Saturday, November 10, 2012

2nd prototype of အုန်းနို့ကျောက်ကျော ...

အန်တီဆွိတို့အလုပ်မှာ ကုန်ပစ္စည်းတွေ မထုတ်လုပ်ခင် CAD နဲ့ ဒီဇိုင်းအဆင့် ပြီးရင် ပစ္စည်းတွေ မှာပြီး အစမ်းဆင်ကြည့်ရတယ်။ Prototype လို့ခေါ်တယ်။ ပစ္စည်းတွေ တပ်ဆင်ရတာ လွယ်ကူရဲ့လား၊ တစ်ခုနဲ့တစ်ခု interference ဖြစ်နေသလား၊ အလွယ်တကူ ကျိုးပျက်လွယ်သလား၊ အစရှိသဖြင့်ပေါ့ စစ်ရတယ်။ တကယ့်တကယ်  mass production မလုပ်ခင် ၃-၄ခါလောက် အစမ်းထုတ်ဆို ဆင်ကြည့်ရတယ်။

အခု အန်တီဆွိလဲ အုန်းနိူ့ကျောက်ကျောလေး ကျိုတာကို အစမ်းလုပ်ကြည့်နေရတယ်။ အုန်းနိူ့ကျောက်ကျော ကျိုဖူးပေါင်းလဲ မရေမတွက်နိူင်ဘူး။ ကျိုတိုင်းလဲ အတိုင်းအဆ မှတ်ထားတယ်မရှိ၊ အဆင်ပြေသလို လုပ်လိုက်တာပဲ။ သူ့ဟာနဲ့သူတော့ ဖြစ်သွားတာပဲ။ အုန်းနိူ့ကျောက်ကျော ၂ထပ်ဖြစ်ချင်ဖြစ်မယ်၊ အုန်းနို့တွေများလို့ နို့ရောင်တစ်ရောင်တည်းကြီးနဲ့ မလှမပဖြစ်ချင်ဖြစ်မယ်။ အုန်းနိူ့က အထူကြီး ကျောက်ကျောအကြည်ထပ်လေးက ပါးပါးလေး ဖြစ်ချင်ဖြစ်မယ်။ စုံလို့ပဲ။ ခုတော့ အန်တီဆွိက အုန်းနို့နဲ့ ကျောက်ကျောအကြည်၂ထပ်ကို ညီညီလေးဖြစ်ချင်တာပါ။ (ကျောက်ကျောထုပ် အညွှန်းမှာပါတဲ့ ရေက ကိုယ်တွေအတိုင်းနဲ့ဆို နည်းနေတတ်ပါတယ်။) ခုအန်တီဆွိ ဝယ်တဲ့ အထုပ်ကတော့ အညွှန်းက တရုတ်လို ဘူးသီး၊ငါးပေါင်းကြော်စာတွေပဲ ပါလို့ ဘယ်လောက်ထည့်ရမလဲ လုံးဝမသိပါဘူး။

အုန်းနို့ကျောက်ကျော ၂ထပ်ဆိုတော့ လုံးဝမကျိုဖူးသူတွေက ၂ခါကျိုရတာလား ဘာလား ထင်ချင်စရာပါ။ အမှန်က ကျောက်ကျောရေထဲ အုန်းနို့ရောကျိုလိုက်တာပါပဲ။ ခဲသွားတော့ ပေါ့တဲ့ အုန်းနို့က အပေါ်တက်လာပြီး သူ့ဟာသူ ၂ထပ်ဖြစ်သွားတာပါ။ ကိုယ်လဲ ငယ်ငယ်က မသိတော့ ၂ခါ သတ်သတ်စီ ခွဲကျိုရတယ်ထင်နေတာ။

 ပြီးခဲ့တဲ့ အပတ် ဘုန်းကြီးကျောင်းပွဲမှာတော့ first prototype ကျောက်ကျောက အုန်းနို့တွေများလို့ တစ်ထပ်တည်းဖြစ်သွားတယ်။ ကျောက်ကျောက အရသာတော့ရှိပါရဲ့၊ လှတ ပတ မဖြစ်ဘူးပေါ့ဗျာ။ အဲဒါကို မကျေနပ်လို့ ခုနောက်တစ်ခါကျတော့ ရေနဲ့ အုန်းနို့ကို သေချာ တွက်ချက်ပြီး ၂ထပ်ကို အလယ်မှာ ညီညီလေးဖြစ်အောင် အစမ်းလုပ်ထားတာပါ။ နောက်ပိုင်း အလှူတွေ ပွဲတွေအတွက် အမြဲ ၂ထပ်ကျောက်ကျောလေးရအောင် စမ်းလုပ်ထားတဲ့ 2nd prototype ပေါ့ဗျာ။

လိုအပ်သောပစ္စည်းများ
ကျောက်ကျောချောင်း (၄၂.၅ ဂရမ်) အထုပ်တစ်ဝက် (ကျောက်ကျောချည်း ချိန်ကြည့်တာ ၁၇.၅ ဂရမ်ခန့်) 
အုန်းစိမ်းရည် ၃၅၀ ml  ၃ဗူးခွဲ (စုစုပေါင်း 1.2 liter ခန့်)
အုန်းနိူ့ ၆၀၀ ml
သကြား ၃၀၀ ဂရမ်
ဆား လက်ဖက်ရည် တစ်ဇွန်းမောက်မောက်

(ဒီမှာ သတိထားမိလားမသိဘူး။  Rule of thumb က ရေ ၂ဆ၊ အုန်းနို့တစ်ဆ  ပါ။ )

အန်တီဆွိက ကျောက်ကျောကျိုရင် အမြဲ ကျောက်ကျောချောင်းထုပ်ကိုပဲ သုံးပါတယ်။ နဲနဲပဲ စမ်းလုပ်ချင်တာဆိုတော့ ကျောက်ကျောထုပ်ရဲ့ တစ်ဝက်တိတိကို ကတ်ကြေးနဲ့ညှပ်လိုက်ပါတယ်။  ပြီးတော့ ကျောက်ကျောတွေကို ပျော့သွားအောင် ရေစိမ်ပြီး တစ်လက်မလောက်စီ သေးသေးလေးတွေဖြစ်အောင် ထပ်ညှပ်လိုက်ပါတယ်။ သေးသေးလေးတွေဆိုတော့ အကြာကြီး မကျိုရတော့ဘူးပေါ့။

ပြီးတော့ အိုးထဲမှာ အုန်းစိမ်းရေ ဗူး ၃ဗူးခွဲ ဖောက်ထည့်ပြီး ကျောက်ကျောကို ကျိုပါတယ်။ အုန်းစိမ်းရေက အုန်းသီးဆံဖတ်ကလေးတွေပါလို့ စကာနဲ့ အရင်စစ်ပြီးမှ ကျောက်ကျောအိုးထဲထည့်ပါတယ်။ (အုန်းစိမ်းရေထည့်တော့ အုန်းနိူ့ကျောက်ကျောက တော်တော်လေးကို မွှေးပြီး အရသာလဲ ပိုရှိပါတယ်။ ရေနဲ့ ကျိုတာနဲ့ လုံးဝကိုမတူပါ။ အုန်းသီးအစိမ်းရှိလို့ ခွဲထည့်ရင် ပိုတောင်မွှေးပါသေးသဗျာ။ )  သကြား ၃၀၀ ဂရမ်ကိုလဲ အစကတည်းက တစ်ခါထဲထည့်ကျိုပါတယ်။
အုန်းစိမ်းရေ ၃မျိုး- ၃ဗူးဝယ်လာတာ ဒါလေးက အကောင်းဆုံးပဲ။ တစ်ဗူးကို ၃၅၀ ml ပါတယ်။



၁၅မိနစ် နာရီဝက်လောက်ကြာလို့ ကျောက်ကျောတွေ ကြေသွားပြီဆို အုန်းနို့ထည့်မွှေပြီး ဆားထည့်ပါတယ်။ ဆားကလဲ အရေးကြီးပါတယ်နော်။ အုန်းနိူ့ကျောက်ကျောက ဆားမပါရင်လဲ စားရတာ ပေါ့ရွှတ်ရွှတ်နဲ့ ဘာလိုနေမှန်း မသိတဲ့ အဖြစ်မျိုး ကြုံဖူးပါတယ်။ နောက်ပြီး ဒီနေရာမှာ အုန်းနိူ့အရသာကို မြည်းကြည့်ပြီး ကိုယ်က ချိုချိုလေးကြိုက်တယ်ဆို သကြားထပ်ထည့်နိူင်ပါတယ်။ ဆားကိုလဲ လိုတိုးပိုလျှော့ ကိုယ့်စိတ်ကြိုက်ထည့်နိူင်ပါတယ်။ အန်တီဆွိပြောတဲ့ အချိုးက ကိုယ့်စိတ်ကြိုက် ဖြစ်ချင်မှဖြစ်မှာကိုး။

 အုန်းနို့ရောပြီး ကျိုထားတာ ပွက်ပွက်ဆူလာရင် ကျောက်ကျောခဲမဲ့ ခွက်ထဲထည့်ပြီး ခဲထားနိူင်ပါပြီ။ ကျောက်ကျောခဲရင်လဲ သိပ်အထူကြီးဖြစ်အောင်မလုပ်ပဲ ၃စင်တီမီတာ၊ ၄ စင်တီမီတာလောက် အထူဆို အလှူတွေအတွက် အချိုပွဲမှာ အတော်ပါပဲ။ ရွှေရင်အေး၊ ပေါင်မုန့်အုန်းနို့ဆမ်းတို့မှာလည်း ထည့်စားနိူင်ပါတယ်။


ကျောက်ကျောကျိုရတာ အင်မတန် လွယ်ကူပါတယ်။ ၂ထပ်လှလှလေးဖြစ်အောင်၊ အချိုအပေါ့ အလေး အနေတော်ဖြစ်အောင် အချိုးအဆ က သာ အရေးကြီးတာပါ။





11 comments:

  1. ေက်ာက္ေက်ာက အေခ်ာင္းမို႕လို႕လားမသိဘူး အေရာင္တအားၾကည္တယ္ဗ်ေနာ္။ အုန္းစိမ္းနံ႕ေလးနဲ႕မို႕ ေကာင္းမွာ ေသခ်ာတယ္။
    (လီယုိ)

    ReplyDelete
  2. စားခ်င္ထွာ

    ReplyDelete
  3. တီတီေရ.. အင္ဂ်င္နီယာ က်ိဳတဲ့ ေက်ာက္ေက်ာမို႔လို႔လား မသိဘူး
    ႏွစ္ထပ္က ညီေနတာပဲ ၊ ေပတံနဲ႔တိုင္းရင္ေတာင္ အတိုင္းအတာ တူတူထြက္ေလာက္တယ္ း)

    ReplyDelete
  4. မနက္ျဖန္ လုပ္စားဦးမယ္..တီဆြိေရ..
    အရင္က မသိေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာသပ္သပ္၊ အုန္းနို႕သပ္သပ္ က်ိဳျပီးစားဘူးတယ္.
    ၀ိတ္ေတြတက္လြန္းလုိ႕ အခ်ိဳေတြ သိပ္မစားေတာ့တာ။
    ခုတခါေတာ့ လုပ္ၾကည့္ခ်င္လုိ႕ ၀ိတ္တက္ခံ စားလုိက္ဦးမယ္....

    ReplyDelete
  5. ဘြားေလး ေျပာတာ မွတ္မိသေလာက္ ဆား ထည့္ရင္ အခ်ိဳ ပို ေလးတယ္ ဆိုလား..
    ၾကားဖူးတာ ျပန္ေျပာျပတာေနာ္..
    −m

    ReplyDelete
  6. ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္းနဲ့ မလုပ္ဘူးလို့ လုပ္ၾကည့္မယ္။

    ReplyDelete
  7. ေက်ာက္ေက်ာၾကိဳနည္းအခ်ိုဳးအစားရလို႔ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ သံပုရာသီးယိုထိုးနည္းေကာင္းရွိရင္လည္းတင္ျပေပးပါအံုးလို႔

    ReplyDelete
  8. ေက်းဇူးဘဲတီဆြိေရ.
    အုန္းစိမ္းရည္ထည္.ျပီးလုပ္တယ္ဆိုတာ မသိခဲ.ဘူး။
    အခုေတာ. စမ္းၾကည္.လုိ္က္ဦးမယ္။ ျပီးေတာ.ေက်ာက္ေက်ာအေခ်ာင္းနဲ. မလုပ္ဖူးေသးဘူး။ အမႈန္.နဲ.ခ်ည္းဘဲလုပ္ေနတာ။
    ဘုန္းၾကီးအခ်ဳိပြဲကပ္ဖို. အခုထဲက တီဆြိလိုစမ္းၾကည္.ထားမွဘဲဗ်ဳိ.။

    ReplyDelete
  9. Thamee Su Nov 10 (1 day ago)
    to me

    Thamee Su has left a new comment on your post "2nd prtotype of အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာ ...":

    အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာေလးလာစားပါတယ္ တီတီဆြိ....စုရဲ့ဘေလာ့ေလးကို လင့္ခ်ိတ္ေပးထားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ း)

    ReplyDelete
  10. မိုးေငြ႔........ via blogger.bounces.google.com

    4:57 PM (11 hours ago)

    to me
    မိုးေငြ႔........ has left a new comment on your post "2nd prototype of အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာ ...":

    မီးလဲ တယ္လီဖုန္းေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔ပဲသံုးဖူးတယ္ ေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္းနဲ႔လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္

    ReplyDelete
  11. TT Sweet ေရ
    လည္လည္လာျပီး အစားေတြ အမ်ားၾကီးစားသြားပါတယ္ ေပ်ာ္စရာၾကီးရယ္ေနာ္ စာေတြလဲအမ်ားၾကီးေရးတတ္တယ္ေနာ္ သေဘာက်ႏွစ္ခ်ဳိက္စြာနဲ႔ေနာက္ေန႔လဲ လည္လည္လာအံုးမယ္ေနာ္...

    ReplyDelete