Thursday, June 17, 2010

ငါးထမင်းချဉ် ၊ ထမင်းဆိမ့် ...

မြန်မာပြည်မှာ နေတုံးက ငါးထမင်းချဉ် တစ်ခါမှ မစားဖူးပါ။ ဒီရောက်တော့မှ သူငယ်ချင်းတစ်ယောက် အိမ်တက်အလှူမှာ စားရင်းကနေ ကြိုက်သွားလို့ အိမ်မှာ လုပ်စားဖြစ်ပါတယ်။ ကျောင်းမှာထဲက ခင်ဘူးတဲ့ ညီမလေးတစ်ယောက်ထံမှ ချက်နည်းကိုမေးထားတာပါ။

လူ ၄-၅ယောက်စာလောက်အတွက်ဖြစ်ပါတယ်။

ငါးထမင်းချဉ် နယ်ရန် အတွက် ...
ဈေးကနေ seabass ငါး အကောင်ကြီးကြီး တစ်ကောင်ဝယ်ပါတယ်။ တစ်ကေဂျီလောက်ဆို ရပါတယ်။
ငါးကို ဆိုင်မှာပဲ အကြေးထိုး၊၂ပိုင်းလောက်ဖြတ်ခိုင်းပြီး ငံပြာရည်၊ ဆား၊ နနွင်း၊ စပါးလင်နိူင်နိူင်နဲ့ ပြုတ်ပါတယ်။ ရေအများကြီးမထည့်ပဲ ရေခန်းလုနီးပါးပြုတ်ပါတယ်။ ပြီးရင် ငါး အသားချည်းရအောင် အရိုး နွှင်ပါတယ်။

Seabass ငါးကို မသိသူများအတွက် ပုံတင်ပေးလိုက်ပါတယ်။ စလုံးမှာတော့ ချိုတဲ့ ငါးတွေထဲမှာ ဈေးအသင့်တော်ဆုံးမှို့ မုန့်ဟင်းခါးချက်လဲ အဲဒီငါးပဲသုံးပါတယ်။ တစ်ကေဂျီ စလုံး ၈ကျပ်ကနေ-၁၂ကျပ် အလွန်ဆုံးပါပဲ။


Original picture link

ခရမ်းချဉ်သီး ၁ကေဂျီ လောက်ကိုလဲ ဆားနဲနဲနဲ့ ခရမ်းချဉ်သီး နူးအိပြီး အခွံကျွတ်သည်အထိ ရေခန်း ပြုတ်ပါတယ်။ ပြီးရင် အခွံခွါပါတယ်။ ခရမ်းချဉ်သီးကို ကြေသည်အထိ ဖိချေပြီး ရေတွေသိပ်များနေရင် ခရမ်းချဉ်သီး ပျစ်လာသည်အထိ မီးဖိုပေါ်ပြန်တည်ပါတယ်။

အာလူး ၇၀၀ ဂရမ် လောက်ကိုလဲ ပြုတ်ပြီး အခွံခွါထားပါတယ်။

ထမင်းကို ၄-၅ယောက်စာလောက် ပုံမှန်ထက်ပျော့အောင် ချက်ထားပါတယ်။

ပြီးရင် ငါးထမင်းချဉ် စနယ်ပါတော့မယ်။

ထမင်းတွေကို ဇလုံတစ်ခုထဲထည့်၊ ငါးအသားတွေထည့်၊ ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်ထည့်၊ အာလူးခွါထားတာအကုန်ရောထည့်၊ ငံပြာရည်ထည့်၊ အချိုမှုန့်သုံးတတ်ရင်လဲထည့်ပြီး အားလုံးရောနယ်ပါတယ်။ ခရမ်းချဉ်သီးက သိပ်မချဉ်ဘူးဆိုရင် သံပုရာသီးလေး အနည်းငယ် ညှစ်ထည့်ပြီးနယ်ပေးပါ။ လက်အိပ်လေးသုံးပြီးနယ်ရင်တော့ ကြာရှည်အထားခံပါတယ်။ နယ်ပြီး အရသာကောင်း၊ မကောင်းမြည်းကြည့်ပြီး လိုအပ်တာ ငံပြာရည်၊ အချိုမှုန့် အစရှိသည်ထပ်ထည့်ပြီး စေးကပ်လာအောင် နယ်ပေးပါ။ ပြီးရင် ထမင်း တစ်ဆုတ်စာလောက် အလုံးတွေ လုံးထားပါ။

ထမင်းဆိမ့် (သို့) ထမင်းဝါဆိုရင်တော့ ခရမ်းချဉ်သီး မထည့်ပဲ အထက်က အတိုင်းပဲနယ်ပါတယ်။ ပိုဝါသွားအောင် နနွင်းမှုန့်များများပါတဲ့ ဆီချက်လေးနဲ့ရောနယ်ပါတယ်။
ထမင်းချဉ်ကတော့ ခရမ်းချဉ်သီး အရောင်နဲ့ နဲနဲနီနေတာပေါ့။ အရောင်လေး ပိုလှချင်ရင် ငရုပ်သီး အရောင်တင်မှုန့်ကို ဆီနီလေးချက်ပြီး ရောနယ်ပါ။


ဟင်းချိုအတွက် ...
အသားနွှန်ပြီး ကျန်တဲ့ ငါးခေါင်းနဲ့ အရိုးတွေကို ပြုတ်ပြီး အရည်စစ်၊ ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူဓားပြားရိုက်ထည့်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်ခပ်ပြီး ဟင်းချိုချက်ပါတယ်။ ပိုချိုအောင် ကြက်သွန်နီဥလေးတွေ အလုံးလိုက်နူးနေအောင် ထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့ တည်ပါတယ်။

ငါးထမင်းချဉ်နဲ့စားဖို့အတွက် အစာပလာတွေကတော့
ပဲပုတ်ပြား တွေကို ဆီနဲ့ ကြွပ်နေအာင်ကြော်။ တစ်ဝက်ကို ညက်နေအောင် ကျိတ်ထားပါ။ တစ်ဝက်ကတော့ ဒီတိုင်း ကြွပ်ကြွပ် ကိုက်စားဖို့ပါ။

ကြက်သွန်ဖြူ ကြွပ်ကြွပ်လေးဖြစ်အောင် နနွင်းမှုန့်လေးနဲ့ ဆီချက် ချက်ပါတယ်။

မြေပဲဆံ ကိုလဲ ဆီနဲနဲနဲ့ ကြွပ်နေအာင်ကြော်ထားပါတယ်။

ကြက်သွန်မြိတ် စိမ်းစိမ်းတွေ၊ နံနံပင်တွေကို ရိတ်ရိတ်လှီးထားပါတယ်။

ဂျူးမြစ် ရရင် ဂျူးမြစ်လေးတွေ ရေဆေး အနေတော်ဖြတ်ပြီး အဆင်သင့်ပြင်ထားပါ။

ကြက်သွန်နီ လေး ပါးပါးလှီး၊ သံပုရာသီးစိတ် လေးတွေပါ အအီပြေအောင် ပြင်ထားပါတယ်။

ခရမ်းချဉ်သီး ချေထားတာကိုလည်း ထမင်းချဉ်နဲ့ စားရအောင် ငရုပ်သီးအရောင်လေးနဲ့ ဆီနဲ့ ပြန်ချက်ထားပါတယ်။

ငရုပ်သီးကို အတောင့်လိုက်ကြော်၊ တစ်ဝက်ကို ထောင်းပြီး အကျက်မှုန့် လုပ်ထားပါ။




ပွဲပြင်ဖို့အတွက်
ပန်းကန်ပြားပေါ်မှာ ထမင်းချဉ်အနီတစ်လုံး အဝါတစ်လုံးထည့်။ အပေါ်က အဆာပလာတွေ နဲ့ လိုတာ စိတ်ကြိုက်ထည့်စားရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ (အိမ်မှာတော့ ထမင်းချဉ်ပဲကြိုက်လို့ ထမင်းဝါ မပါပါ။) ထမင်းချဉ်က ငါးနဲ့နယ်ထားတော့ အရသာက ချဉ်ဆိမ့်ဆိမ့်လေးပါ။ ထမင်းချဉ်လေးစားလိုက်၊ ငရုပ်သီးတောင့်ကြော်လေး ကိုက်လိုက်၊ ပဲပုတ်ကြွပ်ကြွပ်လေးဝါးလိုက်နဲ့ အလွန်အရသာရှိလှပါတယ်။

ဘလော့လာလည်သူများ စားကြပါဦးရှင် ...






ပုံများကို resolution ကောင်းကောင်းနဲ့တင်ထားပါတယ်။ ပုံကို ကလစ်ကြည့်နိူင်ပါတယ်။

28 comments:

  1. အမ..စလံုးလာလည္ရင္ေတာ့ ထမင္းဖိတ္ေကြ်းပါ..အမ။
    စားခ်င္လိုက္တာ.. မၾကိဳက္ေပမဲ့ ..စားခ်င္တယ္။

    အမေရ..အမလက္ရာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလးေရာလုပ္ပါဦး။

    ျမတ္ႏိုး

    ReplyDelete
  2. seabass ငါးနဲ့မုန့္ဟင္းခါးခ်က္လို့ရတာမသိဘူးတီဆြိေရ.. ပံုေလးတင္ေပးတာေက်းဇူးပါ။ ငါးထမင္းကိုလည္း အရမ္းၾကိဳက္တာမို့ သြားရည္က် သြားပါတယ္။ :)

    ReplyDelete
  3. အားလားလား..စားခ်င္လိုက္တာ..
    စိမ္းလမ္းစိုေျပမွာစားဖူးတယ္.. မလုပ္တတ္လို႔သာ မစားျဖစ္တာ..
    အခုေတာ့ တီဆြိနည္းအတိုင္းလိုက္လုပ္မယ္..
    ဒီတစ္ေခါက္ ျမန္မာေတြစုပီးစားေသာက္ပြဲလုပ္ရင္ ငါးထမင္းခ်ဥ္လုပ္စားမယ္။ recipe အတြက္ေက်းဇူးတီဆြိ..

    ReplyDelete
  4. မမေရ

    breakfast မစားရေသးခင္ မမဘေလာ့ကို အရင္ဦးဆံုးဝင္ႀကည့္လိုက္တာ ေတာ္ေတာ္ေလး ဗိုက္ဆာသြားတယ္.... ရွမ္းအစားစာဆို အားလံုးႀကိဳက္တယ္... ျမီးရွည္ တို႔ဟူေႏြး သံုးထပ္သားေပါင္း အဲဒါေတြလဲ စားခ်င္တယ္....

    စုဗူးအိမ္နဲ႔တူတူပဲ seabass ကို မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ရင္ ေကာင္းမယ္မထင္လို႔ NTUC က ငါးေရႊပဲဝယ္ဝယ္ၿပီးခ်က္တယ္...ဒီတခါ စမ္းခ်က္ႀကည့္ဦးမယ္

    ReplyDelete
  5. sea bass = ကကတစ္

    ReplyDelete
  6. ေက်ာက္ေက်ာ မပါဘူး :(

    ReplyDelete
  7. စားခ်င္လိုက္တာ။
    ငါးခူေတြလည္း 1kg ကို ၆ က်ပ္၊ ၇ က်ပ္ေလာက္ပဲ ရွိတယ္။
    အစ္မျပတဲ့ငါးကိုေၾကာ္ပဲ စားဖူးတာ။

    ReplyDelete
  8. စားခ်င္စရာ ငါးထမင္းခ်ဥ္ေလးပါ ခ်စ္ခ်စ္ႀကီးအႀကိဳက္ေပါ႔ အာလူးထမင္း လည္း အဲဒီအတိုင္းဘဲလုပ္တယ္

    ခင္မင္စြာျဖင္႔
    ေရႊစင္ဦး

    ReplyDelete
  9. tt sweet ေရ sorry ဘဲ

    ေကာ္နက္ရွင္မေကာင္း ေတာ႔ ဘယ္လိုျဖစ္သြားလည္းမသိဘူး

    ReplyDelete
  10. ငါးထမင္းခ်ဥ္ ? စားခ်င္လိုက္တာ....
    အစ္မ..
    ငါးက အဲဒီငါးကိုပဲ ခ်က္လို႔ရတာလားဟင္..။ ဒီမွာ အဲဒီငါး ၀ယ္မရတဲ့အခါ တျခားငါးရွိရင္ သံုးရေအာင္လို႔ေလ..။

    လုပ္နည္းေလးကုိ ေသခ်ာေကာ္ပီကူး။ ပရင့္ထုတ္သိမ္းထားတယ္။ ေနာက္က်ရင္ လုပ္စားဖို႔ း))))

    ReplyDelete
  11. ေရႊစင္ေရ ... never mind ... အစ္မၿပန္ဖ်က္လိုက္ၿပီ ...
    ဘယ္လိုၿဖစ္လည္း မသိဘူးေနာ္ ...

    ေရႊစင္က ခ်စ္ခ်စ္ၾကီးအတြက္ အိမ္မွာ ခ်က္ေနက်နဲ႔တူတယ္ေနာ္။

    အေပၚက အမည္မသိကေတာ႔ ရြာသားလား ... ပုလုလားမသိဘူး ... ဒီေက်ာက္ေက်ာဇာတ္လမ္းကို သိတာ ...၂ေယာက္လံုးေပ်ာက္ေနၾကတယ္။ ၾကံဳတိုင္းရြာက လူပ်္ိဳၾကီးေတြလို ပုတ္ထဲ ၀င္ပုန္းေနၾကလားမသိ ...အန္တီသက္ေ၀ေရ ...

    ၿမတ္ႏိူးေရ ... စလံုးလာရင္ေတာ႔ ခ်က္ေကြ်းမွာေပါ႔ ... လာခဲ႔ပါ ... တစ္ၿခား ဘေလာ႔ဂါေတြပါဖိတ္လိုက္မယ္ ...

    စုဘူးေရ
    ငါးခူက ဒီမွာ အရွင္ေတြကို သတ္လို႔ မခ်က္ရဲဘူး။ seabass နဲ႔ခ်က္တာ အရမ္းေကာင္းတယ္။ ငါးမ်ားရင္ အခ်ိဳမွဳန္႔ေတာင္လံုး၀မသံုးရဘူး။ အရမ္းခ်ိဳတယ္။

    အမည္မသိေနာက္တစ္ေယာက္ေရ ...
    seabass ကို ကကတစ္ေခၚမွန္း ခုမွသိတယ္။ ေက်းဇူးေနာ္။

    ပူးေတ ငါ႕ညီမ ... ဒီတစ္ခါ seabass နဲ႕ ခ်က္ၾကည္႔ပါလား။ အစ္မေတာ႔ စလံုးေရာက္ကတည္းက ဒီငါးပဲ သံုးတာမ်ားတယ္။


    လသာညေရ ... seabass မရွိလဲ ခ်ိဳတဲ႕ငါး ဘယ္ငါးမဆိုရပါတယ္။ အစ္မစိတ္ၾကိဳက္ငါးကို ေၿပာတာပါ။ ဒီ႔ထက္ေစ်းၾကီးၿပီး ေကာင္းတာေတြလဲ ရွိတာပဲ။ seabass မွာတစ္ခုေကာင္းတာက ငါးအသားက အမွွ်င္မၾကီးဘူး။ အရမ္းလဲႏူးညံ႔တယ္။ ငါးၾကင္းနဲ႔ နဲနဲဆင္တယ္ထင္တာပဲ။

    ReplyDelete
  12. ဟီး .... ပူးေတမဟုတ္ဘူးအစ္မ..
    Bukit Gombak MRT ေရွ႔က wet market မွာ ငါးခူ အေသေတြ၇ွိတယ္။ အႀကီးႀကီးေတြမဟုတ္ဘူး။ ျမန္မာျပည္လို ခပ္ရြယ္ရြယ္ပဲ ။

    ReplyDelete
  13. တီဆြိ အဲ့ဒါေလ ထမင္းအလံုးေပ်ာက္တဲ့ထိ လက္ဖေနာင့္နဲ႔ဖိဖိျပီး ... ေစးေနေအာင္နယ္ရင္ပိုစားေကာင္းတယ္ဗ်..
    ဟီးးးးးးးး အလ်ာ၀င္ရွည္ၾကည့္တာ ..

    ReplyDelete
  14. လူက အားမသန္လို႔ အရမ္းေၾကတဲ႔အထိ မနယ္ႏိူင္လို႔ ေတာ္ရံုပဲ နယ္ထားတာပါ။ ေနာက္တစ္ခါ အိမ္ကလူၾကီၤးကို လုပ္အားေပးခိုင္းရမယ္ ... း)

    SDL ေရ ... ငါးသေလာက္ေရာ ရလားဟင္ ...အဲဒီ wet market မွာ ... ငါးသေလာက္ေပါင္း စားခ်င္လို႔ ....

    ReplyDelete
  15. i donk know how 2 cook. thank u 4 sharing ur recipe. i ll try it later.

    ReplyDelete
  16. FYI - snake head fish = ငါးရံ ့
    You can buy in Shen Siong Supermarket. They sell small မုန္လာဥ with leaves like Myanmar. ငါးရံ ့မုန္လာဥခ်ဥ္ေရ ခၽက္စားၾကည့္ပါလား Yummy..Yummy.
    Sorry for mixed writing. My burmese typing very slow. :)
    WD.

    ReplyDelete
  17. စားခ်င္စရာေလး.. ခုလို ညေနေလး စားလိုက္ရရင္ ႐ွယ္ပဲ..

    ReplyDelete
  18. သုူငယ္ခ်င္းေရ... အရင္က ကထိန္ဆို ငါးထမင္းနယ္နဲ ့ရွမ္းေခါက္ဆြဲေရာင္းေနက်ဆိုေတာ့ ပံုေလးေတြၾကည့္ျပီး လြမ္းသြားတယ္... စက္တင္ဘာေလာက္ဆို သူငယ္ခ်င္းတို ့အိမ္နားေျပာင္းလာေတာ့မွာဆိုေတာ့ တခုခုဆို လက္တုိ ့လုိက္ေနာ္... စားဖို ့ဆိုေရွ ့ဆံုးက

    ReplyDelete
  19. စားခ်င္စရာေကာင္းလိုက္တာ...
    ငါးထမင္းနယ္ကို ကိုယ္ကေတာ့ Dori Fillet နဲ႕ ခ်က္တယ္...
    (အရိုးထြင္ရမွာ ပ်င္းလို႕...)
    မနက္က ဗိုက္ဆာေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ့ စားစရာကို အခုလို တခန္းတနား ေတြ႕ရေတာ့ ရင္ထဲမွာ မေကာင္းဘူး အဟီး... (မအားလို႕ လုပ္မစားရတာ ၾကာေနၿပီ...)
    ၿပီးေတာ့ တန္ခူးနဲ႕ ကလဲ အိမ္နီးသြားဘီ ဆိုတာ မနာလိုျဖစ္ေနတာ...
    အေရးထဲ ဟို အမည္မသိေလးကလဲ ေက်ာက္ေက်ာဇာတ္လမ္း လာစ ထားတယ္... အမည္မသိတဲ့သူေတြ ရိုက္ပစ္ တီဆြိ... း))

    (အကုန္လံုး စုေပါင္း စိတ္တိုသြားသည္...)

    ReplyDelete
  20. ဟား၊ ငါးထမင္းနယ္လြမ္းေနတာ၊
    လုပ္စားၾကည့္အံုးမယ္၊
    ကကတစ္နဲ႕ စမ္းခ်က္ၾကည့္အံုးမယ္၊
    ေက်းဇူး၊

    ReplyDelete
  21. ဂလု ဂလု ဂလဳ ..
    ငါးထမင္းခ်ဥ္ ၾကိဳက္တယ္အစ္မေရ .. :D

    ReplyDelete
  22. မဆြီတီေရ...
    ခုနက ေျပာဖို႕ ေမ့သြားလို႕ တေခါက္ျပန္လာတယ္...
    ငါးသေလာက္ စားခ်င္ရင္ Giant (IMM) နဲ႕ Shen Siong မွာ ဝယ္ပါ...
    ေတြ႕ရင္ ဝယ္ထားေပးရမလား...
    ေပါင္းေရာ ေပါင္းထားေပးရမလား...
    ကိုယ့္ရဲ႕ လက္ရာကို ယံုၾကည္တယ္ ဆိုရင္ေပါ့ေလ... း))

    ReplyDelete
  23. ကိုသီဟေရႊကို သတိရလိုက္တာ :((

    ReplyDelete
  24. ဟားဟား ... ေဒၚဆြိတီတို႕ ကံေကာင္းခ်က္ ... အန္တီသက္ေ၀က ၀ယ္ေပးရံုမကဘူး ... ေပါင္းပါေပးဦးမွာတဲ႔။ သူ႔မွာ Pressure cooker ၾကီးရွိတာ ခုမွ သတိရတယ္ ...
    သယ္ရင္းလက္ရာကို ယံုပါတယ္ေတာ္။


    ငါးသေလာက္အရင္ကေတာ႔ wet market မွာ ေတြ႔ေတြ႔ေနတာ။ အဲဒီတံုးက မစားခ်င္ဘူး။ ခုစားခ်င္ေတာ႔ ရွာမရေတာ႕ဘူး။ ငါးသေလာက္ေပၚခ်ိန္မဟုတ္လို႕လားလို႔။ဒီတစ္ပတ္ အန္တီသက္ေ၀ေၿပာတဲ႔ဆိုင္ေတြ ပတ္ၾကည္႔လိုက္ဦးမယ္ ... အိမ္မွာေတာ႕ slow cooker နဲ႔ပဲေပါင္းရမွာ ...

    ReplyDelete
  25. မျဖစ္ဘူး မျဖစ္ဘူး မျဖစ္ေခ်ဘူး...တီဆိြအိမ္နားေျပာင္းလာေနဖို႔ တကယ့္ကို လက္ေပၚ နဖူး၊ နဖူးေပၚ လက္တင္ၿပီးကို စဥ္းစားရေတာ့မယ္....ဟီးဟီး...:P

    ReplyDelete
  26. မဝခံနုိင္ရုိးလား
    ဂလု

    ReplyDelete
  27. အဆာပလာ စံုစံုေလး လုပ္ထားတာပဲ
    စားေကာင္းမွာေသခ်ာတယ္

    ReplyDelete
  28. Seabass = ကက္ကတစ္

    ReplyDelete