Thursday, February 3, 2011

ငါးေၿခာက္ အုန္းႏို႔ႏွပ္

ငါးေၿခာက္ အုန္းႏိူ႔နွပ္ကို ရန္ကုန္မွာ တစ္ခါမွ မစားဖူးပါဘူး။ စစ္ကိုင္းမွာေနတဲ႔ အေဖ႔ဘက္က အဖြားတို႔ဆီမွာ အလွဴလုပ္တံုးက စားဖူးတာပါ။ အဲသည္တံုးက အဘြားက ေလာဘၾကီးၿပီး ဟင္းေတြစံုေနေအာင္ ခ်က္ေတာ႔ ဟင္းေတြ အလွဴမွာ မကုန္ႏိူင္ဘူး။ အလွဴၿပီးသည္႕တိုင္ အိမ္မွာ စားေနရေသးတာ မွတ္မိတယ္။ အဲဒီ ငါးေၿခာက္ခ်က္ကို အလွဴမွာတံုးက မစားရပဲ အိမ္က်မွ စားရတာ။ အဲဒီကတည္းက ေတာ္ေတာ္ၾကိဳက္လို႔ စိတ္ထဲမွာ မွတ္မိေနတာ။

အညာအလွဴဆိုလို႔ မဆြိတီ ဆရာမဘ၀က အေမဘက္က အဘြားလွဴတဲ႔ အညာအလွဴလဲ ေရာက္ခဲ႔ဖူးတယ္။ ရြာအလွဴေပါ႔။ အေမတို႔ရြာက မလိွဳင္ၿမိဳ႕ကေန တစ္မိုင္ေက်ာ္ေလာက္ေ၀းတဲ႔ အင္မတန္ေခါင္တဲ႔ ရြာေလးပါ။ လွ်ပ္စစ္မီးမရွိ၊ ဘာမရွိနဲ႔ ခုခ်ိန္ထိ မတိုးတက္ေသးပါဘူး။ အညာအလွဴဆိုတာ ရန္ကုန္အလွဴလို ရပ္ကြက္ထဲ ရွိတဲ႔ ၄-၅ ၁၀အိမ္ေလာက္နဲ႔ မၿပီးပါဘူး။ ကိုယ္႔ရြာက လူကုန္အၿပင္ ရြာနီးခ်ဳပ္စပ္ ရြာေတြအကုန္က ရြာလံုးကြ်တ္လာၾကတာဆိုေတာ႔ ထမင္းေတြ၊ ဟင္းေတြအမ်ားၾကီး ခ်က္ရတယ္။ ဆန္ ဘယ္ႏွစ္တင္း၊ ၀က္ ဘယ္ႏွစ္ေကာင္ဆို အဲလိုေၿပာၾကတာ။

အဘြားလွဴတံုးကေတာ႔ ၀က္သား၊ ၾကက္သား မတတ္ႏိူင္လို႔ ငါးေၿခာက္ေၾကာ္၊ ပဲတီခ်ဥ္သုတ္၊ ဗူးသီးဟင္းခ်ိဳ နဲ႔လွဴတာ။ အဲဒါ ရြာနီးခ်ဳပ္စပ္က လာစားၾကတာမ်ား၊ လူကမၿပတ္ဘူး။ အဖဲြ႔လိုက္ တန္းစီၿပီး တိုးတိုးၾကိတ္ၾကိတ္ စားၾကတာ။ တစ္ခ်ိဳ႔ ရြာသူေတြ ဖိနပ္ေတာင္မပါဘူး။ အဲဒီငါးေၿခာက္ေၾကာ္နဲ႔ ထမင္းကို ၃-၄မိုင္ေလာက္ကေန လမ္းေလွ်ာက္ၿပီး လာစားၾကတာဗ်ာ။ ဘယ္ရြာ အလွည္႔ေရာက္ပါၿပီဆို ေလာ္ၾကီးနဲ႔ ေအာ္ရေသးတာ။ ငါးေၿခာက္ေၾကာ္တို႔ ဘာတို႔ဆိုတာ အလွဴမတိုင္မီ ၂ပတ္ -၃ပတ္ေလာက္ အလိုကတည္းက ေၾကာ္ၿပီး ေၿမၾကီးထဲ စဥ္႔အိုးေတြနဲ႔ တြင္းတူးၿမွဳတ္ထားရတာ။ အဲဒီေတာ႔ ငါးေၿခာက္ေၾကာ္တို႔၊ ငါးေၿခာက္ႏွပ္တို႔ဆိုတာ ၾကက္သား၊ ၀က္သား မတတ္ႏိူင္သူေတြ အတြက္ေပါ႔ဗ်ာ။ ဒါကၾကံဳလို႔ ေၿပာၿပတာပါ။

မဆြိတီတို႔လဲ ရန္ကုန္ၿပန္ထားတာ မၾကာေသးေတာ႔ အိမ္မွာ အေမတို႔ ေပးလိုက္တဲ႔ ငါးေၿခာက္ေတြ ေပါေနတာနဲ႔ အညာအလွဴခ်က္ ငါးေၿခာက္နဲ႔ အုန္းႏိူ႔ ႏွပ္မယ္ စိတ္ကူးရတယ္။ အိမ္ကၾကီးေတာ္က သူတို႔အလွဴမွာခ်က္ဖူးတယ္ဆိုၿပီး ခ်က္နည္းေလးေၿပာၿပပါတယ္။ ခ်က္ရတာလဲ ဘာမွ ေထြေထြထူးထူးမရွိ အင္မတန္လြယ္ကူပါတယ္။

ငါးေၿခာက္ အုန္းႏိူ႔နွပ္ကို အမ်ားအားၿဖင္႔ေတာ႔ ဆီငါးေရာင္ေၿခာက္နဲ႔ ခ်က္ပါတယ္တဲ႔။ ဆီငါးေရာင္ေၿခာက္ေတြကို အငန္ေပ်ာက္ေအာင္ ၂ရက္ေလာက္ ဖဲြပက္ထားရပါတယ္။ ဖဲြေတြကေန ဆားရည္ေတြ၊ အငန္ရည္ေတြ စုတ္ေအာင္ေပါ႔။ အိမ္မွာေတာ႔ ငါးရံ႕ေၿခာက္ပဲရွိလို႔ ငါးရံ႕ေၿခာက္နဲ႔ပဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ငါးရံ႕ေၿခာက္ ၂ၿပားေလာက္ကို အသားေၿမာင္းေတြခ်ည္းေရြး လက္မေလာက္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါတယ္။ အလွဴဆိုရင္ေတာ႔ ဒီ႔ထက္ၾကီးၾကီး တံုးပါတယ္တဲ႔။ ငါးေၿခာက္ကို ဆႏြင္းေလးနဲ႔နယ္၊ ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ အငံေရေတြေပ်ာက္ေအာင္ ၅မိနစ္ေလာက္ၿပဳတ္ၿပီး အရည္ေတြကို စစ္ခ်ပါတယ္။ အငံပိုေလ်ာ႔ခ်င္ရင္ ၂ခါေလာက္ၿပဳတ္ၿပီး ေရစစ္ပါ။ (အဲဒီအရည္ေတြကို အလဟသ မၿဖစ္ေအာင္ သီးစံုခ်ဥ္ရည္တို႔ ဘာတို႔ထဲ ထည္႔ခ်က္ေပါ႕ေနာ္)



ၾကက္သြန္နီ အလံုးၾကီး ၃-၄လံုးေလာက္ကို ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဥၾကီးၾကီးတစ္ဥကို ေထာင္းၿပီး ဆီ စားပဲြဇြန္း ၈ဇြန္းေလာက္နဲ႔ ဆီသတ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကို ၾကြပ္တဲ႔ အထိေၾကာ္ၿပၤီး ဆီသတ္ရပါမယ္။ ငါးေၿခာက္ထည္႔ခါနီး ဟင္းအေရာင္လွေအာင္ အေရာင္တင္မွဳန္႕ စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္ေလာက္ထည္႔ပါတယ္။


ငါးေၿခာက္ထည္႔ၿပီးေမႊးေနေအာင္ ေမႊေပးပါတယ္။


ၿပီးေတာ႔ေရထည္႔၊ အုန္းႏိူ႕တစ္ထုတ္ထည္႔ၿပီး ႏွပ္ထားလို႔ရပါၿပီ။ မီးေအးေအးနဲ႕ အဖံုးပိတ္ၿပီး ႏွပ္လို႕ေကာင္းေအာင္ အိုးေစာက္နက္နက္ထဲ ေၿပာင္းထည္႔ၿပီးမွ ႏွပ္ပါတယ္။ ဟင္းအႏွစ္ကို အရသာရွိေအာင္၊ သၾကားတစ္ဇြန္းခန္႔နဲ႔ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ သင္႔ရံုထည္႔ပါတယ္။





အုန္းႏိူ႔ cream တစ္ထုတ္လံုးထည္႔ပါတယ္။


ငါးေၿခာက္ေတြ ႏူးၿပီး အိလာေအာင္ ေရကုန္တဲ႔အထိ အဖံုးပိတ္ၿပီး တစ္နာရီေလာက္ ႏွပ္ရပါတယ္။


အုန္းႏို႔ေတြ ငါးေၿခာက္ထဲ စိမ္႔၀င္ၿပီး အင္မတန္မွ စားေကာင္းေသာ အုန္းႏိူ႔ငါးေၿခာက္ႏွပ္ရပါၿပီ။ ဆီၿပန္ရင္ ခ်လို႔ရပါၿပီ။ ဆီၿပန္ခါနီး မတူးေအာင္ ေမႊေပးရပါတယ္။


အဆီနဲ႔ အႏွစ္ကိုက ထမင္းနဲ႔ နယ္စားရင္ ေမႊးၿပီး အရသာရွိလွပါတယ္။


မဆြိတီကေတာ႔ ေသြးတိုးမရွိေတာ႔ ငါးေၿခာက္အုန္းႏိူ႔စားလို႔ ဘာမွမၿဖစ္ေပမဲ႔ ေသြးတိုးတတ္သူမ်ားနဲ႔ မသင္႔ေတာ္ပါေၾကာင္း သတိေပးလိုက္ပါတယ္။

21 comments:

  1. ငါးေျခာက္ဟင္းဆို အရမ္းၾကိဳက္ပဲ။

    ReplyDelete
  2. ငါးေၿခာက္ အုန္းႏိူ႔နွပ္ကိုအညာအလႉမွာစာဖူးတယ္။
    လုပ္နည္းေလးသိရလို႕ေက်းဇူးပါတီဆြိေရ။

    ReplyDelete
  3. အမေရညီမတို့ မန္းေလးမွာေတာ့ေျမပဲပါေထာင္းထည့္တယ္.
    အခုေခတ္မွာငါးေျခာက္ဟင္းနဲလွႈႏုိင္တဲ့သူကသူေဌးပဲ အစ္မအုန္းနို့တစ္ဘူးဆိုတာက စလံုးမွာေရာင္းတဲ့ ခရင္မ္ကိုေျပာတာလား

    ReplyDelete
  4. ၾကိဳက္တယ္..မယ္ဆိြေရ..ခ်က္ေတာ့စားၾကည့္ခ်င္သား..အူန္းနို႔က အဆီမ်ားေတာ့ မစားရဲေသးဘူး...ဟင္း..ေနာက္ေတာ့စားပစ္ပလိုက္မယ္..
    ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ငါးေျခာက္ကို ၾကက္သြန္နဲ႔ပဲ ေၾကာ္စားေနရတယ္

    ReplyDelete
  5. ငါးေျခာက္နဲ႔ အုန္းႏို႕
    သိပ္ကိုေကာင္းမွာဘဲေနာ္
    ဒါေပမဲ႔ ၂ခုလုံးက ေသြးတိုးေစတဲ႔ အရာေတြ
    အိုး... ဘုရားတျပီး စားရလိမ္႔မယ္ထင္ရဲ႔

    ReplyDelete
  6. ေခ်ာေရ ..ဟုတ္တယ္ ... ေသြးတိုးတတ္သူေတြ ခ်က္မစားတာေကာင္းပါတယ္။ ကိုၾကီးေက်ာက္ကိုလဲ အားမေပးပါဘူး။

    အေနာနိမတ္စ္ အတြက္
    အုန္းႏိူ႔ထုတ္ဆိုတာ ၂၀၀ ဂရမ္ coconut cream ထုတ္ေလးပါ။ ပို႔စ္မွာ ထပ္ၿဖည္႕ေပးလိုက္ပါတယ္။

    ကိုေဇာ္ ၾကိဳက္ရင္ ခ်က္စားေပါ႕ကြယ္။ ေသြးတိုးရွိရင္ေတာ႔ သတိေနာ္။

    လည္လည္လာၾကသူမ်ားအားလံုးေက်းဇူးေနာ္။ တရုတ္ႏွစ္ကူးပိတ္လို႔ နဲနဲအားေနပါတယ္။

    ReplyDelete
  7. ငါးေျခာက္ဟင္းၾကိဳက္ပါတယ္။ အုန္းႏို ့နဲ ့ေတာ့တခါမွမစားဖူးေသးပါဘူး။

    ReplyDelete
  8. ဟင္းအသစ္ပါလားတီဆြိေရ။ စိတ္၀င္စားတယ္။ ေသြးတုိးေတာ႔ မရွိဘူး။ ၀ိတ္ေတာ႔ တိုးတိုးလာတယ္ :D

    ReplyDelete
  9. ေသြးတိုးနဲ႔မတည့္ေပမယ့္လဲ စားခ်င္တယ္ တီဆြိေရ..
    ငါးေျခာက္လဲၾကိဳက္ အုန္းႏို႔လဲၾကိဳက္..ကြက္တိ

    ReplyDelete
  10. တီတီဆိြကအရမ္းဟင္းခ်က္ေကာင္းတယ္ထင္တယ္။
    တီတီဆိြခ်က္ျပတဲ.ဟင္းေတြၾကည္.ရတာ စီးစီးပိုင္ပိုင္ရွိတယ္။ ဟင္းပြဲေတြကိုလဲ အပိုဆာဒါးေတြနဲ.ျပင္မျပထားဘူး၊ဟင္းခ်က္ေနတံုးပံုေတြဘဲျပတာမ်ားတယ္။အဲ.ဒါမ်ဳိးဘဲၾကိဳက္တယ္။
    တီတီဆြိလက္ရာကိုအရမ္းစားၾကည္.ခ်င္တာဘဲ။

    ReplyDelete
  11. အမရယ္..အရမ္းစားခ်င္တာပဲ.. အေပၚကအေနာ္နီးမတ္ေျပာသလိုပဲ
    အရမ္းစားခ်င္တယ္။ ၾကည့္ရတာအားလံုး စားလို႔ေကာင္းမဲ့သေဘာရိွတယ္။

    အမေနာ္..လာလည္တဲ့အခါ ေရွာင္မေျပးပါနဲ့...ဟင္းးး

    အမေရ..ၾကက္သား၀က္သားမလွဴႏိုင္တာေကာင္းတယ္လို႔ မွတ္ပါ။ က်ေနာ့္မ်ား က်ေနာ့္အေမဘက္ကအဘြားအလွဴမွာ ၾကက္လဲမစား ၀က္လဲမစားပဲ အငတ္ခံလိုက္တာ..။ မ်က္စိေရွ႔မွာဗ်ာ ျခံေနာက္မွာ သတ္ေနတာ...ကိုၾကားေနရတာ.. ဒါေတာင္ အဘြားက ရန္ကုန္မွာေနတာေနာ္.. တအားေၾကာက္တယ္..။ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္နဲ့ လွဴတာအေကာင္းဆံုးပဲ။ အခုလိုဟင္းေလးလဲ ေကာင္းလိုက္တာ..

    ခ်က္စားဦးမွပဲ..ဟီးးး

    ျမတ္ႏိုး

    ReplyDelete
  12. အရမ္းၾကိဳက္တဲ႕ဟင္းပါဘဲ တီဆြိေရ။ အိမ္မွာေတာ႕ အဘြားက အႏွစ္နဲ႕မခ်က္ဘဲ ေၾကာ္သလို ခ်က္တယ္။ အကုန္ၾကိဳက္တယ္ :)

    ReplyDelete
  13. အေပၚက အေနာနိမတ္
    အစ္မ ဟင္းခ်က္ေကာင္းလွတယ္ရယ္လဲ မဟုတ္ပါဘူး။ သာမန္အိမ္ရွင္မတစ္ေယာက္ခ်က္သေလာက္ေတာ႔ ခ်က္တတ္ပါတယ္။ ဘေလာ႔ေတြ ဖိုရမ္ေတြမွာ ေရးတာက ကိုယ္သိတာေလး တၿခားသူေတြ သ္ိရေအာင္ရွယ္ေပးတာ တစ္ခုပါပဲ။ ဟင္းခ်က္တာေကာင္းတယ္လို႔ ေၿပာတဲ႔သူတစ္ေယာက္ေတာ႔ ရွိတယ္။ အဲဒါကေတာ႔ ဘယ္သူရွိမလဲ ... ဦးၿခိမ္႕ေပါ႔ကြယ္ ... သူကေတာ႔ အဲလို မေၿပာရင္ ေနာင္မစားရမွာေၾကာက္လို႔လားလို႔ စဥ္းစားစရာၿဖစ္ေနတယ္။

    စလံုးလာလည္တယ္၊ အိမ္လာလည္တယ္ဆိုရင္ေတာ႔ ခ်က္ေၾကြးမွာေပါ႔ ...ၿမတ္ႏိူးေရာေနာ္။

    မအယ္ ... အဲဒီဟင္းခ်က္စားရင္ေတာ႔ ၀ိတ္တက္မွာ ေသခ်ာတယ္။ ဒီမွာေတာ႔ ၾကိဳက္တာေတြခ်က္စား တက္ရင္ၿပန္ခ်။ ဒီလိုပဲ သံသရာ လည္ေနတယ္။

    ReplyDelete
  14. ငါးေျခာက္ အုန္းႏို႕ႏွပ္ပာင္း တစ္ခါမွ မႀကားဖူး၊ မစားဖူးဘူး တီဆိြေရ။ ရန္ကုန္သူ ဆိုေတာ့ အ့ဲလို ပာင္းအဆန္းေလးေတြ ႀကားရင္ အ့ံႀသေနတာ။ ရို႕စ္က ငါးေျခာက္၊ ငါးျခမ္းလည္း သိပ္မႀကိဳက္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ တီဆိြ ခ်က္ထားတာေလးက စားခ်င္စရာေလးကြယ္။ ျမည္းႀကည္႕ခ်င္သား။

    ReplyDelete
  15. အိမ္က အမ်ဳိးသမီးလည္း အခ်က္အျပဳတ္၀ါသနာႀကီးတယ္အစ္မေရ။ နားမလည္ေပမယ့္ ဖတ္သြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  16. ငါးေျခာက္ဟင္းက ဆီေလးျပန္ေနတာ အုန္းႏို႔ပါတယ္ေတာင္မထင္ရေတာ႔ဘူး
    အုန္းႏို႔မႀကိဳက္တာေတာင္ စားေကာင္းမယ္႔ပံုပဲလို႔ ေတြးမိတယ္

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  17. အမက အခ်က္အၿပဳတ္ေတာ္လို႔ ေမးရဦးမယ္ စကၤာပူမွာ ပုစြန္ေလးေတြကို ၾကည္ၾကည္ေလးေတြ နဲ႔ၿပဳတ္ထားတာလား ေပါင္းထားတာလားေတာ႔ မသိဘူး ထုတ္ထုတ္ေလးနဲ႔ အ၇မ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္ အဲဒါ ဘယ္လိုလုပ္ထားလဲဆိုတာ သိရင္ ေၿပာၿပေပးပါေနာ္

    ReplyDelete
  18. ဒီလိုဟင္းမ်ိဳးစားဖို႔ကေတာ႔ ေသြးတိုးရွိလဲ မရွိဘူးလို႔ လုပ္လိုက္မွာ.. :)

    ReplyDelete
  19. ama! why they have to" ေၿမၾကီးထဲ စဥ္႔အိုးေတြနဲ႔ တြင္းတူးၿမွဳတ္"? Is it because the ground has a cold temperature? So that the food will not spoil (like fridge?) is it?
    Tsu

    ReplyDelete
  20. ဟုတ္တယ္။ Tsu ေၿပာတဲ႔ အတိုင္းၿဖစ္မယ္ထင္တယ္။ ဒီတစ္ခါ အိမ္ကိုဖုန္းဆက္ရင္ အဘြားကို ေမးၾကည႔္ေပးမယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  21. တေန႔ေတာ႔ခ်က္စားၾကည္႔ဦးမယ္...ငါးေျခာက္အုန္းနို႔ ေရာခ်က္စားရမွန္းကို မသိခဲ႔ဖူး..ခု ၾကည္႔ရတာေတာ႔ စားေကာင္းမယ္႔ပံုပဲ...အန္တီဆိြရဲ႕ဘေလာ႔က အရင္ကတည္း ၀င္ၾကည္႔ေနက်..စားခ်င္တာတစ္ခုရွိတုိုင္း အန္တီဆီမွာ လာရွာေနက်ပါ..ဒီေန႔မွပဲ ကြန္မန္႔ေရးျဖစ္ေတာ႔လို႔..ေနာက္လည္း ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြတင္ပါဦးအန္တီ..အထူးသျဖင္႔ အသီးရြက္ဟင္းေတြေပါ႔ေနာ္..ျမန္မာအစားစာလုပ္နည္းေရာေပါ႔ေနာ္..ေက်းဇူးပါအန္တီ...

    ReplyDelete