Thursday, September 22, 2011

ယိုးဒယား ငါးဖယ္ေၾကာ္ ( Thai fish cake)

ယိုးဒယားဆိုင္မွာ စားတိုင္း စားေလ႔ရွိတာက အဲဒီ Thai fish cake ရယ္၊ တံု႔ယန္းဟင္းခ်ိဳ၊ ၾကက္သားေဘဆယ္၊ သေဘၤာသီးေထာင္း၊ ေနာက္ၾကက္သားဖက္ထုတ္ေၾကာ္ေပါ႔။ Thai fish cake ကေတာ႔ ပထမဆံုးလာခ်ၿပီး appetizer အေနနဲ႔စားၾကတာ။ သူက အနံ႔အရသာက ၿမန္မာ ငါးဖယ္ေၾကာ္နဲ႔မတူပဲ အလြန္ေမႊးလြန္းတာေၾကာင္႔ တစ္ခုစားၿပီး ဘယ္ေတာ႔မွ မတင္းတိမ္၊ တစ္ခုၿပီးတစ္ခု စားမိေတာ႔တာပဲ။ ေနာက္သူက နဲနဲ အစပ္အရသာေလးလဲရွိတယ္။ ခုဒီမွာ ယိုးဒယားဆိုင္လဲ သြားမစားၿဖစ္ေတာ႔ အိမ္မွာပဲ ယိုးဒယားစာ စားခ်င္တာေလးေတြ ခ်က္စားေနတာ။

ဟိုေန႔က ဖလင္မန္တန္ေစ်းက ငါးအသားခ်ည္း၀ယ္လာတာနဲ႔ Thai fish cake ေလး စားခ်င္လာလို႔ လုပ္ၿဖစ္သြားတယ္။ ငါးဖယ္မရွိတာနဲ႔ ရွိတဲ႔ငါးနဲ႔ လုပ္ရတာပါ။ ငါးဖယ္နဲ႔ဆို ပိုခ်ိဳ ပိုေကာင္းမွာ ေပါ႔ဂ်ာ။

ပါ၀င္တဲ႔ ingredient ေတြကေတာ႔

ငါးအသားခ်ည္း ၃၀၀ ဂရမ္
ဆႏြင္းမွဳန္႔ အန္ည္းငယ္
ငရုုပ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ စားပဲြဇြန္းတစ္၀က္ခန္႔
 ငရုပ္သီးစိမ္း ၃ေတာင္႔ခန္႔
ဂ်င္း လက္၂ဆစ္ခန္႔
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၅မႊာ
စပါးလင္ အၾကီးတစ္၀က္ (အေသး တစ္ေခ်ာင္းခန္႔) ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေရွာက္ရြက္ အနည္းငယ္ ပါးပါးလွီးထားပါ။ အန္တီဆြိကေတာ႔ ေရွာက္ရြက္ မရွိတာနဲ႔ သံပုရာသီးကို ၿခစ္ေလးနဲ႔ ၿခစ္ၿပီး ထည္႔ပါတယ္။  (about 1 tea spoon)


သၾကား စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္
ငံၿပာရည္ စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္
ဟင္းခတ္မွဳန္႔   စားပဲြဇြန္း တစ္၀က္

ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၂ေခ်ာင္းခန္႔   ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္ အနည္းငယ္  ပါးပါးလွီးထားပါ။
ပဲသီး ၃-၄ ေတာင္႔ခန္႔ ပါးပါးလွီးထားပါ။

ငါးအသားေတြကို အေသးေလးေတြလွီးၿပီး ဆႏြင္းအနည္းငယ္နဲ႔ အတူၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႔ၾကိတ္လိုက္ပါတယ္။ ငါးဖယ္ၿခစ္ေလာက္အထိ texture ေလးၿဖစ္ေအာင္ ၾကိတ္ပါတယ္။ 


လိုအပ္တဲ႔ အေမႊးအၾကိဳင္ ingredient ေတြကိုလည္း ေထာင္းပါတယ္။ ပဲသီး၊ နံနံနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေတြကို ေတာ႔ ခ်န္ထားပါ။ သူတို႔ကို ေနာက္မွေရာထည္႔ပါမယ္။

 
ေထာင္းထားတဲ႔ အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကို ေစာနက ငါးၾကိတ္ထားတာထဲ ထည္႔ ၾကိတ္ပါတယ္။ သၾကား၊ ငံၿပာရည္နဲ႔ ဟင္းခတ္မွဳန္႔၊ ငရုပ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔လဲ ထည္႔ပါ။ ေနာက္ နံနံပင္နဲ႔ သံပုရာခြံအေမႊးကိုပါ ထည္႔ၾကိတ္ပါတယ္။ အားလံုးၾကိတ္ၿပီးမွ   ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ပဲသီးလွီးထားတာကိုေတာ႔  ဒီတိုင္းပဲထည္႔ေမႊပါတယ္။

အရသာသိရေအာင္ ပထမဆံုး ငါးဆုတ္ေသးေသးေလးကို ဆီထဲအရင္ထည္႔ေၾကာ္ၿပီး အရသာၿမည္းၾကည္႔ပါဦး။ လိုတာ ထပ္ထည္႔ေပါ႔ေနာ္။ ၿပီးမွ ငါးလက္တစ္ဆုတ္ေလာက္ကို အၿပားေလးေတြ လုပ္ၿပီး ဆီၿမဳတ္ေအာင္ထည္႔ၿပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ ငါးကို ဆုတ္တဲ႔ေနရာမွာ ဆီေလးကိုင္ၿပီးလုပ္ပါတယ္။ ေနာက္မိွဳ႔ဆို လက္မွာ ကပ္ေနတာ ခြါရခက္သဗ်။


ခ်ားလို႔ရၿပီ။ အဲေလ စားလို႔ရၿပီ ခင္ည။ အလြန္ အနံ႔အရသာႏွင္႔ၿပည္႔စံုေသာ ယိုးဒယားစတိုင္ ငါးၿခစ္ေၾကာ္ပါခင္ည။ နံနံပင္ပါထည္႔ၾကိတ္ထားေတာ႔ အနံ႔အရာသာက ေတာ္ေတာ္ကို ေမႊးၿပီး ေကာင္းပါတယ္။


 အန္တီဆြိအဲဒီေန႔က ထမင္းမစားပဲ အဲဒါခ်ည္း ထိုင္စားလိုက္ပါသဗ်ာ။ လိေမၼာ္ရည္ေလး ေသာက္လိုက္။ ငါးၿခစ္ေၾကာ္ေလးၿမည္းလိုက္ ....


(Thai red chilli paste ရွိရင္ေတာ႔ ဟင္းခတ္ အေမႊးမၾကိဳင္ေတြ သပ္သပ္ေထာင္းစရာမလိုပဲ အဲဒီ paste ရယ္၊ နံနံ၊ ပဲသီး၊ ငါးငံၿပာရည္၊ ငါးဖယ္ (သို႔) ငါးၿခစ္ ေရာနယ္ၿပီး ေၾကာ္ရံုပဲ။ သူ႔ တကယ္႔ recipe အစစ္က အဲဒီအတိုင္းပါပဲ။ အန္တီဆြိ ဒီမွာ ဘယ္မွာရွာ၀ယ္ရမွန္း မသိလို႔ ကိုယ္႔ဟာကို အစအဆံုး လုပ္ရတာပါ။  Thanks to Ma Thet, she remind me to add this.)

15 comments:

  1. ယိုးဒယားဆိုင္မွာ စားေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းအစပ္ေတြ အားလံုး တူတူပဲ... အဲဒီထဲကမွ Thai Fish Cake ကို အရမ္းၾကိဳက္တယ္... ကိုယ္တိုင္လုပ္ၿပီး ေၾကာ္စားရမွာေတာ့ ပ်င္းတယ္... (အန္တီသက္ေဝ မပ်င္းတာ ဘာမ်ားရွိသလဲ လို႔ မေမးရ...) ဒါေၾကာင့္ ဆိုင္မွာပဲ စားျဖစ္တယ္...

    က်န္တဲ့ အိမ္သားေတြ ဘယ္သူမွ မၾကိဳက္လို႔ မွာလိုက္တိုင္း တပြဲလံုး တေယာက္တည္းစားရတယ္... ဘယ္ေလာက္ေကာင္းသလဲ... ဟဲဟဲ

    ReplyDelete
  2. အမေရ..စမ္းၾကည့္လိုက္အံုးမယ္..ႀကိတ္စက္ကိုအဆင္ေျပရင္ပံုေလးပါတင္ေပးပါအံုး..ဘာနဲ႕ႀကိတ္ရမွန္းမသိလို႕ပါ..စားခ်င္တာေတြကိုယ္တိုင္ခ်က္စားၿပီး ၀လာအံုးမယ္ေနာ္..

    ReplyDelete
  3. ေမႊးၿပီး အရသာရွိေနမွာ ေသခ်ာတယ္..။
    ပူပူေလာေလာေလး စားၾကည့္ခ်င္လိုက္တာ...။
    ဒီမွာ ငါးဖယ္ငါးေဘာင္းေၾကာ္ လုပ္စားတာနဲ႔ နည္းနည္းတူတယ္။
    ထည့္တဲ့ Ingredientေတြ ကြာတယ္..။
    တစ္ရက္ေလာက္ လုပ္စားၾကည့္မယ္ရွင္..။

    ReplyDelete
  4. အဲ.ဒီပန္းကန္ျပား အနားကြပ္အျပာေရာင္ကိုအလြတ္ရေနျပီ တီဆိြ း)
    (ဟီးဟီး ကြန္မန္.က ငါးျခစ္ေၾကာ္နဲ.ဘာမွမလဲမဆိုင္ဘူးေနာ္ )

    ReplyDelete
  5. စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ငါးျခစ္ေၾကာ္ကို စြိတီကစားျပထားေသးတယ္ း)) နည္းပညာေလးအတြက္ ေက်းဇူးေနာ္။
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  6. က်မလည္း ၾကိဳက္တယ္။ ေရွာက္ရြက္ေလးပါထည့္ရင္ သိတ္ေကာင္းေပါ့ း)
    ေမြးေန႔ဆုေတာင္းအတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္

    ReplyDelete
  7. I've never eaten that dish.
    Look yummy; I'll try it soon. :)

    ReplyDelete
  8. Yes Mo, this dish is really really nice, you will definitely like it.

    ေဘဘီေၿပာမွ သတိရတယ္။ ေရွာက္ရြက္ မရွိလို႔ သံပုရာသီးခြံကို ၿခစ္ေလးနဲ႔ ၿခစ္ၿပီး ထည္႔ထားတာ။ ၿပန္ၿပင္ ထည္႔လိုက္ဦးမယ္။ ေက်းဇူးညီမ။

    အန္တီတင္႔ ေက်းဇူး။

    ဟီးဟီး အိမ္မွာ အဲဒီအနားကြက္ အၿပာေရာင္ပဲ ထုတ္သံုးေနတာ း)အဲဒါ စကၤာပူက သယ္လာတာ။ စလံုးမွာ မယ္လမင္း ပန္းကန္သံုးလက္စေတြ အကုန္ထားခဲ႔တာ။ ဒီမွာ ေၾကြေတြပဲသံုးတာမ်ားတယ္။

    ၿမေသြး လုပ္စားၾကည္႔ 100% recommend ;)

    နီလာေရ ၾကိတ္စက္က အိမ္မွာ ပံုမွန္ ငရုပ္သီးၾကက္သြန္ၾကိတ္တဲ႔ ဘလန္ဒါနဲ႔ပဲေလ။
    ေအာက္ကလင္႔ခ္က ပံုေလးနဲ႔တူတယ္။
    http://www.bizrate.com/blenders/742471317.html

    အန္တီသက္ေ၀ တူတူပဲ ... တူတူပဲ သူတို႔မၾကိဳက္ေလ ... ကိုယ္စားရေလ ... မၾကိဳက္ပါေစနဲ႔ ဆုေတာင္းရတယ္ ... (ဟမ္ ))))

    ReplyDelete
  9. အစ္မ အုန္းနိူ ့မွုန္ ့ ေလး နဲ ့ thai red curry paste ကို ေရာနွယ္ၿပီးေၾကာ္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ ဆိုင္ က ေရာင္းတဲ ့ အတိုင္း ရမယ္။

    ReplyDelete
  10. စားခ်င္တယ္..စားခ်င္တယ္...

    ReplyDelete
  11. ခက္တယ္ဗ်ိဳ.၊ မခ်က္ခ်င္ဖူး၊ ထိုင္းကထုတ္တဲ့ ရယ္ဒီမိတ္ကုိ ေက်ာ္စားဖူးတယ္၊ စားလုိ.မေကာင္းဖူး၊ ေအာ္စီကုိ ကြ်န္ေတာ္တုိ.မိသားစု အလည္လာေတာ့မွပဲ ထမင္းဖိတ္ေကြ်းေနာ္၊ ေဆြျပမ်ိဳးျပေပါ့၊ တစ္လြဲမေတြးပါနဲ.၊ ျမိန္ရာဟင္းေကာင္း ခင္ရာေဆြမ်ိဳးဆုိတဲ့စကားပံုလုိေပါ့၊ (စကားပံုက ဟုတ္ရဲ့လားမသိဖူး) ၊

    ခင္တဲ့

    ReplyDelete
  12. ဟင့္..အဲဒီငါးဖယ္‌ေ ျကာ္က‌ေလ..ျကိုက္လဲအျကိုက္ဆုံး၊လုပ္ရမွာလဲ
    အပ်င္းဆုံးဘဲ..သူ့ဘာသူအတုံးလိုက္ရွိ‌ေနတဲ့ဟာကို‌ေ ျက‌ေအာင္လဲ
    ျကိတ္ရ‌ေသး..ျပီးမွအတုံးျပန္လုပ္ျပီး‌ေ ျကာ္ရ‌ေသး..ရွုပ္‌ေနတာဘဲ..
    ‌ေတာ္ျပီ..ကိုယ့္ဘာကိုယ္လုပ္မစား‌ေတာ့ဘူး..မဆြိ‌ေ ျကာ္ထားတာ‌ေတြဘဲ
    ယူစားသြားျပီ..။

    ReplyDelete
  13. တီဆိြရဲ့နည္းေလးကုိအားတဲ႔အခါလုပ္ၾကည္႔မယ္
    ခ်ဳိေသာအရသာကလဲႊရင္အားလုံးၾကိဳက္လုိ႔အဆင္ေျပမွာပါ
    ခင္မင္တဲ႔ jasmine

    ReplyDelete
  14. Aunty Sweet gmail ရွိရင္ေပးပါေနာ္

    ReplyDelete
  15. ေနၿခည္ အဲဒီမွာ အန္တီဆြိ gmail
    sweetee2008@gmail.com

    စပါယ္ေရ လုပ္စားၾကည္႔ပါ။ သိပ္စားေကာင္းပါတယ္။

    တီတီစု ကေတာ႔ ရီရတယ္။ အဲဒါဆိုလဲ ငါးဖယ္ၿခစ္ၿပီးသား၀ယ္လုပ္ေလ။ တကယ္ၾကီး စားေကာင္းတာေနာ္။

    ကိုဇက္၃လံုး း) ၀ူးေမာင္ရွိမ္႔တစ္ေယာက္ လက္နက္ကရိယာေတြ ၀ယ္စုေနတယ္ဆိုတာ သတင္းသိုးသိုးသန္႔သန္႔ေလးမွ မၾကားမိဘူးလား း)

    ညီမငယ္ စန္းထြန္း ပံုၿပၿပီး ႏွိပ္စက္သလိုၿဖစ္ေနၿပီ။ ခ်ားခ်င္ ခ်ားတြားေလ း)

    မသက္ ေက်းဇူး ဟုတ္တယ္။ သူ႔ ေအာရီဂ်င္နယ္ ရက္စ္ပီက Thai read chilli paste ရယ္ ပဲသီး၊ နံနံပင္၊ ငါးငံၿပာရည္ရယ္ဗ်။ ဒီမွာ Thai red chilli paste အလြယ္တကူရွာမရတာနဲ႔ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ အစအဆံုး လုပ္ရေတာ႔တာ။ အဲဒါေလး ပို႔စ္မွာထပ္ၿဖည္႔လိုက္မယ္။ အုန္းႏို႔ေတာ႔ မပါဘူးဗ်။ နဲနဲ ကဲြတာၿဖစ္လိမ္႔မယ္။ အဲဒီေပ႔စ္ရွာေတြ႔ရင္ေတာ႔ တို႔က ထပ္ေၾကာ္စား .... ဦး ....မွာ ... း)

    ReplyDelete