (နႏြင္းမွဳန္႔မ်ားမ်ားနဲ႔ ၀ါ၀ါထိမ္ထိမ္ေလးခ်က္ထားပါ)
၃။ ပဲမွဳန္႔ အက်က္မွဳန္႔
၄။ ငရုပ္သီးမွဳန္႔
၅။ မက်ည္းရည္ (ပ်စ္ပ်စ္ေလးေဖ်ာ္ထားပါ)
၆။ ပုဇြန္ေၿခာက္မွုန္႔
၇။ ငါးငံၿပာရည္
၈။ အာလူး (ၾကိဳက္ရင္ ၂လံုးေလာက္ၿပဳတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ အိမ္ကလူက အာလူးမၾကိဳက္လို႔ ထည္႔မသုပ္ပါ)
၉။ ဆီနီခ်က္ (ဆီကို အေရာင္တင္မွဳန္႔ ေလးထည္႔ၿပီး ခ်က္ထားပါ -အေရာင္လွေအာင္ပါ)
၁၀။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး (အခိုးထြက္ေအာင္ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။)
၁၁။ နံနံ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည္႔ရေအာင္ ပါးပါးလွီးထားပါ။
၁၂။ ေၿမပဲဆံ ေၾကာ္ထားပါ။
၁၃။ ပဲပုပ္နဲ႔ ငရုပ္သီးေတာင္႔ ေၾကာ္ထားပါ။
၁၄။ ၾကက္သားေၾကာ္ထားပါ။
၁၅။ ၾကက္ရိုးကို ၿပဳတ္ၿပီး ဗလာဟင္းခ်ိဳေလး လုပ္ထားပါ။ (ၾကက္ရိုးကို ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ငံၿပာရည္တို႔နွင္႔ၿပဳတ္ ငရုပ္ေကာင္းမ်ားမ်ားထည္႔ၿပီး ဟင္းခါးခ်က္ပါ)
ၿပီးရင္ သုပ္မဲ႔ ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီးထဲကို အေပၚက အဆာပလာေတြ ၁ကေန ၁၁ထိ ထည္႔သုတ္ရတာပါပဲ။ အခ်ိဳးအဆေတြကေတာ႔ အေသးစိတ္ မွတ္မထားေတာ႔ပါဘူး။ ၿမည္းၾကည္႔ လိုတိုး ပိုေလွ်ာ႔ေပါ႔။
ေနာက္မွ အေပၚကေန ေၿမပဲေၾကာ္၊ ပဲပုပ္၊ ငရုပ္သီးေတာင္႔တို႔ကို ထည္႕႔ၿဖဴးၿပီး စားရတာပါ။
စားခ်င္လိုက္တာ. တီဆြိ ၾကက္ကေကာဘယ္လိုေက်ာ္လဲဟင္.
ReplyDeleteက်ြန္မေၾကာ္တိုင္းက်စ္က်စ္ၾကီးနဲ့စားမေကာင္းလို့
ေမ
ထမင္းသုတ္ လာစားတယ္ ေဝ့...
ReplyDeleteၾကက္ေၾကာ္ကေတာ႔ ဗမာလိုေၾကာ္ရင္ က်စ္တာပဲေလ။ ဗမာက ဘာအေၾကာ္မွဳန္႔မွ မထည္႔ေတာ႔ အသားကို က်က္ၿပီး မာေနေအာင္ေၾကာ္ပစ္တာကိုး။ ဘိုလို (KFC) တို႔ဘာတို႔ဆိုရင္ေတာ႔ အေပၚက အေၾကာ္မွဳန္႔ လိမ္းၿပီးေၾကာ္၊ အေၾကာ္မွဳန္႔ရြတာနဲ႔ ခ်ေတာ႔ အထဲက အသားက စိုတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ သိပ္ အေၿခာက္ၾကီးလဲ မစားခ်င္တာနဲ႔ ၾကက္သားအတံုးၾကီးၾကီးကို ဒါးနဲ႔မႊန္း၊ နႏြင္း၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွဳန္႔၊ ငရုပ္ေကာင္း စတာေတြနဲ႔ ၁၅မိနစ္ေလာက္ နွပ္ထားၿပီး၊ ေၾကာ္ခါနီး အေၾကာ္မွဳန္႔ေလး နဲနဲလူး ေၾကာ္တာပဲ။ မီးေအးေအးနဲ႔ ဆီၾကက္သားၿမဳတ္ေအာင္ ဆီထည္႔ေၾကာ္ရတယ္။ တစ္ဖက္ကရဲရင္ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးရတယ္။ ေတာ္ေတာ္ အၾကာၾကီးေၾကာ္ရတယ္။
ReplyDeleteဗုိက္ဆာလုိက္တာ တီဆိြရာ။ ထမင္းသုပ္စားခ်င္လာၿပီ
ReplyDeleteေက်းဇူးပဲတီဆြိေရ စမ္းေၾကာ္ၾကည့္အံုးမယ္.
ReplyDeleteေမ
ထမင္းစားခ်ိန္ၾကီးမွာမွ လာၾကည့္မိတာ ကိုယ့္အမွားပါ...
ReplyDeleteေသခန္းသာ ျဖတ္လိုက္ပါေတာ့ သူငယ္ခ်င္း... (((ဟမ္)))
ေစာေစာစီးစီး သေရယိုေအာင္လုပ္တယ္....
ReplyDeleteMouth watering, Tsweet :)) I love to try Tsweet cooking. Will come and visit to Australia.
ReplyDeleteေဒါသျကီးတယ္ေနာ္...ဟင္းးးးးးအကုန္ဝါးပစ္လိုက္မယ္..း(
ReplyDeleteထမင္းက ထမင္းၾကမ္းလိုေအးေနမွ ေကာင္းတယ္ထင္တယ္ေနာ္..။ တီဆြိကဟာ အိမ္သုတ္ (ရွယ္သုတ္) သိလား..။ အေနာ္စားခ်င္တာက ဆိုင္သုတ္ (လွည္းတန္းသုတ္) သိလား..။ ဟုတ္တယ္ အာလူးထည္႔တယ္..။ ေဂၚဖီပါးပါးလွီးနဲ႔ အေပၚက ပုဇြန္ေၿခာက္ေကာင္ေတြၿဖဴးေပးထားတယ္..။ တစ္ပြဲ ၅၀၀ ေလ..။ ၾကာဇံကလည္း ၅၀၀ ပဲ..။ ေစ်းၾကီးေပမယ္႔ စားေကာင္းလို႔ စားၿဖစ္တယ္..။
ReplyDeleteဒါေပမယ္ေက်းဇူးပါ..။ step နဲ႔ အဆာပလာေတြသိရတာေပါ႔..။ သုတ္စားဦးမွာ..။
ထမင္းသုတ္စားမယ္၊ မဆြိတင္တဲ့ပုိ.စ္ထဲမွာ အလြယ္ဆံုး၊ ဒါေတာင္မွာ ၾကက္ေက်ာ္က နည္းနည္းခက္မယ္ထင္လို. ေကအဖ္စီ ၀ယ္စားမယ္၊
ReplyDeleteပဲပုပ္က ဘယ္မွာ၀ယ္ရမလဲ၊ wet market လား ၊ NTUC မွာလား ၊ ေက်းဇူးျပဳ၍ ေျဖၾကားေပးပါ၊
ခင္တဲ့
ေမာင္ေမာင္ဇီ
မနက္ကသုုပ္စားထားတယ္။ အခုုထပ္စားခ်င္ေအာင္ကိုု စဲြေဆာင္ေနတယ္။ ထပ္သုုပ္စားအုုန္းမယ္။ အားက်မခံ။
ReplyDeleteေမာင္ေမာင္ဇီ ပဲပုပ္က ဘယ္လုိလုပ္ NTUC မွာ ရမွာတံုး ... ထမင္းဟင္းကိစၥနဲ႔ အလွမ္းေ၀းတယ္ဆိုတာ သိသာခ်က္ေအ း)... ပဲပုပ္ၿပားက ၿမန္မာဆိုင္ေတြမွာမွ ၀ယ္လို႔ရတာ။ ပင္နစူးလား ဆိုင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာရပါတယ္။
ReplyDeleteေက်းဇူးပါပဲ၊ မေလးဟင္းမွာ ပဲသီး၊ ပဲျပားနဲ. ပဲပုပ္ေက်ာ္ေရာေက်ာ္တာကုိ ၾကိဳက္ပါ့၊ ပဲပုပ္ေက်ာ္လဲေရာင္းတယ္၊ အရမ္းၾကိဳက္တယ္၊ ပင္နစူးလားမွာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ပဲ၀ယ္ျဖစ္တယ္၊ ဒီအတုိင္းဆို ပဲပုပ္ေက်ာ္လည္း မေလးဆုိင္က ၀ယ္တာပဲေကာင္းမယ္ထင္ပါတယ္၊
ReplyDeleteသြားရည္ေတြက်သြားတယ္... ကိုယ္႔ဟာကိုယ္လုပ္စားဘို႔က အဆာပလာစံုေအာင္ စုရဦးမယ္ း(
ReplyDeleteမဆြိတီေရ....။
ReplyDeleteတကယ့္ကိုု စားခ်င္စရာပါကြယ္။ ျဖစ္ပံုုက က်မ ဳကက္သြန္ျဖုု ဆီခ်က္ကို မတူးေအာင္ မခ်က္တတ္တာပါပဲ။ က်မက ေတာ္ေတာ္ည့ံတယ္ဆိုုတာ အမတိုု့ကိုု ဳကည့္ျပီး ပိုသိလာတယ္၊
ေလးစားလ်က္
ျမရီ
မၿမရီေရ ဟုတ္တယ္ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ကလဲ မေၾကာ္တတ္ရင္ တူးသဗ်။ ကိုယ္လဲ အရင္က တူးဖူးတာပဲ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴပဲၿဖစ္ၿဖစ္၊ အနီပဲၿဖစ္ၿဖစ္ အဲလို ကြ်ပ္ေအာင္ ေၾကာ္ခ်င္ရင္ ဆီၿမဳတ္ရမယ္။ မီးကိုလဲ ေအးေအးနဲ႔ တစ္ခ်ိန္လံုးေမႊေပးေနရတယ္။ ေတာ္ေတာ္ၾကာၾကာေၾကာ္ရတယ္။ အဲဒါမွ အက်က္ညီတာ။ နဲနဲ အေရာင္ေလးညိဳလာရင္ ခ်လို႔ရၿပီ။ ဆီပူေလးနဲ႔ ဒီတိုင္းပစ္ထား အေတာ္ပဲ။ ခ်တာေနာက္က်လို႔တူးသြားရင္ေတာ႔ ၾကက္သြန္ၿဖဴကို ေကာ္ထားေပေရာ႔။
ReplyDeleteစားခ်င္လုိက္တာဟယ္။ ေသေငွးၿဖစ္လဲငတ္တာက ငတ္တာဘဲ. ခ်က္မွ မခ်က္တတ္တာ။အ ဲေလ မခ်က္ခ်င္တာ။
ReplyDeleteနစ္ခါၿပန္ႀကည္႕တယ္ ဂလု။
ReplyDeleteအစ္မကေတာ႔ လုပ္ေတာ႔မယ္ အေပၚက ေမာင္ေမာင္ဇီကေတာင္ ခ်က္တဲ႔ အထဲ အလြယ္ဆံုးလို႔ ေၾကာတြားတာကို ... အဲဒါဆို ရန္ကုန္တစ္ေခါက္ၿပန္၊ ေနၿပည္ေတာ္ကိုတစ္ခါ၊ ေမၿမိဳ႔ကိုတစ္ခါ၊ မန္းေလးကို တစ္ခါ ရထားစီးၿပီးၿပန္သြား ... လမ္းမွာ ထမင္းသုတ္ ၀င္စားခဲ႔ေခ် း)
ReplyDeleteထမင္းသုပ္လည္း ၾကိဳက္တယ္၊
ReplyDeleteၾကက္သားေၾကာ္လည္း ၾကိဳက္တယ္၊
အိမ္မွာ ပဲပုပ္ခ်ပ္ေလးေတြ ရွိတယ္၊
ထမင္းသုတ္ေလးကို ၾကက္သားေၾကာ္ေလးနဲ႔ စားခ်င္လာၿပီ စြိတီေရ။
ReplyDeleteမနက္ျဖန္ေတာ့ လုပ္စားလိုက္အံုးမယ္ း) ပဲပုပ္ကို အခ်ပ္လိုက္ေၾကာ္တာလည္းႀကိဳက္ ေျမပဲေၾကာ္လည္း ႀကိဳက္ပါ့။
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
စားေတာင္စားခ်င္လာၿပီဗ်ာ....ေနာက္ေန႔ပိတ္ရက္မွသုတ္စားဦးမယ္....
ReplyDeleteမဆြိတီေရ....၊
ReplyDeleteအခြင့္အေရးရရင္ေတာ့ စမ္းလိုုက္ခ်င္သား၊ ဒါေပမယ့္ အခုုေနာ္ေ၀းမွာ ေအးေနျပီဆိုုေတာ့ တူးသြားရင္ တံခါးေတြဖြင့္ရဲတဲ့ သတ္တိေတာ့ ရွိဖို့ လိုလိမ့္မယ္။ အမတိုု့ သားအမိတေတြ အားရင္လာလယ္ပါလား။
ေလးစားလ်က္
ReplyDeleteျမရီ
စားခ်င္လိုက္တာအမရာ..
ReplyDeleteလာျပီလာျပီ း)
ReplyDeleteထမင္းသုပ္စားၾကမယ္ေဝ႕ဆိုလို႔ အေျပးကေလးလာတာ
ုခုေတာ႕ ေနာက္က်ေနလို႔ က်န္ေတာ႔မယ္ မထင္ဘူး..
မဆြိေျပာသလို ရထားေပၚက ထမင္းသုပ္ကို မ်က္လံုးထဲျမင္ေယာင္လာတယ္
ငယ္တုန္းက ရထားဘဲစီးေနရတာဆိုေတာ႔ မေမ႔စရာ ရထားေပၚက အျဖစ္ေတြ အမ်ားၾကီးထဲမွာ
ရထားေပၚမွာေရာင္းတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြလဲပါတာေပါ႔ေနာ္..
အစ္မဆိြ ထမင္းသုပ္ေလးက လက္ရာေကာင္းေလးမို႕ စားခ်င္ေအာင္ကို ကလူေနေတာ႔တာဘဲ
ၾကိဳက္တယ္ စားခ်င္ လိုက္တာ
ReplyDeleteတကယ္က မေန႔ထဲက စားခ်င္ေနထွာ... :(
ReplyDeleteအခုမွ ေရာက္ေတာ့ ထမင္းသုတ္မက်န္ေလာက္ေတာ့ဘူး ထင္တယ္။ ျမေသြး ထမင္းသုတ္ကို မတရားခေရးဇီးတယ္။ အစ္မဆြိနဲ႔ မတူတာဆိုလို႔ ေျမပဲမပါတာပဲ ကြာတယ္။ က်န္တာ အကုန္တူတယ္။ အိမ္မွာ ထမင္းစားမေကာင္းလို႔ကေတာ့ လာခဲ့ ထမင္းသုတ္ပဲ။ ဆီခ်က္နဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္အၿမဲေဆာင္ထားတယ္။ ျမေသြးအဖြားငယ္ငယ္က သုတ္ေကၽြးတဲ့ ထမင္းသုပ္စီးစီးေလးဆို အရမ္းစားေကာင္းတယ္ အစ္မေရ။ အသုတ္က လက္ဆိပ္ရွိရင္ ပိုစားေကာင္းတယ္ ေျပာတာပဲ။ အဆာပလာကလည္း မလိုမပို အခ်ဳိးညီ ထည့္ႏိုင္ပါမွ...ေကာင္းတာမ်ဳိးေနာ္။ ဒါနဲ႔ ကိုက္တို႔ဖို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေရာ မပါပါလား...? ပံုေတြၾကည့္ၿပီး ဗိုက္ထဲေတာင္ ဂီြဂြမ္ျဖစ္လာၿပီဂ်ာ...။
အနည္းဆုံး ဇေဒြး၂ခါျမိဳခ်ျပီး ဖတ္သြားပါ၏
ReplyDeleteသမီးလည္းသြားသုပ္စားဦးမယ္တီဆြိရယ္... ဗိုက္ဆာေနတုန္းဒီပိုစ္႔ကိုဖတ္မိလိုက္တာ း((
ReplyDeleteI wanna eat "Shan-Noddle" and searching recipe in your blog. Thanks...
ReplyDeleteစားခ်င္လိုက္တာ . . . .
ReplyDeleteႏွိပ္စက္ၾကပါေပ့ . . .
hi
ReplyDeleteahma sweet and ahkogyi chaing thanks u so verymuch for share everything .u know wherever we stay we love our culture n traditional food . mama sweet can u please share me how to make barraniriice {dan pauk ) ahkogyi chaing my email address is aungmoemdy@gmail.com can u share me how to do blog site n how to write myanmar font .please help me if u have a time .by the way I m from usa .I m ever u r paratethat mama sweet . I got one daughter just like u r daughter juju age .thanks
may got happy and healthy
aung moe
usa
မဆြိေရ
ReplyDeleteျဖစ္နိုုင္ရင္ ပဲပလာတာ လုုပ္စားျပီး သင္ျပေပးပါအံုုးေနာ္။ ဒီေန့ေတာ့ မဆြိေျပာသလိုု ဆီခ်က္ ခ်က္မယ္။ ရ မရ ျပန္ေျပာမယ္ေနာ္၊
ေလးစားလ်က္
ျမရီ
ပဲပလာတာအတြက္က ပလာတာေတာ႔ ဆိုင္ကပဲ ရယ္ဒီမိတ္အထုပ္၀ယ္လိုက္ေပါ႔ေနာ္။ စူပါမားကတ္ေတြမွာ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕က ဆီေတာင္မလိုဘူး။ non-stcker ဒယ္အိုးမွာ မီးmedium ေလာက္နဲ႔ တည္ ဟိုဖက္ဒီဖက္လွန္ေပးရံုပဲ လြယ္ပါတယ္။ ပဲကေတာ႔ စားေတာ္ပဲၿပဳတ္အိအိေလးနဲ႔မွ ေကာင္းမွာပါ။ ဒယ္အိုးထဲဆီထည္႔ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာကို ဆႏြင္းေလးနဲ႔ ကြ်ပ္ေနတဲ႔ အထိဆီသတ္ (ဆီခ်က္ခ်က္သလိုပဲ) ၿပီးေတာ႔ ပူေနတံုး ပဲၿပဳတ္နဲ႔ ဆား သၾကားေလးနဲနဲထည္႔ၿပီး ေၾကေနေအာင္နယ္ေပးရတာပါပဲ။ ၿပီးေတာ႔ ပလာတာေလးနဲ႔ လိပ္ၿပီးစားတာပဲ။ ေၿပာရင္းေတာင္စားခ်င္လာၿပီ။ ဒီက ၿမန္မာဆိုင္ေတြမွာ စားေတာ္္ပဲၿပတ္ေနလို႔ မစားရတာၾကာၿပီ မၿမရီေရ။
ReplyDeletelong time, now new post!
ReplyDeleteထမင္းသုတ္ကုိ လာၾကည္႔မိျပန္ၿပီ တိန္
ReplyDeleteသြားရည္တကယ္က်တယ္ ျမန္ျမန္ျပန္မွ
အရမ္းကို ေက်းဇူး တင္ပါတယ္ဗ်ာ... အခုလို ညႀကီး မိုးခ်ဳပ္ ဘယ္သူမွ လုပ္ေပးမယ့္ သူ မရွိတယ့္ အခ်ိန္မွာ... အခုလို မ်ိဳးလုပ္စား လိုက္ရတာ.. အရမ္း ကို အရသာ ရွွိ ပါအိ.. အထူး Xie' Xie' A Lot ... Night Night... :)
ReplyDelete