Tuesday, September 20, 2011

ကြက်ဟင်းခါးသီးနှပ်ခြင်း

မဆွိတီတို့အိမ်ကို ကြီးတော်ရောက်စက ကြက်ဟင်းခါးသီးလေး ချက်ပေးပါဆို ပေးလိုက်တာ ကြက်ဟင်းခါးသီးက ဘို့တွေ အကုန်လှီးပစ်သဗျ။ ဟင် ဘာလို့ဘို့တွေ လှီးပစ်တာတုံးဆိုတော့ သူတို့ ပျဉ်းမနားက အိမ်မှာ အဲလိုပဲချက်သတဲ့။ ပြီးတော့ အစေ့တွေကျတော့လဲ ထုတ်မပစ်ဘူး။ ဒီတိုင်းချက်တာ။ ကိုယ်တွေ ရန်ကုန်မှာ ချက်တာနဲ့တော့ ဆန့်ကျင်ဖက်ပေါ့။ ကိုယ်တွေက အစေ့တွေက မာလို့ဆို အကုန်ထုတ်ပစ်တာ။ နောက်ပိုင်းတော့ ကြီးတော်ကို ရန်ကုန်ကနည်းပဲ ချက်ပါပြောရတယ်။ ဘယ်နဲ့။ ကြက်ဟင်းခါးသီးက အသားကပါးရတဲ့ ကြားထဲ ဘို့တွေလှီးထုတ်တော့ ဘာကျန်မှာလဲ နော့လေ။

တရုတ်တွေကတော့ ကြက်ဟင်းခါးသီးကို ဝက်နံရိုးနဲ့ ကြော်စားတယ်။ ကိုယ်တွေကတော့ ကြက်ဟင်းခါးသီးဆို ပုဇွန်ခြောက် (သို့) ပုဇွန်စိုလေးနဲ့ပဲ နှပ်စားတတ်တာဆိုတော့ သူတို့ဟင်း
ကြားတော့ အံ့သြနေတာ။ ဝက်နံရိုးနဲ့ ကြက်ဟင်းခါး လားလားမှ မဆိုင်လို့ ထင်ထားတာ။ တစ်ခါသား ရုံးနားက ဟော်ကာစင်တာတစ်ခုမှာ စားဖူးတာ ကောင်းသဗျား။ ဒါပေသိ သူတို့ ချက်တဲ့ ကြက်ဟင်းခါးက ဘို့မပါတဲ့ ကြက်ဟင်းခါးဗျ။ အဲဒါမျိုး အညာဖက်တွေမှာလဲ တွေ့ဖူးတယ်။ ပြောင်ပြောင် ချောချောကြီး။ မသိရင် သခွါးသီးလိုလို ဘာလိုလို။ ခါးတာကတော့ အတူတူပါပဲ။ အဲဒီ ဝက်နံရိုး ကြက်ဟင်းခါးက တရုတ်မှာ နာမည်ကြီးဟင်းဆိုပဲနော်။

ကဲ ကြက်ဟင်းခါးသီးလေး ရှားရှားပါးပါး ဝယ်လာတုံး ကိုယ်ချက်တတ်သလို ပုဇွန်ခြောက်လေးနဲ့ပဲ နှပ်စားကြတာပေါ့။ စင်္ကာပူမှာတုံးကတော့ ကြက်ဟင်းခါးသီး သိပ်ပေါတာ။ ၁၂ လရာသီ ဝယ်လို့ရတယ်။ အိမ်က ကြီးတော်ရော ကိုယ်ရော ကြိုက်လို့ ခဏခဏ ချက်စားကြတာ။ ဦးမောင်ခြိမ့်ကတော့ သွေးတက်လို့ အများကြီး မစားရဲပါဘူးတဲ့ဗျာ။ အခုဝယ်လာတဲ့ အသီးက အကြီးမျိုးတဲ့၊ သွေးမတက်ဘူးလို့ သူကပြောတယ်။ ဟုတ်လဲဟုတ်တယ်ဗျ။ မနေ့က စားတာ ဘယ်လိုမှ မနေဘူး။ အိပ်ငိုက်တာမျိုး၊ သွေးလေးတာမျိုး မရှိဘူးပြောတာပါ။

ကြက်ဟင်းခါးသီးကို ပါးပါးလှီးလိုက်ပြီး ဆားနဲ့နယ်ဆေးလိုက်တယ်။ ပြီးတော့ အခါးနဲနဲသက်သာသွားအောင် ၂ခါ ၃ခါလောက် အရည်တွေ ညှစ်ချလိုက်တယ်။



ကြက်သွန်နီတစ်ဥ၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၅မွှာ၊ ငပိ အနည်းငယ်(ထန်းလျှက်ခဲ တစ်လုံးစာခန့်)၊ ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် ၂ဇွန်း၊ ငရုပ်သီးမှုန့့် တစ်ဇွန်း၊ ဆနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်တို့ကို ရောထောင်းလိုက်ပါတယ်။ (ဇွန်း= စားပွဲဇွန်း)

 အနှစ်ထောင်းထားတာကို ကြက်ဟင်းခါးသီးနဲ့ နယ်ပါတယ်ခင်ညာ။ ငါးငံပြာရည် ဇွန်းဝက်လောက်နဲ့ ဆီ ၃ဇွန်းပါထည့်ပြီး နယ်ပါတယ်။ ပြီးတော့ မီးဖိုပေါ်တင် တည်လိုက်ပါတယ်။ ရေခန်း လို့ ဖျစ်ဖျစ်မြည်လာရင် မွှေးသွားအောင် မွှေပေးလိုက်ပါသေးတယ်။ နောက်ငရုပ်ဆုံ လက်ဆေးရေလေးထည့် အဖုံးပိတ် ကြက်ဟင်းခါးသီး အိလာသည်အထိ နှပ်ထားပါတယ်။

ကြက်ဟင်းခါးသီးက နုတော့ ခဏပါပဲ။ အကြာကြီးနှပ်ပြီး အရမ်းပျော့သွားရင်လဲ မကောင်းဘူးဂျ။ စိမ်းနေတုံးချပါဗျ။



စားကြပါဦး။ ဒါမျိုးဆို တခြားအသားဟင်းမပါလဲ ထမင်းဖြူလေးနဲ့ ဒီတိုင်းလဲ တို့ကတော့ ... တို့ကတော့  ကြိုက်တာပါပဲကွယ်။   း)


15 comments:

  1. ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆို ပုဇြန္ေျခာက္၊ ပုဇြန္စို ဘာနဲ႔ခ်က္ခ်က္ ၾကိဳက္တယ္။ ဗံုလံုသီးအစာသြပ္သလိုမ်ဳိး ၾကက္ဟင္းခါးထဲ ၀က္သား အဆာပလာထည့္ၿပီး အစာသြပ္ႏွပ္စားရင္ အရမ္းေကာင္းတယ္ တီဆြိ။ အဲ.. ၾကက္ဟင္းခါးသီးက အာလူးနဲ႔ မတည့္ဘူး၊၊ မူးေ၀ၿပီး ေတာက္ တတ္တယ္လို႔ ေျပာတာၾကားဘူးတယ္။

    ReplyDelete
  2. ငယ္ရြယ္စဥ္က ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွပ္ကို မႀကိဳက္ခဲ့ေပမယ့္
    အသက္ရလာတာနဲ႔အမွ် အေတာ္ႏွစ္သက္တယ္ စြိတီေရ း)
    စိတ္ဓါတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  3. ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို တစ္ခါမွ ကိုယ္တုိင္ႏွပ္မစားဖူးေသးေပမယ့္ ေနာက္တစ္ခါက် လုပ္စားလို႕ရေအာင္ လာမွတ္သြားတယ္။ း)

    ReplyDelete
  4. ဒီတခါေတာ့ ကိုယ့္အၾကိဳက္မို႔ အၾကီးၾကီး မကလစ္ရဲေတာ့ပဲ အသာေလး ျပန္လစ္သြားရေၾကာင္းပါ...

    ReplyDelete
  5. ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆို ငယ္ငယ္က အေသးမ်ဳိးေလးေတြပဲစားၾကတာ ေတာ္ေတာ္ခါးလို႔ ဘို႔ေတြလွီးထုတ္ပစ္ရတယ္။ သိပ္ခါးရင္အေမက တေရေတာင္ျပဳတ္ၿပီးသြန္ပစ္ေသးတယ္။ ခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ ဆားနဲ႔နယ္႐ံုနဲ႔ရၿပီ...အဲလိုမခါးေတာ့သလိုပဲ။ အႀကီးမ်ုဳိးႀကီးေတြဆိုပိုေတာင္မခါးဘူး။ ၀က္နံ႐ိုးနဲ႕အျဖဴထည္ေတာ့ဆိုင္မွာစားျဖစ္ေပမယ့္အိမ္မွာေတာ့ပုစြန္ေျခာက္နဲ႔ပဲ ေျခာက္ေနေအာင္ ဗာလေခ်ာင္ေၾကာ္လို ေၾကာ္စားျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။ အထားခံတယ္။ ခုလိုအစိုႏွပ္ေလးလည္းစားျဖစ္ပါတယ္။

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  6. ၾကိဳက္တယ္...ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရမ္းၾကိဳက္တယ္... ဝက္သားသံုးထပ္သားပါးပါးလွီးၿပီးေရာေၾကာ္ရင္ပိုၾကိဳက္တယ္....

    ReplyDelete
  7. ‌ေဟာ‌ေတာ့္..တိုက္ဆိုင္လွခ်ည္လား၊ခုဘျဲကက္ဟင္းခါးသီးနဲ့ထမင္းစား
    ျပီးလို့ကြန္ျပူးဖြင့္လိုက္တာ..မဆြိဘ‌ေလာ့ဂ္မွာပို့စ္အသစ္ရွိမွာဘဲဆျိုပီး‌ေတာ့..၊
    ခ်က္ပုံခ်က္နည္းကအစတူ‌ေနပါ‌ေရာလား..တို့လဲပုဇြန္‌ေ ျခာက္နဲ့ခ်က္တာ
    ျကိုက္တယ္..ဒါ‌ေပမဲ့ပုဇြန္‌ေ ျခာက္မရွိရင္‌ေတာျ့ကက္သားနဲ့ခ်က္တာဘဲ..
    မတည့္ဘူးလိျု့ကားဖူး‌ေပမဲ့ ခဏခဏခ်က္စားျဖစ္တယ္၊ခုထိ‌ေတာ့ဘာမွ
    မျဖစ္ဖူးဘူး..။

    ReplyDelete
  8. တို႔လဲ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွပ္နဲ႔ ၾကက္သားေၾကာ္နဲ႔စားတယ္။ မတည္႔ဖူးလို႔ ၾကားဖူးေပမဲ႔ ခဏခဏတဲြစားၿဖစ္တယ္၊ ခုထိေတာ႔ဘာမွ မၿဖစ္ဖူးဘူး ..။ း)

    ReplyDelete
  9. ခါးတာေတြအားလုံးကုိၾကိဳက္တဲ႔အတြက္
    အားရပါးရကုိပုံေတြၾကည္႔လုိက္ပါတယ္ရွင္
    ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆုိရင္ဘယ္လုိပဲလုပ္လုပ္ၾကိဳက္ပါတယ္။
    အစားေတြလုပ္စားရတာ၀ါသနာပါေတာ႔ ေနာက္ဆုိရင္
    အျမဲေရာက္ျဖစ္မွာပါရွင္။
    ခ်စ္ခင္တဲ႔ jasmine

    ReplyDelete
  10. အိုး အို . . ဘန္နာပံုေလးက လွမွလွပါလား။ၾကည္.ရတာ ေကာင္းလိုက္တာ။

    ReplyDelete
  11. အေဒၚတစ္ေယာက္ကေတာ. ျကက္သား ျကက္ဟင္းခါးသီးနဲ. အာလူးတြဲျပီး ဆီလည္ေရလည္ အျမဲခ်က္သဗ်ာ. အဲဒါသူ.မူပိုင္ ဟင္းစပ္အတြဲပါဗ်ာ

    ReplyDelete
  12. လံုးျပီးခ်က္တာ မဆြိေရးမွပဲ သိေတာ့တယ္၊ စမ္းခ်က္ၾကည့္ဦးမယ္၊
    အရင္ကေတာ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ.ဆီသတ္ျပီးခ်က္စားတယ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက သၾကားဓါတ္ကုိထိန္းေပးေတာ့ ဆီခ်ိဳသမားေတြ မ်ားမ်ား စားေပးသင့္ပါတယ္၊ ေဆးဘက္၀င္တယ္

    ReplyDelete
  13. မ...ႏွင္းဆီေရာင္ေလာင္းေၾကးဆက္ေရးပါအံုး..
    ပန္းေတြပြင့္ေ၇ာေပါ့..
    အနမ္းေတြလည္းေခၽႊၿပီးေရာေပါ့..

    ReplyDelete
  14. ႏွင္းဆီပန္းက လံုး၀ေတာ႔ မပြင္႔ေသးဘူး။ အဖူးပဲရွိေသးတယ္။ အေရာင္ကိုေတာ႔ ညင္ေနရပါၿပီဂ်ာ။ ပြင္႔လာမွပဲ ရိုက္ၿပီးတင္မလို႔။

    ReplyDelete
  15. ၾကက္ဟင္းခါးသီးမစားရတာ အေတာ္ၾကာၿပီေကာ..တီတီဆြိ ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွပ္ကို ၿမင္မွ ပိုစားခ်င္သြား၏...

    ReplyDelete