Saturday, March 24, 2012

Luke Nguyen's Myanmar food show in Yangon

တစ္ေန႔က ေအာ္ဇီခ်ယ္နယ္ SBS က လႊင္႔သြားတဲ႔ ၿမန္မာၿပည္က အစားအေသာက္အေၾကာင္းရိုက္ၿပထားတဲ႔ documentary  ယူက်ဴ႔မွာတက္လာပါၿပီ။

Luke Nguyen ဆိုတာ ေအာ္ဇီက ဗီယက္နန္လူမ်ိဳး နာမည္ၾကီး chef ပါ။ သူ႔ရဲ႔ documentary အစားအေသာက္ရိွဳးေတြ ယူက်ဴ႔မွာ အမ်ားၾကီး ေဒါင္းၾကည္႔လို႔ရပါတယ္။ သူက ဆစ္ဒ္နီမွာ ရက္စ္ေတာရန္႔ဖြင္႔ရာကေန နာမည္ၾကီးလာတာပါ။ သူ႔ရဲ႕ ရက္စ္ေတာရန္႔ကို Red Lantern လို႔ေခၚၿပီး restaurant and catering association ရဲ႔ အေကာင္းဆံုး စားေသာက္ဆိုင္ဆုကို ၂ၾကိမ္တိုင္ရရွိထားပါတယ္။ ခု ေအာ္ဇီ SBS ခ်ယ္နယ္ကေန ၾကာသပေတးေန႔တိုင္း ည၇နာရီခဲြမွာ ၿပေနပါတယ္။ သူ႔ရဲ႔ ရိွဳးက အာရွက အစားအေသာက္ေတြအၿပင္ အာရွက ဓေလ႔ထံုးစံ၊ ေနရာေဒသ၊ ပတ္၀န္းက်င္ အလွအပေတြပါ ၿပေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ေတာ႔လူၾကိဳက္မ်ားပါတယ္။ မဆြိတီတို႔ မိသားစုေတြလည္း အားလံုးၾကိဳက္ၾကလို႔ သူလာမဲ႔ အခ်ိန္ဆို ေစာင္႔ၾကည္႔ၾကပါတယ္။သူ႔ရဲ SBS official link  ၿဖစ္ပါတယ္။။ အဲဒီမွာ သူ႔ရိွဳး ေတြ အစအဆံုးၾကည္ၾကည္လင္လင္ ၾကည္႔ႏိူင္ပါတယ္။ ယူက်ဴ႔ မွာလည္း ၾကည္႔ႏိူင္ပါတယ္။

ၿမန္မာၿပည္ရဲ႔ ရန္ကုန္ၿမိဳ႔ေတာ္ကိုလည္း သူေရာက္ရွိခဲ႔ပါတယ္။ အဲဒီမွာ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္း၊ ေကာ္ၿပန္႔စိမ္းလုပ္နည္းေတြကို ၿပသခဲ႔ပါတယ္။ ေဖ႔စ္ဘြတ္ခ္ေတြမွာေတာ႔ ရွယ္ထားၾကၿပီးပါၿပီ။ မၾကည္ရ႔ေသးတဲ႔ ဘေလာ႔ဂ္ ပရိတ္သတ္ အတြက္ပါ။ ၿမန္မာၿပည္ အလြမ္းေၿပ ရန္ကုန္အလြမ္းေၿပ ၾကည္႔ၾကပါဦး။


17 comments:

  1. သူခ်က္ျပတာေလးေတြၾကည့္ျပီးေတာ့ေတာ့ လြမ္းေျပပါတယ္ မမရယ္။ဒါေပမဲ့ ေဘးကသြားလာေနၾကတဲ့သူေတြ သူတို ့မ်က္ႏွာေလးေတြ ့ျပည္သူေတြရဲ ့အေနအထားေလးေတြၾကည့္ျပီး မေပ်ာ္ဘူး။ ၀မ္းနည္းတယ္

    ReplyDelete
  2. ေက်းဇူးတင္လိုုက္တာ။
    အိုုင္အိုုရာကအဲလိုုရွုုိးေတြအျမဲၾကည့္တယ္။ ေဒသစာေတြနဲ ့ယဥ္ေက်းမွုုအျမဲတြဲျပေလ့ရိွေတာ့ပိုုသေဘာက်တယ္ေလ။
    ျပီးေတာ့ခါတုုိင္းဆုုိထုုိင္းတိုု ့တရုုပ္တုုိ ့ကုုလားတိုု ့ကလုုပ္တာေတြယူက်ဳမွာရွာရွာၾကည့္ရတာ။ ျမန္မာဗားရွင္းေတြကမရွိသေလာက္ဆိုုေတာ့ေလ။
    ရွက္ဖ္ကလည္း မ်က္ႏွာခ်ဳိခ်ဳိနဲ ့ျမန္မာလူငယ္ေလးတစ္ေယာက္လိုုပါဘဲ။
    အိုုင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  3. ဘယ္ေတာ႔မ်ား ဗမာၿပည္သြားမလဲလုိ႔ ေစာင္႔ေနတာ။ ခုေတာ႔ ေရာက္သြားၿပီ။ ေက်းဇူးပါ တီဆိြေရ

    ReplyDelete
  4. ျပခ်င္တာကေတာ့ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္တာပါပဲ..
    ဒါေပမယ့္ အိုေဟာင္းေနတဲ့ တိုက္၊ ၾကြက္သိုက္လို ျဖစ္ေနတဲ့ ဓာတ္ႀကိဳးေတြကို ေတြ႔လိုက္ရတဲ့ တဒဂၤ စိတ္ပ်က္သြားတယ္..
    ေရာေထြးေနတဲ့ ခံစားမႈတစ္ခုပါလား...
    -m

    ReplyDelete
  5. ေကာ္ျပန္႔စိမ္းဆိုတာ ခုမွ ေသခ်ာျမင္ဖူးေတာ့တယ္..။
    တရက္ေလာက္လုပ္စားၾကည့္မယ္ ထင္တယ္..။
    ေက်းဇူး။


    ေပါက္

    ReplyDelete
  6. မေန႔ကေတာ႔ ၾကည္႔ၿပီးသြားၿပီ... ၿမန္မာကိုစိတ္ဝင္စားတာနဲ႔တင္ ဝမ္းသာေက်းဇူးတင္မိပါတယ္....

    ReplyDelete
  7. Oh my God...thank you...TT Sweet!!

    ReplyDelete
  8. သဘာ၀က်တယ္
    သိပ္ေကာင္းတဲ့ ရိုက္ခ်က္ေတြပါ
    သူျပတဲ့ theme ေတြ ေကာင္းတယ္။

    ReplyDelete
  9. LOL i hope the teashop owner doesn't go bankrupt

    ReplyDelete
  10. ဟင္း ...ျမန္မာမုန္.ဟင္းခါးအေၾကာင္းရိုက္ျပတာေတာ. ေကာင္းပါတယ္။ဒါေပမယ္. နည္းနည္းျဖစ္ကတတ္ဆန္းႏိုင္သလိုဘဲ။
    ေနာက္ျပီးေတာ. မလွမပေနရာေတြခ်ည္းဘဲျပေနတယ္၊ တကယ္ဆို မလွတဲ.ေနရာေတြျပသလို၊ ၊တျခား အရမ္းလွတဲ.ေနရာေတြ ရန္ကုန္မွာအမ်ားၾကီးဘဲဟာကို၊ အဲ.ဒါေတြကို ယွဥ္ျပရင္ေကာင္းမယ္။
    အခုေခတ္ေနာက္ပိုင္း ရန္ကုန္မွာ ေဆာက္ထားတဲ.တိုက္ေတြမ်ား ၊ကိုယ္ေတြ ရန္ကုန္တခါတခါျပန္ရင္ ေငးေမာေနရေလာက္ေအာင္ အၾကီးၾကီးေတြ။အဲ.ဒါေတြျပပါလားလို.၊ လူေတြ ဘယ္ေလာက္မညီမမွ်ျဖစ္ေနလဲဆိုတာ။
    အခုေတာ. ျမန္မာျပည္အေၾကာင္းကို ရိုက္ျပမယ္ဆို၊ စုတ္ျပတ္သတ္ေပ. ဆိုတဲ.ေနရာေတြခ်ည္းဘဲ။

    ReplyDelete
  11. တီဆြိ ၾကည္.လို.ရဘူး.... လိုင္းမေကာင္းဘူး တီဆြိေရ.... ရမ္းမွန္းသမ္းပီး မ်က္စိထဲၿမင္ေယာင္လိုက္တယ္။
    စီေဘာက္ မရွိလို. ဒီမွာပဲခြင္ေတာင္းသြားပါတယ္။ အၿမဲဖတ္ေနက်ဆုိေပမဲ. ညီမေလးဆုိက္မွာ လင္.မခ်ိတ္ထားဘူး။ အခုလိပ္စာေၿပာင္းေတာ.မွာမုိ. ဒိုမိန္းအသစ္မွာ ခ်ိတ္ခြင္.ၿပဳပါေနာ္။ မြန္မြန္ယိုကို(MMCP)

    ReplyDelete
  12. ျမန္မာ့ရုိးရာအစားအစာေတြကုိ အခုလို ျပသတာကုိ၀မ္းသာမိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ျဖစ္ကတတ္ဆန္း နုိင္လြန္းသလုိပဲ။ မုန္ ့ဟင္းခါး ကုိတကယ္တမ္း ေသေသခ်ာခ်ာ ခ်က္ျကေျကးဆုိရင္ ဒီေလာက္ ၀ုန္းဒုိင္းျကဲမလြယ္ပါဘူး။ ကရိကထ အလြန္မ်ားပါတယ္။ အခုဟာက ျကုံရာပစ္ထည့္ျပီး ခ်က္ေနသလုိပဲ။ ေနရာအခင္းအက်င္းက မခမ္းနားရင္ ေတာင္ အခု လုိ ျကုံရာလက္ဖက္ရည္ဆုိင္မွာထုိင္ခ်က္ျပမဲ့အစား အဲ့ဒီ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္ရဲ ့မီးဖုိေခ်ာင္မွာခ်က္ျပ ရင္ေတာင္ သင့္ေလ်ာ္တဲ့ျမင္ကြင္းတစ္ခုျဖစ္မွာပါ။ အခုဟာက ေတးေရး/ေတးဆုိ အရုိးရဲ ့"အမဲကင္ခ်က္တုိက္ေျကာ္" ထက္ေတာင္ ပုိျပီး ျဖစ္ကတတ္ဆန္း နုိင္လြန္းပါတယ္။

    ReplyDelete
  13. thank you for sharing...

    ReplyDelete
  14. Luke ရဲ႔ ရိွဳးကို အၿမဲၾကည္႔ၿဖစ္တဲ႔ ပရိတ္သတ္တစ္ေယာက္ရဲ႔ အၿမင္နဲ႔ေၿပာရရင္ေတာ႔ သူ႔ရဲ႔ ရိွဴးတိုင္းလိုလိုမွာ ဟင္းေတြခ်က္ရင္ အပ်ံစား မီးဖိုေခ်ာင္ၾကီးေတြ၊ ရက္စေတာရန္႔ေတြ ဟိုတယ္ေတြမွာ ၿပေလ႔မရွိပဲ ေတာရြာေလးေတြမွာ၊ ေရကန္ေဘးမွာ၊ မ်က္ခင္းေပၚမွာ တစ္ခါဆို ကန္ေဘာင္ေသးေသးေလးေပၚမွာ သူ႔လက္စဲြ စုတ္ၿပတ္ေပေရေနတဲ႔ portable ဂတ္စ္မီးဖိုေလးနဲ႔ ပဲ ခ်က္ၿပပါတယ္။ အၿမဲတမ္း အသံုးအေဆာင္ေတြ ဘာေတြ အားလံုး low profile အေနနဲ႔ပဲ ခ်က္ၿပေလ႔ရွိပါတယ္။ အဲလိုၿပတာကိုကပဲ အမ်ားနဲ႔မတူ တမူထူးၿခားတဲ႔ သူ႔ရဲ႔ icon တစ္ခုပါပဲ။ အဲဒါကိုကပဲ သူ႔ကို လူၾကိဳက္မ်ားေစတာပါ။ ၿမန္မာၿပည္႔မွာမိွဳ႔ စုတ္ၿပတ္တာေတြပဲ တမင္ရိုက္ၿပတယ္လို႔ အန္တီဆြိေတာ႔ မထင္ပါဘူး။ ေနာက္သတိထားမိတာက ရန္ကုန္ကိုရိုက္ေတာ႔ အေရာင္ေတြက ေတာ္ေတာ္ကို မဲြေနလို႔ ပိုလွေအာင္ ကာလာကို အရမ္းတင္ထားလို႔ တစ္ခ်ိဳ႕ ေတြဆို အေရာင္ေတြ ေတာက္ေတာက္ၾကီးေတာင္ၿဖစ္ေနပါတယ္။

    အန္တီဆြိရဲ႔ အၿမင္ေလးပါပဲ။

    ဟိုးပထမဆံုးကြန္႔မန္႔ေပးခဲ႔တဲ႔ မယုအတြက္
    အန္တီဆြိလည္း ၿမန္မာၿပည္ၿပန္တိုင္း အဲဒီခံစားခ်က္ၿဖစ္ရလြန္းလို႔ အေရေတာင္ေတာ္ေတာ္ထူေနပါၿပီ။ ဒါေတြ မၿမင္ခ်င္လို႔ ၿမင္တိုင္း သနားလို႔ စိတ္ဆင္းရဲရမယ္၊ စိတ္မေကာင္းၿဖစ္ရမယ္ ဆိုရင္ေတာ႔ ၿမန္မာၿပည္ ၿပန္ဖို႔ရာေတာင္ လမ္းမၿမင္ၿပီ။ ခုေတာ႔ ေၿပာင္းလဲဖို႔ လုပ္ေနၾကၿပီဆိုေတာ႔ အေၿပာင္းအလဲကိုပဲ ေစာင္႔ေနပါတယ္။ ေၿပာင္းလဲေပးေနသူေတြကိုလဲ အလြန္ကို ေက်းဇူးတင္မိပါတယ္။ အားလံုး ဘ၀ေတြ ေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေၿမ႔ၾကပါေစလို႔ပဲ ဆုေတာင္းေပးေနပါတယ္။

    ReplyDelete
  15. တီတီဆြိခင္ဗ်ာ ေအာ္ဇီဗီယက္နမ္chefက ျမန္မာအစားအစာေတြအေႀကာင္းတင္ျပသြားတာ လာႀကည္႔သြားပါတယ္ခင္ဗ်ာ
    ဗီဒီယုိဖုိင္ေလးေတြလည္း ေဒါင္းသြားပါတယ္။
    တီဆြီခြင္႔ျပဳမယ္ဆုိ ကြ်န္ေတာ္႔ဘေလာ႔ေလးမွာလဲ တစ္ဆင္႔ျပန္တင္ခ်င္ပါတယ္။ ခြင္႔ျပဳပါခင္ဗ်ာ။

    ReplyDelete
  16. ကိုမင္းအရိပ္

    ကြ်န္မက အဲဒီဗီဒီယိုရဲ႔ မူပိုင္မဟုတ္လို႔ ကြ်န္မဆီက ခြင္႔ၿပဳခ်က္ေတာင္းဖို႔ မလိုပါဘူးရွင္႔။ ယူက်ဴ႔မွာ လူတိုင္းၾကည္႔ရေအာင္ ရွယ္ထားတာဆိုေတာ႔ ၿပန္တင္လို႔ရမယ္ထင္ပါတယ္။ အေပၚက စာသားေလးကို ႏွိပ္လိုက္ရင္ မူရင္း ယူက်ဴ႕လင္႔ကို ေရာက္ပါတယ္။ အဲဒီမူရင္းကို ကြ်န္မရွယ္ထားတာ မဟုတ္ပါ။

    ခုေလးတင္မွၾကည္႔လိုက္တာ SBS official ဆိုက္မွာလဲ တက္လာပါၿပီ။ ဒါေပမဲ႔ ခ်က္ၿပဳတ္တဲ႔ အခန္းေလးေတြပဲ ရိုက္ၿပထားပါတယ္။ ၾကည္႔ခ်င္ရင္ ေအာက္ကလင္႔ေလးေတြကို ေကာ္ပီေပ႔စ္လုပ္ၿပီသြားၾကည္႔ပါေနာ္။
    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္႔။

    http://www.sbs.com.au/food/recipe/13850/

    ReplyDelete
  17. ေက်းဇူးေနာ္သူငယ္ခ်င္း

    ReplyDelete