Wednesday, September 22, 2010

မိွဳကန္ဇြန္း အစပ္ေၾကာ္ ...

မိွဳဆိုလို႔ ရန္ကုန္မွာေနတံုးကေတာ႔ ေကာက္ရိုးမိွဳေတြ သိပ္ေပါတာ။ မဆြိတီတို႔ေနတာက ၿမိဳ႔အစြန္ဆိုေတာ႔ စားပင္၊ သီးပင္စိုက္တဲ႔ ၿခံေတြေပါတယ္။ မိွဳစိုက္တဲ႔ေနရာေတြက လာေရာင္းၾကတယ္ထင္တာပဲ။ မပြင္႔ေသးတဲ႔ မိွဳအလံုးလိုက္ေလးေတြလဲရတယ္။ ကန္ဇြန္းရြက္နဲ႔ ေၾကာ္စား သိပ္ခ်ိဳတာ။ ကန္ဇြန္းကေတာ႔ မိွဳအဆိတ္အေတာက္ၿပယ္ေအာင္ ထည္႔ေၾကာ္ရတယ္လို႔ အဖြားေၿပာတာ ၾကားဘူးတာပဲ။

အလြမ္းေၿပ ေကာက္ရိုးမိွဳ (အဂၤလိပ္လိုလဲ straw mushroom ပဲေခၚပါတယ္ ) ...



original picture link

စလံုးေရာက္ေတာ႔ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ မိွဳကန္ဇြန္းဆို မွာလိုက္ရင္ မိွဳက စည္သြပ္ဘူးထဲက ေဖာက္တဲ႔မိွဳေတြ ၿဖစ္ေနတတ္တယ္။ အရသာကလဲ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေကာက္ရိုးမိွဳနဲ႔ တၿခားစီပါပဲ။ ဒါနဲ႔ အိမ္မွာေၾကာ္စားမယ္ဆို NTUC မွာ လိုက္ရွာေတာ႔ မိွဳက ေစ်းၾကီးတယ္။ တစ္ထုတ္ကို၂က်ပ္ခဲြ ၃ခဲြက်ပ္ေလာက္ရွိတယ္။ (မိွဳက ဟင္းရံအေနနဲ႔ပဲ ခ်က္တာဆိုေတာ႔ ၃က်ပ္ေလာက္ဆို အသားဖိုးၿဖစ္ေနၿပီကိုး ...)

အရင္ကေတာ႔ ေအာက္က မိွဳအေခ်ာင္းေသးေသးေလးေတြကို ကန္ဇြန္းရြက္နဲ႔ ငရုပ္သီးစိမ္းေလးခပ္ ဆီက်န္ေရက်န္ေလးခ်က္စားတယ္။ ၾကာေတာ႔ အဲလို မိွဳမ်ိဳးလဲမစားခ်င္ေတာ႔ဘူး။

Egg mushroom (သို႔) Enoki mushroom လို႔ ေခၚပါသတဲ႔။




မိွဳနာမည္ေတြကို အဂၤလိပ္လို သိခ်င္ရင္ ဒီလင္႔ေလးကို ႏွိပ္လိုက္ပါ။

ဒီလိုမိွဳမ်ိဳးလဲ တစ္ခါေၾကာ္စားဖူးတယ္။ သိပ္မၾကိဳက္လွဘူး။ အနံ႔တစ္မ်ိဳးရွိတယ္လို႔ထင္တယ္။

original picture link





ၿပီးခဲ႔တဲ႔အပတ္က ဂ်ဴေရာင္းပိွဳင္႔က Big NTUC ကိုေရာက္ေတာ႔ မိွဳေတြကို တစ္ေနရာမွာ စုထားထားတာ ေတြ႔တယ္။ မိွဳမွမ်ိဳးစံုပဲ။ အဲဒီထဲကမွ စားလို႔ေကာင္းမယ္ထင္တဲ႔ king oyster mushroom ကို ၀ယ္ခဲ႔တယ္။ သူက အရိုးကအရမ္းၾကီးၿပီး အပြင္႔ကေသးေသးေလးရယ္။ ေစ်းလဲသိပ္မၾကီးလို႔ စမ္းစားၾကည္႔ရေအာင္ ၂က်ပ္တန္တစ္ထုတ္၀ယ္ခဲ႔တယ္။ မိွဳပံုကုိ ဓာတ္ပံုမရိုက္ထားမိလို႔ အင္တာနက္ကပဲရွာေပးလိုက္ပါတယ္။

မိွဳကို ပါးပါးလွီး၊ ကန္ဇြန္းရြက္ကိုေခြ်၊ ငရုပ္သီးစိမ္း ၃-၄ေတာင္႔ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊နီ ကိုလည္းေသးေသးေလးေတြ chop လုပ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုေတာ႔ chop လုပ္ၿပီးသား ရယ္ဒီမိတ္ ထည္႔ပါတယ္။



ဒယ္အိုးမီးအေနေတာ္ထား(medium)၊ ဆီ စားပဲြဇြန္း ၅ဇြန္းေလာက္ထည္႕၊ ၾကက္သြန္နီ၊ၿဖဴ၊ ငရုပ္သီးတို႔ကို ဆီသတ္ပါတယ္။ (ဆီၿပားေလးနဲ႕စားခ်င္လို႔ ဆီကို ပံုမွန္ထက္ ပိုထည္႔ထားပါတယ္။)
ဆီသတ္တာက်က္ၿပီး ေမႊးလာရင္ မိွဳအရင္ထည္႔၊မိွဳႏြမ္းၿပီးက်က္ၿပီဆို ကန္ဇြန္းရြက္ကို ထည္႔ပါတယ္။ ဆား၊ ပဲငံၿပာရည္အခ်ိဳရည္ ထည္႔ပါတယ္။ ပုဇြန္ေၿခာက္မွဳန္႕ ညက္ေနေအာင္ၾကိတ္ထားတာကို အခ်ိဳမွဳန္႕အစားထည္႔ပါတယ္။

ကန္ဇြန္းရြက္က်က္ၿပီဆို စားလို႔ရပါၿပီ။မိွဳကထင္ထားတာထက္ ပိုႏုူးညံ႔ၿပီး အင္မတန္ခ်ိဳပါတယ္။
မိွဳကန္ဇြန္း အစပ္ေၾကာ္ အိအိ၊ခ်ိဳခ်ိဳစပ္စပ္ေလး
စားၾကပါဦးရွင္။

16 comments:

  1. မႈိကန္စြန္း အစပ္ေၾကာ္ ၾကည့္ၿပီး ဗိုက္ေတာင္ ၿပန္စာလာၿပီ။

    ReplyDelete
  2. " မိွဳကန္ဇြန္း အစပ္ေၾကာ္ အိအိ၊ခ်ိဳခ်ိဳစပ္စပ္ေလး
    စားၾကပါဦးရွင္ " ဆိုျပီး ပံုၾကီးျပျပီး စာဖတ္ပရိတ္သတ္ၾကီးကုိ ႏွိပ္စက္တာလားဗ်ာ ...

    အလုပ္မအားေသးတာနဲ. မခ်က္နုိင္ေသးဖူးဗ်ိဳ. ၊ အလုပ္အားမွပဲ ခ်က္ၾကည့္ရမွာပဲ ၊

    ခင္တ့ဲ

    Z

    ReplyDelete
  3. မႈိမ်ားမ်ား ကန္းစြန္းရြက္နည္းနည္းနဲ႔ စားေကာင္းမယ္႔ပံုေလး.. ဒါနဲ႔ မမဆြိက ဂ်ဴေရာင္းမွာေနတာလား.. ညီမတို႔လဲ ဂ်ဴေရာင္းမွာေနတာပဲ..(မသိမသာ စကားေခၚသြားသည္..) :) :P

    ReplyDelete
  4. စားခ်င္စရာေလး... ပူးေတက oyster mushroom ပဲ စားဖူးေသးတယ္... မႈိပံုေလးက ခ်စ္စရာေလး... ကိုယ္လံုးၾကီးၾကီး ေခါင္းေသးေသးနဲ႔.... သူက king oyster mushroom ဆိုေတာ့ ပိုေကာင္းမွာေပါ႔....တီဆြိ မႈိကန္ဇြန္း ႏွိပ္စက္မႈေၾကာင့္ ဗိုက္ေတာင္ဆာသြားတယ္... ဂလု ဂလု.... ;P

    ReplyDelete
  5. တမ်ိဳးၿပီး တမ်ိဳး မရိုးရေအာင္ ႏွိပ္စက္ကလူျပဳသူ တီတီဆြိ...
    (ေတြ႕ရင္ လည္ပင္းညွစ္မယ္... ဒါပဲ...)

    ReplyDelete
  6. ဘေလာ႔ဂ္ေရးရင္းနဲ႔ ၾကာရင္ေတာ႔ ေခ်ာင္းရိုက္ခံရေတာ႔မယ္နဲ႔တူတယ္ း) ဂလုေတြ အရမ္းမ်ားကုန္ၿပီ။

    ၿမဴးၿမဴး ... အန္တၤီဆြိက ဂ်ဴေရာင္းမွာေနတာဟုတ္ပါတယ္။ ဂ်ဴေရာင္းပိြဳင္႔ကို ခဏခဏေရာက္တယ္။
    ဟင္းခ်က္၀ါသနာပါသူ ဂ်ဴေရာင္းသူအခ်င္းခ်င္း ေတြ႔ၾကေလၿပီ ... ဒန္ ..ဒန္ ...

    ပူးေတ king တစ္လံုးပဲကြာေပမဲ႔ ပံုစံေရာ၊ အရသာေရာ တၿခားစီပဲ။ ၀ယ္ေၾကာ္ၾကည္႔ေနာ္။

    ကိုဇက္ ... မိွဳခ်က္ရတာလြယ္ပါတယ္၊ ၿမန္လဲၿမန္တယ္။ ခ်က္စားၾကည္႔ပါ။
    အၿမဲလာဖတ္ၿပီး အားေပးလို႔ ေက်းဇူးပါေနာ္။ ႏွိပ္စက္သလိုၿဖစ္တြားရင္ ေခ်ာတီး ... ေခ်ာတီး ... း၀)

    ReplyDelete
  7. အန္တီသက္ေ၀ေရာက္လာၿပီကြ။ သူဒီေန႔ စိတ္ၾကီးဦးမလား ေစာင္႔ၾကည္႔ဦးမယ္ ... ဟီဟိ။
    ပံု
    လည္ပင္းညွစ္မွာ မေၾကာက္သူ

    ReplyDelete
  8. ဝက္ဝံေလးSeptember 22, 2010 at 8:22 PM

    ဂလု ပလပ္ ရွလြတ္
    ခုေတာ႕လဲ ေၾကဥေၾကာ္နဲ႕ ၂ ပါးသြားေနရပါတယ္ လူလဲ လံုးတုတ္ျဖစ္တာမဆန္းပါဘူး ဟင္႕ ျဗဲ

    ReplyDelete
  9. တက္မ်ားတက္မလားမသိ.

    ReplyDelete
  10. တို႕လဲမေႀကာက္ဘူး ဗလေတာင႕္တယ္။

    ReplyDelete
  11. မႈိနဲ႔တည့္တယ္ဆိုလို႔..မိႈခ်ည့္စားေနရလို႔ လူလဲမႈိပုံျဖစ္ေနေပါ့..

    ReplyDelete
  12. အစ္မဆိြေရ
    လသာည ျပန္ေရာက္ျပီ။ ခရီးကေရာက္ေတာ့ အိမ္မွာ ဘာမွမရွိဘူး။ မရွိဆို အစထဲက ဘာမွမထားခဲ့တာ..(^^)။ အခု အေတာ္ပဲ။ အစ္မရဲ့ မႈိကန္စြန္းဟင္း စားရင္ လည္လည္လာမယ္။ (ခ်င္ကာပူ ထိေလ း))) လာရင္ ေကၽြးမွာလား...

    ReplyDelete
  13. အစ္မရဲ့ မႈိကန္စြန္းဟင္း စားရင္း လည္လည္လာမယ္။ (ခ်င္ကာပူ ထိေလ း))) လာရင္ ေကၽြးမွာလား...

    ReplyDelete
  14. အကုန္စားသြားပါတယ္။

    ReplyDelete
  15. ဘာေၾကာ္ေၾကာ္ ၾကက္သြန္ၿဖဴနီဆီသတ္ရတာ အရမ္းမုန္းတယ္..။ ဟင္႔..။ တီဆြိဟင္းေတြက အရသာခံ...စားတတ္တဲ႔သူေတြအတြက္ အေတာ္ကိုေကာင္းပါတယ္..။ အေနာ္ကပ်င္းတာနဲ႔ အရသာမခံဘူးဗ်ာ..။ ဗိုက္၀ၿပီးေရာ အမ်ားၾကီးစားလိုက္တာပဲ..။ ဟင္႔..။

    ReplyDelete