Sunday, March 21, 2010

ကြက်ကာလသမီးချက်

ဒီဟင်းကို လွန်ခဲ့တဲ့ ၇နှစ်၊ ၈နှစ်လောက် မြန်မာပြည်ပြန်တုံးက နာမည်ကြီး မြန်မာထမင်းဆိုင်တစ်ဆိုင်မှာ စားဘူးတာပါ။ သူချက်ထားတဲ့ ကြက်သား ကာလသမီးချက်လေးက စပါးလင်နံ့လေးမွှေးပြီး စားကောင်းလွန်းလို့ အမှတ်တရပါပဲ။ ကြက်သား ကာလသားချက်ကိုပဲ နာမည်လေးထူးအောင်ပေးပြီး ဟင်းချက်နည်းလေး နဲနဲဆန်းထားတာပါ။ စားပြီးတော့ ဟင်းချက်နည်း စာအုပ်လေးပါ လာရောင်းလို့ ဝယ်ထားလိုက်ပါတယ်။ နန်းစန်းစန်းအေးရဲ့ အဓိပတိ ဟင်းချက်နည်း နှင့် ဟင်းအတွဲအစပ်များ စာအုပ်လေးပါပဲ။

စင်္ကာပူပြန်ရောက်တော့ စာအုပ်ထဲမှာပါတဲ့ ကြက်သားကာလသမီးချက်ကို သူပြောတဲ့ အတိုင်းချက်ကြည့်ပြီး အလွန်ကြိုက်လို့ အိမ်မှာ မကြာခဏချက်စားတဲ့ ဟင်းတစ်ခွက် ဖြစ်ခဲ့ပါတယ်။ ခုတော့ အိမ် ၇အိမ်လောက် ပြောင်းအပြီးမှာ စာအုပ်လဲပျောက်၊ ဟင်းချက်နည်းကလဲ နဲနဲတော့ ကွဲလွဲနေမလား မသိနိူင်တော့ဘူး။ ပြီးခဲ့တဲ့ အပတ်က ချက်ထားတဲ့ ဟင်းလေးကတော့ စားလို့ကောင်းဆဲပါ။ ဓာတ်ပုံလေးတွေ ရိုက်ထားလို့ ရှယ်ပေးလိုက်ပါတယ်။ ဆန်းဆန်းပြားပြားဟင်းတစ်ခွက် မဟုတ်ပေမဲ့ ချက်ရလွယ် စားလို့လဲ ကောင်းပါတယ်။ အရင်က ကိုယ်ချက်ဘူးတဲ့ ကာလသားချက်ထက် အများကြီး အရသာရှိပါတယ်။ အဲဒီတုံးက စပါးလင်နဲ့ ငါးငံပြာရည်မထည့်ပါ။

ကြက်သားကို ခုတ်ထစ်ပြီး ငါး(သို့) ပုဇွန်ငံပြာရည်၊နနွင်းအနည်းငယ်၊သကြားအနည်းငယ်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်၊ ငရုပ်သီးအရောင်တင်မှုန့်၊ ခရမ်းချဉ်သီး ၂လုံးခန့် လှီးထားတာရယ်၊စပါးလင်၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊-နီ၊ထောင်းထားတာနဲ့ နယ်ပြီး ၁၅မိနစ်ခန့် နှပ်ထားပါ။ နယ်တဲ့အခါ အသားထဲ ဆားပျားရောက်အောင် လက်နဲ့ နာနာဖိ၊ ဆုတ်နယ်ပေးဖို့တော့ လိုပါတယ်။
ကြက်သားအပြင် ကြက်ခြေထောက်ရိုးလို တောင်ပံမျိုးလို လည်ပင်ရိုးလို အရိုးများများနဲ့ ချက်ရင်တော့ ဟင်းက ပိုချိုမှာ အသေအချာပါပဲ။




ငရုပ်သီးခြောက် အတောင့်လိုက် ၃-၄တောင့်လောက်ထည့်ပြီး မီးအနေတော်နဲ့ တည်ပါ။



တည်နေရင်း ဆီသံဖျစ်ဖျစ် မြည်ရင် အသာမွှေပေးပါ။ ကပ်ခါနီးပြီဆို ငရုပ်ဆုံဆေးရေလေးထည့်
ကြက်သားကျက်လောက်အောင် မီးအေးအေးနဲ့ အဖုံးပိတ်ပြီးတည်ထားပါ။ စလုံးက ကြက်သားကတော့နုတော့ ၁၅မိနစ်လောက်ဆို ရပါပြီ။ ကြက်သားနူးပြီဆို ဗူးသီး အတုံးကြီးကြီး တုံးထားတာကိုထည့်၊ ရေမြုတ်အောင်ထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့ ထပ်တည်ပါ။ ဗူးသီးလဲနူး ကြက်သားထဲက အချိုရည်လဲ ဗူးသီးထဲ စိမ့်ဝင်ပြီဆို ရေစပ်စပ်လေးနဲ့ စပါးလင်နံ့သင်းတဲ့ ဗူးသီးကာလသမီးချက်ရပါပြီ။ ပိုမွှေးအောင်ချခါနီး ငရုပ်ကောင်းလေးထပ်ထည့်ပါ။ဆားပေါ့ရင်တော့ ငါးငံပြာရည်လေးခပ်ပါ။ အိမ်မှာတော့ အဲဒီဟင်းချက်ရင် ဟင်းအစပ်အနေနဲ့ သခွါးသီးကိုခြစ်၊ သံပုရာသီး၊ မြေပဲဆံထောင်းနိူင်နိူင်နဲ့ သုတ်တာမျိုး၊ ခရမ်းချဉ်သီးသုတ် လိုဟာမျိုးနဲ့ စားလေ့ရှိပါတယ်။





ခူးခပ်ပြီး စားဖို့ရာ အဆင်သင့်။ ပဲတီချဉ်သုတ်လေးနဲ့။




ပဲတီချဉ် ပြုလုပ်နည်း
ဆန်ဆေးရေ မိုင်လို ပုလင်းလောက်အရွယ် ပုလင်းထဲထည့် ၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းထည့် ၊ ထမင်း စားပွဲဇွန်းတစ်ဇွန်း ချေထည့် (မခဲနေရဘူးလို့ ဆိုလ်ိုတာပါ) ပြီးရင် ပဲတီချဉ်ကို လုံးဝ၊ လုံး၀ ရေမဆေးပဲ ဈေးကဝယ်လာတဲ့ အတိုင်းထည့်၊ ပုလင်းအဖုံးလုံအောင်ပိတ်၊ ၃ရက်တိတိ အဖုံးမဖွင့်ပဲ ထားပါတဲ့။ အပေါ်မှာ ပုလင်းအရွယ်လေး မှန်းရလွယ်အောင် ပုံလေး တင်ပေးထားပါတယ်။ ချဉ်ရင်လဲ ပြောကြပါဦးနော်။

18 comments:

  1. စားခ်င္စရာေလး...
    နဲနဲေလာက္ ေကြ်းပါ... း))

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္စရာ...အေရာင္ကဆြဲေဆာင္တယ္... ဟူးးးးးးးး
    တီဆြိၾကက္သားကာလသမီးခ်က္ေလးၾကည့္.. ၾကက္ဥေၾကာ္နဲ႔ေလြးလိုက္ပါအံုး မယ္။။။

    ReplyDelete
  3. ေကာင္းမဲ႕ပ့ဳဘဲ ပဲတီခ်ဥ္.ကုိယ္႕ဘာသာကုိယ္တည္တာလား။

    ReplyDelete
  4. ကာလသားခ်က္ဆိုတာ ကာလသားေတြ ဆြဲလို႕ရတဲ့ ၾကက္ကို ညဘက္ေမွာင္ေမွာင္မည္းမည္းမွာ တတ္သေလာက္မွတ္သေလာက္ နည္းနဲ႕ တိုးတိုးတိတ္တိတ္ ခ်က္စားၾကတာမ်ိဳးေလ...

    တီတီဆြိရဲ႕ ကာလသမီးခ်က္ကလည္း ၾကည့္ရတာကိုက သြားရည္က်ခ်င္စရာဗ်...

    ရွ..........................လြတ္

    းဝ)

    ReplyDelete
  5. တီတီဆြိ ေတာ္ေတာ္ စားလို႔ ေကာင္းမယ္ေနာ္။ မအယ္တို႔လည္း ၾကက္သား ဘူးသီး ကို ျငဳတ္ေကာင္းခပ္ နံနံပင္ ထည့္ၿပီး ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ခ်က္စားတတ္တယ္။ ပုဇြန္ခ်ဥ္ သုပ္နဲ႔ေလ။


    ဘာျဖစ္လို႔ သၾကားထည့္ခ်က္တာလဲ။ ၾကက္သား ဘူးသီးက ငံျပာရည္ အခ်ိဳမွဳန္႔ မထည့္ တာေတာင္ သူဖာသာ ေတာ္ေတာ္ ခ်ိဳတယ္ တီတီ ဆြိရ။


    မအယ္

    ReplyDelete
  6. ဘာပို႔စ္တင္တင္ ကြန္႔မန္႔ေလးေတြနဲ႔ အားေပးတဲ႔ သူငယ္ခ်င္းမသက္ေ၀နဲ႔ အတူ လာေရာက္ လည္ပတ္သူမ်ား ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    စႏၵကူးေရ၊ ခ်က္ရတာ အရမ္းလြယ္တယ္ ။ ခ်က္စားေနာ္။

    အစ္မကြန္း ပဲတီခ်ဥ္က အိမ္က သမီးၾကီးေတာ္ တည္ေပးတာပါ။ ၃ခါေၿမာက္ေလာက္တည္တာမွာ ပဲတီခ်ဥ္ေတြ ရိကုန္လို႔ လုပ္နည္းေလးတင္ဖို႔ဟာ စမ္းသပ္တံုးရွိေသးတယ္။ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးမိလို႕ဆိုလား ေၿပာပါတယ္။

    ဆန္ေဆးေရ မိုင္လို ပုလင္းေလာက္အရြယ္ ပုလင္းထဲထည္႔ ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည္႔ ၊ ထမင္း စားပဲြဇြန္းတစ္ဇြန္း ေခ်ထည္႕ (မခဲေနရဘူးလို႔ ဆုိလိ္ုတာပါ) ၿပီးရင္ ပဲတီခ်ဥ္ကို လံုး၀၊ လံုး၀ ေရမေဆးပဲ ေစ်းက၀ယ္လာတဲ႔ အတိုင္းထည္႔၊ ပုလင္းအဖံုးလံုေအာင္ပိတ္၊ ၃ရက္တိတိ အဖံုးမဖြင္႔ပဲ ထားပါတဲ႕။ အေပၚမွာ ပုလင္းအရြယ္ေလး မွန္းရလြယ္ေအာင္ ပံုေလး တင္ေပးထားပါတယ္။ ခ်ဥ္ရင္လဲ ေၿပာၾကပါဦးေနာ္။

    ကိုလူေထြး ေၿပာမွပဲ ၾကက္ကာလသားခ်က္ ရာဇ၀င္သိေတာ႔တယ္။ ရယ္ရတယ္။


    မအယ္ေရ မအယ္ေၿပာတာ သိပ္မွန္တယ္။ အခ်ိဳမွဳန္႔မပါ ဘာမပါနဲ႔ ၾကက္သားနဲ႕ ဗူးသီးကို အဲလို ငံၿပာရည္နဲ႔ ခ်က္တာေလာက္ ခ်ိဳတဲ႔ဟင္း မေတြ႔ဘူးေသးဘူး။ သၾကားကေတာ႔ မဆြိတီက အိမ္မွာ အခ်ိဳမွဳန္႔လဲမသံုးလို႔ ဟင္းခ်ိဳသထက္ခ်ိဳခ်င္လို႔ နည္းနည္းေလးထည္႔ပါေၾကာင္း။ ဟုတ္တယ္။ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုတ္၊ ငါးခ်ဥ္သုတ္လိုဟာမ်ိဳးနဲ႕ သိပ္လိုက္။

    ReplyDelete
  7. ရွလြတ္ ဂလု ပလပ္ ေဒၚဆြီတီေရ ဗိုက္ခ်ာေနပါတယ္ ဆုိမွဗ်ာာာ လုပ္ရက္တယ္ စားခ်င္ခ်ာၾကီးေတာ႕ အဟီးးးးးးးးးးးးးး သြားရည္ေတြ သိမ္းျပီး ျပန္သြားျပီ ဗ်ိဳးးး တာ႕တာ လုိက္ေခၚနဲ႕ေတာ႕ ဒုန္းးးးးးးးးးဒုန္းးးးးးးးးးးးးးးး

    ReplyDelete
  8. အေပၚက ၀က္၀ံေလး ... ဖတ္ၿပီးရယ္လိုက္ရတာ ... ၀က္၀ံဆိုေတာ႔ ဒုန္းဒုန္းၿမည္တာေပါ႔ ...

    ဒါေပမဲ႔ ၀က္၀ံေတြ ၾကက္ကာလသမီးခ်က္ၾကိဳက္တာ ဒီတစ္ခါပဲ ေတြ႔ဘူးေသးတယ္ ... မသကာ ပ်ားရည္ေလးဘာေလး ရက္ေပါ႔ ... ဟားဟား ...

    ReplyDelete
  9. ဗိုက္ေတာင္ဂြိဂြိျမည္သြားတယ္ ဖတ္တာကလည္း ၁၁း၄၈ ကိုး

    ReplyDelete
  10. အဲဒီဟင္း စားခ်င္တယ္ စားခ်င္တယ္..။ ဓါတ္ပံုေလးေတြက အရမ္းကို ဗိုက္ဆာေစတာပဲ..။
    ဘူးသီးလည္း မစားရတာ ၾကာေပါ့ အီးးးးးးးးးးးးး :'(

    ReplyDelete
  11. စားခ်င္လို႔ ငိုျပန္သြားတယ္ ;)

    ReplyDelete
  12. ကာလာသားခ်က္မွာ ေဆးေျခာက္ေတြ ထဲ့ခ်က္ၾကတယ္တဲ့

    ReplyDelete
  13. ႏွစ္မ်ဳိးလံုး အရမ္းႀကိဳက္ပါသည္။ ပဲတီခ်ဥ္ကို အိမ္မွာ ေၾကာ္စားတတ္တယ္။

    ReplyDelete
  14. ၾကိဳက္တယ္... ဒါမ်ိဳးခ်က္မစားၿဖစ္တာေတာင္ၾကာၿပီ... ပဲတီခ်ဥ္တည္ရင္ ေရမေဆးရတာခုမွသိတယ္... ဒါေၾကာင္႔ က်မစိမ္တဲ႔ဟာေတြ အထားမခံတာကိုး... ခုေတာ႔သိၿပီ... ေက်းဇူး

    ReplyDelete
  15. စားသြားပါတယ္ဗ်ဳိ႕

    ReplyDelete
  16. ဒီေန႔ခ်က္စားလိုက္ပါတယ္။ ေက်းဇူး။ ပဲတီခ်ဥ္သုတ္ေတာ့မပါဘူး။ ဒီက ယူရစ္အက္ဆစ္မ်ားတတ္ေတာ့ မတည့္လို႔ သရက္ခ်ဥ္သုတ္ေလးနဲ႔ စားလိုက္မယ္ေနာ္။ ေက်းဇူး...ေနာက္တခါ

    ReplyDelete
  17. ၾကက္ကာလသားခ်က္ပဲစားဖူးတယ္။ၾကက္ကာလသမီးခ်က္မစားဖူးဘူး။စားၾကည့္ခ်င္တယ္။

    ReplyDelete
  18. ခ်က္ၾကည့္ပါအံုးမယ္

    ReplyDelete