မဆွိတီ မုန့်ဟင်းခါးကို အလွန်ကြိုက်တယ်။ မုန့်ဟင်းခါး ဘယ်လောက်ကြိုက်ကြိုက် မကောင်းတဲ့အကျင့်က မုန့်ဟင်းခါးချက်တဲ့နေ့ဆို ည-မနက် မစားချင်ဘူး။ အိမ်ကလူတွေလဲ အတူတူပဲ။ မနက်ခင်း အဝစား၊ ညနေကျ ငြီးပြီးမစားချင်တော့ဘူး။ အဲဒီတော့ တစ်ခါတစ်လေချက်တာဆို မုန့်ဟင်းခါးတွေ အများကြီး အပင်ပန်းခံချက်ပြီး နောက်နေ့ကျန်၊ သိမ်းထားနဲ့ အဆင်မပြေဘူး။ ကိုယ်က သွေးတောင်းတဲ့အချိန် တစ်ပွဲလောက်စားရရင် ကျေနပ်ပြီကိုး။
အဲဒီတော့ မုန့်ဟင်းခါးကို စားချင်တိုင်း နဲနဲ နဲ့ အလွယ်ချက်စားလို့ရအောင် ငါးကို ဆီသတ်ပြီး ရေခဲသေတ္တာ ဖရီဇာထဲ ထည့်ခဲထားတယ်။ ကြက်သွန်နီဥသေးတွေ၊ ဆန်အကျက်မှုန့်တွေ ကိုလဲ အိမ်မှာ မပြတ် ဝယ်ထားလိုက်တယ်။ ကုလားပဲကိုလည်းပြုတ် ဘလန်ဒါနဲ့မွှေပြီး Freezer ထဲ ထည့်ခဲထားတယ်။ မြေပဲကိုလည်း မကျက်တကျက် လှော်ပြီး ကြိတ်ထားလိုက်တယ်။ စားချင်ချိန်ကျ ရေနွေးဆူဆူမှာ အပေါ်က ငါးဆီသတ်၊ ကြက်သွန်နီ၊ ဆန်ကျက်မှုန့်၊ မြေပဲမှုန့်၊ ကုလားပဲပြုတ်တွေကို ရောထည့်ပြီး နာရီဝက်တစ်နာရီလောက် မီးအေးအေးနဲ့ တည်ထားရင် မုန့်ဟင်းခါးမွှေးမွှေးလေးရရော။
မုန့်ဟင်းခါး ရယ်ဒီမိတ်တွေရှိရက်နဲ့ အပင်ပန်းခံတယ်လို့ပြောချင်လဲပြောကြမယ်။ ဆိုင်က ရယ်ဒီမိတ်နဲ့ လုံး၀ မတူပါခင်ညာ။ ရယ်ဒီမိတ်တွေ ဟိုးလွန်ခဲ့တဲ့ ၅နှစ်လောက်က စားဘူးပါတယ်။ သူက ကြာတဲ့အခါ အနံ့တစ်မျိုး ရှိတယ်နော်။ နောက်ပိုင်းတော့ အဲဒီရယ်ဒီမိတ် အနံ့ကို လုံးလုံး ခံလို့မရတော့လို့ မစားတာ ခုထိပါပဲ။ အိမ်မှာ ဂျူဂျူ့ ကြီးတော်ကြီး ဆီသတ်ထားတဲ့ မုန့်ဟင်းခါးကို စားပြီးရင် ဘယ်မုန့်ဟင်းခါးမှ သိပ်မကြိုက်တော့ပါဘူး။ မုန့်ဟင်းခါးမှာ ဆီသတ်တာ ပညာပါပါတယ်။ အရင်က ကိုယ့်ဟာကိုယ် ဆီသတ်ချက်တာပဲ။ ဒါပေမဲ့ သူဆီသတ်တာကိုတော့ မမီတာ အမှန်ပဲ။
ငါးကတော့ seabass ငါးကို သုံးပါတယ်။ ငါးတစ်ကေဂျီခွဲလောက်ကို ထုံးစံအတိုင်း ဆနွင်းမှုန့်များများ၊ စပါးလင်၊ငါးငံပြာရည် နဲ့ ကျက်နေအောင်ပြုတ်ပြီး အရိုးနွှင်ထားပါတယ်။ ကြီးတော်ရဲ့ အချိုးက ဂျင်းရယ်၊ စပါးလင်ရယ်၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၃မျိုးပေါင်းက ဆီသတ်ဖို့ အရိုးနွှင်ပြီးသား ငါး ပမာဏရဲ့တစ်ဆသာသာလောက်ရှိပါတယ်။(ပြင်ထားပါသည်) အဲဒီမှာမှ စပါးလင်၊ ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၃မျိုးအချိုးက ဆတူ ဖြစ်ပါတယ်။ အားလုံးကို သတ်သတ်စီ ညက်နေအောင် ဘလန်ဒါနဲ့ကြိတ်ပါတယ်။ ပြီးတော့ ငရုပ်ဆုံနဲ့ ပြန်ထောင်းပါတယ်။ စပါးလင်၊ ဂျင်းတွေက မညက်ပဲ chop လုပ်ထားသလိုဖြစ်နေလို့ ပြန်ထောင်းရတာပါ။ ဆီများများနဲ့ နနွင်းမှုန့်ရောင် ဝါဝါလေးနဲ့ ဆီသတ်ပါတယ်။ အပေါ်က ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ စပါးလင် ၃မျိုး ရွှေဝါရောင်သန်းလာရင် ငရုပ်သီးအရောင်တင်မှုန့်နဲ့ ငါးနွှင်ထားတာကို ထည့်င်္ပြီး အကြာကြီး ငါးကို ကြွပ်ပြီးမွှေးလာသည်အထိ ဆီသတ်တာပါ။ အပေါ့ အငန်မြည်းကြည့်ပြီး ပေါ့ရင် ငံပြာရည်ထည့် ပြီး ဆီဆက်သတ်ပါ။ ငရုပ်ကောင်း ကိုယ်တိုင်လှော် ထောင်းထားတာကိုလည်း ဆီသတ်တဲ့ထဲ ထည့်ပါသေးတယ်။
သူဆီသတ်တာ ခြောက်လွန်းအားကြီးလို့ ဟုတ်မှ ဟုတ်ပါ့မလားလို့ထင်နေတာ။ အဲဒါကို ချက်တဲ့ မုန့်ဟင်းခါးကမှ ပိုမွှေးတာပါ။
ငါးတစ်ကေဂျီခွဲလောက်ဆို ဒီဘူးနဲ့ တစ်ဝက်ကျော်လောက်ရပါတယ်။ အဲဒါ ၂ခါလောက် ချက်စားပြီးသားပါ။ ငါးဆီသတ်ကို ဖရီဇာထဲမှာ ၂လလောက်အထိထားနိူင်ပါတယ်။
အိမ်ချက် ရယ်ဒီမိတ် မုန့်ဟင်းခါးပါ။ စားချင်တိုင်း အလွယ်တကူ ချက်စားနိူင်ပါတယ်။ လောလောလတ်လတ် ချက်တဲ့ မုန့်ဟင်းခါးနဲ့ ထူးမခြားနားပါပဲ။ ဆိုင်က ရယ်ဒီမိတ်တွေလို အနံ့တစ်မျိုး မရှိပါဘူး။ ငါးများများနဲ့ချက်ရင် အချိုမှုန့်လုံး၀ မလိုပါ။ သကြား (သ်ို့) ထန်းညက်ခဲလေး နဲနဲ အိုးထဲပစ်ထည့်ရင် အရသာပိုကောင်းပါတယ်။ ကြက်ဥလေးတစ်လုံးကို ရေနဲ့ နာနာခေါက်ပြီး ဟင်းအိုးပွက်ပွက်ဆူထဲ အမျှင်သေးသေးလေးတွေ လောင်းထည့်ရင် မုန့်ဟင်းခါးက အမြင်လဲလှ ပိုလည်းချိုပါတယ်။ ကြက်ဥပြုတ်ပြီးသားကိုလဲ ပါးပါးလှီးထည့်ပါတယ်။ ချကာနီး ငရုပ်ကောင်းမွှေးမွှေးလေး ခပ်ပါတယ်။
ဘူးသီးကြော် ကြွပ်ကြွပ်လေးနဲ့ ဘလော့လာလည်သူများလည်း အားပေးကြပါဦးရှင်။
ပုံများကို မြင်ကွင်းပိုကောင်းအောင် ကလစ်လုပ်ပြီး အကျယ်ချဲ့ ကြည့်နိူင်ပါတယ်။ (အန်တီသက်ဝေကတော့ အကျယ်ချဲ့ ကြည့်ခိုင်းမိလို့ စိတ်ဆိုးပါတယ်ခင်ည ...း)
မုန့်ဟင်းခါးချက်နည်း အသေးစိပ် (step by step)
စာလာဖတ်သူတစ်ယောက်က ကွန့်မန့်မှတဆင့် တောင်းဆိုလာလို့ မုန့်ဟင်းခါးချက်နည်း အသေးစိတ်ကို ခန့်မှန်းရေးပေးလိုက်ပါတယ်။
လိုအပ်သောပစ္စည်းများ(လူကြီး ၁၀ယောက် စာခန့်)
ငါးခူ၊ ငါးကျည်း၊ ငါးကြင်း ရရာငါး တစ်ကေဂျီခန့်ကို အညစ်အကြေး၊ ကြေးခွံများ သန့်ရှင်းပြီး ဓားနဲ့မွှန်းထားပါ။ နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည် တစ်ဇွန်းလောက်၊ ငံပြာရည် စားပွဲဇွန်း ၄ဇွန်းလောက်နဲ့ရောနယ်ထားပါ။ (စလုံးမှာဆိုရင်လဲ ငါးခူရတတ်ပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ အရှင်တွေကို သတ်ပေးတာဆ်ိုတော့ seabass ကိုပဲ သုံးပါတယ်။ သူကလဲ တော်တော်ချိုပါတယ်။)
စပါးလင် (အပေါ်က ပြောထားတဲ့ အချိုးအတိုင်း- ခန့်မှန်း၆ခု-၇ခုလောက်) အရင်းပိုင်းကို ဆီသတ်ရန် ပါးပါးလှီး ညက်နေအောင်ထောင်းပါ။ အဖျားပိုင်းတွေကိုတော့ ငါးပြုတ်ရာမှာထည့်ပြုတ်ရန် ထုရိုက်ထားပါ။
ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ (အပေါ်က ပြောထားတဲ့ အချိုးအတိုင်း) ပါးပါးလှီးပြီး ညက်နေအောင်ထောင်းပါ။
ငရုပ်ကောင်း လက်ဖက်စားဇွန်း တစ်ဇွန်းခန့်ကို လှော်ပြီး ကျိတ်ထားပါ။
ကုလားပဲ ဆန်ခြင်ခွက် တစ်ခွက်ခွဲလောက်ကို ညကတည်းက ရေစိမ်ပြီး မနက်ကျရင် နူးနေအောင်ပြုတ်၊ ဘလန်ဒါနဲ့ ကျိတ်ထားပါ။
မွှေးတံဆိတ် ဆန်လှော်မှုန့် ဆန်ခြင်ခွက် တစ်ဝက်လောက်ကို ရေနဲနဲနဲ့ ဖျော်ထားပါ။
မြေပဲ ဆန်ခြင်ခွက်တစ်ဝက်လောက်ကို မကျက်တကျက် လှော်ပြီး ဘလန်ဒါနဲ့ ကျိတ်ထားပါ။
ကြက်သွန်နီ ဥသေး ၁၅လုံး၊ အလုံး၂၀ခန့် အခွံသင်ထားပါ။
ငရုပ်သီး အရောင်တင်မှုန့် စားပွဲဇွန်း တစ်ဇွန်းမောက်မောက် ရေပျစ်ပျစ်နဲ့ ဖျော်ထားပါ။ (ရေနဲ့ဖျော်ပြီးမှ ဆီသတ်တဲ့ထဲထည့်တော့ ငရုပ်သီးမှုန့် တူးခြစ်သွားတာမျိုး မဖြစ်တော့ပါဘူး။)
ကြက်ဥ ၁၀လုံးခန့် ပြုတ်ထားပါ။
ကြက်ဥတစ်လုံး ရေကျဲကျဲနဲ့ နာနာခေါက်ထားပါ။
မုန့်ဟင်းရည်အိုး စတည်ရန်
မုန့်ဟင်းရည်အိုး ဇောက်နက်နက်ထဲကို ရေတစ်လီတာခန့်ထည့်ပြီး အပေါ်မှာ အဆင်သင့်ပြင်ထားတဲ့ ဆန်လှော်မှုန့်ဖျော်ထားတာရယ်၊ ကုလားပဲထောင်းထားတာရယ်၊ မြေပဲဆန်ကြိတ်ထားတာရယ်၊ ကြက်သွန်နီဥသေးတွေရယ်ရောထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့တည်ပါတယ်။ အဖုံးပိတ်ရင် ဝေကျတတ်လို့ အဖုံးဖွင့်တည်ပါတယ်။ မကပ်အောင် တစ်ခါတရံ မွှေပေးရပါတယ်။ (ရေက ငါးရိုးပြုတ်ကို ရေငင်ထည့်ရဦးမှာမှို့ စစချင်း အများကြီး မထည့်ရသေးပါ။)
ငါးပြုတ်နည်း
အိုးထဲမှာ စပါးလင်အောက်ကခံ၊ ငံပြာရည်နဲ့ နယ်ထားတဲ့ငါးကိုထည့်၊ ရေကိုလည်း ငါးတစ်ဝက်လောက် မြုတ်အောင်ထည့်၊ အဖုံးပိတ်ပြီး ၁၀မိနစ်လောက် မီးအေးအေးနဲ့ တယ်ပါတယ်။ ငါးကျက်ရင် အအေးခံပြီး အရိုးနွှင်ထားပါတယ်။
ငါးအရိုးတွေကိုလည်း အချိုရည်ရအောင် ခေါင်းပါမချန် ငရုပ်ဆုံထဲ မညက်တညက် ထည့်ထောင်း၊ ရေနဲ့ ၃-၄ထပ်လောက် အချိုရေ ငင်ပြီး အပေါ်က မုန့်ရည်အိုးထဲထည့်ပါတယ်။ ငါးရိုးများ အိုးထဲမကျအောင် ဂရုစိုက်ပါလေ။
ဆီသတ်နည်း
Non-sticker ဒယ်အိုးထဲ ဆီ များများထည့်ပါတယ်။ ဆီကျက်ရင် နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည် ဇွန်းဝက်ခန့် ပစ်ထည့်ပြီး၊ စပါးလင်၊ ဂျင်း၊ထောင်းထားတာ အရင်ဆီသတ်ပါတယ်။ နဲနဲကျက်ရင် ကြက်သွန်ဖြူ ထောင်းထားတာထည့်ပါတယ်။ အားလုံးရွှေဝါရောင်သန်းလာရင် ငါးထည့်၊ ငရုပ်သီး အရောင်တင်မှုန့်ထည့်ပြီး ငါးက ငါးကြော်လိုခြောက်ပြီး ဆီသတ်နံ့ အတော်မွှေးလာတဲ့အထိ ဆီသတ်ပါတယ်။ အပေါ့၊အငန်မြည်းကြည့်ပြီး ပေါ့ရင် ငံပြာရည်ထည့် ပြီး မွှေပေးပါ။ ငရုပ်ကောင်းတစ်ဝက်ကိုလဲ ကျက်ခါနီး ထည့်သတ်ပါတယ်။ လက်ညောင်းအောင်တော့ အကြာကြီး မွှေရပါတယ်။
မုန့်ဟင်းရည်အိုးပြင်နည်း
ငါးဆီသတ်ကျက်ရင် အပေါ်က မုန့်ရည်အိုးထဲကို လောင်းထည့်ပါတယ်။ ကြက်ဥပြုတ် ၃လုံးလောက်ကိုလည်း ပါးပါးလှီးထည့်ပြီးတော့ မီးအေးအေးနဲ့ ငါးတွေ ပြန်နူးအိလာသည်အထိ (မုန့်ဟင်းခါးအိုးကျတဲ့အထိ) တစ်နာရီလောက်ထပ်တည်ရပါတယ်။ ဒီကြားထဲ သကြား၊ငံပြာရည်၊ အစရှိသည်တို့ကို လိုအပ်တာတွေကို မြည်းကြည့်ပြီး ထပ်ထည့် မုန့်ဟင်းခါးအိုး ပြင်ရပါသေးတယ်။ အပေါ်ကပြောသလို ကြက်ဥတစ်လုံးကို ရေနဲ့ခေါက် ဇွန်းနဲ့ ပွက်ပွက်ဆူအိုးထဲကို အမျှင်လေးတွေ ထည့်ရင်မုန့်ဟင်းခါးက ပိုလည်းချို အမြင်လဲလှပါတယ်။ ချခါနီး ငရုပ်ကောင်း ထည့်ပါတယ်။ ပိုကောင်းချင်ရင် ငါးဖယ်ကြော်လေးတွေ ပါးပါးလှီးထည့်နိူင်ပါတယ်။ ငှက်ပျောအူကြိုက်တတ်ရင် ငှက်ပျောအူကို ပါးပါးလှီး အစေးပျောက်အောင် နနွင်းမှုန့်နဲ့ ရေစိမ်၊ နာရီဝက်လောက်အလိုမှာ ထည့်တည်နိူင်ပါတယ်။
မုန့်ပွဲပြင်ရန်
မုန့်ဖတ်
မြန်မာပြည်မှာဆိုရင် မုန့်ဖတ်အစိုရှိပေမဲ့ နိူင်ငံခြားမှာတော့ မြောင်းမြဒေါ်ချိုဖြစ်ဖြစ် မုန့်ဖတ်ခြောက်ကို ပြုတ်ရပါမယ်။ ဒီမှာ တစ်ခြား ကြာဆံလိုဟာမျိုးနဲ့ဆို မုန့်ဟင်းခါး အရသာပျက်ပါတယ်။ ကြာဆံက မာတော့ စားမကောင်းလို့ မြန်မာ မုန့်ဖတ်စစ်စစ်ကိုပဲ ပြုတ်စေချင်ပါတယ်။ နောက်စလုံးမှာ ကွေ့သယောင်ဖတ်လို့ခေါ်တဲ့ ညှက်ခေါက်ဆွဲဖတ်နဲ့ စားရင်လဲ ကောင်းပါတယ်။
ကြက်သွန်ဖြူလေးတွေပါးပါးလှီး၊ နနွင်းမှုန့်လေးနဲ့ ဆီချက်ထားပါ။
နံနံ၊ ပဲသီးတို့ကို ပါးပါးလှီးထားပါ။ ပူတီနာကိုလည်းကြိုက်တတ်ရင် အနေတော် လှီးဖြတ်ထားပါ။
သံပုရာသီး စိတ်ထားပါ။
ဘူးသီးကြော်၊ ငါးဖယ်ကြော်၊ ပဲကတ်ကြော်တို့ကိုလည်း ပြင်ဆင်ထားပါ။
ငရုပ်သီးအလှော်မှုန့် ၊ ငံပြာရည်တို့ကိုလည်း စားပွဲပေါ်မှာ ပြင်ပေးထားပါ။
ကြက်ဥကျန်တာကို ပါးပါးလှီးပြီး စားပွဲပေါ်မှာ ပြင်ပေးထားပါ။
ပွဲပြင်တာတော့ အားလုံးသိပြီးသားမှို့ ဒီမှာတင်ပဲ မုန့်ဟင်းခါးချက်နည်းကို အပြီးသတ်လိုက်ပါပြီ။
ကိုအနောမိနပ်စ်ကျေနပ်နိူင်ပါစေ။
ဘူးသီးကြော်နည်း
စီဘောက်မှာ မေးထားတာ တွေ့လို့ ဒီမှာပဲ ဖြေပေးလိုက်ပါတယ်။
အိမ်မှာတော့ ယိုးဒယားမယ် အကြော်မှုန့့်နဲ့ ကြော်ပါတယ်။ ဘူးသီးကို ရေမဆေးပဲ၊ အခွံမခွါပဲ အချောင်းလေးတွေလှီး၊ အကြော်မှုန့်ကို ရေနဲ့ပြစ်ပြစ်ဖျော်၊ မွှေးအောင် ဂျင်းကြက်သွန်ဖြူ ညက်ညက်ထောင်းတာလေး ရောထည့်၊ မုန့်နှစ်ထဲနှစ်၊ ဆီများများနဲ့ကြော်တာပဲ။
အကြော်မှုန့် မရှိရင်လဲ ဆန်မှုန့် (rice flour) ၂ဆ၊ ကောက်ညှင်းမှုန့် (glutinous rice flour) ၁ဆ၊ ပဲမှုန့် ၀.၅ဆ ရော၊ ဆိုဒါမှုန့်လေး နဲနဲ၊ ဆားနဲနဲထည့်ပြီး အကြော်မှုန့်စပ်လို့ရပါတယ်။ ပဲမှုန့်ကတော့ ကုလားဆိုင်တွေမှာ ရမယ်နဲ့တူပါတယ်။

(ဆန်ချင်ခွက်ဆိုတာ rice cooker တွေမှာ ပါတတ်တဲ့ ပလပ်စတစ်ခွက် အဖြူလေးတွေကို ဆိုလိုပါတယ် ... ခန့်မှန်းပြီးရေးတာဖြစ်လို့ တစ်ချို့မကိုက်တာများရှိရင် လိုတိုး ပိုလျော့လေး လုပ်ပေးကြပါလို့ ....)
အမ ဆန္က်က္မႈန္႕က ဘယ္လိုလုပ္ရလဲဟင္။
ReplyDeleteခ်က္စားဦးမယ္ အမလို
ဆန္က်က္မွုန္႔ေတာ႔ အိမ္မွာ မလုပ္ဘူးေလ ... ငါ႔ညီမရဲ႕ ။ ေမႊးတံဆိတ္ သံုးတယ္။ ငါးဆီသတ္ဘူးေဘးမွာေတာင္ ပံုေလးပါေသးတယ္။
ReplyDeleteဘာာာာာာ.... ျမင္ကြင္းပိုေကာင္းေအာင္ ကလစ္လုပ္ၿပီး
ReplyDeleteအက်ယ္ခ်ဲ႕ၾကည့္... ဟုတ္လား...။
ဟြန္း... မၾကည့္ဘူး... မၾကည့္ဘူး... လံုးဝ မၾကည့္ဘူး...
အခုတေလာ မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္စားဖို႕ ၾကံစည္ေနတာ... မအားတာနဲ႕ မစားရေသးလို႕... း((
ဆန္ကို မီးေအးေအးနဲ႕ ေလွာ္ၿပီး Blender နဲ႕ ၾကိတ္...
ReplyDeleteဆန္မႈန္႕ အက်က္ရသည္...။
အန္တီသက္ေ၀ကလည္း စိတ္ၾကီးပဲ ... ခ်က္မစားခင္ အဆာေၿပေလးၾကည္႔ရေအာင္ မ်ားကေၿပာတာကို ... ဟိဟိ
ReplyDeleteအဲလိုမ်ိဳးေလး လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္။ စားခ်င္စရာေလး
ReplyDeleteအဲဒီငါးဆီသတ္က ဟင္းမရွိတဲ့အခ်ိန္ ထမင္းနဲ႔ စားလည္း ရွယ္ပဲ
ReplyDeleteမုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္နည္းလာၾကည္႔သြားပါတယ္ တီဆြိေရ။ ခ်က္စားခ်င္ေနတာနဲ႔ အေတာ္ပဲ။
ReplyDeleteama, i've never cooked it before so can you tell me step by step. What to put first and so on. please?
ReplyDeleteအေပၚက အေနာနီမတ္စ္ေရ ... မုန္႔ဟင္းခါးက ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ခ်က္တတ္ၾကလို႔ အေသးစိတ ္မေရးေပးတာပါ။ အေနာနီမတ္စ္အတြက္ အေပၚကပို႔စ္မွာပဲ ၿဖည္႔ေရးေပးလိုက္ပါ႔မယ္။ ခဏေစာင္႔ပါ။
ReplyDeleteစားခ်င္တာ.....
ReplyDeleteမုန္႕ဟင္းခါး အ၀ဆြဲသြားျပီ သံုးပန္းကန္
ReplyDeleteခင္တဲ့
seesein
ရယ္ဒီမိတ္ေတာင္ နပ္မွန္ေအာင္ မစားရတဲ့ ဘ၀မို႔ မဆြိရဲ႕ မုန္႔ဟင္းခါးကို ေ၀းေ၀းကသာ ေငးသြားပါတယ္။ :(
ReplyDeleteစားလက္စၾကာဇံေၾကာ္ပန္းကန္ လႊင္႔ပစ္ခ်င္စိတ္ေပါက္သြားၿပီ.. ရက္စက္ပါေပ႔ မမဆြိရယ္.. မနက္ေစာေစာ၀င္ၾကည္႔မိတာကိုက ကိုယ္႔အမွား..
ReplyDeleteတီတီဆြိခ်က္နည္းက အမတို႔ အေမခ်က္နည္းနဲ႔ တူတယ္။
ReplyDeleteဒီမွာ conger eel ငါးနဲ႔လည္း ခ်က္ဖူးတယ္။ သူ႔ကို ငါးေရႊနဲ႔ တူတယ္လို႕ ေျပာၾကတယ္။
ေက်းဇူးပါ တီဆြိ
ReplyDeleteစမ္းၾကည္႕ဦးမယ္
Thanks a lot for the recipe!
ReplyDeleteပူးေတလဲ မုန္႔ဟင္းခါးခ်စ္သူ တေယာက္မို႔ မမသက္ေဝလိုပဲ အႀကီးခ်ဲ႔ မႀကည့္ႏိုင္ဘူးေနာ္... ခံႏိုင္ရည္မရွိလို႔ပါ....;(
ReplyDeleteအဲဒီ ငါးဆီသတ္ထားတာေလး လိုခ်င္လိုက္တာ.....အိမ္မွာ ေညွာ္လုပ္လို႕မရေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္နည္း အေသးစိတ္ကိုေတာင္ မဖတ္ဘဲ ေခါင္းငိုက္စိုက္ခ်ၿပီး ျပန္သြားပါၿပီ.... :(((
ReplyDeleteအစ္မေရ...အစ္မခ်က္ထားတဲ့ လက္ရာေလးေတြကိုပဲ ၾကည့္ၿပီးသြားရည္ယုိသြားပါတယ္။
ReplyDeleteခ်က္စားခ်င္တယ္...ဒါေပမယ့္ အခုေရာက္ေနတဲ့ဂ်ပန္မွာ ငါးခူလဲမရ ေရခ်ဳိငါးလဲမရွိနဲ႔ မေနႏိုင္တဲ့အဆုံး ready made နဲ႔ပဲ ႏွစ္ပါးသြားေနရတယ္။အခု ေပးထားတဲ့မုန္႔ဟင္းခါးကိုပဲ စိတ္ကူးထဲက အ၀စားလိုက္တယ္ေနာ္...ေက်းဇူး
ReplyDeleteရယ္ဒီမိတ္ထုတ္ေတြက အထားခံေအာင္ ေဖာ္မလင္ ထည့္တယ္ ေျပာတယ္ လံုးဝ မစားသင့္ဘူး။
ReplyDeleteတီဆြီရဲ႕ မုန္႔ဟင္းခါးစားခ်င္တယ္ အမ.. ဒီမွာေတာ့ ပင္လယ္ငါးေတြမ်ားတယ္.. တစ္ခါ ခ်က္ၾကည့္ေတာ့ေလ ပင္လယ္ငါးကညွီေတာ့ စားမေကာင္းဘူး.. ထုိင္းက ေရခဲရိုက္ထားတဲ့ ငါးခူအေကာင္ၾကီးေတြေတာ့ ရွိတယ္.. အဲဒီ ငါးနဲ႕ေတာ့ တစ္ခါမွ မခ်က္စားျဖစ္ဘူး.. အဲဒီေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါး စားခ်င္ရင္ ငါးသစ္တာဗူးကုိ ျပန္ဆီသတ္ျပီး ရယ္ဒီမိတ္ေရာျပီး ခ်က္စားျဖစ္တယ္.. အခုလုိမ်ိဳး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားခ်င္တာ အမေရ...:))
ReplyDeleteမုန္႔ဟင္းခါး ဆီသတ္ မုန္႔ဟင္းခါး ဆီသတ္
ReplyDeleteတရားမွတ္ေနတာ တီတီဆြိ နတ္ျပည္ေရာက္မလားလို႔။
မအယ္
အစ္မေရ..
ReplyDelete“TT Sweet ၏ မုန္႔ဟင္းခါး လုပ္နည္း”လို႔ ေခါင္းစဥ္တပ္ျပီးကို တခါတည္း ပရင့္ထုတ္သိမ္းထားလိုက္ျပီ..း))။ ဂ်ပန္မွာလည္း seabass ရွိတယ္.။ ဂ်ပန္ေတြက saba ငါး လို႔ ေခၚၾကတယ္...
လုပ္စားမယ္ လုပ္ကို စားဦးမယ္ းD
လသာည seabass နဲ႔ sabaနဲ႔ မတူဘူး ညီမ လသာညရဲ႕...
ReplyDeleteအန္တီဆိြႀကီးေနာ္ ဟိုဟာခ်က္ ဒီဟာခ်က္နဲ႔ တကယ္လာစားလိုက္မွာ... ဒီက စိတ္ျမန္တယ္...ဟင္း.....ခ်က္ထားတာ စားခ်င္စရာေလးပါလား..
ဟယ္....အန္တီသက္ေဝကို ဘယ္ေနရာအက်ယ္ခ်ဲ႔ ၾကည့္ခိုင္းတာလဲ...ဘာလို႔
ReplyDeleteစိတ္ဆိုးတယ္ တားတားလဲအတိဘူး...
မုန္႔ဟင္းခါးၾကိဳက္လို႔ နည္းေလး ေသခ်ာမွတ္သြားပါတယ္၊
ReplyDeleteလင့္ေလးပါယူထားပါတယ္၊ စားစရာေလးေတြျမည္းခ်င္လို႔ပါ
Thanks you so so much ama, i'll cook this weekend coz i can't wait to cook my first moh hin khar. You are very gifted & talented in cooking and know how to cook in everything. I get your receipe for Moh lone yay paw too. thanks a lot, God bless you & your family.
ReplyDeleteအမ ေက်းဇူးးးး
ReplyDeleteျမတ္ႏိုး
ama, for how many person?
ReplyDeleteI will cook on 24 or 25 under ur instruction.
thanks...
Myatnoe
ၿမတ္ႏိူးေရ ... ငါးတစ္ေကဂ်ီ ကို ၁၀ေယာက္ေလာက္ မွန္းထားပါတယ္။
ReplyDeleteလည္လည္လာၾကသူမ်ားအားလံုးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
မစားျဖစ္တာ ၾကာေနတုန္း ပံုေတြ ေတြ႔လိုက္ရတာ မနက္ေတာ့ အလုပ္သြားရင္း ဝယ္စားျဖစ္ေတာ့မယ္ အစ္မေရ။
ReplyDeletewowwwwwwwww special Thanks for your Mohingar Tips and trick
ReplyDeleteဆီသတ္ျပီးသား ငါးသားေလး တထုတ္ေလာက္ မစပါခ်င့္....
ReplyDeleteး-)
Thank you very much TT Sweet.
ReplyDeleteI am a father of 1 n half yr old cute little she.
I always admire ur recipe of not only cuisine but molding clever JU JU too.May we ask ur advise to be a good parent whenever needed, a ma gyi.
With many thanks in advance.
အမ..တကယ္..အဟူတ္ပဲ။။အဲလိုဆီသတ္တာ ..တအားကိုေမႊးပဲ
ReplyDeleteဂြတ္ရွယ္
ျမတ္ႏိုး
ေအာ္ ... ၿမတ္ႏိူးခ်က္စားၾကည္႔ၿပီးပလား။ ကြန္မန္႔အတြက္ Thank you.
ReplyDeleteဘူးသီးေၾကာ္ေၾကာ္နည္း စီေဘာက္စ္မွာ ေမးထားတာေတြ႔လို႔ မေန႔ကတင္ ဖိုရမ္မွာ တင္ထားတာေလး ကူးေပးလိုက္ပါတယ္။
ReplyDeleteအိမ္မွာေတာ႔ ယိုးဒယားမယ္ အေၾကာ္မွဳန္႕႔နဲ႔ ေၾကာ္တာပဲ။ ဘူးသီးကို ေရမေဆးပဲ၊ အခြံမခြါပဲ အေခ်ာင္းေလးေတြလွီး၊ အေၾကာ္မွဳန္႔ကို ေရနဲ႔ၿပစ္ၿပစ္ေဖ်ာ္၊ ေမႊးေအာင္ ဂ်င္းၾကက္သြန္ၿဖဴညက္ညက္ေထာင္းတာေလး ေရာထည္႔၊ မုန္႔ႏွစ္ထဲႏွစ္၊ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႔ေၾကာ္တာပဲ။
အေၾကာ္မွဳန္႔ မရွိရင္လဲ ဆန္မွုန္႔ (rice flour) ၂ဆ၊ ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ (glutinous rice flour) ၁ဆ၊ ပဲမွဳန္႔ ၀.၅ဆ ေရာ၊ ဆိုဒါမွဳန္႔ေလး နဲနဲ၊ ဆားနဲနဲထည္႔ၿပီး အေၾကာ္မွဳန္႔စပ္လို႔ရပါတယ္။ ပဲမွဳန္႔ကေတာ႔ ကုလားဆိုင္ေတြမွာ ရမယ္နဲ႔တူပါတယ္။
Thanks MTTSweet.
ReplyDeleteNice to meet you again.
We met before at MyanmarCupid " Let's talk about flower" Thread
3 years ago.
မုန္႔ဟင္းခါးလည္း ခ်က္စားျပီးသြားျပီအန္တီ..အရမ္းေကာင္းတယ္..အဲဒါေတြမခ်က္တတတ္ခင္တုန္းက အရမ္းခက္တဲ႔အလုပ္ၾကီးေတြလိုိ႔ထင္ခဲ႔တာ..ခု အန္တီနည္းေလးနဲ႔ခ်က္လိုက္တာ..သိပ္လည္းမခက္ဘူး..စားလုိ႔လည္းေကာင္းတယ္ေနာ္..ေက်းဇူးပါ အန္တီ...
ReplyDeleteတီဆြိ....ၾကာဆန္ဟင္းခါးဘယ္လိုခ်က္လဲဟင္...ၾကာဆန္ဟင္းခါးစားခ်င္လို႔...
ReplyDelete