စီဘောက်စ်မှာ ပဲပြုတ်အကြောင်းမေးထားတာနဲ့ ဒီပို့စ်လေးတင်ဖို့ သတိရသွားတယ်။
ပြီးခဲ့တဲ့ အပတ်က မနက်စာ အိမ်မှာ ကောက်ညှင်းပေါင်း စားကြတယ်။
စားတော်ပဲကို တစ်ညရေစိမ်ပါတယ်။ မနက်ကျတော့ ရေစစ်ပြီး အညှောက်ကလေးတွေ ထွက်လာတဲ့ အထိ ၃-၄ ရက်လောက် ရေစိုဝတ်လေး အပေါ်ကနေ အုပ်ထားလိုက်တယ်။ ရေလဲ နဲနဲ စွတ်စွတ် ပေးရပါတယ်။

အပ်ချလောင်း ... အညှောင့်လေးတွေ ထွက်လာပါပြီ ခင်ညာ။

ပဲကို မပြုတ်မီရေဆေးရပါတယ်။ အိမ်မှာတော့ အရင်က Slow cooker နဲ့ ပြုတ်ပါတယ်။ ရေကို ပဲနဲ့ ရေပြင်ညီထည့်၊ ဆိုဒါ၊ဆား နဲနဲထည့်၊ ထန်းလျက်ခဲလေး ၂ခဲထည့်ပြီး ပြုတ်တယ်လို့ ကြီးတော်က ပြောပါတယ်။ နာရီဝက်တစ်နာရီလောက် ပြုတ်ရပါသတဲ့။
ပြီးခဲ့တဲ့ အပတ်ကတော့ ထမင်းပေါင်းအိုးအပေါ်က ပေါင်းချောင်နဲ့ ပေါင်းပါတယ်။ သကြား၊ဆား၊ ဆိုဒါထည့်ပေါင်းပါတယ်။ ထမင်းပေါင်းအိုးက အငွေ့လုံလို့ နာရီဝက်လောက်ပဲပေါင်းရပါတယ်။

ပဲပြုတ်ကို ပထမတစ်ရက် ကြိုပေါင်းပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲ ထည့်ထားလိုက်ပါတယ်။
ကောက်ညှင်းကိုလဲ တစ်ညရေစိမ်ပါတယ်။
မနက်ရောက်တော့ ဖက်ကလေးခင်းပြီး ထမင်းပေါင်းအိုးက ပေါင်းချောင်နဲ့ပဲ ပေါင်းပါတယ်။ အပေါက်တွေက ကောက်ညှင်းဆန်တွေ ထွက်ကျမှာကြောက်လို့ ခင်းရတာပါ။ ကောက်ညှင်းလဲ ဖက်နံ့လေး မွှေးသွားတာပေါ့။
ေကာက္ညွင္းနဲနဲက်က္သြားၿပီဆို အေငြ႔၀င္ေအာင္ အေပါက္ေလးေတြကို တူေလးနဲ႔ ထိုးေပးရေသးတယ္။
အငွေ့တထောင်းထောင်း ကောက်ညှင်းပေါင်း ပူပူနွေးနွေးရပါပြီ ခင်ညာ။ နာရီဝက်လောက်ပဲ ပေါင်းလိုက်ရပါတယ်။
အိမ်မှာရှိတဲ့ ငါးခြောက် အာဗြဲခြောက်ကို မီးကင်၊ နှမ်ထောင်းကိုဆားနဲ့ရော၊ ပဲပြုတ်ပူပူနဲ့ ဆီရွှဲရွှဲ ကောက်ညှင်းပေါင်း မနက်စာကတော့ နတ်သုဓါနဲ့တောင် မလဲနိူင်ပါဘူးဗျာ။
မနက္စာေကာက္ညွင္းေပါင္း ပူပူေႏြးေႏြး စားၾကပါဦးရွင္။
ငယ်ငယ်က ဒီဇင်ဘာ အားကစားလတွေမှာ ပြေးလွှားလို့ မောနေတဲ့အချိန် လာဝေတဲ့ ကောင်ညှင်းပေါင်းနဲ့ ငါးခြောက်ကြော်ကို သတိရသွားတယ်။ ငှက်ပျောဖတ်နဲ့ ထုတ်ပြီး လိုက်ဝေတာဗျာ။ အဲဒီတုံးက ကောက်ညှင်းပေါင်းကလဲ ဆာဆာနဲ့ စားလို့ကောင်းလိုက်တာ ... တစ်သက်မမေ့ဘူး။
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ကိုအနောနိမတ်စ်မှ မေးလာလို့ ကောက်ညှင်းထဲ ထည့်ပြုတ်တဲ့ ပဲ ပုံလေးတွေ တင်ပေးလိုက်ပါတယ်။ ကောက်ညှင်းပေါင်းထဲ တစ်ခါထဲ ထည့်ပေါင်းတဲ့ ပဲက ပဲလွမ်းပါ။ ပဲလွမ်းက နီညိုရောင်ရယ် အဖြူညစ်ညစ်လေးရယ် ၂မျိုးရှိပါတယ်။ အင်္ဂလိပ်လို cow peas လို့ ခြုံငုံပြီးခေါ်ပါတယ်။ အနီလေးကို red cow peas, အဖြူလေးကို black eye peas လို့လဲ ခေါ်ပါတယ်။
အဲလိုတော့ တစ်ခါမှ ပေါင်းမပြုတ်ဖူးသေးဘူး။ နောက်မှ စမ်းကြည့်ဦးမယ် အနောနိမတ်စ်ရေ။
ရက္စက္ပါေပ႔ မမဆြိရယ္.. မနက္ရံုးေရာက္ေရာက္ခ်င္း ၾကည္႔မိလိုက္တာ.. ခုေတာ႔ သြားရည္ေတြ မနည္းထိန္းေနရတယ္.. :)
ReplyDeleteWow!!!!!!!!!!!!Want to have alllllllllllllllof ur breakfast.Where can i get complete course in GENEVA?
ReplyDeleteတီဆြိလက္ရာက ေကာက္ညင္းမၾကိဳက္တဲ့လူေတာင္ စားခ်င္သြားတယ္
ReplyDeleteျမန္မာျပည္မွာေတာင္ ေကာက္ညင္းကိုတစ္ခါတစ္ေလပဲစားတယ္
အုန္းျပန္ေပါင္းလား အဲလိုေခၚတာမွန္လားမသိ အဲဒါေတာ့ၾကိဳက္တယ္ အုန္းသီးနဲ ့ေလ ..
မ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲမွာေရထည္႕လား ဘယ္ေလာက္ထည္႕လည္း ေၿပာၿပေပးပါလားဟင္
ReplyDeleteမ လုပ္တာၾကည္႕တာ ရွင္းတယ္ေနာ္ ေက်းဇူးတင္လိုက္တာ..
ေရကိုဆူပြက္ေနေအာင္ အၿပင္မွာ အရင္တည္ၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည္႔ပါတယ္။ အေပၚက ေပါင္းေခ်ာင္ကို ေရမထိေစပါနဲ႔။ ေပါင္းအိုးနဲ႔ တစ္၀က္ေလာက္ဆို ေရေငြ႕ေတာ္္ေတာ္ရပါတယ္။ ေရေငြ႔မ်ားေလ ေပါင္းရတာၿမန္ေလပါပဲ။
ReplyDeleteေကာငး္လုိက္တာာာာာာာာာာာာာာာာ
ReplyDeleteစားခ်င္လိုက္တာ...
ReplyDeleteရက္စက္တာေတြ သိပ္မ်ားေနၿပီေနာ္....
အန္တီဆြိ... စကၤာပူအေနာက္ပုိင္းမွာ ဆုိင္ဖြင့္ေရာင္းခ်မယ္ဆုိရင္ ဝယ္ယူ အားေပးမယ့္ ပရိတ္သတ္ရွိတယ္ဗ်ဳိး။ း-)
ReplyDeleteဒါထက္ ဦးရွိမ့္ရဲ႕ ရွစ္ရွစ္က တူကုိယ္တုိင္ရဲ ဂ်ကားအပီဘူးနဲ႔ တူရယ္။
စလုံးနဲ႔ ဆလိမ္ေလ။
“ေရလဲ နဲနဲ စြတ္စြတ္ ေပးရပါတယ္။” ဆုိတဲ့ေနရာမွာ အမွန္က “ဆြတ္ဆြတ္ ေပးရပါတယ္” လုိ႔ ေျပာရမွာ မဟုတ္ဘူးလား။
က်ေနာ္သိသေလာက္ေတာ့.... လူကျပဳလုပ္တာကုိ ျပတဲ့ ႀကိယာအေနနဲ႔ဆုိရင္ ဆြတ္ျဖန္းသည္။ ရာသီဥတု၊ စိုထုိင္းဆ စသည္ရဲ႕ အေနအထားကုိ ေျပာမယ္ဆုိရင္ စြတ္စုိသည္။ ..........။
ပဲဲျပဳတ္နဲ႔ငါးေျခာက္ပဲစားလို႔ရမလားဟင္ :)
ReplyDeleteပဲမျပဳတ္တတ္ဘူး...တခါပဲစမ္းၾကည့္ဖူးတယ္...ၾကာပါၿပီ...ေရလည္းမစိမ္ပဲဒီတိုင္းျပဳတ္တာေတာ္ေတာ္နဲ႔မႏူးလို႔သြန္ပစ္လိုက္တယ္
ခုေတာ႔သိၿပီ
စူးႏြယ္ေလး
တီဆြိ နည္းေလးနဲ့ေပါင္းစားဦးမွဘဲ။ ညီမက ေပါင္းအိုးထဲထည့္ခ်က္ေတာ့ ေကာက္ညင္းခ်က္ၿဖစ္ေနရွာတယ္ :)
ReplyDeleteပဲကို အဲ့ဒီလို ၃ ရက္ေလာက္စိမ္လိုက္တာ အနံ႔ေတြ ဆိုးသြားလို ့ဗ်ာ၊ ေရခဏခဏ လဲ ေပးရေသးလား။
ReplyDeleteပဲျပဳတ္ေကာက္ညွင္းေပါင္း...လာပါအုန္းဗ်ိဳ႔
ReplyDeleteကိုၾကီးေက်ာက္ ဘယ္ေလာက္ဖိုးထည္႔ရမတံုးေတာ႔ ...း))
ReplyDeleteကိုညီမူယာ ဟုတ္တယ္ ၂ခါလားမသိဘူးၿပဳတ္တာ နံဖူးတယ္။ လုပ္နည္းက အကုန္အတူတူပဲကို။ ပဲကို လက္မသန္႔တာနဲ႔ ကိုင္မိလို႔ အခ်ဥ္ေပါက္ခ်င္တာလားမသိဘူးေနာ္။ ပဲကို ေရစိမ္ၿပီး ေရစစ္၊ေရေဆးရေသးတယ္ေနာ္။ ေမ႔ေနလို႔ အေပၚမွာၿပန္ၿပင္ေပးထားပါတယ္။
ကိုေပါေၿပာမွပဲ စာလံုးေပါင္းမွားေနတာ သိေတာ႔တယ္။ သတိကို မထားမိဘူးဗ်ာ။
လာလည္သူမ်ားအားလံုး ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။
အန္တီသက္ေ၀ကေတာ႔ ေတြ႕ရင္ေခ်ာင္းရိုက္မယ္တဲ႔။ ဗလေတာင္႔တဲ႔ အန္တီကြန္းကို အားကိုးေနရတယ္ း))
စားခ်င္စရာဗ်ာ.......။
ReplyDeleteမစားျဖစ္တာ....အရမ္းၾကာသြားခဲ့ၿပီ.....။
(ေကာက္ၫွင္းကို အဲ့ဒီအေပၚမွာထပ္မွာတင္ၿပီး....အဖံုးပိတ္ထား႐ံုပဲလားခင္ဗ်ာ....။ လုပ္စားခ်င္စိတ္ေပါက္သြားလို႔......း))
ပံုေလးေတြၾကည့္ရလို႔......ေက်းဇူး..........း))
ခင္မင္ျခင္းအားျဖင့္.......
ဏီလင္းညိဳ
အလုပ္ေတြတအားနဲ႔ မ်ားေနတာနဲ႔ မေရာက္ျဖစ္တာ။ အခုေတာ့ မဆိြကို လြမ္းလို႔ လာေခ်ာင္းတာေလ၊ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ တည့္တည္းတိုးလို႔ စားသြားျပီ.. း))
ReplyDeleteဘယ္သူလဲ သိတယ္ဟုတ္ _(*0^)_
အေပၚက အေနာနိမတ္ေရ ... မဆြိ၊ မဆြိနဲ႔ ေခၚတာ လသာလား၊ အၾကည္လား မသိဘူးေတာ္။ ေလသံေတြကတူေနေတာ႔ ခဲြရခက္တယ္။
ReplyDeleteလာသာညဆ္ိုရင္ေတာ႔ ၀ရမ္းေၿပးကို ဖမ္းရမယ္။ ဘေလာ႔ကို ရွာလို႔ကို မရေတာ႔ဘူး။
ကိုဏီလင္းညိဳေရ ... ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ေရထည္႔ၿပီး အေပၚက ေပါင္းေခ်ာင္ေလးနဲ႔ ေပါင္းပါတယ္။ ေရအရင္ဆူေအာင္ အၿပင္မွာတည္ၿပီးမွထည္႔ရင္ေတာ႔ ၿမန္တာေပါ႔ဗ်ာ။ အဲလိုထမင္းေပါင္းအိုးက ေပါင္းေခ်ာင္ေလးနဲ႔ဆို လုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္ပါတယ္။
ပဲေစးငံု ကို english လို ဘယ္လိုေခၚ လဲ ဟင္၊ ေကာက္ၫွင္းေပါင္း ထဲ ထည့္ ေပါင္း တဲ့ ပဲ က ဘာပဲလဲ ဆိုတာလဲ ေျပာျပေပးပါေနာ္။ ေက်းဇူးပါေနာ္
ReplyDeleteရွဲ႕ရွဲ႕ .. တီတီဆြိ
ReplyDeleteပဲကို ထမင္းေပါင္းအိုးက စကာနဲ႔ ေပါင္းလို႔ရတာကို လံုးဝ စိတ္ကူးမေပါက္ဖူး။ ဒီတိုင္းထည္႔ခ်က္လိုက္ေတာ႔ စားလို႔ေတာ႔ ေကာင္းပါတယ္။ မလွေတာ႔ဘူး။ စမ္းၾကည့္လိုက္ဦးမယ္။ (စားေတာ္ပဲက ရန္ကုန္ကို မွာရင္ အေညွာက္ေဖာက္ၿပီးသားကို ျပန္ေျခာက္ထားတဲ႔ အထုတ္ေလးေတြရွိတယ္။ ပိုလြယ္တာေပါ့)
မေရ
ReplyDeleteေက်းဇူးပါေနာ္
ၾကိဳးစားၿပီးလုပ္ၾကည္႕လိုက္ဦးမယ္
:D
အေနာနိမတ္စ္ေရ ပဲစင္းငံုကို pigeon peas လို႔ေခၚပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းထဲ တစ္ခါထဲ ထည္႔ေပါင္းတဲ႔ ပဲက ပဲလြမ္းပါ။ ပဲလြမ္းက နီညိုေရာင္ရယ္ အၿဖဴညစ္ညစ္ေလးရယ္ ၂မ်ိဳးရွိပါတယ္။ အဂၤလိပ္လို cow peas လို႔ ၿခံဳငံုၿပီးေခၚပါတယ္။ အနီေလးကို red cow peas, အၿဖဴေလးကို black eye peas လို႔လဲ ေခၚပါတယ္။ အိမ္မွာလဲ အဆင္သင္႔ရွိေနလို႔ အေပၚမွာ ပံုေလးတင္ေပးထားလိုက္မယ္။
ReplyDeleteကိုကိုထက္ ... အဲဒီေပါင္းအိုးက မသိသူေက်ာ္သြား သိသူေဖာ္စားဗ်။ အိမ္မွာလဲ ၀ယ္ၿပီး ၃ႏွစ္ေလာက္မွ သိတာ။ မၾကာေသးဘူး။
ကိုေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ေရ (ဟမေလးေမာလိုက္တာ ေရတစ္ခြက္ း) )ေနာက္တာေနာ္။ ဘေလာ႔ဂ္ေရးတဲ႔သူေတြကလဲ ခုလိုလာလည္တာကိုပဲ ေက်းဇူးတင္လွပါၿပီ။
hote, thanks a lot ma ma sweet.
ReplyDeleteေကာက္ညွင္းေပါင္းလုပ္နည္းကေတာ့နည္းနည္းျမင့္တယ္ ကြ်န္ေတာ့္အေနနဲ.ေတာ့မလုပ္တတ္ဖူး အုန္းထမင္းေတာင္ အလုပ္မအားလုိ.မခ်က္ျဖစ္ေသးဖူး အေကာင္းဆံုးနည္းက ေဒၚတီတီဆြိတုိ.မိသားစုနဲ.ခင္ေအာင္ေပါင္းျပီး အမခ်က္တာေတြလာစားရင္ေကာင္းမလားလုိ.
ReplyDeleteခင္တဲ့
Z
thank u for pae pyout recipe.i will do it.i miss my home town.
ReplyDeleteသူတုိ႔ လုပ္ျပေတာ႔လဲ လြယ္လိုက္တာ။ ဒီမွာက လုပ္တိုင္းမျဖစ္လို႔ ငိုခ်င္တာပဲ သိတယ္။ ျပဳတ္ၿပီးသား ပဲျပဳတ္ေတာင္ ပူေအာင္ ျပန္ေႏႊးတာ ကြဲထြက္သြားလို႔.. :(
ReplyDeleteစားေတာ္ပဲက ဘယ္မွာ၀ယ္ရမွန္း မသိဘူးခင္ဗ်..။ တီဆြိ ဘယ္မွာ၀ယ္တာလဲ ခင္ဗ်..။ red cow peas ေရာ white eye peas ေရာ ေပါင္းအိုးနဲ႔ၿပဳတ္ဖူးၿပီးၿပီ..။ အိုကီတယ္..။ နွစ္ခါေၿမာက္တံုးကေတာ႔ အနံ႔ခ်ဥ္သြားဘူးတယ္..။ ေရမေဆးမိလို႔..။ ေရေဆးရမယ္မွန္း သိလို႔မဟုတ္ဘူး..။ အနံ႔မေကာင္းတာနဲ႔ေဆးလိုက္တာ အိုကီသြားတာ..။
ReplyDeleteအန္တီဆိြ ပဲကို မေပါင္းခင္ အရင္ျပဳပ္ရေသးလား။ ထန္းညက္၊ ဆား နဲ႔ ဆိုဒါကို ဘယ္အခ်ိန္မွာ ထည့္ရတာလဲ႐ွင့္။
ReplyDeleteမၿပဳတ္ရပါဘူးမေႏြေရ။ ဒါရ္ိုက္ ေပါင္းတာပါ။ သံုးခုလံုး စေပါင္းကတည္းကထည္႔တယ္ထင္တာပဲ။
ReplyDelete