မဆွိတီတို့အိမ်မှာ မုန့်ဟင်းခါးစားရင် ဘူးသီးကြော်နဲ့ပဲ စားလေ့ရှိတယ်။ မုန့်ဟင်းခါးကိုမှ မုန့်ဖတ်များများ၊ ပဲသီးတို့၊ ပူတီနာတို့၊ ဘူးသီးကြော်၊ ငါးဖယ်ကြော်တွေနဲ့ ငရုပ်သီးမှုန့်များများထည့် ဆီချက်ပါထည့်ပြီး သုတ်သလို နယ်ဖတ်စားလေ့ရှိတယ်။ စလုံးမှာတုံးကတော့ ဘူးသီးက ပေါတော့ မုန့်ဟင်းခါးချက်တဲ့နေ့ဆို ဘူးသီးကို ယိုးဒယား အကြော်မှုန့်လေးနဲ့နယ် လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ကြော်စားကြတယ်။
အိမ်မှာဦးခြ်ိမ့်က ဘူးသီးကြော် စပါယ်ရှယ်လစ်စ်။ သူက ဘူးသီးကြော်ကို မုန့်နှစ်တွေအများကြီးထည့် ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဂျင်းလေးထောင်းထည့်၊ အချိုမှုန့် ဆိုဒါလေးပါ ထပ်ထည့်ပြီးကြော်တော့ အကြော်က ကြွပ်ရွနေတာပဲ။ ဒါပေမဲ့ဗျာ။ စလုံးက ဘူးသီးကြော် ဘယ်လောက်ကောင်းအောင်ကြော်ကြော် မဆွိတီတို့ ငယ်ငယ်က ခေါင်းပေါ်ဗန်းရွက်ပြီး လည်ရောင်းတဲ့ လက်တစ်ဝါးလောက်ရှိတဲ့ ဘူးသီးပေါင်းကြော်လောက်တော့ မချိုတာ အမှန်ပဲ။ ခုခေတ်ဘူးသီးတွေက ဓာတ်မြေသြဇာတွေနဲ့ကြီးလို့လားမသိဘူး။ ချိုကို မချိုဘူး။ ပေါ့ရွှတ်ရွှတ်နဲ့ဗျ။ ဘူးသီးကိုက အရသာမတူတာပါ။
ဦးခြိမ့်ကြော်တဲ့ ဘူးသီးကြော်
ဒီဖက်ရောက်တော့ ဘူးသီးကရှားတော့ မုန့်ဟင်းခါးကို ပဲကပ်ကြော်လေးနဲ့ပဲ စားရတော့တယ်။ အရင်ကတော့ မှတ်မှတ်သားသားမရှိပါဘူး။ ဒီလိုပဲ ကြော်စားလိုက်တာပဲ။ ဒီမှာ ခဏခဏကြော်နေရတော့ အချိုးအဆလေးကို မှတ်ထားလိုက်တယ်။ ပဲကပ်ကြော်ကြော်တာ မဖြစ်ဘူး၊ ကြေကုန်တယ်၊ တူးကုန်တယ်၊ ပျော့ကုန်တယ်ဆိုတဲ့ မမတွေအတွက် ကြော်နည်းလေး ရှယ်ပေးလိုက်ပါတယ်။
ပဲကပ်ကြော်က ရေနဲ့ အကြော်မှုန့်စပ်တဲ့ အချိုးက သိပ်အရေးကြီးတယ်။ တည်တဲ့ ဒယ်အိုးကလဲ non-sticker ဒယ်အိုး အောက်က ပြားနေမှ ကောင်းပါတယ်။ နောက်ပြီး အရေးကြီးတာက ဆီ အရမ်းကျက်မှ ထည့်ရင် မုန့်နှစ်က ကျဲတော့ အချပ်လိုက်မဖြစ်ပဲ အကုန်လုံးကျက်ပြီး မွစိကျဲကုန်ပါတယ်။ ကြော်တဲ့နေရာမှာ စိတ်ရှည်ဖို့လဲ လိုပါတယ်။
ပထမဆုံး ကုလားပဲကို တစ်ရက် (၂၄ နာရီ) လောက် ရေစိမ်ရပါတယ်။ ပဲက ရေစိမ်ပြီး ရေမလဲရင် ပုတ်အက်အက်အနံ့ထွက်လို့ ကြော်ခါနီး ရေနဲ့သေချာပြောင်အောင်ဆေးပြီး စကာနဲ့ စစ်ထားပါ။ လုပ်တဲ့ အမှုန့်က ယိုးဒယားမယ်အကြော်မှုန့်လို ဘယ်အကြော်မှုန့်မဆို ကြော်လို့ရနိူင်ပါတယ်။
အန်တီဆွိသုံးတဲ့ အကြော်မှုန့်ဖြစ်ပါတယ်။ အကြော်မှုန့်တွေက အချိုမှုန့်တို့၊ ကြက်သားမှုန့်တို့၊ ငရုပ်ကောင်း ဆော်ဒါ အကုန်ပါပြီးသားမှို့ ဘာမှထပ်ထည့်စရာမလိုပါ။
ရေ ၈၀ ml ကို ပုံမှာပြထားတဲ့ အတိုင်း အကြော်မှုန့် စားပွဲဇွန်း ၂ဇွန်းလောက် (အရမ်းမမောက်ပါ) ထည့်ပြီး နှံ့အောင်မွှေပေးပါ။ ဆန်ခြင်တဲ့ခွက်ကလေးတွေက အမှတ်အသားပါပါတယ်။ ပြီးတော့ ပဲစိမ်ထားတာ လက်တွင်းတစ်ဆုတ်စာလောက် နည်းနည်းထည့်မွှေပါ။ အထက်က အတိုင်းအတာက ပဲကပ်ကြော်တစ်ခုစာ ကွက်တိပါပဲ။ တစ်ခုစာလုပ်ရတဲ့ ရည်ရွယ်ချက်က ပဲကပ်ကြော်က မုန့်နှစ်များရင်၊ နဲရင်၊ ထူတာ၊ ပါးတာ၊ မကျက်တာတွေ ဖြစ်တတ်လို့ပါ။ (များများကြော်ချင်ရင် ကိုယ့်ဟာကိုယ် အချိုးအစားတွက်ကြည့်ပြီး တစ်ခါထဲ များများဖျော်ထားသင့်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ တစ်ခုစာကတော့ မုန့်ဖျော်ပြီးသား ၈၀-၈၅ ml လောက်ပဲ ဆိုတာ မှတ်သားထားရပါမယ်၊ ဒယ်အိုးအဝိုင်းက အချင်း ၈လက်မရှိပါတယ်။)
ဒယ်အိုးကို မီး အနေတော် (medium) ထား၊ ဆီကို အကြော်မြုတ်ရုံလောက်ထည့်ပါ။ ဆီအရမ်းမကျက်ခင် တစ်မိနစ်လောက်မှာ မုန်နဲ့ပဲ အတူရောဖျော်ထားတာကို ထည့်ပါ။ မုန့်နှစ်တွေကို ဒယ်အိုး အဝိုင်းပုံအတိုင်းပြန့်သွားအောင် ဒယ်အိုးကို စကောဝိုင်းလိုလေး လှည့်ပေးပါ။
မုန့်က ထည့်ပြီး အတော်ကြာတဲ့အထိ မုန့်ပြားသလက် အပြားစားလို ခပ်ပျော့ပျော့ပါပဲ။ ပဲကပ်ကြော်လို ကြွပ်ရွလာလိမ့်မယ်လို့တောင် မထင်ရဘူး။ ဒါပေမဲ့ စိတ်ရှည်ရှည်ထားပြီး မီးအနေတော်လောက်နဲ့ ဖြေးဖြေးသာကြော်ပါ။ တစ်ချိန်မှာ အောက်ပိုင်းက အနည်းငယ်မာလာပြီး အချပ်လိုက်လေး ဖြစ်လာပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီအချိန်ကျရင် တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးရပါမယ်။ တဖက်ကို လှန်အပြီးပုံပါ။
ဒီလိုပဲ ဟိုဖက်ဒီဖက် ၂ခါလောက်စီ လှန်ပေးပြီး ကြွပ်ရွလာပြီ၊ အကျက်ညီလာပြီဆို ဆယ်လို့ရပါပြီ။ မီးအေးအေးနဲ့ စိတ်ရှည်လက်ရှည်သာ ကြော်ပါ။ မီးပြင်းရင် အကျက်မညီတတ်ပါဘူး။ တူးနံ့ထွက်မှာစိုးလို့ အရောင် အရမ်းမညိုခင်ချပါ။
ပဲကပ်ကြော်က ဒီတိုင်းထားတာတောင် တော်ရုံနဲ့ မပျော့ပါဘူး။ ဗူးတစ်ခုထဲမှာ လေလုံအောင်ပိတ်ထားရင် အကြာကြီး အထားခံပါတယ်။ အသုတ်ထဲမှာပဲထည့်ထည့်၊ မုန့်ဟင်းခါးနဲ့ပဲစားစား အရသာရှိလှတဲ့ ပဲကပ်ကြော်ပါ။
မနက္ျဖန္ပိတ္ရက္မွာ ေၾကာ္စားၾကည့္မယ္....း)
ReplyDeleteစားခ်င္စရာ...ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္တတ္တယ္..
ReplyDeleteကူးေၾကာ္ရင္ အျမဲမာဆတ္ဆတ္နဲ႔ မေကာင္းဘူးရယ္...
မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔တြဲစားလိုက္ရရင္ေတာ့အပီဘဲ..
အလုပ္လုပ္ရင္း မဆြိဘလာ့ကုိ ၀င္ၾကည့္တာ၊ အလုပ္ေတာင္ ေျဖာင့္ေျဖာင့္ မလုပ္နုိင္ေတာ့ဖူး၊ ပဲကပ္ေၾကာ္စားခ်င္တာရယ္၊ ဗုိက္ဆာတာရယ္ပဲ သိေတာ့တယ္၊
ReplyDeleteပဲေၾကာ္ေလးနဲ႔ဗူးသီးေၾကာ္စားခ်င္စရာ...။ တီဆြိေရ... ရန္ကုန္မွာေတာ့ အျပင္္မွာ ေၾကာ္ေရာင္းတာ၀ယ္မစားခ်င္ဘူး..ဆီထဲကို ေသာက္ေရသန္႔ဗူးထည့္ေၾကာ္တာတို႔ဘာတု႔ိနဲ႔ အိမ္မွာပဲေၾကာ္စားတာပိုေကာင္းတယ္...။
ReplyDeleteဒီတခါ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္လို႔ကေတာ့ ဗူးသီးေရာ ပဲကပ္ေၾကာ္ပါ ကိုယ္တိုင္ ေၾကာ္စားၿပီမွတ္၊ ဗူးသီးေၾကာ္ထဲ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ဂ်င္းေထာင္းထည့္တာ မစမ္းဖူးဘူး။ ေက်းဇူးပဲ မတ္စိေရ ေၾကာ္နည္းေလးအတြက္...:))))
ReplyDeleteဗူးသီးေလးက ၾကည္႔တာနဲ႔ ၾကြပ္ရြေနတာ သိသာတယ္
ReplyDeleteပဲကပ္ေၾကာ္ေလးကလည္း အခ်ဥ္နဲ႔တို႔စားလိုက္ခ်င္တယ္.။ မုန္႔ဟင္းခါးမစားျဖစ္တာၾကာသြားျပီ
ပံုေလးျမင္ေတာ႔ စားခ်င္စိတ္တဖြားဖြားျဖစ္လာတယ္
တီဆိြ ...
ReplyDeleteေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ပဲကပ္ေၾကာ္နည္းကို တကယ္ကို ေဆ.ဖ္လုပ္ျပီးမွတ္ထားလုိက္ပါျပီ။
ေနာက္ထပ္ေရးဦးေနာ္။ တီဆိြေရးတာက ရွင္းလဲရွင္းတယ္၊ ဓာတ္ပံုနဲ.တကြျပတာလဲ သပ္ရပ္တယ္။
ပဲကပ္ေၾကာ္တခုအတြက္ၾကာခ်ိန္ ခန္ ့မွန္းေျခေလာက္ေျပာျပပါလား ေက်းဇူးပါ
ReplyDeleteတခါမွမစမ္းဖူးဘူး သူငယ္ခ်င္းေရ... စမ္းၾကည့္အုန္းမယ္... အဲဒီမွာ ေဂၚရခါးသီးမရွိဘူးလား...ဗူးသီးမရွိရင္ ေဂၚရခါးသီးနဲ ့ေၾကာ္လို ့ရတယ္ေလ... လူၾကံဳရွိရင္ ဗူးသီးထည့္ေပးလိုက္ေပးမယ္ေနာ္
ReplyDeleteမုုန္ ့ဟင္းခါးစားခ်င္ေနပါတယ္ဆိုုမွ။ ဘူးသီးေၾကာ္ေတြေရာ၊ ပဲေၾကာ္ေတြေရာ ျမိဳင္ဆုုိင္ေနတာဘဲ။ အင္း..ေနာက္တပါတ္ ခ်က္စားရင္ေကာင္းမလား..း))
ReplyDeleteေလာေလာဆယ္ေတာ့ ဒီကဘဲေကၽြးလိုုက္ေတာ့ေနာ္။
အိုုင္အိုုရာ
မုန္႔ဟင္းခါးထဲက အရြက္ေတြက..ပူစီနံရြက္လားး..နံနံပင္မရွိလို႔လား CG, မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ အေၾကာ္စံုေလးက..ပူစီနံအနံ႔ေၾကာင့္..ပ်က္သြားမလားလို႔..စမူဆာသုပ္ဆို..ဟုတ္တုတ္တုတ္..:)
ReplyDeleteအေနာနိမတ္စ္ေရ
ReplyDeleteအစ္မတို႔က မုန္႔ဟင္းခါးကို နံနံထက္ ပူတီနာနဲ႔စားတာ ပိုၾကိဳက္တာ။ စလံုးမွာ နံနံေပါပါတယ္ဂ်။
တန္ခူးေရ ဘူးသီးဒီမွာရွိပါတယ္။ ေနရာတိုင္းမွာေတာ႔မရွိဘူးေပါ႔။ Eastwood လို႔ေခၚတဲ႔ တရုတ္ေတြေနတဲ႔ဖက္မွာရွိတယ္။ ေစ်းလဲၾကီးတယ္။ စလံုးကေတာင္ပို႔ေပးမယ္ဆိုေတာ႔ ေက်းဇူးပါပဲ သူငယ္ခ်င္းေရ။
အေနာနိမတ္စ္
အခ်ိန္ကိုေတာ႔ ေသခ်ာမွတ္မထားဘူး။ ၾကာေတာ႔ေတာ္ေတာ္ၾကာသဗ်။ ၁၀မိနစ္ ေလာက္ေတာင္ ရွိမယ္ထင္တာပဲ။
ဒီေန႔စလံုးေတြ အလုပ္ပိတ္ရက္ဆိုေတာ႔ စမ္းေၾကာ္ၾကည္႔ၾကပါဗ်ာ။ မွားေနရင္လဲ ၿပန္ၿပင္ေပးၾကပါဦးေနာ္။
ဒီတစ္ပတ္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္စားရင္ ဗူးသီးေၾကာ္နဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးလုပ္စားမယ္ ေက်းဇူးပါ စြိတီေရ။
ReplyDeleteစိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
စားလို႕ေကာင္းမွာေတာ့ေသခ်ာတယ္
ReplyDeleteဒါေပမယ့္ ဆီကိုၾကည့္ျပီး အသဲယားတယ္ အမ
တီတီဆိြေရ
ReplyDeleteေက်းဇူးတင္လြန္းလို. လာေျပာတာပါ။ ပဲကပ္ေၾကာ္ေၾကာ္ၾကည္.ေနတာ ၾကာလွေပါ.။
ထံုးစံအတိုင္းေျပာျပရရင္ သူမ်ားေတြေရးထားတာေတြလိုက္ဖတ္၊ ေၾကာ္ၾကည္. နဲ.အဆင္ကိုမေျပတာ ။ အဲ.ဒါနဲ. ပဲကပ္ေၾကာ္ကို စိတ္နာလို.မေၾကာ္ၾကည္.ေတာ.ဘဲပစ္ထားလုိက္တာ ေတာ္ေတာ.ကိုၾကာျပီ။
ဟိုတေန.ကေတာ. မုန္.ဟင္းခါးနဲ.စားခ်င္လြန္းလို. ၊အခ်ိန္အားလဲရေနတာနဲ. ျဖစ္ေအာင္ေၾကာ္ၾကည္.စမ္းမယ္ဆိုျပီး တီတီဆိြဆီမွာ ေသခ်ာလာဖတ္၊ မွတ္ျပီးေတာ. ေၾကာ္တာ.. ေအာင္မယ္ေလး ရတယ္ေတာ္.။ ေပ်ာ္လိုက္တာဆိုတာ။
ပဲကပ္ေၾကာ္မွာ အဓိက ေရအခ်ိန္အတြယ္ထင္တာဘဲ (ကိုယ္.တေယာက္ထဲအထင္ေျပာတာပါ)။ တီဆြိေျပာထားသလို ဆန္ျခင္ခြက္ေလးနဲ. 80 မီလီ ဘဲထည္.၊ အေၾကာ္မႈန္.ကိုလဲဇြန္းနဲ. မေမာက္လြန္း၊မနည္းလြန္း ၂ဇြန္းကြက္တိထည္.တယ္။ ရတယ္ေတာ္.
ပဲကိုေတာ. တီဆိြေျပာသလို မႈန္.ႏွစ္ေဖ်ာ္ထားတဲ.အထဲမွာတခါထဲထည္.လိုက္ေတာ. ၊ဒယ္အိုးထဲထည္.လိုက္တဲ.အခါက်ေတာ. ပဲေတြက တေနရာထဲမွာစုေနသလိုမ်ဳိးျဖစ္ေနလို.၊ ပထမတခါေၾကာ္ၾကည္.အျပီးမွာ ေနာက္အခ်ပ္ေတြေၾကာ္ေတာ.မုန္.ႏွစ္ထဲမွာပဲကိုတခါထဲမထည္.ထားဘဲနဲ. ဒယ္အိုးထဲမွာ မုန္.ႏွစ္ အရင္ျဖန္.ခင္းျပီးေတာ.မွ ပဲေတြကို လက္နဲ. လိုက္ထည္.လိုက္တယ္။ ( ေခါက္မုန္.တို.ဘာတို.လုပ္ရင္ ပဲျပဳတ္တို.အုန္းသီးတို.လိုက္ျဖဴးသလိုမ်ဳိးေလ) ။အဲ.လုိုလုပ္ေတာ. ပဲက ေနရာအႏွံ.ေရာက္တယ္ထင္လို.။
အခုေတာ. အရမ္းေပ်ာ္လို.၊ တီဆိြကိုလဲေက်းဇူးအရမ္းတင္လုိ.။ တကယ္တကယ္။ အခုလို ေသခ်ာ ရွဲလုပ္ျပီးေရးျပ၊ အခ်ိန္အတြယ္ေတြကိုလဲေသခ်ာေျပာျပထားတာ ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းအခါခါေျပာခ်င္လြန္းလို.ပါ။
တီဆိြ ပို.စ္အသစ္မတင္တာ ေတာ္ေတာ.ကိုၾကာေနျပီေနာ္။ ဘာလို.လဲဟင္။ လံုး၀ကိုမေရးေတာ.တာလား။ အဲဒါဆိုရင္ေတာ. စိတ္မေကာင္းစရာဘဲ။
တီဆိြတို.၊ ကိုညီလင္းသစ္တို.ေရးတာေတြဘဲ ဖတ္လုိ.ေကာင္းတာ။
ေက်းဇူးပါပဲ အေနာနိမတ္စ္ေရ။ အန္တီဆြိလဲ စိတ္ေတြရွဳပ္ေနလို႔ စာမေရးၿဖစ္တာ။ တစ္ေန႔ေတာ႔ ၿပန္ေရးၿဖစ္မယ္ထင္တာပဲ။ ခုလို မေရးၿဖစ္တဲ႔အခ်ိန္မွာေတာင္ အားေပးသူေတြရွိတာ အားရွိလိုက္တာ။
ReplyDelete