Saturday, October 9, 2010

မနက္စာ ေကာက္ညွင္းေပါင္း နဲ႔ ပဲၿပဳတ္ ...

စီေဘာက္္စ္မွာ ပဲၿပဳတ္အေၾကာင္းေမးထားတာနဲ႔ ဒီပို႔စ္ေလးတင္ဖို႔ သတိရသြားတယ္။
ၿပီးခဲ႔တဲ႔ အပတ္က မနက္စာ အိမ္မွာ ေကာက္ညွင္းေပါင္း စားၾကတယ္။

စားေတာ္ပဲကို တစ္ညေရစိမ္ပါတယ္။ မနက္က်ေတာ႔ ေရစစ္ၿပီး အေညွာက္ကေလးေတြ ထြက္လာတဲ႔ အထိ ၃-၄ ရက္ေလာက္ ေရစို၀တ္ေလး အေပၚကေန အုပ္ထားလိုက္တယ္။ ေရလဲ နဲနဲ စြတ္စြတ္ ေပးရပါတယ္။


အပ္ခ်ေလာင္း ... အေညွာင္႔ေလးေတြ ထြက္လာပါၿပီ ခင္ညာ။

ပဲကို မၿပဳတ္မီေရေဆးရပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ အရင္က Slow cooker နဲ႔ ၿပဳတ္ပါတယ္။ ေရကို ပဲနဲ႔ ေရၿပင္ညီထည္႔၊ ဆိုဒါ၊ဆား နဲနဲထည္႔၊ ထန္းလ်က္ခဲေလး ၂ခဲထည္႔ၿပီး ၿပဳတ္တယ္လို႔ ၾကီးေတာ္က ေၿပာပါတယ္။ နာရီ၀က္တစ္နာရီေလာက္ ၿပဳတ္ရပါသတဲ႔။

ၿပီးခဲ႔တဲ႔ အပတ္ကေတာ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးအေပၚက ေပါင္းေခ်ာင္နဲ႔ ေပါင္းပါတယ္။ သၾကား၊ဆား၊ ဆိုဒါထည္႔ေပါင္းပါတယ္။ ထမင္းေပါင္းအိုးက အေငြ႕လံုလို႔ နာရီ၀က္ေလာက္ပဲေပါင္းရပါတယ္။

ပဲၿပဳတ္ကို ပထမတစ္ရက္ ၾကိဳေပါင္းၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ထားလိုက္ပါတယ္။

ေကာက္ညွင္းကိုလဲ တစ္ညေရစိမ္ပါတယ္။
မနက္ေရာက္ေတာ႔ ဖက္ကေလးခင္းၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးက ေပါင္းေခ်ာင္နဲ႔ပဲ ေပါင္းပါတယ္။ အေပါက္ေတြက ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြ ထြက္က်မွာေၾကာက္လို႔ ခင္းရတာပါ။ ေကာက္ညွင္းလဲ ဖက္နံ႔ေလး ေမႊးသြားတာေပါ႔။


ေကာက္ညွင္းနဲနဲက်က္သြားၿပီဆို အေငြ႔၀င္ေအာင္ အေပါက္ေလးေတြကို တူေလးနဲ႔ ထိုးေပးရေသးတယ္။


အေငြ႔တေထာင္းေထာင္း ေကာက္ညွင္းေပါင္း ပူပူေႏြးေႏြးရပါၿပီ ခင္ညာ။ နာရီ၀က္ေလာက္ပဲ ေပါင္းလိုက္ရပါတယ္။


အိမ္မွာရွိတဲ႔ ငါးေၿခာက္ အာၿဗဲေၿခာက္ကို မီးကင္၊ ႏွမ္ေထာင္းကိုဆားနဲ႔ေရာ၊ ပဲၿပဳတ္ပူပူနဲ႔ ဆီရဲႊရဲႊ ေကာက္ညွင္းေပါင္း မနက္စာကေတာ႔ နတ္သုဓါနဲ႔ေတာင္ မလဲႏိူင္ပါဘူးဗ်ာ။


မနက္စာေကာက္ညွင္းေပါင္း ပူပူေႏြးေႏြး စားၾကပါဦးရွင္။


ငယ္ငယ္က ဒီဇင္ဘာ အားကစားလေတြမွာ ေၿပးလႊားလို႔ ေမာေနတဲ႔အခ်ိန္ လာေ၀တဲ႔ ေကာင္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ ငါးေၿခာက္ေၾကာ္ကို သတိရသြားတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖတ္နဲ႔ ထုတ္ၿပီး လိုက္ေ၀တာဗ်ာ။ အဲဒီတံုးက ေကာက္ညွင္းေပါင္းကလဲ ဆာဆာနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းလိုက္တာ ... တစ္သက္မေမ႔ဘူး။
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ကိုအေနာနိမတ္စ္မွ ေမးလာလို႔ ေကာက္ညွင္းထဲ ထည္႔ၿပဳတ္တဲ႔ ပဲ ပံုေလးေတြ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းထဲ တစ္ခါထဲ ထည္႔ေပါင္းတဲ႔ ပဲက ပဲလြမ္းပါ။ ပဲလြမ္းက နီညိုေရာင္ရယ္ အၿဖဴညစ္ညစ္ေလးရယ္ ၂မ်ိဳးရွိပါတယ္။ အဂၤလိပ္လို cow peas လို႔ ၿခံဳငံုၿပီးေခၚပါတယ္။ အနီေလးကို red cow peas, အၿဖဴေလးကို black eye peas လို႔လဲ ေခၚပါတယ္။

အဲလိုေတာ႔ တစ္ခါမွ ေပါင္းမၿပဳတ္ဖူးေသးဘူး။ ေနာက္မွ စမ္းၾကည္႔ဦးမယ္ အေနာနိမတ္စ္ေရ။

27 comments:

  1. ရက္စက္ပါေပ႔ မမဆြိရယ္.. မနက္ရံုးေရာက္ေရာက္ခ်င္း ၾကည္႔မိလိုက္တာ.. ခုေတာ႔ သြားရည္ေတြ မနည္းထိန္းေနရတယ္.. :)

    ReplyDelete
  2. Wow!!!!!!!!!!!!Want to have alllllllllllllllof ur breakfast.Where can i get complete course in GENEVA?

    ReplyDelete
  3. တီဆြိလက္ရာက ေကာက္ညင္းမၾကိဳက္တဲ့လူေတာင္ စားခ်င္သြားတယ္
    ျမန္မာျပည္မွာေတာင္ ေကာက္ညင္းကိုတစ္ခါတစ္ေလပဲစားတယ္
    အုန္းျပန္ေပါင္းလား အဲလိုေခၚတာမွန္လားမသိ အဲဒါေတာ့ၾကိဳက္တယ္ အုန္းသီးနဲ ့ေလ ..

    ReplyDelete
  4. မ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲမွာေရထည္႕လား ဘယ္ေလာက္ထည္႕လည္း ေၿပာၿပေပးပါလားဟင္
    မ လုပ္တာၾကည္႕တာ ရွင္းတယ္ေနာ္ ေက်းဇူးတင္လိုက္တာ..

    ReplyDelete
  5. ေရကိုဆူပြက္ေနေအာင္ အၿပင္မွာ အရင္တည္ၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည္႔ပါတယ္။ အေပၚက ေပါင္းေခ်ာင္ကို ေရမထိေစပါနဲ႔။ ေပါင္းအိုးနဲ႔ တစ္၀က္ေလာက္ဆို ေရေငြ႕ေတာ္္ေတာ္ရပါတယ္။ ေရေငြ႔မ်ားေလ ေပါင္းရတာၿမန္ေလပါပဲ။

    ReplyDelete
  6. ေကာငး္လုိက္တာာာာာာာာာာာာာာာာ

    ReplyDelete
  7. စားခ်င္လိုက္တာ...
    ရက္စက္တာေတြ သိပ္မ်ားေနၿပီေနာ္....

    ReplyDelete
  8. အန္တီဆြိ... စကၤာပူအေနာက္ပုိင္းမွာ ဆုိင္ဖြင့္ေရာင္းခ်မယ္ဆုိရင္ ဝယ္ယူ အားေပးမယ့္ ပရိတ္သတ္ရွိတယ္ဗ်ဳိး။ း-)

    ဒါထက္ ဦးရွိမ့္ရဲ႕ ရွစ္ရွစ္က တူကုိယ္တုိင္ရဲ ဂ်ကားအပီဘူးနဲ႔ တူရယ္။

    စလုံးနဲ႔ ဆလိမ္ေလ။

    “ေရလဲ နဲနဲ စြတ္စြတ္ ေပးရပါတယ္။” ဆုိတဲ့ေနရာမွာ အမွန္က “ဆြတ္ဆြတ္ ေပးရပါတယ္” လုိ႔ ေျပာရမွာ မဟုတ္ဘူးလား။

    က်ေနာ္သိသေလာက္ေတာ့.... လူကျပဳလုပ္တာကုိ ျပတဲ့ ႀကိယာအေနနဲ႔ဆုိရင္ ဆြတ္ျဖန္းသည္။ ရာသီဥတု၊ စိုထုိင္းဆ စသည္ရဲ႕ အေနအထားကုိ ေျပာမယ္ဆုိရင္ စြတ္စုိသည္။ ..........။

    ReplyDelete
  9. ပဲဲျပဳတ္နဲ႔ငါးေျခာက္ပဲစားလို႔ရမလားဟင္ :)
    ပဲမျပဳတ္တတ္ဘူး...တခါပဲစမ္းၾကည့္ဖူးတယ္...ၾကာပါၿပီ...ေရလည္းမစိမ္ပဲဒီတိုင္းျပဳတ္တာေတာ္ေတာ္နဲ႔မႏူးလို႔သြန္ပစ္လိုက္တယ္
    ခုေတာ႔သိၿပီ

    စူးႏြယ္ေလး

    ReplyDelete
  10. တီဆြိ နည္းေလးနဲ့ေပါင္းစားဦးမွဘဲ။ ညီမက ေပါင္းအိုးထဲထည့္ခ်က္ေတာ့ ေကာက္ညင္းခ်က္ၿဖစ္ေနရွာတယ္ :)

    ReplyDelete
  11. ပဲကို အဲ့ဒီလို ၃ ရက္ေလာက္စိမ္လိုက္တာ အနံ႔ေတြ ဆိုးသြားလို ့ဗ်ာ၊ ေရခဏခဏ လဲ ေပးရေသးလား။

    ReplyDelete
  12. ပဲျပဳတ္ေကာက္ညွင္းေပါင္း...လာပါအုန္းဗ်ိဳ႔

    ReplyDelete
  13. ကိုၾကီးေက်ာက္ ဘယ္ေလာက္ဖိုးထည္႔ရမတံုးေတာ႔ ...း))

    ကိုညီမူယာ ဟုတ္တယ္ ၂ခါလားမသိဘူးၿပဳတ္တာ နံဖူးတယ္။ လုပ္နည္းက အကုန္အတူတူပဲကို။ ပဲကို လက္မသန္႔တာနဲ႔ ကိုင္မိလို႔ အခ်ဥ္ေပါက္ခ်င္တာလားမသိဘူးေနာ္။ ပဲကို ေရစိမ္ၿပီး ေရစစ္၊ေရေဆးရေသးတယ္ေနာ္။ ေမ႔ေနလို႔ အေပၚမွာၿပန္ၿပင္ေပးထားပါတယ္။

    ကိုေပါေၿပာမွပဲ စာလံုးေပါင္းမွားေနတာ သိေတာ႔တယ္။ သတိကို မထားမိဘူးဗ်ာ။

    လာလည္သူမ်ားအားလံုး ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။

    အန္တီသက္ေ၀ကေတာ႔ ေတြ႕ရင္ေခ်ာင္းရိုက္မယ္တဲ႔။ ဗလေတာင္႔တဲ႔ အန္တီကြန္းကို အားကိုးေနရတယ္ း))

    ReplyDelete
  14. စားခ်င္စရာဗ်ာ.......။
    မစားျဖစ္တာ....အရမ္းၾကာသြားခဲ့ၿပီ.....။
    (ေကာက္ၫွင္းကို အဲ့ဒီအေပၚမွာထပ္မွာတင္ၿပီး....အဖံုးပိတ္ထား႐ံုပဲလားခင္ဗ်ာ....။ လုပ္စားခ်င္စိတ္ေပါက္သြားလို႔......း))
    ပံုေလးေတြၾကည့္ရလို႔......ေက်းဇူး..........း))

    ခင္မင္ျခင္းအားျဖင့္.......
    ဏီလင္းညိဳ

    ReplyDelete
  15. အလုပ္ေတြတအားနဲ႔ မ်ားေနတာနဲ႔ မေရာက္ျဖစ္တာ။ အခုေတာ့ မဆိြကို လြမ္းလို႔ လာေခ်ာင္းတာေလ၊ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ တည့္တည္းတိုးလို႔ စားသြားျပီ.. း))

    ဘယ္သူလဲ သိတယ္ဟုတ္ _(*0^)_

    ReplyDelete
  16. အေပၚက အေနာနိမတ္ေရ ... မဆြိ၊ မဆြိနဲ႔ ေခၚတာ လသာလား၊ အၾကည္လား မသိဘူးေတာ္။ ေလသံေတြကတူေနေတာ႔ ခဲြရခက္တယ္။
    လာသာညဆ္ိုရင္ေတာ႔ ၀ရမ္းေၿပးကို ဖမ္းရမယ္။ ဘေလာ႔ကို ရွာလို႔ကို မရေတာ႔ဘူး။

    ကိုဏီလင္းညိဳေရ ... ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ေရထည္႔ၿပီး အေပၚက ေပါင္းေခ်ာင္ေလးနဲ႔ ေပါင္းပါတယ္။ ေရအရင္ဆူေအာင္ အၿပင္မွာတည္ၿပီးမွထည္႔ရင္ေတာ႔ ၿမန္တာေပါ႔ဗ်ာ။ အဲလိုထမင္းေပါင္းအိုးက ေပါင္းေခ်ာင္ေလးနဲ႔ဆို လုပ္ရတာ အရမ္းလြယ္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  17. ပဲေစးငံု ကို english လို ဘယ္လိုေခၚ လဲ ဟင္၊ ေကာက္ၫွင္းေပါင္း ထဲ ထည့္ ေပါင္း တဲ့ ပဲ က ဘာပဲလဲ ဆိုတာလဲ ေျပာျပေပးပါေနာ္။ ေက်းဇူးပါေနာ္

    ReplyDelete
  18. ရွဲ႕ရွဲ႕ .. တီတီဆြိ
    ပဲကို ထမင္းေပါင္းအိုးက စကာနဲ႔ ေပါင္းလို႔ရတာကို လံုးဝ စိတ္ကူးမေပါက္ဖူး။ ဒီတိုင္းထည္႔ခ်က္လိုက္ေတာ႔ စားလို႔ေတာ႔ ေကာင္းပါတယ္။ မလွေတာ႔ဘူး။ စမ္းၾကည့္လိုက္ဦးမယ္။ (စားေတာ္ပဲက ရန္ကုန္ကို မွာရင္ အေညွာက္ေဖာက္ၿပီးသားကို ျပန္ေျခာက္ထားတဲ႔ အထုတ္ေလးေတြရွိတယ္။ ပိုလြယ္တာေပါ့)

    ReplyDelete
  19. မေရ
    ေက်းဇူးပါေနာ္
    ၾကိဳးစားၿပီးလုပ္ၾကည္႕လိုက္ဦးမယ္
    :D

    ReplyDelete
  20. အေနာနိမတ္စ္ေရ ပဲစင္းငံုကို pigeon peas လို႔ေခၚပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းထဲ တစ္ခါထဲ ထည္႔ေပါင္းတဲ႔ ပဲက ပဲလြမ္းပါ။ ပဲလြမ္းက နီညိုေရာင္ရယ္ အၿဖဴညစ္ညစ္ေလးရယ္ ၂မ်ိဳးရွိပါတယ္။ အဂၤလိပ္လို cow peas လို႔ ၿခံဳငံုၿပီးေခၚပါတယ္။ အနီေလးကို red cow peas, အၿဖဴေလးကို black eye peas လို႔လဲ ေခၚပါတယ္။ အိမ္မွာလဲ အဆင္သင္႔ရွိေနလို႔ အေပၚမွာ ပံုေလးတင္ေပးထားလိုက္မယ္။

    ကိုကိုထက္ ... အဲဒီေပါင္းအိုးက မသိသူေက်ာ္သြား သိသူေဖာ္စားဗ်။ အိမ္မွာလဲ ၀ယ္ၿပီး ၃ႏွစ္ေလာက္မွ သိတာ။ မၾကာေသးဘူး။

    ကိုေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ေရ (ဟမေလးေမာလိုက္တာ ေရတစ္ခြက္ း) )ေနာက္တာေနာ္။ ဘေလာ႔ဂ္ေရးတဲ႔သူေတြကလဲ ခုလိုလာလည္တာကိုပဲ ေက်းဇူးတင္လွပါၿပီ။

    ReplyDelete
  21. hote, thanks a lot ma ma sweet.

    ReplyDelete
  22. ေကာက္ညွင္းေပါင္းလုပ္နည္းကေတာ့နည္းနည္းျမင့္တယ္ ကြ်န္ေတာ့္အေနနဲ.ေတာ့မလုပ္တတ္ဖူး အုန္းထမင္းေတာင္ အလုပ္မအားလုိ.မခ်က္ျဖစ္ေသးဖူး အေကာင္းဆံုးနည္းက ေဒၚတီတီဆြိတုိ.မိသားစုနဲ.ခင္ေအာင္ေပါင္းျပီး အမခ်က္တာေတြလာစားရင္ေကာင္းမလားလုိ.

    ခင္တဲ့

    Z

    ReplyDelete
  23. thank u for pae pyout recipe.i will do it.i miss my home town.

    ReplyDelete
  24. သူတုိ႔ လုပ္ျပေတာ႔လဲ လြယ္လိုက္တာ။ ဒီမွာက လုပ္တိုင္းမျဖစ္လို႔ ငိုခ်င္တာပဲ သိတယ္။ ျပဳတ္ၿပီးသား ပဲျပဳတ္ေတာင္ ပူေအာင္ ျပန္ေႏႊးတာ ကြဲထြက္သြားလို႔.. :(

    ReplyDelete
  25. စားေတာ္ပဲက ဘယ္မွာ၀ယ္ရမွန္း မသိဘူးခင္ဗ်..။ တီဆြိ ဘယ္မွာ၀ယ္တာလဲ ခင္ဗ်..။ red cow peas ေရာ white eye peas ေရာ ေပါင္းအိုးနဲ႔ၿပဳတ္ဖူးၿပီးၿပီ..။ အိုကီတယ္..။ နွစ္ခါေၿမာက္တံုးကေတာ႔ အနံ႔ခ်ဥ္သြားဘူးတယ္..။ ေရမေဆးမိလို႔..။ ေရေဆးရမယ္မွန္း သိလို႔မဟုတ္ဘူး..။ အနံ႔မေကာင္းတာနဲ႔ေဆးလိုက္တာ အိုကီသြားတာ..။

    ReplyDelete
  26. အန္တီဆိြ ပဲကို မေပါင္းခင္ အရင္ျပဳပ္ရေသးလား။ ထန္းညက္၊ ဆား နဲ႔ ဆိုဒါကို ဘယ္အခ်ိန္မွာ ထည့္ရတာလဲ႐ွင့္။

    ReplyDelete
  27. မၿပဳတ္ရပါဘူးမေႏြေရ။ ဒါရ္ိုက္ ေပါင္းတာပါ။ သံုးခုလံုး စေပါင္းကတည္းကထည္႔တယ္ထင္တာပဲ။

    ReplyDelete