Thursday, February 24, 2011

ေအာ္ဇီ ပီအာ ေလွ်ာက္ရေအာင္ (၁) ...


ဒီပို႔စ္ေလးကေတာ႔ လြန္ခဲ႔တဲ႔တစ္ႏွစ္္ခဲြခန္႔က ဦးၿခိမ္႔ ေအာ္ဇီ ၿမန္မာ အင္ဂ်င္နီယာမ်ား အသင္း (MEAA) စာေစာင္မွာ ေရးခဲ႔တဲ႔ပို႔စ္ေလးပါ။ အဲဒါေလးတင္မယ္ဆိုေတာ႔ ဦးၿခိမ္႔က Rule ေတြ ေၿပာင္းကုန္ၿပီ မတူေတာ႔ဘူးဆိုတာနဲ႔ မတင္ၿဖစ္တာ။ မေန႔ကမွ သူငယ္ခ်င္းေတြေရာ၊ ဘေလာ႔ဖတ္သူေတြပါ ေမးၾကလြန္းလို႔ ၿပန္ဖတ္လိုက္ေတာ႔ အဲဒါက ဒီႏွစ္ ဇူလိုင္လ ၁ရက္ေန႔မတိုင္မီ အထိ အက်ံဳး၀င္ေသးတယ္ခင္ဗ်။
Rule အသစ္ (new point system )နဲ႔ေလွ်ာက္တဲ႔ ေလွ်ာက္လႊာေတြကိုေတာ႔ ဇူလိုင္ (၁) ရက္ေန႔ေနာက္ပိုင္းမွ စ လက္ခံမွာပါ။

အသစ္နဲ႔ အေဟာင္း ဘာကြာလဲေမးရင္ အသစ္က အသက္ၾကီးတဲ႔သူေတြ ၄၅ႏွစ္အထက္ေတြပါ ေလွ်ာက္လို႔ရေအာင္ လုပ္ေပးထားတယ္။ ေနာက္ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အလုပ္ (occupation) ေပၚမွာ လံုး၀မီခိုေနေအာင္ လုပ္မထားဘူး။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ႔ rule အေဟာင္းက လူတစ္ေယာက္ရဲ႔ အလုပ္က သူတို႔ႏိူင္ငံမွာ အသိအမွတ္ၿပဳတယ္ skillfull ၿဖစ္တယ္ဆိုတာနဲ႔ အမွတ္ ၄၀ ကေန ၆၀ အထိေတာင္ ေပးထားတာကိုး။ စုစုေပါင္း ေအာင္မွတ္က ၁၂၀ ဆိုရင္ တစ္၀က္က occupation နဲ႔ဆိုင္တာၿဖစ္ေနၿပီ။ အဲဒါကို review ၿပန္လုပ္ၿပီး အသစ္ကို ေၿပာင္းေရးထားတာပါ။ အသစ္အတြက္ ေအာင္မွတ္က ၆၅ မွတ္လို႔ ခန္႔မွန္းေခ် ေၿပာထားပါတယ္။ အတိအက် မထြက္ေသးပါဘူး။

မဆြိတီတို႕ ေလွ်ာက္တံုးကေတာ႔ ေအးဂ်င္႔ကို အပ္လိုက္ပါတယ္။ ေအးဂ်င္႔ fees စလံုး ၄၀၀၀ေလာက္နဲ႔ တရား၀င္ ေလ်ွာက္ခ ေအာ္ဇီ၂၅၇၅ ၊ ေနာက္ ေရွ႔ေနခ စလံုး၁၅၀၊ state sponsor ship စလံုး၁၅၀၊ (175 နဲ႔ အမွတ္မၿပည္႔လို႔ 176 နဲ႔ေလွ်ာက္ေတာ႔ state sponser ေၾကး ေပးရတာပါ) ၊ ေအာ္ဇီ အင္ဂ်င္နီယာအသင္း အသိအမွတ္ၿပဳလက္မွတ္ စလံုး၁၅၀၀ စုစုေပါင္း စလံုးေငြ တစ္ေသာင္းေလာက္က်ပါတယ္။

ခုေအာက္မွာ ေရးထားတဲ႔ ပို႔စ္က Rule အေဟာင္းအတြက္ၿဖစ္ၿပီး ဇူလိုင္ ၁ရက္ေန႔ မတိုင္မီအထိ ေလွ်ာက္လို႕ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ႔ ပညာေရးအတြက္ certify လုပ္ဖို႔က ခန္႔မွန္းေခ် ၄လ ေလာက္ၾကာေတာ႔ ၿမန္ၿမန္ေလွ်ာက္မွ အခ်ိန္မီႏိူင္ပါတယ္တဲ႔။
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ေအာ္ဇီ ပီအာ ေလွ်ာက္ၿခင္း ...
Aussie PR Application Articles (old point system) (must apply before 1st July 2011)


သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က MEAA သတင္းလႊာမွာ စာေရးပါအံုး ဆိုေတာ့ ဘာေရးရမလဲ စဥ္းစားရင္နဲ႔ ေလာေလာလတ္လတ္ ေအာ္စီ Migration နဲ႕ပတ္သက္ျပီး လုပ္လာတာဆိုေတာ့ အဲဒီအပိုင္းကို ေရးျပဖို႔ ပိုျပီး စိတ္၀င္စားသြားမိတယ္။ တကယ္တမ္းဆိုရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္သိတဲ့ ေအာ္စီ Migration လုပ္တာကို သိတာက အပိုင္းေလးတပိုင္းပဲ သိတယ္ေလ။ ေအာ္စီကို ေက်ာင္းသားအျဖစ္ လာျပီးမွ ပီအာေလွ်ာက္တာေတြ၊ တျခားနညး္လမ္းေတြလဲ အမ်ားၾကီးပါပဲ။ ကၽြန္ေတာ္သိထားတာကေတာ့ ေအာ္စီကို Skilled Migrant Visa နဲ႕ ပီအာေလွ်ာက္ျပီးမွ လာတဲ့ လမ္းေၾကာင္းပဲ သိတာဆိုေတာ့ အဲဒီအပိုင္းကိုပဲ ဖတ္တဲ့သူေတြ ဗဟုသုတရေအာင္ နဲ႕ ေလွ်ာက္တဲ့ေနရာမွာ အေထာက္အကူတခုအျဖစ္ ရသြားတယ္ဆိုရင္ ကၽြန္္ေတာ္ေက်နပ္ပါတယ္။

ေအာ္စီ ဗီဇာ ေလွ်ာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ေတာ့ သူက တျခားႏိုင္ငံေတြလိုမဟုတ္ပဲ ေလွ်ာက္ရတဲ့ လမ္းစဥ္က အနည္းငယ္ရႈပ္ေထြးတယ္။ ျပီးေတာ့ သူတို႕ ဥပေဒေတြကလည္း ၆လတခါေလာက္ အျမဲ ေျပာင္းလဲေနတတ္တာဆိုေတာ့ မ်က္ေျခမျပတ္ ေလ့လာေနဖို႕လိုအပ္တာေပါ့။ ျပီးခဲ့တဲ့ ေဖေဖာ္၀ါရီလမွာပဲ General Skill Migration နဲ႔ ပတ္သက္ျပီး ဥပေဒေတြ ေျပာင္းလဲလိုက္သည္။ အဓိက ေျပာင္းလဲျဖစ္တာကေတာ့ SOL (Skilled Occupation List) ကို ေျပာင္းလဲသတ္မွတ္တာေပါ့။ အဲဒီ list ကို http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf မွာၾကည့္ႏိုင္ပါသည္။ အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ အဲဒီ List က Update မလုပ္ရေသးဘူး။ မၾကာမၾကာ ၾကည့္ပါ။ ေျပာင္းတတ္ပါသည္။

General Skill Migration အတြက္ ေလွ်ာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ပထမဦးဆုံးအေနနဲ႕ အဓိကလုပ္ရမွာက ကိုယ္က အမွတ္ဘယ္ေလာက္ရသလဲဆိုတာ အရင္စစ္ေဆးရမွာျဖစ္ပါသည္။ Point System လို႕ေခၚပါတယ္။ ကိုယ္ေလွ်ာက္မဲ့ ဗီဇာ အမ်ိဳးအစားေပၚမွာ မူတည္ျပီးေတာ့ သူတို႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့ အမွတ္ရမွ ေလွ်ာက္သင့္တယ္လို႕ အၾကံေပးပါရေစ။ အဲဒီလိုအမွတ္တြက္တာကို ဘယ္ပြဲစားမွ ဆက္သြယ္စရာမလိုပါဘူး။ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ တြက္ၾကည့္လို႕ရပါတယ္။ အေသးစိတ္ကို ေအာက္မွာ ရွင္းျပေပးပါမယ္။

အမွတ္တြက္ၾကည္႔ရေအာင္ (Point System Calculation)
General Skill Migrant Visa မွာ အျမင့္ဆုံးျဖစ္တဲ့ Skilled Independent Visa (Class VE, subclass 175) ကိုေလွ်ာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ အမွတ္ ၁၂၀ အျပည့္ရမွ ေလွ်ာက္လို႕ရပါတယ္။ ေအာက္ကလင္႔ခ္မွာ အေသးစိတ္ ေရးထားပါတယ္။
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/points-test.htm

ေအာက္ကလင္႔ခ္မွာ အၾကမ္းဖ်င္း သြားတြက္ၾကည္႔ႏိူင္ပါတယ္။
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/eligibility-applicant.htm


တျခားအဆင့္ေတြကိုလဲ ဆက္လက္ေျပာျပပါမယ္။ အခုေလာေလာဆယ္ အမွတ္ေတြကို ဘယ္လို အရယူတြက္ခ်က္ရမလဲဆိုတာ ေျပာျပရရင္

၁။ Occupational (အလုပ္အကိုင္) ။ အေပၚမွာ ေပးထားတဲ့လင့္ကိုႏွိပ္လိုက္ရင္ Skill ေပၚမွာ မူတည္ျပီးေတာ့ အမွတ္ေတြေပးထားပါတယ္။ အမွတ္၆၀၊ ၅၀ နဲ႕ ၄၀ အဆင့္ဆင့္ေပါ့။ အဓိက ၾကည့္ရမွာက ကိုယ္ရဲ႕ အလုပ္အကိုင္က SOL List မွာ ပါသလားကိုၾကည့္ဖို႕လိုအပ္ပါတယ္။

ဥပမာအေနနဲ႕ ေျပာရရင္ ဆရာ၀န္ေတြဆိုရင္ သူတို႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ေနရာကေန အသိအမွတ္ျပဳတယ္ဆိုရင္ အမွတ္၆၀၊ အင္ဂ်င္နီယာ ေတြဆိုရင္ Australian Engineer အဖြဲ႕က သတ္မွတ္ထားတဲ့ အရည္အခ်င္းျပည့္စုံရင္ ၆၀၊ ကြန္ျပဴတာအိုင္တီသမားေတြဆိုရင္ Software Developer တို႕ဆိုရင္ ACS (Australian Computer Society) က အသိအမွတ္ျပဳ (Assessment) လုပ္ထားမယ္ဆိုရင္ အမွတ္ ၆၀၊ စသည္ျဖင့္ ရွိပါတယ္။

၂။ ဒုတိယအေရးအၾကီးဆုံးလို႕ ဆိုရမဲ့ အခ်က္အလက္ကေတာ့ အဂၤလိပ္စာ ကၽြမ္းက်င္မွဳ (higher English Language ability) ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ တကယ္တမ္းဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ အဂၤလိပ္စာ အဆင့္အတန္းက မနိမ္႔က်ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့လည္း သူတို႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့ အဂၤလိပ္စာကၽြမ္းက်င္မွဳကို တိုင္းတာတဲ့ အရာက IELTS ပါပဲ။ ျမန္မာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား IELTS ကို ေျဖဖို႕ ၀န္ေလးၾကပါတယ္။ တကယ္တမ္း IELTS ေျဖဆိုတာ သိပ္မခက္ခဲလွေပမဲ့ အမွတ္မ်ားမ်ားရေအာင္ ေျဖဖို႕ေတာ့ ခက္ပါတယ္။ IELTS Result ေပၚမွာ ၾကည့္ျပီး အမွတ္ေပးတာမိုလို႕ IELTS ကို လည္း ေလးေလးနက္နက္ ေျဖေစလိုပါတယ္။

IELTS ကို ေျဖဆိုတဲ့ ေနရာမွာ Academic Category မဟုတ္ပဲ General Category ကုုိသာ ေရြးခ်ယ္ပါ။ အဲဒါက လြယ္ပါတယ္။
IELTS Band Score 7 (not average, every subject should score 7 and above) = ၂၅ မွတ္
IELTS Band score 6 (not average, every subject should score 6 and above)= ၁၅ မွတ္

၃။ အသက္အရြယ္။ ႏိုင္ငံတခုက သူ႔ႏိုင္ငံမွာ အေျခခ်ေနလိုတဲ့ လူေတြကို လက္ခံမယ္ဆိုရင္ အသက္အရြယ္ ငယ္ရြယ္သူေတြကို ဦးစားေပးတာ သဘာ၀ပါပဲ။ အသက္အရြယ္ ငယ္ရြယ္စဥ္မွာ သူႏိုင္ငံကို ေရာက္ရွိမယ္ဆိုရင္ သေဘာက်တာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ Migrant လုပ္ဖို႕ စဥ္းစားျပီဆိုရင္ ငယ္ရြယ္စဥ္မွာ ျပတ္ျပတ္သားသား စဥ္းစားျပီး လုပ္ကိုင္ဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။

အသက္ ၁၈ ႏွစ္မွ ၂၉ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၃၀
အသက္ ၃၀ ႏွစ္မွ ၃၄ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၂၅
အသက္ ၃၅ ႏွစ္မွ ၃၉ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၂၀ နဲ႕
အသက္ ၄၀ ႏွစ္မွ ၄၄ ႏွစ္အထိ = အမွတ္ ၁၅ တို႕ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ အလုပ္အေတြ႕အၾကဳံ ။ လုပ္သက္ဆုလို႕ ေျပာရရပါတယ္။ အေပၚက အမွတ္စဥ္ ၁ မွာ ရွင္းျပထားတဲ့ SOL List ထဲက အလုပ္ေတြထဲမွာ အမွတ္ ၆၀ ရတဲ့ အလုပ္ကို လုပ္သက္ ၃ ႏွစ္ထက္ ပိုျပီး အေတြ႕အၾကဳံ ရွိဖူးတယ္ဆိုရင္ ၁၀ မွတ္နဲ႕ ၊ အမွတ္ ၅၀ သို႕မဟုတ္ အမွတ္ ၄၀ ရတဲ့ အလုပ္ေတြမွာ ၃ ႏွစ္ အလုပ္အေတြ႕အၾကဳံ ရွိတဲ့ အလုပ္ လုပ္ဖူးတယ္ဆိုရင္ ၅ မွတ္ ရပါတယ္။

ဒီေနရာမွာ သက္ေသျပဖို႕ လိုအပ္တာကေတာ့ ကုမၸဏီက ေထာက္ခံစာ၊ pay slip ၊ ကိုယ္လုပ္တဲ့ အလုပ္မွာ တာ၀န္ယူရတဲ့ Responsibilities အနည္းဆုံး ၅ ခုနဲ႕ ကိုယ္ရဲ႕လုပ္သက္ေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာ ေရးသား ျပီး တင္ျပရပါတယ္။

၅။ ၾသစေတ်းလ် ရဲ႕ လက္ရွိကာလမွာ လိုအပ္ေနတဲ့ အလုပ္အေတြ႕အၾကဳံ။ ဒါကေတာ့ Migration Occupational Demand List လို႕ေခၚပါတယ္။ အခုေလာေလာဆယ္ အဲဒီစာရင္းထဲမွာ ပါေနတဲ့ သူေတြကို ၾသစေတ်းလ်က လိုအပ္ေနပါတယ္။ အဲဒီ အလုပ္အကိုင္မ်ားနဲ႕ လုပ္သက္ အေတြ႕အၾကဳံ အနည္းဆုံး ၁ ႏွစ္ရွိတယ္ဆိုရင္ ကိုယ့္ရဲ႕ အမွတ္ေတြထဲမွာ ေနာက္ထပ္ ၁၀ မွတ္ ေပါင္းထည့္လို႕ရပါတယ္။ အဲဒီလိုအပ္ေနတဲ့ စာရင္းကို ေအာက္ကလင့္မွာ ေဒါင္းလုပ္ လုပ္ျပီး ၾကည့္ရႈႏိုင္ပါတယ္။

http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/skilled-occupations/occupations-in-demand.htm

၆။ ေအာ္စီမွာ အလုပ္တႏွစ္လုပ္ဖူးသူဆိုရင္ေတာ့ ၁၀ မွတ္ရမယ္တဲ့၊ ေအာ္စီမွာ လုပ္ဖူးမွာေတာ့ အခုကၽြန္ေတာ္ေရးေနတာကိုေတာင္ ဖတ္မွာ မဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ေအာ္စီပီအာ ဘယ္လိုေလွ်ာက္မလဲဆိုတာ သိေနျပီေပါ့။

၇။ ၾသစေတ်းလ်မွာဘြဲ႕ရဖူးသူ။ ၾသစေတ်းလ်က တကၠသိုလ္ေတြမွာ ဘြဲ႕ရဖူးသူဆိုရင္
ေဒါက္တာဘြဲ = ၂၅ မွတ္၊
မာစတာနဲ႕ ဘတ္ခ်္လာ = ၁၅ မွတ္ နဲ႕
ဒီပလိုမာ (အနည္းဆုံး ၂ ႏွစ္တက္ခဲ့သူ) ဆိုရင္ = ၅ မွတ္ ေပါင္းထည့္ေပးရပါတယ္။

၈။ ဘာသာစကား ကၽြမ္းက်င္မွဳ အတြက္ ၅ မွတ္ရပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ ဘာသာစကား ဆိုရာမွာ ကိုယ္က ျမန္မာလူမ်ိဳးျဖစ္လို႕ ျမန္မာဘာသာကေန အဂၤလိပ္စာ၊ အဂၤလိပ္စာကေန ျမန္မာစာကို သဒၵါနည္းက်စြာ အျပန္ျပန္ အလွန္လွန္ ဘာသာျပန္ႏုိင္ျခင္းကို ဆိုလိုတာပါ။ ရမဲ့ အမွတ္က ၅ မွတ္ထဲျဖစ္ျပန္ စာေမးပြဲ ေျဖရမွာ ဆိုေတာ့ အဲဒီအတြက္ အခ်ိန္ကုန္ခံျပီး လုပ္ဖို႕ အားမေပးလိုပါဘူး။

၉။ ကိုယ့္ရဲ႕ ပါတနာ (Spouse) ကလည္း ကိုယ့္လိုပဲ၊ General Skilled Migration အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြ ျပည့္စုံေနရင္ ေနာက္ထပ္ ၅ မွတ္ေပါင္းထည့္ေပးပါတယ္။ အဲဒီအမွတ္ရဖို႔ ပါတနာက IELTS ေၿဖ၊ အနည္းဆံုး ၄.၅ ရရပါမယ္။ မေၿဖခ်င္သူေတြ အမွတ္မရပါဘူး။ မေၿဖခ်င္သူေတြ ေလွ်ာက္လႊာတင္ခ်ိန္ကတည္းက ပိုက္ပိုက္ ေအာ္ဇီ ၃၅၇၅ ၾကိဳေပးရပါမယ္။ သင္တန္းေၾကးၿဖစ္ပါတယ္။ ေအာ္ဇီေရာက္မွ အဂၤလိပ္စာ သင္တန္းေတြ တက္ရပါမယ္။

အမွတ္ေတြေပါင္းၾကည္႔ရေအာင္ ...
ကဲ အမွတ္ေတြကို ဘယ္လိုတြက္ရသလဲ ဆိုတာ ေျပာျပီးတဲ့ အခါမွာ အမွတ္ဘယ္ေလာက္ရသလဲ ဆိုတာ ေပါင္းၾကည့္လိုက္ပါဦး။

ကၽြန္ေတာ္ အခုေရးေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ တည္ရွိေနတဲ့ ၾသစေတ်းလ် ဥပေဒအရ
၁. Skilled Independent GSM Visa, Class VE, Subclass 175 အတြက္ဆိုရင္ အမွတ္ ၁၂၀

၂. Skilled Sponsored GSM Visa, Class VE, Subclass 176 အတြက္ဆိုရင္ အမွတ္ ၁၀၀ ရမယ္ဆိုလ်င္ ဗီဇာ ေလွ်ာက္လို႕ရပါျပီ။ အေပၚက ေျပာတဲ့ ဗီဇာေတြက ဗီဇာရရင္ ပီအာ (Permanent resident) အျဖစ္ ကိုယ္ရယ္၊ မိသားစု သားသမီးေတြ (အသက္ ၁၈ ႏွစ္ေအာက္) ပါ ပီအာ ေပးအပ္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

လိုအပ္တဲ႕ စာရြက္စာတမ္းေတြ စုေဆာင္းရန္ (Requirement Document Collection)
ကၽြန္ေတာ္ ေျပာခဲ့တာေတြက အမွတ္တြက္တာပဲ ရွိပါေသးတယ္။ အမွတ္တြက္ၾကည့္လို႕ ကိုယ္ရတဲ့ အမွတ္က သူတို႕ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ေဘာင္၀င္ေနျပီဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႕ Migration Visa ေလွ်ာက္ဖို႕ ျပင္ဆင္ၾကရေတာ့မွာပါ။

၁။ ၾသစေတ်းလ် ပီအာ ေလွ်ာက္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ မရွိမျဖစ္နဲ႕ အေရးၾကီးဆုံးလိုအပ္တာကေတာ့ IELTS General Training စာေမးပြဲ ေျဖရပါမယ္။ အဂၤလိပ္စာကို ေလ့လာရပါမယ္။ Listening, Reading, Writing and Speaking Score ေတြအားလုံး အနည္းဆုံး ၆မွတ္ရေအာင္ ေျဖရမွာပါ။ ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာေတာ့ British Council မွာ အဲဒီစာေမးပြဲေတြ သြားေျဖလို႕ရပါတယ္။ စာအုပ္စာတမ္းနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး အင္တာနက္မွာ လြယ္လင့္တကူလိုက္ရွာလို႕ရပါတယ္။ ေလ့က်င့္စရာ စားေမပြဲ ေမးခြန္းေတြလဲ အမ်ားၾကီးပါ။

၂။ IELTS စာေမးပြဲ ေျဖဆိုျပီးသြားလို႕ လိုအပ္တဲ့ အမွတ္ရျပီဆိုရင္ေတာ့ ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေနာက္တလွမ္းအေနနဲ႕ ဆက္လက္လုပ္ရမွာကေတာ့ ကၽြမ္းက်င္မွဳ စစ္ေဆးျခင္း (Skilled Assessment) လုပ္ရပါမယ္။

က။ အင္ဂ်င္နီယာမ်ားဆိုရင္ Australian Engineer
(http://www.engineersaustralia.org.au/) VETASSEASSE (http://www.vetassess.com.au/)
ခ။ နာမ္စ္ ေတြဆိုရင္ Australian Nursing and Midwife Council (http://www.anmc.org.au/)
ဂ။ ေဒါက္တာမ်ား အတြက္ Australian Medical Council (http://www.amc.org.au/)
ဃ။ ကြန္ျပဴတာသမားမ်ားအတြက္ Australian Computer Society (http://www.acs.org.au/)
င။ Account သမားမ်ားအတြက္ CPA Australia (http://www.cpaaustralia.com.au/cps/rde/xchg)

စတဲ့ အဖြဲ႕အစည္းေတြမွာ မိမိတို႕ရဲ႕ ဘြဲ႕၊ နဲ႕ အလုပ္အကိုင္ေတြက Australian Standard နဲ႕ တူညီပါတယ္ဆိုတဲ့ အေၾကာင္း Skilled Assessment လုပ္ရပါမယ္။ ေပးထားတဲ့ ဆိုဒ္ေတြသြားျပီးေတာ့ Immigration အတြက္ လိုအပ္ခ်က္မ်ားဆိုတဲ့ ေနရာေတြမွာ ရွိတဲ့ ေဖာင္ေတြ၊ လိုအပ္တဲ့ ဘြဲလက္မွတ္ေတြ၊ အေတြ႕အၾကဳံနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ အေထာက္အထား၊ Essay မ်ား ေရးသားတင္ပို႕ျပီး အစစ္ေဆးခံရပါမယ္။ ေအာ္စီေဒၚလာ ၂၅၀ ေလာက္ကေန ၁၀၀၀ ပတ္၀န္က်င္းေလာက္ ကုန္တတ္ပါတယ္။

၃။ ရထားသမွ် ဘြဲ႕လက္မွတ္ေတြ၊ Transcripts ေတြကို မိမိ ေနထိုင္ရာ မွာရွိတဲ့ ႏိုၾတီေရွ႕ေနမ်ားထံသြားျပီး ႏိုၾတီလုပ္ပါ။ မိမိတင္မကဘူး။ မိမိပါတနာ (Spouse) အတြက္ပါ လုပ္ပါ။

၄။ အသက္ ေထာက္ခံခ်က္နဲ႕ ပတ္သက္ျပီးေတာ့ ကိုယ့္ရဲ႕ ေမြးစာရင္း ၊ ပါတနာ၊ သားသမီး တို႕ရဲ႕ ေမြးစာရင္းေတြကို ျမန္မာျပည္မွာ ဘာသာျပန္ျပီး ေတာ့ ႏိုၾတီ လုပ္ဖို႕ လုိအပ္ပါတယ္။

၅။ လိုအပ္တဲ့ စာရြက္စာတမ္းေတြ ျပည့္စုံျပီလား မျပည့္စုံေသးဘူးလားဆိုတာ ေသခ်ာစြာ စစ္ေဆးဖို႕ လိုအပ္ပါတယ္။
က။ ေလွ်ာက္လႊာ (http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1276.pdf)
ခ။ ေလွ်ာက္လႊာခ (http://www.immi.gov.au/allforms/990i.htm)

ဂ။ ေမြးစာရင္း ႏိုၾတီလုပ္ျပီးသား
ဃ။ Skilled Assessment (သက္ဆိုင္ရာ အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္ အလိုက္)
င။ လက္ရွိ အလုပ္မွ ေထာက္ခံစာ ႏွင့္ လုပ္သက္အတြက္ အေထာက္အထား
စ။ မိမိိရဲ႕ လက္ရွိ စီဗြီ (Resume)
ဆ။ မိမိ ဘာသာ Point Test လုပ္ထားေသာ Web Link
ဇ။ IELTS Band Score Original
စ်။ မိမိ ဇနီး (၀ါ) ေယာက္်ား ၏ လုပ္ငန္းအေတြ႕အၾကဳံ နဲ႕ ဘြဲလက္မွတ္မ်ား
ည။ မိမိ၏ ဘြဲ႕လက္မွတ္မ်ား
ဋ။ မိမိ မိသားစု အားလုံး၏ ပါတ္စ္ပို႕စ္ မိတၱဴ မ်ား (စာရြက္တိုင္းတြင္ လက္မွတ္ထိုးရန္လိုအပ္ပါသည္။)

ေလွ်ာက္ရမည္႔လိပ္စာ
တျခား မိမိ တင္ျပလိုေသာ စာရြက္စာတမ္းမ်ားအားလုံးကို ျပည့္စုံသြားျပီဆိုလ်င္ အြန္လိုင္းကပဲ ျဖစ္ျဖစ္ စာတိုက္ကပဲ ျဖစ္ျဖစ္ လွမ္းေလွ်ာက္လို႕ရပါျပီ။ ေလွ်ာက္ရမဲ့လိပ္စာကေတာ့

By post:
Adelaide Skilled Processing Centre
Department of Immigration and Citizenship
GPO Box 1638
Adelaide SA 5001, AUSTRALIA

By courier:
Adelaide Skilled Processing Centre
Department of Immigration and Citizenship
4th Floor, 55 Currie Street.
Adelaide SA 5000. AUSTRALIA

အဂၤလိပ္လို အေသးစိတ္ သြားဖတ္ခ်င္ရင္ ...
ေအာက္က လင္႔ခ္မွာ Skilled – Independent (Migrant) Visa (Subclass 175) နဲ႔ ပတ္သတ္တာေတြ အားလံုး အေသးစိတ္သြားဖတ္ႏိူင္ပါတယ္။
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/175/

Skilled – Sponsored (Migrant) Visa (Subclass 176) အတြက္ ေအာက္က လင္႔ခ္မွာ သြားဖတ္ႏိူင္ပါတယ္။
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/176/

( 175 နဲ႔ 176 ၂ခုကေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတူပါတယ္။ 176 က စတိတ္ စပြန္စာ ယူရၿပီး 175 အတြက္ ေအာင္မွတ္ ၁၂၀ မၿပည္႔သူမ်ား အတြက္ၿဖစ္ပါတယ္။ 176 က ေအာင္မွတ္က ၁၀၀ထဲ ရွိပါတယ္)

ေနာင္မွာ လိုအပ္မဲ႔ စာရြက္စာတမ္းေတြ
ယခုလက္ရွိေနထိုင္တဲ႔ႏိူင္ငံ၊ ယခင္ေနခဲ႔တဲ႔ ႏိူင္ငံမ်ားထံက ၿပစ္မွဳကင္းရွင္းေၾကာင္းေထာက္ခံစာ၊ က်န္းမာေရး ေဆးစစ္ခ်က္မွတ္တမ္း (၃လ အတြင္း ၿဖစ္ရပါမယ္) တို႔ကို ေနာက္ပိုင္းအဆင္႔ေတြမွာ ေတာင္းပါမယ္။ ၃လအတြင္းၿဖစ္လို႔ သူတို႔ဆီက ေတာင္းမွပဲ သြားစစ္ေဆးေစခ်င္ပါတယ္။

အာလုံး ကံေကာင္းၾကပါေစ။

ေမာင္ၿခိမ္႔

(Point system အသစ္ကိုေတာ႔ အေပၚက ဦးၿခိ္မ္႔ေရးထားတာကို modify လုပ္ၿပီး အပိုင္း ၂ မွာ ဆက္တင္ေပးပါမည္။ အမွတ္တြက္ၾကည္႔ၿပီး အေဟာင္းနဲ႔ ေလွ်ာက္ရင္ ကိုယ္႔အတြက္ benifit ပိုမ်ားမလား၊ အသစ္က ပိုေကာင္းမလားဆိုတာေတာ႔ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ဆံုးၿဖတ္ ေလွ်ာက္ေစခ်င္ပါသည္)

14 comments:

  1. Thanks ma sweet,i like this post

    ReplyDelete
  2. Thanks for share about it.

    ReplyDelete
  3. မွတ္သားသြားပါတယ္။ တကယ္ကိုအသုံးဝင္တဲ့ Post ေလးပါ။ Share ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  4. ေက်းဇူး သူငယ္ခ်င္း... း))

    ReplyDelete
  5. Thank for the post. By the way which agent u used? can you share?

    Tun Tun

    ReplyDelete
  6. We applied PR 3 years back. Now we try to contact, they are no longer there already. There are alot of Aussie agents in Singapore.

    ReplyDelete
  7. ေအာ္ဇီကုိ အလည္ေတာ့သြားခ်င္တယ္ ၊ ရန္ကုန္ခဏခဏျပန္တာနဲ. ေအာ္ဇီသြားဖုိ.လက္မွတ္ဖုိး မရွိေတာ့ဖူး ၊ မတီတီဆြိႏွင့္ မိသားစု ေအာ္စီမွာ က်န္းမာ ခ်မ္းသာပါေစဗ်ာ ၊ ေအာ္စီေရာက္ရင္လည္း ပုိ.စ္မွန္မွန္တင္ပါဗ်ာ မတီတီဆိြ ဘေလာ့ကုိ အျမဲတမ္းအားေပးေနပါ့မယ္ ၊

    ReplyDelete
  8. ေက်းဇူးပါတီဆြိ၊ မွတ္သားသြားပါတယ္။ ေအာ္ဇီမွာအဆင္ေျပပါေစ။

    ReplyDelete
  9. ေတာ္ေတာ့္ကို စံုစံုလင္လင္ တင္ျပေပးထားတာပါ..။ ဗဟုသုတလည္း ရ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြကိုလည္း ေျပာျပလိုက္ဦးမယ္။

    ဦးျခိမ့္နဲ႔ မဆိြကို ေက်းဇူးအမ်ားၾကီး တင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  10. Hi Aunty Sweet,

    Item 5 (occupation in demand) is no longer valid and we can't claim for that point since Feb 2010.

    ReplyDelete
  11. thanks for this post. Just a quick question: Is it OK to apply PR as an IT professional without having a job in Ausi? or I can apply it only after I've got a job there.

    ReplyDelete
  12. You need to calculate the points first whether you can apply or not. You can apply PR without having a job, sure.

    ReplyDelete