Monday, August 8, 2011

ၾကြပ္တယ္၊ ရြတယ္၊ လွတယ္ ... ပဲေၾကာ္



မဆြိတီတို႔အိမ္မွာ မုန္႔ဟင္းခါးစားရင္ ဘူးသီးေၾကာ္နဲ႔ပဲ စားေလ႔ရွိတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးကိုမွ မုန္႔ဖတ္မ်ားမ်ား၊ ပဲသီးတို႔၊ ပူတီနာတို႔၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြနဲ႔ ငရုပ္သီးမွဳန္႔မ်ားမ်ားထည္႔ ဆီခ်က္ပါထည္႔ၿပီး သုတ္သလို နယ္ဖတ္စားေလ႔ရွိတယ္။ စလံုးမွာတံုးကေတာ႔ ဘူးသီးက ေပါေတာ႔ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္တဲ႔ေန႔ဆို ဘူးသီးကို ယိုးဒယား အေၾကာ္မွဳန္႔ေလးနဲ႔နယ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေၾကာ္စားၾကတယ္။


အိမ္မွာဦးၿခိ္မ႔္က ဘူးသီးေၾကာ္ စပါယ္ရွယ္လစ္စ္။ သူက ဘူးသီးေၾကာ္ကို မုန္႔ႏွစ္ေတြအမ်ားၾကီးထည္႔ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ဂ်င္းေလးေထာင္းထည္႔၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ ဆိုဒါေလးပါ ထပ္ထည္႔ၿပီးေၾကာ္ေတာ႔ အေၾကာ္က ၾကြပ္ရြေနတာပဲ။ ဒါေပမဲ႔ဗ်ာ။ စလံုးက ဘူးသီးေၾကာ္ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေအာင္ေၾကာ္ေၾကာ္ မဆြိတီတို႔ ငယ္ငယ္က ေခါင္းေပၚဗန္းရြက္ၿပီး လည္ေရာင္းတဲ႔ လက္တစ္၀ါးေလာက္ရွိတဲ႔ ဘူးသီးေပါင္းေၾကာ္ေလာက္ေတာ႔ မခ်ိဳတာ အမွန္ပဲ။ ခုေခတ္ဘူးသီးေတြက ဓာတ္ေၿမၾသဇာေတြနဲ႔ၾကီးလို႔လားမသိဘူး။ ခ်ိဳကို မခ်ိဳဘူး။ ေပါ႔ရႊတ္ရႊတ္နဲ႔ဗ်။ ဘူးသီးကိုက အရသာမတူတာပါ။

ဦးၿခိမ္႔ေၾကာ္တဲ႔ ဘူးသီးေၾကာ္

ဒီဖက္ေရာက္ေတာ႔ ဘူးသီးကရွားေတာ႔ မုန္႔ဟင္းခါးကို ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးနဲ႔ပဲ စားရေတာ႔တယ္။ အရင္ကေတာ႔ မွတ္မွတ္သားသားမရွိပါဘူး။ ဒီလိုပဲ ေၾကာ္စားလိုက္တာပဲ။ ဒီမွာ ခဏခဏေၾကာ္ေနရေတာ႔ အခ်ိဳးအဆေလးကို မွတ္ထားလိုက္တယ္။ ပဲကပ္ေၾကာ္ေၾကာ္တာ မၿဖစ္ဘူး၊ ေၾကကုန္တယ္၊ တူးကုန္တယ္၊ ေပ်ာ႔ကုန္တယ္ဆိုတဲ႔ မမေတြအတြက္ ေၾကာ္နည္းေလး ရွယ္ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပဲကပ္ေၾကာ္က ေရနဲ႔ အေၾကာ္မွဳန္႔စပ္တဲ႔ အခ်ိဳးက သိပ္အေရးၾကီးတယ္။ တည္တဲ႔ ဒယ္အိုးကလဲ non-sticker ဒယ္အိုး ေအာက္က ၿပားေနမွ ေကာင္းပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အေရးၾကီးတာက ဆီ အရမ္းက်က္မွ ထည္႔ရင္ မုန္႔ႏွစ္က က်ဲေတာ႔ အခ်ပ္လိုက္မၿဖစ္ပဲ အကုန္လံုးက်က္ၿပီး မြစိက်ဲကုန္ပါတယ္။ ေၾကာ္တဲ႔ေနရာမွာ စိတ္ရွည္ဖို႕လဲ လိုပါတယ္။

ပထမဆံုး ကုလားပဲကို တစ္ရက္ (၂၄ နာရီ) ေလာက္ ေရစိမ္ရပါတယ္။ ပဲက ေရစိမ္ၿပီး ေရမလဲရင္ ပုတ္အက္အက္အနံ႕ထြက္လို႔ ေၾကာ္ခါနီး ေရနဲ႔ေသခ်ာေၿပာင္ေအာင္ေဆးၿပီး စကာနဲ႔ စစ္ထားပါ။ လုပ္တဲ႔ အမွုန္႔က ယိုးဒယားမယ္အေၾကာ္မွဳန္႔လို ဘယ္အေၾကာ္မွဳန္႔မဆို ေၾကာ္လို႔ရႏိူင္ပါတယ္။

အန္တီဆြိသံုးတဲ႔ အေၾကာ္မွဳန္႔ၿဖစ္ပါတယ္။ အေၾကာ္မွုန္႔ေတြက အခ်ိဳမွဳန္႔တို႔၊ ၾကက္သားမွဳန္႔တို႔၊ ငရုပ္ေကာင္း ေဆာ္ဒါ အကုန္ပါၿပီးသားမိွဳ႔ ဘာမွထပ္ထည္႔စရာမလိုပါ။


ေရ ၈၀ ml ကို ပံုမွာၿပထားတဲ႔ အတိုင္း အေၾကာ္မွဳန္႔ စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္ (အရမ္းမေမာက္ပါ) ထည္႔ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ဆန္ၿခင္တဲ႔ခြက္ကေလးေတြက အမွတ္အသားပါပါတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ပဲစိမ္ထားတာ လက္တြင္းတစ္ဆုတ္စာေလာက္ နည္းနည္းထည္႔ေမႊပါ။ အထက္က အတုိင္းအတာက ပဲကပ္ေၾကာ္တစ္ခုစာ ကြက္တိပါပဲ။ တစ္ခုစာလုပ္ရတဲ႔ ရည္ရြယ္ခ်က္က ပဲကပ္ေၾကာ္က မုန္႔ႏွစ္မ်ားရင္၊ နဲရင္၊ ထူတာ၊ ပါးတာ၊ မက်က္တာေတြ ၿဖစ္တတ္လို႔ပါ။ (မ်ားမ်ားေၾကာ္ခ်င္ရင္ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ အခ်ိဳးအစားတြက္ၾကည္႔ၿပီး တစ္ခါထဲ မ်ားမ်ားေဖ်ာ္ထားသင္႔ပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ တစ္ခုစာကေတာ႔ မုန္႔ေဖ်ာ္ၿပီးသား ၈၀-၈၅ ml ေလာက္ပဲ ဆိုတာ မွတ္သားထားရပါမယ္၊ ဒယ္အိုးအ၀ိုင္းက အခ်င္း ၈လက္မရွိပါတယ္။)







ဒယ္အိုးကို မီး အေနေတာ္ (medium) ထား၊ ဆီကို အေၾကာ္ၿမဳတ္ရံုေလာက္ထည္႔ပါ။ ဆီအရမ္းမက်က္ခင္ တစ္မိနစ္ေလာက္မွာ မုန္နဲ႔ပဲ အတူေရာေဖ်ာ္ထားတာကို ထည္႔ပါ။ မုန္႔ႏွစ္ေတြကို ဒယ္အိုး အ၀ိုင္းပံုအတိုင္းၿပန္႔သြားေအာင္ ဒယ္အိုးကို စေကာ၀ိုင္းလိုေလး လွည္႔ေပးပါ။


မုန္႔က ထည္႔ၿပီး အေတာ္ၾကာတဲ႔အထိ မုန္႔ၿပားသလက္ အၿပားစားလို ခပ္ေပ်ာ႔ေပ်ာ႔ပါပဲ။ ပဲကပ္ေၾကာ္လို ၾကြပ္ရြလာလိမ္႔မယ္လို႔ေတာင္ မထင္ရဘူး။ ဒါေပမဲ႔ စိတ္ရွည္ရွည္ထားၿပီး မီးအေနေတာ္ေလာက္နဲ႔ ေၿဖးေၿဖးသာေၾကာ္ပါ။ တစ္ခ်ိန္မွာ ေအာက္ပိုင္းက အနည္းငယ္မာလာၿပီး အခ်ပ္လုိက္ေလး ၿဖစ္လာပါလိမ္႔မယ္။ အဲဒီအခ်ိန္က်ရင္ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးရပါမယ္။ တဖက္ကို လွန္အၿပီးပံုပါ။

ဒီလိုပဲ ဟိုဖက္ဒီဖက္ ၂ခါေလာက္စီ လွန္ေပးၿပီး ၾကြပ္ရြလာၿပီ၊ အက်က္ညီလာၿပီဆို ဆယ္လို႔ရပါၿပီ။ မီးေအးေအးနဲ႔ စိတ္ရွည္လက္ရွည္သာ ေၾကာ္ပါ။ မီးၿပင္းရင္ အက်က္မညီတတ္ပါဘူး။ တူးနံ႔ထြက္မွာစိုးလို႔ အေရာင္ အရမ္းမညိဳခင္ခ်ပါ။


ပဲကပ္ေၾကာ္က ဒီတိုင္းထားတာေတာင္ ေတာ္ရံုနဲ႔ မေပ်ာ႔ပါဘူး။ ဗူးတစ္ခုထဲမွာ ေလလံုေအာင္ပိတ္ထားရင္ အၾကာၾကီး အထားခံပါတယ္။ အသုတ္ထဲမွာပဲထည္႔ထည္႔၊ မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ပဲစားစား အရသာရွိလွတဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ပါ။

16 comments:

  1. မနက္ျဖန္ပိတ္ရက္မွာ ေၾကာ္စားၾကည့္မယ္....း)

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္စရာ...ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္တတ္တယ္..
    ကူးေၾကာ္ရင္ အျမဲမာဆတ္ဆတ္နဲ႔ မေကာင္းဘူးရယ္...
    မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔တြဲစားလိုက္ရရင္ေတာ့အပီဘဲ..

    ReplyDelete
  3. အလုပ္လုပ္ရင္း မဆြိဘလာ့ကုိ ၀င္ၾကည့္တာ၊ အလုပ္ေတာင္ ေျဖာင့္ေျဖာင့္ မလုပ္နုိင္ေတာ့ဖူး၊ ပဲကပ္ေၾကာ္စားခ်င္တာရယ္၊ ဗုိက္ဆာတာရယ္ပဲ သိေတာ့တယ္၊

    ReplyDelete
  4. ပဲေၾကာ္ေလးနဲ႔ဗူးသီးေၾကာ္စားခ်င္စရာ...။ တီဆြိေရ... ရန္ကုန္မွာေတာ့ အျပင္္မွာ ေၾကာ္ေရာင္းတာ၀ယ္မစားခ်င္ဘူး..ဆီထဲကို ေသာက္ေရသန္႔ဗူးထည့္ေၾကာ္တာတို႔ဘာတု႔ိနဲ႔ အိမ္မွာပဲေၾကာ္စားတာပိုေကာင္းတယ္...။

    ReplyDelete
  5. ဒီတခါ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္လို႔ကေတာ့ ဗူးသီးေရာ ပဲကပ္ေၾကာ္ပါ ကိုယ္တိုင္ ေၾကာ္စားၿပီမွတ္၊ ဗူးသီးေၾကာ္ထဲ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ဂ်င္းေထာင္းထည့္တာ မစမ္းဖူးဘူး။ ေက်းဇူးပဲ မတ္စိေရ ေၾကာ္နည္းေလးအတြက္...:))))

    ReplyDelete
  6. ဗူးသီးေလးက ၾကည္႔တာနဲ႔ ၾကြပ္ရြေနတာ သိသာတယ္
    ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးကလည္း အခ်ဥ္နဲ႔တို႔စားလိုက္ခ်င္တယ္.။ မုန္႔ဟင္းခါးမစားျဖစ္တာၾကာသြားျပီ
    ပံုေလးျမင္ေတာ႔ စားခ်င္စိတ္တဖြားဖြားျဖစ္လာတယ္

    ReplyDelete
  7. တီဆိြ ...
    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
    ပဲကပ္ေၾကာ္နည္းကို တကယ္ကို ေဆ.ဖ္လုပ္ျပီးမွတ္ထားလုိက္ပါျပီ။
    ေနာက္ထပ္ေရးဦးေနာ္။ တီဆိြေရးတာက ရွင္းလဲရွင္းတယ္၊ ဓာတ္ပံုနဲ.တကြျပတာလဲ သပ္ရပ္တယ္။

    ReplyDelete
  8. ပဲကပ္ေၾကာ္တခုအတြက္ၾကာခ်ိန္ ခန္ ့မွန္းေျခေလာက္ေျပာျပပါလား ေက်းဇူးပါ

    ReplyDelete
  9. တခါမွမစမ္းဖူးဘူး သူငယ္ခ်င္းေရ... စမ္းၾကည့္အုန္းမယ္... အဲဒီမွာ ေဂၚရခါးသီးမရွိဘူးလား...ဗူးသီးမရွိရင္ ေဂၚရခါးသီးနဲ ့ေၾကာ္လို ့ရတယ္ေလ... လူၾကံဳရွိရင္ ဗူးသီးထည့္ေပးလိုက္ေပးမယ္ေနာ္

    ReplyDelete
  10. မုုန္ ့ဟင္းခါးစားခ်င္ေနပါတယ္ဆိုုမွ။ ဘူးသီးေၾကာ္ေတြေရာ၊ ပဲေၾကာ္ေတြေရာ ျမိဳင္ဆုုိင္ေနတာဘဲ။ အင္း..ေနာက္တပါတ္ ခ်က္စားရင္ေကာင္းမလား..း))
    ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ဒီကဘဲေကၽြးလိုုက္ေတာ့ေနာ္။
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  11. မုန္႔ဟင္းခါးထဲက အရြက္ေတြက..ပူစီနံရြက္လားး..နံနံပင္မရွိလို႔လား CG, မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ အေၾကာ္စံုေလးက..ပူစီနံအနံ႔ေၾကာင့္..ပ်က္သြားမလားလို႔..စမူဆာသုပ္ဆို..ဟုတ္တုတ္တုတ္..:)

    ReplyDelete
  12. အေနာနိမတ္စ္ေရ
    အစ္မတို႔က မုန္႔ဟင္းခါးကို နံနံထက္ ပူတီနာနဲ႔စားတာ ပိုၾကိဳက္တာ။ စလံုးမွာ နံနံေပါပါတယ္ဂ်။

    တန္ခူးေရ ဘူးသီးဒီမွာရွိပါတယ္။ ေနရာတိုင္းမွာေတာ႔မရွိဘူးေပါ႔။ Eastwood လို႔ေခၚတဲ႔ တရုတ္ေတြေနတဲ႔ဖက္မွာရွိတယ္။ ေစ်းလဲၾကီးတယ္။ စလံုးကေတာင္ပို႔ေပးမယ္ဆိုေတာ႔ ေက်းဇူးပါပဲ သူငယ္ခ်င္းေရ။

    အေနာနိမတ္စ္
    အခ်ိန္ကိုေတာ႔ ေသခ်ာမွတ္မထားဘူး။ ၾကာေတာ႔ေတာ္ေတာ္ၾကာသဗ်။ ၁၀မိနစ္ ေလာက္ေတာင္ ရွိမယ္ထင္တာပဲ။

    ဒီေန႔စလံုးေတြ အလုပ္ပိတ္ရက္ဆိုေတာ႔ စမ္းေၾကာ္ၾကည္႔ၾကပါဗ်ာ။ မွားေနရင္လဲ ၿပန္ၿပင္ေပးၾကပါဦးေနာ္။

    ReplyDelete
  13. ဒီတစ္ပတ္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္စားရင္ ဗူးသီးေၾကာ္နဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးလုပ္စားမယ္ ေက်းဇူးပါ စြိတီေရ။
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  14. စားလို႕ေကာင္းမွာေတာ့ေသခ်ာတယ္
    ဒါေပမယ့္ ဆီကိုၾကည့္ျပီး အသဲယားတယ္ အမ

    ReplyDelete
  15. တီတီဆိြေရ
    ေက်းဇူးတင္လြန္းလို. လာေျပာတာပါ။ ပဲကပ္ေၾကာ္ေၾကာ္ၾကည္.ေနတာ ၾကာလွေပါ.။
    ထံုးစံအတိုင္းေျပာျပရရင္ သူမ်ားေတြေရးထားတာေတြလိုက္ဖတ္၊ ေၾကာ္ၾကည္. နဲ.အဆင္ကိုမေျပတာ ။ အဲ.ဒါနဲ. ပဲကပ္ေၾကာ္ကို စိတ္နာလို.မေၾကာ္ၾကည္.ေတာ.ဘဲပစ္ထားလုိက္တာ ေတာ္ေတာ.ကိုၾကာျပီ။
    ဟိုတေန.ကေတာ. မုန္.ဟင္းခါးနဲ.စားခ်င္လြန္းလို. ၊အခ်ိန္အားလဲရေနတာနဲ. ျဖစ္ေအာင္ေၾကာ္ၾကည္.စမ္းမယ္ဆိုျပီး တီတီဆိြဆီမွာ ေသခ်ာလာဖတ္၊ မွတ္ျပီးေတာ. ေၾကာ္တာ.. ေအာင္မယ္ေလး ရတယ္ေတာ္.။ ေပ်ာ္လိုက္တာဆိုတာ။
    ပဲကပ္ေၾကာ္မွာ အဓိက ေရအခ်ိန္အတြယ္ထင္တာဘဲ (ကိုယ္.တေယာက္ထဲအထင္ေျပာတာပါ)။ တီဆြိေျပာထားသလို ဆန္ျခင္ခြက္ေလးနဲ. 80 မီလီ ဘဲထည္.၊ အေၾကာ္မႈန္.ကိုလဲဇြန္းနဲ. မေမာက္လြန္း၊မနည္းလြန္း ၂ဇြန္းကြက္တိထည္.တယ္။ ရတယ္ေတာ္.
    ပဲကိုေတာ. တီဆိြေျပာသလို မႈန္.ႏွစ္ေဖ်ာ္ထားတဲ.အထဲမွာတခါထဲထည္.လိုက္ေတာ. ၊ဒယ္အိုးထဲထည္.လိုက္တဲ.အခါက်ေတာ. ပဲေတြက တေနရာထဲမွာစုေနသလိုမ်ဳိးျဖစ္ေနလို.၊ ပထမတခါေၾကာ္ၾကည္.အျပီးမွာ ေနာက္အခ်ပ္ေတြေၾကာ္ေတာ.မုန္.ႏွစ္ထဲမွာပဲကိုတခါထဲမထည္.ထားဘဲနဲ. ဒယ္အိုးထဲမွာ မုန္.ႏွစ္ အရင္ျဖန္.ခင္းျပီးေတာ.မွ ပဲေတြကို လက္နဲ. လိုက္ထည္.လိုက္တယ္။ ( ေခါက္မုန္.တို.ဘာတို.လုပ္ရင္ ပဲျပဳတ္တို.အုန္းသီးတို.လိုက္ျဖဴးသလိုမ်ဳိးေလ) ။အဲ.လုိုလုပ္ေတာ. ပဲက ေနရာအႏွံ.ေရာက္တယ္ထင္လို.။
    အခုေတာ. အရမ္းေပ်ာ္လို.၊ တီဆိြကိုလဲေက်းဇူးအရမ္းတင္လုိ.။ တကယ္တကယ္။ အခုလို ေသခ်ာ ရွဲလုပ္ျပီးေရးျပ၊ အခ်ိန္အတြယ္ေတြကိုလဲေသခ်ာေျပာျပထားတာ ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းအခါခါေျပာခ်င္လြန္းလို.ပါ။

    တီဆိြ ပို.စ္အသစ္မတင္တာ ေတာ္ေတာ.ကိုၾကာေနျပီေနာ္။ ဘာလို.လဲဟင္။ လံုး၀ကိုမေရးေတာ.တာလား။ အဲဒါဆိုရင္ေတာ. စိတ္မေကာင္းစရာဘဲ။
    တီဆိြတို.၊ ကိုညီလင္းသစ္တို.ေရးတာေတြဘဲ ဖတ္လုိ.ေကာင္းတာ။

    ReplyDelete
  16. ေက်းဇူးပါပဲ အေနာနိမတ္စ္ေရ။ အန္တီဆြိလဲ စိတ္ေတြရွဳပ္ေနလို႔ စာမေရးၿဖစ္တာ။ တစ္ေန႔ေတာ႔ ၿပန္ေရးၿဖစ္မယ္ထင္တာပဲ။ ခုလို မေရးၿဖစ္တဲ႔အခ်ိန္မွာေတာင္ အားေပးသူေတြရွိတာ အားရွိလိုက္တာ။

    ReplyDelete