Tuesday, September 13, 2011

၀က္သားကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္ (Kung Bao Pork)


ငယ္ငယ္က ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္ ... ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္ ..ဆိုေတာ႔ ေအာ္ ကုန္းေဘာင္ေခတ္က ဟင္းလိုလို၊ ဘာလိုလိုထင္ေနတာ။ တရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းတာသိေပမဲ႔ ဘာလို႔ ဒီနံမယ္ေခၚတယ္ဆိုတာလဲ မစပ္စုမိခဲ႔ဘူး။ အဲဒီတုံးက ခ်က္တာလဲ ၀က္သားကို အတံုးေသးေလးေတြတံုး၊ ၾကက္သြန္နီအကြင္းလိုက္ေတြ အမ်ားၾကီးထည္႔ေၾကာ္ ၿပီးေတာ႔ ၾကာညိဳ႔လို႔ေခၚတဲ႔ ပဲငံၿပာရည္ေတြ မဲေနေအာင္ထည္႔ ကုန္းေဘာင္ေၾကာ္ ၿဖစ္ကေရာပဲ။ တစ္ခါတစ္ေလ ေမႊးေအာင္ ကုလားမဆလာေလးပါ အဆစ္ထည္႔လိုက္ေသး။ း) အဲဒါကိုပဲ အေဖတို႔မယ္ သူ႔သမီးခ်က္တဲ႔ဟင္း ေကာင္းလွ ေကာင္းလွဆို အားေပးရွာတယ္။ ရံုးသြားခါနီး အေမ႔ခၿမာ ကမန္းကတမ္းခ်က္ရေတာ႔ ဟင္းေတြက တစ္ခါတစ္ေလ ဆားထည္႔ဖို႔ ေမ႔လိုေမ႔၊ တစ္ခါတစ္ေလလဲ ဆားမ်ားသြားလို႔ ငန္လိုငန္နဲ႔ ။ အေဖ႔မွာ အဲသလိုပဲ စားေနရေတာ႔ ဘုတ္အီးမတို႔ ေက်ာင္းပိ္တ္လို႔ အေဆာင္ကၿပန္မွပဲ သို႔ဂလို ဟင္းထူး၊ ဟင္းဆန္းေလးေတြကို ဆားၿပားမွန္မွန္ကန္ကန္နဲ႔ စားရတာကိုး။

ဘုတ္အီးမလဲ ေနာက္ပိုင္းႏိူင္ငံၿခားေရာက္ ေဟာ္တယ္ေတြ၊ ရက္စေတာရန္႔ေတြမွာစားနဲ႔ အဲဒီက်မွ ကုန္းေဘာင္ေၾကာ္အစစ္ကို စားဖူးပါေတာ႔တယ္။ ေနာက္ အင္တာနက္ထဲ ေမႊေႏွာက္ၾကည္႔ရင္းမွ ကုန္းေဘာင္ဆိုတာ ဘယ္ကုန္းေဘာင္ေခတ္က ဟင္းရမလဲ။ တရုတ္ၿပည္ ဇီခြ်မ္ (Sichuan) ၿပည္က နာမည္ၾကီးဟင္းလွ်ာ Kung Bao ဆိုတာ သိေတာ႔တယ္။ အဲဒီဟင္းကို ၾကိဳက္နွစ္သက္တဲ႔ ဇီခြ်မ္ၿပည္က ၿမိဳ႕စား နာမည္ Gōng Bǎo ကေန အစဲြၿပဳၿပီး ဟင္းအမည္ Kung Pao ရယ္လို႔ ၿဖစ္လာပါသတဲ႔။ ေနာက္ပိုင္းေတာ႔ ဟင္းအမည္က အုပ္ခ်ဳပ္ေရး၊ ႏိူင္ငံေရးက လူတစ္ေယာက္နာမည္နဲ႔ စပ္ဆက္ေနတာ မၿဖစ္သင္႔ဘူးဆိုၿပီး "fast-fried chicken cubes" (hong bao ji ding) လို႔ နာမည္ေၿပာင္းလိုက္ပါသတဲ႔။ အဲဒီေခတ္ကေတာ႔ ကုန္းေဘာင္က ၀က္သားထက္ ၾကက္သားနဲ႔ေၾကာ္တာပါ။ နာမည္ၾကီးတာက Kung Bao Chicken ပါ။ ၿမန္မာၿပည္မွာေတာ႔ ၾကက္သားရွားလို႔လားမသိ၊ ကုန္းေဘာင္ေၾကာ္ဆို ၀က္သားနဲ႔ပဲ ေၾကာ္ၾကတာမ်ားသဗ်။ အန္တီဆြိတို႔လဲ ၀က္သားနဲ႔ပဲ ေၾကာ္စားၿဖစ္ပါတယ္။ ငယ္ငယ္ကလို ၾကာညိဳ႔ခ်ည္းပဲ မဟုတ္ပဲ Kung Pao sauce ေလးစပ္ၿပီး ေၾကာ္ေတာ႔ ရက္စေတာရန္႔ေတြက ကုန္းေဘာင္ေၾကာ္အတိုင္း ပိုစားေကာင္းပါတယ္။ ခ်က္ရတာလဲ ဒီေလာက္မခက္ပါဘူး။ ထမင္းစားခါနီးေလး ပူပူေႏြးေႏြးေၾကာ္စားရံုပါပဲ။

လိုအပ္တဲ႔ပစၥည္းေတြက (လူ ၂ေယာက္စာခန္႔)



၀က္သား အသားခ်ည္း ၂၅၀ ဂရမ္ခန္႔ (လက္မ၀က္ပတ္လည္ခန္႔ အတံုးေသးေလးေတြ တံုးၿပီး ၾကက္သားမွဳန္႕နဲနယ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ တစ္လံုး(လက္မ၀က္ပတ္လည္ခန္႔ လွီးၿပီး အဖတ္ေလးေတြ ခြါထားပါ)
ဂ်င္း လက္၂ဆစ္ခန္႔ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ငရုပ္သီးေၿခာက္ ၇ေတာင္႔ခန္႔
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၾကီးၾကီး၂ေခ်ာင္း (နွစ္လက္မစီအရွည္ခန္႔ လွီးထားပါ)
ေၿမပဲဆံ (သို႔) သီဟိုေစ႔ အနည္းငယ္ (လက္တစ္ဆုတ္ခန္႔)( အိမ္မွာ အဲ႔၂ခုလံုး မရွိလို႔ မထည္႔ၿဖစ္ပါ)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ အမႊာၾကီးၾကီး ၂မႊာခန္႔ chop လုပ္ထားပါ။ (အိမ္မွာေတာ႔ Garlic paste အလြယ္တကူရွိလို႔ အဲဒါပဲသံုးပါတယ္)
ဆီ စားပဲြဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔

Kung Pao sauce အတြက္ ေအာက္ပါတိ္ု႔ကို ဇလံုအေသးတစ္လံုးနဲ႔ အဆင္သင္႔စပ္ထားပါ။
ပဲငံၿပာရည္ အေနာက္ရည္ စားပဲြဇြန္း၁ဇြန္း
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္ စားပဲြဇြန္း၁ဇြန္း
သၾကား စားပဲြဇြန္း ၂ဇြန္း
ၾကက္သားမွုန္႔ လက္ဖက္စားဇြန္း ၁ဇြန္း
တရုတ္ဟင္းခ်က္၀ိုင္ စားပဲြဇြန္း၁ဇြန္း
ေကာ္မွဳန္႔ လဖၻက္စား၁ဇြန္း
ဆီ စားပဲြဇြန္းတစ္ဇြန္း
ခရုဆီ လဖၻက္စားဇြန္း၁ဇြန္း
ပထမဆံုး ဒယ္အိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည္႔၊ ေၿမပဲ (သို႔) သီဟိုေစ႔ေတြကို ၾကြပ္ေနေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ထားပါ။
က်န္တဲ႔ ဆီထည္႔ ငရုပ္သီးေၿခာက္မ်ား ေၾကာ္ၿပီး ဆယ္ထားပါ။
အဲဒီဆီထဲကိုပဲ ဂ်င္းထည္႔ ၿပီး ေမႊးေနေအာင္ အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါ။
ၿပီးရင္ ၀က္သားထည္႔ၿပီး ေၾကာ္ၿပီး မကပ္ေအာင္ အသာေမႊေပးပါ။
၀က္သားအနည္းငယ္မာလာရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴထည္႔ၿပီး ေမႊးေနေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ။
၀က္သားအေရာင္ညိဳၿပီး ၾကြပ္လာရင္ ၾကက္သြန္နီထည္႔ပါ။
ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ႏြမ္းလာရင္ Kung Bao sauce ထည္႔ၿပီး ေမႊေပးပါ။
ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ငရုပ္သီးေၿခာက္ေၾကာ္ထားတာနဲ႔ သီဟိုေစ႔ေၾကာ္ထားတာတို႔ကိုထည္႔ေမႊေပးပါ။ အေပါ႔အငံၿမည္း၊ လိုတာထပ္ထည္႔ၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏြမ္းရင္ ခ်လို႔ရပါၿပီ။





ခ်ားလို႔ရပါၿပီ ... အဲေလ စားလို႔ရပါၿပီခင္ညာ။ ထံုးစံအတိုင္း ထမင္းၿဖဴေလးနဲ႔ သူ႔ခ်ည္းလဲ ေကာင္းတာပါပဲ ခင္ည။


(အထူးသတိေပးခ်က္ ... အန္တီသက္ေ၀လို စိတ္မခိုင္သူမ်ား၊ စိတ္ၾကီးသူမ်ား ပံုကို ၂ခါမကလစ္ပါႏွင္႔။ း))

16 comments:

  1. ဟုတ္တယ္မဆြိ‌ေရ..‌မိန္းထဲကကင္တင္းမွာကုန္း‌ေဘာင္‌ေ ျကာ္၊အင္းဝ‌
    ‌ေ ျကာ္ ၊ထြန္းျမင့္‌ေ ျကာ္တဲ့..အဲဒါနဲ့ထြန္းျမင့္‌ေ ျကာ္ဆိုတာဘယ္လိုဟင္း
    မ်ိုးပါလိမ့္လို့မွာလိုက္တာ..ဝက္သားကိုအသီးအရြက္၊‌ေကာ္ရည္နဲ့‌ေ ျကာ္
    ထားတာဘဲ..ဆိုင္ရွင္ကိုဘာ‌ေ ျကာင့္ဒီနာမည္‌ေပးတာလဲလို့‌ေမး‌ေတာ့
    ‌ေ ျကာ္တဲ့လူနာမည္ကထြန္းျမင့္မို့လို့"ထြန္းျမင့္‌ေ ျကာ္"တဲ့..‌ေသ‌ေရာဗ်ာ..။

    ReplyDelete
  2. မစု စိုးၿမင့္ေၾကာ္ဟုတ္ဘူးလားဟင္ ။

    ကုန္းေဘာင္ၾကီးေၾကာ္ၾကိဳက္စ္္္္္္္္္္္္္္္စ္စ္.....

    ReplyDelete
  3. တရုတ္ဟင္းခ်က္၀ိုင္ ဆိုတာေလး သိခ်င္လို ့ ပါ အမေ၇

    ReplyDelete
  4. တီဆိြ
    ခဏခဏဟင္းခ်က္နည္းေတြတင္ေနတာ ၀မ္းသာပါတယ္ဗ်ဳိ.။
    တီဆိြအလုပ္မလုပ္တာလဲ ခပ္ေကာင္းေကာင္းျဖစ္ေနျပီ။
    အရင္ကဆို တီဆိြ သိပ္မတင္ျဖစ္ဘူးေလ။အခုေတာ. ခပ္စိပ္စိပ္ေလးဖတ္လာရတယ္။ ဂြတ္ထ ဂြတ္ထ

    ReplyDelete
  5. ဟီးဟီး၊ စိတ္မခိုင္လုိ. ပံုကုိ ၂ခ်က္ေခါက္လိုက္တာ၊ စားခ်င္စရာၾကီး

    စားစရာမွန္းသိတာနဲ. စာမဖတ္၊ (အဆင့္ဆင့္လုပ္ရတာခက္ပံုရလုိ.)၊ ပံုေတြဆံုးေအာင္ၾကည့္၊ ေနာက္ဆံုးပံုကေတာ့ ခ်က္ျပီးသားပံုျဖစ္မွာလုိ.ၾကိဳသိႏွင့္၊

    မဆြိခ်က္တာ စားခ်င္တာနဲ. အၾကံတစ္ခုရလာတယ္၊ ကုိယ့္ကသားရွင္၊ အခ်က္အျပဳတ္ေတာ္တဲ့ မဆြိကလည္း သမီးရွင္ဆုိေတာ့ မဆိြကုိ ခမည္းခမက္ေတာ္ျပီး ကပ္စားရင္ ေကာင္းမလားလုိ.စဥ္းစားမိပါတယ္၊

    မဆြိေရ စလံုးမွာေခတ္စားေနတဲ့ မာလာဟင္းဆုိတာ ခ်ဥ္ေရဟင္းလုိမ်ိဳးလား၊

    ReplyDelete
  6. ဟိုက္ ...))) ဟင္းခ်က္နည္းေတြ အတင္ေကာင္းတာ ခမည္းခမက္ေတာ္မယ္႔သူနဲ႔ တိုးေနၿပီ။ သူကလဲ ဇြတ္ပဲေနာ္ း)
    မာလာဟင္းက စလံုးမွာ ေခတ္စားလားေတာ႔မသိဘူး။ ၿမန္မာၿပည္မွာေတာ႔ ေခတ္စားေနတာပဲ။ စလံုးမွာလဲ တရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ မာလာဟင္းဆိုတာ ရွိတယ္။ အဲဒါက တရုတ္ဗားရွင္းေပါ႔။ မာလာၿမင္႔တဲ႔ ေခၚတာ။ အဲဒါၿမန္မာမွာေတာ႔ ရယ္ဒီမိတ္ထုတ္ေတြရွိတယ္။ တစ္ခါမွ မစားဖူးလို႔ ခ်က္စားၾကည္႔တာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတယ္။ အနံ႔ကတစ္မ်ိဳးေလး ေမႊးေနတာပဲ။ စပ္လဲ နဲနဲစပ္တယ္။ ပံုေတြရိုက္ထားတာရွိတယ္။ ဓာတ္ပံုရိုက္ၿပီး မတင္ၿဖစ္တဲ႔ထဲ မာလာဟင္းလဲပါတယ္။ စားခ်င္ရင္ အဲ ၾကည္႔ခ်င္ရင္ တင္ေပးမယ္ ေအးေဆးက်မွ။

    အေနာနိမတ္စ္ေရ
    ဟင္းခ်က္တာေတြ ဓာတ္ပံုရိုက္ၿပီး မတင္ၿဖစ္တာေတြအမ်ားၾကီးပဲ။ လာမည္ ေမွ်ာ္။ လာအားေပးတာ ေက်းဇူးေနာ႔။

    အနားသားအေနာနိမတ္စ္ေရ ဟင္းခ်က္၀ိုင္ဆိုတာ ေၿမအိုး ၾကက္ေတာင္ပံေပါင္းဆိုတဲ႔ ပို႔စ္မွာ ပံုေလးပါၿပထားတယ္ဗ်ာေရ။ တရုတ္ဟင္းၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ႔ အဲဒီဟင္းခ်က္၀ိုင္ေလး ၀ယ္ထားေစခ်င္တယ္။ ေတာ္ေတာ္အသံုး၀င္တယ္ဗ်။ လြယ္ေအာင္ ေအာက္က လင္႔ခ္ေလး ကို သြားၾကည္႔လိုက္လဲ ရတယ္။ ပုလင္းမွာ ေရးထားတာေတာ႔ Shiwan Rice Chiew တဲ႔။ တရုတ္ဆိုင္ေတြမွာ ေပါမွေပါ။

    http://auntysweet.blogspot.com/2011/08/clay-pot-sesame-chicken-wing.html

    ဟုတ္တယ္ စိုးၿမင္႔ေၾကာ္ပါ စုစုေရ။

    ReplyDelete
  7. မဆြိရဲ့ ကြန္မန္.ကုိ ဖတ္ျပီး ရယ္လုိက္ရတာဗ်ာ

    အားရင္မာလာဟင္းခ်က္နည္းပုိ.စ္တင္ပါဦး

    မဆြိနဲ. မိသားစုက်န္းမာ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ ...

    ReplyDelete
  8. သြားရည္က်သြားတယ္ဗ်ိဳးးး။ တစ္ခ်ိဳ႔ မုန္လာဥနီတို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔ပါ ထည့္ၾကေသးတယ္ေနာ္။ အဲဒါေတြထည့္ရင္ အရသာေတာ့ နည္းနည္း ေျပာင္းသြားမယ္ထင္တယ္။

    ခင္တဲ့
    ေမသိမ့္

    ReplyDelete
  9. ကိုဇက္ဇက္ဇက္...

    ေနာက္က်သြားၿပီ...
    အရင္းၾကီးေတြဆိုေတာ့ ဒီက ဦးထားၿပီးသား ခင္ည...

    (ဦးျခိမ့္ စိတ္ဆိုးမွာစိုးလို႔ အသံမထြက္ရဲတာ... အခုေတာ့ ျပိဳင္သူ ေပၚလာလို႔ အသံထြက္ရတာ... ဟြန္းးးးး )

    ReplyDelete
  10. နွံျပီစုတ္ကအေတာင္ေတာင္မေပါက္ေသးဘူး
    ေလာက္စာလံုးဝိုင္းလံုးေနျကပါလားဟရို ့

    ReplyDelete
  11. Thandar Lwin၊ မဆြိ ‌ေရ..ဟုတ္တယ္၊ စိုးျမင့္‌ေ ျကာ္ပါ..အသက္ျကီးလာ‌ေတာ့လဲမွတ္ညဏ္‌ေတြကသိပ္မ‌ေကာင္း‌ေ တာ့ဘူးကြယ္..းD

    ReplyDelete
  12. အန္တီသက္ေဝက ဝက္သားမၾကိဳက္ေတာ့ ပံုကို ဘယ္ႏွစ္ခါ ႏွိပ္ႏွိပ္ သိပ္မခံစားလိုက္ရဘူး... အဟိ... း))

    ReplyDelete
  13. 'အန္တီသက္ေဝ'ရဲ. blog ကိုဖတ္ဖတ္ေနၿပီး အမကို သား၊သမီးမရွိ 'ကုိၾကီး' နဲ. လင္ကိုယ္မယားႏွစ္ေယာက္တည္းလို. ထင္ေနတာ။ အခုမွသိေတာ့တယ္ အမသက္ေ၀ကလည္း သားရွင္ကို...။ မိသားစုအေၾကာင္းေလးေတြ ေရးပါဦး အမသက္ေ၀ေရ.. တီတီဆြိရဲ. မိသားစု life ေလးကိုဖတ္ရရင္ ဘယ္အခ်ိန္ဖတ္ဖတ္ ၾကည္ႏူးရလို.။

    ReplyDelete
  14. Hi ZZZ and Thet Wai,

    Here is my reply. :)

    ငါ့သမီးစာက်က္ေနတယ္၊ ဒီနားမွာ ဂစ္တာလာမတီးနဲ႔၊ ဖုန္းဆက္လိုက္ရမလား။

    mgchaint

    ReplyDelete
  15. ဟုတ္ပ အန္တီသက္ေ၀က သားေလးရွိသားနဲ႔ မသိၿခင္ေထာင္ေထာင္ေနတာ။ သားေလးက စာေတာ္မွေတာ္။ နဂိုေတာ္ဗ်ား။ သားေလးအေၾကာင္း တစ္ပုဒ္ေလာက္ေရးေစခ်င္တယ္။ အားက်ေစခ်င္လြန္းလို႔ ...း)

    ReplyDelete
  16. လြန္ခဲ့ေသာ ေျခာက္ႏွစ္ခန္႔က... လြမ္းစရာေတြ... ❤️

    ReplyDelete