ယိုးဒယားဆိုင်မှာ စားတိုင်း စားလေ့ရှိတာက အဲဒီ Thai fish cake ရယ်၊ တုံ့ယန်းဟင်းချို၊ ကြက်သားဘေဆယ်၊ သင်္ဘောသီးထောင်း၊ နောက်ကြက်သားဖက်ထုတ်ကြော်ပေါ့။ Thai fish cake ကတော့ ပထမဆုံးလာချပြီး appetizer အနေနဲ့စားကြတာ။ သူက အနံ့အရသာက မြန်မာ ငါးဖယ်ကြော်နဲ့မတူပဲ အလွန်မွှေးလွန်းတာကြောင့် တစ်ခုစားပြီး ဘယ်တော့မှ မတင်းတိမ်၊ တစ်ခုပြီးတစ်ခု စားမိတော့တာပဲ။ နောက်သူက နဲနဲ အစပ်အရသာလေးလဲရှိတယ်။ ခုဒီမှာ ယိုးဒယားဆိုင်လဲ သွားမစားဖြစ်တော့ အိမ်မှာပဲ ယိုးဒယားစာ စားချင်တာလေးတွေ ချက်စားနေတာ။
ဟိုနေ့က ဖလင်မန်တန်ဈေးက ငါးအသားချည်းဝယ်လာတာနဲ့ Thai fish cake လေး စားချင်လာလို့ လုပ်ဖြစ်သွားတယ်။ ငါးဖယ်မရှိတာနဲ့ ရှိတဲ့ငါးနဲ့ လုပ်ရတာပါ။ ငါးဖယ်နဲ့ဆို ပိုချို ပိုကောင်းမှာ ပေါ့ဂျာ။
ပါဝင်တဲ့ ingredient တွေကတော့
ငါးအသားချည်း ၃၀၀ ဂရမ်
ဆနွင်းမှုန့် အန်ည်းငယ်
ငရုပ်သီး အရောင်တင်မှုန့် စားပွဲဇွန်းတစ်ဝက်ခန့်
ငရုပ်သီးစိမ်း ၃တောင့်ခန့်
ဂျင်း လက်၂ဆစ်ခန့်
ကြက်သွန်ဖြူ ၅မွှာ
စပါးလင် အကြီးတစ်ဝက် (အသေး တစ်ချောင်းခန့်) ပါးပါးလှီးထားပါ။
ရှောက်ရွက် အနည်းငယ် ပါးပါးလှီးထားပါ။ အန်တီဆွိကတော့ ရှောက်ရွက် မရှိတာနဲ့ သံပုရာသီးကို ခြစ်လေးနဲ့ ခြစ်ပြီး ထည့်ပါတယ်။ (about 1 tea spoon)
သကြား စားပွဲဇွန်း တစ်ဝက်
ငံပြာရည် စားပွဲဇွန်း တစ်ဝက်
ဟင်းခတ်မှုန့် စားပွဲဇွန်း တစ်ဝက်
ကြက်သွန်မြိတ် ၂ချောင်းခန့် ပါးပါးလှီးထားပါ။
နံနံပင် အနည်းငယ် ပါးပါးလှီးထားပါ။
ပဲသီး ၃-၄ တောင့်ခန့် ပါးပါးလှီးထားပါ။
ငါးအသားတွေကို အသေးလေးတွေလှီးပြီး ဆနွင်းအနည်းငယ်နဲ့ အတူကြိတ်စက်ထဲ ထည့်ကြိတ်လိုက်ပါတယ်။ ငါးဖယ်ခြစ်လောက်အထိ texture လေးဖြစ်အောင် ကြိတ်ပါတယ်။
လိုအပ္တဲ႔ အေမႊးအၾကိဳင္ ingredient ေတြကိုလည္း ေထာင္းပါတယ္။ ပဲသီး၊ နံနံနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေတြကို ေတာ႔ ခ်န္ထားပါ။ သူတို႔ကို ေနာက္မွေရာထည္႔ပါမယ္။

ထောင်းထားတဲ့ အမွှေးအကြိုင်တွေကို စောနက ငါးကြိတ်ထားတာထဲ ထည့် ကြိတ်ပါတယ်။ သကြား၊ ငံပြာရည်နဲ့ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ ငရုပ်သီးအရောင်တင်မှုန့်လဲ ထည့်ပါ။ နောက် နံနံပင်နဲ့ သံပုရာခွံအမွှေးကိုပါ ထည့်ကြိတ်ပါတယ်။ အားလုံးကြိတ်ပြီးမှ ကြက်သွန်မြိတ်၊ ပဲသီးလှီးထားတာကိုတော့ ဒီတိုင်းပဲထည့်မွှေပါတယ်။
အရသာသိရအောင် ပထမဆုံး ငါးဆုတ်သေးသေးလေးကို ဆီထဲအရင်ထည့်ကြော်ပြီး အရသာမြည်းကြည့်ပါဦး။ လိုတာ ထပ်ထည့်ပေါ့နော်။ ပြီးမှ ငါးလက်တစ်ဆုတ်လောက်ကို အပြားလေးတွေ လုပ်ပြီး ဆီမြုတ်အောင်ထည့်ပြီး ကြော်ပါတယ်။ ငါးကို ဆုတ်တဲ့နေရာမှာ ဆီလေးကိုင်ပြီးလုပ်ပါတယ်။ နောက်မှို့ဆို လက်မှာ ကပ်နေတာ ခွါရခက်သဗျ။

ချားလို့ရပြီ။ အဲလေ စားလို့ရပြီ ခင်ည။ အလွန် အနံ့အရသာနှင့်ပြည့်စုံသော ယိုးဒယားစတိုင် ငါးခြစ်ကြော်ပါခင်ည။ နံနံပင်ပါထည့်ကြိတ်ထားတော့ အနံ့အရာသာက တော်တော်ကို မွှေးပြီး ကောင်းပါတယ်။

အန်တီဆွိအဲဒီနေ့က ထမင်းမစားပဲ အဲဒါချည်း ထိုင်စားလိုက်ပါသဗျာ။ လိမ္မော်ရည်လေး သောက်လိုက်။ ငါးခြစ်ကြော်လေးမြည်းလိုက် ....
(Thai red chilli paste ရှိရင်တော့ ဟင်းခတ် အမွှေးမကြိုင်တွေ သပ်သပ်ထောင်းစရာမလိုပဲ အဲဒီ paste ရယ်၊ နံနံ၊ ပဲသီး၊ ငါးငံပြာရည်၊ ငါးဖယ် (သို့) ငါးခြစ် ရောနယ်ပြီး ကြော်ရုံပဲ။ သူ့ တကယ့် recipe အစစ်က အဲဒီအတိုင်းပါပဲ။ အန်တီဆွိ ဒီမှာ ဘယ်မှာရှာဝယ်ရမှန်း မသိလို့ ကိုယ့်ဟာကို အစအဆုံး လုပ်ရတာပါ။ Thanks to Ma Thet, she remind me to add this.)



ယိုးဒယားဆိုင္မွာ စားေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းအစပ္ေတြ အားလံုး တူတူပဲ... အဲဒီထဲကမွ Thai Fish Cake ကို အရမ္းၾကိဳက္တယ္... ကိုယ္တိုင္လုပ္ၿပီး ေၾကာ္စားရမွာေတာ့ ပ်င္းတယ္... (အန္တီသက္ေဝ မပ်င္းတာ ဘာမ်ားရွိသလဲ လို႔ မေမးရ...) ဒါေၾကာင့္ ဆိုင္မွာပဲ စားျဖစ္တယ္...
ReplyDeleteက်န္တဲ့ အိမ္သားေတြ ဘယ္သူမွ မၾကိဳက္လို႔ မွာလိုက္တိုင္း တပြဲလံုး တေယာက္တည္းစားရတယ္... ဘယ္ေလာက္ေကာင္းသလဲ... ဟဲဟဲ
အမေရ..စမ္းၾကည့္လိုက္အံုးမယ္..ႀကိတ္စက္ကိုအဆင္ေျပရင္ပံုေလးပါတင္ေပးပါအံုး..ဘာနဲ႕ႀကိတ္ရမွန္းမသိလို႕ပါ..စားခ်င္တာေတြကိုယ္တိုင္ခ်က္စားၿပီး ၀လာအံုးမယ္ေနာ္..
ReplyDeleteေမႊးၿပီး အရသာရွိေနမွာ ေသခ်ာတယ္..။
ReplyDeleteပူပူေလာေလာေလး စားၾကည့္ခ်င္လိုက္တာ...။
ဒီမွာ ငါးဖယ္ငါးေဘာင္းေၾကာ္ လုပ္စားတာနဲ႔ နည္းနည္းတူတယ္။
ထည့္တဲ့ Ingredientေတြ ကြာတယ္..။
တစ္ရက္ေလာက္ လုပ္စားၾကည့္မယ္ရွင္..။
အဲ.ဒီပန္းကန္ျပား အနားကြပ္အျပာေရာင္ကိုအလြတ္ရေနျပီ တီဆိြ း)
ReplyDelete(ဟီးဟီး ကြန္မန္.က ငါးျခစ္ေၾကာ္နဲ.ဘာမွမလဲမဆိုင္ဘူးေနာ္ )
စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ငါးျခစ္ေၾကာ္ကို စြိတီကစားျပထားေသးတယ္ း)) နည္းပညာေလးအတြက္ ေက်းဇူးေနာ္။
ReplyDeleteစိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
က်မလည္း ၾကိဳက္တယ္။ ေရွာက္ရြက္ေလးပါထည့္ရင္ သိတ္ေကာင္းေပါ့ း)
ReplyDeleteေမြးေန႔ဆုေတာင္းအတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္
I've never eaten that dish.
ReplyDeleteLook yummy; I'll try it soon. :)
Yes Mo, this dish is really really nice, you will definitely like it.
ReplyDeleteေဘဘီေၿပာမွ သတိရတယ္။ ေရွာက္ရြက္ မရွိလို႔ သံပုရာသီးခြံကို ၿခစ္ေလးနဲ႔ ၿခစ္ၿပီး ထည္႔ထားတာ။ ၿပန္ၿပင္ ထည္႔လိုက္ဦးမယ္။ ေက်းဇူးညီမ။
အန္တီတင္႔ ေက်းဇူး။
ဟီးဟီး အိမ္မွာ အဲဒီအနားကြက္ အၿပာေရာင္ပဲ ထုတ္သံုးေနတာ း)အဲဒါ စကၤာပူက သယ္လာတာ။ စလံုးမွာ မယ္လမင္း ပန္းကန္သံုးလက္စေတြ အကုန္ထားခဲ႔တာ။ ဒီမွာ ေၾကြေတြပဲသံုးတာမ်ားတယ္။
ၿမေသြး လုပ္စားၾကည္႔ 100% recommend ;)
နီလာေရ ၾကိတ္စက္က အိမ္မွာ ပံုမွန္ ငရုပ္သီးၾကက္သြန္ၾကိတ္တဲ႔ ဘလန္ဒါနဲ႔ပဲေလ။
ေအာက္ကလင္႔ခ္က ပံုေလးနဲ႔တူတယ္။
http://www.bizrate.com/blenders/742471317.html
အန္တီသက္ေ၀ တူတူပဲ ... တူတူပဲ သူတို႔မၾကိဳက္ေလ ... ကိုယ္စားရေလ ... မၾကိဳက္ပါေစနဲ႔ ဆုေတာင္းရတယ္ ... (ဟမ္ ))))
အစ္မ အုန္းနိူ ့မွုန္ ့ ေလး နဲ ့ thai red curry paste ကို ေရာနွယ္ၿပီးေၾကာ္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္။ ဆိုင္ က ေရာင္းတဲ ့ အတိုင္း ရမယ္။
ReplyDeleteစားခ်င္တယ္..စားခ်င္တယ္...
ReplyDeleteခက္တယ္ဗ်ိဳ.၊ မခ်က္ခ်င္ဖူး၊ ထိုင္းကထုတ္တဲ့ ရယ္ဒီမိတ္ကုိ ေက်ာ္စားဖူးတယ္၊ စားလုိ.မေကာင္းဖူး၊ ေအာ္စီကုိ ကြ်န္ေတာ္တုိ.မိသားစု အလည္လာေတာ့မွပဲ ထမင္းဖိတ္ေကြ်းေနာ္၊ ေဆြျပမ်ိဳးျပေပါ့၊ တစ္လြဲမေတြးပါနဲ.၊ ျမိန္ရာဟင္းေကာင္း ခင္ရာေဆြမ်ိဳးဆုိတဲ့စကားပံုလုိေပါ့၊ (စကားပံုက ဟုတ္ရဲ့လားမသိဖူး) ၊
ReplyDeleteခင္တဲ့
ဟင့္..အဲဒီငါးဖယ္ေ ျကာ္ကေလ..ျကိုက္လဲအျကိုက္ဆုံး၊လုပ္ရမွာလဲ
ReplyDeleteအပ်င္းဆုံးဘဲ..သူ့ဘာသူအတုံးလိုက္ရွိေနတဲ့ဟာကိုေ ျကေအာင္လဲ
ျကိတ္ရေသး..ျပီးမွအတုံးျပန္လုပ္ျပီးေ ျကာ္ရေသး..ရွုပ္ေနတာဘဲ..
ေတာ္ျပီ..ကိုယ့္ဘာကိုယ္လုပ္မစားေတာ့ဘူး..မဆြိေ ျကာ္ထားတာေတြဘဲ
ယူစားသြားျပီ..။
တီဆိြရဲ့နည္းေလးကုိအားတဲ႔အခါလုပ္ၾကည္႔မယ္
ReplyDeleteခ်ဳိေသာအရသာကလဲႊရင္အားလုံးၾကိဳက္လုိ႔အဆင္ေျပမွာပါ
ခင္မင္တဲ႔ jasmine
Aunty Sweet gmail ရွိရင္ေပးပါေနာ္
ReplyDeleteေနၿခည္ အဲဒီမွာ အန္တီဆြိ gmail
ReplyDeletesweetee2008@gmail.com
စပါယ္ေရ လုပ္စားၾကည္႔ပါ။ သိပ္စားေကာင္းပါတယ္။
တီတီစု ကေတာ႔ ရီရတယ္။ အဲဒါဆိုလဲ ငါးဖယ္ၿခစ္ၿပီးသား၀ယ္လုပ္ေလ။ တကယ္ၾကီး စားေကာင္းတာေနာ္။
ကိုဇက္၃လံုး း) ၀ူးေမာင္ရွိမ္႔တစ္ေယာက္ လက္နက္ကရိယာေတြ ၀ယ္စုေနတယ္ဆိုတာ သတင္းသိုးသိုးသန္႔သန္႔ေလးမွ မၾကားမိဘူးလား း)
ညီမငယ္ စန္းထြန္း ပံုၿပၿပီး ႏွိပ္စက္သလိုၿဖစ္ေနၿပီ။ ခ်ားခ်င္ ခ်ားတြားေလ း)
မသက္ ေက်းဇူး ဟုတ္တယ္။ သူ႔ ေအာရီဂ်င္နယ္ ရက္စ္ပီက Thai read chilli paste ရယ္ ပဲသီး၊ နံနံပင္၊ ငါးငံၿပာရည္ရယ္ဗ်။ ဒီမွာ Thai red chilli paste အလြယ္တကူရွာမရတာနဲ႔ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ အစအဆံုး လုပ္ရေတာ႔တာ။ အဲဒါေလး ပို႔စ္မွာထပ္ၿဖည္႔လိုက္မယ္။ အုန္းႏို႔ေတာ႔ မပါဘူးဗ်။ နဲနဲ ကဲြတာၿဖစ္လိမ္႔မယ္။ အဲဒီေပ႔စ္ရွာေတြ႔ရင္ေတာ႔ တို႔က ထပ္ေၾကာ္စား .... ဦး ....မွာ ... း)